3 Ноември, 2020 20:30 6 182 68

Коронавирусът в България: хората започнаха да умират вкъщи, а властта няма план

  • ковид-19-
  • пандемия

Ситуацията с разпространението на вируса продължава да е свободно падане

Коронавирусът в България: хората започнаха да умират вкъщи, а властта няма план - 1
Снимка: БГНЕС

Цялата суматоха около коронавируса в България води до един извод: властта няма и никога не е имала план за действие. Вместо това - хаос и безотговорност. Какво правиха от пролетта насам? Вижда се с просто око: нищо.

Коментар от Ясен Бояджиев:

Само преди две седмици, когато новите случаи на зараза с коронавируса за първи път достигнаха 1000 на ден, властта успокояваше, че „ситуацията е достатъчно добре контролирана“, „нямаме абсолютно никакви притеснения“, „здравната система е стабилна и подготвена“ за лечението на всички, които имат нужда от нея. И се надпреварваха да се заричат, че няма да затварят нищо.

Да минем "тънко"

Още тогава обаче с просто око можеше да се види, че реалността е съвсем друга и че се намираме по-скоро в ситуация на свободно падане. Лекарите бяха започнали да излъчват сигнали на отчаяние, а потърпевши пациенти и техните близки пишеха, че в болница вече се влиза само с връзки. После броят на заразените започна да нараства и на властта ѝ се наложи бързо да отстъпи от своята категоричност. Първо пробваха да прехвърлят отговорността за затварянето - и съответно за недоволството от него - на местните власти. После поеха нещата в свои ръце, но с очевидния стремеж, ако може, пак да минат „тънко“ - с меки, компромисни и половинчати мерки. Разпуснаха гимназистите и студентите, но оставиха по-малките ученици, които, доказано, разнасят заразата безсимптомно. Затвориха баровете и дискотеките, но всички останали заведения останаха незасегнати. Както и моловете, фитнесите, стадионите, кината, театрите и какво ли още не. Включително масовите прояви (като градски празници и панаири, каквито продължаваха да се провеждат) и големите семейни тържества.

Да бъдем гъвкави

Преди две седмици попитах какво ли ще говорят, ако (когато) случаите станат 2000 или 3000. Е, вече станаха - и какво? "Най-лесното е (да се издават) заповеди за забрани. Трудното е гъвкавостта. Оторизирам всеки от вас, (да издавате) гъвкави заповеди. Изисквам от вас гъвкавост", нареди премиерът на министрите си.

Страхувам се обаче, че времето изтече и място за „гъвкавост" не остана. Болните стават все повече и повече, така че организираното карантиниране, проследяването на контактите и изолацията са практически невъзможни и всичко е въпрос на самопреценка. В болниците няма нито достатъчно места, нито достатъчно персонал. Наближаваме или може би вече сме в положението на Италия от пролетта. Лекарите трябва да избират кого да приемат за лечение и кого да оставят на произвола на съдбата. Хората започнаха да умират вкъщи. Като 33-годишния мъж от София, който си отиде не поради липсата на линейка, а заради липсата на елементарна организация и бездушния отказ на десетки хора и институции да му помогнат. За него властта избягва да говори.

Чак сега изведнъж се разтичаха тепърва да разкриват нови Ковид легла и отделения (кой ли ще работи в тях?), да търсят доброволци и всякакви отчаяно екзотични и закъснели решения като МВР-бусове и таксита вместо линейки, „пред всяка болница - фургон и професор“, „вместо да притискаме само болниците, хайде в санаториумите“ и други подобни. Цялата тази суматоха води до един извод: нямат и никога не са имали план за действие в тази ситуация, за чието настъпване отдавна всички знаеха. Вместо това - хаос и безотговорност. Какво правиха от пролетта насам? Отговорът изглежда ясен: абсолютно нищо.

