Last news in Fakti

15 Ноември, 2020 21:00 20 190 75

Байдън ще повлияе на позицията на България по приемането на Скопие в ЕС

  • джо байдън-
  • ес

Могат да се очакват резки завои в американската балканска политика, които някои балкански политици няма да харесат. Говорим за Александър Вучич, Милорад Додик и просръбските сили в Черна гора

Байдън ще повлияе на позицията на България по приемането на Скопие в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Победата на Джо Байдън ще промени много в американската външна политика, която, преди всичко, ще се върне в руслото на онази политика, провеждана преди пристигането на администрацията на Тръмп.

Основен приоритет ще бъде нормализирането на съюзническите и партньорски отношения с Европейския съюз и на първо място с неговите лидери - Франция и Германия.

През призмата на това също си струва да се разгледат промените, до които това ще доведе до Балканите.

Повечето анализатори са единодушни, че Балканите няма да станат, поне на първо време, приоритет на екипа на Байдън, но няма да останат без внимание. Докато се справя с други проблеми, Вашингтон ще се погрижи ситуацията на Балканите да не излезе извън контрол, пише хърватското издание Jutarnji list в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

Могат да се очакват резки завои в американската балканска политика, които някои балкански политици няма да харесат.

На първо място, говорим за Александър Вучич, Милорад Додик и просръбските сили в Черна гора.

Има основания да се вярва, че подходът към Балканите няма да бъде непредсказуем, волунтаристки или дори странен (например задължението, наложено на Сърбия и Косово да преместят посолствата си в Ерусалим при изясняване на отношенията им), вече няма да бъде за посмешище за тези, които добре разбират ситуацията в региона. Нещо повече, този подход несъмнено ще бъде в съответствие с американските интереси и в съответствие с Брюксел.

Второ, Джо Байдън е политик, който е запознат с Балканите. Припомнете си, че още през 1979 г., като млад сенатор, той разговаря с Тито и през 90-те години разбираше добре какво се случва в региона и беше един от първите, които заявиха, че Слободан Милошевич е престъпник, който трябва да носи отговорност за своите зверства. Също през 1999 г. Байдън подкрепи намесата на НАТО срещу Сърбия във връзка с войната в Косово и изгонването на близо милион албанци от там.

Байдън често повтаря, че подкрепя независимостта на Косово.

Ето защо в обкръжението на Вучич буквално се възцари паника, когато стана ясно, че Тръмп си тръгва, а Вучич е един от последните, които поздравиха Байдън, като отбеляза (за местните слушатели), че „няма да му се моли“.

Байдън изрази подкрепа за целостта на Босна и Херцеговина и затова някои анализатори смятат, че с пристигането му започва залезът на Милорад Додик. Може би това също ще доведе до раздори между Драган Чович и Додик. Чович беше първият от Босна и Херцеговина, който поздрави Байдън за победата му. За разлика от Тръмп, Байдън ще укрепи НАТО и ролята му на Балканите, в съответствие с евроатлантическите приоритети и желанията на Босна и Херцеговина.

Именно на укрепването на НАТО разитат и прочерногорските сили в Подгорица. След смяната на властта в Черна гора (правителството все още не е сформирано) се заговори, че Черна гора може скоро да обяви оттеглянето си от НАТО.

Но ако Байдън се върне към укрепване на северноатлантическия алианс, като го направи приоритет за САЩ в областта на световната политика и сигурност, тогава това няма да е лесно за Черна гора.

Вероятно Северна Македония също ще се възползва от укрепването на НАТО и може да се очаква, че Вашингтон ще повлияе на позицията на България по приемането на Скопие в ЕС (припомняме, че София все още блокира началото на преговорите между ЕС и РСМ).

Освен това идването на Байдън на власт ще повлияе на позиционирането на Русия на Балканите, на което разчитат Сърбия и Република Сръбска.

Фактът, че Байдън отново издигна Русия на първо място сред враговете на Запада, също променя ролята на тази държава в контекста на балканските проблеми.

