Last news in Fakti

22 Ноември, 2020 21:30 4 792 59

Коронавирус: българските власти са абдикирали от проблема

  • стефка николов-
  • българия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • германия-
  • абдикация-
  • европа

Управляващите трябва да предприемат някакви действия и да спрат да бъдат просто наблюдатели на случващото се

Коронавирус: българските власти са абдикирали от проблема - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Не може в тази ситуация, от която зависи нашият живот и този на близките ни, да стоим на едно място и да викаме неволята или всеки да се спасява сам", убедена е Стефка Николов. Българката е следвала политология, социология и бизнес администрация в Германия. В интервю за ДВ Николов сравнява това, което (не) прави българското правителство, с мерките, което предприемат другите държави. Какви са нейните критики?

Стефка Николов: Всички правителства в Европа реагираха бързо и с изградена стратегия. Дадоха ясен отговор на рязко покачващите се случаи. Независимо дали социалистически, консервативни или популистки, всички правителства избраха здравето и живота на населението си пред неконтролираното разпространение на вируса. Те ограничиха правата и свободата на гражданите, но успяха да запазят най-ценното - човешкия капитал. Предпочетоха краткия спринт, а не дългия маратон.

Само в България все още няма политическа отговорност за случващото се, а именно за това, че стотици хора губят живота си в неравната битка с вируса. Има единствено половинчати мерки и неясни стратегии, които в дългосрочен план ще доведат до задънена улица.

ДВ: Нали знаете колко бързо ще Ви обвинят, че отвън е много лесно да се съди.

Стефка Николов: Държавата трябва да защитава и да пази здравето на хората. Но в България от началото на епидемията досега, девет месеца по-късно, така и не се видя ясен план или стратегия за действие, обратно на това, което политиците обясняват. Дори и да има някакви мерки, те бяха неясни и неаргументирани за обществото. Имаше достатъчно време за подготовката на стратегия и план за реакция, които в дългосрочен план да осигурят стабилност и доверие сред обществото.

Само за пример: в Бавария, където живея, PCR-тестовете за коронавирус са безплатни за всички граждани, независимо дали имаш симптоми или не - поема ги здравната каса. Второ, всеки който пожелае преглед, има няколко варианта - да се прегледа при личния лекар, като ако няма симптоми, може да отиде по всяко време, а ако има - след нормалния прием по един час на ден. Втората възможност е да поиска посещение вкъщи на лекар от регионалната служба и тестване. В последните седмици за подсилване на екипите са сформирани и нови центрове от различни организации като Германския Червен кръст. Другата възможност са пунктовете за тестване на открито, в които минаваш с автомобила си и ти взимат проба през прозореца. За получаването на резултата също има няколко възможности - на страницата на изследващата лаборатория, чрез SMS, чрез специално приложение, телефонно обаждане или писмено известие по пощата.

ДВ: А различията между България и Германия в контекста на сполетялото света бедствие съвсем не се изчерпват с това.

Стефка Николов: Много голяма роля имат и здравните служби, които в Германия са може би най-важният орган за ограничаване на пандемията. Те бяха подсигурени с допълнителен персонал и бюджет. От септември в тях работят и хора от армията, студенти, пенсионирани държавни служители, които проследяват контактните лица на заразените. При това се водят разговори с часове, за да се локализират всички контакти, както и да се установи къде най-вероятно се е заразил болният. Здравните служби са също така главният източник за информация и данни. На тяхна база се съставят плановете за действие на политическо ниво, които регламентират мерките за ограничаване на заразата в дадена провинция. Разбира се, всичко е много сложно и всяка мярка е определена с участието на много експерти. Всички политически решения се спазват от населението, като важна роля играе роля това, че обществото се информира на достъпен език, приема мерките и осъзнава до какво ще доведе неспазването им.

ДВ: Т.е. германците вярват на своите политици и не ги подозират в популизъм?

