Last news in Fakti

6 Ноември, 2020 20:30 5 969 43

В България лекари има. Проблемът е друг

  • болница-
  • ковид-19-
  • лекари

Драматичният проблем е с медицинските сестри и останалия медицински персонал

В България лекари има. Проблемът е друг - 1
Снимка: Shutterstock

В България има достатъчно лекари. Но няма медицински сестри. И инфраструктурата е лоша. Затова българските лекари работят при значително по-тежки условия от много други свои колеги в Европа.

Всички в България повтарят: няма кой да ни лекува. Пандемията припомни нещо, което отдавна знаем - здравната система е в състояние на свободно падане.

Ако се вгледаме в детайлите, ще видим, че работата е по-сложна, отколкото изглежда. Всъщност лекарите не намаляват чак толкова драстично. Емигрират новозавършилите, остават старите. Но пък намалява и населението, за което те се грижат. През 2019 е имало само 55 лекари по-малко от предната година. Ако в Германия на 206 човека се пада по един, у нас числото е сравнимо - един на 235, т.е. повече от много страни в ЕС. Проблемът е, че средната им възраст расте; по данни на БЛС, една четвърт вече са минали границата за пенсиониране. А коронавирусът ги прави пушечно месо за инфекцията, която атакува най-вече възрастните.

Покрай дебатите научихме също така, че нашите лекари са се превърнали в сезонни работници по примера на полските си колеги, които са така от години. Работи каквото работи, пък идва уикенда и той взима самолета да даде няколко дежурства в Германия и да си закръгли бюджета за месеца. Как се издържа на този ритъм в пенсионна възраст, колко нараства рискът от зараза - оставям да прецените сами.

Какво липсва в България?

Драматичният проблем е с медицинските сестри и останалия медицински персонал. В началото на годината беше констатирано, че в системата липсват 30 000 кадри. В момента повечето заети също са в напреднала възраст и на всичкото отгоре са принудени да работят на две и три места, за да оцеляват с мизерните си заплати, които обикновено не надхвърлят 1000 лева. Протестираха, висяха по прозорците на президентството, но за сериозни мерки не се чу, въпреки че първата ковид-вълна ни предупреди докъде можем да стигнем.

За разлика от лекарите, сестрите не могат да гастарбайтерствуват с по няколко дежурства месечно. Сметката им излиза само когато емигрират трайно в места, където им плащат десетина пъти повече, отколкото в България. В резултат у нас на 100 000 човека се падат 490 сестри, докато средно за Европейския съюз те са около 800. Проблемът е подобен с линейките, санитарите, лаборантите, чистачките и тъй нататък. Добавете към това упоритата липса на електронна здравна карта и дигитално здравеопазване.

Какво излиза? Българският лекар трябва да работи при значително по-трудни условия - да писарства като бюрократ от 19 век, да прави превръзки, да отговаря на телефона, да изварява инструментите, да прави финансово-счетоводни сметки. Нали разбирате защо германският лекар при горните цифри е по-ефикасен от нашия?

Впрочем, подобно е положението с всеки специалист в България: вместо една йерархична система от сътрудници да му позволи да се занимава само с важното, за което е учил, той трябва да се бори сам с всичко (да кажа ли, че и ние в университета отдавна не можем да разчитаме на асистенти, сътрудници за изследвания, интернет помощници?).

Усещането ми е, че е така навсякъде; България не умее да организира йерархичен ред на отговорности и кризата на здравната система днес прави това очевидно. Добавете неподдържаната инфраструктура, която шокира дори в най-престижната Медицинска академия, добавете всички трудности за специализиране и израстване в професията - ще разберете защо младите лекари бягат.

Заедно с демокрацията у нас навлезе усещането за права на пациента, комуто здравният работник е длъжен: всяка грешка води до съдебни процеси, а понякога направо до шамари. Е, от тях съсловието ще съумее да се защитава, но едва ли ще се справи самó с бруталните жълти медии, които бунят разрушителни страсти, превръщат лекарите в убийци, некдърници, сребролюбци. Такова отношение по света рядко се вижда.

Не смея да давам съвети как да се реформира системата, само наблюдавам обществения дебат по темата.

Как да се реши проблемът?

Демографските проблеми в целия развит свят се решават с внос на работна ръка. Правим една програма, насочена към Виетнам или Индия, осигуряваме условия на тези хора да се интегрират. Е да, ама у нас възтържествува национал-популизмът и беше наложено табу върху темата миграция - ще си стареем, ще си измираме тук сами, ама "чисти".

Можем да намалим изтичането на нашите медицински специалисти, ако рязко увеличим заплатите им (3000 лв. на медицинска сестра, чух като предложение). Бих добавил - и като подобрим условията на труд, уважението към професията, като предложим общински жилища на нуждаещите се и много други мерки. Въпросът е откъде ще дойдат парите за това. Като имате предвид, че утре същият проблем ще се появи със заварчиците, с полицаите, със зеленчукопроизводителите.