Тичане след събитията

А ситуацията с разпространението на вируса продължава да е свободно падане. Властта продължава да изостава от събитията. Питам се какво ще говорят, ако (когато), не дай боже, случаите станат 4 или 5 хиляди на ден. Рано или късно, за да спасят здравната система, ще трябва да забравят за „гъвкавостта“ и да прибегнат наведнъж до целия комплект от по-тежки ограничения и мерки. Колкото повече се бавят, толкова по-продължителни и мъчителни ще са те. И толкова по-скъпи за икономиката и за хората.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 63 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Активист на БКП

    21 22 Отговор
    Всичко ще се оправи,ако ХЕРАКОВСКИЯ се тръшне! Венсеремос !!!

    Коментиран от #7

  • 2 Врачка

    68 17 Отговор
    ГЕРБ по време на чума.

    Коментиран от #30, #50

  • 3 Миризлив пор

    63 50 Отговор
    Тия дето реваха че им се ограничават правата, заради измислицата ковид, сега реват че няма адекватни мерки т.е. че не са се пазили сами.
  • 4 дааааа

    45 28 Отговор
    Във всяка къща вече има по няколко умрели ..... Поредната глупост.
  • 5 Сдерта

    59 14 Отговор
    Просто, нарочно оставиха учениците и градините да са присъствено.
    Когато почна учебната година почна, почна да реасте и броя на заразените!
  • 6 хa ха

    25 58 Отговор
    Умират само амбициите на фатмако!!
    Недейте стряска народа..
  • 7 хa ха

    12 25 Отговор

    До коментар #1 от "Активист на БКП":

    имаш в предвид ХАСКОВСКИЯ ли?
    Напълно си прав!
  • 8 ГОРСКИ

    65 12 Отговор
    Властта действа хаотично и така се краде най лесно!!!!
  • 9 21221

    70 11 Отговор
    Сюжета във всеки отрасъл в България е един и същ:Тотален провал и разпад,вследствие на 30 годишния грабеж.Капитализмът ни научи на едно-безпрецедентна алчност и безкрупулност.

    Коментиран от #67

  • 10 Буратино

    28 49 Отговор
    Другарю Бояджиев , ако искате вярна информация Информирайте се от Доц Мангъров ,Антония Първанова ,Радев Бузлуджанския вирус и други известни ковид специалисти. Щото на тъпунгерите като им говореха те се бъзикаха , 8 месеца Мангъровщината властва в България и подрива всяко разумно начинание за спазване на някакви мерки .Но не Правителството било измислило вируса ,ами сега ще чакаме на всички отворковци да ни спасяват,
  • 11 Behemoth

    43 10 Отговор
    Десет години гасене на пожари!Спасителят на черния жип спасява оскотелите си поданици от собствените си зулуми!
  • 12 Bella Ciao

    59 15 Отговор
    Колко пари изкарват 2 мата дежурни, гербави трола дето при всяка статия ръгат минуси на изказванията срещу банкянския толуп?

    Коментиран от #21, #62

  • 13 Хайл

    27 8 Отговор
    ковид 19=МАФИЯ
  • 14 Кой е виновен

    14 47 Отговор
    Отровното ТРИО използва Ковид като оръжие за масово поразяване ,заразяват наред ,столичната публика . Пръскат слюнки по площада и се бършат в дланите си ,После се ръкуват с други себеподобни подстрекатели ,пипат обществено имущество ,заразяват метрото и автобусите ,пейките на които седят летящите тройки на БСП-пенсионерите. Въобще плачат за ЗЗД.
  • 15 Потребител

    37 8 Отговор
    Ситуацията е докарана дотук с известен умисъл от страна на овластените лица.

    Коментиран от #52

  • 16 Как

    41 10 Отговор
    да няма план ? Има план и действа да граби от живи и умрели !
  • 17 Персиецът

    31 4 Отговор
    Пичове яжте пача с много оцет и чесън и безразборни количества шкембе.

