2 Ноември, 2020 13:59 3 684 24

Коронавирус: ако Борисов се беше погрижил за медиците така, както за кръчмите

  • бойко борисов-
  • герб-
  • ковид-19

Тази година развлекателният бизнес - ресторанти и нощни заведения - получиха най-голяма подкрепа от държавата

Коронавирус: ако Борисов се беше погрижил за медиците така, както за кръчмите - 1
Снимка: Shutterstock

Високата загриженост на премиера Борисов за нощните заведения контрастира с пълната му незаинтересованост към състоянието на здравната система. Нима кръчмите са по-важни от болниците? От Емилия Милчева.

Що за управляващи има България, след като собствениците на заведения демонстративно не спазваха наложената им забрана за работа заради пандемията от Ковид-19? Така, както не се съобразяват със забраната за тютюнопушене на закрито и правят всичко възможно да я заобикалят. Кметът на София Йорданка Фандъкова омекна пред недоволството на браншовите организации и смекчи забраната - от 1 до 12 ноември ресторантите и нощните клубове в столицата работят до 23.30 часа. В Пловдив обаче дискотеките остават затворени. Но друг тип нощни заведения заобикалят забраната и работят.

В много европейски страни ресторантите и нощните заведения са напълно затворени - от няколко седмици до месец, за да се забави разпространението на коронавирусните инфекции. В Германия например от пoнeдeлниĸ, 2 ноември, се зaтвapят диcĸoтeĸи, бapoвe, мyзeи, тeaтpи, ĸинa, oпepи и ĸoнцepтни зaли, cпopтни ĸлyбoвe и фитнecи, yвeceлитeлни пapĸoвe. Заведенията за хранене щe мoгaт дa пpoдaвaт eдинcтвeнo xpaнa зa вĸъщи. Същите мерки за месец налага и Гърция в най-гъстонаселените части на страната. Подобни мерки тази седмица влизат в сила в Англия и Австрия.

Подкрепата за развлекателния бизнес

Тази година развлекателният бизнес - ресторанти и нощни заведения - получиха най-голяма подкрепа от държавата. Сред тях са силно редуцирана такса тротоарно право (за някои месеци изобщо не се събираше, а в София бе намалена с 30% от 1 септември до края на годината), намалени на 9% ставки по ДДС за ресторантьорските и кетъринг услугите, които не поевтиниха обаче храната за клиентите; отмяна на промените в касовите апарати в Наредба Н-18.

Освен това още през юли управляващите решиха да осигурят помощ за запазване на работни места за работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите "Транспорт", "Хотелиерство и ресторантьорство" и "Туризъм", чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% спрямо миналата година. Чрез Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" те получават компенсации в размер на 290 лева месечно за работно място, а в комбинация с мярката 60/40, помощта за тези сектори реално стана 80/20. (Пред)последният бонус за тях е разпореждането на Борисов отпреди дни да се свали от 20% на 9% ДДС и за доставките на храна. Самите ресторантьори искаха това още в началото, тъй като отчетоха повишени поръчки на храна за вкъщи или за офиса в условията на пандемия. Решението дойде малко след като собствениците на заведения се отказаха да протестират заради мерките да бъдат затворени.

Едно специално място

Човек може да помисли, че развлекателният бизнес е структуроопределящ отрасъл в икономиката на България. Не е. Освен че, както личи, има специално място в сърцето на премиера Борисов. Известен с непоследователността си, министър-председателят е твърд и неотстъпчив по отношение на това да не се "залита" в нови забрани и е против пълното затваряне на ресторанти, фитнеси, салони за красота. Гражданите да се пазят, "за да може бизнесът да работи", бяха посланията на Бойко Борисов, който изиска "гъвкавост" от министрите при обгрижването и на едните, и на другите. Борисов повтаря, че нищо не налага нови ограничителни мерки - въпреки че броят на потвърдените случаи с Ковид-19 в България започна рязко да нараства.

Премиерът дори подчерта важността на кръчмите за психичното здраве на нацията. На среща с Националния оперативен щаб в края на септември Борисов заяви: "Ние успяхме психическото здраве на хората да запазим, да се подготвят за работа в нови условия. Сиреч, държави, които със строгите си мерки през този период, затварянето на заведения, нощни включително, в момента са с много по-лоши показатели от България".