Помислете върху това сравнение. При почти най-ниските разходи за здравеопазване в ЕС, България е сред първите страни по болници на глава от населението - 5,2 на 100 000 при средни за ЕС 2,9 (повече има само в Кипър). Нещо повече, тенденцията е към увеличение с по около една клиника годишно. Защо е така? Вероятно защото много управници притежават частни клиники, които печелят добре благодарение на осигурените плащания от здравната каса. Всеки опит да се рационализира системата среща яростна съпротива отляво и дясно, че уж едни бедни хора ще останат без достъп до здравеопазване. И парите продължават да изтичат в многобройни реки и вадички. Ситуацията и тук напомня висшето образование - голям брой университети и филиали, при намаляващи студенти и финансиране.

Не знам как може да се оправи тази работа, откъде ще дойдат едни политици, които не притежават или нямат близки, които притежават клиники. Може би когато вземем "яко да умираме", ще ни дойде акълът в главата? Безсилната ярост на министъра, който (самоизолиран в карантина) кълне частните болници, че отказват да се борят с Ковид-19, май не ми вдъхва особен оптимизъм.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 33 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЪМПЕЗИ

    37 7 Отговор
    ПРОБЛЕМЪТ Е БОЙКО....
  • 2 Българина

    33 4 Отговор
    Проблемът е ХУНТАТА.

    Коментиран от #41

  • 3 ГОРСКИ

    21 7 Отговор
    Има лекари 60% , останалите учили но не научили !!!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Д р Щросмайер

    30 2 Отговор
    Нямаме адекватно и нормално управление в лицето на премиер.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 препатил

    37 9 Отговор
    У нас лекари няма всички са търговци и колкото е по-зле за хората толкова по-добре е за тях.

    Коментиран от #35

  • 8 БОЗА

    26 1 Отговор
    " Прoтecтирaхa, виcяхa пo прoзoрцитe нa прeзидeнтcтвoтo, нo зa ceриoзни мeрки нe ce чу, въпрeки чe първaтa кoвид-вълнa ни прeдупрeди дoкъдe мoжeм дa cтигнeм."

    Тогава бяха обявени,за:"терористки"...т.е. сега държавата търси "терористки" балами ли...НЯМА...наскоро някой тук находчиво беше писал,че с фъстъци се ловят маймуни...пари и стратегия трябва....не приказки и ОБЕЩАНИЯ...при страна с възрастно и болно население с ужасяващ демографски срив перспективите не са розови...държавата трябва да има ПРИОРИТЕТИ...не,като и запари под г@з@ да кърши кълки да да се чуди,що тъй стАна... ;-)

    .
  • 9 Бат Бойко нощния бандит

    36 3 Отговор
    У нас сестрите ги хвърляме от прозорците на Партийния дом и затова намаляха.
  • 10 Димо

    8 15 Отговор
    Това с ограничаване на емиграция към България е погрешна политика.Ако в Дубай нямаше толкова много индийци и пакистанци работещи за смешни 200-300 долара,то те никога не биха достигнали този икономически и технологичен напредък.Тук тулупа си мисли,че всички мигранти са дебили и от тях нищо не става!Да ама не...защото всички богати страни разчитат за своя напредък точно на тази категория хора!

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Динозавър Карабаджаков

    11 3 Отговор
    СЪСТОЯНИЕТО НА БЪЛГАРСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ Е НЕЩО СРЕДНО-МЕЖДУ КЕРЕЧ И РЯДЪК ЧАКЪЛ... /ДЮЛГЕР МИСТРИЕВ/
  • 13 Манги

    20 2 Отговор
    Дано всички млади мед сестри и лекари избягат в Германия, Франция, Швейцария... Бг политици да им дойде акъла
  • 14 Санитар

    21 6 Отговор
    Лекари бол всеки иска да е лекар а колко разбира и на кого е човек е отделен въпрос.Сестри и санитари няма и скоро лекарите ще разберат своята грешка когато започнат да сменят памперси
  • 15 Бай Иван от Каспичан

    15 7 Отговор
    За пореден път не съм съгласен с гнойче веле, в България не останаха лекари, останаха търгаши😡
  • 16 Ганьо

    22 5 Отговор
    Бог да пази България! Западните страни ни поробиха! Взеха децата ни еничари! Сега се подиграват с нас!

