Last news in Fakti

13 Ноември, 2020 21:30 4 935 79

България е във война с COVID-19. А кабинетът на Борисов харчи милиард за военни кораби

  • кораби-
  • бойко борисов-
  • коронавирус-
  • криза-
  • пари-
  • герб-
  • разходи

Не е ли по-разумно тези пари да се заделят за болниците и медиците?

България е във война с COVID-19. А кабинетът на Борисов харчи милиард за военни кораби - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Сделката, която българското правителството подписа с германската компания Lürssen за закупване на два нови военни патрулни кораба, поражда много въпроси. Доколко е основателно точно сега - в самия край на мандата и в очертаващата се все по-критична ситуация с COVID-19, кабинетът да поема ангажимент да похарчи около 1 млрд. лв.? Не беше ли по-разумно и целесъобразно тези средства да бъдат заделени, например, за здравеопазване - за построяване и оборудване на болници, за увеличение на заплатите на здравните работници, за справяне с настъплението на пандемията?

Морално ли е да се раздават милиарди на финала?

Може да се възрази, че като страна член на НАТО България има определени ангажименти, включително трябва да заделя минимум 2% от БВП за отбрана; Черно море е от стратегическо значение за Пакта, а отношенията между Алианса и Русия са в най-ниската си точка от десетилетия. Със сделката за 2.2 млрд. лв. за 8 самолета F-16 Block 70, сключена през лятото на 2019 от кабинета "Борисов" 3, обаче страната ни се изстреля до второто място в НАТО след САЩ по разходи за отбрана като процент от БВП (през 2019 САЩ заделят 3.4% от БВП, а новата "отличничка", най-бедната в ЕС България - 2.6%). Такива разходи за армията България не е правила през последните 16 години.

Може да се изложи и друг аргумент - сделката за корабите е във "фурната" вече над 3 години (през 2017 имаше друг, неуспешен опит за финализирането ѝ). Това, че наближава краят на мандата на правителството, може би е просто "случайност". Ала проблемите с недофинансиране на сектори като здравеопазването са системни. В продължение на десетилетия български лекари и медицински сестри масово напускат страната заради мизерното заплащане. И какво направиха трите кабинета на Борисов, за да променят тази негативна тенденция?

Самата сделка за корабите не мина без скандал. Италианската държавна компания Fincantieri, която беше другият участник в надпреварата и загуби, твърди, че е имало "много сериозни нарушения в провеждането на процедурата", поради което е завела дело във ВАС. Съдът обаче отказа да го разгледа, защото става дума за решение на МС, което касае националната сигурност "и не подлежи на съдебен контрол".

Българската компания "МТГ-Делфин", която ще построи корабите, първоначално бе фаворит за сделката, а впоследствие се отказа (сред клиентите на семейната фирма, с мажоритарен собственик Св. Стоянов, е "Параходство БМФ" на К. Домусчиев, но няма доказателства за негово пряко участие в "Делфин"). Въпросът, поставен от Fincantieri, обаче е резонен: допустимо ли е фирма участник в процедурата после да става подизпълнител на друг участник? От една страна е добре, че корабите ще се правят във Варна, това дава работни места на български корабостроители (които ще работят под контрола и с know-hоw на германския изпълнител); в договора се предвижда също обучение на екипажите и инженерния състав. От друга страна, съмненията в законността на процедурата не могат да бъдат подминати с лека ръка в контекста на корупционните скандали, които перманентно разтрисат високите етажи на властта, особено в сферата на обществените поръчки - "запазена марка" на мандатите на ГЕРБ.

Ако не незаконно, то морално ли е управление, чиято легитимност отдавна е изчерпана, да раздава милиарди на финала на мандата? Да, протестите срещу кабинета, които настояваха за незабавна оставка и предсрочни избори, позатихнаха напоследък, но те се подкрепяха от поне 60% от българите. А намирисващата на корупция и далавери политическа технология на ГЕРБ стана тема, обсъждана не само от водещи световни медии, а и в Европейския парламент (който прие и специална резолюция, с която изрази тревога от размерите на политическата корупция в България). Поне в това отношение г-н Борисов и, уви, страната ни наистина се "прочу".

