18 Ноември, 2020 20:01 22 565 151

Германски дипломат: Ако няма решение на спора между България и Северна Македония, победител ще се окаже Русия

  • северна македония-
  • ес-
  • история-
  • бойко борисов-
  • зоран заев-
  • русия-
  • клаус шрамайер

Тъкмо българите имат всички основания да проявяват разбиране към своите македонски братя и сестри. Вместо това, те допускат помежду им да се изпречат призраците от историята.

Германски дипломат: Ако няма решение на спора между България и Северна Македония, победител ще се окаже Русия - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предлагаме Ви лична гледна точка на юриста Клаус Шрамайер, който е бивш заместник-посланик на Германия в София и бивш посланик в Скопие:

Рядко една страна е била разигравана по такъв гаден начин, както Северна Македония. Най-голямата вина за това носи Гърция, която още през 1992 година възпря ЕС да признае новата държава, а после наложи ембарго. В един момент Атина направи компромис и призна страната под името БЮРМ, обаче след 2008 година продължи бойкота си заради името чак до 2013 година, въпреки наличието на решение на Международния съд в Хага. Чрез нелепи исторически претенции Гърция успя да изнуди Скопие да промени името на държавата. Но влакът към Източното разширяване на ЕС (2004-2007) вече беше заминал и македонците останаха на перона.

Неочакваните претенции на българите

И когато това кълбо от проблеми започна да се разплита, на сцената излязоха дотогава много разбраните българи, които за всеобща изненада също издигнаха нелепи исторически претенции. А иначе споразумението, което през 1999 година подписаха Иван Костов и Любчо Георгиевски, както и споразумението от 2017 година сякаш бяха изчистили всички спорни въпроси. Или пък тези въпроси бяха временно неутрализирани чрез създаването на съвместна историческа комисия. Тази комисия обаче не успя да намери взаимно приемливи решения на редица въпроси, поради което през 2018-2019 година спорът отново се премести на политическо равнище.

А всъщност тъкмо българите имат всички възможни основания да третират с разбиране своите македонски братя и сестри. Та нали именно фаталната българска стратегия по време на Междусъюзническата война доведе до изгубването на Вардарска Македония и Южна Сърбия. Държавата България не се отнесе „братски“ към македонците нито по време на двете окупации през Първата и най-вече през Втората световна война, нито пък когато предаде македонските евреи на нацистка Германия.

През януари 1992 година Филип Димитров и Желю Желев сториха най-правилното: те първи признаха новата държава, за да осигурят българското влияние там, въпреки болезнените спомени на самите македонци. Тъкмо този успех в момента лекомислено се поставя на карта.

И сега, след като 20 години чакаха на опашката, македонците ще бъдат препънати по пътя към ЕС само заради Гоце Делчев? Нима призраците в балканската история са безсмъртни? И няма ли някога все пак да се приключи с провинциалните балкански циркове пред лицето на огромните предизвикателства на днешния свят?

Несъстоятелна позиция

Не вижда ли България, че реже късове от собственото си месо? В резултат от маневрите си София се оказа в една международно-правно неудържима позиция. Тя се изолира и изгуби не само влиянието си върху Скопие, но и доверието на всички балкански страни, пък и отвъд тях.

Да погледнем каква е действителността. Един бивш агент на българската ДС, който се издигна до лидер на една от малките националистически партии, ВМРО, и до министър на отбраната, смята, че може да изнудва не само българския премиер Борисов, но и цяла Европа. Борисов изглежда готов на компромиси, но не може да му се противопостави, без да заложи на карта съдбата на правителството си, което и без това е в опасно положение след многомесечните улични протести. Чрез един процедурен трик (подготовка на съвършено ненужни конституционни промени) Борисов тъкмо беше успял да спечели малко време до провеждането на редовните парламентарни избори догодина. Каракачанов обаче изглежда действа не само под влияние на своите предразсъдъци по отношение на македонците. Неговото агентурно минало и сътрудничеството му с Волен Сидеров и Атака навеждат на мисълта, че той играе играта на Москва. И се среща в Скопие с представители на ВМРО-ДПМНЕ – партията, която изгуби последните избори в Македония. Партията, в чиито редици действат просръбски, а оттук и проруски сили. Партията, чийто бивш лидер се укри от съдебно преследване тъкмо при Виктор Орбан.

В същото време Каракачанов играе и играта на противниците на всяко по-нататъшно евроразширяване. Да, Скопие едва ли отговаря на Копенхагенските критерии. Но в предишни случаи подобен пропуск великодушно се опрощаваше на страните-кандидатки – с отчаяната надежда, че след приемането си те ще наваксат. Сега обаче ЕС прие нови правила за спазването на изискването за върховенство на закона, чрез които трябва да се поправят грешките. В резултат – към Скопие се отправят по-високи изисквания, отколкото към предишните кандидати. Независимо, че забавянето не беше по вина на Скопие.

От гледна точка на международното право българските претенции по отношение на езика, идентичността, историята и т.н. са без значение, тоест – те всъщност представляват намеса във вътрешните работи на Скопие, защото поставят под въпрос правото на самоопределение. Колкото до ненакърнимостта на границите, тя за пореден път беше гарантирана от промените в македонската конституция от 2.12.2018, според които „Републиката зачита суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на съседните държави“.

Македония не е готова за ЕС? Тук София трябва много да внимава

Освен това София трябва да внимава и с твърдението си, че Македония не е готова за преговори с ЕС. Та нали и към България може да се отправи въпросът за спазването на Копенхагенските критерии – нищо, че засега Брюксел проявява повече от голямо разбиране към страната. За разлика от Съвета на Европа и от Венецианската комисия.

В политическо отношение Скопие не може да изпълни българските изисквания, без да се откаже от идентичността и националното си самосъзнание. Както навремето каза някогашният президент Киро Глигоров: „Македония е всичко, което имаме.“

Съществува компромисно решение, което ще позволи на всички да запазят достойнство. След като съвместната комисия се оказа неспособна да реши историческите спорове, сега международната общност може да предложи на двете страни спорните въпроси да се внесат в една международна комисия от историци.