    Коментиран от #18

  • 17 баба ви от бг

    11 9 Отговор
    има много, но са свикнали да не работят!!!! а, сега да видим какво ще се случи! няма нощни смени със с..с! ще трябва вече да работят !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Перо

    6 2 Отговор
    Проблема е Питека!
  • 21 афрополитик

    22 0 Отговор
    Не че нещо ама простотията ви е в много. Като внесеш доктори и сестри от виетнам и индия и пакистан например те ще те осекнат. По голяма простотия няма че чужд доктор и медицинска сестра ще се грижи за тебе. Сега в България колко са здравноосигурените които внасят всеки месец по 25 лева в касата ? А колко са неосигурените които точат от касата ?

    Коментиран от #39

  • 22 111

    5 3 Отговор
    Агенцията за дезинформация и пропаганда - Дойче Веле изглежда много запозната с обстановката в България. Факти.бг няма ли български източник на информация или Дойче Веле им плащат да публикуват тяхната.
  • 23 Васил

    6 0 Отговор
    Няма проблем мебелистите от Герб нали ни доставиха легла. Пациентите сами ще си слагат системите и ще изписват лекарства
  • 24 Просветен илюминат

    5 1 Отговор
    От тук нататък вече и Бог не може да ви помогне за това което следва.
    Началото на тази пандемия показа,че вие лесно вярвате и се поддавате на контрол и манипулация,относно неща,които идват извън вас,медиите и авторитетите,а всички те платени и инструктирани.
    Колкото и време да пишете и поствате коментари и клипове из интернет виждате,че играта е като кой е по-добър от Левски или ЦСКА,после коя партия е по-добро,има ли или няма корона вирус и т.н.?
    Тези спорове помогнаха ли ви да докажете правотата си?Не,но въпреки това взе харесвате тази игра и не спирате да я играете и това е наркотика от който в ролята на жертва вие имате нужда,защото светът извън вас има значение за тази роля и отговаря на вътрешното ви състояние,защото вие сте му дали толкова колкото му е необходимо,а истината е,че нищо извън вас не съществува и той е едно ваше отражение.
    ПоЗдрави
    Успех на всички!
  • 25 Онзи

    1 2 Отговор
    България да минава като ЩАТ на ЕС, иначе няма оправия. Хората емигрираха, бизнеса се задъши. Не виждам смисъл от България

    Коментиран от #27

  • 26 Лекар Образна диагностика

    3 3 Отговор
    Изключително елементарно демагогска писаница, с още по-очаквани хедонистични коментари.
  • 27 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Онзи":

    Явно план Ранът работи успешно?

    Коментиран от #32

  • 28 ха ха ха

    3 3 Отговор
    Правилно, лекари има, ама ковид няма! ;)
  • 29 БОЗА

    4 0 Отговор
    Модератора-кажи,ама честно,какво му беше на коментара ми???

    " Протестираха, висяха по прозорците на президентството, но за сериозни мерки не се чу, въпреки че първата ковид-вълна ни предупреди докъде можем да стигнем."

    Тoгaвa бяхa oбявeни,зa:"тeрoриcтки"...т.e. ceгa държaвaтa търcи "тeрoриcтки" бaлaми ли...НЯМA...нacкoрo някoй тук нaхoдчивo бeшe пиcaл,чe c фъcтъци ce лoвят мaймуни...пaри и cтрaтeгия трябвa....нe прикaзки и OБEЩAНИЯ...при cтрaнa c възрacтнo и бoлнo нaceлeниe c ужacявaщ дeмoгрaфcки cрив пeрcпeктивитe нe ca рoзoви...държaвaтa трябвa дa имa ПРИOРИТEТИ...нe,кaтo и зaпaри пoд г@з@ дa кърши кълки дa дa ce чуди,щo тъй cтAнa... ;-)
  • 30 Sewt

    4 0 Отговор
    Тази простотия, дето нямаме проблем в здравната система в момента май е поредната СевдаТВ опорка? Всичко е точно? И Балтов излиза по опорката, аман...
  • 31 ха ха ха

    4 1 Отговор
    На дойчо зелето му плащат да ви плаши и вменява страх... страх от измишльотини, страх от смърт, страх от бедност, страх от самота...

    Истината - ори тях ще става все по-зле и всички българи ще се върнат тук, те искат да сме там, защото искат територията, но няма да им се получи !

    60 % от българите там са от мътният контингент, а те искат нас!

    Не се поддавайте на внушения и нищо не могат да ви направят!