"С чужда пита помен правим"

За данъкоплатците равносметката от "сделките" на Борисов не изглежда добре. Управление, намиращо се в състояние на морален фалит, се опитва да си купи благоразположението както на избирателите (визирам държавния бюджет за 2021, разбира се), така и на външнополитическите партньори: милиарди за самолетите на Lockheed Martin (наскоро бе направена заявка за нова "порция" от 8 изтребители, а първите по сделката от 2019 ще дойдат през 2023); 3 милиарда за руската тръба през България: нов поток, обслужващ "Газпром", овладял саудитския "Аркад", нелепо маскиран от Борисов като "балкански". В задачата (не) се пита кога българските данъкоплатци ще си получат парите при положение, че "Газпром" е резервирал 90% от капацитета на "тръбата" (която също бе ударно завършена, както изглежда, по директива от Кремъл) за следващите 20 години. Планира се закупуване и на 150 бронирани машини за пехотата на стойност около 1.4 млрд. лв., но едва ли кабинетът ще успее да приключи и тази сделка - макар че има още време.

"С чужда пита помен правим" - като че ли това е девизът на сегашното правителство. Кабинетът си купува индулгенции от избирателите, като плаща със собствените им пари, а във външнополитически план (пак със средствата на същите) слага "пълна чинийка" и пред Вашингтон, и пред Берлин (как г-ж Меркел и ЕНП да загубят вяра в г-н Борисов?), а и пред Москва. Между няколко стола, а комисионни - от всички. Chapeau!

Автор: Петър Чолаков


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 60 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мутрите вън!

    112 10 Отговор
    ОСТАВКА на корумпираното правителство!
  • 2 SARS

    71 7 Отговор
    "за болниците и медиците"
    Ами и аз за това искам да се харчат парите, но уви :\
  • 3 фасулска работа

    60 10 Отговор
    Ковид е маскарада за преди Трета световна, също както е била Великата депресия 30-те

    Коментиран от #4

  • 4 Емил

    9 28 Отговор

    До коментар #3 от "фасулска работа":

    Вярна логика с грешен извод!

    Коментиран от #8

  • 5 CoV TV

    65 4 Отговор
    Още по-абсурдно е че Тиквата апелира да даряват кръвна плазма, а няма къде !

    Коментиран от #34

  • 6 Старец

    56 8 Отговор
    Дядо Боко откажи се от политиката нали разбра ,че не ставаш за водач на народа.Пенсионирай се и си гледай старините.

    Коментиран от #45

  • 7 Чисто

    43 5 Отговор
    и просто КРАДЕ !

    Коментиран от #25

  • 8 фасулска работа

    6 4 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    Просто никой няма да тъжи за неизлечимо болни хора. СПИН по въздушно-капков път е ковти работа. При хиперинфлация, животът губи стойност.

    Коментиран от #12

  • 9 Емил

    14 19 Отговор
    Стига с тези пари за болници и доктори!!! "Нито един умрял без лекарска помощ!" За Корона вирусът молитви са по-полезни от лечение! Лечението е в главите ви!!!

    Коментиран от #21

  • 10 Боко Боков

    27 6 Отговор
    В цял свят са прости и въвеждат мерки, но аз съм по-хитър и нищо няма да затварям нищо.Докато не измрат достатъчно пенсионери, че да си избия 50 лв. подаяние които им дадох. Все пак им обещах предстоящото увеличение на пенисите от март и трябва да им редуцирам доста броя инак ще ме увътрят много. А аз имам доста докато напълня хубаво шкафчето. Докато не можех да обикалям с джипа разчистих гардероба и него смятам а да напълня с пачки и кюлчета.
  • 11 Ужасонн

    36 5 Отговор
    2те страни, които го държат на власт фащ-самолети, гдр-кораби - вземай от бедните и давай на богатите....

