Last news in Fakti

18 Ноември, 2020 19:00 3 427 13

Двойните стандарти в посланическите назначения

  • мвнр-
  • посланици

Назначенията на бивши министри на външните работи за посланици е известно като „български патент“ сред страните от ЕС, тъй като няма друга европейска държава да го прави

Двойните стандарти в посланическите назначения - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В предаването „Денят започва“ по БНТ външният министър Екатерина Захариева разкри, че от юли е изпратила писмено предложенията си за посланици, но едва преди десетина дни от президентството са ги съгласували. Предложенията били във връзка със задължителната ротация, която се прави на четири години съгласно Закона за дипломатическата служба.

Коментирайки назначенията Захариева нарушени дипломатическия протокол и практика, като първо обяви, че е номинирала бившия министър Даниел Митов и второ по абсурден начин аргументира това свое предложение. Протоколът и практиката в дипломацията показват, че нито една уважаваща се държава не изпраща бивш министър на външните работи като посланик в друга държава. Аргументите за това са свързани, че подобно назначение е под нивото на бивш министър, а и няма как бивш дипломат номер едно да следва външната политика на следващ такъв.

Назначенията на бивши министри на външните работи за посланици е известно като „български патент“ сред страните от ЕС, тъй като няма друга европейска държава да го прави.

Известни са случаите на бившия външен министър Надежда Нейнски, която бе изпратена за посланик в Турция, още по-фрапантен е случаят с Марин Райков, който беше едновременно и служебен външен министър, и министър-председател. Нещо повече, Марин Райков се самопредложи като външен министър и самоодобри като министър-председател за посланик в Лондон. За абсурда при тези назначения стои не само непознаването на дипломатическия протокол и практика от страна на външните министри на България, но и нивото на достойнството на самите кандидат-посланици.

С убеденост Захариева обяви, че „Няма как да направя по-добро предложение за Румъния от министър Митов“, което не само показва неразбиране на дипломатическата практика, но и е тежка обида към редица професионални дипломати и посланици в МВнР.

Държейки да покаже, че държи на дипломатическата служба и нейната навременна ротация, Захариева удобно пропусна факта, че предложеният от нея Ангел Чолаков за посланик в Турция, не е сменян от 7 години в Париж.

Същото е положението и с Димитър Цанчев, настоящ посланик на България към ЕС, който е „закотвен“ в Брюксел от 2012 г.

Захариева пропусна да отбележи и редицата „прелитания“ от едно посланическо място на друго, но иначе обави, че „Ротациите трябва да се случват на четири години. Това е лошо за българската дипломатическа служба да не се правят ротациите навреме“, класически пример за двоен стандарт, казват кариерни дипломати.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Там

    40 1 Отговор
    от десетилетия е майка плаче , граМфон свири , а тая е като пискюл!

    Коментиран от #6

  • 2 YUI

    35 0 Отговор
    Каква ротация какви пет евро, има наши и ваши. Това е от години, десетки ротационни цикли.
  • 3 Кой68

    17 3 Отговор
    Неуместна статия..Много добре се зное практиката и начина по изпращането на посланици по света от България ..Има си едно неписано правило-квоти:от управлявящите,президента и политическите сили в управлението.Това се знае от самите кандидати за посланици....
  • 4 Димката ГЕРБ

    26 3 Отговор
    Има тате, мама , вуйчото,чичото брачеда и съученика.
    Захариева е резил за Българската дипломация.
    Жената е, "аут оф ордер".
    Ужасно много, иска да се хареса на Хунтата, и на този, който я коландри!
    България за нея, е в най-крайната периферия на света.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Първан

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Там":

    ... и кюнци падат.
  • 7 Кукуруку

    11 1 Отговор
    Друг въпрос е какъв външен министър е тая коза Захариева? И отговорът е ясен - НИКАКЪВ! Баце си я назначи просто защото е "калинка", каквито са всъщност и всичките му министри! Тоя министерски съвет е сборище на некадърни "калинки", както сами можете да се убедите от действията им. Ми ако беше нещо повече от Него, едва ли щеше да я назначи за външен министър и заместник МП
  • 8 ДжафДжаф

    13 2 Отговор
    Човек ако погледне каква паплач се назначава за Външни министри, още от времето на Костов, няма как да не си каже, че България е абдигирала, въобще се е отказала от Външната политика! Все пак за да има каквато и да било външна политика е необходимо да има и суверенна държава, каквато в слъчая липсва. Митов беше назначен за Министър без нито един ден трудов стаж! Тази също стана Министър с нулев дипломатически стаж! За оная коза Надка Михайлова пък кво да кажем! Въобще фани единия, па го лупни в другия!!! За случая с Ирина Бокова пък кво да кажем!?? Типичен пример за суверенна външна политика!!! Тва келеме Митов трябва да бъде съден и обесен ако бехме нормална държава, той пък се натиска за държавна служба!!!

    Коментиран от #9

  • 9 Е ами

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "ДжафДжаф":

    то на Серьожа първия работен ден беше като министър-председател.
  • 10 Наш патент

    7 0 Отговор
    Едни и същи прехвърчат от едно място на друго, забележете, без значение коя партия е на власт, а много от работещите дипломати съзнателно са спирани от кариерно израстване, въпреки квалификациите; опита, доказаните качества и дългогодишна служба.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Докога

    5 0 Отговор
    Бoкo нaзнaчи eдин прecътпник-Eврoизмaмник ,убиeц и изнacилвaч зa OБЛACТEН УПРAВИТEЛ нa Рaзгрaд.Нaрoдa нe избрa тoзи прecтъпник зa дeпутaти зaтoвa Бoкo гo нaзнaчи нaпук нa хoрaтa oт Oблacттa зa Oблacтeн упрaвитeл.Прecтъпник кoйтo e cъдeн зa eврoизмaмa ceгa рaзпрeдeля eврoпeйcки cрeдcтвa в Рaзгрaдcкa Oблacт.Caмo c бунт и рeвoлюция щecвaлим тaзи мaфия и cгaн нaрoдe