Не е известно с какви данни за психичното здраве на нацията разполага Борисов - все пак регистър на психично болните няма, а Световната здравна организация констатира нарастващо напрежение у хората заради пандемията и публикува специални съвети, свързани с психичното здраве и психосоциалната подкрепа.

Ако Борисов се беше погрижил и за медиците

Високата загриженост на премиера за развлекателния бизнес контрастира с пълната му незаинтересованост към състоянието на здравната система. Няколкото летни месеца, през които темповете на заразяване бяха ниски, не бяха използвани, за да се укрепи системата и да се преразпредели натоварването, при което едни болници прегряват от наплив на пациенти с Ковид-19, а други… не приемат. Така изведнъж цяла България бе обявена от Германия за рискова зона, което изисква от пътуващите 14-дневна карантина или отрицателен PCR-тест. А премиерът изисква... гъвкавост.

Във всеки случай, заради ситуацията с пандемията, вече никой не говори за изсветляване на развлекателния и туристически бизнес. Затова, както се казва в чалготеките: "Ръцете горе, айде да ви видя сега!". И хвърчат салфетки за по 20 лева пакета...


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 wwww

    34 7 Отговор
    скоро измамата ще лъсне в европа вече има големи бунтове против уж мерките които оставят хората гладни
  • 2 Българка

    55 3 Отговор
    Целта е народът да е пиян и да не мисли трезво. Това е в кръга на шегата. Борисов не мисли за никого. Единствено мисли как да оцелле, как да тупа топката и ако може да се изсули между капките на народната любов и правосъдието, което го чака. А по време на мислите да крадне още каквото може
    ОСТАВКА,СЪД, ЗАТВОР
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Изгъзиците

    11 20 Отговор
    ВСЯКА СУТРИН В 8,15 БОЙКОТИРАХА БРИФИНГИТЕ НА МУТАФЧИЙСКИ - Седях в службата и слушах онзи олигофрен Балабанов /С.Трифонов/ как мънкаше под носа си тъпите и безмислени въпроси, Доктора не издържа, мерките пандаха . . .
  • 5 бацочленнабкп

    22 2 Отговор
    За линейки ипари нема за шкафа пари има за вас заемите
  • 6 Последния Софиянец

    16 3 Отговор
    Колкото лекарите и полицаите получиха, толкова и аз.Нищо.Само лъжи.
  • 7 КОТарАК

    8 17 Отговор
    абсолютни глупости..разбира се ,че развлекателния бизнес е структуроопределяш за икономиката. не виждам изобщо и някакъв друг отрасъл в нашата икономика. всичко се крепи на кръчми и хотели които обират парите на гастарбайтери и туристи.

    Коментиран от #10

  • 8 аз съм Веска

    4 13 Отговор
    ПРАВ Е ББ ДА СПОНСОРИРА УВЕСЕЛИТЕЛНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ .ВИЕ ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ ДА ГИ ЗАТВОРИ . ЩЕ ИЗГУБИ ОРИЕНТИР.
    ТАКА НЯКОГА НЯКАКВА КРАЛИЦА РАЗБРАЛА , ЧЕ НАРОДА ПИЕ И ПЕЕ , И ХИЧ НЕ МУ ДРЕМЕ НА ...
    ТАКА КРАЛИЦАТА РАЗБРАЛА ЗА ПОСЛЕДНИЯТ СТАДИЙ НА ТЪРПЕНИЕТО .
  • 9 Кики

    7 1 Отговор
    Кръчмите не са задължителни който иска ходи и училището трябва да е така
  • 10 КОТарАК

    8 5 Отговор

    До коментар #7 от "КОТарАК":

    тия които са ми сложили минус да потърсят справка за структурата на икономиката ни , и ще им светне че 70% от бвп се формира от сектора на услугите/ демек не произвеждаме нищо а харчим пари от заеми , еврофондове , от работещи в чужбина-харчим тия пари в кръчмите и на това донякъде се крепим. ако спрат заеми и фондове ще е 3та нац. катастрофа
  • 11 Гражданин

    26 1 Отговор
    Тези на които прави постоянни компромиси често укриват 100% от оборотите си.Уикенда бяхме компания от 15 човека в с.Фотиново във Вълчановата къща(малко хотелче с ресторант).Дори имената не ни записаха за нощувките,а касова бележка не само на нас ,а и на всички останали гости в ресторанта не се представи.Само ние оставихме около 2000 лв за два дни...представете си как се краде от тези като нас ,които съвестно си плащат данъците.Да не говоря,че за пътят до селото,за ремонта на училището,канализацията в селото и цялата им осъвременена инфраструктура могат да завидят от всяко населена място в страната.Ако имаше данъчни ,този комплекс се затваря,санкционира се с 20000 лв гаранция,че при повторно нарушение за неотчитане на обороти ще бъде окончателно затворено.

