Last news in Fakti

19 Ноември, 2020 13:00 11 308 58

Иван Сотиров: Не можем да забравим българския етноцид в Македония

  • иван сотиров-
  • македония-
  • ес-
  • северна македония

За тях жертвите на комунистическия терор и тези, които са загинали за независимостта на Македония, са част от някаква отживяла романтична приказка

Иван Сотиров: Не можем да забравим българския етноцид в Македония - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Трябва да е ясно, че България не оспорва правото на самоопределение на гражданите на Република Северна Македония.

Въпросът дори не е и за формализиране около историческите факти, а за истината за кървавия комунистически терор, чрез който над един милион българи са принудени да се декларират за македонци, след като сме дали над 200 000 жертви във войните и борбите за независимостта на Македония!

Разбира се, за посткомунистическите елити в София и Скопие този разговор е разобличаващ и неудобен и затова те говорят по темата с евфемизми.

За тях жертвите на комунистическия терор и тези, които са загинали за независимостта на Македония, са част от някаква отживяла романтична приказка. Тяхната съвременна приказка е друга, тя е за това, кой и как да присвоява при разпределението на европейските субсидийки.

За тези хора въпросът за саможертвата в името на голяма кауза е буржоазна отживелица, а въпросът за осъждане на престъпленията срещу нацията и човечеството е ирационално философстване, в което няма далавера. Затова те няма да бъдат разбрани в Европа.

Ако искаме цивилизованият свят да ни разбере, трябва да кажем ясно: Ние не водим академичен исторически спор, ние не можем да забравим българския етноцид!


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 80 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българка

    56 14 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Тяхната съвременна приказка е друга, тя е за това, кой и как да присвоява при разпределението на европейските субсидийки."
    Ами учат от по-големия евробрат, великодържавеца Боко.
  • 3 ПЕНКО

    66 14 Отговор
    НЕКА НЕ ЗАБРАВЯМЕ , ЧЕ ХЪРВАТИТЕ БЯХА ХИТЛЕРИСТКИ УСТАШИ !!!
  • 4 така

    49 17 Отговор
    KATO KAКВИ СМЕ БИЛИ ПРЕЗ 41ДО44 ГОДИНА,В МАКЕДОНИЯ,КАТО СЪЮЗНИНИЦИ НА САЩ И АНГЛИЯ ИЛИ НА ХИТЛЕРИСКА ГЕРМАНИЯ И ЗАЩО АНГЛИЯ И САЩ СА БОМБАРДИРАЛИ СОФИЯ???2
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Behemoth

    70 17 Отговор
    Не ни занимавайте с измислени проблеми....обяснете защо сме най бедните в Европа....ако бяхме дори на нивото на Чехия тия само щяха да се натискат да се присъединят....не ми дреме за Македония и трите морета....за патриотите гласуват хора които нямат пари да отидат и на едното...що за държава е това?

    Коментиран от #50

  • 7 Мдаа

    47 13 Отговор
    Много ги надценявате. Те са едни прости провинциални селяндури.

    Коментиран от #8

  • 8 Сандански

    41 24 Отговор

    До коментар #7 от "Мдаа":

    Селяндури, ама им виж им храната, къщите, хората, управляващи, та и футболисти дори. Сигурно и там има корупция, ама като тук, едва ли. Можеш ли да си представиш, ФИНАНСОВИЯТ министър живее от подаянията на кума си? Шефът на комисия по ... не знам какво с незаконни строежи, другия, не можеше 100 Хил. да докаже преди да стане политик, сега асансьори и какво ли там не. Онази, Менда поправя закони, сега и бюджет ще ти прави, абе тръгнали сме на “умрело куче нож да вадим”!
  • 9 Кой68

    38 4 Отговор
    Колкото Турция ще признае-геноцида над арменците и кланетата в България по-време на робството при явни/неоспорими доказателства.Та антични ли са,северни ли са незнам.........

    Коментиран от #55

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Генерал 🇧🇬

    88 14 Отговор

    До коментар #1 от "ПЕНКО":

