4 794 27

Москва изигра блестящо картите си в хода на войната за Нагорни Карабах

Докато траеше армено-азерската война, Русия си траеше, изчаквайки положението на арменците да стане наистина неудържимо, за да се намеси в подходящия момент. Както и се случи

Москва изигра блестящо картите си в хода на войната за Нагорни Карабах
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Автор: Доц. д-р Петър Голийски

Истината е, че в хода на армено-азерската война Москва изигра блестящо картите си. Арменският премиер Никол Пашинян дойде на власт през 2018 г. в резултат на успешна улична революция срещу повсеместната корупция и беззаконие в страната. Зад него стоеше Запада и в частност англо-саксонските сили и той беше смятан за техен инструмент за отслабване на традиционно силното руско влияние в Армения. Затова, докато траеше армено-азерската война, Москва си траеше, изчаквайки положението на арменците да стане наистина неудържимо, за да се намеси в подходящия момент. Както и се случи. С постигнатото мирно споразумение Кремъл не само наказа Армения за нейните прозападни залитания, но и нагледно показа на арменците, че новите им западни приятели няма да си мръднат пръста за тях и ако някой може да помогне, това е само Русия.

Втората карабахска война по всички личи, че приключи. Ще си позволя да напиша няколко думи за това, което според мен ще последва в обозримо бъдеще и това ще бъде първият и последният ми коментар по темата.

Тази нощ арменският министър-председател Никол Пашинян оповести, че с руско посредничество е подписано ново споразумение между воюващите страни. Ето и условията му:

1. Спират се военните действия и всяка от страните остава на позициите, на които се намира в момента.

2. Предвижда се размяна на пленници и на телата на загиналите от двете страни.

3. Поетапно до 1 декември 2020 г. Ереван трябва да върне на Баку 3 района, невлизащи в границите на република Нагорни Карабах, но контролирани от арменците – Келбаджарски, Агдамски и Лачински.

4. Република Нагорни Карабах ще продължи да съществува, но засега не е ясно какъв ще е статутът ѝ.

5. Онези територии (южните) от Нагорни Карабах и от невлизащите в него области, които към момента са завзети от азербайджанските войски, остават на този етап под контрола на Баку.

6. Арменците получават коридор за връзка през Лачин с остатъка от република Нагорни Карабах, а азерите получават коридор за достъп до техния изолиран район Нахичеван.

7. Предвижда се връщане на азерските бежанци в Карабах и в районите, досега намиращи се под контрола на Ереван.

8. В зоната на конфликта ще бъдат разположени като мироопазващи сили близо 2000 руски военнослужещи и военна техника.

9. Тези мироопазващи сили ще имат 5-годишен мандат, който ще бъде подновен автоматично при съгласие на двете воюващи страни.

Тези условия де факто представляват капитулация на арменците, които месец и половина водеха неравна война против много по-богатия и добре въоръжен Азербайджан и стоящата зад него 80-милионна Турция. И за съжаление, както вече се е случвало, щом дойде времето на дипломацията, арменците ще платят сметката, а ползите ще са за останалите.

Истината е, че в хода на армено-азерската война Москва изигра блестящо картите си. Арменският премиер Никол Пашинян дойде на власт през 2018 г. в резултат на успешна улична революция срещу повсеместната корупция и беззаконие в страната. Зад него стоеше Запада и в частност англо-саксонските сили и той беше смятан за техен инструмент за отслабване на традиционно силното руско влияние в Армения. Затова, докато траеше армено-азерската война, Москва си траеше, изчаквайки положението на арменците да стане наистина неудържимо, за да се намеси в подходящия момент. Както и се случи. С постигнатото мирно споразумение Кремъл не само наказа Армения за нейните прозападни залитания, но и нагледно показа на арменците, че новите им западни приятели няма да си мръднат пръста за тях и ако някой може да помогне, това е само Русия.

Тази нощ страницата на Никол Пашинян във фейсбук се превърна в трибуна на азерското злорадство от капитулацията и на гнева на арменците от нея. Девет десети от коментарите на арменци там варират от краткото „предател“ и „турчин“ (тоест пак предател) през „в Ереван управляват турци“, сиреч управляват предатели, до „с какви очи ще кажеш на близките на падналите в Карабах момчета, че си капитулирал?“ Днес Пашинян призна, че ако миналата година Ереван е бил приел азерските условия за връщане на петте района, върху които сега Баку възстановява суверенитета си, нещата са щели да се развият по друг начин. Но това признание още повече ще разгневи всички онези арменци, които питат „Е, тогава защо по дяволите се бихме и измирахме в Карабах?“ Накратко, с Пашинян е свършено и оставката му е въпрос на време.