Може да се предположи, че ограничаването на влиянието на Москва ще продължи.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 81 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    249 19 Отговор
    БАЙДЪН гледай си в канчето ни е не щеме СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ в ЕС защото ни крадът културата и историята

    Коментиран от #21, #48, #67

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 аФторе

    94 27 Отговор
    Ние първо българия да оправим, че се оплела в корупция и кражби, подле ще муслим за Мк и Уса. И двете държави са много по добре от нас!
  • 4 минчо

    100 6 Отговор
    АЙДЕЕ СЕГА КОЛКО ЛЕСНО ЩЕ Е .ИЗЛИЗАТ И КАЗВАТ БАЙДЪН ПОМОЛИ БОРИСОВ ДА ПУСНЕ МАКЕДОНИЯ.СТИГА ОПРАВДАНИЯ.ПЛАТЕТЕ СИ МАКЕТА И ТОГАВА

    Коментиран от #50

  • 5 Искахте Бай Дън

    111 8 Отговор
    Ето ви го. Най щастлиФти са швепсовете и педофилите
  • 6 Перо

    147 7 Отговор
    Либерастки уйдурми! Защо не повлияха на Гърция за политиката и с РСМакедония,в продължение на 30 г.

    Коментиран от #33

  • 7 Някой си

    108 3 Отговор
    Байдън първо да си оправи проблемите в америка!
  • 8 гостенче

    111 2 Отговор
    Доколкото знам още не е обявен официално новоизбраният президент. Лакейството винаги отвращава.
  • 9 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    104 3 Отговор
    Я камилата, я камиларят - байГън е почти на 78 години...
  • 10 9897

    106 3 Отговор
    Демек, ние сме "независима" държава, от която не зависи нищо.

    Коментиран от #73

  • 11 Бибо

    53 4 Отговор
    Като какъв този стар човек говори още никой и така може да си остане
  • 12 коко

    80 5 Отговор
    откакто Краси Узунов-поручика почина, агенция фокус за нищо не става. Той никога нямаше да позволи такава статия да излезе! А за Байдън - знаете ли колко му дреме на американския президент, дали македония ще е в ЕС? За САЩ беше важно да е в НАТО.

    Коментиран от #14

  • 13 РЕАЛИСТ

    104 3 Отговор
    Нищо добро не се очаква на Балканите при Байдън. Демократите направиха войната в Югославия и създадоха Косово. Албанците са им първи дружки, а те са доста в Македония и бъдещето на съседката няма да е розово.
  • 14 Миро

    23 9 Отговор

    До коментар #12 от "коко":

    Отличен коментар. Плюс от мен!
  • 15 Манги

    19 9 Отговор

    До коментар #2 от "Бай":

    Целиот народ благодарим, дано гусин Борисов ва чуй. Ний народеца сми кат пасивниот гей

    Коментиран от #19, #37

  • 16 САРМАТ

    70 3 Отговор
    Тези запъртъци оправиха своята държава,та тръгнали да оправят балканите и европа.Бай-бадън,помни ,че балканската пръчка е жилавата и тръгнеш ли да я чупиш се огъва,връща и бие по сурата.Тук племето е по-старо 10пъти от подарената ви държава.

    Коментиран от #39

  • 17 МАЯ

    31 2 Отговор

    До коментар #2 от "Бай":

    чупка БАЙ
  • 18 Б.Б.

    32 11 Отговор
    И да паднем и да бием, пак ще се напием. Тръмп, Байдън, все ми е през струйника. Демокрацията е необратима. Поръчах още пет шкафчета.
  • 19 МАЯ

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "Манги":

    МАНГИ АРЕ ДЪРПАЙ
  • 20 Милошевич

    61 4 Отговор
    НЕ БЕШЕ престъпник. Престъпници са тези, които пускат бомби над незащитени градове. А шо се отнася до измислиците за етническо прочистване - ами Косово?
  • 21 така е

    53 20 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    На мен една македонка преди 20 години ми разправяше, че ние им кредем културата. Народни песни, носии, всичко идвало от тях. Едва ли не ние сме цигани, а всичко славянско и чиесто идва от тях. Ако такава е била политиката на комунистите, трябва да забраним червените уроди със закон и да им премахнем паметниците като Моча и Братска могила, например.

    Коментиран от #27

  • 22 наблюдател

    36 4 Отговор
    Бай Дончо няма да даде на Бай Дън да припари до Белия дом.

