Last news in Fakti

13 Ноември, 2020 13:00 3 041 14

Политическите лъжи за здравеопазването

  • коронавирус-
  • мерки-
  • пандемия

Две препоръки за борбата с Covid-19 и няколко разобличения

Политическите лъжи за здравеопазването - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Д-р Илко Семерджиев, clinica.bg

Препоръките ми са следните – да се създаде по подобие на това, което направиха в Китай, специализирана централизирана болнична структура в София с поне 1 000 легла на първо време, където да се лекуват само болни с водещо заболяване Ковид-19 от командирован персонал и доброволци, под ръководството на специалисти по инфекциозни болести и реаниматори. Същото, но в по-малък мащаб трябва да се направи и във всеки областен град, а останалите болници да продължават рутинната си лечебна практика, за която имат разрешение за дейност. Естествено, във всяка болница трябва да се лекуват и онези болни, при които Ковид-19 не е водещо, а съпътстващо заболяване (например при онкоболните) при спазване на противоепидемичните правила. Има и още по-добър вариант, който е заложен в здравното законодателство още преди 20 години, а именно, за епидемични цели да се ползват структурите по чл. 5, ал. 1 на ЗЛЗ – ведомствените болници. Те затова са оставени под държавно управление и с публична собственост на държавата защото тя е 100% отговорна за противоепидемичните мерки вкл. за финансирането им. В противен случай рискуваме да превърнем всички болници в места за разпространяване на заразата, а лекарите първи да бъдат покосени от болестта и така да обречем хората на невъзможност да получат каквато и да е медицинска помощ.

Бел. на clinica.bg: С разрастването си пандемията от КОВИД-19 поставя пред изпитание както пациенти и лекари, така и политическата риторика. Има ли нужда от смирение в тези дни и от кого, основателни ли са упреците към лекарите и към част от болниците – най-вече към частните, попитахме д-р Илко Семерджиев. Той е учредител на БЛС, създател и бивш директор на НЗОК, вицепремиер и здравен министър в не едно правителство.

Убеден съм, че във времена на глобални трудности всеки трябва да подтисне егото си и да направи максимално възможното му, за да помогне на общността, обществото и държавата към които принадлежи. Приложих разбирането си на практика като се записах доброволец в Александровка болница още в деня на обявяването на извънредното епидемично положение през март и останах там до неговия край. Не говоря публично по темата, за да не внасям разногласия във време, в което трябва да се подкрепят действията на отговорните лица защото в такива моменти единствено те имат правото и задължението да бъдат релевантния канал за информация. Те си залагат главите в процеса на управление и трябва поне да им дадем шанс да се справят, ако не им помагаме активно.

И днес нямаше да представя пред вас какво мисля, но виждам, че пандемията в България придоби дифузен експоненциален растеж, което ме мотивира да споделя управленския си опит, че такъв процес с децентрализирани структури и мерки е трудно да се овладее.

Препоръките ми са следните – да се създаде по подобие на това, което направиха в Китай, специализирана централизирана болнична структура в София с поне 1 000 легла на първо време, където да се лекуват само болни с водещо заболяване Ковид-19 от командирован персонал и доброволци, под ръководството на специалисти по инфекциозни болести и реаниматори.

Същото, но в по-малък мащаб трябва да се направи и във всеки областен град, а останалите болници да продължават рутинната си лечебна практика, за която имат разрешение за дейност. Естествено, във всяка болница трябва да се лекуват и онези болни, при които Ковид-19 не е водещо, а съпътстващо заболяване (например при онкоболните) при спазване на противоепидемичните правила.

Подобна препоръка отправиха и от Българската болнична асоциация, които в практиката сами стигнаха по емпиричен път до тази, да кажем, „епидемиологична" истина.

Има и още по-добър вариант, който е заложен в здравното законодателство още преди 20 години, а именно, за епидемични цели да се ползват структурите по чл. 5, ал. 1 на ЗЛЗ – ведомствените болници. Те затова са оставени под държавно управление и с публична собственост на държавата защото тя е 100% отговорна за противоепидемичните мерки вкл. за финансирането им.

В противен случай рискуваме да превърнем всички болници в места за разпространяване на заразата, а лекарите първи да бъдат покосени от болестта и така да обречем хората на невъзможност да получат каквато и да е медицинска помощ.