Заедно с него обаче е свършено и с илюзията, че Запада може да осигури някаква защита и помощ на Армения. И ако сега арменците се възмущават и гневят на това, че (пост)християнският Запад е изоставил най-старата християнска страна в света на милостта на исляма, то географската карта показва една друга сурова реалност.

----------------

Преди 2000 години Армения пряко граничи със сърцето на древния свят. Това е триъгълникът, чиито върхове са Гърция, Египет и Вавилон – центърът на най-голямата икономическа и културна мощ в онази епоха. И Армения се явява интегрална част от това туптящо сърце.

Преди 1000 години Армения все още е важен елемент от тогавашния християнски свят благодарение на факта, че граничи с най-могъщата християнска империя – Византийската. Тя, разбира се, има свои ключови интереси в Задкавказието и при нужда (и напълно користно, разбира се) се намесва в този район, за да го защити срещу атаките на исляма, пьтьом разширявайки границите си.

Само 400 години по-късно ситуацията е коренно различна. Византия е сведена до няколко парчета земя на Балканите, а кръстоносните държави в Леванта, с които Киликийското арменско царство е поддържало тесни връзки и с които е действало в съюз против мюсюлманите, вече ги няма. През 1375 г. египетските мамелюци ликвидират Киликийска Армения, чийто последен владетел умира като изгнаник във Франция, на чийто помощ той се надявал. По това време обаче Франция и Европа си имат други грижи и съдбата на така далечните арменци е последното, за което мислят. И така, арменските земи от Киликия до Арарат са оставени на милостта на исляма.

След Първата световна война остатъците от смазаната Османска империя са сведени до вътрешните части на Анадола. И пред Армения се отваря шансът не само да възстанови държавността си, но и да я възстанови в рамките на границите на историческа Армения плюс излаз на Черно море.

Обществото на народите предлага на новата световна сила – Съединените щати – мандат върху арменските земи. Американците изпращат екипи от специалисти, които да проучат възможностите и пътьом да установят и с какви природни ресурси разполага потенциалният им мандат. Малко след това обаче САЩ отказват да поемат ангажимент по администрирането и защитата на Армения. Която скоро след това става жертва на набралата сили Турция на Ататюрк и на Съветска Русия.

Арменците и днес обвиняват американците, че са ги изоставили, но истината е в географията – за едни благословия, проклятие за други. Армения се оказва недостъпна за американците (и за британците и французите). Както по море, така и по суша. Дори след Първата световна война Запада да е бил поел някакъв ангажимент спрямо арменците, той е щял да остане само на хартия, защото е щял да бъде физически неизпълним. До Армения през 1920 г., сухопътен достъп има само Русия и тя не се забавя да се завърне там под формата на СССР. Както ще се върне и сега, след като поредните надежди на арменците за западна подкрепа бяха попарени. Уви, никой не може да избяга от географията си.

Доц. д-р Петър Голийски е преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ в специалност „Арменистика и кавказология“, неин ръководител от 2006 г. Автор на редица научни и научнопопулярни статии и на няколко книги, сред които „Българите в Кавказ и Армения (ІІ-Х век)”, „Армения и иранският свят І-V век.”, „Заселването на българите на Балканския полуостров IV-VII век." Том I и II.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 26 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Баро Вкаров

  64 9 Отговор
  Кво става,арменци? Дедо Шори и неговите НПО помагат ли,или пак гадната Русия требе да ви спасява ? 🙉😁🙉😁🙉😁🙉

  Коментиран от #22

 • 2 Я виж

  22 35 Отговор
  Явен привърженик на арменците е журналиста.За мен тази статия и мислите му са пристрастени и непоказващи истината за арменците и тяхната авантюра която за радост на азерите завърши с разгроми.
 • 3 Чук

  16 24 Отговор
  Абе, за Москва не знам - много е спорно, че арменците отново ще заобичат Русия. А, виж, Турция, безусловно спечели.

