3 Ноември, 2020 06:30 7 107 40

Джо Байдън - благодетелят на бедните

  • джо байдън-
  • доналд тръмп

Последните допитвания до общественото мнение показват, че мнозина избиратели смятат икономическата програма на демократа за убедителна

Джо Байдън - благодетелят на бедните - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В допитванията Джо Байдън значително изпреварва Доналд Тръмп, когого обаче смятат за много по-компетентен в икономическата област. Отстъпва ли му Байдън наистина и какво обещава той на по-бедните си сънародници?

Преди четири години Доналд Тръмп обеща на американските работници нещо немислимо: да върне работните места в преработвателната индустрия. В продължение на близо 100 години те бяха гръбнакът на икономическия успех на САЩ, но през последните 20 години бяха изгубени заради възхода на страни като Китай и Мексико.

Независимо, че резултатът от опитите на Тръмп да съживи местното производство си остава съмнителен, протекционизмът на американския президент и неговите лесно запомнящи се лозунги от сорта на "Да върнем величието на Америка" или "Америка над всичко" все още се ползват с голяма популярност сред хората на наемния труд в Щатите.

Затова не е учудващо, че неговият съперник от Демократическата партия също обещава да възстанови индустриалната хегемония на Америка и да увеличи броя на стоките, които се произвеждат в страната.

Стимули за местното производство

Джо Байдън заяви, че ще разшири кампанията "Купувайте американското!", за да поощри местната продукция и да създаде милиони нови работни места, сред които един милион само в автомобилостроенето. Кандидатът на демократите обеща още да въведе наказателен данък от 10 процента за онези фирми, които изнасят работни места в чужбина. А проектите, които стимулират местното производство, щели да получат 10 на сто данъчна отстъпка.

Марк Занди, главен икономист на рейтинговата агенция "Мудис" заяви пред ДВ, че тази тактика на "тоягата и моркова" в плановете на Байдън би могла да окаже влияние върху решенията на американските фирми. За целта обаче, добавя експертът, демократите би трябвало да спечелят не само Белия дом: "Ако Сенатът остане под контрола на републиканците, на Байдън ще му е много трудно да прокара подобни законодателни намерения. Това важи и за кампанията "Произведено в Америка".

Други икономисти смятат, че обещанията на Байдън са почти толкова съмнителни, колкото и тези на Тръмп. Много от фирмите изнасят продукцията си в чужбина с цел да се утвърдят на нови пазари - например в Китай или в Бразилия. "Голяма част от американската продукция в чужди държави е предназначена за пазарите или регионите, в които се намират въпросните фабрики", казва икономистът Ед Лотърмен.

Срещу неравенството в обществото

Като сенатор Байдън предупреждаваше за опасността, свързана с прекомерно увеличения държавен дефицит. Сега обаче той планира допълнително да увеличи този дефицит, ако бъде избран. Средствата, според неговите обещания, ще бъдат предназначени за борбата срещу промените в климата, за улеснен достъп до здравно осигуряване и жилища, както и за борбата срещу неравенството в обществото. А най-голямата част от разходите Байдън предвижда да насочи към образователната система.

Чрез значителни увеличения на данъците, особено за хората с по-високи доходи, Байдън смята да неутрализира данъчните подаръци за богатите, направени от Тръмп през последните четири години. С по-високите данъчни постъпления Байдън смята да финансира и две трети от планираните нови разходи. Останалата една трета навярно ще се осигури чрез инструменти от паричната политика на Централната банка, предполагат анализаторите.

"Ще има по-високи бюджетни дефицити, но от икономическа гладна точка това не представлява проблем, защото лихвите са ниски и това няма да се промени в скоро време", казва Марк Занди от "Мудис".

Последните допитвания до общественото мнение показват, че мнозина избиратели смятат икономическата програма на Джо Байдън за убедителна. Дали това ще остане така - ще разберем след изборите.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоя мумия

    56 6 Отговор
    що не си гледа старините.
  • 2 Жоро

    46 7 Отговор
    Тия изперкали американци ще ги управлява стар грохнал дъртак.Нещо има сбъркано тука.

    Коментиран от #10, #11, #13

  • 3 Мислещ

    59 5 Отговор
    Поредната откровено фалшива новина и гнусна пропаганда. Именно педофила иска вдигане на данъците.

    Коментиран от #26

  • 4 Диверсант

    48 6 Отговор
    Какво донесоха демократите по света го знаем, остава да са го разбрали и захлюпените американци

    Коментиран от #35

  • 5 Бай Кокич

    41 8 Отговор
    ТРЪМП 2020!🇺🇸❤️
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Грейс

    44 2 Отговор
    Най бедните му избиратели, ако въобще гласуват винаги ще бъдат бедни. Виж права да крадат, и убиват ще имат както в България.