    Коментиран от #20

  • 18 Ива

    38 12 Отговор
    Боико излез и сега обесни на хората ни както в началото на март че всичкото ти управление за ништо не ставаш БОКЛУК
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Джинджифил

    7 2 Отговор

    До коментар #17 от "Персиецът":

    Да правилно. също много добро е нарендани лимонови кори,нарендан джинджифил нарендан чесън и нарезани парченца от лимона се заливат с билков мед.

    Коментиран от #47

  • 21 Seir

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "Bella Ciao":

    Те си получиха хапчето в Карлукаово за днес, но докторът май ще увеличи дозата. За пари не говорим...
  • 22 Иван кожения

    23 3 Отговор
    С тоя темп както е тръгнало я изкараме до края на седмицата, я, не.
  • 23 Свободен човек

    35 13 Отговор
    Който го е страх да се самоизолира сам, какво ревете, вземаш неплатен отпуск и не ходиш на работа, спираш децата от училище, не ходиш по кръчми, не ходиш на разходка, само до хранителен магазин и аптеката на Марешки и готово, но оставете другите да живеят
  • 24 9626

    14 21 Отговор
    Продавам налонови чували за тъпанари и президенти

    Коментиран от #65

  • 25 Перо

    26 8 Отговор
    Мутренският режим е като самолет с повреден автопилот и празен резервоар Самолетът е пътнически и няма парашути!
  • 26 Има нещо гнило

    32 12 Отговор
    За последните шест месеца няма нито един починал от естествена смърт
  • 27 Васил

    22 11 Отговор
    Това което прави в момента диктатора си е чист холокост. Видя че народа вече не изпива любов към него и знае края му е близко за какво да се трепе нека да мрат по домовете и във линейките.
  • 28 Просветен илюминат

    17 4 Отговор
    Мисли като победител за да победиш,а не като жертва и да зависиш от някой друг!
    Принципа на естествения подбор ще реши тази игра.
    Оцелява не по-умния и интелигентния,а този,който е адаптивен към промяната.
  • 29 123

    11 18 Отговор
    Всеки да си носи сам отговорноста за здравето си, нали протестирахте срещу мерките на Щаба и на диктатора Борисов.

    Коментиран от #56

  • 30 8888

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Врачка":

    Да и същевременно двете са едно и също
  • 31 Хубаво написано

    19 9 Отговор
    Но без да величая Мангъров ще кажа на автора това,което вероятно и сам знае: Това затваряне и изолиране е само отлагане до ТРЕТА вълна,защото няма ваксина,няма лекарство за лечение/изпробват се разни методики/,все още няма изградена обща имунна устойчивост на населението. За какви мерки тогава говорим?

    Коментиран от #51

  • 32 Стамат

    19 5 Отговор
    Незнам защо, ама всеки път като видя(прочета) dw и нещо гадно ми става на стомаха и получавам киселини, не се сещам за по Българомразка медия от тази😡

    Коментиран от #55

  • 33 Hoho Boho

    9 5 Отговор
    "да прибегнат наведнъж до целия комплект от по-тежки ограничения и мерки"
    Това звучи смешно.

    Къде в западния свят този номер свърши работа?
    /кажете - въпросът не е реторичен/

    Защо няма информация какво правят шведите?

    Коментиран от #34

  • 34 Стамат

    8 3 Отговор

    До коментар #33 от "Hoho Boho":

    Или защо в тази гнусна статия не прочетохме, как протича втората вълна в Китай, икакво се случва вУхан😡

    Коментиран от #38

  • 35 През 70-те години

    20 1 Отговор
    На миналия век.България под" диктата на Тато".Вбългарски град( известна туристическа дестинация за балнеолечение и почивка) избухна " синя пъпка". Който го интересува какво означава,има сайтове.Накратко,за да не ползвам суха,научна терминология.Хващаш днес- утре,или най късно вдругиден те няма. Какво направи Властта.Пълен кордон от МВР и военни.Никакво влизане и излизане. Местните хора по домовете.Директно с телефонограми се уведомяват всички директори където работят.До един.Всичко се води на работа.Почиващите също.Държавата им пое и заплати оставането във почивните станции,а МВР и областните власти( тогава окръжни) разпоредиха на всички директори по места,да водят хората на работа,до второ нареждане.Воен ите от химически войски за седмица овладяха на 100 % заразата.Хората си ядяха, пиеха и си изкараха допълнителна отпуска,или почивка.Никъде и никой не разбра за случая.

