Last news in Fakti

10 Ноември, 2020 06:25 12 344 140

Какъв беше животът преди 10 ноември 1989 г.?

  • социализъм-
  • кореком-
  • луксозни стоки

„Кореком" събори социализма още години по-рано

Какъв беше животът преди 10 ноември 1989 г.? - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Навършват се 31 години от началото на демократичните промени в България. На 10 ноември 1989 г. пленумът на ЦК на БКП гласува оставката на Тодор Живков като генерален секретар.

Споровете за и против социализма са превзели Фейсбук и от вчера са сред най-коментираните теми. Едната страна казва: при социализма беше добре, цените бяха ниски, хората ходеха на почивка, имаше прилични пенсии, безплатно здравеопазване и т. н. Това припомня biographbg.wordpress.com.

Другата отговаря: тогава страната е била затвор, ДС, лагери, оградена с телени мрежи, сега хората са свободни и ходят на почивка в Гърция, пътуват по цял свят, не чакат 15 години ред за кола и т. н.

Сигурно трябва да минат десетилетия, докато бъде оценен обективно 40-годишният период на социализъм в България.

Но носталгията по соца не е само политически сблъсък. Рекламите на хранителни продукти отчетоха този феномен. Рекламата на кренвирши „Оооо, Пепи…“ се базира на убеждението, че тогава колбасите са били истински, от месо, а сега са боклуци. В рекламата се вижда щанд от социализма, отрупан с колбаси.

Това е идеализация. При социализма щандовете за колбаси бяха полупразни, с изложени само 2-3 вида, а не отрупани с луканки и салами. Хубавите луканки и салами бяха дефицитни и скъпи, изобилие предлагаха само отделни ведомствени барчета и представителни магазини.

Който припомня ниските цени на социализма, трябва да признае, че те бяха изкуствени, нереални, непазарни. Това създаваше дефицити и напрежение в икономиката, което логично завърши с рухването на системата. Тя не беше съборена от злодея Горбачов, както си представят някои носталгици от онова време. Тя фактически фалира, изгуби конкуренцията със Запада, за да завърши закономерно с разпадане.

Ако някой иска да сравни материално двете системи, може да сравни създаденото в разделена Германия – ГДР и ФРГ. Тази техническа нация при социализма роди коли като „Трабант“ и „Вартбург“, а при другата система – Фолксваген“ и „Опел“ (мерцедесите и беемветата да не ги споменаваме). ФРГ стана световен икономически лидер и изнасяше лекарства, химикали, техника, бира и т. н. ГДР се самозадоволяваше, поддържаше с усилия стандарта на живот, макар да беше т. нар. витрина на социализма.

Тази борба между двете системи роди вица в България, че капитализмът бил като мушмула – колкото повече загнива, толкова по-вкусен става.

Разобличителите на социализма от онова време, които са видели малко от него, стигат до абсурдни твърдения – че тогава не е имало култура, всичко е било идеологическо, всички са били дегенерати и пияници, страхливци и сервилни слагачи на властта и т. н. Ако не бил паднал социализма, сега нямало да имаме интернет, твърдят някои. Това са фантасмагории – западните технологии и техника проникваха и тогава, през Желязната завеса.

Социализмът в България рухна също отвътре. Падането на Живков, с негласна подкрепа отвън, само логично ознаменува края му.

Сега малцина знаят какво е „Кореком“ и ролята му в българския живот тогава. Това бяха т. нар. валутни магазини, със западни стоки. „Кореком“ беше като витрината на Запада, безпощадното, разрушително сравнение на западните стоки с местните.

На българския пазар например нямаше кафе, понякога месеци наред. После се появяваше виетнамско. Боклук. След това изчезваше и на негово място се появяваше полски заместител, от цикория. Или печена леблебия, ръж. После току се появи кубинско или анголско кафе. А в „Кореком“ имаше поне 2-3 вида ароматно, с лъскави опаковки.

Сега някои пишат, че стоките в „Кореком“ били недостъпни, хората били бедни, не можели да пазаруват там. Глупости. Това бяха най-достъпните магазини, с огромни обороти. От края на 70-те и през 80-те години там можеше да купува всеки с чужда валута. Чуждата валута беше предимно долари, марките се преизчисляваха в цени в долари.

Доларът беше с официален курс 0,98 ст., но на черния пазар за 15 години курсът му се промени от 2 лв. до 3,50 лв. Чак като падна комунизмът скочи рязко до 6-7 лв.

Преди края на 70-те в „Кореком“ пазаруваха само чужденците, също и българи, които са работили за валута в Либия, Алжир и на Запад, по корабите, международния транспорт.

Но всеки можеше да намери един арабски студент и да си купи чрез него магнетофон или телевизор. Защото на българския пазар се продаваха 60-килограмови руски цветни телевизори „Електрон“, а в „Кореком“ – „Сони“.

На пазара се продаваха т. нар. полски „Грундиг“, имитация на германската марка, а в „Кореком“ – оригиналът или японските „Акаи“, „Пайниър“ и т. н. Имаше изобилие от марки. Българите от средна ръка нагоре живееха заобиколени от японска електроника от „Кореком“. А средната класа беше доста по-широка от сега.

Всички ходеха с дънки, беше дори въпрос на мода и престиж – корекомско. Дънките в „Кореком“ бяха по 8-10 долара, а работещите по чужбина мъкнеха и оттам. Иначе по магазините – дънки „Рила“ и дефицит…

Към края на комунизма минималната заплата достигна 120 лева, а заплатата на млад специалист – 155 лв., в някои случаи 165 лв. Заплатите в средната класа, чиновници, служители се въртяха около 300-350 лв. през 80-те години. Заплати от 500 лв. и нагоре се смятаха за „директорски“. Заплатите под 200 лв. не стигаха, цените през 80-те на хранителни продукти бяха сравнително високи.

Дву-тристаен апартамент в София (цените бяха почти приравнени с другите големи градове) струваше 8-10 хил. лева в края на 70-те, 12-13 хил. в края на 80-те. Тогава един апартамент се равняваше на 50-60 средни заплати.

Сега струва между 100 и 200 средни заплати. Кредитите тогава бяха леснодостъпни, изплащаха се също толкова лесно. Но се чакаше ред да купиш жилище, записваш се, проверяват те комисии, класират те по категории, по различни системи, с лихвоточки.

Мнозина се уреждаха с връзки. За номенклатурата бяха избраните жилищни райони и блокове. Масово явление беше в един апартамент да живеят по 2-3 поколения – баба и дядо, син и дъщеря, внуци.

Имаше пенсии и по 250 лв., добри при онези цени. Но и тогава имаше бедност. Сега има стачки за учителските заплати – традицията да унижават учителите започва именно от соца.

Те, заедно с университетските преподаватели, бяха от най-бедните прослойки. Военни и милиционери взимаха повече от тях. И досега е така. Нещо неизтребимо има в отношението към образованието, независимо от смяната на правителства и концепции.

Но при соца преподавателите със сигурност не бяха унижавани толкова и поради по-ниските разходи за живот, ако питаш старите учители, ще ти кажат, че са живели по-добре.

Ясно и просто го каза пред мен един 80-годишен дядо в троянско село, в средата на 90-те години – „Половината ми живот е минал преди 9 септември, половината – след 9 септември. Втората половина беше по-добра“.

Човекът цял живот е живял на село, не е бил партиен член, дори е бил репресиран в някакъв период през 50-те. Но така дели и оценява живота си.

А след 10 ноември отвратените от социализма, започнаха да идеализират живота в България преди 9 септември. Тя била Швейцария на Балканите и пр. Отново погрешна представа. Била е бедна, бедна държавица, в която мъжете от предимно селското население, са обували за пръв път обувки, когато са отивали в казармата. Дотогава са ходели с папуци от свинска кожа. Затова така оценява живота си дядото…

Ето и малко цени от социализма:

Истински ниски, за които най-много жали средният българин, бяха цените на тока, водата и парното. На село плащаха по 80-90 ст. ток на месец, също толкова и за вода (поливаха градината от чешмата)… Затова не е чудно как селяни през 70-те са живели с по 30-60 лв. пенсия. Тя (както и сега) е отивала основно за олио, захар, такива неща. Другото си го гледат сами – домати, чушки, кокошки, козичка…

Парното в градовете рядко превишаваше 20 лева на месец за среден апартамент. Сега цените в София са непосилни, почти една трета от софиянци не плащат парно с години, държавата замазва положението като натрупва загуби в Топлофикация и дълговете ѝ към „Булгаргаз“.

Енергията не се плащаше по реални цени. Токът на месец в един апартамент беше 3-5 лв., ако не се топлиш с радиатор.Там, където нямаше парно, много на мода бяха акумулиращите електрически печки – по 5-6 киловата. Никой не използва сега такива разточителни печки за отопление.

За коли е ставало дума неведнъж при безкрайните сравнения тогава и сега. Тогава се записваш на ред, плащаш 1500 лв. в ДСК и чакаш – за „Лада” – от 13-14 до 17 години. За „Москвич” и „Трабант” – от 2 до 5-6 години (разликите в годините се дължаха на разпределение по окръзи и др.). Нова „Лада 1300“ струваше 6100 лв., „Лада 1500“ – 7300 лв., но поради дефицита на втора ръка двата модела струваха 8-10 хил. лева.

Като се роди дете или като влезе в техникума, дядото, родителите му правят вноска за кола. До сватбата може да му излезе редът. Вносът на коли на практика беше забранен от живковия режим още от 70-те години – с 200% мито върху цената на колата като нова – независимо на колко е години. И същевременно тогавашното Управление за безопасност и охрана доставяше на семейството на Живков и на висшата номенклатура вносни западни автомобили.

Сега в София има регистрирани 1,1 млн. автомобила, някои семейства имат по 2-3, повечето втора ръка, разбира се.

Сега много се говори, че цените на бензина при соца били стотинки. Не е точно. Има периоди, в които са били много евтини. Но Брежнев позатвори кранчето в началото на 80-те години, после Горбачов го врътна съвсем. Още към 1985 г. бензинът поскъпна до 78 ст. литъра за обикновения, а за супер А96 – 98 ст. Един резервоар на Лада 1300 – 40 лева, една трета минимална заплата, горе-долу както е и сега.

Дизелът беше по-евтин, но нямаше дизелови коли. Само тираджии, работещи в Либия и дипломати, ако си бяха купили чрез „Кореком” „Пежо”-дизел или „Мерцедес”, се радваха на комунистическите цени. Нафтата за отопление беше 15 ст. литъра, около 3 пъти по-евтина от бензиностанциите. Имаше бензини за държавни коли, оцветени с различен цвят, за да се предотвратят кражбите.