    Коментиран от #8

  • 8 Дони Браско

    25 6 Отговор

    До коментар #7 от "Грейс":

    Хора напъват да ходят в Щатите, по две работи работят, тия в щатите родени и бедни били ?!?
    Е то в Щатите ако няма работа да дойдат в България...
  • 9 Рошко

    42 4 Отговор
    Дойче зеле, що не публикувате вашата подлога байдън, колко много обича малки деца щот у фейсо бая снимки има с този педофил в прекалина близост с дечица, да ви ш*****аз на новините

    Коментиран от #25

  • 10 Брендолета

    14 2 Отговор

    До коментар #2 от "Жоро":

    Няма сбъркано. Не съм се интересувала що за човек е, но той е роден на п-в Крим 1942. 1945 в Крим е създадена ООН. Случайности няма
  • 11 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Жоро":

    Разликата във възрастта на двамата дъртаци е по-малка от 4 години...

    Коментиран от #38

  • 12 DW=пропаганда

    33 3 Отговор
    DW винаги, ама винаги са на грешната страна! Мръсната пропаганда, която бълват, трябва да не бъде толерирана и разпостранявана! Да се забрани, и да се потърси персонална отговорност от всеки един, работещ в нея!

    Коментиран от #14, #15, #23

  • 13 РЕАЛИСТ

    13 5 Отговор

    До коментар #2 от "Жоро":

    Нищо сбъркано няма. Байдън го пиши бегал. Ще вкарат през задния вход първата чернокожа жена за президент. Гледам вчера Камала Харис на митинг облечена с един втален клин. Тъкмо за президент става.

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 В.В.П.

    13 2 Отговор

    До коментар #12 от "DW=пропаганда":

    Вярно е..Като се замисли,човек ,така е
  • 16 ДЕМОНОкрат

    25 1 Отговор
    Поредната пропаганда на платените и зависими медии в подкрепа на старчока, който е толкова компрометиран, че не става за кандидат, а какво остава да го направят президент. Всъщност дълбоката държава иска да го монтира в Белия дом и името му само да е президент, а друг да управлява в действителност. Ще го поддържат медиментозно да изкара мандата, докато дълбоката държава си прави каквото иска. Американците с поне малко мозък в главата не биха гласували никога за Байдън, но имам съмнение, че фалшификациите на тези избори ще са огромни. До този момент са хванати няколко автомобила с готови бюлетини за пущане в пощите. Познайте за кого са били те!

    Коментиран от #20

  • 17 Винокурова

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "РЕАЛИСТ":

    Не зная колко сте реалист, на 01.11.2020 ви писах нещо за това как се оплел Борисов със Северна Македония. Добавям Албания и Сърбия. 3-те са от значимост исторически за България. Прочетете коментар Брендолета, т.е.моя и мислете. П-в Крим 5-6 век е населяван от българи. Тръмп е скандидавец
  • 18 Антон

    7 1 Отговор
    Байдън ще стане президент, когато Боко си подаде оставката...
  • 19 Странджата

    5 2 Отговор
    По погледа си личи,че много хвърчи тоя и много вземане даване с масите не ще да има да не го омърсят нещо.Така че ако изборите не са нагласени ще загуби!
  • 20 един българин

    2 8 Отговор

    До коментар #16 от "ДЕМОНОкрат":

    И какво доказателство ще покажеш за да ти повярваме за фалшивите бюлетини, Тръмп също яко фалшифицира има опит от частния бизнес с имоти!

    Коментиран от #29

  • 21 лъчо

    9 2 Отговор
    Според мен хора под 35 и над 60 не трябва да се допускат до политиката.Едните са твърде глупави и прибързани,другите са минали златната възраст и нито акъла им сече както преди нито имат някакви амбиции.
  • 22 Урко

    11 0 Отговор
    "Благодетелят" на бедните...и тъпите!
  • 23 Айдеее

    2 15 Отговор

    До коментар #12 от "DW=пропаганда":

    Дойчето ти пречи , а хибридката на Путин в цял свят НЕ ! Аман от русофили в тая нещастна територия!!
  • 24 абг

    12 2 Отговор
    Заглавието трябва да го сложат най-долу в рубриката "Виц на деня". Мумията от снимката получи няколко стотин милиона от даренията за "Блек лайвс матар", останалите бяха за демоНОкратическата партия и за останалите кандидати за президенти, без Тръмп разбира се. Влизате в сайта опънсикретс точка орг, пишете "АктБлу"(компанията, която събира "даренията"от БЛМ) и се убеждавате сами, няма нито един долар дадени за някой чернокож, ей така за цвят поне. А Тръмп за четири години възроди отново средната класа в САЩ. Тръмп е против много неща, които световната банкерска мафия от десетилетия се мъчи да реализира, а именно - унищожаването на средната класа, отнемането на оръжията на американците( чак тогава, ще се осъществи диктатурата в САЩ, която вече е регламентирана със закони, но те няма как да се прилагат докато хората имат оръжие ), глобализацията( тя е за да може като бутнат в САЩ да се отрази на целият Свят ), джендър идеологията. Поради това мафията не иска Тръмп да стане президент отново, опитаха с импийчмънт, не стана, после вирус, не стана, после вандализъм, не стана, после пак вирус, пак не стана, по едно време заговориха дали психически бил добре, пак няма как да стане и сега със сигурност той, ще спечели изборите отново, но мафията няма да се откаже и ме е страх, че ще опитат последния вариант, трябва много да се пази. И през цялото време, разбира се, кампания от откровени лъжи по медиите, като статията по-горе.
  • 25 Ма маааа ви