    Когато се е създавала македонска нация, се изгражда на антибългарска основа.
    Вие македонеещите се поради видима неграмотност, не го разбирате.
    1) Това не е окупация, а обединение на Царство България с бившите територии с преобладаващо българско население и за „решаване на националния въпрос“
    2) През 1941 Вермахтът разгромява всички войски по пътя си за Гърция със скорост на придвижване. Югославия капитулира за десетина дни, а две седмици по късно германците маршируват в Атина. Германските и италианските въоръжени сили, завладели териториите им, придобиват правата и задълженията на завоевател, определени в Хагската конвенция за водене на война от 1907 г. България не участва по никакъв начин в бойните действия и няма статут на завоевател.
    3) Когато Хитлер разрешава навлизането на българските войски в Тракия 70% от Пета Българска армия, която е дислоцирана, във Вардарска Македония, е от местни младежи. Така че - не може местните младежи сами да се окупират. Освен това, част от офицерския корпус също е произхождал от Македония, поне 1/3 са от Македония от тези офицери, които са служили в дивизиите и щаба на Пета армия във Вардарска Македония. Няма окупация, поради това, че не е имало съпротива.
    4) В българският архив има документални кадри за посрещането на българските войски в Македония, които вие няма да допуснете да се излъчат днес в РСМ. Защото когато се види - как населението посреща войските и цар Борис III, няма да могат ви вървят измишльотините з

    Коментиран от #20, #35, #36

  • 12 Генерал 🇧🇬

    55 11 Отговор
    ...няма да могат ви вървят измишльотините за някаква си българска окупация.
  • 13 98765

    16 9 Отговор
    Този крадец от прехода е на всяко гърне мерудия. Политически труп от Костово време.
  • 14 Добър реалист

    14 8 Отговор
    В Македония се говори на македонски език, а кога ше се говори на български ?

    Коментиран от #16, #34

  • 15 Борисов шиптър

    7 27 Отговор
    Македонците са българи, но ние подкрепяме турците и албанците. Севда Арнаудова, гагаузът Симеонов, разни джамбази и Каракачаи....
    Кръвта вода не става!
  • 16 9*19мм

    35 6 Отговор

    До коментар #14 от "Добър реалист":

    Единственото истинско в момента в РС Македония са шиптарите и албанския език. Всичко останало е евтина фантастика.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Васил от Льонеберя

    16 8 Отговор
    Шиптърите нема да ви окупират, они вам само че йебат и колят жените и деченя.
  • 19 Васил от Льонеберя

    9 6 Отговор
    Шиптърите нема да ви окупират, они вам само че йебат и колят жените и деченя.
  • 20 Balgarin

    20 8 Отговор

    До коментар #11 от "Генерал 🇧🇬":

    Има и много снимки за ,, всенародно посрещане"на руският окупатор в България през 1945 г.

    Коментиран от #25

  • 21 Иване

    11 9 Отговор
    сигурно комунистите са виновни и за тази тъпа статия. Фанатичния самоцелен антикомунизмът унищожава мисленето
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Генерал 🇧🇬

    21 6 Отговор

    До коментар #20 от "Balgarin":

    Точно така, зависи от политиката. Както за вас македонеещите се, днес, българите са окупатори, без да са били фактически в миналото такива, така и при нас- днес ни казват, че руснаците са били окупатори през 1944, без да са били такива. И това най-добре го показва всенародното поведение.
  • 26 художника

    10 5 Отговор
    Вижте първият химн на Република Македония и кой е неговият автор! И до днес химна се използва от ВМРО диаспората в чужбина.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Александър Македонски

    14 14 Отговор
    Сърбите се съпротивляваха срещу турците доста по-упорито от нас успяха и сами да се освободят после се противопоставиха твърдо макар и много по-слаби на германците опънаха се и на руснаците след втората световна война накрая из американците воюваха макар там войната да беше дистанционна по отношение на тях и въпреки всичките тези неща като че ли живеят малко по-добре от нас ние на кого сме се опъвали толкова упорито като тях донякъде човек може да ги разбере като че ли имат повече достойнство като народ

    Коментиран от #30, #40, #53, #54

  • 29 Докога

    12 1 Отговор
    Бoкo нaзнaчи eдин прecътпник-Eврoизмaмник ,убиeц и изнacилвaч зa OБЛACТEН УПРAВИТEЛ нa Рaзгрaд.Нaрoдa нe избрa тoзи прecтъпник зa дeпутaти зaтoвa Бoкo гo нaзнaчи нaпук нa хoрaтa oт Oблacттa зa Oблacтeн упрaвитeл.Прecтъпник кoйтo e cъдeн зa eврoизмaмa ceгa рaзпрeдeля eврoпeйcки cрeдcтвa в Рaзгрaдcкa Oблacт.Caмo c бунт и рeвoлюция щecвaлим тaзи мaфия и cгaн нaрoдe
  • 30 Я па тоя

    9 3 Отговор

    До коментар #28 от "Александър Македонски":

    А, така ли? Я, чети бре!
    "През 1826 г. е подписана т.нар. Акерманска конвенция между Русия и Османската империя. Портата признава, че е длъжна да изпълни чл. 8 на Букурещкия мирен договор от 1812 г. Тя се задължава в 18-месечен срок да уреди сръбския въпрос чрез преговори с депутати на сръбския народ, което да намери място в съответен хатишериф. На практика това означава поражение на султанската дипломация, връщане на Сърбия в границите й от 1812–1813 г. и признаване на нейното национално самоуправление.