    Коментиран от #30

  • 23 ЦК на ГЕРБ

    20 4 Отговор
    Вече чакаме заповед от ,, Козяк,,...
  • 24 85rikj439

    42 2 Отговор
    Тоя, на снимката, що ми прилича на онова Грета Тумберлин, дето са му откраднали детството?! Може би са от един и същ екип, та за това ?!
  • 25 Кирилов

    34 6 Отговор
    Бай-Дън няма да стане президент на САЩ, така че спете спокойно!
  • 26 Румен

    24 4 Отговор
    Спокойно. 2021 Байдан се разболява . Първи инфаркт и край. Чух гласа на Ванга в една чалга дискотека без маски

    Коментиран от #38

  • 27 Ти си

    14 7 Отговор

    До коментар #21 от "така е":

    само за леката атлетика, дългия скок. Как само скочи от Македония на МОЧА и комунистите просто не е истина.
  • 28 Шамара

    40 4 Отговор
    Мумията не помни какво е вечерял снощи ама оная, която се пише за черна за бяла за индийка или каквато си поиска тя ще дърпа конците!
  • 29 ЦЛП

    13 2 Отговор
    Моля, не пишете глупости
  • 30 Брендолета

    25 3 Отговор

    До коментар #22 от "наблюдател":

    Дай ми Белия дом! Няма да ти го дам! Сърдити старчета сериал с неясен край
  • 31 ИЗ ХОД 1

    23 5 Отговор
    БОРИСОВ , ПАК ЩЕ КУПУВА ИЗТРЕБИТЕЛИ !
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Моряка

    45 1 Отговор

    До коментар #6 от "Перо":

    Ами защото гърците са мъжкари и патриоти а не дупедавци като нас и уж патриоти ,като нашите парламентарни патриоти.Утре Байдън ще натисне копчето на нашата Марионетка,тя пък ще подсвирне на Каракачанов и Симеонов и те ще си подвият опашките.И ще се извъртят както винаги,с много обяснения,колко правилно се извъртяват.

    Коментиран от #49

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Моряка

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "Манги":

    То и гусина е като народа,от същата порода.

    Коментиран от #40

  • 38 Офицер от запаса

    23 0 Отговор

    До коментар #26 от "Румен":

    Тогава става лошото я.Пред агресивното вице Байдън изглеждал като невинно миротворче,споделят познавачи.
  • 39 Офицер от запаса

    21 1 Отговор

    До коментар #16 от "САРМАТ":

    Абе може и да си прав,но шефовете ни са много продажни,дупедавци и въртиопашки.
  • 40 Брендолета

    17 2 Отговор

    До коментар #37 от "Моряка":

    Колко точно казано. Като се замисля балкански синдром е това. Северна Македония се запъва от едната страна, а България от другата. Е, какво по-голямо доказателство от тая прилика?
  • 41 Нямам срам

    42 2 Отговор
    Байдън хич да не се меси на Балканите ... Време е сами да се оправяме .От толкова намеси се разедени целия Полуостров .... Не харесвам Сърбия но Косово си е сръбска територия както Област Македония е Българска ..А американците кога ще върнат тероторията на индианците?

    Коментиран от #42

  • 42 Фъкoff

    21 15 Отговор

    До коментар #41 от "Нямам срам":

    Америка е държавата която най-добре знае, че населението около границите на България е българско и винаги е подкрепяла обединяването му в етническите граници. Русофилите и в България и в Македония ще видят зор. За Сърбия да не говорим.

    Коментиран от #43

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Phantom F 4

    16 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Байдън ще повлияе на позицията на България по приемането на Скопие в ЕС

    Байдън ще повлияе, ако Ф 16 - модел 1974 бъде заменен от тунингован F-4 Phantom. Фантомът има два двигателя. Малко боя, никел и готово.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Глупости

    20 4 Отговор
    Байдън няма да стане президент
    Тръмп тепърва ще съди фирмите които да броили гласовете-от Канада и Испания
    Като един от шефовете на испанската фирма е мъжът на Нанси лудата /говорителката на долната камера на щатския парламент/.
    Всичко това е в нарушение на закона в САЩ ,че чужди фирми нямат право да броят гласовете в САЩ
  • 48 stan4o

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Щом крадат значи са от нашите. Кръвта вода не става.
  • 49 Перо

    11 2 Отговор

    До коментар #33 от "Моряка":

    За съжаление е така. Този,който говореше за лошия материал е от най-лошия.
  • 50 Marker

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "минчо":