  Коментиран от #6

 • 4 Сандо

  35 6 Отговор
  За пореден път Русия спасява арменската държава.Осигури им все пак достойно споразумение,което не трябва да се приема като капитулация.Ако соросоида Пашинян се беше опънал още няколко дни,Армения щеше да е в историята и Ердо щеше да си обизва мустака от кеф.Сега нещата си дойдоха на мястото,нещо което можеше да стане още при първото споразумение за спиране на огъня.Жалко за жертвите,които според някои анализатори са десетки хиляди.
 • 5 ключаря

  27 9 Отговор
  Тази история всеки си я пише както си иска. 1.Преди 2000 години не е имало държава Гърция.Имало е градове държави, които са наследници на пеласги и траки и едно данайско/еврейско/ племе, на базата на които преди 150 години се създава държава с името Гърция. 2.Преди 2000 години не е имало държава с името Византия - то изобщо никога не е имало държава с името Византия.Имало е държава с името Източно римска империя и 200 години след разпада и се решава да и се "сложи" името Византия.
 • 6 Сандо

  12 5 Отговор

  До коментар #3 от "Чук":

  И какво спечели Турция?

  Коментиран от #7


 • 7 Гудьо

  37 9 Отговор

  До коментар #6 от "Сандо":

  Много ясно какво, да им продава оръжие на азерите и да им смуче полезните изкопаеми. Всъщност Путин е печеливш в крайна сметка, думата му се чува и това е, каза край и всичко спря. Азербайджан и Турция като са толкова отворени защо не продължиха. Защото батко ще ги пляска......
 • 8 РУСИЯ-СУРОВИНЕН ПРИДАТЪК НА ЕВРОСЪЮЗА

  6 21 Отговор
  КВО СПЕЧЕЛИ РУСИЯ.....НИЩ0....7523АЗЕРИТЕ СИ ВЪРНАХА ДОСТА ТЕРИТОРИИ......

  Коментиран от #21

 • 9 не може да бъде

  31 6 Отговор
  Струва ми се ,че ние с арменците имаме общо разбиране по следния проблем -не искаме да приемем,че малко е повече от нищо!Арменците имаха малко ,но искаха много и считаха че Русия им пречи да имат повече!Сега останаха с нищо и при това го разбраха по трудния начин!Дали ние ще разберем нещо от този урок ...не знам,но се надявам!
 • 10 Наблюдател

  29 3 Отговор
  "Помоща" на Запада за Ареминия е доста показателна колко може да му се разчита
 • 11 Хахаха

  6 29 Отговор
  Русия нищо не печели, губи, даже и един хеликоптер, и влияние върху Армения и Азербайджан. Нито помогна на арменците, нито попречи на азерите. Русия бавно и полека е изтиквана от Кавказието
 • 12 Матей

  33 5 Отговор
  Това да е за урок на всички ,които се повеждат по акъла на западняшки настроения и увлечения,така ще те омотаят,че всякаква трагедия може да ти споходи държавичката.Русия отново показа къде е истината и правдата и верния път.На ти сега едни цветни революции,шарени илюминации и химерни фантазии,къде ли не мина тая пандемия с ужасяващи последици,разнасяна от американските емисари и приемана от местни предатели.
 • 13 ЛНП

  20 4 Отговор
  Перфектна статия, реалистична. Нашите управленци да се ориентират на време . Вижда се прозападните марионетки в трудни моменти пак разчитат единствено на Русия.
 • 14 Вълко Червенков

  5 23 Отговор
  Интелигентните хора четат между редовете.А там пише-Реджеп спечели още една битка срещу Плешивата Кремълска Ханъма.След "Патока",джамията в Москва, Сирия и Либия,сега унижи лилипута и в Карабах.За арменцте остава поуката,че с "приятели" като чебурашките,врагове не ти трябват.

  Коментиран от #17, #18

 • 15 По същият

  9 5 Отговор
  начин ще си изиграят картите и в БеГето, рано или късно.
 • 16 Тъпо

  23 4 Отговор
  Москва никакви карти не е отигравала, през цялото време гледаха сеир, имаше само едно ключово изказване на Путин, че РФ няма да се намесва на страната на Армения извън нейната територия, което предреши цялата история и даде криле на азерите и Ердоган. Само че след като арменците бяха щастливо ступани, сега в буферните зони цъфват руските "миротворци", така че независимо от радостта на турци и азери, Путин пак дърпа конците, че този път и още по-активно.
 • 17 Крокодила Гена

  16 4 Отговор

  До коментар #14 от "Вълко Червенков":

  Военните бази на "чебурашките", както ти им казваш, са единствения фактор, който възпира Азербайджан с помощта на Тайпи да прегази и да изтрие от лицето на земята арменската държава. Арменците са бита карта много от отдавна.
 • 18 Да да

  11 5 Отговор

  До коментар #14 от "Вълко Червенков":

