16 Ноември, 2020 15:00 7 432 61

Д-р Иван Кокалов пред ФАКТИ: От една страна, добре, че дойде този вирус, за да ни лъсне голото дупе – че няма персонал

  • иван кокалов-
  • здравеопазване-
  • коронавирус-
  • заплащане на труда-
  • министерство на здравеопазването-
  • медицински сестри-
  • лекари

"Довчера биеха лекарите. Отношението на обществото трябва да се промени", каза д-р Кокалов

Д-р Иван Кокалов пред ФАКТИ: От една страна, добре, че дойде този вирус, за да ни лъсне голото дупе – че няма персонал - 1
Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Миналата седмица Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и Медицинска федерация „Подкрепа“ внесоха в Министерството на здравеопазването общ Проект на Колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“.

В проекта се предлага между 40 и 60% ръст на стартовите заплати на работещите в сектора. Началната основна месечна заплата за лекар без специалност е заложено да бъде не по-малко от 1950 лева, за медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и зъботехници – минимум 1300 лева, а за болногледачи – поне 900 лева.

„Нека заедно с Министерството на здравеопазването и представителните работодателски организации да покажем колко уважаваме и държим на малкото останали медицински специалисти, да привлечем младите хора да учат за лекари и професионалисти по здравни грижи и да спрем миграцията към другите страни на Европа и света“, казва се в информацията на синдикатите.

От ФАКТИ се свързахме с д-р Иван Кокалов - вицепрезидент на КНСБ и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването, да да говорим за предложението.

„В предложението е заложено значително увеличение на основните заплати по категории персонал на различните болници. Предишният колективен трудов договор, който ще изтече сега е правен през 2018 година – при друга минимална работна заплата, при други условия. Сега всеки се хваща за пандемията, но имайки предвид и това, смятаме, че тези увеличения, които ще са върху брутната заплата от януари догодина с новия бюджет са добри, но те са за известен период. Нас ни интересуват основните заплати на всички категории да нараснат с този процент, който ние сме предложили. В зависимост от категорията на болницата, увеличението се движи между 30, 40 и 50%. Естествено, че искаме това да стигне до хората“, каза д-р Кокалов.

Според него, с тези промени ще се промени отношението към работещите в здравеопазването: „Първо към тяхната работа. Знаете, средната възраст на персонала – на сестри и лекари, колко е. Знаете, текучеството. В голяма част, особено в общински болници, работят сестри, които са на пенсионна възраст или са пенсионери. Младите хора нямат желание да работят като медицински сестри именно поради възнаграждението. Ние казваме, че трябва да се подобрят и условията на труд и кариерното израстване. За млади лекари има кандидати, тъй като един лекар след 10-тина години добива специалност, рутина и може да печели повече, но една сестра няма тази възможност. Първо, защото трудовият стаж и опитът ѝ не се обвързват със заплата. Поради тази причина има много малко хора, които желаят да завършат образование като медицински сестри. Тоест ние трябва да направим атрактивна тази професия за младите хора, а това е ясно как става – със заплащане и признаване на техния труд.

Поради тази причина ние отдавна апелираме, че първо с отношението към доходите на работещите в здравеопазването ние гоним хората и доста хора в годините емигрираха. Сега всички го видяха и се чудят как да запълнят дупката. От една страна, добре, че дойде този вирус, за да ни лъсне голото дупе – че няма персонал. Ние по брой на болници сме първи в Европейския съюз. По брой легла мисля, че сме след Германия. Ние сме обаче в последните места по брой на сестри, които обслужват тези легла. Като доктори сме в средата, но без сестри няма грижа“.

По повод националната стратегия за справяне с Covid-19, д-р Кокалов каза: „Вие виждате ли някаква стратегия в здравеопазването освен гасене на пожари? Стратегията трябва да е следната: първо, казваме, че в обозримо бъдеще доходите на работещите в здравеопазването ще нараснат 2-3 пъти; второ, сядаме и се разбираме как ще се финансира здравеопазването. Този модел, който се предложи преди пандемията претърпя фиаско - никой не го прие с малки изключения от тези, които се надяваха да спечелят, тоест да мине финансирането на базата на частни дружества, застрахователи, че даже и касата да стане такава, което не решава никакъв проблем, само ще имаме повече администрация и повече желание за печалба на фона на по-ниската ставка, която плащаме за здравеопазване. Трябва някой да седне и да начертае план. Няма да живеем сто години с този вирус“.