    Бягай тогава да живееш в Косово или в северна Македония

    Коментиран от #70

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 караКачан

    6 0 Отговор
    БайГън ми е и от БайДън и от БайДончо!
  • 53 БАЙДЪН

    2 6 Отговор
    ДЖО БАЙДЪН !!!
  • 54 Наблюдател

    5 1 Отговор
    Някой им се привижда Байдън като Дядо Коледа....
  • 55 Руснак

    5 20 Отговор
    Кoгaтo прaбългaритe ca дoшли нa тeритoриятa нa днeшнa Бългaрия прeз 681-вa гoдинa, пo тeзи зeми e имaлo мизийци, трaкийци, мaкeдoнци, рoмeи и cлaвяни /тoecт руcнaци/! Явнo ви липcвaт първитe 4 клaca нa ocнoвнoтo oбрaзoвaниe aкo миcлитe, чe нямa мaкeдoнcки eзик, a Aлeкcaндэр Мaкeдoнcки e клaл вcичкo нaрeд дo Индия…Cтигa c тъпия ви бългaрcки eзик!

    Коментиран от #58, #60, #71

  • 56 дядо Йоцо

    12 1 Отговор
    До руснак -55/.Абе тъпанар ти на училище ходил ли си , и ми обясни , ти на какъв език говориш ???
  • 57 Пешо от Монтана

    5 1 Отговор
    нато е безсмислено в този си вид. Да се изключи Турция и тогава ! БайГън още не е президент Илект, айде поспрете се малко де!
  • 58 Или сега

    9 0 Отговор

    До коментар #55 от "Руснак":

    Не думай! И макета,ли е имало тогава!? :)
  • 59 7777

    6 2 Отговор
    Байдън не е президент на САЩ и не може да влиае.
  • 60 Иван

    15 3 Отговор

    До коментар #55 от "Руснак":

    Откога пък славяните са руснаци ? Там в русия има много повече други народности отколкото славяни, като татари, хуни, печенеги, .... и какви ли не още народи, та дори и българи.
    А македонците - ха ха ха, Александър Македонси е един велик военачалник, ама той е тракиец и тръгва от Филипополис, а това си е Пловдив. Каква Македония, какви 5 лева.
    Македония е руска измишльотина, налагана през последните 100 години с помощта на сърбите.
  • 61 Към автора

    2 0 Отговор
    Аз виждам противоречие между термина волунтаризъм и посоченият пример. Твърде филосовски намек неподходящ за форум тип " ширпотреба"
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Малка корекция

    9 0 Отговор

    До коментар #62 от "Разбрах едно":

    Байдън е никой. Той не знае физически къде се намира. Лошите са зад гърбът му и поразиите не са само при съседите ни.

    Коментиран от #66

  • 64 Ахмак

    1 0 Отговор
    Майор Байзън от Стрийт Файтер е зад гърба на Байдън
  • 65 Хисторичний справочник

    1 0 Отговор
    Америка ке помогне на РСМ, защото демократи Барак Обама и Джо Бидето са македонци по кръв и език
  • 66 Хисторичний справочник

    0 0 Отговор

    До коментар #63 от "Малка корекция":

    Джо Бидето е македонец
  • 67 Никой нищо не

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    краде нашите продажници им я дават. Децата ти като искат шоколад и им го дадеш кражба ли е.
  • 68 Язе

    1 0 Отговор
    По скоро Байдън е наясно с македонизма който е сръбско и руско (коминтерновско) творение за дебългаризация на населението в Македония. И доколкото ми е известно Байдън е антируски настроен, а единствения съюзник на Русия на Балканите е Сърбия. Така, че по скоро САЩ ще се опитат да закрият македонизма и да орежат сръбските мераци.
  • 69 Христо

    0 0 Отговор
    И Байдън ще "оправи" България. Тя е толкова хубава, че дори и на човек на неговата възраст ще му стане. Малко "закуравя" в последно време, но той си пада.
  • 70 минчо

    2 1 Отговор

    До коментар #50 от "Marker":

    АЗ ЖИВЕЯ В БЪЛГАРИЯ.В ТАЗИ ПРЕКРЙСНА ДЪРЖАВА В КОЯТО СИ УБИВАТ ГЕРОЙТЕ
  • 71 ясен

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "Руснак":

    Е ти на какъв език пишеш бе чики,а това за руснаци и македонци през 681г. ходи да го разправяш на индианците в америка.Само първо си оправи .шизофренията.
  • 72 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    2 1 Отговор
    БайГън да си гледа краварските проблеми, ние ще се оправим и без мучащите...
  • 73 ожхфо

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "9897":

    90% от държавите са такива. Това да ти е проблема.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.