Дали София ще направи крачка назад? Най-малкото във финансово отношение България не може да си позволи да ядосва Брюксел.И ако Борисов не иска изцяло да изгуби кредита на доверие (и особено финансовите ползи), той ще трябва да се освободи от Каракачанов. Олигарсите, които извличат най-голяма полза от европейските финансови помощи, едва ли ще допуснат да се стигне до съкращаване на парите от Брюксел. Ето защо можем да предположим, че ако Обединените патриоти излязат от коалицията, на тяхно място може да влезе ДПС. Разбира се, ако Доган не предпочете да изпълни желанието на Москва за сваляне на Борисов. Иначе може да се стигне и до предсрочни избори.

ЕС трябва да разсече Гордиевия възел

Ако в спора между София и Скопие не се намери някакъв консенсус, кризата в ЕС, предизвикана току-що от Унгария и Полша, ще се задълбочи още повече. Тъй че Евросъюзът трябва да намери някакъв начин да разсече Гордиевия възел, защото в противен случай ще стане недееспособен.

А ако правителството на Заев в Скопие не демонстрира успех по пътя към еврочленството, собствената му съдба ще бъде застрашена. Никой не може да предвиди каква ще бъде реакцията на албанците, още по-малко пък, ако Албания успее за европреговорите.

Не се ли постигне споразумение, в региона ще възникнат многобройни нови нестабилности, а победител в крайна сметка ще се окаже Русия – точно както се случи в Армения.

Автор: Александър Андреев


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 84 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    200 13 Отговор
    как винаги Русия става виновна за всичко?! :\

    Коментиран от #17, #21, #101, #107

  • 2 Оня

    207 4 Отговор
    Вие ли ще говорите за предаване на евреи бе???Вие ли ще ни учите на история.Ареста оди се скрий с мнението си.

    Коментиран от #95

  • 3 Капут..

    15 61 Отговор
    Ярето и коняра са ,руски тролове,,....

    Коментиран от #32

  • 4 Eхххххх

    194 4 Отговор
    Пълни измислици! ГНУСНА МАНИПУЛАЦИЯ и непознаване на историческите факти.Историята не се пазарува...и не се месете в делата на Бълтария.ние сме в правото си и не обиждайте българите с тези прозрачни сплетни и интриги
  • 5 Е и голям

    55 6 Отговор
    Праз. Вие не сте на ред.. Какви тъпани като нашите толупи.
  • 6 Двама

    11 36 Отговор
    се карат , третият печели !

    Коментиран от #115

  • 7 Гоце Делчев

    30 93 Отговор
    Както винаги Русия побеждава на чужд гръб но този път няма да им се отвори парашута
  • 8 така така

    105 24 Отговор
    Ами тя Русия пак ще се окаже победител. ЕС е бита карта.
  • 9 КОТарАК

    153 4 Отговор
    DW е най-голямата журналистическа клоака-убедих се вече. на тоя глупостите не му ги прочетох и до края дори! за такива писания трябва да се търси наказателна отговорност , защото не само са подигравка с историята ни , но и ни уронват престижа пред Европа с и без това не особено интелигентното си население

    Коментиран от #57, #110

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 глупчо

    117 7 Отговор
    Ало, Дойчланд...не разбрахте ли че няма да има четвърти райх?

    Арбайт махт фрей!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 От 5 точки

    148 1 Отговор
    В точките, които са представени към Македония, няма нищо за езика и как да се наричат. Само лъжи. Македония е била под контрола на нацистите през Втората световна, когато са предадени евреите. Германия да не си чисти ръцете с друг.
  • 15 Хахаха

    72 10 Отговор
    И това го казва представител на нация избила цял етнос, представител на държава, с която имаме договори защо България влиза в ПСВ и ВСВ, представител на държавата Германия, която официално кани Русия да се върне в Сънета на Европа, след като окупира Крим и изби маса политически противници, и опит да убие Навални ... германците не а назия а подлоги.
    Мюслитата да почват да ги колят, Меркер ще защити правото на мслите да корят.
  • 16 един от многото

    104 5 Отговор
    Кой повдига въпроса за българи предали евреите? А вие колко от тях не предадохте а прекарахте през комина? Да Русия е виновна , че не остана там от където мина през втората световна.
  • 17 ЗИГ ХАЙЛ

    77 4 Отговор

    До коментар #1 от "Абе":

    КОЙ, ОТ КЪДЕ НИ ХВАНЕ, НИ ПЛАШЕ ИЛИ СЪС РУСИЯ, ИЛИ СЪС САЩ.
    СЕГА СМЕ ВИНОВНИТЕ, ЧЕ ГЕРМАНЦИТЕ ИСКАТ ДА СА НАЙ-ДОБРЕ.
    ТОЗИ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ , АМЕРИКАНСКИ ЛИ Е?
    НАЛИ ИМ КУПИХМЕ БРЪКМИТЕ, ДА НЕ ИЗРИТАТ БОРИСОВ, КАФА ДЕ!
    ПРЕДПЛАТЕНИ ЗА 6 ГОДИНИ ОТ МИЗЕРНА и бедна България!
    Дали ще има живи, да летят ,докато ги докарат???

    Коментиран от #51

  • 18 пройчо

    91 1 Отговор
    ".. българи, които за всеобща изненада също издигнаха нелепи исторически претенции...."*****Мнение на надут шваба, чиито деди са разорявали древния Рим....ядачи на вурстове,локачи на бира,червендалести ,самотоволни тъпаци.
  • 19 Врачка

    92 3 Отговор
    Наследниците на Адолф яко ги пере сачмата ,когато им настъпят поробителските интереси на новия 4ти Райх.А ние,предадем ли се ,край с нашата история и идентичност като Българска нация и държава.
  • 20 ПОСЕИДОН

    45 8 Отговор
    Ми какво толкова трудно има да избират макета^та, или с Европа или ще се гушкат със Руската меЧка!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Перо

    87 1 Отговор
    Най-малко тъпите шваби могат да се месят в нашите работи и да говорят против руснаците,които им подариха ГДР!

    Коментиран от #31

  • 23 Аве Адолф Хайл

    92 1 Отговор
    Поредната долнопробна и платена статийка от немски толераст с мека китчица ....
  • 24 Niki13

    68 2 Отговор
    Що всички се правят на луди, печелят не Руснацияте а хамериканците. Вижте кой инвестира и кой подготвя военна база там.
  • 25 Hoho Boho

    84 2 Отговор
    "Неочакваните претенции на българите"
    Не българите, а македонците имат претенции.

    "Несъстоятелна позиция"
    Напълно състоятелна и правно удържима позиция.