    Окончателно решение все пак не последва веднага. То идва едва след Руско-турската война от 1828–1829 г. Според точка 6 на Одринския мир султанът се задължава да издаде хатишериф, с който да утвърди сръбската автономия, да разшири територията на Сърбия с 6 нахии и да признае Милош за наследствен сръбски кнез. Султанският хатишериф от 1830 г. признава Сърбия за васално княжество начело с Милош Обренович като наследствен кнез."

    Коментиран от #41

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Александър Македонски

    0 10 Отговор
    Всъщност сърбите на практика са ми се освободиха чрез въстанията си през 1804 и1823 години руско-турските войни само допринесоха за тяхната пълна независимост
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 македонец

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Добър реалист":

    НКОГА!
  • 35 Радко Михайлов

    2 6 Отговор

    До коментар #11 от "Генерал 🇧🇬":

    Фатмето с лампаз да си пази тези БКП-наци-комунистически пропагандни мастурбации за фатмашкия кенеф след обилната бюджетна кьор-софра като сътрапезник и събутилник на албиносния гюфто от Русе ДС-Ванче караПрас!
  • 36 Аре улево

    6 17 Отговор

    До коментар #11 от "Генерал 🇧🇬":

    Царство България е осъществявало ролята на ПАЗАЧ на германските завоевания на Балканите чрез четири (4) броя (официоално наименувани) ОКУПАЦИОННИ корпуси: 1-ви Окупационен корпус в Сърбия, 2-ри Окупационен корпус във Вардарска Македония; 3-ти Окупационен корпус в Егейска Македония; 4-ти Окупационен корпус в Беломорска Тракия! Навсякъде където са стъпвали изпратени от Б-ия чиновници, полицай, военни, учители, пропагандисти, ..... са се държали като Бай Ганьо в Солунската митница: безаконие, рушветчийство и корупция, терор, насилие и мародерство (особено спрямо депортираните евреи срещу заплатени от Царството "300 златни райхс-марки за глава" плюс траспортните разходи с БДЖ и БгРечноПараходство - виж договра с Германия за депортациите)! И всичко това пропагандно се обявявало за "освобождение" и "обединение", два месеца след което на македонците им е писнало от това "освобождаване" и до днес го помнят, мразят и ненавиждат! От тогава "българизацията" е считана за "вулгаризация" - като елините, византийците, ...! Затова е и толкова остра реакцията на македонците срещу сегашния опит за "българизация" чрез ДС-МВРо-вски "възродителен процес" - директно копие на БКП+ДС-"възродителния процес" срещу турците от 1980-те! Да не говориме че се върши от синовете и внуците на БКП+ДС-"въродителите", прикрили се под ОТКРАДНАТИ македонски символи и табели и имоти!

    Коментиран от #46

  • 37 българин

    4 15 Отговор
    много празни приказки изговорихме по адрес на макетата но истинината е една македонската история е по- верна от българската от нашата историая не си знаем произхода добре че са македонците да ни кажат че сме татари и че не сме славяни

    Коментиран от #51

  • 38 Пфу!

    6 2 Отговор
    Комуноидния БКП-мутро-блюдолизец Ванчо Сотето решил да захлеби некой лев като се включи в македонофобската БКП+ДС-истерия и манипулация на българите с лъжливи и измислени БКП+ДС-пропагандни клишета! По силата на Парижкия мирен договор (ПМД) 1947 победена и капитулирала Б-ия се задължава да съди всички бълг. военни, полицейски, администр. и пропагандни функционери за злодеянията, мародеррството, депортацията и престъпленията срещу човечността, които са извършили в окупираните "освободени" и "обединени" земи! Трябвало е да се платят на Югославия и на Гърция стотици милиони златни долари като контрибуции! Изплащането им е щяло до доведе до хуманитарна криза в разорена капитулирала Б-ия и Тито се разбира с Г. Димитров, Югославия (с Македония като федерална единица) да опрости контрибуциите на Б-ия, като в замяна Б-ия изпълни задълбенията си по ПМД-1947 и предаде на съд всичките бълг. окупаторскии функционери (ок. 2000), както и да даде автономия на Пиринска Македония и в продължение на 10 години да доставя въглища от Перник (за което е и построена ЖП-линията Перник-Волуяк!)! Отделно започват подготовките за разширяване на юго-федерацията с Б-ия! Гърция, обаче, си иска контрибуциите и те биват окончателно заплатени от БКП през 1964 с отстъпване на гръцката военна хунта (с цел излизане на Гърция от НАТО!) собствеността на имотите, църквите и гробищата на изселените македонци без да е упълномощена за това от собствениците - тези в Б-ия, но и тези в САЩ, Канада, А

    Коментиран от #39

  • 39 Пфу!