    Коментиран от #13

  • 12 Емил

    5 5 Отговор

    До коментар #8 от "фасулска работа":

    Прекалено материалистични възгледи - елемтаризми! Човек е безсмъртен - "Аз и Отца - едно сме!"

    Коментиран от #15

  • 13 имаме воля

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ужасонн":

    Демек бетониран, во веки.
  • 14 Обикновен овчар

    8 2 Отговор
    Тоз вече кат го видя и вдигам наздраве за бог да прости.Черепи Галеви и др.само чакат зелен светофар т.е. да не е в политиката!
  • 15 фасулска работа

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Емил":

    Не ми говори за материализъм. Харча по 3 EUR на ден, не пуша, не пия, ползвам предплатен телефон.
  • 16 Той Е

    13 3 Отговор
    , една партия-един народ е обещал на вмро да прибират комисионите от техните министерства за да го задържът на власт, много е просто. Същото е и в мосв, но никой не забелязва или се правят на Щрауси и че всичко е Ок... И пак идваме до.. Кервана и кучетата..
  • 17 Bahti

    16 7 Отговор
    Спокойно! След Падението на мутрата, ще е Още по ЗЛЕ!
  • 18 ГОРСКИ

    19 2 Отговор
    Слабо управление към епидемията, и некомпетентно отношение към корона вируса !!!!
  • 19 СМЕШНИК

    31 1 Отговор
    А НЯКОЙ ИМА ЛИ ДОВЕРИЕ НА ТОЯ ...КЛОУН ....ПОСЛУШЕН КОЙТО САМО ПРЕД НАРОДА СИ СЕ ЕЖИ КАТО ПРОСКУБАН ПЕТЕЛ !!!!
  • 20 5y756754

    25 2 Отговор
    всеки е против недоразумението Мухобойко
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Васил

    23 1 Отговор
    Новите играчките на диктатора докато народа умира
  • 23 Някой си

    25 2 Отговор
    Поредният майкопродавец си е сложил милионче в джобчето за тази сделка. Народът си мълчи.
  • 24 стоян

    30 3 Отговор
    Оставка,но най-вече затвор за Борисов.Крайно време е за справедливост и възмездие за хилядите погубени животи и съдби.Това правителство трябва да бъде изметено и съдено.
  • 25 Мда

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Чисто":

    Ще се направя хора с пари
  • 26 ха ха

    3 3 Отговор
    Ами харчи да.... вие за какво искате да ги харчи?!??
  • 27 БАЙ Х@Й

    22 1 Отговор
    Ще даваме ДВА МИЛИАРДА на Германия за кораби които ще се строят в .... България! ! ! ! !
  • 28 БОРИСОВ....КОШМАРА НА БСП И НА ...РАДЕВ

    5 13 Отговор
    ПАРИ, ГЛАСУВАНИ ОТ ПАРЛАМЕНТА....ЯСНО И ТОЧНО

    Коментиран от #37

  • 29 БОРИСОВ....КОШМАРА НА БСП И НА ...РАДЕВ

    5 17 Отговор
    ОСНОВНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ПРЕМИЕРА...ДА РАЗПРЕДЕЛЯ НАРОДНАТА ПАРА...КРАТКО И ЯСНО

    Коментиран от #38, #44

  • 30 Народът

    6 18 Отговор
    Браво ББ , направи ни модерна държава ...
    Жан Виденов още го помним ...
  • 31 Анализаторр

    10 3 Отговор
    Иска да избие невероятният напрдък на икономиката ни със строежа на два кораба. СМЕШНИК!
  • 32 Мангър

    5 0 Отговор
    Работническо дело!
  • 33 яяохох

    20 2 Отговор
    Само където има далавера и проценти прави нещо ГЕРБ-саниране,магистрали,поръчки всякакви,огради,епергийни уж проекти,не наядоха се брей,кореми пуснаха ,къде е тая Кьовеши..като ти вкара по затворите, и ще има за застаряващото ни здравеопазване

    Коментиран от #35

  • 34 Хаджи Хаджи Българин

    16 4 Отговор

    До коментар #5 от "CoV TV":