Стефка Николов: Политиците в Германия поемат отговорността за своите решения, водейки се единствено от научните данни и експертите в тази област. За разлика от България, където превес взимат популистките решения от рода на "българите не одобряват мерките и не искат затваряне на заведенията" и др. Политиците се съобразяват с настройката на обществото по темата, а не с това какво е необходимо да бъде направено за опазването на здравето на хората. Резултатът: отделенията в болниците са препълнени с болни от коронавирус, лекари, медицински сестри и санитари са уморени, унижени и отчаяни от мениджмънта на правителството, националният оперативен щаб и министерството на здравеопазването.

ДВ: Това е диагнозата, а как би могла да изглежда рецептата?

Стефка Николов: Тъй като съответните служби, министерства и правителство показват тотална абдикация от проблема, остава единствено апелът към здравия разум на човека. Свободата или по-точно слободията на един народ и неговите управници (по време на пандемия) ще приключи на апарата за обдишване. С тази разлика, че за някои пациенти ще има резервирани легла, стаи, медикаменти и дежурни екипи, а други няма да имат никакъв достъп до болничните заведения.

Автор: Биляна Михайлова


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 43 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гражданин

    22 61 Отговор
    Борисов е заложник на група лумпени които обикалят нощем по София палят и трошат витрини и глави на полицаи.Да даде властта на някой с твърда ръка.

    Коментиран от #48, #51

  • 3 pbdan

    66 15 Отговор
    Март месец направиха бариери между областите за 20-30 заразени дневно в цяла България и за 1-2 починали на ден. Сега за над 4000 заразени и 130-150 починали на ден - нищо?!

    Коментиран от #13, #56

  • 4 честен ционист

    28 8 Отговор
    Стефка ако се представи с тая фамилия в БГ, нали знае, че ще я помислят за джендър.

    Коментиран от #9, #17

  • 5 нашия

    21 22 Отговор
    те знаят ,че реален проблем няма -и повече се вълнуват за собствения келепир .а че ниой няма да умре ОТтоя вирус те го знаят много добре
  • 6 Абе Душа

    9 23 Отговор

    До коментар #1 от "Не изтривай":

    Ти май имаш само душа, без мозък. Като си промел нещо невярно, поне да го беше разбрал. Става въпрос за еди колко си дУши, а не душИ. Освен това Радев и служебното му правителство организираха изборите. Хайде бегай да раздухаш.

    Коментиран от #12

  • 7 Перо

    51 9 Отговор
    Не разбрахте ли,че няма държава?

    Коментиран от #59

  • 8 мъка мъка

    19 21 Отговор
    Стефка защо не се преименува на Стефан, ей така за синхрон.
  • 9 нашия

    11 22 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    сега не разбрах това Николов мъжко ли е или женско

    Коментиран от #11

  • 10 Мила

    43 13 Отговор
    Изключителен анализ на ситуацията в България, на пълното безхаберие на правителството и трагичната обреченост на българския народ...

    Коментиран от #27

  • 11 честен ционист

    9 15 Отговор

    До коментар #9 от "нашия":

    Без значение, важното е, че Ковид му е промил вече мозъка.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 plovdiv

    26 29 Отговор

    До коментар #3 от "pbdan":

    И какво точно да се направи бе господине.............ние не сме БАВАРИЯ С БЮДЖЕТ КОЛКОТО БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ , а тази г-жа Николов или г-н не разбрах точно да си седи у Бавария и да не ръси мозък , за сведение да и кажа , че в Англия никой нищо не спазва и въпреки това се води Локдаун и дават даста пари на всеки , тук като ни затворат и пукаме от глад , защото нямаме пари ......разбрали г-жа НИКОЛОВ .........

