Last news in Fakti

17 Ноември, 2020 15:00 17 315 84

Крайно време е ЕС да разработи клауза за изхвърляне на държави като Полша и Унгария

  • унгария-
  • клауза-
  • ес-
  • полша-
  • вето-
  • върховенство на закона

С такива партньори нямаш нужда от врагове

Крайно време е ЕС да разработи клауза за изхвърляне на държави като Полша и Унгария - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дори само реториката на Будапеща и Варшава е истинско безсрамие. Полското правителство безотговорно плещи, че ЕС бил поробил страната му, защото искал да се намесва във вътрешните ѝ работи. Унгарският премиер Виктор Орбан потъва дори още по-дълбоко в отходните води, сравнявайки ЕС със Съветския съюз, понеже, видите ли, страната му получавала указания. Сегашните управници в Будапеща и Варшава непрекъснато повтарят колко ненавиждат комунистическото си минало, но опре ли работата до пропаганда: те се проявяват като отлични ученици на онзи режим.

Прочетете най-после договорите!

Сега Полша и Унгария наложиха вето на новия евробюджет заради клауза, обвързваща отпускането на евросредства с върховенството на закона. А от аргументите им просто може да ти настръхне косата. Всъщност идеята беше в бъдеще раздаването на пари от европейския бюджет да бъде обвързано със спазването на демократичните правила в държавите членки. Крайно време беше тя да се облече в договорна форма, защото от такова решение отдавна имаше нужда.

Унгарският премиер Виктор Орбан, който по наглост винаги води с едни гърди преднина пред полския си колега, в същото време твърди, че имал право да получава парични трансфери от Брюксел, независимо какви ги върши у дома си.

Във Варашава по принцип имат същите претенции. На Брюксел се гледа като на някаква обща каса, откъдето човек просто си взима парите, с които после подмамва избирателите и осигурява по някой и друг бизнес за партийни другари, за да ги направи ощо по-сговорчиви. Нека не забравяме, че Полша е сред държавите, които получават най-много пари от ЕС. Само за последния бюджетен период тази страна ежегодно се радваше на 11 милиарда евро нетни приходи от общите средства. Това важи и за Унгария, макар и полагащите ѝ се европари да са по-малко.

И двете страни обаче се държат тъй, сякаш европейските пари не са обвързани с никакви задължения от тяхна страна. Ами защо най-после не вземат да прочетат договорите си за присъединяване към ЕС от 2004 година? Вътре изрично пише, че държавите членки са обвързани с европейските демократични принципи. А тези принципи нито са приблизителни, нито подлежат на тълкуване или пазарлъци. И сред тях изрично са посочени независимостта на правосъдието и медийната свобода. Два принципа, които в Унгария отдавна са потъпкани. И които все по-малко се спазват и в Полша.

Ветото върху бюджета отново ще вкара ЕС в спиралата на кризата. А нека не забравяме, че изобщо не беше лесно да се постигне съгласие по фондовете за борба срещу пандемията. Сега обаче ЕС ще трябва скъпо да си плати, задето години наред бездейно и с липса на интерес наблюдаваше как в Унгария и в Полша се изграждат авторитарни структури. Защото властите в Унгария не овладяха медиите за една нощ, това се случи капка по капка. И в момента Орбан е на път да ликвидира последния независим информационен портал и последните свободни радиостанции.

Същото се отнася и за демонтирането на независимото правосъдие. Минат, не минат няколко месеца и току се приеме нов закон, ограничаващ свободата на съдиите - докато в крайна сметка правителството ги постави изцяло под контрол. Брюксел внесе няколко жалби пред Европейския съд, но иначе продължи да си трае. А правителствата на държавите членки гледаха да избегнат конфликта и не посмяха да използват дори хилавите възможности, които и досега им предлагаше член 7 от европейските договори.

Именно Европейската народна партия (ЕНП) години наред прикриваше в Европарламента ояждането на Орбан с власт, а и до ден-днешен не се накани да изключи от редиците си неговата партия Фидес. И когато днес ЕНП настоява Будапеща и Варшава да отстъпят от позицията си, във всички случаи трябва да припомни и нейната собствена вина за тази катастрофа.

Будапеща и Варшава явно са готови да изнудват

А Полша и Унгария взимат останалите 25 държави като заложнички тъкмо насред пандемията, защото очевидно имат намерение изцяло да погазят демокрацията. Това е небивало и нечувано решение, което показва в каква огромна степен Ярослав Качински и Виктор Орбан са загърбили партньорството в Европа.