България произвеждаше нафтови отоплителни печки. Истинско разхищение – нафта за отопление. Те имаха регулатор с въртящо се копче от 1 до 6. Оттогава е лафът „Всичко на 6”.

Никой не санираше, не търсеше енергийна ефективност. Първа атомна в Козлодуй бумти до пръсване, печките – на 6, а от некачествената дограма подухва.

И дойде моментът всичко да се плаща… Сега, който е свикнал да плаща по няколко лева за отопление, иска пак държавата да поеме дълговете на топлофикация, да държи ниски цени…

При соца много ценени бяха професии като бензинджия, барман (тогава имаше лаф – за да станеш барман, трябват връзки с Политбюро), които изкарваха пари с разни финтове. Водопроводчици, автомонтьори – това бяха галениците на социализма. Поради особеностите на тодорживковия режим тук, за разлика от други соцстрани, не се разрешаваше и най-малката частна инициатива.

Нямаше частни сервизи. Всички бяха на държавна работа, а отделно взимаха в брой на ръка. Склададжиите (за някои видове дефицитни стоки) бяха също много престижна длъжност. Плащаш си хладилника в магазина, а отиваш с кола да го вземеш от склад край София. Ако се уредиш с връзки.

За заплатите в Политбюро (командният орган на държавата) и на министрите се носеха слухове, никой не ги знаеше. Но се оказа, че са към 1000-1500 лв. Но имаше система за привилегии за висшата номенклатура. Специално снабдяване, специален внос.

В края на 80-те години на миналия ХХ в. Живков вече внасяше с парите от заеми от чужбина основни храни като боб, лук, картофи, защото след многото реформи селското стопанство го закъса. Приключението завърши с 12 млрд. долара външен дълг.

Едни си спомнят соца с умиление за младостта си, други с безгрижието – живеехме като под похлупак, еднакво бедни, но минимално осигурени.

Мнозинството с радост посрещнаха падането на Живков и комунизма, за да се разочароват след няколко години. Но още в началото на 90-те мнозина се разбягаха по света, след като паднаха изходните визи и телените мрежи по границата. За двайсет години около 2 млн. българи заминаха за чужбина, като емигранти или временни гастарбайтери. Да търсят по-добър живот от българските условия.

Но какво се случи след 10 ноември, та прогони толкова хора?

Всички се надяваха да стане по-добре, някои наивно очакваха, че като падне режимът, тук ще стане като в Западна Европа. Не би. И досега смятат, че някой е виновен за това – комунистите, ДС, богаташите откраднали парите и т. н. Проблемът е културен. Въпрос на интелигентност и манталитет.

България, за да има висок стандарт на живот, трябва да произвежда и продава нещо на света. И какво направи тя в условията на свобода и демокрация? Закриваше едно след друго производства, вместо да ги приватизира и развива, да им търси пазари.

Закри машиностроенето, компютърното производство (България е била лидер в Източна Европа), програмистите и компютърните спецове се разбягаха в чужбина. България не можа да продаде например завода си за автомобилни гуми на някой световен производител, както направиха всички източноевропейски страни.

И сега внася годишно към 12 млн. гуми. Заводът във Видин е закрит, както и няколкото големи завода край него. Градът е обезлюден, хората са се разбягали. Това се случи в множество малки и големи градове.

Някои погрешно си мислят, че това, което се е случило е по плана „Ран – Ът“. Малцина май са го чели. Там например пише как да се съхранят специалистите в електрониката, в машиностроенето, да се търсят пазари, за да не се закрива производството. И т. н. Нищо от този план не е изпълнено. Освен приватизацията, но калпаво и бавно, със закъснение.

Декомунизаторите ликвидираха селското стопанство.

Буквално, чрез ликвидационни съвети. Решиха да връщат земя в реални граници. Това върна земеделието от 30-те години, на дребните собственици на по 5-6, до десетина ниви. Но сега те отидоха в ръцете на множество наследници, които нямат намерение да се връщат на село. Никоя източноевропейска страна не направи такава глупава земеделска реформа. Сега България е вносител на всички онези плодове и зеленчуци, които е изнасяла.

В края на комунизма имаше 10,5-11 млн. овце, България изнасяше агнешко на 3 континента. Сега има 1,5 млн. овце, има внос на агнешко и от Нова Зеландия. И ако припомниш тези факти за ликвидацията, някои запалянковци по споровете „преди и сега“ веднага ще те нарекат „комунист“, който иска ТКЗС-та.

И за това е писано в плана „Ран –Ът“ – че възстановяването на собствеността върху земята може да създаде проблем, тя е била на дребни собственици, а модерното земеделие е уедрено.

В плана предлагат различни варианти на реформи на собствеността, като предупреждават, че споровете ще спрат производството, а това е пагубно. Никой не е чул съветите. Ликвидираха. Закриха и разрушиха напоителни системи, трайни насаждения, ферми, стопанства, над половин милион работни места и т. н. Сега селата са обезлюдени и опустяват, ниви и пасища обрастват с храсти и бурени.

За да достигне животът в България европейски стандарт, страната трябва да започне да произвежда и продава нещо на света. Само с туризъм не става. Нито с яростни критики на миналото при социализма.

Източник: biographbg.wordpress.com


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 79 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    148 17 Отговор
    о имаше много лоши неща-едното беше че нямаше телефони и компютри и младите от скука правеха деца. а дете не беше сложно да отгледаш тогава...прочетете последния абзац на статията-изключително точен и красноречив за положението ни в момента
  • 2 Дъртият

    178 23 Отговор
    Хубав, хората бяха човеци. Мъжете се събираха след работа по таванските стаи и играеха белот до насита. Сега не сме сплотени една завист и алчност и егоизъм се носи отнякъде, които ще ни довършат.
  • 3 Хляба хляб

    185 24 Отговор
    месото месо, сиренето от мляко.
    Вратите не се заключваха, хората се познаваха и помагаха, имаше безплатно здравеопазване и образование, ред и дисциплина, децата играеха до тъмно навън а не висят по фейсбуци, нямаше затлъстяване сред децата.
  • 4 Колю ФичеФ

    167 20 Отговор
    По-спокойно се живееше преди 10-ти ноември. Каквото и да означава това. Сега като че ли нищо няма стойност.
  • 5 name

    122 20 Отговор
    Имаше и наденица " кучешка радост" пълна с четина, но пак беше по- вкусна от сегашните боклуци защото беше от месо.

    Коментиран от #133

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    115 23 Отговор
    преди 10 ноенври животът вБЪЛГАРИЯ беше добър имаше работа сигурност имаше закони спокойствие сигурност ХОРАТА бяхме по ЧОВЕЧНИ имаше иикономика индустрия здравеопазване престъпниците си получаваха заслуженото но дойде СДС И ИВАН КОСТОВ съсипаха икономика индустрия здравеопазване сега е безработица глад болести на ласт са мутри капиталисти олигарси
  • 8 Тъпа статия

    97 21 Отговор
    Погледнато сега с новите технологии ни изглежда смешен соца. Но тогава ни изглеждаше смешно волските каруци и ралото на дедите ни. Сега предпочитам да има два три модела салами но без месо със стероиди и химия.Сиренето качествено и натурални домати а не пластмаса които ядем сега. Соца слез 30 год след ВСВ си беше добър

    Коментиран от #135

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 АКУМУЛИРАЩА

    126 15 Отговор
    НА АВТОРА ДА КАЖА ЧЕ АКУМУЛИРАЩАТА ПЕЧКА НЕ Е РАЗТОЧИТЕЛЕН УРЕД НА ТОК

    ПОЛЗВАШЕ СЕ НОЩНАТА ТАРИФА НА ТОКА И БЕШЕ ПОЧЕТИ БЕЗ ПАРИ, ПО ЦЯЛ ДЕН ТИ Е ТОПЛО БЕЗ ДА ТИ ВЕЕ ВЯТЪРА НА СЕГАШНИЯ КЛИМАТИК ДЕТО САМО ДРЪНЧИ И БРЪМЧИ И СТРУВА КОЛКОТО ЕДНА КОЛА НА СТАРО И НИКОЙ НЕ МУ СЕ НАЛАГАШЕ ДА КРАДЕ ТОК ЗАЩОТО ЦЕНАТА БЕШЕ СИМВОЛИЧНА, СЕГА ВСЕ ИКОНОМИСВАМЕ ТОКА ЩОТО Е ДЕМОКРАЦИЯ АМА НЕ МОЖЕМ ДА СИ ГО ПОЗВОЛИМ ДА ГО ХАРЧИМ,
    ЗА ДЪРВЕНИТЕ ПЕЧКИ ДА КАЗВАМ ЛИ КАКЪВ КОМФОРТ ПРАВЯТ НАСЕЛО И ЧЕ ДЪРВАТА БЯХА СМЕШНО ЕВТЕНИ КАКТО И ВЪГЛИЩАТА, СЕГА ПАРИТЕ И ЗА ДЪРВА НЕ СТИГАТ, СЕДИМ ОБЛЕЧЕНИ И СЛУШАМЕ КАК ТРОПА КЛИМАТИКА , А КАТО ИМА МЪГЛА И ЗАМРЪЗВА И НЕ ТОПЛИ
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    105 14 Отговор
    даже децата си играеха до късно вечерта ХОРАТА СЕ уважаваха тогава ЧОВЕК звучеше ГОРДО а сега ЧОВЕК за ЧОВЕКА станахме ВЪЛК
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    73 9 Отговор
    ОБИЧАМ СТРАНАТА СИ но МРАЗЯ ДЪРЖАВАТА защото ДЪРЖАВАТА за едни е МАЙКА а за други е МАЩЩЕХА
  • 13 Баро Вкаров

    56 24 Отговор
    Животът беше ужасен при бай Тошо!Немаше секс тилифони,немаше прайдове и даже протестъри на "Орелски мост" немаше.
    😥🐪😥🐪😥
  • 14 Родените 1989-та

    28 10 Отговор
    Цял живот ли ще им напомняте на колко години стават ⁉️
  • 15 Йозеф

    42 131 Отговор
    Беше пълна мизерия, по магазините се образуваха опашки за тоалетна хартия, хората се избиваха за чепка банани. Добре, че приватизацията и реституцията ни компенсира стабилно след заграбеното от комунистите. Соцносталгиците са най-големите некадърници, които взимаха заплати от нищоправене по цял ден. Сега бай Стамат не може да източи туба държавен бензин, трябва да работи в конкурентна среда и вече ПУЦ-а не му върши работа. На който му липсват онези времена - да заминава за Северна Корея.