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Рошко":

    Комунистическата пропаганда навремето беше 90% съставена от компромати и фалшификати за неудобните мислещи хора! Така и сега сте същите компромат за всеки истински опозиционер, който на се накланя на ДС комунисти/герберисти които управляват днес!
  • 26 куку руку ку

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мислещ":

    Blлагодетел на бедните? Затова ли със сина си откраднаха 140 милиарда долара от бедна Украйна?
    Още не му се е разминало, както и на онзи, шоколадовият бос, Порошенко.
  • 27 Леле,леле

    9 0 Отговор
    На тоя мъртвец некролога му виси от джоба.Тонове грим и изкуствено чене.Деменцията го докара да ходи с памперс.Ако негрите и латиносите го изберат,Америка я чака гражданска война.
  • 28 еш па тоа

    12 0 Отговор
    Покровител на мързеливите,дето цял живот живеят на помощи.
  • 29 ДЕМОНОкрат

    9 0 Отговор

    До коментар #20 от "един българин":

    А ти какво доказателство ще покажеш? Колите с фалшивите бюлетини ги има в определени медии, които не са платени от ДЕМОНОкратите. Има снимки, има видео при задържането им. Какводоказателство повече искаш? Не е тайна за никой, че ДЕМОНОкратите изливат милиарди, за да спечели тяхната мумия. Почтивсички медии са техни и се води страшна пропагандна война. Не го ли виждаш, че и гражданска война палят, за да могат те да спечелят та дори и ковид истерията я направиха, за да са те. Ще видиш как след изборите ще забравим бързо за тази толкова "страшна" болест.
  • 30 Карл Маркс

    4 0 Отговор
    Комунист бедни държава и бюджет не правят отпиши го тоя излуфялник
  • 31 ха ха ха

    2 1 Отговор
    Само това им трябва на краварите - нов вид комунизъм и като ги знам тия какви са извратени - ноо ще им хареса! :DDD

    Глупаци!
  • 32 не може да бъде

    1 2 Отговор
    Според мен първото което трябва да пожелаем на г-н Байдън е да бъде жив и здрав да стигне до инаугурацията - ако бъде избран, разбира се!А ако бъде избран трябва да пожелаем на американците Господ да стане американец за известно време!?
  • 33 Дядката

    8 0 Отговор
    Молете се този да не спечели изборите, хора от екипа му вече взеха предварително да упражняват натиск по въпроса със Северна Македония. Жална ни майка и на нас, и начело на целия ЕС, начело с немската протестантска бабичка.
  • 34 КОТЕТО

    1 1 Отговор
    ДЕМЕНЦИЯ ГО ГОНИ И ТОЙ ЩЕ УПРАЯЛЯВА САЮ
  • 35 Чичолина

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Диверсант":

    Да,ама надали!Къде толкова мозък у краварите?
  • 36 Най огромен

    0 1 Отговор
    Дсрителски фонд в досегашната избирателска история на щатите.Един милиард в щаба на маразмата.За съжаление, данните към момента сочат,превес за него.Независимо че почти всички щати са в " червено'( цветът на Дони), и разликата е нищожна, пощите ще изиграят мръсен номер.Това са десетки милиони гласа.Иначе маразмата ще бъде фигурант отвсякъде.Реален президент ще бъде онази с чисто англосаксонско име и фамилия.Тогава ще разберете,как удря юмрук,облечен в кадифена ръкавица
  • 37 волен сидеров

    1 0 Отговор
    ХА ХА ХА ХА ХА ХА -ЕТО ВИ ГО БОЙКО В АМЕРИКАНСКИ ВИД,С ТАЗИ РАЗЛИКА ,ЧЕ ТОЗИ Е И САДИСТ
  • 38 Колю

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ":

    Още по-лошо за Байдънчо, предвид физ. му състояние.
  • 39 балтов чарк

    0 0 Отговор
    не ме разсмивайте, тоя не може сам да си вдигне и гащите. колкото до благодетелите, няма да ме просълзят шайка лустросани студенокръвни с претенции за право на вечност, ха-ха... всичките им ,,терзания,, за бъдещето са чиста проба плейбек на мадам чиконе, пардон - мадона.
  • 40 Хамид

    0 0 Отговор
    Най- накрая нормална статия, която да внася някаква яснота па макар и не - толкова пълна за намеренията не един от кандидатите за президент на САЩ.