    "Македония не е готова за ЕС? Тук София трябва много да внимава"
    "България не може да си позволи да ядосва Брюксел
    /.../ (и особено финансовите ползи)"
    Това заплаха ли е или корупция на европейско ниво?

    "ЕС трябва да разсече Гордиевия възел"
    Точно така!
  • 26 В момента съм на линия

    5 6 Отговор

    До коментар #21 от "В момента съм на линия":

    82 000 починали от болести и измръзване.
  • 27 Червена Армия

    60 10 Отговор
    Фрицовете бяха бити като шкембе у дувар в Югославия по време на войната.България би Немският Вермахт и SS дивизии при Драва—Соболч,бихме ги като кучета.Сега Немците ни го връщат,на нас и Сърбите.Бий Швабата,бий,бий.България над всичко.
  • 28 Пушешт Тец

    71 2 Отговор
    Само се чудя Адолф за какво дойде да натовари евреите от Македония и сега тоя малък Фриц да ни чете уроци по етика и морал
  • 29 В момента се поти

    50 13 Отговор
    56 000 ранени руски войници и 11 000 изчезнали. За свободата на българия. Да помним .

    Коментиран от #71

  • 30 Д-р Менгеме

    56 0 Отговор
    Германия се управлява от евреи ски слуги.... Каквото е написал тоя, вярно е обратното.... Неговите предци, ще се обърнат в гроба....
  • 31 Четник

    51 15 Отговор

    До коментар #22 от "Перо":

    ГФР анексира ГДР през 1990г.,една развита държава с 10 милионно грамотно и работно население.Идете сега да видите на какво е заприличала територията на бившата ГДР.Наподобява Българската.Факт.

    Коментиран от #37, #139, #144

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Перо

    69 2 Отговор
    Поредният платен боклук,неграмотен и не разбиращ Балканската история. Цялата ционистка,медиина империя се е активирала в защита на измислената държава,нация и език,да контролира тамошния пазар,а за несъгласните остава конспирацията и антисемитизма! Но въпроса връща и други измерения за нов прочит на вина и заслуги!
  • 34 ДжониДреп

    52 1 Отговор
    Германия няма право да се меси. Това са наши въпроси , а тази страна отдавна е доказала, 4е не може да разбере този район. Страна с мегаломански амбиции и поглед отгоре..като към роби..дори турците не ни гледат така високомерно. Македония трябва да търпи, ако и да се дигнат албанците. По-добре за нас..едната 4аст за тях, другата за нас..тъкмо като са сега и в Нато, никой няма право да се меси..особено Сър-бия..а тя трябва да е следвашата.
  • 35 ела

    37 3 Отговор
    Края на ВСВ се вижда тогава Американският Президент и Рузвелт и У. Чърчил се срещат на военен кораб и обмислят бъдещето на Германия като първа алтернатива- 1).Германия да бъде разделена малки територии които да бъдат безвъзмездно присъедини към граничещите с нея страни- 2). Да бъде превърната в аграрна страна без промишленост единствено трябвал да се съгласи Й.Б.Сталин и сега нямаше да им Германия. По късно наивния глупак М.Горбачов " ще подари " ( Източна (ГДР -на Западна Германия .В 1976 година Западна Германия даже е предложила около 500 милиарда марки срещу присъдиняването с Източна Германия ) Германия от благодарност мрази руснаците докато престъпниците по-вече от 75 години откакто е окупираха Ханса изпитва уважение към тях..
  • 36 98д8дц

    53 3 Отговор
    Ауууу, дойче веле! Аууу, какъв стожер на братските отношения между славяните, бе!!
    Когато хвърляхте уран над Сърбия и искахте да ви даваме въздушен коридор за атаките, не бяхте на същото мнение, нали ?
    Аууу, какви плъзгмодии сте!
    Апропо, оня, сороса, дъртия гущер не умре ли вече или още го държите в нафталина?!
  • 37 Перо

    15 5 Отговор

    До коментар #31 от "Четник":

    Правиш ли разлика между насилствено анексиране и доброволно дарение? Това,че западните германци не са могли да развият източните провинции си е техен проблем!
  • 38 РИКИ

    22 0 Отговор
    ЗАЩО РУСИЯ ПАК БГ ТРЯБВА ДА СИ ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСИТЕ НА ДЪРЖАВАТА
  • 39 Михаил

    38 2 Отговор
    Ще стане като в Армения ама само ако се продължи с езика на омразата към България и се възпитават бъдещите поколения на Македония да търсят малцинство в България и да учат че българите са разбоиниц и окупатори. Братя македонци ние сме едно семейство.
  • 40 Михаил

    16 2 Отговор
    Ще стане като в Армения ама само ако се продължи с езика на омразата към България и се възпитават бъдещите поколения на Македония да търсят малцинство в България и да учат че българите са разбоиниц и окупатори. Братя македонци ние сме едно семейство.
  • 41 ал бънди

    49 2 Отговор
    Тоя г*з Клаус Шрамайер и понятие си няма за какво става въпрос.Обаче е взел една кофа пресни македонски л*йна, яде от нея и плюе по България.Бе ДТМДЕ, ти ли гнусен немски п....ст ще обвиняваш България!?Точно немец ли ще ни дава акъл и ще храчи по нас?!Дето в две войни им се вързахме на глупостите, а в последната докараха на света и нацизма.И чичо им Ади.Че избиха и милиони евреи!И не само!На тоя да му се забрани да влиза в България и още на летището да го качват обратно като свръхбагаж(чувал с картофи) и - нах дойчланд!
  • 42 Марко

    37 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: на сцената излязоха дотогава много разбраните българи, които за всеобща изненада също издигнаха нелепи исторически претенции
    .............
    А, така ли, и какви са те??
    Защо всеки път пропускате да ги изброите?
  • 43 Любен Стойков

    3 42 Отговор
    Лесния начин да вкараш стадото в кошарата е да му пунеш куче да го лае и плаши. Така руснаците пуснаха не едно куче/Каракачанов/, но цяла глутница от песове около наивните български овчици. И ги вкараха в руската/и сръбска, и гръцка/ кошара. Беее..."македонците са едно нищо. Да ги спрем"..Е спряхме ги. И? Русия и Сърбия това чакаха. А гърците си го знаеха. Понеже са в играта. Както са в играта и руските палаши/палачи.
    Само овчиците не са в играта, а България вън.
    Днес Николай Овчаров, едно заблудено руско историческо пале, без да иска назова истината за безпрецедентния провал на казионната ни/написана на сърбо-руска пишеща машина/ историческа неука. Той каза "..ако кажем ДА на македонците, ще трябва да се откажем от собствената си история и език.."
    Защо бе руско Овчарче? Как така македонците ни бият по главите с вашите сърбо-руски измишльотини, които сте набили в учебниците, в мазните подмазвачески на сърбо-руската манипулацияна бг историята?! Защо българската история не бе написана от българи за българите. Не от българомрази, за кефа на българомразите.