    Коментиран от #20, #21, #43

  • 14 Абе Душа

    23 3 Отговор

    До коментар #12 от "Не изтривай":

    Спри да копираш едно и също. Какво гласуване по пощата, ти мозък имаш ли? С БГ пощи щял да гласува, хахахаха. Та нали така ще си нагласят изборите както решат - справка САЩ и последните им избори. Хайде сега се поинтересувай колко държави са изпробвали гласуването по пощата и колко са го повторили след това - николко. Спрете да пишете глупости, хора!
  • 15 ТМВ

    8 11 Отговор
    Всичко е в ръцете на майката Природа,за господ не съм сигурен!!!
    Естественият подбор решава кой да живее и кой не като при дивите животни болните и слабите умират или ги изяждат зверовете!!!!
    Всичко в краткият ни живот тук на земята е съдба карма и орисия!!!
    От край време има една такава приказка,ако на някой му е писано да се обеси няма да се удави!!!!

    Коментиран от #58

  • 16 Грейс

    27 13 Отговор
    Стефка Николов като станеш пак Николова се обаждай от където и да било! От такива женки с "в" накрая ми иде да П о в ъ р н а.

    Коментиран от #22

  • 17 нашия

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    вий сега има два най-популярни вариянта Николова да стане Николколов-и двата са свързани с простотията-единия когато семейсво си оформя документите там навън-тия ахмаци не знаят че фамилиите на мъжете и жените се различават в нормалните държави- а двамата в семеъството са прости и не могат да го обяснят на ахмаците-и другия вариянт е ако си мислиш че така е по модерно или по тарикатско и сам направиш тая простотия
  • 18 Верно ли

    10 13 Отговор
    Само заглавието беше достатъчно, да разбера че е от Дойче зеле. Нема и да се Абя.
  • 19 🐷 Боко ТИКВАТА

    15 3 Отговор
    Абе я по-добре гледайте каква маркировка има по пътищата, БЕ НЕБЛАГОДАРНИ ТУЛУПИ....хахахаха.
  • 20 pbdan

    24 6 Отговор

    До коментар #13 от "plovdiv":

    За по-строги мерки не е необходим бюджет като на Бавария. Пропиляхме цяло лято заради хотелиерите по морето и сега се чудим откъде и защо дойде вируса. Гърците и те направиха същата грешка и сега се чудят защо стана така и какво да ограничаваме сега. Заразата е бомба със закъснител. В момента е добре, но след месец, два гръмва.

    Коментиран от #25

  • 21 🐷 Боко ТИКВАТА

    30 6 Отговор

    До коментар #13 от "plovdiv":

    Как нямаме пари БЕ ТИКВЕНИК?! Малко ли пари раздадох от джипката?К'во искаш още? Ама да знаеш, че след изборите, КИНТА НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ, а САМО ЩЕ ВРЪЩАТЕ...ЧЕРНИ НЕБЛАГОДАРНИЦИ....хахаха.
  • 22 Хаха

    4 8 Отговор

    До коментар #16 от "Грейс":

    "Грейс" стани българка първо, после учи другите.

    Коментиран от #33

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 plovdiv

    9 2 Отговор

    До коментар #20 от "pbdan":

    Не съм съгласен с теб , защото , когато баталясваш нещо , трябва да се компенсира персонала и хората изобщо , които са в дадената сфера , тук нищо никой не дава и хората като спратт да си плащат сметките , кредитите и тока хеее тогава ще видиш какво ще дтане и сега , който желае да се скрие и чака , само , че в БГ живеем масово от ден за ден ....................

    Коментиран от #29

  • 26 Бавария ни назначи Тулупа за....

    13 2 Отговор
    Министър председател,партията и името и е от Бавария,а накрая пак са виновни Българите....Пак швабите ни го нач...ха и пак ние сме прей.....ните..
  • 27 Другия с коня

    7 19 Отговор

    До коментар #10 от "Мила":

    БСП и 20 НПОта извадиха хората по площадите след успеха с Вируса напролет и Скочилия до небесата Рейтинг на ГЕРБ и Щаба Въстания,митинги и събирания на големи групи от хора...за Оставка....Сега разчитат на разпространения Дифузно от Самите тях Вирус да стане повод за Оставка...Обаче Народа не е Прост колкото червените цървули си мислят.Не чак толкова Прост ..
  • 28 Гост