    Коментиран от #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Алоууу

    4 12 Отговор

    До коментар #35 от "През 70-те години":

    Не си само ти от това време. Не преувеличавай и не изопачавай нещата!
  • 38 Hoho Boho

    5 0 Отговор

    До коментар #34 от "Стамат":

    В Китай се случва това, каквото казва партията.
    Не можем да получим полезна информация.
    /затова написах "западния свят"/
  • 39 Мамита

    12 2 Отговор
    Децата да учат от вкъщи! Не министрите да се крият по домовете!
  • 40 Геро

    7 10 Отговор
    Когато властта имаше план, хората бяха недоволни, че някой им турга заповеди да си седят по домовете.
    Сега трябва да чакат... може би Владо Каролев да обяснява как няма вирус

    Коментиран от #45, #48

  • 41 Ван дер Любе

    17 5 Отговор
    Само едно нещо може да е по-страшно от каквато и да е криза - Борисов и неговото престъпно управление. Но ако не беше кризата може би хората нямаше да прозрат с кого си имат работа.
  • 42 Чики-Рики

    16 4 Отговор
    Докато ,,оня,, карантинирания се инати като магаре на лед и не подава оставка, така ще е!Не стига,че е достатъчно прост,ами продължава да ръси глупости пред ,, онлайн,, камерата , гледайки така щото,все едно целия Свят му е крив!#ОСТАВКА#ВЕДНАГА!
  • 43 Майна

    20 8 Отговор
    ХОРА, ЕЛАТЕ НА СЕБЕ СИ! ТОВА Е ВИРУС! ОТ ГРИП УМИРАТ МНОГО ПОВЕЧЕ, НО НИКОГА НЕ СЕ Е ТРЪБЯЛО ТАКА. НИМА ВСИЧКИ СТЕ СИ ПРАВИЛИ ПРОТИВОГРИПНИ ВАКСИНИ И ЗА ВСЕКИ ЩАМ ЛИ? СТРАХЪТ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ ВРАГ. БЪДЕТЕ СМЕЛИ...
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ха ха

    11 4 Отговор

    До коментар #40 от "Геро":

    Вай,вай.И къде замина Плана на властта за борба с пандемията.Някъде ще да е в Банкя в чекмеджето сред другите бумаги.
  • 46 Мдааа

    12 2 Отговор
    Кво стана с ония русенски легла в зала Армеец,ПКП-то да не ги подари на старческите домове?
  • 47 Хоху

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Джинджифил":

    Много ви благодаря че обогатихте речника ми с новата за мен и така звучна дума Нарендан
  • 48 Hoho Boho

    6 6 Отговор

    До коментар #40 от "Геро":

    Казваш: "хората бяха недоволни, че някой им турга заповеди да си седят по домовете"

    Ами щом ти харесва, стой си "по домовете"!
    Защо ти е необходимо някой да ти "турга заповеди"?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 гостъ

    6 4 Отговор

    До коментар #31 от "Хубаво написано":

    Мерките са да спре да се разпространява.Ако се спазват стриктно,но те никъде не са били спазвани и въвеждани навреме / в никоя държава/,разпространението се ограничава и вируса изчезва поради липса на приемник. И Мангъров много добре го знае това,ама незнайно защо говори обратното.Но държавите нямат потенциал за справяне по този начин, може би Китай, но там е друго положението.
  • 52 Да ме прости Господ,

    10 4 Отговор

    До коментар #15 от "Потребител":