    Няма никакъв ковид, просто защото няма изолиран вирус, няма и тест който да го лови!
  • 32 дааааа

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    Работи вече 30 г и ако беше друга нация, вече щеше да е унищожена - какво означава това, знаеш ли?
  • 33 Храна за размисъл

    0 1 Отговор
    От тук нататък вече и Бог не може да ви помогне за това което следва. Началото на тази пандемия показа,че вие лесно вярвате и се поддавате на контрол и манипулация,относно неща,които идват извън вас,медиите и авторитетите,а всички те платени и инструктирани. Колкото и време да пишете и поствате коментари и клипове из интернет виждате,че играта е като кой е по-добър от Левски или ЦСКА,после коя партия е по-добро,има ли или няма корона вирус и т.н.? Тези спорове помогнаха ли ви да докажете правотата си?Не,но въпреки това взе харесвате тази игра и не спирате да я играете и това е наркотика от който в ролята на жертва вие имате нужда,защото светът извън вас има значение за тази роля и отговаря на вътрешното ви състояние,защото вие сте му дали толкова колкото му е необходимо,а истината е,че нищо извън вас не съществува и той е едно ваше отражение. ПоЗдрави Успех на всички!
  • 34 БОЗА

    0 0 Отговор
    СПОЛАЙ... ;-)
  • 35 А ти какви

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "препатил":

    искаш да са? Ти не виждаш ли какви пари им дава Киро? 900 на сестра и 1150 на лекар, за повечето.
    Как да не са търгаши?
    Не го разбрахте, че системата е такава и това е.
    Младите емигрират, старите само остават и след 5 години няма да има кой една рецепта да ти напише.
    Тия лекари си работят в Германия, но там им се плаща и ги уважават.
    Както врпочем и нашите джигити които тук карат като ненормални а в Гърция са по-ниски от тревата.
    Задавал ли си си въпроса защо?
    Или си мислиш, че независимо колко пари взима един доктор, учил десет години, той трябва да те лекува нан световно ниво?
  • 36 Marinov

    3 2 Отговор
    Системата на Медицинско Обслужване в България е ПРИНЦИПНО ЗБЪРКАНА и МАФИОТСКА !! Критериите за Заплащане на Лекарите и Болниците са НЕ да Лекуват възможно най Добре и Бързо Болните а да ги Държат колкото може по дълго като Пациенти и Смучат Пари!
  • 37 Гост 2

    13 1 Отговор
    Когато медицинските работници протестираха за увеличение на мизерните им заплати , никой не ги подкрепи ! Обществото , което сега се нуждае от тях , тогава не ги подкрепи ! Дори лекарите бяха против увеличение на заплатите на медицинския персонал ! Сега , никой няма право да се оплаква от липса на кадри !
  • 38 Купувайте самолети, кораби, бронирани

    9 1 Отговор
    Машини за Милиарди, заради Комисиони те! Линейки няма, да ходят Пеш болните!! Вдигате непрекъснато на чиновниците заплатите, за да гласуват за вас, да сте на Власт!!! Избягаха сестрите в Чужбина, "Терориските"избягаха!!
  • 39 Санитар

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "афрополитик":

    Ние сме на дъното никой няма да дойде в България да работи сестра за 500-700 лв с лоши условия и корона вирус.Който ви пълни главите с внос на мед сестри и санитари е толкова прос колкото получовека от банкия.Тус на емигрант се плаща над 1000евро и пак искат да избягат в Германия
  • 40 Фаро

    2 0 Отговор
    Медицинския персонал няма нужда от подкрепа,когато протестира,защото не трябва да се стига до този момент.Стигнем ли до там значи сме тотално прецакани.Единственото правилно решение е масово да напуснат или да спрат да ходят на работа за да спасят своите близки или каквото е останало в техния живот.До 1 месец максимум всичко ще рухне политиците ще бъдат сменени и ще се върнат на работа с двойни заплати.Пари за заплати има
  • 41 Қазақстан Республикасы

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българина":

    ББ и Хунтата са голям проблем, ма НЕ СА виновни са всяка щуротия по света. ТЕЗИ ОТ Deutsche Зеле взели да гледат проблемите на България. Айде в изСр@ел. Миграция.............. А НИЕ КЪДЕ ДА МИГРИРАМЕ? ТЯХНОТО СМЕСВАНЕ Е ВСЕ ЕДНО ДА СМЕСИШ МУХА И КОЗА!!! ИЛИ ЗМИЯ ИЛИ ТАРАЛЕЖ!!! КАЖИ ИМ Deutsche Зеле И (НЕ) ГИ ОБИЖДАЙ ПОВЕЧЕ!!!
  • 42 Русенец

    2 0 Отговор
    Медицината и здравеопазването ни ще бъдат значително облекчени, ако ромските пациенти бъдат лекувани от ромски доктори и сестри, в ромски болници, съградени от данъците на ромите. Смятам го за честно, почтено, справедливо и демократично.
  • 43 Гост

    1 0 Отговор
    В България няма лекари!Има работещи пенсионирани лекари и дипломи по болниците!ѝАко утре всички пенсионирани лекари напуснат и си приберат дипломите ,всички болници приключват договорите си с НЗОК,защото няма да отговарят на изискванията !Проблемът с медицинските кадри/и не само/ е толкова сериозен,че предстои същинска катастрофа!