  Ердоган унизил Путин. Ти май забравяш, че благодарение на Путин, същия Ердоган е жив и е на власт. Забравяш, че икономиката на Турция се срина след като няколко милиона туристи от Русия и съсипаха туризма, така както и сегашния вирус няма да я срине, само, че не посетиха Турция, а Ердоган се извиняваше и лазеше пред Путин заради един свален самолет. А ние, отчитахме бум в същата година в нашия туризъм. Забравяш, че Турция с единия крак е вече извън НАТО, тоя разпадащ се съюз, който в момента консумира стотици милиарди долари, без никаква полза, просто защото няма противник. А, тоя противник, много тихо бръкна в сърцето на Европа и Турция, като построи три газопровода и турската и европейската икономика е вече абсолютно зависима от руските ресурси. Руските АЕЦ / всички бивши социалистически страни имат поне по една/в Европа и в Турция са достатъчно добро оръжие на Русия срещу американските интереси. И понеже Тръмп се усети, сега му спретнаха едни манипулирани избори. Колкото и да пищят американците единственото им влияние в Европа е само чрез тоя блок за сигурност, НАТО. И държава в НАТО като Турция, закупи руски системи за сигурност. Обединена Европа има по голям търговски обмен с Изтока /Китай, Русия, Турция, Азербайджан, Казахстан/ отколкото със Запада т.е. САЩ. Не само Турция слушка господаря на света.
 • 19 ke da

  2 10 Отговор
  РУСИЯ Е УЗОРПАТОР В НАГОРНИ КАРАБАХ И ПРИБАЛТИКА И АВГАНИСТАН И СИРИЯ И ЛИБИЯ И ..... ЕДИН ДЕН ЩЕ СИ ПАТИ ЗА ВСЯКА СЪСИПАНА ЧОВЕШКА ДУША, И ВСИЧКИ УБИЙСТВА НА СОИ И ЧЕЖДИ ДЕСИДЕНТИ И ОПОЗИЦИОНЕРИ! ФАКТИ ЩЕ ИЗТРИЕШ ЛИ ПАК, ЗАЩО ТАКА ТРИЕШ ФАКТИ?

 • 20 Картал

  4 1 Отговор
  Какво стана Пашинян. Щеше да правиш Велика Армения.Попита ли бай Реджеп преди това. Сега арменската диаспора в България която подържа връзки с арменското разузнаване и терористите от националистическата арменска партия Дашнаксютюн да си седнат на задниците и да спрат с провокациите срещу посолството на Азербайджан в София. Разбрали, Нерсес Китикян пасторе от Варна.
 • 21 Беше

  1 0 Отговор

  До коментар #8 от "РУСИЯ-СУРОВИНЕН ПРИДАТЪК НА ЕВРОСЪЮЗА":

  вече сиренето е с пари!
 • 22 Дядото

  0 5 Отговор

  До коментар #1 от "Баро Вкаров":

  Автора издава всъщност, пристрастието си към Русия. Публична тайна е че голяма част от преподавателите в Софийския университет не са допуснали историческия факт за окупацията на България през 1944г от съветско руските войски да влезне в учебниците по история за учениците. Руско българската олигархия не допуска истинска промяна на историята ни. Като комунистическата все още преобладава и манипулира историческите факти в полза на чужда държава Русия и забранената Бкп, като престъпна организация.

  Коментиран от #23

 • 23 хихихиххи

  3 0 Отговор

  До коментар #22 от "Дядото":

  На баба ти хвърчилото!
 • 24 Само

  0 1 Отговор
  Само се чудя защо протестърът Бабикян не отиде в Нагорни Карабах да стреля н АК, ами стреля с яйца по парламента и МО?
 • 25 Димитров

  2 0 Отговор
  Поздравления за написаното!Всъшност отдавна стано ясно,че Врадимир Владимирович винаги е с ход пред Запада!Те пък не търпят и беснеят срещу такъв качествен ръководител!
 • 26 БАЙ МАРИН

  0 0 Отговор
  Русия спаси Армения от големия кошмар, което щеше да ги сполети при продължаване на военните действия. Според споразумението арменските военни части трябва да напуснат цялата област под контрола на руснаците. Арменци могат да останат в няколко града, но няма да има никаква автономия. Накратко Армения след 30 години като окупатор в Карабах изяде един як бой от страна на Азербайджан и изхвърлен като улично куче.
 • 27 Бръснач

  0 0 Отговор
  Много ми е любопитно,след като се намират във такава военна ситуация,защо арменците нямат нищо,за тези 25 години не са се подготвили за този момент,та то и на децАта им е ясно ,че реванш ще има!!! Поне да бяха купили 5 модерни радара и 5 панцера ,мисля ,че развитието на военните действия на терен щеше да е коренно различно

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.