Last news in Fakti

12 Ноември, 2020 13:01 3 516 27

С полумерки няма да стане

  • валерия велева-
  • пандемия-
  • заразени-
  • covid-19-
  • противоепидемични мерки

У нас властта реши, че ресторантите могат да работят до 23.30 часа, но затова пък училищата минават на онлайн-обучение.Що за логика е това? Баровете отворени – училищата не!

С полумерки няма да стане - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

COVID цунамито ни връхлита. И не подбира.
Гърция, Италия Франция и Австрия наложиха вечерен час.
Германия затвори театрите, оперите, концертните зали, кината, баровете и дискотеките. Заведенията предлагат храна само за вкъщи.
Белгия затвори кафенетата, баровете и ресторантите, забранена е продажбата на алкохол след 20:00 часа.

Улиците на Европа по мръкнало опустяват.

У нас властта реши, че ресторантите могат да работят до 23.30 часа, но затова пък училищата минават на онлайн-обучение!

Що за логика е това? Баровете отворени – училищата не!

Пренебрегваме знанието и бъдещето на нацията, заради интересите на шепа бизнесмени, които не спират с претенциите и исканията си към управляващите.

„Ново затваряне ще изкара хората на улицата”, обясни страховете на властта здравният министър проф. Костадин Ангелов. Това е несериозно! Отстъпление пред истинската опасност!

Власт на колене! От страх!

Колко хора ще излязат на улицата? Кои? Колцина са на протестите днес? Може ли да се протестира срещу запазването на живота? Защо се мълчи, че протестите станаха инкубатор на заразата?
Улицата ли трябва да води правителството при взимането на национално отговорни решения? Или сериозният, експертен, задълбочен поглед на ситуацията в нейното развитие?

Това ли са страховете на властта или прогнозата, че ще стигнем до 200 смъртни случая на ден, а в София - хиляди до януари!
Тогава ще стане страшно! Тогава и да затворят - ще е късно!

Орбан не се поколеба да въведе национална карантина един ден преди решаващия мач Унгария - Исландия. И затвори новия стадион при продадени 14 000 билета! Това е национален лидер!

Ама, феновете щели да са недоволни. „Не може да си позволим дори часове да чакаме, когато става въпрос за живота и здравето на хората”, беше отговорът на Орбан и никой не му противоречи.

А у нас правителството кляка пред ресторантьорите.
При това показателите на България и Унгария по COVID пандемията са почти идентични. Вчера в Унгария е имало 5000 заразени и 100 починали при 10 милиона население - в процентно съотношение данните са съизмерими с нашите. Но Унгария е трета по болници в Европа и закупи 145 000 респиратори.

А ние? Умираме в линейките. Първата COVID болница у нас "Свети Мина" в Пловдив няма НИТО ЕДИН респиратор! А трябва да се разкрият 120 легла, които да поемат средно-тежките случаи! Как? Прах в очите!

Ясно е, че за да се спре вълната, са нужни са шокови мерки. И европейските лидери ги налагат! Без да се страхуват колко ще излязат на улицата.

Затова - да не мислим за ресторантите!

Да мислим за лекарите, за учителите, защото скоро няма да има нито кой да лекува, нито кой да преподава на децата дори и онлайн.

Всеки ден ситуацията се влошава - доктори умират на първа линия, сестрите ги няма, лекарствата липсват.

Хората се презапасяват като за война. И колкото повече им се казва: „не правете това”, толкова повече те го правят.

Защото не вярват.

Защото страхът е на власт.

Защото паниката води съзнанието, а чувството за несигурност е заместило разума.

Недоверието към институциите е огромно. Те си го заслужиха. Пропиляха ценно време. Оттам непрекъснато идват разнопосочни сигнали: с маски – не, без маски; с антибиотици - не, с чайчета; COVID е гадост - не, COVID е като счупен крак; едни ученици онлайн - други присъствено; за тестовете да не говорим.

В обществото има усещане за безпомощност, за катастрофалност, за изпусната по нанадолнището кола.

В болниците е мор, въпреки неистовите усилия на персонала да се справи със ситуацията, която все повече наподобява като на война. Системата е пред колапс.

И в същото време – моловете пълни, заведенията отворени.

Кой може да разчита на отговорност за това, че болните се карантинират наистина? Кметът на Кресна призна: Заразени с COVID и контактни обикалят магазините и кафенетата.
Мнозина ходят с температура на работа, за да не я загубят и се правят на здрави.
Нима РЗИ може да провери всички?

Ситуацията е ужасяваща. И ще става по-зле. Няма ред. Няма контрол.

Във Франция след 20.00 часа не можеш да припариш навън от дома си, ако не си уведомил с СМС властите или не си попълнил декларация за причините, които налагат излизането.

Заразата трябва да се овладее с драконовски мерки.
По конституция премиерът е отговорен за здравето и живота на нацията.

Какво чака Борисов?