    Коментиран от #17, #52, #68

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Баро Вкаров

    96 5 Отговор

    До коментар #15 от "Йозеф":

    Ква конкурентна среда ве баце....,като повече от половината родени след 1989г. са функционално неграмотни!
    🐮🙉🐮🙉🐮🙉🐮

    Коментиран от #24

  • 18 Ганьо

    40 99 Отговор
    Статията е вярна! Беше добре за хайлязите в соца! Взимаха заплата за лошо свършена работа, а кадърните ги носеха на гърба си и то за същата заплата. Военните взимаха по 500лв и никаква не я вършеха. Компютрите на Правец бяха най добри в соца,но смешни спрямо западните. Фалшиво самочувствие ни създаваха и плюеха другия строй. Живеехме в лъжа!
  • 19 Цецо

    31 66 Отговор
    Ако комунизмът беше сполучлив и конструктивен строй,сега нямаше да са останали само Куба,Виетнам,Лаос и С.Корея с такъв режим !!!

    Коментиран от #32

  • 20 8 часа работа в Консервна фабрика

    46 14 Отговор
    На смени, 2лв за жените работили, мъжете от 2 до 3 лв, казваха им работата, Транспорт!! 20 тона домати товари на количка голяма, буташ по Рампата 30-50 и разтоварваш(исипваш) в Бланшора--за парене! 8 ч газиш в студената вода!! Експлоатация, Експлоатация, никой не ти дава гумени ботуши, работни дрехи, 5км ходене пеша и обратно до фабриката!!! Консервен комбинат! "Г. ГЕНОВ" БОЙЧИНОВЦИ МОНТАНСКО ЕКСПРОЯТАЦИЯ, И РОБСКИ ТРУД!!!!! Него хвалете Соца, Сега е Мафиотска време, няма нищо за хвалене, стари коли, избягаха децата ни в чужбина да работят, това лие Хвалбата?? Мафиоти и 500 000 чиновници живеят добре, останалото му дерат кожата!!!
  • 21 Експлоатация, Мафиотско време

    34 5 Отговор
    И преди и сега, Карма, Търпелив Народ!!! Лошо!
  • 22 Псевдоним

    66 20 Отговор
    По Татово време беше по-добре.
  • 23 34ef34r

    69 15 Отговор
    Статията е как да го кажа, полу-обективна. Много сладък опит за манипулацийка и промиване на мозъци в стил "ДойчеВеле". Много пропагандичка, премесена с малко истинка, която да действа като захарта в горчивото хапче- да помами балък да глътне.
    Само един въпрос ще задам, па кой разбрал, разбрал.
    Според автора, 40 години през социализмът сме живели на заем и за това се наложило сега да живеем тежко, че да връщаме заема.
    А, мааму стара, как па 30 години не успяхме да го върнем тоя заем? Как за 30 години направихме милиарди външни заеми, а преди 30 години, ние давахме заеми и имахме да получаваме милиарди?

    Коментиран от #27

  • 24 Ти какво

    21 46 Отговор

    До коментар #17 от "Баро Вкаров":

    очакваш от наследниците на комунистите? Които бяха ТОТАЛНО неграмотни,най "учения"Бай Тошо беше бивш СВИНАР,който НЕ можеше да чете,пише,мисли и говори...Ама слушкаше Москва,и папкаше,заедно с бкп--сега бсп...

    Коментиран от #36, #69

  • 25 Факти и антифакти

    17 34 Отговор
    При лошия сегашен живот, средната му продължителност е с 3.5 години повече от тогава, при всички грижи на партията. Хем наркоманите бяха малко
  • 26 Тъп

    14 36 Отговор
    Смърдете комунета, нека ви е зле. Аз отивам на море.
  • 27 6677

    40 10 Отговор

    До коментар #23 от "34ef34r":

    Отговора е елементарен! Не се прави на разсеян! Управляват ни все още синовете и внуците на комунистите! Рецептата за промяна, който не я знае...справка-Чаушеску!!!!
  • 28 Bai nudals

    14 4 Отговор
    Живот,дъвка (идеал).
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 пламен

    18 46 Отговор
    Основният недостатък на социализма беше, че капиталистическите страни напредваха икономически а социалистическите изоставаха. Намери се един разумен човек на име Горбачов, който се жертва като Исус Христос, пое върху себе си всички негативни реакции на номенклатурата и сложи край на безмислицата социализъм.
  • 31 Попа

    50 12 Отговор
    Най доброто здравеопазване най доброто образование и най развитото земеделие сигурност закони бяаха хубави времена.

    Коментиран от #67

  • 32 Анонимен

    33 4 Отговор

    До коментар #19 от "Цецо":

    А Китай не е ли комунистически?

    Коментиран от #42

  • 33 Факт

    19 0 Отговор
    Имаше милиця!
  • 34 КОНТРАТА

    39 5 Отговор
    31 години ОТ НАЧАЛОТО НА КРАЯ НА БЪЛГАРИЯ. СЛЕД 31 ГОДИНИ,, ДЕМОКРАЦИЯ" БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА Е В ДЕМОГРАФСКИ И ФИНАНСОВ КОЛАПСБЛАГОДАРЕНИЕ НА БГ ПРОДАЖНИТЕ ДЕМОКРАТЧЕТА КОИТО СЕ ОБЗАВЕДОХА С ПАЛАТИ В БОЯНА И ДРАГАЛЕВЦИ!!!!
  • 35 Хипермен

    21 4 Отговор
    Екстра си беше,и жените не се бръснеха отдолу ...фатките им бяха като маски за заваряне..
  • 36 Тоя па

    32 4 Отговор

    До коментар #24 от "Ти какво":

    Днешния еднокнижник да не е по-грамотен? Майка му учителка ли е била? Дали му диплома и в Чехия в затвора попаднал на хора и станал човек комунис. После шофер на Маджо,имал собствена бригада,пазач на Тато и мумията го направл Министър. После кмет и сега еди кво си. И двата строя са пре.би другарче, кой как се уреди. СВЕТЪТ Е НЕСПРАВЕДЛИВ.
  • 37 Уди Кълвача

    33 4 Отговор
    13 години БГ в ЕС 13 последни. 31 демокрация обаче има банани, деца няма икономика няма обаче има западни таралясници и банани!
  • 38 Младеж

    15 26 Отговор
    Носталгия мъчи ст.рите коне, но нямат намерение да идат да си освежат градините и нивите, пищят че нямало български зеленчук, ми няма да има като седят и щракат по цял ден на клавиатурата, че даже мрънкат като някоя незадоволена стрина и чакат друг да им свърши работата. научиха младите да дебилстват и сега само плюят по форумите, младите били виновни, че Дъртанян му донесъл дрога и алкохол. Какво значение има за вас как е било едно време ? за вас приоритет сега, е да си запазите гробно място, докато ние работим за пенсиите ви, за изплащане на дълговете ви и т.н. ! що не млъкнете най-накрая, па взимайте инструментите на нивата, поне да сте полезни, празните ви приказки не водят до нищо положително

    Коментиран от #43

  • 39 ДКМС

    24 6 Отговор
    31 мизерия БГ!
  • 40 Антон

    36 3 Отговор
    Смело и отговорно мога да заявя, че: да, тогава колбасите наистина бяха от месо а сега са дявол знае от какво...

    Коментиран от #80

  • 41 INOT

    33 1 Отговор
    След ВСВ войната продължи на икономическия фронт между двете системи и естествено по- богатата, но и по алчна и манипулативна имаше шанс.Чрез плана Маршал САЩ наливаха пари в Западна Европа за да си създадат огромен пазар за тяхното свръхпроизводство. Прибраха немските специалисти да работят за тях (нищо , че са били нацисти), събраха немски икономисти и им казаха какво да правят. После им напечатаха новите дойче марки в САЩ и раздадоха на всеки един германец по 60DM. Старите ги унищожиха. Чак след това се създава ФРГ - УНИКАЛНО. ЗНАЧИ ПЪРВО СЪЗДАВАШ ВАЛУТА, А ПОСЛЕ ДЪРЖАВАТА! Е, няма как да не си добре, като имаш богат спонсор.Може би Сталин не трябваше напълно да отказва и да играе по - хитро и интелигентно. А относно това, че КОРЕКОМ разбутал социализма, меко казано е несериозно!
  • 42 Не мисля

    20 1 Отговор

    До коментар #32 от "Анонимен":

    Въпреки, че така се наричат, е очевидно, че не спазват елементарни правила, ясно описани в комунистическия манифест на Маркс, икономиката им е чисто капиталистическа, всичко се върти около търговия и печалбарство, а комунизма отхвърля подобно нещо, как е възможно да го наричат комунизъм, не знам
  • 43 Дъртак

    29 9 Отговор

    До коментар #38 от "Младеж":

    Дришльо,зеленчуците и плодовете и при Тошо,и сега си ги произвеждам в частната градина. Разликата е,че при Тошо продукцията ми я изкупуваше държавата на добри цени,а и на общинския пазар я продавах на добра цена. Сега продукция на пазара не изкарвам,за да я продавам на безценица на Сульо и Пульо и на прекупвачи. Храня семейството и родата. Пък ти продължавай да ручаш пластмаса и да.....рупуш ли рупаш.
  • 44 Урко

    28 10 Отговор
    Животът беше по-добър! По-спокоен.
  • 45 Язе

    11 15 Отговор
    Някои хора още блянуват за връщане на комунизма като едно време, НО статията описва много от аспектите макар и с малко неточности на онова "хубавото" време.
    Ето и моите спомени от тогава за цените и доходите:
    Инженер доктор в IT сектора започваше на 180 лв. нето.
    Миньор 7-ми разряд преди пенсия достигаше до 450-500 лв.
    Бензин А-93 1 лв за литър
    Двустаен апартамент в окръжен град 72 кв м 14000лв - покупката става след дълго чакане.
    Лада 2107 - 9200 лв. (около 10 години чакане)
    телевизор Велико Търново около 22" - 960 лв.
    Пералня Перла 04 - 480 лв., а Перла 05 - над 500
    билет за градски транспорт 0.06 лв. !!!
    дилет за влак за около 100 км - 2.90 лв.
    хляб 0.40 лв. за 1 кг. реало 930 гр.
  • 46 Юлиан

    16 12 Отговор
    Ами... Соца е минало и няма да се върне. Безполезно е да го мечтаят някои. А носталгията по миналото е носталгия по отминалата младост, не точно по соца. Днес по-възрастните могат да опишат младостта си единствено чрез соца и нещата в него. А младостта е най-приятния период в живота на човек. Младостта, а не соца. За възрастните двете неща съвпадат по време и в душите им носталгията по младостта се при познава като носталгия по социализма.
  • 47 стоян георгиев

    16 23 Отговор
    голям рев по соца ама ако се върне няма да остане и един човек в бъгария.тия дето сега го искат забравиха как се чудеха накъде да издрапат тогава.било евтино,било незнам кво си...беше пълна мизерия и се знаеше от тогавашните управляващи че е временно.затова и пращаха масово децата си на запад.работеше се без сметка,народа бе лишен от вярата си в бог и морала си.именно тва довде до сегашните ни културни и демогравски поражения.как ще произвеждаш като те учат да правиш болкуци без сметка и да мързелуваш?тва бе веруюто на комунизма.учеха ни че труда е болест .днес феновете на тави теория така си учат и децата до колкото ги имат!
  • 48 доминото

    25 6 Отговор
    Почивките на море бяха по 20 дена накрая ми омръзваше, нищо че баните и тоалетните бяха общи.