Тежкото наследство на Ананиев

Министър Костадин Ангелов се опитва да придвижи системата в тази посока, но релсите поставени в началото на пандемията от министър Ананиев не позволяват толкова рязка промяна. За съжаление, докато беше здравен министър г-н Ананиев обърка и финансирането на противоепидемичните мерки, които са 100% ангажимент на държавата по закон като така предопредели непълноценния път, по който върви в момента здравната система. Кирил Ананиев дезертира и се спаси в министерство на финансите, но остави проф. Ангелов да вади горящите въглени от жаравата на грешните решения, които взе в началото на годината.

По темата с финансирането няма теза „според мен" защото законите от 1997 – 2001 г. изрично казват как става това – НЗОК финансира лечебната дейност съгласно НРД, а противоепидемичните мерки следва да са ангажимент на държавния бюджет, съответно републиканския и общинските бюджети.

Трябваше да се актуализира държавния бюджет и да се създаде специализиран противоепидемичен фонд, който да поеме разходите както за противоепидемичната лечебна дейност, така и за снабдяването на персонала във всички лечебни заведения и на населението с предпазни средства, информация, скринингови кампании, епидемиологични проучвания, тестове, управленски и организационни планове и т.н.

Ако това не се направи всякакви Щабове са обречени на вегетация и празноговорене – без ресурси те не могат да управляват нищо. От Ананиев се очакваше да се справи поне с тази финансова задача, която щеше да предопредели много по-ефективни и резултатни действия, но от желанието му за ненатоварване на държавния бюджет и заради неспазването на закона сега ще платим много по-скъпа цена измерима не само в пари, но и в здраве, живот, блокирани бизнеси и намачкана икономика. В крайна сметка дойде време всички да осъзнаят, че без здраве няма нито свобода, нито икономика, нито живот и дано това даде тласък за довършване на здравната реформа такава, каквато беше предначертана преди 22 години.

Упреците към частните лечебни заведения

Те са абсолютно несъстоятелни, манипулативни и мотивирани от партийни интереси, а освен това издават дълбоко непознаване на здравеопазването.

Всъщност всички общопрактикуващи лекари, които са постоянно на първа линия в срещите си със заболяването са частни лечебни заведения. Специализираните амбулаторни практики, медицинските и диагностично-консултативните центрове също са частни лечебни заведения, 115 болници са частни, включително и болниците под управлението на МЗ са частна държавна собственост, така че справянето с епидемичния процес е изцяло в домена на частната собственост, което вече изтъкнах, е във висока степен несъстоятелно от законова, управленска и резултативна гледна точка.

С този процес следваше да се ангажират основно ведомствените болници, които са публична държавна собственост, а виждаме, че те бяха и продължават да бъдат в периферията на процеса. А ако визираме само частните болници, твърденията, че те клинчат са просто неверни и дълбоко обидни – още в началото на пандемията те заявиха готовността си да се включат в борбата с коронавируса въпреки, че не всички имат инфекциозни отделения. И това не бяха голи приказки – частните болници веднага предоставиха част от структурите си и разкриха ковид-легла.

Колегите ми днес припадат от умора и умират на работното си място, цели семейства общопрактикуващи лекари починаха от Ковид, вече почти няма болница, която да не е дала жертви и е редно да се покаже поне малко партийно смирение и уважение към самоотвержеността и жертвоготовността на всички здравни кадри.

Подобни изявления са неконституционни, дискриминиращи и според мен предизборни, но това ги прави още по-опасни защото, ако дойдат на власт социалистите може да вземат и да ги изпълнят, което ще създаде нов здравен кошмар.

Редно ли е болниците да са търговски дружества

Това е поредното социалистическо клише, което нанася тежки вреди в обществото, стигматизира колегите и трови публичното съзнание с неистини. Трябва да се знае, че лечебната дейност не се регулира от Търговския закон, а от Закона за здравното осигуряване, Националния рамков договор, конкретните договори на лечебните заведения с НЗОК, трудовите договори на лекарите и здравния персонал, медицинските стандарти, правилата за добра практика, етичните кодекси на лекарите и стотици други нормативни актове така, че здравето не е предмет на свободна търговия, а на строга научна, медицинска, организационна и финансова регулация.