    Коментиран от #45

  • 44 Сух

    23 1 Отговор
    От цялата тази глупост разбрах, вие сте едно, ама няма нужда да сте едно.. Някъв антибългарин го е писал.
  • 45 Сух

    29 3 Отговор

    До коментар #43 от "Любен Стойков":

    Любене, така написано това твоето излеание звучи в стил евроатантически боклук. Много не на място ти са разсъжденията, защото тези същите, които правят това са прозападно настроени,защото същия този Каракачанов ако беше руски агент, нямаше да купува амерски военни техники, а руски техни аналози или дори по-добри. Ай със здраве. Любен..

    Коментиран от #47

  • 46 Любен Стойков

    9 28 Отговор
    ,"Ветото" е резултат от десетилетната слепота на дъртите академици, професори и даскали по българска история относно напредъка на историческата наука/извън техните бетонирани с руски бетон глави/. Българската история не помръдна и крачка от омерзителната историческа приказка за българския народ в древността и по-ново време. Ако на доказаната безспорно връзка между предтраките, траките и българите не беше отказана публичност и ако не бе потискана и преследвана, а бе превърната в напрекъсваема, автохтонна, достойна история на българите, днес македонстващите щяха да са в ъгъла и да се молят за снизхождение. Щяха да се гордеят да се влеят отново във великия български етнос. Защото е детска игра, да сумираш артефактите, мултидисциплинарните анализи и доказателства, и да докажеш , декларираш и защитиш фактът, че ние и всички които ни заобикалят сме част ит огромен народ, който преди хиляди години се е самоопределял като българи, и е говорил един език - български.
    Което правят македонците, защото те знаят това. И щом нашите продажни и неуки историци и техния продукт - невежи исторически политици и общественици, им предоставят фриволно да боравят с общото ни българско минало, защо да не го нарекат македонско!?
    Катастрофата "вето" е катастрофичен провал на моментната казионна "българска" историческа школа! Те убиха македонската мечта на българите. Те трябва да понесат последствията!
  • 47 Любен Стойков

    9 20 Отговор

    До коментар #45 от "Сух":

    Не си в час. Каракачанов купува обезкостена американска техника. По-безобидна от Грипените. И другите му/им ходове са саботаж и мимикрия...Удобно за руснаците.

    Коментиран от #49

  • 48 хан крум

    21 8 Отговор
    УКAЗ №1- c цeл oцeлявaнeтo нa бългaрcкaтa нaция oт утрe 19 11 2020г зaбрaнявaм нa бългaритe дa пoдкрeпят,cлугувaт и вeнцecлaвят прecтъпнa пaртия грoб.aз кaзaх!
  • 49 Сух

    18 0 Отговор

    До коментар #47 от "Любен Стойков":

    Глупости, ако не бяха удобни на братята западнияци тези същите нямаше да са на местата си. Абсолютно не си в час. Всеки иска да си продаде боклуците за много пари. И това го видяхме в действителност как се случва. А ти си дрънкай.. Любчо.

    Коментиран от #50

  • 50 Сух

    8 1 Отговор

    До коментар #49 от "Сух":

    Тя истинската техника, хубавата си е по базичките разчленени от българската територия.Любен..
  • 51 васил левски

    19 6 Отговор

    До коментар #17 от "ЗИГ ХАЙЛ":

    Само да ти кажа,че самолетите никога няма да ни бъдат доставени.И ще ти кажа защо?Защото ще бъдем наказани със санкции,самолетите няма да пристигнат и парите няма да бъдат върнати......

    Коментиран от #121

  • 52 Любен Стойков

    10 15 Отговор
    Така. Голямата беда в сагата с македонците е, че защитата на българската кауза в Македония бе поверена на морално и научно компроментирани личности. Емисарите в Македония по времето когато там българското влияние и присъствие отбележи рядък ръст, бяха отвратителни търгаши и простаци като Пламен Радонов. Попитайте някой от персонала на българската военно полева болница в лагера на бежанците от Косово. Кои са историците, които "защитават" българските исторически, а от там и държавни интереси? Бивши и настоящи проводници на руската/и сръбска/ имперска историография. Това са замразени в Москва река "авторитети", които лансирана и лансират руско-сръбските измишльотини в историята ни от типа "татари, тюрки, иранци, монголци, ханове, канове, ордички, славяни и прочие несъстоятелни и обидни исторически неистини. Защо сега се обиждаме когато македонците цитират извадки от учебниците ни и от тлъстите томове на българските лакеи на Русия, което е и Сърбия...?! Дъртата историческа глутница облечена в рубашки е причина за днешната трета национална катастрофа. Тя е не толкова формална, колкото морален и интелектуален разгром. Заради тия рублояди и учениците им политици - ченгета, дадохме в ръцете на сръбските пионки в Македония най -силното си оръжие - общата ни история от древността до днес, която нито започва с Хан Аспарух, нито свършва с Гоце Делчев.
  • 53 Генерал 🇧🇬

    31 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: най-вече през Втората световна война, нито пък когато предаде македонските евреи на нацистка Германия
    ,,,,,,,,,,,,,,,
    Огромна лъжа.Териториите от Югославия и Гърция не са присъединени към България, а окупирани от Германия и дадени за ограничено администриране от България. На тези територии се е разпореждала Германия.
    Поради тази причина македонските евреи не са били български граждани и българският цар не е имал правомощия над тяхната съдба.
    Няма такава заповед за изпращането на 11 000 евреи от македонско, арестувани от българските власти.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 123

    4 9 Отговор
    Винаги има губещи и при това положение има и някой който печели.В случая и България и Македония губят.Македонците дали са българи или не, не искат да се казват българи,както сърбите и албанците които също са били част от българския народ.Когато се поставят искания те трабва да са измерими за да може да има стандарт за покриване или не. Печелят албанците и сърбите.
  • 56 скапан ЕС

    24 5 Отговор
    Трън в охранения западняшки задник ви е тази Русия.
  • 57 Ейприл