    Но и аз мисля същото. Тръбяха, че става много опасно, когато бройката достигне 500 заразени на ден, а когато бяха и 600 и 700 все още приканваха да бъдем спокойни. Лекарите били преуморени - да така е - но какво направиха, за да ги облекчат през лятото. Едно голямо НИЩО. И още колко хора могат да си позволят скъпите PCR-тестове. И си подсмърчат хората, кашлят, ходят на работа и се молят това да е някакъв друг вирус, в противен случай - каквото стане. Е, досега, ако не съм искала оставката на мин. председателя и правителството, сега и аз я искам за несправяне с Ковид и здравен геноцид на българите, днес в отвъдното заминаха 63-ма от нас.
  • 53 Наркоман

    4 3 Отговор
    Медицинско обслужване нямате , ама хвърляте по 2000 лв по дела за 1 грам трева ... сега виждаш нямали пари за персонал, легла и лекарства та умират по вкъщи ... мога само да ви кажа АХАХАХА
  • 54 Коментатор

    8 2 Отговор
    И Фандъкова НЕ уволни директора на болницата, в която не приеха починалия 33-годешен мъж. Скандална, типично гербаджийска, постъпка. В болницата се оказа, че е пълен хаос, но сега не е моментът да се уволнява. Фандъкова показа безхарактерност, пълна липса на принципност и безсилия в този ситуация...
  • 55 Коментатор

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Стамат":

    Става ти лошо, щото толкова ти е акъла и трудно асимилираш написани нещата едно към едно. Антибългарско е да си затваряш очите за очевадни неща и да няма българска медия, от която да те заболява корема...
  • 56 ufaf

    6 2 Отговор

    До коментар #29 от "123":

    Щеше да си прав само ако сам носиш отговорност ,т.е. имаш избор , а не е ЗАдължение преследвано със закон дали да си плащам и къде здравни и пенсионни осигуровки примерно. Не може цял живот да изплащаш задължение към мащехата и при най-малкия зор- Спасявай се сам. Що хрантутим администрация ,политици ,цигани ,полиция ,здравна каса и маса...
  • 57 Мангъровщината

    9 7 Отговор
    Мaнгърoвщинaтa пoбeди блaгoдaрeниe нa кoвидиoтитe! Имaщe плaн влacттa и cлучaитe бяхa пo 6 нa дeн! Нo виe рeшихтe, чe трябвa дa oбecитe плaнa ‘’Мутaфчийcки’’ зaщoтo нямaлo тaкoвa нeщo кoрoнaвируc и oпънaхтe бecилa c чучeлa нa жълтитe пaвeтa! Нe иcкaхтe дa cпaзвaтe прeпoръкитe нa Мутaфчийcки, прaвeхтe кaквoтo cи пoиcкaтe и ceгa cлoжeтe cъщoтo бecилo зa вaшият Мaнгърoв, кoвидиoти cмoтaни!
  • 58 Боки съм

    1 2 Отговор
    Аз план имам на всеки умрел ше искат от меркел милиард евро ..ама и да не сте умрели пак ше я рекетирам
  • 59 Владимир Кънчев

    6 1 Отговор
    Всичко това е резултат само от действието на една политическа глупост от миналото - превръщането на болниците в търговски дружества. Като всички търговци и докторите шмекеруват - но с нашия животи, с нашето здраве. Всички знаят за милионерите от болниците- за началниците - собственици на частните болници които са вътре в държавните и ги източват непрекъснато. Резултатът - кучетата си лаят, керванът си върви,Гешеф рови циганета! Да така ще бъде!Че някой умрял - голям праз! Важен е келипирът! Който има кинти да ходи по Европа и да се лекува! Другите - легнали по гръб и към траурните паркове - там какъв е адът - бедна ни фантазия. Далаверата е да ковидясаш и да се отървеш демократично от този ужас! Позор за политиците от близкото минало - и на кръст да ги разпънеш - все тая.Позор и за днешните. Църквата и тя е грешна - вместо да ги анатемоса всичките вкупом и да забрани да ги погребват по християнски - синодално мълчание! Е да мълчим, наздраве!
  • 60 пламен