    Коментиран от #51

  • 49 доминото

    23 2 Отговор
    Тогава децата играеха футбол, и сега играят но на телефоните. Затова не очаквайте да имаме добри футболисти.
  • 50 no name no face no number

    30 7 Отговор
    След като обиколих почти цяла Европа , мога да кажа че преди 10 Ноември животът е беше чудесен за разлика от този днес, който на нищо не прилича, може и социализмът да беше недоносче, но капитализмът е мъртво роден мдааа демокрацията де

    Коментиран от #119

  • 51 стоян георгиев

    14 13 Отговор

    До коментар #48 от "доминото":

    ако сега те пратят на морето от 1989 няма да изкараш и седмица,а и скандалите дето ще направиш заради ,храната,легловата база и транспорта ще бъдат сериозни!детето си пък няма да го пратиш при никакви обстоятелства при подобни условия.въпроса е обаче да се риве!тва си го запаметил от соца.тогава тва бе основното .винаги да си пр..бан и да ревеш.иначе днес няма нещо което е имало през соца в материален аспект ,което да неможе да си позволиш,а има милиони неща дето тогава бяха недостъпни,а днес ги има във всеки магазин!

    Коментиран от #60, #87

  • 52 ALFER

    28 7 Отговор

    До коментар #15 от "Йозеф":

    Нямаше банани, ама нямаше и маймуни :-)
  • 53 СССР

    20 3 Отговор
    Много си беше хубаво , ама какво значение има сега, няма да се върне, живота върви напред и трябва да мислим за настоящето , а не за миналото!
  • 54 Чук и Гек

    14 0 Отговор
    В магазина - Камчия ,,Забравеният вкус" - над 9 лева кг! Другите Камчии от съвременния вкус - 4 лева!
  • 55 Живи сме още!

    25 10 Отговор
    Чета невероятни глупости за времето
    преди 10.Глад,бой за банани, нямало
    ток, вода, дрехи и какво ли не още. Ре
    жим на тока имаше когато започна
    разрушаването на соц. лагерът. С по
    моща на западните държави и купе
    ният иизлъган горбачов! Сега е глад
    и мизерия! Ще става още по лошо. На
    капитализмът му трябват роби и нео
    бразовани хорица които си въобразя
    ват, че са свободни. Могат да стрелят, да изнасилват, да ползват
    наркотици, да воюват за господарите
    си и ред други "хубави" неща! Да ви е
    честита сакрална та дата

    Коментиран от #57

  • 56 Чума

    5 16 Отговор
    Един от примерите за ниското качество на социализма е съществото Борисов! И всички родени преди тази дата! Нормалните хора са на 30 години и не са в България!
  • 57 Чук и Гек

    13 14 Отговор

    До коментар #55 от "Живи сме още!":

    Преди социализма пък много ток е имало сигурно! Изобщо, при социализма вие българите получихте нормални неща за 20 години, които западните държави са постигнали за 200 - имам предвид не скоростта на премиера по време на секс с лидерите! Ако за една Чехия комунизма е бил задръжка, за вас си е било развитие и прогрес. Още щяхте да пасете офцете в някой дол на завет от вятъра, ако комунистите не бяха ви уредили да станете бързо граждани с апартамент и топал душ!
  • 58 За Стоян 47

    16 6 Отговор
    Стоян, ако се върне социялизмът за
    което са нужни образовани и кадър
    ни хора, а не такива неграмотници
    като теб и още няколко мижитурки,
    ще избяга гузните, бандитите, крадли
    вите политици и мошеници. Ще мо
    жем и без вашето присъствие
  • 59 хахаха

    16 3 Отговор
    слушах тенекиджиева по нова тв...ах, колко готино, че на 10 ноември онзи гаден строй се махна...хубаво, махнал се, гаден бил...и после продължава - ама сега разрушихме здравната система и затова такива проблеми с пандемията...на това му се вика шизофрения...ако е било толкова гадно, нищо нямало, сивота и гълвота, какво точно сме разрушили, че да съжаляваме? на тия, дето свободата не им стигала тогава, ще им кажа, че човек ако е роб в главата си, си остава роб завинаги...и друго - свободата не значи храна...айде прочетете Бягство от свободата на Ерих Фром...
  • 60 ицо

    24 6 Отговор

    До коментар #51 от "стоян георгиев":

    Смея да не съм съгласен с теб. Ходил съм на море преди и след 10.11 и мога да направя разликата. Големи примадони се извъдихте, че условията и храната ви били голям проблем. Сега има много повече мрънкачи като теб, отколкото преди. Ама нали сте от голямото дубрутру, не можете да спите в хотел с по-малко от 4 звезди. А за децата, какво? Всяко лято ходех на лагер на море и смея да твърдя, че това са ми едни от най-хубавите спомени. Спомени, които сега децата ми не могат и да сънуват. А преди две години ходих да видя почивната станция в Обзор, където ми е минало детството...направо ми се дорева! Ако сега някой може да предостави същите условия, същата база, същия персонал с удоволствие бих изпратил децата си там. Да ама не! Ще си остане само в спомените ми.

    Коментиран от #84

  • 61 жоро уудстока

    13 9 Отговор
    Народа има поговорки за всичко:"насила хубост не става"например.Опитайте се да разсъждавате трезво/все пак е рано за ракията/,нормално ли е да се строи Берлинска стена,концлагери,да те затварят и убиват за различното ти мислене?!Само със стомасите ли си мислите?!Имало такива домати,салами и т.н.Не сме забравили празните витрини и режима на тока,дефицита на почти всичко.Задайте си въпроса,защо не успя измисленият социализъм като е толкова хубав?!Да,едни си го построиха,както сега си построиха капитализма.Ама май са от едно котило!Носталгията по миналото е признак за остаряване и жалба за младост.Нищо няма да се върне и не трябва!Да гледаме напред и да не оставяме да се държат с нас като роби!

    Коментиран от #74

  • 62 Интересно

    11 3 Отговор
    Защо в мрежата няма нито един статистически или друг официален източник от времето на социализма и да се коментират данните в него. Защо всичко е скрито и покрито - Решения, Програми, пленуми, доклади, печат, телевизия, радио, банкова информа;ия, натури и др.
    Вместо това се предлагат доста по-късно сготвени манджи, като настоящата. Явна липса на обективност.

    Коментиран от #73

  • 63 Един

    22 9 Отговор
    Ха идете сега на почивка в Гърция де! Я да видя как ще стане :) В момента реално не можем да идем никъде и това скоро няма да се промени. Бананите също гледам не ги ядете, постоянно са на промоция в магазините, щото се скапват! Нали за това го искахте капитализма, ама вече ви приседна май!!
  • 64 Грую

    20 6 Отговор
    Скъпи спомени са това за онова време за тези, на които тогава им е ставала онази работа, но нека да си дойдем на думата каква е съществената разлика: Тогава всеки работеше това, което може и за което е учил, за некадърност уволняваха, за дребни кражби съдеха , а за големи трепеха за разлика от сега, когато всеки работи точно това, за което не е учил, почти не разбира, за некадърност оправдават и издигат, за дребни кражби ти се присмиват, че не можеш повече , а за крупни кражби величаят или както беше го написал поета : "Живот прекрасен го очаква крадецът на милиони. Съдба жестока дебне открадналият няколко стотинки."
  • 65 MGewehr

    10 12 Отговор
    Чета насталгичните хвалебствени оди за "СОЦА" и при това мнозинство oт насталгици-лузъри чудя се защо не се организират и да върнат "блаженството", донесло им толкова много щастие, напредък, спокоен живот.
    Ми върнете го бе или направете нещо поне!

    Коментиран от #110

  • 66 1944

    9 17 Отговор
    който въздиша по комунистическата мизерия да ходи в русия или северна корея.
  • 67 Кузя

    9 13 Отговор

    До коментар #31 от "Попа":

    Дедо попе, добро здравеопазване казваш, ма вечно се ходеше с пълни торби и подаръци от "кореком" иначе нямаше корупция нали, докторите и сестрите те гледаха все в ръцете, няма промяна,

    Коментиран от #70

  • 68 Бай Стамат

    16 2 Отговор

    До коментар #15 от "Йозеф":

    Мога-мога (да си източа бензин).Ама тогава за такива работи се ходеше в паделата(защото имаше държава),а сега ми викат "пич",сега съм на почит!

    Коментиран от #83

  • 69 След като ви се разясни...

    19 5 Отговор

    До коментар #24 от "Ти какво":

    ....като на бавноразвиващи, че сега Не е по-добре, почвате друга песен: "ти какво очакваш.......? Ами те комунистите пак......"Тодор Живков изведе България от ралото до космоса!А сега кокошки внасяме!