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "КОТарАК":

    Много точен коментар
  • 58 Швабин

    33 6 Отговор
    Какво лошо има Русия да е победител, а Германия да е прецакана.УВАЖАЕМИ ГОСПОДА ЕС СЕ разпада не е необходимо както казва един от пишештите една измислена държава/Македония/ да става член на загиваща" администрация"......
  • 59 Гошко

    16 12 Отговор
    Ако се окаже победител Русия, значи Северна Македония не е била готова за влизане в ЕС след като по заповед на Русия нарочно предизвиква България, за да я блокира за влизането й в ЕС! Но това не означава, че Ние трябва да се отказваме от исторически факти!
    Ясно е, че Русия стои зад тези провокации от страна на СМ , но това е проблем на македонските корумпирани политици! Бойко също клекна за КТБ и руснаците я източиха! Клекна и на САЩ за Южен Поток, за АЕЦ-Белене!
  • 60 700

    38 2 Отговор
    Точно пък германец да обяснява за идентичност.., добре че Бисмарк ги събра на едно място, че още щяха да се уточняват кой немски език е точния - северния или южния вариант, а и още се смеят как говорели швейцарците от немскоговорящата езикова зона. Ами ако там решат, че езика им е швейцарски...
  • 61 Аре

    35 2 Отговор
    Тия шваби искат да изгонят Полша и Унгария от ЕС, че не слушали, а дигат такава гирултия за някаква си мижава Македония.Що тъй?.
  • 62 Един Българин

    32 1 Отговор
    Години на омраза към нас и кражба на история няма как да се отмине с лека ръка. Ако не се съгласят на условията ни, които са повече от нормални, да забравят за Европа. И е крайно време да забравим за тях, докато не им дойде акъла. Браво на нашето правителство, най-после показа малко гръбнак! Ако сега се продадат на външни нареждания и натиск, ще забравят за дълги години за власт и управление. Никой уважаващ себе си Българин няма да гласува за тях!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Моряка

    8 0 Отговор
    Мръсни,помияри са и модераторит ви ,тукущо изтриха правдата.(коментар 67)
  • 69 Враговете

    23 2 Отговор
    на България губят и вият! България нищо не губи, а единствено навежда главите на македонистите, за да уврат. За 20-30 години ще уврат!
  • 70 123

    7 35 Отговор
    Как да искат македонците да са българи, като 80% тука искат да не са Българи а Руснаци.А тези които искат да не са българи а турци не са се показали още. Като русобългарите и туркобългарите си отидат в Русия и Турция каквито са им мечитите,тогава може и да се поправи България.
  • 71 Е ИИ

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "В момента се поти":

    За коя свобода ,че не се сещам
  • 72 Ай ша ги и в

    36 0 Отговор
    В предаването на македонските евреи към лагерите на смъртта , само вагоните са били български , кое друго е било българско - политиката за "Чистата Раса" българин ли я измисли и осъществи. Да се чудим тук , и цар Борис , как да спасяваме тези хора, и къде другаде по Европата ги спасиха? Германия - държавата отговорна за 50 000 000 жертви в Европа да ни учи на морал , колониалиста ни учи отново на морал. През последните месеци само в македонската преса има 10 000 излязли критични материала към България - Какво го правиш такова?
  • 73 1234

    23 2 Отговор
    Победител е България! Стига давахте наклон. Хитлер немец ли е?
  • 74 Тодор Живков

    27 3 Отговор
    Всъщност ако ЕС приеме Македония в този й вид, тогава Русия ще спечели.
  • 75 МНОГО СТРАННО

    29 0 Отговор
    ПРЕДИ 30 ГОДИНИ РЕКЛАМИРАХА ЧЕ БЪЛГАРИЯ ЩЕ СТАНЕ ШВЕЙЦАРИЯ НА БАЛКАНИТЕ. ..СТАНА КОНСУМАТОРСКА ДЪРЖАВА БЕЗ СОБСТВЕНО ПРОИЗВОДСТВО. .И ХРАНЯТ БЪЛГАРИТЕ С БОКЛУЦИ В ТЕЗИ ГОЛЕМИ МАГАЗИННИ ВЕРИГИ. .ДАНЪЦИТЕ И РЕКЕТА ДО ДУПКА ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ. .ПО РАНО БЕШЕ ДИКТАТУРА НА ПРОЛЕТАРИАТА. .СЕГА ДИКТАТУРА НА ПЪРВОБИТНО ОБЩИНИЯТ СТРОЙ. ..НЯМА НИЩО ОБЩО С ШВЕЙЦАРИЯ. ...ЧИСТА ПРИРОДА ЧИСТА ХРАНА НОРМАЛНО ПРАВИТЕЛСТВО И ОБЩЕСТВО
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Истински

    29 0 Отговор
    Е те това е наглост,немец да ни обвинява за евреите лелелелееее върховна надменност и безочие
  • 79 До А Андре

    29 1 Отговор
    България трябвало много да внимава, ха,ха,, България си плати влизането в ЕС със : нарязването на ракетите (бяхме най-силната армия на Балканите), с реакторите в Козлодуй а както излезе и с реакторите в Беляне, ще спра до тук, списъка е дълъг. А какво се иска, от С.М. ? Нищо, само да си признаят, че сръбските и техните собствени комунисти, от българи-македонци ги направиха на македонисти, защото македонец е всеки българин, грък, албанец турчин, който живее в географската област Македония. Но македонист е друго, това по-същество е антибългарин. Коя нормална страна в света, ще допусне в ЕС друга, която е анти-нея? Няма такава, това по-принцип противоречи на самият договор по присъединяване. Там пише, че новоприетата страна, трябва да е изчистила всички проблеми със съседите си преди да влезе. За да бъде силен съюза а не сборище на скандалджии.
  • 80 Охрид Бг

    24 1 Отговор
    Като допълнение, не руснаците а албанците в крайна сметка са печеливши. Но когато македонистите режат клона на който седят е така. падат на албанскиот къре..
  • 81 резервист

    31 1 Отговор
    Драги партайгеносе Клаус! Бъди по-внимателен по темата, моля! Бил си на дипломатическа рабора в района и нищо не си разбрал! Ако хитруването приемаш за нормално поведение в международните отношения, значи не си немец а маке! И този пръст дето си го размахал да вземеш да си го напъхаш ... знаеш къде!
  • 82 Сашо

    20 2 Отговор
    ейййййй ! винаги за всеки проблем по света и у нас се намесва името на Русия ! Брей тая русия ! Както се казва "на крива ракета и космоса и пречи"

    Коментиран от #85

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Истината

    13 2 Отговор
    На българските цигани им викат македонци ! Исторически факт !
  • 85 Смех !