    29 9 Отговор
    Много много точна статия. Господа, не се заяждайте за името на авторката, както казва и Шекспир, розата, както и да я наречеш, ще ухае сладко. Същността е, че в България никой не поема отговорност за ситуацията, в София спешна помощ не идва с часове, отворени са училищата, претъпкани са рейсовете, баровете и другите места на закрито все още гъмжат от народ, а болните умират по стълбите на болниците и в домовете си, PCR тестовете са с безумна надценка (позволена от държавата в период на ПАНДЕМИЯ). Повечето хора вече имат близки, които са починали от ковид. Значи, нещо трябва да се промени, защото следващата жертва може да сте ВИЕ.
  • 29 pbdan

    5 12 Отговор

    До коментар #25 от "plovdiv":

    Ден за ден живеят само еднодневките. Тези, живеещи на квартира, със заеми от "Кредисимо" и неплатили си данъци,ток, телефон, отопление, вода и останали без работа не са много. Мазнинка требе, гласувайте за друг ако сте толкова много.
  • 30 А бе

    27 4 Отговор
    За наш'те тиквеници все народа е виновен, че не спазва мерките, пък те всичко направили както трябва! Дават пари само за вдигане на заплати и за подпомагане на фирми, за да си осигурят гласове на изборите. За безплатни тестове и за медицинско оборудване не намериха пари 9 месеца
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 коронавирус

    20 5 Отговор
    "българските власти"- такова животно нема,има само "бащица" тиквун 1-ви и надявам се последен,след него може да говорим за българските власти!
  • 33 Грейс

    4 13 Отговор

    До коментар #22 от "Хаха":

    Ха ха , по тоталитарното седял до всяко новородено по един партиен секретар и казвал всяко дете как да се казва, та на мене това се паднало, та партийно ми е името.
  • 34 Възмутен

    17 1 Отговор
    Ама нали в началото имахме малко бройки като държава с задължителната вакси за туберколоза и това ни вардеше затова бяха малко болните,а сега пък какво стана сигурно ни се изпари ваксината.Е точно заради такива лъжи и подобни на тях стотици още говорени от измисления щаб и правителството населението ни невярва в нищо.Не се мислеше за народа а за чекмеджетата.
  • 35 Фъзи

    6 8 Отговор
    Грижата за здравето на българския гражданин изключва такива средновековни мерки като:затваряне на икономиките, обедняване на гражданите,уронване на престижа на образованието и културата,срив на икономиката,докарване на фалити на фирми и предприятия,пълен хаос в здравеопазването,манипулиране на съзнанието на хората.Европа вече обедня и няма бъдеще! Европейският данъкоплатец е излъган и подиграван! Колкото по-бързо разбере това толкова по-малки ще бъдат щетите!Но всяка нация отговаря сама за себе си!

    Коментиран от #50, #52

  • 36 Просто

    21 2 Отговор
    Управляващите лъжат за размера на проблема. Всичко е тотално трагично. Тестове не се правя и то умишлено. Заразените са в пъти повече. Болните са оставени, ако го преживеят, преживеят. Ако се усложнят и случайно имат късмета изобщо да стигнат до медицинска помощ може и да бъдат тествани и да влезнат в бройките на статистиката с ковид. Инак са просто починали.
    Общата смъртност от всичко за 44 седмица е 30% повече отколко е била през последните 5 години за тази седмица това са 600 човека повече. За 45 седмица е 40% по-голяма т.е са починали с 1000 човека в повече спрямо предходните 5 години. А някои обясняват как лъжели и надували болните. Лъжат, но не като надуват, а като изкуствено намаляват чрез целенасочено не тестване.
    Честит законен геноцид на всички мерки не са необходими нали.
  • 37 Тодоров