    5 1 Отговор
    Плана на правителството е като плановете на всички по света!
  • 61 Колизио

    4 3 Отговор
    АМИ НАЛИ НЯМАЛО СМЪРТОНОСЕН ВИРУС БЕ,КВО СТАВА СЕГА,ТЕЗИ КОИТО ГО ОТРИЧАХА-С ПОЛОЖИТЕЛЕН ТЕСТ И ВЕДНАГА СЕ ВРЕДИХА НА БОЛНИЧНО ЛЕЧЕНИЕ С С ПРИВИЛЕГИИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ С РАМДЕСИВИР-ТОВА Е НЕЧУВАНА НАГЛОСТ-ДА САБОТИРАШ ПРАВИТЕЛСТВОТО И ЩАБА С ВСИЧКИ СИЛИ ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯШ НА МЕРКИТЕ И СЕГА ПРАВИТЕЛСТВОТО ВИНОВНО.ОСТАВЕТЕ ГИ ДА СЕ ЛЕКУВАТ В КЪЩИ БЕЗ ЛЕКАРСТВА ,КОЙТО ОЦЕЛЕЕ,А НЕ ДА ЗАЕМАТ ЛЕГЛА И ЛЕЧЕНИЕ,МОЛЯ,ТОВА Е СПРАВЕДЛИВО.ВСЪЩНОСТ КУРНЕЛА НИНОВА КОГА НЕ Е БИЛА ЛЪЖКИНЯ ,ПРОТИВНО ЖЕНИЩЕ,ХЕМ МНОГО КРАДЛИВО,ХЕМ МНОГО ЛЪЖЛИВО И НАХАЛНО,РУМЕН РАДЕВ Е СЪЩИЯ БУУУРСУК,ИМПИЙЧМЪНТ!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 ПулеФ

    2 4 Отговор
    Много тъпа статия
  • 64 ДОКО

    1 0 Отговор
    ГЕНЕРАЛА БОКО ВИНАГИ ИМА ПЛАН..ЗАПОМНЕТЕ НЕ СЛУЧАЙНО ТОЙ Е ОБИЧАН ОТ БУГАРСКАТА МАФИЯ..А ПЛАНА НА БОКО Е ПРОСТ..ДА ПОМОГНЕМ НА РЕСТОРАНТИТЕ И КРЪЧМИТЕ АКТИВНО ДА ПОКАЖЕМ КОЛКО ОБИЧАМЕ ХОРАТА И НАКРАЯ ДА ГЕПИМ КИНТИТЕ ..ЗАЩОТО ВИНАГИ ЦЕЛТА НА ГЕНЕРАЛА БОКО СА К И Н Т И Т Е...
  • 65 Миро

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "9626":

    аз пък ремонтирам хладилни камиони за такива като теб и ГЕРБ
  • 66 Иван Грозны

    0 0 Отговор
    Властта никога не е имала и няма да има акъл до оставката на правителството.Иначе-хаос и безумие??????
  • 67 Прав си

    0 5 Отговор

    До коментар #9 от "21221":

    Пред блока не мога да паркирам колата си няма място закакво борисов ни дава толкова пари а паркоместа няма да ни тЪрси по уличите не можеш да пресечеш от коли да се увеличи бензина /кактопри комунистите/ да дишаме чист въздух
  • 68 Отличник

    2 0 Отговор
    От пролетта насам властта краде с пълни шепи.... Лекарите надуват клинични пътеки крадът парите за тестовете и лечението на болните... През пролетта Тиквата фучeшe какъв Отличник бил. Haгъл крадец. Властта не си мръдна пръста освен да краде. Престъпниците от Европейския съюз също подкрепят един престъпен режим, ще отпукат 12 милиарда за България след като много добре знаят че корупцията в България е нечувана и невиждана