    0 10 Отговор

    До коментар #82 от "Сашо":

    Не знам някой ,някога да е правил криви ракети.Прост си като г.з!
  • 86 Факт

    28 1 Отговор
    И нито дума за езика на омразата,за това ,че няма магистрала,път,жп транспорт до Скопие,че пункта е барака.Нека малко Зайо се напъне пък.И да не ни плаши "София да внимава".И Германия да внимава,че две световни войни предизвика и тези бежанци тя ги причини на Европа.Помним как се редяхме за визи а афганите влизат без нищо.
  • 87 Българин

    24 3 Отговор
    Германия да ни остави на мира и да “натиска” РСМ, като толкова бленува за тях в ЕС !!!! Тази изкуствено създадена от комунистите държава няма място в ЕС в този си вид😬😬😬
  • 88 дядо

    13 0 Отговор
    за зависимостта от Русия в НРБ се вижда по имената на децата. ТУк се появиха Анатоли, Олег, Маруся ......... В Македония са сръбските Зоран, Радмила ........... Пък на Заев за средния пръст ще ми отговоря както е отговорил Д. Груев на Ристо Попкоцов след Солунския конгрес на ВМРО. Да ти ......... мамата.
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 От учебниците

    26 1 Отговор
    Никой не знае по-добре от немците, че в конфликт с Русия винаги губят... немците.
  • 91 Е дин

    22 0 Отговор
    Еййй, тия соросоиди от ДВ много активни по темата бе!
  • 92 Смях ама голям

    33 0 Отговор
    Когато германец говори за предаване на евреите на Германия, ми звучи като палач да се кара на хората че му предават жертвите . Значи не е виновен този който ги екзекутира, а този който не по своя воля му ги предава. А сега ми кажете докъде може да стигне наглостта
  • 93 АНОНИМЕН

    26 0 Отговор
    На тия "пачи яйца" ни насадиха именно в Берлин! В Сан Стефано се определиха териториите населявани от българи! В Берлин ни разпарчетосаха на княжество васално на Турция, Източна Румелия автономия в Турция и Македония изцяло под Турско! Великите сили Франция, Велика Британия, Русия и Австроунгария не са искали голяма и силна БЪЛГАРСКА държава! Факт е, че американците са ги предупреждавали: от това ще има много проблеми в бъдеще! После заради тоя наш български сантимент Македония идват националните ни катастрофи! Да станем съюзници с германците защото те и през 1910-12година и през 1939 година са ни обещавали Присъединяване на Македония и Беломорска Тракия! Два пъти една и съща грешка! Дойче Зеле да си гледа в германското канче и да си дъвче "вурстчето"!
  • 94 Димитров

    24 1 Отговор
    Г-н НЕМЕЦ Вие за дебили ли ни вземате?Не Ви интересува истината и проблемите в бъдеще за нас?Днешните политици на Македония са замбирани от и израснали в заблуждението за тяхната история,те наистина са си повярвали,живеят в нереален свят.
  • 95 Шуми Марица

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Оня":

    В северна Гърция Германските фашисти и нацисти заедно с наще са рисували черни кръстове по вратите на гръцките къщи,сред това ги палят и който излезне го разстрелват, те Германците имат най голяма вина за насилственото вкарване на България във ВСВ ,Цар Борис е бил умен и дипломат и со последно се е противопоставял на Хитлер, Строители на съвременна България, от Симеон Радев
  • 96 Катя

    28 2 Отговор
    Това някакъв майтап ли е? Точно швабата да обвинява други за не спасени евреи?
    То бива наглост и лицемерие, но това тяхното идва в повече...
  • 97 Танев

    19 1 Отговор
    Германия трябва да се търси само за икономически сделки, изгодни за България. Но никога политически връзки. Две войни загубихме заради тях. Загубихме 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй заради техен комисар в Евросъюза. Сега настояват да продължим да губим, заради тяхната политика.
    Дано узреят нашите управленци, за да не ни натрапват Германското върху държавата.
  • 98 гост

    18 0 Отговор
    Сбирщина от джендъри,които не са чели историятя - това е ЕНП!
  • 99 гошо

    17 0 Отговор
    Абе какво толкова им бърка в задниците на западните соросоиди тая Русия, бе... че само с нея заспиват, с нея се събуждат... Ееее, аман вече от западния кретинизъм и западното лицемерие!!
  • 100 Александър Македонски

    16 0 Отговор
    Ако по нареждане на Сталин е създадена сегашната "македонска"нация, то не е ли продължение на тази политика на сегашните западни държави.

    Коментиран от #102

  • 101 Батко

    23 0 Отговор

    До коментар #1 от "Абе":

    Ако Бавария се отдели от Германия, и започне да претендира за баварски език, и че е била окупирана от фашистка Германия и всички исторически личности са баварци, дали тоя швабски плъх щеше да ги говори тия добре платени глупости?

    Коментиран от #109

  • 102 Батко

    12 2 Отговор

    До коментар #100 от "Александър Македонски":

    Точно, това което едно време беше комунистически интернационал сега е глобализъм и пак се диктува от световтите банкери, чието лице е Шорош.
  • 103 Истинския

    13 0 Отговор
    И това ако е дипломат аз съм Бог! Защо все България трябва да плаща за грешките на друг.За малоумни ли ни мислят тези германци? Някой в този ЕС са свикнали винаги да живеят с поговорката хем вълкът сит хем агнето цяло...
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 петела

    12 0 Отговор
    Поредният нагъл и арогантен бирен тулуп,дето осврн наденици и бираняма друго в главата. пардон има робовладелско отношение към Балканите.
  • 107 Байо

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Абе":

    Абе добре е да изчака още малко РС Македония. Там е сега една клика от гладни новоолигарси, която ще източи фондовете в техни бизнеси и чекмеджета. За народа пак няма да стигнат
  • 108 Байо

    16 1 Отговор
    Те са си българи, ама що се срамуват не знам. Курчат се на нас треперят от сърбите а албанците ги претопяват.
  • 109 Хехе

    2 0 Отговор

    До коментар #101 от "Батко":