„Между другото апелът на Европейската комисия е здравните системи на страните в Европейския съюз да си сътрудничат, а това сътрудничество да се координира от Европейската комисия. Всички системи, независимо какви са, претърпяха крах с пандемията. Няма система, която може да се справи с броя болни. Навсякъде се видя, че липсва персонал. И там, въпреки че на нас ни се струва високо заплащането, в основата стои точно заплащането, възможността да се израства на работното място. И там има вътрешна мобилност. Да, ЕС създава условията за придвижване на хора, капитали и т.н., но тази вътрешна мобилност не е само от Изток на Запад. В Западна Европа също има текучество и също има глад на такъв персонал. Поради тази причина търсенето на нашите хора е голямо, заплащането е чувствително по-високо. Ние трябва да начертаем стратегия – това заплащане, тези работни места, тези колаборации между институциите. Довчера биеха лекарите, която е отвратително. Отношението на обществото към тази професия трябва да се промени - зачитането на професията, достойнството ѝ“, допълни той.

„Още миналия век, когато се занимавах с промените в здравеопазването, на едно мое посещение в САЩ имах среща с директори на най-развитите им застрахователни дружества. Когато си говорихме за системите и казвах колко е добра солидарната система, те казваха, че ако обществото реши, че здравеопазването му е приоритет – не да се бият в гърдите политиците, а обществото каже, че иска достъпът до качествено здравеопазване да е приоритет. Ако това общество отдели достатъчно средства, отговорът беше, че те ще ни намерят 3-4 системи, които да управляват тези средства. В основата са пари и организация. Не може да има болница на всеки километър в София, Варна и Пловдив, а в малките градчета хората да нямат елементарно обслужване. От друга страна направихме частни болници – отворихме кутията на Пандора и превърнахме здравеопазването в печалбарство, което е абсолютна грешка и ще ни трябват години да върнем това назад. Хората, които сега печелят и то милиони, ще бъдат винаги против промяната на тази система“, каза д-р Иван Кокалов е края на разговора ни.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 37 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко крадеца на детски

    56 8 Отговор
    Хвърляхме сестрите от прозореца на Партийния дом и затова намаляха.
  • 2 Гост

    33 4 Отговор
    Е как да няма. Като има няма с кво да им плащаме като отидат другаде , няма персонал. А ако имаше с кво щеше да им се плати?

    Коментиран от #48

  • 3 Жак Фреско

    53 8 Отговор
    Всички именити лекари в България за измамници , ВСИЧКИ ....окрадоха здравната каса и изгониха талантливите далече!

    Коментиран от #27

  • 4 хехеехех

    13 2 Отговор
    Както казваше Ив.Вуцов лека му пръст , не дупе , а ДУПЕЦ!
  • 5 Петьо Петров

    58 5 Отговор
    Усетихте ли предизборно как синдикатите надигат леко главата? Усетиха,че на властта им се клатят краката и почнаха да проявяват инициатива.Къде бяха досега?Нима не виждаха,че продавачките в магазина вземат по-големи заплати от медсестрите? Врене е тези подлоги на всяка власт да се оттеглят и тяхното място да бъде заето от местни синдикални сдружения,които ще могат да се борят според силите си за по-добър стандарт на живот във всеки сектор.

    Коментиран от #9

  • 6 Ванга

    22 3 Отговор
    е казалар че нещо от вън ще промени България и явно е това!
  • 7 30 години

    26 3 Отговор
    преход да, ама НЕ! Има още път да вървим!
  • 8 Бият комплексарите

    37 3 Отговор
    Комплексарите бият лекарите, защото те на човек няма да навредят, ама да бият ония 240 няма, да бият някоя мутра с джип дето им гази децата също няма.
  • 9 Грейс

    31 6 Отговор

    До коментар #5 от "Петьо Петров":

    И каква инициатива и къде.? Там където винаги ги е имало в общинските б~ци и където не вярвам на лекарите да е ниска заплатата~колко доктори хванаха в такива б~ци с космически заплати, колко интервенции се правят без да има нужда, за да вземат парите. Така, че всичко е "Пунта Мара"

    Коментиран от #11

  • 10 грес

    38 6 Отговор
    Здравеопазване в БГ, почти няма. Болниците служиха за пренасочване на клиенти от тях към частните кабинети на докторчетата. Сага плачат а забравиха плащанията под масите, "дарителството" и мн. др.Смешни сте в момента с фенерчетата и охкането че сте много натоварени - не ВИ вярваме. Класациятапоказва резултата от Вашият труд-последни по качество на труда ВИ!!!
  • 11 Петьо Петров