    25 3 Отговор
    Министър Ангелов,МЗ и РЗИ ежедневно заливат обществеността за новооткрити Covid отделения и брой легла за лечение на Covid болни!
    Това което откриват не са болнични легла за активно лечение ,а най обикновени КРЕВАТИ!
    РАЗЛИКАТА ГОСПОДА Е ОГРОМНА .
    ЕДИН КРЕВАТ СЕ ПРЕВРЪЩА В БОЛНИЧНО ЛЕГЛО ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ САМО КОГАТО ЛЕЖАЩИЯТ НА НЕГО ПОЛУЧАВА КВАЛИФИЦИРАНА И АДЕКВАТНА СПРЯВО НУЖДИТЕ СИ ВИСОКОКВАЛИФИЦИРА НА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ!ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ЕВТИН ПОПУЛИЗЪМ И МИЗЕРНА ПОЛИТИКА !
  • 38 Защо

    6 12 Отговор
    След като пролетта Германия въведе драконовски мерки,сега заболелите и починалите са в пъти повече? Нали мерките давали резултат? Или всичко се прави за узаконяване свободата на хората/там вече гласуваха такъв закон/.
  • 39 констатация

    15 2 Отговор
    Много добре го е казала тази жена - няма други правителства в Европа, освен българското, които да си позволяват да рискуват живота на гражданите с цел да си присвоят помощите от ЕС, които реално са за справяне с икономическата криза поради локдаун. Борисов не иска да въведе локдаун, за да има основание да не подпомага фалиралите или закъсалите предприятия, ресторнтьори и т.н. със средствата от ЕС, а за да си ги присвои. Затова ни се карат на нас как не спазваме мерки, но големият въпрос е кои мерки? Ами щом ресторантите работят, ако нямат клиенти каква е ползата от това, че те работят?! Как хора, работещи по 2ма и повече на 4 кв.м да спазват мерки? Трябва локдаун, това е толкова очевидно. Но не, така ще има идеалното оправдание да не се раздават по предназначение средствата от ЕС, а да отидат пак по чекмеджетата на Борисов, Пеевски, Доган или още някой зад кулисите.
  • 40 Hoho Boho

    7 4 Отговор
    Инфо от последните дни...

    Резултат в Гърция след едномесечна карантина:
    "Рекорден брой починали за едно денонощие в Гърция"

    "Oт три ceдмици Гeрмaния e пoд "лeкa кaрaнтинa",
    включвaщa зaтвaрянe нa рecтoрaнтитe, cпoртнитe зaли и тeaтритe,
    кoятo oбaчe нe вoди дo нaмaлявaнe нa зaрaзявaниятa."

    и т.н. - вижте Англия, Франция, Италия , Испания...

    Локдаун не решава нещата :)
    --
    Мерки трябва да има
    в организацията на НАШЕТО здравеопазване.

    Коментиран от #42

  • 41 дявола

    9 9 Отговор
    Ако искаме да го изкореним ковида 19 трябва да си затвори цялата държава за 3 седмици и готово. Тогава няма кой и как да се заразява.Като казвам цялата говоря за всичко само аптеките да работят нищо друго

    Коментиран от #47

  • 42 източника

    7 1 Отговор

    До коментар #40 от "Hoho Boho":

    Дай цитати за инфото, иначе е в противоречие с данните на СЗО - виж графиките на заразените в Германия и Гърция за последната седмица и сам ще се убедиш в неправомерността на поста си. Аз пък ще ти кажа за Франция - отчита се значим спад на броя новозаразени за 24ч последната седмица, след като наложиха локдаун на 29 октомври, при все че училищата си работят. Обаче всеки излиза навън след като е подписал атестация за кое от 5-те рзрешени неща излиза навън. И това дава резултат. Разбира се няма отворени ресторанти, молове или магазини, освен за храна и аптеки. Барове, фитнес зали и дискотеки са затворени. За сега те остават затворени до средата на януари. Говори се за отваряне на магазините преди Коледа, но при условие, че в тях има 1 клиент на 8 кв.м площ. Не ми казвай, че "мерките" в България имат нещо общо с тези. Отделно се готви масово тестване, с цел бързо изолиране на заразените, при това безплатно, а не на цена 1/4 от минималната работна заплата, както е сега в България.