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "Пфу!":

    ПРОДЪЛЖЕНИЕ: Гърция, обаче, си иска контрибуциите и те биват окончателно заплатени от БКП през 1964 с отстъпване на гръцката военна хунта (с цел излизане на Гърция от НАТО!) собствеността на имотите, църквите и гробищата на изселените македонци без да е упълномощена за това от собствениците - тези в Б-ия, но и тези в САЩ, Канада, Австралия, соц-лагера, ... !!! Така гърците с булдозери зариват македонските гробищата с гробовете на нашите македонски предци - за срам и позор на България, която пропагандно обявява това за "голям успех" на българската социалистическа дипломция, водена от Иван Башев!
  • 40 АС/DC

    6 1 Отговор

    До коментар #28 от "Александър Македонски":

    За да разбереш това което си написъл трябва да прочетеш даста пове9че. Става въпрос за геополитика и свери на влияние. Твърде обширна е темата за Сърбия за да се опише тук. Един пример ще дам със Румъния. Румъния няма нито една спечелена битка или война но се е разширила за сметка на всичките си съседи.
  • 41 Onix

    4 5 Отговор

    До коментар #30 от "Я па тоя":

    Само един пропуснат факт. Руско-турската война 1828г.,оСвобождавс Гърция, като руската войска стига почти до Цариград. Преминава през цяла България, но не освобождава. Освобождава само Гърция, защото гръцкото лоби в САЩ плаща определена сума на руския цар. По-интересно е че, след оттеглянето на руските войски започва масово клане и терор в българските земи. Така че Русия винаги е гледала само своите интереси. След "освобождаването" на България през 1878г., България изплаща на Русия 23 тона злато, а също така подписва окупационен договор с Русия до 1905 година.

    Коментиран от #43, #44, #58

  • 42 Шаран БГ

    2 1 Отговор
    Я сръбският някой помни ли ??
  • 43 падналия ангел

    1 3 Отговор

    До коментар #41 от "Onix":

    Ми да бяхме станали и възтанали по време на тази война! А после да искаме нещо от руснаците! Стига с това-Путин ни е виновен!
  • 44 Я па тоя

    7 2 Отговор

    До коментар #41 от "Onix":

    Ти па си много важен, бре! Не стига, че руснака ти дава свободата през 1878, ами си и недоволен, че не било когато ти си пожелал, ха??
    Ами защо по време на Кримската война 1856, когато тиловите английски и френски войски бяха на българска територия не те освободиха, а?????
  • 45 Ванко

    3 2 Отговор
    Ако бг.русофоба бе ъгъл,то щеше да е най-тъп пият такъв в геометрията..
  • 46 Генерал 🇧🇬

    8 2 Отговор

    До коментар #36 от "Аре улево":

    Не върви да цитираш вашата "македонска" история от преди 1990, просто защото такава не съществува!! Имате Северно макединска история от 1990.
    Българският народ е бил най-многоброен и е заемал най-обширна етническа територия. За съжаление загубата на български земи започва при Берлинския конгрес 1878. Берлинският договор основно ревизира Санстефанския мирен договор и разпокъсва Санстефанска България на на пет части - Княжество България, Автономната област Източна Румелия, Македония и Одринска Тракия, които се връщат на Османската империя, Северна Добруджа се дава на Румъния, тъй като Русия взема от нея Южна Бесарабия, а Поморавието с Ниш и Пирот се дават на Сърбия.
    В 1912 в Първата Балканска война България на практика почти сама побеждава Османската империя. Вместо това да доведе до освобождаването на Македония, Одринска Тракия и Беломорието от турска власт, последва Междусъюзническата война, при която губим тези земи.Освободен е само Пиринския край. През Първата Световна война България се включва чак в 1915, но на страната на Централните сили, която се оказва губеща. Това води до национална катастрофа, в резултат на която губим завинаги не само Македония, Беломорието и Източна Тракия, но и Южна Добруджа. От 1915 до 1919 Западна Тракия е в България, но след Ньойския договор тя е окупирана от Антантата, като впоследствие е предадена на Гърция. С Крайовската спогодба от 1940 Румъния все пак връща Южна Добруджа на България. На 1 март 1941 България е принуден
  • 47 Генерал 🇧🇬