Знам, че има злоупотребяващи, но злоупотребите са предмет на наказателното право и съответните институции. Друг е въпроса, че болниците са юридически лица и като такива трябва да се занимават с икономическите аспекти на лечебния процес или социалистите пак ще ми кажат, че няма здравна икономика? Има здравна икономика и от кривото разбиране на този факт произтече фалита на системата „Семашко", за която те толкова съжаляват, но която вече не съществува никъде по света поради непригодност.

Темата е голяма, но е редно да се изтъкне минимум поне още един факт – лечебните заведения дори като юридически лица не са класически търговски дружества, те са ограничени от ЗЛЗ само в предмета на лечебните услуги и в преобладаващата си част са „нон профит" организации т.е. те не работят за печалба и не разпределят дивидент на акционерите, а положителния финансов резултат (където и ако го има) се реинвестира в апаратура и обучение на персонал.

Търговете и частните болници, има ли лобизъм

Тази теза отново показва или неразбиране на процесите в здравеопазването и непознаване на законовите регламенти или в по-лошия случай е опит за предизборно партийно манипулиране на общественото мнение. Фактите са, че като субекти, които се ръководят от правилата на конкуренцията, частните лечебни заведения така или иначе търсят да закупят лекарства и консумативи на най-добрите възможни цени, за да могат да имат ефективност на разходите от една страна.

От друга страна търсят ниски цени защото цената заплащана от НЗОК по Клинични пътеки е фиксирана в НРД. Това означава, че независимо на каква цена се придобие едно лекарство, с което се лекува „по НЗОК", това не променя цената на Клиничната пътека, която ще получи съответното лечебно заведение. Политическите спекулации с този въпрос издишат пред простата аритметика и икономическата логика, и обусловеност.

Отново подчертавам, че злоупотреби сигурно има, но те са предмет на правоохранителните органи, а не на здравната политика. Що се отнася специално до скъпоструващите онкологични лекарства и ЗОП, съгласно промените в Закона за здравното осигуряване предвидени в ЗБНЗОК за 2021 г., НЗОК ще заплаща на лечебните заведения по най-ниската стойност договорена в рамковите споразумения, сключени от министъра на здравеопазването в качеството му на Централен орган за покупки в сектор „Здравеопазване", а не по стойността, на която лекарствените продукти са доставени на изпълнителя на болнична медицинска помощ, независимо дали той е възложител или не по Закона за обществените поръчки.

Тази промяна гарантира невъзможност онколекарствата да се реимбурсират по цени различни от най-ниските, които министърът на здравеопазването е договорил. Така се избягва колизията да се третира като публично-правен един класически частно-правен субект, което би могло да се изтълкува и като национализация на частна собственост защото правосубектността не може да бъде функция на източника на финансиране.

Т.е. никой не е скрил текстове на ЗОП, просто е намерен един по-сигурен механизъм за публична регулация на цените на лекарствата във всички лечебни заведения, както държавни и общински, така и частни. Предимството пред ЗОП е, че така не се стига до сложните и бавни тръжни процедури, които при обжалване биха могли да блокират дейност, която в повечето случаи е животоподдържаща и животоспасяваща. В резюме – не виждам частен лобизъм, а решение, което е по-добро от ЗОП и дава пълни възможности за публична регулация на процеса на контрол на цените при лекарствоснабдяването, а относно тълкуванията – разбирам ги само като предизборна риторика, но тук искам да отправя и един апел към всички.

Пандемията и политическият патос

Призовавам всички партии да не партизират здравеопазването. Пандемията показа неговата всеобхватност и важност, така че не е разумно в тази сфера да се практикува политически популизъм и демагогия. Този сектор е достатъчно сложен и мащабен, за да позволим на професионално неподготвени в материята хора да ни предлагат невчесани мисли маскирани като магически решения – една такава абсолютно нелепа „мантра" на БСП вече беше взета на въоръжение в обществото и в публичното пространство все по-често чуваме фразата „вън търговците от храма".