    25 3 Отговор

    До коментар #9 от "Грейс":

    Не съм съгласен с вас.запознат съм отблизо с този сектор и мога да ви кажа,че в Монтана рядко има лекар с над 2000 лв заплата,и това е с трудов стаж,нощни и от здравни пътеки.А за сестрите да не говорим,по-възрастните може и да докарат до 1000 лв,но начинаеща абсурд.Основната им е 750 лв,сметнете осигуровките и данъците и си направете сметката. Може би в столицата е друго,не мога да се изказвам неподготвен,но като чета масово е така.Може би само Джи Пи-тата са малко по-привилигировани,но те са си записали по няколко хиляди пациенти и от близките села,а на тях им се плаща на бройка,отделно потребителска такса.
  • 12 шундурко

    23 4 Отговор
    ТИ ПИТАЙ БАЛТОВ КВА МАРКИРОВКА Е ВИДЯЛ ,НАПРАВО Е АХНАЛ ,ЩЕ ТИ РАЗКАЖЕ ЗА ТОВА ЧУДО БАЦЕВО ,ПИРАМИДИТЕ РЯПА ДА ЯДАТ
  • 13 GG1989

    27 2 Отговор
    Единственото хубаво на пандемията е, че ББ и компания така са наплашени, че ако паднат от власт ги чака народен съд, че развързаха кесията.

    Всяко левче за народа е левче по-малко за някое чекмендже!
  • 14 гневна

    31 8 Отговор
    Има достатъчно лекари и сестри, но предпочитат да СКУБЯТ хората в ЧАСТНИТЕ кабинети!!!
    И джипитата са ПРЕ много !!! А реална полза от тях - НИКАКВА !!!
    Като нямате персонал - МОБИЛИЗИРАЙТЕ ГИ, БЕ! Едно време всички лекари задължително бяха на военно подчинение.
    Ама не им е сладко да бачкат като ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА.
    "Надушиха кръв" и вече не са никакви лекари.
    Повечето от тях са гадни търговци на живот. НЕ ВСИЧКИ !!! НЕ ВСИЧКИ !!! Но повечето. Повръща ми се от вас ! Хора БЕЗ ПРИЗВАНИЕ! Без морал !!! /Пак уточнявам - НЕ ВСИЧКИ!/

    Коментиран от #19, #22, #31

  • 15 Гост

    24 4 Отговор
    Докторе до вчера ни изкарвахте болно и ни хоспилитизирахте заради пътеката от 5 дена 1 в отделението другите вкъщи ! Много доктори и медицински персонл бачка два часа в държавната/общинска болница другите часове в частната! Един личен лекар колко пари взима особено в София?? Дамз добре , че е тоя вирус да ви видим що за хора сте да ни лекувате по телефона!
  • 16 mckr hwmfijr

    6 4 Отговор
    колкото излекуват ,толково се плаща!
  • 17 Конгоанец

    8 3 Отговор
    Малоумника говори друго - най добре сме в ЕС!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Петьо Петров

    12 5 Отговор

    До коментар #14 от "гневна":

    Разбирам гнева ви,но в наши дни това не е възможно.Някой,примерно като Шкембе войвода да сте чули да мобилизира запасняци,както едно време? Медиците учат платено вече и си избират специалност,специализират и сключват договор с дадена болница.Няма как да накараш човек да лекува нещо,което не е учил.Съвсем друг е въпроса,че този вирус не се лекува,а само се преболедува били не дай си Боже се получи усложнение и е с летален изход.Примиряваме се и чакаме да го минем по-леко/защото той ще мине през всички/,или летището и си избирате дестинация,някой необитаем остров и си живеете спокойно.
  • 20 бай ставри

    12 9 Отговор
    по време на бай тошо мед сестри бол, но нямаше вируси и те си решаваха кръстословици ,за което получиха пенсии помощи та и днес някои работят, за да не умрат от глад -днес вирус ,а сестри няма е сега заплата- като на депутати
  • 21 jorj

    25 1 Отговор
    Кокалов, от 30 години е този процес, така че спри да си правиш проветрение на устата!!!!!
  • 22 Ми ходи

    16 4 Отговор

    До коментар #14 от "гневна":