Черните чували? Когато пред очите ни ще се изпълнява ужасната прокоба на проф. Мутафчийски – яко ще се мре и няма да можем да си помогнем.

Тогава вече и ресторантите ще останат празни!

И трагедията ще е национална!

Автор: Валерия Велева

Източник: "Епицентър"


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    14 1 Отговор
    Баце не смей, ама като доде после републиканецът/демократ Цецоу, локдаунът ви е вързан в кърпа.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Валерия Велева

    13 4 Отговор
    всички ша омрем
  • 4 Трифонов

    14 9 Отговор
    Коя, по дяволите е Валерия Велева?!

    Коментиран от #22

  • 5 доктора

    15 21 Отговор
    Хубава и отрезвяваща статия за хората които са отговорни. Наистина голям процент от населението не си дава сметка какво ни чака. Масов мор в тази бедна държава.

    Коментиран от #14

  • 6 бай Дън

    17 3 Отговор
    Буда така и така си отива и с едно голямо отмъщение ще загроби държавата и ще остави гробището България на другите управляващи. Той нали го прекара лекуван като всеки друг болен ? без линейки с чайчета … позор
  • 7 А вие каква сте

    20 14 Отговор
    Трагедията ще е национална, госпожо, когато икономиката ни се срине, поради "драконовски мерки". Не е истина колко хора се изложиха публично покрай тоя вирус. Спрете да давате акъл, каква сте вие, да не би да сте вирусолог, инфекционист, лекар?! За какво са ни експертите, ако не ги слушаме?! Вече има опитност с тоя вирус, не е непознат, ясно е как се разпространява и какъв ефект има, защо трябва да се убива муха с базука?!

    Коментиран от #13

  • 8 Колко струва

    18 2 Отговор
    човешкият живот в БГ? Далеч по-важни за управниците (и за съжаление за част от управляваните) са чекмеджетата, ламарините, силиконите, чалгата... Вярвате ли, че тези, които насила или чрез умишлено бездействие ви набутаха в блатото да ви извадят от калта? В нормални страни за подобни действия или бездействие се търси сметка, у нас всички във властта са имунизирани...
  • 9 Затваряне

    7 8 Отговор
    Мерките които са наистина ефективи и решават проблема са затваряне, но напълно на всичко за кратко това приложи Китай. Икономиката им вече работи на пълни обороти, а в почети целия свят всичко тепърва потъва. За съжаление никой другаде не иска да предприеми крути мерки и да изкорени болестта, а всички искат само да управляват епидемията.
    Управляващи си го признават публично това навсякъде.
    С тези техните неадекватни и половинчати мерки се създава само някаква илюзия, че се опитват да правят нещо.
    Истината е, че епидемията носи облаги за почети всички освен за обикновените хора, които както винаги страдат и плащат за всичко.
    Управляващите правят това за да може да трупат дивиденти и да отклоняват и крадат средства, да разпределят помощи по ”целесъобразен” начин да раздават кредити на правилните през правилните банки. Да теглят международни заеми и т.н и всичко това на цената на загубени човешки животи и такива които ще бъдат загубени от огромната икономическа рецесия която вече настъпва с пална сила, на гърба всички хора които ще изтърпят последствията на икономическата рецесия и които ще изплащат през целия си живот изтеглените международни заеми.
  • 10 мда

    7 3 Отговор
    За съжаление тук ред няма да се въведе, който оцелее. Правителството заяви, че няма да налага рестриктивни мерки. Дано поне образователният министър да му уври тиквата да задържи гимназистите онлайн, че от заведенията те после го предават на учители и на цял клас съученици. За възрастните съм за да имат определено време да пазарят, касиерки потвърждават, че едни и същи хора по цял ден са в магазина, по няколко пъти, просто нямат какво да правят, но те все са недоволни по кое време да стане това...
  • 11 Псевдоним

    16 7 Отговор
    Говори за страх, а самата тя всява такъв. Долна, лицемерна змия!
  • 12 ъъъъъ

    11 0 Отговор
    мадам В, ОБРАЗОВАНИЕТО У НАС Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. ходенето на ресторант още не е . ако дойдете с доган на власт може и това да направите.
  • 13 Затваряне

    8 5 Отговор

    До коментар #7 от "А вие каква сте":

    Да се затвори всичко значи изобщо да не можеш да излезеш.
    Ако тава се приложи наистина с пълна строгост след 4 седмици вируса ще изчезне. За 28 дни дори и без храна се преживява, но 9,12 или 24 месеца в тотална икономическа рецесия жертвите ще са много повече. Колкото по- строги са ограничения толкова по-кратко време трябва да се налагат. А колкото са по-либерални толкова по-продължителни и не ефективни ще са, просто се получава една безкрайна агония за всички. Справка развитието на ситуацията от пролетта до сега тук в Китай и в останалите страни по света.Не може да се субсидира не работеща икономика. А при епидемична обстановка няма как да има нормално работеща икономика. Китайската икономика вече работи на пълни обороти, а в почети целия свят всичко тепърва потъва. Фактите показват че избора здравна или икономическа криза не съществува двете настъпва едновременно и се само разрастват. Единственото решение е решаване на здравната криза с цената на пълно замразяване на всякаква икономическа дейност от всички за кратко и после рестартиране с затворени граници за международно пътуване за да се ограничат и загубите в икономиката.
  • 14 Айде