    Има два апарата! СИГУРНО по 20хил € единият! Но пари за такива апарати нЕма! Аза кораби има! Логика или инат! Този ББ такива ги е заложил, че и 20 г след него, ще го псуваме! Това е коритата, на една умираща лисица!
  • 35 Хаджи Хаджи Българин

    7 0 Отговор

    До коментар #33 от "яяохох":

    И нея я озаптиха от ЕНП! Иначе, как си го обясняваш!
  • 36 Муууууиии

    1 0 Отговор
    Мяуууу
  • 37 БАЙ Х@Й

    6 5 Отговор

    До коментар #28 от "БОРИСОВ....КОШМАРА НА БСП И НА ...РАДЕВ":

    Депутати могат и гласуват пп интернет, може от Копакабана, може от Варадеро, може от Малдивите.....

    Коментиран от #55

  • 38 БАЙ Х@Й

    1 4 Отговор

    До коментар #29 от "БОРИСОВ....КОШМАРА НА БСП И НА ...РАДЕВ":

    Но не в шкафчето си и гардероба си !
  • 39 Херман Гьоринг

    25 1 Отговор
    Преди около 75 години Херман Гьоринг свидетелства в съда в Нюрнберг. На въпроса: „Как накарахте германския народ да приеме всичко това?“, той отговаря:
    „Беше лесно, няма нищо общо с нацизма, има общо с човешката природа.
    Можете да го направите в нацистки, социалистически, комунистически режим, в монархия и дори в демокрация.
    Единственото нещо, което трябва да се направи, за да поробиш хората, е да ги уплашиш.
    Ако можете да си представите начин да плашите хората, можете да ги накарате да правят това, което искате.“
  • 40 безпартиен

    18 2 Отговор
    Продажни и подкупни парламент,който е подлога на Бойко ..а пък общинските съветници по морето съсипаха крайбрежието срещу някоя хилядарка в джоба,къде е прокуроро тукаи децата го разбраха
  • 41 aaaaaaaa

    16 1 Отговор
    Парички за домуса на изпроводяк...
  • 42 Варна

    8 0 Отговор
    Само мазохисти събрани в парламента . По скоро еничари
  • 43 Врачка

    25 1 Отговор
    Президент Тръмп “издои” Борисов като мокър парцал за прескъпите ненужни на БГ таралясници Ф16. Батката се откупи с близо 2 млрд.$ от народната каса.Сега е ред буля Меркелица да нареди Борисов с 1 млрд.защото колегата Немец е свикнал да събира колониалната “такса спокойствие”.Мутрата пак ще плати с кървави народни пари. След него само трупове остават.

    Коментиран от #46, #54

  • 44 Гробаро

    11 1 Отговор

    До коментар #29 от "БОРИСОВ....КОШМАРА НА БСП И НА ...РАДЕВ":

    За теб ефтин черен чувал и у дупката.Гарантиран от ГЕРП.
  • 45 той така е затънал в кенефа

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "Старец":

    който създаде с дружките си и го апълни с редки л..на, че няма как да се оттегли. В позицията на тръмп е. Чакат го 20-30 дела и хиляди изгорени души и животи. Кора с кървясали от жажда за мъст очи, само чакат в храстите, с компромати и жива сила, да падне от власт, да загуби имунитет и влияние над съд и прокуратура да го разкъсат, като лешояди мърша.
    И навън го дебнат, Няма правилен ход. Който и път да хване все към пропастта води. За това разтяга. Всяка глътка въздух му е на късмет от тук нататък. На това му се казва състояние на продължителна агония. Надява се да стане чудо, може би дори на война, голямо опустошително земетресение, наводнения, че всички да го забравят. Дори коронавирусът му дойде дюшеш и за това така го наду като проблем в България.
  • 46 Гърците се договориха преди месец с

    21 2 Отговор

    До коментар #43 от "Врачка":

    Американците за 35 бройки F35 ,за 3 милиарда долара. В българия, нито една медия не го отрази. Нито една новина никъде. Какво да говорим повече.
  • 47 Утре ако стане воина

    2 14 Отговор
    Авторчето ли ште ни заштити,на България и трява модернизиране на воената техника заштото някой такива са за музеи.