    Коментиран от #89

  • 70 Болница(Търговско Дружество)

    15 0 Отговор

    До коментар #67 от "Кузя":

    К'во каза???Сега не те гледат в ръцете?Всичките имат и частни практики (първичен преглед 50лв.,вторичен 25 - 30лв.)Сега нямаш ли парички - преготви се и да мреш!!!
  • 71 Бай Стойчо

    21 6 Отговор
    1. Е как няма хубавите храни( луканки и салами, които бяха дефицитни) през соца да са скъпи, като всички храни бяха БИО. Днес био- храни, колко хора си позволяват??
    2. Значи не злодея Горбачов е виновен за рухването на системата, а ниските цени на социализма, които бяха изкуствени, нереални, непазарни?!! Е защо тогава през 1990 в САЩ покойната М.Тачър на всеослушание обяви колко много сили с години са хвърлили, за да вербуват и издигнат Горбачов за перестройка??
    3. Разликата и сравненията м/у Запад - Изток през соца е излишна, едните маже да са били технически нации, но другите имаха много по-добро здравеопазване, образувателна с-ма, селско стопанство...
    4. Тава за заплатите е манипулативно, днес 30 г. след соца една минимална заплата за какво стига?? За абсолютно нищо, по зле и от соца..
    5. Имаше недостиг на жилища, защото имаше раждаемост, а и хората се местиха от селата в градовете.
    6. Това за коли, ел.ток, ел.централи... също е манипулативно-не се прави разлика от технологии преди 60-70 години.
    7. 12 млрд. долара външен дълг е една огромна лъжа. И ако приспаднем дължащото от др. страни реално бяха около 2 мирд. на 9 000 000 души.
    8. Не е виновен 10 ноември, а плана Ран-Ът, МВФ,СБ- все американски идеи и институции.
    9. Костов направи така, че земята бе нацепена и стана неизползваема, по-късно заради това беше унищожена и цялата поливна структура. А Костов бе американско протеже и поставен да управлява, след като, чрез преврат свалиха непослуш
  • 72 Бай Стойчо

    21 7 Отговор
    ..чрез преврат свалиха непослушния Виденив, който отказа да изпълнява заръките точно на Ран-Ът, МВФ,СБ.

    Коментиран от #82

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 папурко

    5 3 Отговор

    До коментар #61 от "жоро уудстока":

    ако провериш каква е била консумацията на основни хранителни стоки преди десети ноември и сега, друго ще пишеш...ако сега консумираме ония количества, не дефицит, няма даже да го видиш...
  • 75 Този въпрос е за ...

    6 0 Отговор
    ... след ТРИ ПОКОЛЕНИЯ (по Моисей). Сега е време за друг въпрос - единият към 62 годишните и по-стари; другият към 51 годишните и по-млади - "какъв ви е животът, СЕГА".
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 А за

    5 0 Отговор
    Достатъчно,за да ти изтрият коментара.да идвам ли,за да се разберем ....или Да
  • 80 Пламен

    4 1 Отговор

    До коментар #40 от "Антон":

    Четина, жили и суха кръв, внос.
  • 81 Jrj

    11 1 Отговор
    Статията е много обективна!почти цяла България се пренесе в София и причината е спомената в материала по горе,съсипване на икономика,промишленост,селско стопанство в провинцията и следва къде тези хора да намират препитание??Някой може ли да каже какво се произвежда в София,дори и капачки за буркани да се прави?
  • 82 Горби

    9 9 Отговор

    До коментар #72 от "Бай Стойчо":

    В България червените бандити се кълнат че виновен за грабежа и геноцида бил плана Ран-Ът !! Плана го има е интернет и няма нищо обезпокоително!Обаче Луканов(руснак) е твърдял че има и секретна част на плана,която включва редуциране на Бг-населението до 5милиона!!И къде е тази секретна част бе другари,извадете я на бяло??И защо слугата на москва Луканов ще търси съвети от омразния САЩ а не от господарите в кремъл?А банкрутите и грабежите на държавата също ли бяха по заръка на САЩ?А заселването на огромен брои руснаци по южното черноморие също ли е американски план??

    Коментиран от #93, #94

  • 83 пенчо

    7 8 Отговор

    До коментар #68 от "Бай Стамат":

    Точно по соца се крадеше като за световно.Работниците крадяха от фабриките нон-стоп,кой каквото може. Като служих отговарях за два агрегата и за да изляза в гарнизонна отпуска трябваше да дам на командира две туби бензин(за фиата),иначе няма отпуска! А що храна крадяха фатмаците....не е за разправяне.
  • 84 стоян георгиев

    7 12 Отговор

    До коментар #60 от "ицо":

    ице ходил съм на 7-8 лагера .пълна свинщина беше.пътувахме два дни до морето с наи-различни щуротии.натъпкани като сардели .там нямаше наи-елементарни санитарни условия.спомням си лагера на бяла дето беше без канализация и се къпехме в общи бани със студена вода,за да е по-гадно лагера бе на маина си раина от морето и всеки ден се налагаше пеш в наи-голямата жега да се тътрим по прашляка.същото беше и при този в поморие дето беше в едно училище.бяха сложили между чиновете легла!единствения човески лагер бяха хубавите бунгала в ммц то ,които бяха две стаи с обща баня .на ммц и стола бе добър.навсякъде другаде мукавени бунгала,общи мръсни бани и мизерия.тва че ти като дете не си ги гледал тия работи не значи нищо ице!днес както ти писах няма да си пратиш детето при подобни условия.

    Коментиран от #86, #136

  • 85 ноу комент

    5 2 Отговор
    защо е анонимен автора, притеснява ли се от нещо, да си каже мнението, толкова години след падането на комунизъма, страда от логорея, а опитите му за анализ и препоръки са просто смешни
  • 86 ицо

    19 0 Отговор

    До коментар #84 от "стоян георгиев":

    За едно дете не трябва най-важното да е има или няма канализация. Просто сега живота е толкова по-различен от онова време, че всички се превъзнасят по лукса. А още по лошо е, че и децата ни започват да копират този момент на поведение. Ти живял ли се през ваканциите си на село? Аз да. И също ще отбележа, че и от там имам невероятни спомени. Ама не за това, че сме нямали канализация, а тоалетната е била външна. Спомени за спокойно и безгрижно детство, каране на колело, безброй игри на открито... Игри, които сега децата ми като слушат за тях и ме мислят за луд. Игри, които те никога не биха играли. Е,да ама ние тогава така се забавлявахме. А сега само телефони, плейстейшъни, снимки, статуси и т.н. За съжаление те не могат да имат нашето детство, а и най-вероятно то няма да им хареса. Живота се променя, а отминалите времена остават само в спомените ни - кои добри, кои не чак толкова!

    Коментиран от #104

  • 87 Архитектор

    15 3 Отговор

    До коментар #51 от "стоян георгиев":

    Още един любител на машината на времето, който сравнява „фактите” (в същност - вечните факшиви клишета на „новите” българи) преди 31г. с днешните реалности. Даже не му хрумва, че всичко, което плюе в миналото, създадено за 45г. нямаше да стои на едно място и ако се развиваше с темповете през онези „мрачни” времена днес, за тези провалени и фалшиви 31г щеше да е значително по добре от днешните реалности и най вече по справедливо. Тогава хората били мързеливи и затова бедни, а днес светът е на работливите и състоятелните. Само, че днешна България още не е достигнала брутният вътрешен продукт от 1987г. и то при 5 000 000 население
    Малка справка - днес (септември 2020г) с влогове в банките са 1070 с влогове над 1 милион, а 62 000 с влогове до 200 000, но като се има предвид, че това са разделени заради гаранцията влогове, реално са ок. 20 000 вкожители и още 15 000 с влогове от 500 000 до 1 000 000лв , или общо 36 000 работливи българи с ок. 20 милиарда лични, не корпоративни спестявания .А другите, „ мързеливите” къде са? Оооо, те са щастливи, купили са си по цели 2 мечтани банана и благославят новите вождове. Е, наистина бедна България!

    Коментиран от #106

  • 88 аз съм Веска

    8 0 Отговор
    ОТ АЛЧНОСТ ОБЪРКАХА СХЕМАТА В НАРОДНОТО СТОПАНСТВО .
    СИЛНО РАЗЕДИНЕНАТА КРЪВ НА ДтРАКИТЕ ЗАГОВОРИ , И ВСЕКИ ИСКАШЕ ДА Е СТОПАНИН .
    ТРЯБВАШЕ САМО, КАКТО БЕШЕ УЕДРЕНА ЗЕМЯТА , ДА СЕ ВЪРТЯТ СОБСТВЕНИЦИТЕ ДА ОГЛАВЯВАТ КООПЕРАЦИИТЕ ,И ВСЕКИ ЛЕВ В РАЗХОДНАТА ЧАСТ ДА Е ПРОЗРАЧНЕН .
    РАЗКЪСАХА СОБСТВЕНОСТТА , ПО- СИЛНИТЕ НА ДЕНЯ, ЗАВЗЕХА ЗЕМИТЕ НА СТАРИТЕ СОБСТВЕНИЦИ ,И СЕ РАЗПОРЕЖДАТ С НЕЯ НА ПАРЧЕ .
    Така например , роднини си спомнят къде са си играли като деца в бащиния .СЕГА НА ТОВА МЯСТО , ИМА ИЗДИГНАТИ ПОСТРОЕНИ НОВИ КЪЩИ .
    КМЕТОВЕТЕ ОБСЕБИЛИ ДОКУМЕНТАЦИЯТА , ПРОДАВАЛИ ЗЕМИТЕ КАТО СВОИ .
    С ОНЗИ ТРИК ЗА ДВАМАТА " СВИДЕТЕЛИ " .
  • 89 Ти какво

    2 5 Отговор

    До коментар #69 от "След като ви се разясни...":

    не разбра,бе червенотиквеник? Я ми изброй 24 от ония 240 дупетати които не са от червено котило,и не са прекръстени комунета! Или ще ми заобясняваш,че коза може да роди тигърче???
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 мразим комунета

    3 4 Отговор
    Така е било
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Бай Стойчо

    15 3 Отговор

    До коментар #82 от "Горби":

    Така ли!!
    Как така Луканов е слуга на Москва, а бе обявен за "Демократ № 1" от американците, и тогавашния американски посланик Сол Полански каза, че главният антикомунист, с който ще продължат да си сътрудничат, се казва Андрей Луканов.
    И как така Луканов е слуга на Москва, а "покани" 22-мата специалисти от Фондацията на националната камара на САЩ, начело с Ричард Ран и Роналд Ът в България.
    СССР загуби Студената война и се оттегли, от 1990 тук командва САЩ. Набийте си го в главата.
    Спрете да пишете аналогични глупости без да мислите!
  • 94 Защото...