    8 0 Отговор
    .... На 1 март 1941 България е принудена да се присъедини към Тристранния пакт. В резултат от 1941 до 1944 е извършено обединението на по-голямата част от БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ с БЪЛГАРСКО НАСЕЛЕНИЕ, в това число Македония, Поморавието и Беломорието. За голямо съжаление това, първо, е само за 3 години и второ, е осъществено в съюз с Нацистка Германия на Хитлер. Още през 1944 тези български земи отново са били отнети от България, което е потвърдено с Парижкия мирен договор от 1946. Така България остава с днешната си територия. В Европа има 2 страни, които практически граничат само със себе си. Едната такава е Унгария, а втората е България. Извън България са изконни български земи, в които все още живеят истински българи и които са повече от днешната ни територия.

    Коментиран от #48

  • 48 А де

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "Генерал 🇧🇬":

    Точно това е истината . Не може да си загубил 87576453897867564876 броя войни , да си водил войни срещу великите сили , и после - Те комунистите са единствените виновни . Добре , че бяха те да забърсват купчините с го.на след другите . Ми естествено е да се помага след война , на преките съюзници Гърция , Сърбия , тези които посрещат с оръжие Вермахта в най -трудните години на война . Когато над Лондон летят бомби , или само за ден са потопени 50-60 транспортни кораба през Атлантика - България тогава къв го играеше?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Моряка

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Behemoth":

    Как изобщо мислиш,че може да се сравняваме с Чехия,бе малоумник.Докато ние почти без съпротива,сами сме се напъхали под турско робство(поради свойствените ни и досега междуособици) и сме проспали цели 500 години,чехите са се развивали като сплотен,умен и интелигентен народ,работлив и предприемчив,а Чехия е една от водещите технологични държави в Европа до втората световна война.След Освобождението мнозина чехи идват в България да ни ограмотяват,създават училища и културни институции.Гордост за цяла България е Приморския парк,наречен от варненци Морската градина,създадена от чеха Антон Новак,чиито наследници и до днес живеят във Варна.И ако през 1968 година ги бяхме послушали да тръгнем по техния път на социализъм с елементи на отворена пазарна икономика,сега щяхме да бъдем проспериращи,далеч пред Китай.
  • 51 Българин

    1 3 Отговор

    До коментар #37 от "българин":

    А ти си българин,колкото аз съм италианец!
  • 52 Ника

    4 0 Отговор
    До 8 . Каква им е храната. Смрад на овци и кочове,защото кръчмите ги даржът само албанци и турци. Не ми ги хвали за нищо не стават. Превзети са от албанци, но са прости и не го разбират. Честито до им е.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Язе

    7 0 Отговор

    До коментар #28 от "Александър Македонски":

    Сърбите са водели само една война с османлиите и то не сами а в коалиция с останалите владетели от Балканите. Останалите войни са водили срещу балканските си съседи на страната на османлиите. Гърци и Българи водят 100 г. вони с османлиите а сърбите през това време грабят земи в тила. В битката при Никопол 1395 г. сърбите идват уж на помощ но точно когато християните вземат надмощие те нападат в гръб и помагат на османлиите. Това е последната битка за България, загубена заради предателството на Сърбите. Да не забравяме, че те половината се отричат от православието и стават мюсюлмани. При походите на В. Варненчик саботират снабдяването даже водят сражения срещу кръстоносците и така забавят похода и идва зимата. Следващата година вече е късно и османлиите се окопитват. Те са основните потушители на въстанието на Константин и Фружин. А техния княз е водил ударения отряд на султана при битката за Анкара. Османската империя оцелява защото Сърбската войска спасява синовете на султана. Единият от които е син на сестрата на княз Лазар. След това помага в гражданската война и така спасява империята. Сърбите са ~урви и предатели.
  • 55 За това което казваш

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Кой68":

    Нямаше да ви има , това 500 години знаеш ли колко са - виж македонците няма българи там . Нас за десет години половината ни население затрихте повече от половината не си върнаха имената и са вече българи какво ще кажеш за това ?
  • 56 Аве Адолф Хайл

    2 0 Отговор
    Вcички cръбcкo - бoлшeвишки утрeпки в Cкoпиe, oтдaвнa вeчe ca изхвърлили cин кaмък oт нaпъвaнe дa cи измиcлят държaвицa , и дрънкaнe нa кoмуниcтичecкa прoпaгaндa ...... ВEТO дo дупкa нa тaя бoлшeвишкa cмeт .
  • 57 истината

    1 0 Отговор
    алчните измекяри като тоя на снимката провалиха демокрацията и положиха основите на корупцията в българия
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.