    Коментиран от #62

  • 48 Ген Вазов

    4 15 Отговор
    Всяка страна по света си има военен бюджет който няма нищо общо с другия При Правешкия копанарин се отделяха до петнадесет процента за армията на Варшавския договор и всички мълчахте като мушнати гайди а сега няма и два процента а ревете като моми за шикерина пръчка
  • 49 не е вярно

    8 0 Отговор
    само 24 са за 3 милиарда.
    Тея наще крадци са за казана с катран, приживе на площада, а не да чакат за ада.
    Мъча се да кача линка-не може. Да кача снимка, също.
    Kойто не вярва да провери. Сайта е Talking greece. Давам го за пример. Новината беше навсякъде публикувана, освен в България.

    Коментиран от #50

  • 50 за една трета по-скъпо

    4 1 Отговор

    До коментар #49 от "не е вярно":

    Получават 3 пъти повече бройки от най модерният самолет на света. А като бойни качества са съпоставими сигурно на 50 F16
  • 51 ГОЛЕМИТЕ КОМИСИОНИ, ЗА ТОВА Е

    12 0 Отговор
    Борбата да са още на власт, Сткротици милиони са комисиони те, за това е това Бързане, за авансово плащане, голям КЕЛЕПИР пада!!Ограбва се Държава и Народ на Едро, ще плащат деца и внуци 50год за Золумите на това правителство, обричат Народа на Беднос следващите 50год!!!
  • 52 Манги

    2 4 Отговор
    Значи, който е писал статията войник не е ходил. За война трябват и военни кораби естествено. Ковид напада и откъм морето
  • 53 Стотици милиони се крадат!

    6 0 Отговор
    Комисиони голями се вземат,!

    Коментиран от #56

  • 54 Ббб2

    2 1 Отговор

    До коментар #43 от "Врачка":

    Остават руснаците и турците,от тях с какво ще се откупува?От Путин с Руски поток ,с Белене?На вторите ,ще подари половин южна България!
  • 55 БОРИСОВ....КОШМАРА НА БСП И НА ...РАДЕВ

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "БАЙ Х@Й":

    В БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ СЕ ГЛАСУВА САМО В ЗАЛАТА.....ТАКА Е ПО КОНСТИТУЦИЯ....ПАРИТЕ ЗА ВОЕННИ ДОСТАВКИ СА ГЛАСУВАНИ ОТ ПАРЛАМЕНТА В ПРЕДИШНИЯ БЮДЖЕТ, ПРЕДИ КОВИТО....
  • 56 БОРИСОВ....КОШМАРА НА БСП И НА ...РАДЕВ

    0 1 Отговор

    До коментар #53 от "Стотици милиони се крадат!":

    АМИ ОСЪДИ ГИ...ИЛИ ТЕ Е ШУБЕ....САМО СИ ПИШЕМЕ ПО ФОРУМИТЕ
  • 57 счетоводител

    2 0 Отговор
    20 % от 1 млрд. са 200 млн.
  • 58 Кво стана , бе Чолаков

    3 2 Отговор
    Доскоро пишехте , че вирус няма, че само се крадат пари, пък сега сме във война с него? Народът се обърка - да воюва ли, да протестира ли или да ви тегли на всички платени драскачи една .....?
  • 59 Фаро

    6 1 Отговор
    Това ли е цената за мълчанието на Меркел?Оставка мутри
  • 60 Абе

    4 0 Отговор
    Бойко 10 дена карантина кога мина? Той като Тръмп за 3 дена се излекува
  • 61 Баба Вуна

    2 0 Отговор
    Аз пък му пуснах на баце викам чаай да го видим големия любовник-кат цяло-нищо особено, ма олигави и освен туй му и малък! Те колежките после викат: КО НАПРАЙ МА! Пък аз им викам: Коя съм аз, че да казвам на ПУТКАТАцц си какво да прави?
  • 62 Ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "Утре ако стане воина":