    Браво, много точно
  • 110 Бърдоня

    15 1 Отговор

    До коментар #9 от "КОТарАК":

    Значи Георги Димитров е бил абсолютно прав, когано е казал, че по времето на Кирил и Методи немските благородници са говорели немски само на конете си. И защо хилядолетна държава, каквато е България трябва да взима под внимание мнението на една сборна нееднородна, доминирана от евреи държава. Немската вуна е клон на еврейското ЦРУ. Мечтата им за нов светвен ред доминиран от евреи няма да мине.
  • 111 Една Калинка го турила на маслинка

    13 1 Отговор
    Щанмайер, що се месиш там където не ти е работа, въобще не ти е ясно що е то нация, история и държавни интереси, гледай си пенсията и спри да си вреш дългия нос в историята на държава която е основана много преди твоята родна и винаги е имала територии откъснати насила, а сега претендиращи за дълголетие и самостоятелност. С две думи - гледай си работата!!!
    Скоро ще лъсне цялата истина, и бързо историята ще се поправи, България я е имало още преди новата ера, тогава сме се наричали Тракийски племена, след обединението вече сме се нарекли Българи, и това също преди христа, ще изчезнат скоро изкуствено насажда ите историйки за преселения и славянски обединения, българи сме били хилядолетия преди това, колкото и да не им се иска на някои да го признаят.
  • 112 М.Жуков

    11 0 Отговор
    Е те макетата нали потомци на спартанците бяха.Сега пък са потомци на Гоце Делчев,утре потомци на маите ще се искарат.
  • 113 МОЛЯ

    9 0 Отговор
    СТИГА КОМПРОМИСИ !!! ТОЗИ ПЪТ БЕЗ ПОСЛУШАНИЕ !!! СТИГА С ТЕЗИ СРЕДНИ ПРЪСТИ ПРЕД ОЧИТЕ НИ !!!
  • 114 Щирлиц

    9 0 Отговор
    Този защо изобщо намира място за изява. Да си прави анализи на нацизма
  • 115 България на три морета!!!

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Двама":

    Кой е третия?
  • 116 Диамантената ръка

    11 0 Отговор
    Ха, германец ни обвинява, че сме предали евреи на нацистите, тоя изплиска легена... А ако Гоце Делчев спъва македонците за ЕС, да спрат да твърдят, че не е българин и толкова. А избори дали утре или след 4 месеца, тъй или иначе ще има... А относно Русия, Македония вече влезе в НАТО.
  • 117 Шаран БГ

    4 1 Отговор
    Естествено, че Германия и целия ЕС играят по свирката на чичо САМ !! И сега всички се нахвърлят върху РБ. Когато Гърция имаше претенции някакви срещу " макетата", никой западняк не отвори уста да каже лоша дума за елините.
    Това е логиката на ЕС и Дойче веле е неговия глас. Защото Германия е ишзцяло американска- територия, финанси и медии. А франсетата винаги са били против нас, поради близоста ни с Русия. Така че г-н Б.Борисов може да си плаща за несъществуващи хвърчила, колкото си иска. И той и военния "шкембе-войвода" ще клекнат при първия лек повей оттатък Голямата локва.
    Само гледайте майтап !!!

    Коментиран от #119

  • 118 Селянин

    8 0 Отговор
    Жалко за дедите ни убити в Балканската и Първата световна войни. Никога България не е била по разединена.
  • 119 Спас

    6 0 Отговор

    До коментар #117 от "Шаран БГ":

    Точно така!!!! БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА НАПУСНЕ ЕС И НАТО!!!! САМО ТОГАВА СВОБОДНИ, ЩЕ РЕШАВАМЕ СЪДБИНИТЕ СИ!!!
  • 120 грешни сметки

    8 0 Отговор
    А този не много умен /да не кажа друга/ дипломат, не прави ли сметка, че ако Германия и САЩ ни накарат насила да се отречем от историята и корените си, тогава омразата към тях ще стане в пъти по-силна. Тогава вече русофилството ще бъде единственото спасение за българите. Винаги, когато Запада е парчетосвал или унищожавал България, тя е обръщала поглед към Русия. Няма как да таковаш българите, пък да искаш да те уважават - та дори да си германски дипломат.
    Сега е момента Запада да затвърди позиците си у нас, като заеме 100% българската страна. Иначе утре Булекзит.
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 БПФ

    11 0 Отговор
    Един шваба да ни намеква за евреите е проява не просто на лош вкус, но на наглост !!! Тоя ли ще ни говори за история, дето крал на неговата държава се е хвалел, че говори немски само с конете си?

    Прав е само за това, че бяхме "много разбрани" досега към тия наглеци !!! Разбира се, че ще защитим историята си и няма да търпим езикът на омразата от тия, дето 30 години им търпим цялата наглост и дори им помагахме. Какво получихме в замяна като отношение?
    И каква връзка пак имат руснаците?

    Коментиран от #124

  • 123 много важно

    6 0 Отговор
    Германските дипломати да си гледат германската дипломация!
  • 124 Спас

    3 0 Отговор

    До коментар #122 от "БПФ":

    Не е виновен тоя чер вей, сиромах! Виновни са ДВ!!! ЗАЩО НЕ ПЛАЩАТ ЗА СТАТИИ, КОИТО ДОКАЗВАТ, ЧЕ ДВ СА ГНУ СНИ ЛЪЖ ЦИ И МОШЕ НИЦИ!!! ВЕДНАГА БИХ НАПИСАЛ И ДОКАЗАЛ, ЧЕ НЕ СА ПУБЛИКУВАЛИ НИКОГА, СТАТИЯ, ЗА ОСВОБОДИТЕЛЯ НА ГЕРМАНИЯ ОТ ФАШИЗМА-СССР!!!
  • 125 пръдливия Ханс

    4 0 Отговор
    Да каже нещо за Северен Поток кой ще спечели и кой ще загуби
  • 126 Рафа

    3 0 Отговор
    Швабата хабер си няма от историческата и културната действителност между България и Северна Македония!
  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Дипломата,

    5 0 Отговор
    как ще се почустват западно германците ако източно такива заявят,че са друг народ,говорят си техен източно германски,крадат цялата германска история, правят източна република и настояват да влязат в ЕС самостоятелно? А ние от България ви притиснем и заявим,че е истина и трябва да ги допуснете в ЕС.
    Ще ви хареса ли подобно развитие за Германия?
    Не се бъркайте в българската политика относно Северна Република Македония.