    Коментиран от #44, #46

  • 43 А защо няма

    7 3 Отговор

    До коментар #13 от "plovdiv":

    Пари , защото ги окрадоха , няма как да си с 8 % здравна вноска и да искаш грижа , в Германия е 14,8 % и за по двете страни , проблема е в некадърни и корумпирани политици
  • 44 Hoho Boho

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "източника":

    3462Виж това в Гугъл
    Рекорден брой починали за едно денонощие в ... - fakti.bg
  • 45 Петър

    1 11 Отговор
    Тази или този, не мога да разбера пише глупости.Няма държава, която да се е справила с пандемията.Проблема е в хората, а не в управляващите, които и да са те.Това не го ли разбрахте.
  • 46 Hoho Boho

    3 1 Отговор

    До коментар #42 от "източника":

    Виж това в Гугъл
    Oт три седмици Германия e пoд лeкa карантина Факти.бг
  • 47 гений

    1 5 Отговор

    До коментар #41 от "дявола":

    Тебе ли, че те ядеме трите седмици ако го направим?

    Коментиран от #53

  • 48 Политолог

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гражданин":

    Така е. Здраво се е наакал Б.М.Б. Той си мисли, че това ще помогне на изборите, но ще стане точно обратното и то от страх от орките, които горят маски. Същевременно хората осъзнават , че са оставени на произвола и това води до главоломна загуба на електорат. А голият охлюв с фалшивата коса сериозно допринася за бъдещията катастрофа
  • 49 Любимата роля

    12 1 Отговор
    Любимата роля на Борисов е да не се задълбочава и да сменя настроението и мнението си като носни кърпички. Ако има успехи благодарение на него са постигнати, а ако има провали и неуспехи другите и опозицията са му виновни.Те са му пречили също както като беше гл.секретар на МВР се оправдаваше за престъпността:"Ние ги хващаме, те ги пускат". Винаги при провали и неуспехи играеше роля на страничен наблюдател и се криеше. Така прави и сега при кризата с корона вируса, но виждаме вече как е изпуснал кормилото и сигурно съжалява ,че не подаде оставка. Но къде ти, нали чекмеджетата трябва да се пълнят!
  • 50 Опа

    6 0 Отговор

    До коментар #35 от "Фъзи":

    Като не включва средновековни мерки тогава какви? Умиране по стълбите на болниците? Нищо няма да ви пожелавам, само питам. Каква икономика без хора?
  • 51 Затова ли

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гражданин":

    ви плаща да тролите? 😉
  • 52 Да умират

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Фъзи":

    хора е по добре! "УМЕН СИ"!
  • 53 Не си гений

    8 2 Отговор

    До коментар #47 от "гений":

    Е като си щракал с пръсти в някоя чалготека няма да имаш какво ядеш. Стига глупости.!!! 3 седмици не са много или са поне по добрият вариант от черните забрадки. Какво още е нужно за да го проумееш?
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Българските

    10 0 Отговор
    власти не само са абдикирали те прилагат геноцид на населението. За единадесет години само ниски доходи и високи данъци. Прочистването на територията върви с бързи темпове.
  • 56 То тва е целта

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "pbdan":

    Да се заразяват свободно и на воля
  • 57 Един

    3 0 Отговор
    Напротив ! Властите осигуриха всички мерки за постигане на максимум изгода от ситуацията! Епидемията се разраства - източват се здравна каса, фондове, трупат се заеми ... ВСИЧКО ВЪРВИ ПО ПЛАН! Какво от това , че някои мрат по стълбите на болниците!
  • 58 Айде

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "ТМВ":

    Аз пък предлагам човечеството да не се занимава с медицина и да харчи толкова много пари, а спестените от здравеопазването пари да ги насочи към дейности като ихо-ахо.
  • 59 Разбрахме

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Перо":

    Че в германия няма свободни места в болниците защо не го каже и да излезе в Берлин да протестира защо там не затвори кръстовища щом работи там ами тук дава акъл и защо западна германия обедени бедните германци от източна Германия ако и ние нямахе социализъм нито някои ще напусна българия нито ще имаме бедни