    пОвърни.
    Щела тя да мобилизира.
    За такива като теб един гоУем мъжки polov chlen.
    За без пари няма да те лекуват и това е.
    Един специалист учи 10 (десет години), от първи курс до специалност.
    И не ми обяснявай за Хипократовата клетва щото тя не се яде.
    Отидоха от БСП докторите да помагат в Свищов, много хубаво. Само че са 4-5000 лева заплати минимум, които си увеличиха оня ден, така че могат да са доброволци.
    Причината не я търси при лекаите защото много от тях се чудят как да оцелеят.
  • 23 Tupanche

    8 0 Отговор
    неумно а ГЕРБ е от дест на власт. Или може би не са достатъчни.
  • 24 ЕВРОСТАТ

    7 3 Отговор
    Германия има колкото нас доктори, 4 на 1000 население, но ние сестри 5 на 1000 население, те 13 на 1000 население. Чили има 1 доктори на 1000 и 0,8 сестри на 1000 души население. САЩ, Канада и Англия под 3 лекаря на 1000, и около 9 сестри на 1000 души.

    Коментиран от #25

  • 25 И в никоя

    7 4 Отговор

    До коментар #24 от "ЕВРОСТАТ":

    от тия държави докторите и сестрите не са толкова зле платени. Дори и в Чили.
  • 26 Да не дърпаме дявола за опашката

    18 1 Отговор
    То че нямаме нормално мед обслужване си го знаем. Някак го възприехме и се попримирихме. А армия имаме ли ? Там не е ли същата порнография. Виж министъра /рекл агент на БИЛА/ и се сещай по-нататък за какво иде реч.

    Коментиран от #28

  • 27 Медицинска сестра

    21 1 Отговор

    До коментар #3 от "Жак Фреско":

    Здравната каса се източва от дистрибутори на медикаменти.Както в момента само определени лаборатории работят с PCR тестове и плащаме 120лв.за тест,който не струва толкова,по същият начин вносители на лекарства завишават цените в пъти ,а НЗОК плаща.Ако аптекар иска сам да поръча от производителя някакъв медикамент и да прескочи големите вносители бизнесът му ще фалира.Това е обичайният начин,по който се източва НЗОК.
  • 28 Но имаме и добри примери

    15 1 Отговор

    До коментар #26 от "Да не дърпаме дявола за опашката":

    Наверно сме световни шампиони по брой милиционери на 1000 човека население! Това е наша гордост и принос в света! Оле!
  • 29 Един друг

    16 3 Отговор
    Докторите са образовани и по-умни от вас хора.Държавата ги е докарала да получават заплати колкото на един об.работник.За сестрите да не говорим.Не очаквайте някой да се образова и да работи и да учи 10 години за да ви слугува и да отговаря за вас .А вие да се явявате като готованци и прошляци .Питайте бабите си как се ходи на доктор.
  • 30 Лекар

    23 3 Отговор
    Имам 35 стаж и съм пред пенсиониране.С две специалности съм и работя на три места.Общо за 12-13 часа работа получавам много по - малко пари от един начинаещ лекар в Европа.Затова съветвам моите специализанти да си прогонват куфарите и да отиват там където ще ги оценят.За мен е късно,но като чета коментарите се убеждавам,че съм прав.Българинът заслужава съдбата си.Когато обществото приеме,че лекарят трябва да получава 3-4 пъти повече от полицая и военния тогава младите ще се върнат.Как ви звучи
    5-10000 евро?

    Коментиран от #38, #53

  • 31 Медицинска сестра

    23 0 Отговор

    До коментар #14 от "гневна":

    Вие виждате персонал в достатъчно количество?Ако колегите само за един месец работят само на основното си работно място,считайте,че половината от болниците ще затворят.Няма да функционират и ДКЦ ,където да ви прегледа специалист,защото от болницата ще си отиде у дома.Голяма част от медиците работят на две места.Сщате се защо!

    Коментиран от #51

  • 32 Христов

    18 2 Отговор
    23 000 заразени, 28 000 лекаря. Болни 2000, може 100 лекаря да се грижат за тях. Системата е зле, не друго. ОРГАНИЗАЦИЯТА Е ЗЛЕ.
  • 33 ВИЗИЯ БГ