    Коментиран от #12, #15, #21

  • 12 Гошо от почивка

    2 13 Отговор

    До коментар #11 от "Гражданин":

    Прав сте, Гражданин. Има обаче един съществен нюанс. Ако фирмата, която стопанисва описаното от вас място за отдих и хапване, начислява и съответно плаща ДДС,ДОД, и всички останали данъци, които съпътстват този вид бизнес, няма да можете да си позволите същите тези услуги на по-ниска стойност от два пъти сумата, която сте обявили за похарчена.

    Коментиран от #19

  • 13 Преди време

    8 0 Отговор
    Един премиер беше написал чутовната глу.пост "Защото сме социалисти". Сега този очаквам да напише (глу.пости - Севда да му напише) следвашата глу.пост "Защото сме Мутри". Други въпроси?
  • 14 Въпрос

    3 4 Отговор
    На запад като затвориха всичко и се маскираха от глава до пети цъфнаха и вързаха ли?
  • 15 Селянин

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гражданин":

    15 човека по 2 нощувки в хотел??? В ресторанта на празна маса ли стояхте?

    Коментиран от #17

  • 16 Съни

    12 1 Отговор
    Благодарение на господин Радев нацията се събуди и след 30 години на лъжи и измами най после се вижда светлина в тунела нацията се гордее с Вас господин президент
  • 17 Гражданин

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Селянин":

    900 лв в бяха нощувките,другото е храна...какво неразбираемо има?Не вярвам да си мислиш ,че сме спали в многозвезден хотел.
  • 18 Кръчмите мноого врещяха,

    4 0 Отговор
    Дете, което плаче го вземат на ръце
  • 19 Гражданин

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гошо от почивка":

    Слава Богу ,че не си мнозинството ,но черпиш от благата ни!Такива като теб мястото им е в страни като Северна Корея.В същото време ви е готино в страни като Германия,само че там хората и бизнеса си плащат данъците и не мислят като те...нещастник!
  • 20 Иво

    0 0 Отговор
    То и без това беше малко странно защо доставките бяха оставени на 20% ДДС. Разходите там са и по-големи.
  • 21 ГОСТ 1

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гражданин":

    И вие ставате съучастници в това ограбване когато не изисквате фискален касов бон.Защо не го поискахте веднага на място?Аз винаги го искам,дори за нищожни суми.Друг е въпроса,защо в тази пандемия ходите групово по разни съмнителни места като това в което сте били.Това е меко казано безотговорно.
  • 22 Оги

    4 0 Отговор
    Е да, ама кръчмите и дискотеките са местата, където се върти бизнесът с дрога и проститутки на мафията и от там се пълни чекмеджето.
  • 23 Поърхностна статия

    0 1 Отговор
    Е защо пишат глупости!Как точно не се е погрижил за медиците като всичко им е осигурено и облекла и медикаменти и апаратура и дезинфектанти,тестове.Причината за пика е безотгорното поведение на хората и близките контакти без защита.Един куп разединители ,медийно обслужвани за да дестабилизират за политически цели, не в полза на обществото.Конспиративните теории,че няма вирус,протести срещу маските,палаткови лагери за преврат по божковски," въстания",простотии,умишлено без дистанция,без маски,червената опозиция демонстрира безотгорност,без да мисли ,ни за медици,ни за избиратели,а да е наопъки,да е видно колко са прости.Сега лидерката що е болница,след като е демонстрилала нехайство.Като бойкотираш мерки,стой си в къщи и се самолекувай,ама не,обгрижват я!Мангъра пръв на обратно, ръси небивалици ,да е против щаба,някакви лични комплекси или е куку,но удобен за случая.Цяла серия против мерките,като че ли бяха срещу хората,а не да се предпазват.Сегашния пик показва колко много първосигнали могат да се ловят като риби.
  • 24 Жожи

    0 0 Отговор
    Нито кръчмите нито кръчмарите са по важни от здравето. 9 %данък за кръчмите. 20%данък за лекарствата. Единственото което можем да направим срещу кръчмарската мафия е да не ходим по кръчми.