    Ти ,неграмотнико,имаш ли основно?Ти ли за модерна техника говориш,кечаджийо?
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Марио Ангелов

    0 0 Отговор
    Помощ ,накой да отстреля психопата!
  • 65 Гешлакуу

    0 0 Отговор
    Чичо ви Доган ще намаже най-накрая от тая работа.
    ТЕЦА стана вече пристанище,макар че МТГ-ДЕЛФИН и
    ТЕЦ ВАРНА са на една ограда и въобще не завиждам на собственика на делфин,да имаш такъв комшия си е пушка която не знаеш кога ще гръмне.
  • 66 Орел

    2 3 Отговор
    Вируса се разнесе по вина на размирния президент и неговите протестъри.
  • 67 uuuuuu

    1 3 Отговор
    Ало Радев, видяли какво се случи с Армения и остарялото и въоръжение?
  • 68 Странджата

    4 0 Отговор
    Както и всички останали по света.Германия,САЩ,Русия,Китай и т.н.
    Промиването и ваксинирането на мозъка тече с пълна сила по всички медии вече година.Страха,дезинформацията и мерките докараха до психически стрес дори най разумните.Какво подготвят кукловодите за света все още не е ясно,но няма да е никак добро.Никога до сега в свободният свят всички държави,политици,медии не са били на едно мнение освен във дълбокия комунизъм.Имало е и други пандемии но хората са ги показвали по вестници със пълни отделения със снимки и са призовавали към спокойствие и предпазливост а тука е целенасочено побъркване!
  • 69 КОНСТАНТИНОВ

    2 0 Отговор
    ВСИЧКИ ПОКУПКИ НА ИЗТРЕБИТЕЛИ И КОРАБИ СА НАРЕДЕНИ ОТ КУКЛОШОДИТЕ НА БОРИСОВ.ТЕ ИМАТ ЧУДОВИШНИ КОМПРОМАТИ ЗА ТОЯ САТРАП И МЪРДАНЕ НЯМА
  • 70 Гост

    0 0 Отговор
    Кой има близки на запад може да потвърди. Също харчат. Казват ни близките.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Иван

    0 3 Отговор
    А бре прошляци, дай да разпуснем армията, докато има корона вирус, а? Браво на правителството, че дори в такъв момент намира сили и средства за модернизация на армията. А тука проруските поплювковци газ пикаят. искам само да ги питам, докога ще служите на вражеските руски интереси. Продажна сган!
  • 73 СЕКУРИТА

    1 0 Отговор
    Бойко Борисов пак сбърка„ Поздрави Байдън преди да разбере кой печели„ Ослушвай се и се оглеждай„ До 20„01„21г има много време„ Не си ти човекът„който ще предвиждаш изходи„ Изглежда Путин е по добър разбирач от теб„ Тръмб печели„
  • 74 секурита

    2 0 Отговор
    КОРОНАВИРУСА е измислица„ Бил Гейтс и СЗО са съдени от Германия„Италия„ САЩ и др„ Подаден е иск за обезщетение за геноцид над населението и икономиката на държавите„ Италианката цитира и Борисов„
  • 75 ЛЪЖЕЦ

    1 1 Отговор
    Юнкер: Европредседателството на България бе голям успех


    "Това първо председателство на България на Съвета на Европейския съвет беше голям успех, за разлика от председателствата на много други страни." Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред БНТ.

    "Успехът се дължи на работата на премиера Бойко Борисов, на министър Лиляна Павлова, а също така заради качествата на държавните служители. Много съм доволен от резултатите, които постигна България. Репутацията ви нарасна. Всеки смята, че сега България играе централна роля в Европа", допълни Юнкер.
  • 76 Обективен

    2 0 Отговор
    Борисов позор оставка и затвор!
  • 77 анонимин

    1 0 Отговор
    Касиерчето на сик гледа да крадне колкото може повече,щото е наясно че мачът свършва!
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.