Подобно поведение човек би очаквал единствено от най-заклетите си врагове. Защото особено в Южна Европа хората имат неотложна нужда от парите във фондовете за борба срещу пандемията - колкото е възможно по-скоро. Но правителствата в Будапеща и Варшава явно са готови да изнудват, за да могат и занапред да финансират с европейските пари своето корумпирано овластяване. С такива партньори просто нямаш нужда от врагове. Тъй че сега ЕС спешно се нуждае от нов инструмент: клауза за изхвърлянето на такива държави.

Автор: Барбара Везел


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 96 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    85 8 Отговор
    И за тоталитарни полицейски държави също.
  • 2 Верно ли

    176 21 Отговор
    Мхм, и ние ясно ги видяхме ЕС какви партньори са съвсем скоро и съвсем отблизо! Горят си тук боклуците, дудуркат си го оня шизофренясалия с джипката, щото им е удобен... изобщо - партньор мечта! Евала на Вишеградската четворка!
  • 3 Пацо

    183 25 Отговор
    Варшава и Будапеща защитават своите интереси и имат топки. Останалите безгръбначни пудели не знаят нито кои са нито накъде отиват.

    Коментиран от #18, #29, #31

  • 4 Дельо Хайдутин

    101 20 Отговор
    ЕНП прикрива не само Орбан,а и сатрапа Борисов.

    Коментиран от #47, #56

  • 5 Мунчо

    156 3 Отговор
    Ще гонят Унгария и Полша пък напъват нЕква Македония да приемат!

    Коментиран от #15

  • 6 Прокурорът

    93 12 Отговор
    Защо Барбара Везел не включи в изречението
    "Нo прaвитeлcтвaтa в Будaпeщa и Вaршaвa явнo ca гoтoви дa изнудвaт, зa дa мoгaт и зaнaпрeд дa финaнcирaт c eврoпeйcкитe пaри cвoeтo кoрумпирaнo oвлacтявaнe " , и нашия Бойко. Да има разлика в класата , но нашият крадлив маймуняк също си го бива в корупционните практики.

    Коментиран от #84

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Го4о

    77 8 Отговор
    Докато ЕС не се преобразува в СЕЩ това не може да стане. Защото в момента членуващите са 28 свободни и независими държави със собствен СУВЕРЕНИТЕТ!!!! DW само плаши малките държави.
  • 9 Karosel

    32 79 Отговор
    Абсолютно точен коментар. Може ли само да искаш пари, без да поемаш никаква отговорност! Това моля ви са било "защитаване на националният интерес"??? Като нашите патрЕотЕ!

    Коментиран от #22

  • 10 Кирилов

    107 23 Отговор
    Абсолютно манипулативна и подвеждаща статия!

    А впрочем на евро-гейският съюз вече му е време да се разпадне!
  • 11 отврат

    99 11 Отговор
    Пак пасквили от парцала DW.
    Иначе да, еврогейски съюз без Унгария, Полша, Англия, може би Чехия. Но за сметка на това с Албания, Македония и Турция.
  • 12 Аамет Азисовски

    61 6 Отговор
    Винаги са ме разсмивали мисирчовите "статии" на Гомнойче Веле...
  • 13 арбайт

    74 9 Отговор
    ЕС да не е четвърти райх? Още малко ще предложат военна интервенция в непослушните страни...като при пражката пролет.

    Коментиран от #78

  • 14 1234

    76 19 Отговор
    България също отдавна трябваше да бъде изхвърлена! Няма място в този гей-клуб.
  • 15 1234

    57 7 Отговор

    До коментар #5 от "Мунчо":

    Македония и България са послушковци, такива им трябват.
  • 16 Хахахах

    27 3 Отговор
    Дойче Веле да вземе пък да види ДЕС и ДФЕС, какви са компетенциите на ЕС, та:
    1. Изклчителна е за
    а) митнически съюз;
    б) установяване на правила относно конкуренцията, необходими за функциониране на вътрешния пазар;
    в) парична политика на държавите-членки, чиято парична единица е еврото;
    г) опазване на морските биологични ресурси в рамките на общата политика в областта на рибарството;
    д) обща търговска политика.

    Споделена компетентност за:
    а) вътрешен пазар;
    б) социална политика, що се отнася до аспектите, определени в настоящия договор;
    в) икономическо, социално и териториално сближаване;
    г) селско стопанство и рибарство, с изключение на опазването на морските биологични ресурси;
    д) околна среда;
    е) защита на потребителите;
    ж) транспорт;
    з) трансевропейски мрежи;
    и) енергетика;
    й) пространство на свобода, сигурност и правосъдие;
    к) общи проблеми на сигурността в областта на общественото здраве, за аспектите, определени в настоящия договор.
  • 17 Хахаха

    42 5 Отговор
    Никъде няма за ЛГБТИ, измислени фрази, като върховенство на закона и подобни.