Лекарите не са търговци, а лечебните заведения не са храм, те са професионалното работно място на медиците и нека не бъркаме религията и професията в една модерна и секуларна държава, каквато е България. В здравеопазването няма Христос, който да ни спаси, Той е в религията и най-вече във вярата, в личната вяра. Никой политик не може да си присвоява евангелски функции, прерогативи и божествени възможности, а още по-малко да гони някого от някъде. Надявам се обществото и особено колегията да не позволят повече волунтаризъм в сферата, в която здравето и живота ни често са поставяни като заложник на властови амбиции.

Медицината е наука, а здравеопазването е нейната приложна технология, които се нуждаят от професионално подготвени и добронамерени хора, а не от злоупотреба с религията или просто от партийни мераклии за власт и пост. И накрая – нека си помогнем сами, за да може и държавата да ни помогне защото противоепидемичните мерки са не само публична, но и лична отговорност на всеки един от нас.

Източник: clinica.bg


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гражданин

    9 7 Отговор
    Борисов фалира държавата и предаде властта на Мангъров да ни лекува с чайчета.
  • 2 Бат Бойко нощния бандит

    13 4 Отговор
    Няма време за глезотии.Работете да ми пълните шкафчето!Аз короната вече я прекарах и не ми пука за вас.
  • 3 ПКП

    12 3 Отговор
    Мене не ме интересува вашето здраве! Мене ме интересува моето здраве!
  • 4 БАЙ Х@Й

    14 5 Отговор
    Илко, изв. че не прочетох статията , ама твоето протеже Деница Сачева ми стига !!!
  • 5 Великата

    9 2 Отговор
    аптекарка що не обясни вчера защо няма противогрипни ваксини в страната. Всяка година МЗ се дъни. Прокуратура няма.
    Що ЛС не подписва за елктронното направление и рецепти? Маджаров и сие що мълчат ? За да плаща народааааа!
  • 6 Сачева сачеваа

    9 1 Отговор
    Зъболекарчето Семерингов дава съвети, защото е много "вещ". Член е на Лекарския съюз, а не на Зъболекарския - тесен е за неговия егоцентризъм. Той каквото можа, направи ...
  • 7 трезвомислещ

    10 2 Отговор
    Истината, Илко: няма здравеопазване,няма медицина, тут-там се намират почтени лекари,но дивата алчност на системата ги задушава,има само-пари,пари,пари,безумно алчни медици с безумно големи пари в имоти и банкови сметки и на този фон държавата я няма-потрива ръце- човекът не значи друго освен петдесетолевки,столевки,хилядолевки...опитни зайци, стока,електорат при нужда...
    див,варварски,безчовечен 21 век.
    Утешителното е ,че в този ад не сме сами-хомо сапиенс загива...
  • 8 Е това

    12 1 Отговор
    Ако не е политическа статия,здраве му кажи. Стига с този лекарски плач. Какво правихте толкова години? Нямало кой да ви чуе? Има,но когато го кажете както трябва,а не първите ви сметки да са колко би взимал директора! Вие носите основната вина,а не всеки да си измива ръцете с обикновенния човек от когото не се свените да му вземете и последните пари. Вие чрез НЗОК извършвате грабежа на здравните усигуровки. Вие можете да заставите правителството да направи каквото трябва. Но...до сега ви устройваше всичко.
  • 9 Кумчо Вълчо

    11 1 Отговор
    Айде айде , видяхме те и теб какви ги набърка не сме забравили ,стой си още в кочината , не се показвай.
  • 10 Илко помнимете и теб, какви "чудеса"

    6 0 Отговор
    Направи като министър!! Виновни са БСП и. Орешарски пропуснал си Президента?? Ясен си!!
  • 11 гражданка

    0 6 Отговор
    Браво на д-р Семерджиев,за пореден път доказва ,че е от малкото хора в България,които разбират от икономика на здравеопазването
  • 12 НЕДОРАЗУМЕНИЕ

    5 0 Отговор
    ПЪЛНО Е АВТОРА НА СТАТИЯТА. Дентист или Лекар е автора ? Къде му е Практиката ? Икономист или политикан е ? И къде му е управленския опит, с който толкова се хвали ? И какъв доброволец е бил - мед-систер
    санитар, шофьор на линейка или разсилен в болницата ?
    АМАН ОТ РАЗБИРАЧИ ДЕТО НИЩО НЕ РАЗБИРАТ !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.