    6 1 Отговор

    До коментар #82 от "Горби":

    ... в дните след 10-ти, като попитали руски представител, какво ще се прави занапред, той им казал: - А, по всички въпроси занапред се обръщайте към американските колеги! Те ще ви обяснят какво да правите! - затова Луканов се е обърнал към американците!
  • 95 ДжафДжаф

    12 2 Отговор
    Верно, че имаше по 2-3 вида, колбаси, но те действително бяха истински, докато в момента при цялото разнообразие, дори когато си купуваш от скъпите/по 30-50лв килото/, трябва преди консумация да си подготвен с поне една ролка тоалетна хартияр защото никога не се знае, знае ли се!! По магазините нямаше спортни парцали, шити в Бангладеш и Филипините, но пък имаше перфектни мъжки костюми за по 100-на лева! Имах състуденти африканци, които купуваха 2-3 мъжки костюма, отиваха в Париж, продаваха ги и с получените пари жевееха 2-3 месеца там! Асортимента на обувките също беше беден, но пък всички бяха от естествена кожа! В момента гледам ужким маркови обуща с цени от по 200лв, направени от т.н. екологична кожа! Всъщност подобни коментари май са излишни, щкато се има предвид, че половината магазини в центъра на София предлагат Second Hand!!!Обективно погледнато от държава на "реалният социализъм", с всичките му минуси и плюсове се превърнахме в държава Second Hand! Това, че социализамът беше калпав и трябваше да се промени не е повод да оправдаваме и да търпим безобразията, които се извършиха! Човек си бута старата къща за да направи нещо по-добро! Ние, обаче бутнахме старата къща и на нейно място направихме барака Second Hand!!!

    Коментиран от #134

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Иван

    5 2 Отговор
    Иван до младежа ти ли ще ме храниш бе на сдемдесеи седем години съм и още работя имам шестдесет години трудов стаж като стругар и шлосер аз и съпругата ми с работа ми в Либия колко долара чиста печалба сме донесли на държавата а ти сега какво си дал та ще пращаш моето поколение още да работи
  • 99 Иван

    4 2 Отговор
    Иван до младежа ти ли ще ме храниш бе на сдемдесеи седем години съм и още работя имам шестдесет години трудов стаж като стругар и шлосер аз и съпругата ми с работа ми в Либия колко долара чиста печалба сме донесли на държавата а ти сега какво си дал та ще пращаш моето поколение още да работи
  • 100 Като...

    10 2 Отговор
    ... бивш работник във ВИДАХИМ, категорично заявявам, че бяхме УМИШЛЕНО унищожени от Костов!!! Бяха правени много опити да привлечем чужди инвеститори от цял свят! То не бяха корейци, китайци, какви ли не още азиатци! От Европа също! Но, срещнахме категоричния отказ от страна на Държавата в лицето на Костов. На последното общо събрание, на което обявиха ликвидацията, излезе една жена от Търговската къща и каза: - Защо заблуждавате хората, че не произвеждаме качествени гуми?! В момента, за девет размера наши гуми, притежаваме ВСИЧКИ европейски сертификати за качество!!! Тоест, можем спокойно да ги изнасяме в ЕС!... - По същото време Костов подписа с чехите за безмитен внос на леки радиални гуми и подби цените на нашите "видинки" 165/14 с по 5 до 10 лева! Когато Държавата е против теб... кой би се справил?
  • 101 ТОЧКАТА

    10 4 Отговор
    Преди 1944г/бедна,аграрна страна!!!!След 1944/СРЕДНОРАЗВИТА ПРОМИШЛЕНОАГРАРНА СТРАНА!!!След 1989/туристическоаграрна страна,работеща ЗА ИЗНОС!!!!!!И го е изредил човекът с глаголи---разрушени,ЛИКВИДИРАХА,закриха,...Социализмът ,макар и смного недостатъци НЕ ПАДНА САМ!!!!Той бе СЪБОРЕН с един НОВ ТИП ВОЙНА!!!!!!!Започната от Рейгън и Тачър през 1982г.../виж,,ПОБЕДА,,/Направиха кредите СРОЧНОИЗИСКУЕМИ,ЗАТВОРИХА ПАЗАРИТЕ ,блокираха достъпа до финасов,суровинен и всякакъв друг ресурс,ЗАДУШИХА ни,ако помните войната срещу газопроводите тогава ,как наказаха ,,ТОШИБА,,...Западът сложи край на ,,,МИРНОТО СЪВМЕСТНО СЪЩЕСТВУВАНЕ,,от60/70г!!!!!!!!и замечта за НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД!!!!!И го направиха.НИЕ ПЛАТИХМЕ И ОЩЕ ПЛАЩАМЕ....
  • 102 ТОЧКАТА

    7 1 Отговор
    беше ЖИВОТ!!!!!!
  • 103 алллеее

    10 1 Отговор
    31 г по-късно
    - порнографията е навсякъде
    - кои къде мине те клати и ти си доволен
    - лихварството (банкерсктвото) е мечта на всеки стъдент
    - белото и хаповете се продава и в аптеките
    - караш кола за 200000 но спиш на земята в 30 кв ново стоителство (реални 15 кв) като си го купил на оферта за 1200 еврака през лихвар разбира се на изплащане за 30 г.
  • 104 стоян георгиев

    3 5 Отговор

    До коментар #86 от "ицо":

    тва дето пишеш няма нищо общо с това което аз казвам.казах и повтарям че ако сега има същите лагери няма да си пратиш детето никога,предвид липсата на елементарни санитарни стандарти.тва че си ходил на село като малък е съвсем друга работа.
  • 105 BABA Merkul

    9 3 Отговор
    най актулното ....здравеопазванто не беше частно...децата има истинско детство ...нямаше интернет зомбирани майки с болни амбиции
  • 106 стоян георгиев

    4 6 Отговор

    До коментар #87 от "Архитектор":

    няма как да развиваш нещо което е неразвиващо се.няма как да развиеш нафтовата печка която не топли ама гори нафта за световно и въпреки това се произвежда без проблем години.няма как да развиеш ладата която гори ама не върви и никои десетки години не прави нищо за да го промени!цялото ви желание да се развиел комунизма е химера.няма как да се развие щото принципите му бяха грешни.хората обучени от преди соца през самия соц бачкаха ,тези дето соца възпита не.помня баба ми как от сутрин до вечер не спираше и после синове и внуци с кво отношение бяхме към същия този труд.комунизма създаде отрицателно отношение към труда,сметката и християнския морал.за да се оправи едно общество трябва да заличи спомените си в тази посока натрупани през комунизма иначе ще агонизира както става у нас вече 30 години.другото дето си писал също е лъжа.през комунизма не се произвеждаше нищо стоиностно и комерсиално.българия с огромната си промишленост можеше да изнася там където плащаха с истински пари само суровини и малко селскостопанска продукция.именно с тва наследство и разните умници дето обясняват като теб щуротии се въртим в кръг вече 30 години и края на агонията не се вижда.

    Коментиран от #108, #109, #113

  • 107 Jrj

    12 1 Отговор
    Днес купих кюфтета от Билла,ама намерих преди няколко месеца едно коте и го приютих,та давам кюфтето на котака ,помириса го един два пъти и го отказа,извода е вземете си котка да ви пробва храната ,че сега се продава всякаква гняс.
  • 108 папурко

    6 2 Отговор

    До коментар #106 от "стоян георгиев":

    не оправдавай мързела си със системата, сърди се на вашите за отношението ти към труда...защо ли моето отношение е друго? а половинта ми живот е минал в оня строй...
  • 109 глупако

    7 3 Отговор

    До коментар #106 от "стоян георгиев":

    я провери какво е произвеждала България тогава и на кое място е била по производство на телфери, металообработващи машини...ама защо ли ти го казвам...

    Коментиран от #111

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 стоян георгиев

    1 8 Отговор

    До коментар #109 от "глупако":

    системата учеше масово на мързел.тва го повтарям и е безспорен факт.ти дали си мързелив не знам и е много добре ако не си,но тва не значи че у нас не се създаде поколение мързелаци.освен че имаше масово мързели,те си мислеха че някои е длъжен да ги гледа.импотентни и безотговорни.пълно е с тях .още спят на по 45-50 на детското легло в детската стая ,без да са създали семеиства.системата напълни страната с мърльовци.в цели региони нямаше ,а и няма един свестен хотел или ресторант,да не говорим за по-сложни неща като ферми заводи ...българина се научи грешно от руснака ,че да пие и да скатава е голямата работа.научи грешно от руснака че количеството е важно без значение за качеството.българия произвеждаше телфери,електрокари,стругове и квото се сетоиш в огромни количества ненужни боклуци.купуваха ги само страните от сив щото нямаше как да ни откажат,а на свободния пазар не продавахме нищо .затова и фалира толкова тежко икономиката ни.лошото е че си остана илюзията че тогавашните производства били някакъв успех,а реално те бяха една от причините за фалита.мислил ли си като толкова много те интерасува що при 13 милиона овце нямаше агнешко по магазините?или що нямахме ток при толкова мощности?що беше все с купони или връзки или що се чакаше десетки години за кола,апартамент,телевизор?тва беше именно щото голямата ни промишленост всъщност бачкаше на тотална загуба заради пълното безхаберие на системата.ако икономиката ни работеше при онези темпове и обеми на печ
  • 112 стоян георгиев

    2 3 Отговор
    ако икономиката ни работеше при онези темпове и обеми на печалба ,трябваше всеки българин да имаше мерцедес ,а болшинството мечтаеха поне за трабант.
  • 113 Архитектор

    9 1 Отговор

    До коментар #106 от "стоян георгиев":

    Спорът е безмислен. Има огромна и екзистенциална разлика в представата ни за смисълът на живота и ролята на човекът.
    Ти залагаш, както сам подчертаваш, на КОМЕРСИАЛНОТО. на смисълът на труда в печалбата. Помня, в соца това беше манталитета на бакалите, автомонтьорите. на спекулантите, на всички, които искаха да спечелят бързо и много от всичко. Просто имаха талант, хората, а системата им пречеше. Това беше една от големите грешки на социализмът който не използваше този талант, а ги караше да влизат в колизии със закона. Но имаше и друга, огромна по състав категория хора, които без да го осъзнават тогава, живееха малко скучен но предвидим и сигурен за семействата им живот, без днешните илюзии за равен старт с последващото унижение от смазващите финансови „постижения ” на „по работливите”. Но, тези, как ги наричаше - мързеливи, некадърни, скатаващи се и мошенничестващи хора , както вече споменах, осигуряваха по-висок брутен вътрешен продукт от колкото днешна натовска и европейска България , с развитото си производство на матраци, велосипеди и други чудеса. Днес, те се чувстват несигурни. пришпорвани за чужди печалби, експлоатирани физически, ментално и финансово, без илюзии и с притеснения за настоящето и бъдещето. За това и изпитват носталгия за времето, когато св чувстваха по сигурни, по равноправни и важни (дори в семействета си), абе повече човеци с предвидими настояще и бъдеще.
    И прочети повече ьа това, какво е произвеждала , строяла и