    ЛГБТИ наистина искат на направят ЕС, втори СССР, ма няма да стане.

    Никоя държава членка на ЕС, няма да гласува подобни безумия на дойче зеле.
    Вижте само езика ... изхвърли
    То се видя с ЮК какво става ...
    Дойче зеле да стават хетеро, щото ЛГБТИ умре
  • 18 Хаха хохо

    10 13 Отговор

    До коментар #3 от "Пацо":

    Много странни интереси , и ти ли раздаваш пари на ляво на дясно без да знаеш за какво ги даваш ? На всички ли даваш, дай и на мене

    Коментиран от #20

  • 19 Лелее

    23 5 Отговор
    Докато пишеше статията , авторът смучеше от ония “захарните “ , тъмните дебели пръчки ...
  • 20 Ххаха

    29 5 Отговор

    До коментар #18 от "Хаха хохо":

    А досстъп до пазара бе шушон.
    Ако Източна Европа затвори пазара си за стоки от ЕС, онези ЛГБТИ ще озвереят от глад.
    Въпросът е двустранен и на договорна основа.
    В Договорите за ДЕс и ДФЕС няма ЛГБТИ, нито върховенств она закона.
    Точка

    Коментиран от #25

  • 21 мухахахах

    7 20 Отговор
    гадните комунисти винаги ще намерят начин да скапят системата
    от леви станаха консерватори и по християни от папата
    ..време е да влязат в състава на райха за пореден път..туй е мечтата и на нашите отпадъци тука но понеже обърнаха страната на кочина..нямат електорална подкрепа
  • 22 Епа

    25 7 Отговор

    До коментар #9 от "Karosel":

    Нали четеш коментарите, пълно е с крадци тука и нагляри, искат да им даваш пари и да не ги притесняваш, ако може и да не работят нищо, даже и до тоалетна ще искат да ходиш вместо тях, циркаджии.....
  • 23 мухахахах

    19 9 Отговор
    на британия бельото им се видя добре лирата слаба
    ковид ги съсипа..нищо велико няма там вече..ще станат едно периферно село както по времето на римската империя

    Коментиран от #65

  • 24 Сандо

    46 12 Отговор
    А България трябва колкото се може по скоро да избяга от тази бърлога на извратеняци и дегенерати!
  • 25 Хаха хохо

    10 9 Отговор

    До коментар #20 от "Ххаха":

    Неам представа за какво говориш , какви лгбти , какви пазари , питам кой раздава милиарди под формата на дарения едва ли не ? това е всичко

    Коментиран от #63

  • 26 ха ха ха

    31 7 Отговор
    Този път съм съгласен с бля бля велето, ако може и нас да ни изхвърлят, моля!
  • 27 Реалност

    41 10 Отговор
    Скоро в еврогейския съюз ще останат само Западна Турция /бивша Германия/, Франция и ние докато тиквун е премиер.

    Коментиран от #77

  • 28 ха ха ха

    49 5 Отговор
    Мина времето, в което беше възможно да шашкате някой, че ще бъде изключен от този смешен Е съюз... вече всички са наясно къв гнилоч е той! 🤓
  • 29 пацото

    10 19 Отговор

    До коментар #3 от "Пацо":

    имаш сбъркано разбиране за топки. Трябва да има клауза за изключване от ЕС. Ако унгария и полша се наложат тук ще стане още по зле. Големи топки трябва да има ЕС и да каже до тук с кражбите.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 и ти ли имаш топки

    7 6 Отговор

    До коментар #3 от "Пацо":

    за кражби?
  • 32 мухахахах

    6 10 Отговор
    спокойно сега демократите ще ви наместят кухите кратуни
    тръмп ги дондуркаше тия отпадъци но това време мина и играта ще стане много по груба
  • 33 Чичо

    3 4 Отговор
    Да издигнем за премиер Град Козлодуй
  • 34 Anon

    25 6 Отговор
    Автор - Дойче Веле
    Аха, работата в ясна. Иначе трябва повече държави като Полша

    Коментиран от #39

  • 35 БУЛЕКЗИТ

    21 6 Отговор
    И за нас да вземат такова решение.Не щем вече тоя пиираски еврокенеф.
  • 36 Жорж

    34 8 Отговор
    Хората имат достойнство, не са послушковци и подлоги като БГ и уважават собствените си ценности, обичаи и традиции. Евала за куража и достойнството и на Чехия и на Унгария. Ще имат успех.