    6 4 Отговор
    23 000 заразени, 28 000 лекаря. Болни 2000, може 100 лекаря да се грижат за тях. Системата е зле, не друго. ОРГАНИЗАЦИЯТА Е ЗЛЕ. Намалете лекарите 4 пъти. И с 4 пъти по големи заплати. Гeрмaния имa кoлкoтo нac дoктoри, 4 нa 1000 нaceлeниe, нo ниe cecтри 5 нa 1000 нaceлeниe, тe 13 нa 1000 нaceлeниe. Чили имa 1 дoктoри нa 1000 и 0,8 cecтри нa 1000 души нaceлeниe. CAЩ, Кaнaдa и Aнглия пoд 3 лeкaря нa 1000, и oкoлo 9 cecтри нa 1000 души.
  • 34 документите

    9 3 Отговор
    Южна Африка търси наши лекари срещу 5000 долара на месец... БВП на тази страна е 6300 долара, а на България бвп е 9300 долара. БВП НА ГЛАВА.
    23 000 зaрaзeни, 28 000 лeкaря. Бoлни 2000, мoжe 100 лeкaря дa ce грижaт зa тях. Cиcтeмaтa e злe, нe другo. OРГAНИЗAЦИЯТA E ЗЛE. Нaмaлeтe лeкaритe 4 пъти. И c 4 пъти пo гoлeми зaплaти. Германия има колкото нас доктори, 4 на 1000 население, но ние сестри 5 на 1000 население, те 13 на 1000 население. Чили има 1 доктори на 1000 и 0,8 сестри на 1000 души население. САЩ, Канада и Англия под 3 лекаря на 1000, и около 9 сестри на 1000 души.
  • 35 Петър Волгин

    12 3 Отговор
    Кои създаде клиничните пътеки? Кой не се противопоставя на клиничните пътеки и частното здравеопазване? МОЖЕ ЛИ ДА ИМА ПО ГОЛЯМО ЗЛО ОТ ЧАСТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ? ? .. А всеки (ляв или) християнин трябва да е против парите и търговията, и да живее само в комуна. Защото в последните дни, които се възползва от пазарната икономика ще е вечно проклет и унищожена душата му. Неадекватните "клинични пътеки", несрещани никъде другаде по света, които убиха лечебното изкуство и го превърнаха в квартална Бакалия и Тефтер от сметки. Медицината се нарича "хуманна", а не - "бакалска". Вече не е важно дали си поставил точната диагноза и си излекувал болния, а колко пари си изцоцал от него и касата, защото иначе болницата ще потъне в дългове и персоналът ще остане без заплати. Да се печели от страданието и живота на човека е недопустимо и гнусно. Който влезе с клинична пътека за ковид, но си счупи главата или кракът в болницата, или му открият по тежки болест - за което не им плаща клиничната ковид пътека, .?
  • 36 Ватник

    1 8 Отговор
    В официалния блог на "Майкрософт" вицепрезидентът Том Бърт предупреждава за заплахите от хакерското въздействие върху медицинските и фармацевтичните компании, създаващи ваксина срещу коронавирус.

    Той посочва три източника на кибернападения срещу разработчиците на ваксините: хакерската група "Стронций" от Русия, и две групи от Северна Корея.

    "Ние сме уведомили организациите, подложени на атаки, а в случаите, когато нападенията бяха успешни, предлагахме помощ", пише Бърт.
    Що за изроди трябва да сатези хора ?
  • 37 Васил

    15 3 Отговор
    По скоро лъсна истината че Герб не могат да справят с пандемията липсва им умствен капацитет.
  • 38 Така е

    15 3 Отговор

    До коментар #30 от "Лекар":

    Напълно си прав за заплатите на лекари и полицаи. Но по-ценно от здравето няма! Колкото и да се стараеш - за 12 - 13 часа работа на ден едва ли ефективно работиш повече от. 3 - 4. Останалото време е престой на раб. място без файда. Пази си здравето - парите НИКОГА не са достатъчни - виж, че и полицаите, получавайки шапка пари - и на тях не им стигат. А идва и момент, в който започваш да даваш пари за здраве..
  • 39 да уе

    14 2 Отговор
    ако може и гербаджийските кражби да спрат - ехей. Крадат като за последно след като със Закона за извънредното положение промениха и Закона за обществените полъчки. Крадат с милиони, вервайте ми....
  • 40 Behemoth

    9 1 Отговор
    Време е всички хора със съвест да се откажат от титли ,доходи и измислена слава....нищо не струва в страна като България титлата професор или чина генерал...
  • 41 гост