    Коментиран от #117

  • 114 Архитектор

    9 2 Отговор
    осигурявала на хората си онази България - социално, здравно. образователно, без оглед на непременно КОМЕРСИАЛНОТО. И това си има цена.
  • 115 помнещ

    9 2 Отговор
    преди: имаше ред и дисциплина всички бандити бяха прибрани там където им е мястото, имаше и здравеопазване.имаше и бдс, и 8 часов работен ден
    сега :всички бандити са в управлението на държавата,здравеопазването прилича на концлагер,ядем палмово масло и боклуци с-ета,чорбаджиите ни карат да работим колкото им е изгодно
  • 116 free man

    2 2 Отговор
    Живота беше,както и сега -шарен.Беше лежерен,но работехме и в събота,имаше добросъседски отношения,но богопомазаната номенклатура си построи комунизъмът и капитализъмът.Но помислете дали щяхте даже да си помислите,камо ли да напишете и кажете това,което пишем в момента!СВОБОДА нямаше!Като не ни харесва може да си хванем пътя/Дж.Керуак/,може и да се върнем без страх от концлагер.По-рано с прословутото жителство и в България не можехме да живеем където поискаме.По цял свят хората пътуват,но ние не сме научени да рискуваме.Липсва ни креативността,страх ни е да рискуваме и се задоволяваме с насъщния.Безспорно има хора на другият полюс,които адмирирам!Стига с това идеализиране на нещото-нищо!Беше огромна грешка,която мина през живота ни.Да гледаме напред!
  • 117 стоян георгиев

    2 4 Отговор

    До коментар #113 от "Архитектор":

    продължаваш с грешни твърдения да търсиш правилни изводи.в соца бе манталитета на спекулата.черната борса бе в силата си.всеки българин опираше до нея я за кашкавал ,я за дънки.икономика на този принцип не се гради.няма как да стане.наистина има един период от 10-15 години между 1973 до 1988 когато бе относително спокоино.тва е периода за които се сещате всички соцносталгици.само че забравяте да споменете че заради онова спокоиствие от 15 години се изпомпа ресурс дето после не успя да се компенсира .да беше прекрасно.не бачкаш ,а на края на месеца получаваш.може да беше мизерно ама нямаше и зор нали.само че другаря живков за да потдържа системата теглеше всяка година по едни безалтернативни милиарди и 1989 година изведнъж бум и всичко се разпадна в глад и мизерия.същото е станало и преди това няколко пъти ,щото комунизма като икономика е обречен на фалит.българия за 45 години комунизъм фалира три пъти без воина!и както ти казах гледаи краиния резултат.задавал ли си си въпроса що в сърбия има готини семеини ресторанти ,а у нас няма?що в гърция никои не ги кара хотелиерите да са мърльовци както тук?а не е било така до 1944 година.днес българина се учи наново ,но му пречат натрупванията от соца.щото все още има илюзии подкрепяни от хора като теб че било тогавашното правилно!не е вярно и че сме имали по-висок бвп.тва че сме произвеждали много боклуци не е критерии.да речем гърция дето няма практически производство има огромен бвп предвид услугите които създава
  • 118 стоян георгиев

    2 3 Отговор
    да речем гърция дето няма практически производство има огромен бвп предвид услугите които създава и продава скъпо.електротелферите за които даде пример са точен пример.ква фаида че си ги произвел в огромна броика като ги даваш за скраб?към днешна дата няма българско семеиство с по-ниски финансови възможности от тогава .алтернативите на българина са и много по-широки включваики европеиския съюз.що се отнася до извънматериалния свят.сега е милион пъти по-добре!като се почне от свобода на изразяване,пътуване,информация...тогава бяхме за смях на всеки.идваха у нас разни кипърци и македонци да ни събират жените и да ни се подиграват,докато ги молехме за някои долар да си купим по едно шоколадово яице!
  • 119 морски

    2 3 Отговор

    До коментар #50 от "no name no face no number":

    Какво си обиколил ,аз обикалям света от 36 години!Знам какво беше през комунизма знам и какво е сега!Комунизма не ми го хвали!Който е свикнал на готово и чака нещо да му дадат плаче за оново време на мен то не ми липсва!
  • 120 Архитектор

    3 1 Отговор
    Както казах спорът с теб е безмислен, защото имаме различни представи за предназначението на човекът в живота. Ти фанатично продължаваш да употребяваш човекът изключително и само , като средство за производство и то задължително с голяма печалба. Манталитетът на търговец, който непременно трябва да продаде стоката независимо от качество и разни скрупули, или манталитетът на днешният робовладелец, който иска да изтиска от работещият за него, колкото може повече при най малко разходи, не е задължително единствения. Свидетели сме с каква ярост реагират днешните„бизнесмени ” на опитите на държавата да фиксира минимално възнаграждение, обяснявайки с пяна на устата, че производителността на българина била много ниска и той бил винаги на загуба. Убеден съм, че ако този робовладелец си доведе високо квалифицирани немски работници не само, че няма да повиши производиъелносттса, но и немецът ще избяга. Лоши социални условия, лоши работни условия, минимални усилия и средства за подобрени технологии и средства за производство, минимални разходи за обучение, ниски заплати, но много силно желание за максимална печалба, тук и сега. Как така избягалите имат по добра производителност при чуждите си господари Да приемем, че тук са останали най мързеливите и най некадърните. Но тази нова България дължи съществуването си на тях, а не на европейските пари, защото и тях крадат от мениджъмънта на всички нива. Явно той не струва, защото първо са некадърни и второ, защо
  • 121 Архитектор

    3 1 Отговор
    защото искат, без оглед на обстоятелствата бърза лична печалба
    Аз си предстаеям друг тип отношения - на споделените отговорности , рискове и успех.
    Това звучи. като комунизъм и то е наистина комунизъм. Комунизмът, който никога и никъде не се е случвал, но го псуеат и заклеймяват хорицата с клишета в главите. Комунизмът в различните му прояви е представата на светлите умове на човечеството от векове за справедливото бъдеще на човекът.и опитът да преведат на светски еьик основните постулати на християнското учение. Дори девизът - „От всекиму според възможностите, всекиму според потребностите” звучи като притча. Но в тези идеи има много опасност за любителите на чуждият труд и те правят всичко за да дискредитират и сатанизират в главите на елементарните хорица като клишета това понятие и мечта.
    И моля да се ползват понятия и термини от речника, а не според собствените представи. България, през годините на соца не е „фалирала” и не е претърпявала „национална катастрофа”
    Аман от собствени представи и двойни стандарти, като най блестящ в последните дни е : - - СССР окупира България и България не е окупирала Македония, а е имала „административно присъствие” Смях!

    Коментиран от #122

  • 122 стоян георгиев

    2 3 Отговор

    До коментар #121 от "Архитектор":

    аз съм конкретен.писах за икономиката на соца щото ти даде лъжлив пост за нея.мога да пиша за човешките отношения през комунизма и там ситуацията не бе розова.що се отнася до работодателите днес.те са силно повлияни от комунистическия морал и възпитание.затова и са цинични и стиснати.90% от съвременните работодатели у нас не са реално по-добри в бизнеса си от своите работници както би трябвало да е,а са приватизатори и крадци.именно тва се научи за бизнеса през комунизма.там се развиваха кадрите точно по този начин ,а не заради реалните им познания и качества.директори на заводите бяха партиини номенклатурчици с вечерно образование или само с партизански актив.такива бяха и политиците ни тогава.картинката днес е наследена точно от този модел.тва дето си писал за комунизма е толкова смешно и наивно че няма как да го коментирам по същество без да те обидя.само ще ти кажа да знаеш че ленин е вярвал в комунизма само половин година.явно ти го разбираш въпросния комунизъм по-добре от него!комунизма е напълно порочна система щото в нея липсва основния елемент на всяко производство ,а това е пазара.при комунизма няма и нещо друго супер важно за икономиката ,то се нарича конкуренция.без тия два компонента комунизма е обречен.ленин е създал неп веднага като е видял провала на комунизма!и наистина ссср окупира българия ,а българия не е окупирала македония.тва са безспорни факти на които може само комунист да опонира.
  • 123 Архитектор

    2 1 Отговор
    Е, не че съм очаквал кой знае, но всичко се оказа отново най обикновен антикомунизъм, с който се обяснява всичко, универсален метод.
    За всичко да виновни комунистите, руснаците,..... удобна но тъпа формула за оправдаване на всеки неудобен факт. За съжаление това клише изчерпва възможността за всякакви интересни и дори елементарни размени на мнения.
    Накратко, аз не съм наивник и фантазьор, пътувал съм много. на достолепна възраст съм, наблюдавал и анализирал съм всичко, до което се е докосвало съзнанието ми. Виждал съм осъществени и нещата в които вярвам. Не са неосъществими, зависи от това какви приоритети водят човека. Но стига лирика!
    Свикнал съм да водв спорове, в които опонентите се придържат към точните факти и термини, според обективните източници.- речници, енциклопедии (може и Britanic ) Когато започнете да се съобразявате с точното значение на понятията, с които си служите, може би ще разберете, че истината е по сложна от клишетата.
    - Окупация - речник
    - фалит - речник
    - национална катастрофа - речник
    - безспорен факт - речник (не е- аз казах и точка! )
    - Всъщност, няма смисъл! Вече не ми е интересно!

    Коментиран от #124, #125

  • 124 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #123 от "Архитектор":

    винаги дискусииите ми с такива като теб завършват по този начин.ти умния и непогрешимия се оттегляш като те направя за смях.пърхаше като пеперудка от тема в тема с лъжа след лъжа и като се изчерпа благородно ми обясни че не ги разбирам работите и не ти е интересно!даже накрая философски си ми сложил някакви поучения за фалит,окупация и т.н. леко забравяики че в конкретиката на спора се оказа напълно неадекватен.та живии и здрави другар и попрочети за новата икономическа политика на ленин.вече поне е лесно има бая инфо.после си задаи въпроса що вожда ти е приел въпросната антикомунистическа политика след като е настъпил масовия глад при комунизма?после може да пишеш пак философски щуротии и лъжи ,но гледаи да не съм наблизо щото пак няма да ти е интересно!