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "доктора":

    обратно в психо динспансера! Бягаш за 6ти път е стига де!
  • 15 Филип Боев

    8 5 Отговор
    Дълги години се внушаваше, че човек е господар на природата. Но се забравяше, че човекът, ще не ще се, подчинява на законите на биологията. Всякакви вопли за трагедия се правят от хора загубили връзка с действителността. Безсмърна е фразата,че делото на спасението на давещите е в ръцете на самите давещисе. Всеки следно интелигентен и с житейски опит, знае, че само живите умират и всеки трябва да носи отговорност за здравето си. Всякакви вопли за драконовски мерки са очаквания някой друг да се грижи за здравето ви и готовност да му разрешите това. Ако оставите друг да решава вместо вас, не се сърдете, ако този друг когато ви представи сметката и искате или не ще я платите.
    Ръката, която сте оставили да ви храни със същата лекота ще ви стисне за врата когато реши.
    Госпожо, Велева твърде елемантарна сте и колкото и грим да слагате това е крещящо видно.
  • 16 Иванов

    4 5 Отговор
    Само измет мразеща България подкрепя Мангъров и е срещу строгите мерки срещу ковид19. Явно е какво ни мислят!

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 made in BG

    11 1 Отговор
    Има железна логика г-жо Велева. Всички тези чалготеки, дискотеки, барове и т.н. са с по един уж "управител", а реално са все на големи сенчести босове. Те се отчитат където трябва и никой не ги пипа. Те са над закона и над правителството. Училищата къде и как да се отчитат ? Естествено ще ги затворят.
    Иначе сега учениците вместо в час, ще висят по баровете, защото в България вирусът не припарва до тях, те имат специална антивирусна защита. Случайно ако някой вирус се промъкне, то той задължително ще е след 12 часа в полунощ. Дотогава не смеее да припари ни в дискотека, ни в мутротека, ни в бар.

    Коментиран от #25

  • 19 Пенсионер

    2 2 Отговор
    Ако някой досега се съмняваше, че в правителството попадат само "КАЛИНКИ", сега вече съмненията напълно започват да отпадат след МЯРКАТА ЗА ЧАСОВИТЕ ВЪЗРАСТОВИ КОРИДОРИ, СЛЕД ПОДДЪРЖАНЕ ЛАКОМОКОНСУМАТИВНИЯ БИЗНЕС ПОВЕЧЕ ОТ ПОДДЪРЖАНЕ НА ИНТЕЛЕКТ И ОБРАЗОРВАНИЯ, СЛЕД...КАКВО ЛИ НЕ!?! КАК ПЪК ВЕЧЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ НЕ УЛУЧИХМЕ ПОНЕ НА ЕДИН УМЕН И НАЦИОНАЛНО ПОЛЕЗЕН ЗДРАВЕН МИНИСТЪР121
  • 20 Ха ха

    5 3 Отговор
    Основният ни проблем е че сме добитък и се оставяме на такива като Борисов и шефовете му да ни доят и стрижат. Да сте чули някой да се опитва да дои тигрите или вълците? Не, доят овцете и кравите, а те тъпо и жално блеят и мучат.
  • 21 Сила

    7 0 Отговор
    Маларията пак изпълзя на припек!Дано капне некой грош!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Не е права

    0 0 Отговор
    Ние имаме кафеджийска икономика, която трябва да работи.
  • 24 По мерките ще ги познаете

    0 0 Отговор
    Като куцо кьораво и сакато мина по медиите да коментира и дава акъл сега виждаме какво стана и какви хора са начело на народа и го карат да ги следва.
    Слепеца води слепеца е всичко това,но накъде е въпросът?
    Отговорите вече излизат и истината няма как да се прикрие .
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 АВТАМ БАКАЛИНА

    0 0 Отговор
    ОРБАН, ПУТИН, ЕРДОГАН СА ДЪРЖАВНИЦИ, А ББ Е ПЛЮНКО, ОБИКАЛЯ ОТ СТРАХ КАТО ЛАЗАРКА! ПАК ЩЕ КУПИ ИЗБОРИТЕ И ПАК ЩЕ НАМАЖЕ ОТ МИЛИАРДИТЕ ОТ ЕВРОПА! НО МАФИЯТА НЕ ПРОЩАВА, ТАМ НЯМА ДЪЛГОЛЕТНИЦИ И ИЗВИНЯВАЙ, НАДАЛИ РАЗВРЪЗКАТА Е ДАЛЕЧЕ.
  • 27 Бай Шиле

    0 0 Отговор
    "журналистка",която чакаше Борисов пред къщата му в Банкя с домашна баница,да не ми дава акъл.