    Коментиран от #38

  • 37 Сульо

    28 7 Отговор
    А стратегия за закриване на Дойче зеле кога? Де им остана "демокрацията"? Или "демокрация" има само когато са интересите на Германия?
    Давайте да напускаме потъващия еврогейски кораб...Тоя път да е овреме, не да потъне заедно с нас както винаги става..

    Коментиран от #44

  • 38 евала на достойните крадци

    7 9 Отговор

    До коментар #36 от "Жорж":

    защитаваш крадливи правителства а не народа както тук, явно си гербераст.
  • 39 Автор - Дойче Веле

    5 1 Отговор

    До коментар #34 от "Anon":

    а коментатор - герберски трол.
  • 40 недойче веле

    26 5 Отговор
    DW е англо-саксонска пропагандна машина. Безскрупулна и лицемерна.
  • 41 Перо

    31 6 Отговор
    Дойче веле е соросистка радиостанция. Беше по-интересна,през студената война,сега е джендърска пропаганда.
  • 42 Диамантената ръка

    6 5 Отговор
    Абе то хубаво, ама има и една приказка - пуснали котката под леглото, тя се качила на масата...
  • 43 !!!?

    8 21 Отговор
    То затова Фигуранта с такова настървение отиде в сред Пандемия да свързва "три морета" - Полша, Унгария и България - за да ни изхвърлят и нас от ЕС заедно с тях !!!?

    Коментиран от #49, #74

  • 44 Пульо

    14 4 Отговор

    До коментар #37 от "Сульо":

    Демокрация нема никъде по света,и требе да се маанеме по скоро от тоа айдушки ссср съюз.......
  • 45 ВЕТЕРАН

    13 3 Отговор
    ЗАЩО -=ЕС КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ РАЗПАДА
  • 46 Екзекутор

    7 3 Отговор
    В свръх-бюрократизираната нормативана система на ЕС няма ли норми (закони, директиви, ...) за замразяване на членството на страни-членки, които не изпълняват договорените при влизането им в ЕС критерии, не спазват върховенството на закона, човешките права и присъдите на Евро-съдилищата?! Със спиране на Евро-финансирането и Евро-субсидиите, прекратяване на пълномощията, участието и заплатите на евро-депутатите, евро-комисарите, евро-чиновновниците от тези страни!
  • 47 Гилотината

    13 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дельо Хайдутин":

    А дали част от пачките в БОКо-чекмеджето не са били (или са) за подкрепяшити го ЕНП-партийни секретари и партийци?! Защо се избират за евро-депутати и евро-комисари съпругите и снахичките на ЕНП-партийни секретари?! Тая Ева Майдел (по мъж) от БКП-ГЕРБ-ЕНП след поредното й избиране си е заличила по съдебен ред българското си бащино име (Константинова) защото я било срам да носи не-европейско име?!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Матей

    12 4 Отговор
    Ккато машинално допуснах,статия от дойче веле.Ккаво са криви поляците и особено унгарците,че недоволстват от тоя имперски съюз.Сравнението с СССР е нелепо,оня беше градивен и перспективен,а тоя води към упадък.А ние не сме ли за изваждане от ЕС ПО ПРИЧИНА НА абсолютна несъстоятелност и разложение?Не сме ,според дойчето,много сме им правоверни,всичко изпълняваме чинно,без възражения.Че ни затриват културната самобитност,обичаи и култура,допускаме,превръщат ни в аморфна маса,аплодираме,подивачват--подражаваме.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Иени ялънъз кутлу олсун

    3 5 Отговор
    Май ще поемете руския дядовец повторно.
  • 53 Иени ялънъз кутлу олсун

    4 8 Отговор
    Май ще поемете руския дядовец повторно.

    Коментиран от #69

  • 54 Евала

    17 3 Отговор
    на Орбан и поляците, че имат достойнството да си опазят страните и народа от либерасти, толерасти и мокрите им сънища за интеграция на талибани и главорези.
  • 55 OrbaDuda

    9 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Крайно време е ЕС да разработи клауза за изхвърляне на държави като Полша и Унгария

    ЕС да изхвърли Полша и Унгария? Хм, май се сещам коя държава е следващата.
  • 56 нашия

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Дельо Хайдутин":

    няма знак на равенство между Боко и Орбан приятелю
  • 57 Аз съм аз

    11 3 Отговор
    В ЕС нямаш право на собствено мнение. Трябва да правиш каквото кажат баба Меркел, Макрон и еврогейовете от Брюксел. Великобритания много навреме се ориентира