    Коментиран от #126

  • 125 некомунист

    2 3 Отговор

    До коментар #123 от "Архитектор":

    Що е то комунизъм и има ли почва...някъде по света?!Пишеш,че си виждал осъществени нещата,в които вярваш-ще ни светнеш ли къде?Десетки пъти споменаваш комунизъм-няма такова животно,човече! Живееш си/не само ти/в някакъв измислен свят и никога няма да се промениш.А живота продължава и реалностите са други.Огледай се и опитай да живееш с настоящето.Иначе ще си живееш само със спомените.Поне опитай...
  • 126 Архитектор

    2 1 Отговор

    До коментар #124 от "стоян георгиев":

    Това се оччакваше, агресивната простотия на лъжливите клишета включи и физическите закани.!! Защо ли, след като бил победил с „неотразимите ”си аргументи. Опитвах се да бъда коректен, въпреки, че като опонент не си различен от стадото, прекарващо времето си в озлобен спор с категоричността на елементарният, зависим, повърхностен и по същество нещастен човечец
    Отговарям по същество на „некомуниста” от предходният пост, от една и съща глутница сте не вниквате в чуждото мнение, защото явно не можете.
    - Казах ясно, че комунизъм никъде и никога не е съществувал и че това е идеализирана представа за бъдещето, към което да се стреми човекът, като бъдещо общество в което хората ще са равни, нещо като светски прочит на религията. Какво псувате, един идеал ли, като Рая?
    - Казах, че съм наблюдавал общества, като ранна Швеция и Израел, в които експлоатацията на хората не е толкоеа безпощадна и озъбена и келепира на всяка цена не е идеал.
    - Казах, че не трябва да се измислят лъжи, за да удоволетвориш злобичката и омразата си към определено време и хора. - имало 1,2,3....фалити при соца, без да си наясно какви са критетиите за това. Имало 1,2,4,....национални катастрофи през соца, без понятие каква е формулировкара за това. Имало окупация на България, пак без речник при която е имало правителство и всички органи на държавноста, вкл армия и полиция което окупация не допуска, а в Македония, където тези признаци ги няма било административн
  • 127 Архитектор

    2 1 Отговор
    били „административно присъствие” Защо ни посрещаха с цветя, а ни изпращаха с камъни. Защо ни мразят сега и само сърбите ли са виновни? Какво посяхме там? А Гърция и там ли бяхме административно? А евреите и там ли ги пазехме.?
    Ама кой да чете? Важни са опорките и клишетата. Още не сте започнали с Русия, основната виновница за всичко.А нещо за идеалите ви от запада,? Там всичло е на 6, нали. Как не ви чух за тях нещо да кажете. Но бакалският манталитет се интересува само от мерцедес , айфон , телевизорче, разни залъгалки за дребни, девствени мозъчета. Хайде сега почвайте с псувните и заканите за физическа разправа

    Коментиран от #128

  • 128 стоян георгиев

    2 1 Отговор

    До коментар #127 от "Архитектор":

    демек продължаваш с лъжите и си мислиш че си много умен?нямало никде комунизъм!!!!бил идиализирана представа за бъдещето към която се стремял човека!ало другар,ти да не си на партиино събрание бе?комунизъм имаше в половината свят и бая малоумници се опитваха да го наложат ,а като се провалиха излязоха с тая тъпотия че не бил осъществен!и само да ти кажа хората като цяло нещем комунизъм.искате го група индивиди дето не ви се работи.тва е.няма ни един известен комунист дето да е бил поне малко време работещ.провери за ленин,сталин,живков....и т.н. вождове и учители.ни един от тях не е работил никога!та те питам как тия неработили никога хора ще могат адекватно да отговарят за трудещите се?смях!наблюдавал бил общества завалията !и кво видя в швеция бе другар?комунизъм ли?знаше ли кво ще стане с швеция ако и наложат комунизма дето бил толкова близък на шведите дето си ги наблюдавал?ще има кланета на комунисти другар .тва ще има.може да провериш във финландия как са имунизирали обществото от комунизма местните.егати и нахалниците сте комунягите другар.хората ви нещат да ви видят на снимка ,а вие обяснявате как сте били същите като тях!нахална работа та няма на къде!българия през комунизма фалира три пъти.има достатъчно документи по темата.заради фалита си загубихме спестяванията на хората ,както и златните си резерви.стигна се до пълна невъзможност да обслужваме взетите заеми .тва са фактите.дали ти харесват или не си е твоя работа другар.що се отнася до съветс
  • 129 стоян георгиев

    1 1 Отговор
    що се отнася до съветската окупация.тя е безспорна.съветските воиски окупират страната и се водят точно окупаторски.така подписват и документи пот темата.освен това е пълна лъжа че българия има правителство по време на окупацията.тва са марионетки на сталин напълно безгласни при това,начело с резидента на съветското разузнаване у нас кимон георгиев.в македония другар ситуацията е съвсем друга.държава македония до влизането на българските воиски там е нямало.българските воиски влизат в южна сърбия и я окупират.окупират и части от северна гърция.та там не окупираме македония и ни захвърляха с камъни щото комунягите като теб извършиха геноцид в периода 1944-48 година ,а българия не защити местните българи.затова се отрекоха местните от нас,но тва стана заради вождовете и учителите на такива жалки и необразовани и безродни екземпляри като теб!сега тва го приемаш като някакво героиство в македония нали другар.повръща ми се от такива като теб честно!

    Коментиран от #138, #139

  • 130 Архитектор

    1 1 Отговор
    Ха,ха,ха,ха,хааааааха, ха ,хаааа! Охххх, ох

    Коментиран от #131, #132

  • 131 стоян георгиев

    2 1 Отговор

    До коментар #130 от "Архитектор":

    нали ти казах как ще свърши разговора ни!свърши точно както свършва разговор с комунист.умния и работлив комуняга подвива опашка и се прибира в дупката от която е изпълзял,щото няма кво да напише по същество хванат многократно в лъжа!ако намериш поне едно мое твърдение за неверно ,може конкретно да го обориш.сигурен съм обаче че няма кво да кажеш по ни едно!
  • 132 некомунист

    2 1 Отговор

    До коментар #130 от "Архитектор":

    "Ха-ха-ха...........охххххххх!"Високо Ентелектуален,Ентелегентен,направо екзистенциален и зрял,да не кажа презрял отговор!Покриваш абсолютно словосъчетанието "тъпо и упорито".Губивреме е да ти се обръща внимание...
  • 133 кокобул

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "name":

    Не наденица а салам кучешка радост и кървавица и тя беше като кучешката радост гадна ! Бирата е нямаше през лятото, хляб за хляб мек се нареждаш на опашки и за повечето продукти се нареждаш на опашка. Сиренето също не беше хубаво, продаваха го със саламура и натрошено Кисело млеко се вкисваше бързо нямаше толкова хладилни витрини, Като мелат кайма от месо ти продаваха и кокала ако искаш ако не !
  • 134 кокобул

    0 1 Отговор

    До коментар #95 от "ДжафДжаф":

    Глупости, конфекцията, готовата продукция по магазините беше отврат едни и същи дрехи демоде, панталоните бяха демоде, хората по младите си избираха платове и си шиеха панталони, ризи също се шиеха и не беше много евтино за онези години 7-8 лв. за шев, костюми също се шиеха, обувки нямаше хубави ако пуснат се изкопуваха бързо и свършваха ! Саламите дето пишеш бяха няколко вида по хубавите амбарицата я нямаше ако яе пуснат свършва бързо другите салами имаше един кучешка радост егати и истинския салам пълен вътре с кожи и четина, продаваха една кървавица и тя беше същата гадна ,един телешки салам които застояваше и той беше безвусен, само луканката беше истинска една друга наденица продаваха паприка и тя беше отврат ! Амбарицата е криеха луканката я нямаше също и тя беше скъпа за онова време бирата беше и тя кът лятно време е продаваха често вкисната - веро 11. Зеленчуковите магазини през зимата не продаваха почти нищо освен праз, картофи фуражни и кисело зеле , туршии от бурета. Плодове забрави никакви !
  • 135 кокобул

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Тъпа статия":

    Не е вярно че колбасите са правени от хубаво месо тогава имаше колбаси много гадни с жилите с козината с жилките салам кучешка радост беше такъв , кървавицата, обикновен салам паприка ако не се лъжа , бомбар продаваха и той беше гаден, телешки салам не струваше в саламите слагаха много селитра, месарниците и кланиците бяха под всякаква критика особенно кланиците хигиена нулева, консервните комбинати също бяха мръсни , всякакви работеха там. За доматите дето плачете толкова ги продаваха в касетки и на дъното бяха скапани и развалени пък и не беше разрешено да избираш много каквото ти сложат в торбата !

    Коментиран от #137

  • 136 Ех Стоянчо...?!

    1 0 Отговор

    До коментар #84 от "стоян георгиев":

    Какви са били тия твои допотопни лагери бе човек...?!Аз съм бил не веднъж на пионерски лагер в ,,Равда" и ,,Обзор"... - всичко бе чудесно, много весело и приятно...!Ех сегашните тинейджъри могат само да си мечтаят за емоциите на една например лагерна вечер,като ,,Нептунова вечер"...!Само дремят и чатят във фейсбук,цъкат облещени в телефоните си...,или пият и се дрогират...!
  • 137 Реалист

    2 0 Отговор

    До коментар #135 от "кокобул":

    А бе тогава един прост салам ,,Камчия" бе хиляда пъти по-вкусен и качествен от сегашните химични луканки,боядисани с оцветители и натъпкани с консерванти, ,,Е"-та , палмово масло...и още не знам си какви канцерогенни...!!!
  • 138 Ехеее...

    1 0 Отговор

    До коментар #129 от "стоян георгиев":

    Г-н Георгиев,а бе ти на училище ходил ли си...,я си виж правописа...?!Или ще обвиниш за неграмотността си, качеството на тогавашното образование...😂😂😂?!
  • 139 Стоянчо...?!

    1 0 Отговор

    До коментар #129 от "стоян георгиев":

    И на мен ми се повръща от такива като теб,които пишат България,с малко...,,б"...!!!!!!!!
  • 140 Илиана Цветкова

    0 0 Отговор
    Тозо,който е писал статията има много здраве от арменския поп.