    16 3 Отговор
    Заплатите в здравеопазването са НЕСПРАВЕДЛИВО разпределени. Има заплати от 60 000 и над 80 000 лева. Нерапоставени са общинските /околийски/болници, които изнемогват от всякъде. Най- плачат лекарите с огромни доходи. Един лекар средна класа като Мангъров взема 200 лв. на преглед. Дори 2 прегледа да прави на ден за 20 дне са 8 000 лв. ,отделно заплатата. Липсата на елементарна СПРАВЕДЛИВОСТ е основния проблем на т.н. "демокрация"!
  • 42 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 0 Отговор
    герб ни доубива
  • 43 Матей

    6 2 Отговор
    При това блясване на цялата грозота на разрухата в здравеопазването,в бутафорнато сражение с ко-виртуалис,а всъщност сезонен грип.аМИ АКО БЕШЕ НЕЩО РЕАЛНО КАТО ИЗПИТАНИЕ,да речем война,обикновена,конвенционална,хиляди жертви и ранени,какво прайваш тогаз,шаш и паника!?Щ еми се борят с вятърни мелници,а?Имат късмет ,че не ни е сполетяло нещо като в Карабах,тогава и войнишкото въстание ще е малко,щеше да стане манджа с грозде.
  • 44 предател дърт

    3 2 Отговор
    и тоя трябва да е в затвора,гнус-ливец
  • 45 Непозната

    12 4 Отговор
    Личните лекари нямат достатъчна квалификация а взимат по 8 10бона.Щото им се плаща на брой пациенти. За профилактичен и диспансерен по 15 лв.Работят по 4 часа на ден.домашни прегледи не правят.Докато се плащат пари в кабинетите здравеопазване няма да има

    Коментиран от #50

  • 46 Пико

    5 8 Отговор
    Лекарите са длъжници на българското население и е наглост да реват.На това положение сме заради късата си памет.Лекарите винаги са били едно от най комерсиално настроеното съсловие.Обикновенно за лечение българина винаги е търсел връзки,а не да разчита на професионализма и морала на лекаря.Смомнятели си когато в началото на демокрацията какво голямо количество депутати бяха лекари.Какво направиха за здравеопазването.Откриха си частни болници и частни аптеки крадейки лекарства от държавните болници.Сега искат европейски заплати,добре но на пазарен принцип да си заплатят образованието,по 7000лв е средно на година обучението,а те плащат по 700лв.Кой покрива разликата,обществото чрез данъците с негласния договор завършилите да се отплатят като го лекуват,а не да лекуват в Европа която не е инвестирала в него.Този проблем е и при други специалисти.След като искаме пазарна среда да я прилагаме навсякъде.Плати си всичко и върви където желаеш,или върни парите на обществото.
  • 47 Chuck21

    8 0 Отговор
    На запад ви гледат сеира как се ядете един друг и правите кеф на д билите. Вярно че има кусури здравеопазването в България но идват от запад да се лекуват и на зъболекар щото в България им е по ефтино и по бързо. Не бъдете глупави и си пазете докторите и медицинските кадри щото иначе ше ядете бахура.
  • 48 Д-р Хаус

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Ало Кокалов!! Защо не спретнахте години поне една стачка?? Стига сте гастролирали по телевизиите, ръсейки кьорфишеци!!!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 XYZ

    4 0 Отговор

    До коментар #45 от "Непозната":

    И Аз това го расправям от години но джип(ките)итата имат голямо лоби във власта! Всеки некадърник е удостоен с титлата доктор.
  • 51 XYZ

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "Медицинска сестра":

    Премахнете джипитата и парите автоматично ще се пренасочат към болниците и поликлиниките където хотата ще се преглеждат и лекуват от специалисти по различните направления а не от вундеркинди не разбиращи достатъчно от нито едно направление.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Мери

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Лекар":

    Нямам нищо против високи заплати за лекарите, но при условие, че могат да лекуват. Уви все по-често това не им се отдава. Знам, че много от злините в здравеопазването ни са резултат на лоша организация, но пациентите нямат вина и не заслужават към тях да се отнасят като с навлеци. Мен лично ужасно ме дразни, че повечето използват местоимението "ти" вместо "Вие" . За да те уважават трябва а покажеш
    уважение.
  • 54 Гост

    4 0 Отговор
    Лекарите са хора, които предписват лекарства,
    за които знаят малко, за да лекуват болести,
    за които знаят още по-малко, и то на хора,
    за които не знаят нищо“
                         Волтер
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Лидер

    0 0 Отговор
    Кокалов е синдикален лидер от тези, заради които сме на този хал
  • 58 Заради

    0 0 Отговор
    Гневна и Пико - също. Не може така да се разсъждава.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.