    Коментиран от #130

  • 129 АБВГ

    7 0 Отговор
    "те първи признаха новата държава, за да осигурят българското влияние там, въпреки болезнените спомени на самите македонци." - болезнените спомени на македонците са от сърбите, а не от българите. Тоя германски посланик нищо ли не е разбрал или се прави на ударен?
  • 130 АБВГ

    4 0 Отговор

    До коментар #128 от "Дипломата,":

    В добавка да се прекръстят на Западна Полша и да реформират немския с полски окончания, полска азбука (има доста букви разлика с чистата латиница) и отделни думи на полски. И когато от Германия протестират, да се намира някой да казва "Нека забравим призраците от миналото".
  • 131 Минувач

    3 0 Отговор
    Според тази дипломатка а това си е чиста проба немска пропаганда за чисто немски интереси България трябва да търпи всички и всякави обиди изливащи се като водопади от сърбеещите се неиндерталци дето се правят на севорозападни, южно северни..... все 1 какви македонци!!!
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Сульо

    4 0 Отговор
    Май пак виждам съветското знаме над РАйхстага....
  • 135 Магелан

    1 0 Отговор
    Този Клаус Шмайзер да не би случайно да е адвокат на бетонните макетонски рендета.Тай наясно ли е към момента от цялото население на Македония колко процентно са етническите албанци и така самоопределилите се македонци.Който дефакто са българи.До 20 гд.албанците ще бъдат мнозинство а македонците ще бъдат малценство.Тогава да видим македонските псевдополетици каква песен ще запеят?
  • 136 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    Е,ми като НЕ ни давате!!!!!то поне НАШЕТО ДЕТЕ!!! РУСИЯ да спечели!!!!!!ТЯ ПОМНИ!
  • 137 Офелия

    2 0 Отговор
    Този шваб неолиберал изобщо не го интересува идентичността на българската или която и да е друга държава, това не влиза в плановете им да премахнат държавите. Той изобщо не разбира, че не Каракачанов разваля работата, а целия български народ е настръхнал и ако, както иска той, Бойко Борисов направи компромис, този път вече ще го замеряме с камъни и изобщо няма да дочака до следващите избори.

    Коментиран от #145

  • 138 КРАДЦИ ЗАТВОР

    1 0 Отговор
    ЧЕ ТО КОГА ПОБЕДИТЕЛ НЕ Е БИЛА РУСИЯ , НА КРАЯ ? КОГА ?
  • 139 ГДР

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "Четник":

    Напълно си прав грозна картина
  • 140 Докога

    4 0 Отговор
    Бoкo нaзнaчи eдин прecътпник-Eврoизмaмник ,убиeц и изнacилвaч зa OБЛACТEН УПРAВИТEЛ нa Рaзгрaд.Нaрoдa нe избрa тoзи прecтъпник зa дeпутaти зaтoвa Бoкo гo нaзнaчи нaпук нa хoрaтa oт Oблacттa зa Oблacтeн упрaвитeл.Прecтъпник кoйтo e cъдeн зa eврoизмaмa ceгa рaзпрeдeля eврoпeйcки cрeдcтвa в Рaзгрaдcкa Oблacт.Caмo c бунт и рeвoлюция щecвaлим тaзи мaфия и cгaн нaрoдe
  • 141 В е л и к и я

    3 0 Отговор
    Тия немски копел.та изтрепаха 50 милиона през 2 та св а сега се правят на дръж ми шапката ..призовавам наште политици да не се подават на никакъв външен шантаж , защото сега тепърва ще се нароят хиляди платени разбирачи и ще ни плюят , платени не само от македонци а и от сърби и руснаци а и от представители на немския бизнес които трескаво чакат да печелят милиарди от новите търговски завоевания...! Гърците само за едно име ги въртяха десетки години а при нас става въпрос за паметта на дедите ни и пролятата от тях кръв ..!
  • 142 В е л и к и я

    2 0 Отговор
    Лае най много тоя който губи , а когато някой друг губи значи печелиш ти .. С отстояване на позициите ни само може да запазим достойнството си пред света а това винаги е чиста печалба.Кокошкари и платени лаячи винаги ще има , но не всички на Запад мислят като тях.
  • 143 Касандра

    0 0 Отговор
    Ако утре Австриа кажат че говорят австрийски и са австийска нация швабите как ще го премат това?
  • 144 СОЦИАЛИЗЪМ

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Четник":

    Там където мине призрака на социализъма всичко е попарено за няколко поколения . У така е докато хората забравят опиума на утопичните идеи на социализъма.
    Западните шваби разбраха , че не могат да променят източните шваби.
    Стратегията е по естествен път тези вредни утопични идей да умрат постепенно с течение на времето.
    Земите в които е вилнял социализма са като попарени , а народа деформиран и изкривен.
  • 145 Офелио

    0 0 Отговор

    До коментар #137 от "Офелия":

    Не закачай Бойко.
    Той е най успешния политик след Теодор Живков.
  • 146 Ха ха ха

    0 0 Отговор
    Нито македонци , нито българи знаят своята история
    Малко се чете в днешно време.
    Колко много мемоари има от хора живяли по онези времена до днешни дни.
    Ама кой да ги чете.
  • 147 Барабонка

    0 0 Отговор
    Барабонка
  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 акъли тръгнал да дава на 14 вековен наро

    1 0 Отговор
    Да не би , баба му на тоя, да е била ощастливена от рота с дръпнати очи, или пък дядо му, ако е бил у нас, са го плющяли тук, къде със шамари, къде с друго, че с такава пенеста злоба и с размахване на малко мазно пръстче, е тръгнал да заплашва, принуждава и акъли да дава......?!?!?!.....
  • 150 Митьо

    1 0 Отговор
    Най-различни джендер, транссексуални и т.н.сексуални политици, журналисти и други подобни гадове си ги слагам на ...... Дали като Северна Македония или като Западна България, тази държавица ще влезе в ЕС, но-о-о... само когато свалят гащите и преклонят глави! Без изпълнение на исканите условия, няма да им се получи, та ако ще и най-облагодетествени да излязат Северна Корея!
  • 151 Не се палете

    2 0 Отговор
    Първо, че просто това е политическата реторика в Германия. Празни приказки, който се върже, върже. Второ, германците имат комплекс за малоценност спрямо славяните. Презират всички чужденци, но от нас поне ги е страх и нищо не биха направили.