    Коментиран от #67

  • 58 Ю Кортес

    12 5 Отговор
    Авторката е достойна да заеме поста за надзирателка в нацистки концлагер.Напълно в стила на германската нацистка пропаганда и арогантност от третия райх.
  • 59 Щерев

    12 2 Отговор
    Полша и Унгария наложиха вето в отговор на германското изнудване да приемат мигранти.
  • 60 Без коментар

    8 1 Отговор
    Дойче Веле......
    Това обяснява всичко .
  • 61 Грух

    4 2 Отговор
    А, ащо да не изхвърлим Дойче велето ? И, всъщност, КОЙ ТОЧНО ни го набутва в очите постоянно и ЗАЩО ?!!!
  • 62 Без срам

    8 2 Отговор
    Извратените искат да изхвърлят тези, които отказват да се извратят:)
  • 63 Архитектор

    6 2 Отговор

    До коментар #25 от "Хаха хохо":

    Може би трябва да прочетеш новите изисквания в този бюджет, където освен другото под върховенството на закона имат предвид, че няма да получиш нито един евроцент, ако не промениш законодателството си и не разрешиш гей браковете. наследяването в тях, децата, квотите за тях в общественият живот за тази група и т.н и т.н. Може би трябва да си припомним и че собствените вноски в повечето случаи не са много по малки от това, което нетно получават обратно от бюджета страните членки. Колективното начало не означава непременно пълното отказване от своята индентичност. Има нещо вярно в сравнението със СССР - ние ти даваме от общите пари (твоите също), а ти ще правиш, каквото ти кажем.
  • 64 777

    9 1 Отговор
    Те поне застават зад държавите си. Нашите путьовци само се дупят и чакат някой да ги опъне. Пуснете македонците вътре, а ние да излезем! От евросъюза освен пълни чекмеджета друго не видяхме.

    Коментиран от #66

  • 65 Герге

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "мухахахах":

    Надяй са пропагандна Гергино
  • 66 Евро в чекмедже

    5 1 Отговор

    До коментар #64 от "777":

    Всичко е една Евро лъжа-измама
  • 67 Консерватор

    3 1 Отговор

    До коментар #57 от "Аз съм аз":

    Затова съвсем случайно се нарича и Велика Британия
  • 68 Анонимен

    5 3 Отговор
    Ние си имаме от 2001 мащеха бойка
  • 69 Големия

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "Иени ялънъз кутлу олсун":

    Дядо Ивановец...
  • 70 Анонимен

    2 1 Отговор
    Ние си имаме Майка мащеха БОЙка тцтцтц
  • 71 Велев

    2 1 Отговор
    Барбара Везел много тенденциозно написана статийка. ;-)
  • 72 Асен

    4 0 Отговор
    Крайно време е ЕС да спре с преразпределянето/раздаването на средствата на данъкоплатците, защото това е основния генератор на корупция. Иначе се превръща в организация подобна на СИВ, дори в по-лош вариант.

    Коментиран от #75

  • 73 1215

    12 3 Отговор
    Европа не харесва Унгария и Полша защото имат собствено мнение и достойнство.
  • 74 Толуп Трети

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "!!!?":

    Ти си тъпанар бе
  • 75 Че Ге

    4 2 Отговор

    До коментар #72 от "Асен":

    Ако ес беше дори малко като сив досега отдавна да сме се оправили
  • 76 койчо

    1 1 Отговор
    Това ли е символът на единната европейска демокрация? Еврогейщината и подчинението пред евро чиновници с неустановен пол, предали род и родина?!?!
  • 77 Qaduko

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Реалност":

    Извън ЕС, БГ няма шанс това го знаем всички ядуци?
  • 78 Баба ти

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "арбайт":

    Не, ЕС не е четвъртия райх, но пък и не иска да раздава пари на куцо кьораво и сакато. Ако не им харесва на Полша и Унгария в Европейския съюз, никой не ги спира да си ходят. Ето Англия си отива. Що чакат всички на европейската хранилка?
  • 79 Принципите

    4 1 Отговор
    Под върховенство на закона Дойче Зеле и еврогейците разбират:1. Безконтролно приемане и обгрижвани на всякакви мигранти;2. Безкрайни права на всякакви малцинства - религиозни и етнически;3. Безкрайни права на всички разновидности на сексуалните девианти,в т.ч на педофили и кръвосмесители.4. Погалване с перце на всички терористи;5. Лобут на всички жилетки - най паче на жълтите.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 ракетко

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Прокурорът":

    шото гласува винаги както му кажат