Last news in Fakti

23 Ноември, 2020 13:00 5 583 41

Хора, какво се случи с нас?

  • коронавирус-
  • пандемия

Как се промени животът ни от проклетия вирус, до какво доведе отчуждението, пита културологът

Хора, какво се случи с нас? - 1
Снимка: БГНЕС

Коментар на Ивайло Дичев за "Дойче веле"

Днес между 50 и 80% от преминалите на работа онлайн казват, че предпочитат да си останат вкъщи и след пандемията. Дори и в по-слабо развитите дигитални икономики, каквато е нашата, цифрите са сходни. Общите платформи, видеовръзката, достъпът до всякакви архиви и програми всъщност прави труда онлайн по-производителен. Спестяваме часове висене в задръствания, лежим по пижама на дивана с любимия котарак на скута, пък и шефът пести разходи за офис.

Но всеки прогрес има цена. Дистанционната работа усилва неравенствата между хората. Едните имат домашни удобства, другите не; едни семейства имат по стая за всеки и се изнасят в кокетна вила сред природата, други могат да се изолират само в гардероба. Заражда се воля за всеобщ и безплатен достъп до интернет и ако карантината продължи, вероятно ще се стигне и до политики в тази посока. Но засега основната тежест на дигиталната миграция е върху плещите на работника. Не знам как е при българските учители - ние в университета минахме на онлайн преподаване без институцията да ни плати домашните интернет-абонаменти или да ни купи компютри. Ще кажете - дреболия, въпросът е, че се събират много такива дреболии.

Близкото се оказа тъй далечно

Новата дистанционна работа има тенденцията да заличи разликата между работно и свободно време. Е да, ама си непрекъснато на разположение. Към разликата в интернет-уменията, които някои са имали щастието да усвоят преди пандемията, други - не, ще добавя и едно чисто психологическо неравенство, което дистанционната работа усилва: способността сам да планираш, да се контролираш без някой да стои над главата ти. Качество, което заменя досегашната печеливша способност да си създаваш връзки. Тъй да се каже общителните са изместени от съсредоточените.

Онлайн съвещанията представят специфичен проблем. От една страна служителите ги предпочитат - докато тече скучният доклад на шефа, ще сготвят нещо или ще наредят пасианс. Тази тенденция я имаше и преди COVID-а, особено в по-големите зали, където можеше незабелязано да следиш телефона си, уж слушайки. Сериозният въпрос е дали виртуалните съвещания могат да заменят физическите, които са ни вече непоносимо скучни.

Представяме си все по-съвършени комуникации, които предават перфектно изражението на всеки участник, интонацията на гласа му. Изкуственият интелект сигурно ще почне дори да зуумва и подсилва отделни ракурси на лицата, както правят камерите в риалити-игрите, ще имаме данни за телесната температура и сърцебиенето на събеседниците си.

И все пак досегашните цивилизации са развили една почти религиозна вяра във физическата среща лице в лице, в ръкуването (което сме на път да елиминираме заради ограниченията), в официалната вечеря, с една дума - в съвместното телесно преживяване, което закрепва контакта. Когато се срещнат двама президенти, това е събитие; когато разговарят по видеотелефона - всекидневие. Някакво усещане за симулативност оставят конферентните връзки - също както гражданските протести във Фейсбук, които опитват да заменят физическото присъствие на площада.

Защо е по-лесно да мразиш в интернет

Отчуждението обаче не само охлажда отношенията. Изследванията показват, че агресията - расова, хомофобска, класова - е обратно пропорционална на това дали познаваме лично съответните хора или за нас те са само виртуални образи. Затова и в интернет върлуват такива урагани от омраза, раздухвани от иначе кротките хора по пижама на дивана.

Помислете и за бездомниците, които просят на ъгъла - техният "бизнес" е всъщност най-тежко ударен от преминаването на живота онлайн, защото минувачите са се преобразили в интернет-сърфисти. Затова пък онези организации, които имат сайтове и дигитален ПР, днес процъфтяват заради увеличения трафик и, както напоследък разбрахме по повод ХелпКарма, печелят добра пара.

По същия начин разцъфтяват Фейсбук и Амазон, според (ироничното) "правило на Матей", че който има, ще му се даде, а който няма - ще фалира. Няма нужда да споменаваме революцията в пазаруването, което е на път да превърне магазините в изложби, където само разглеждаш, а после поръчваш онлайн. Цената на това ново удобство е смъртта на кварталните магазинчета, малките книжарници, прохождащите бизнеси.

Мигрирането на човечеството във виртуалния сват направи така, че заживяхме с далечното - очакваме веднага да гледаме новия сериал по Нетфликс, вълнуват ни американските избори, следим любовната драма на Клое Кардашиан. Обратно, нещата около нас се оказаха далечни - карантината направи така, че да излезеш на улицата е пътешествие. Нали си спомняте как престанахме да ходим на кино? Днес рискуваме да се отучим от физическото посещаване на музеи, концерти, театри. Не че ще загубим интерес, а ще навикнем да ги ползваме дистанционно и това ще ги промени, както се промени киното, когато влезе в телевизора, а после в телефона.

Животът - в хибриден режим

Хората се научиха да организират Фейсбук вечери, с кристални чаши и свещници, всеки от своята страна на екрана. Не само по-евтино, но и практично - всеки може да си готви каквото обича. Подготвени сме за този тип общуване благодарение на трогателните скайп-родителства, където мама от Италия пита детето си в родопското село какво е закусило и дали си е научило уроците. Какво става с приятелствата, когато хората почнат по-малко да ходят на гости по комшийски и почнат да вечерят с хора от цялата планета?

По-младите пък танцуват на виртуални партита. Ще кажете, какво парти, ако не си там, на място? Изглежда емоцията успява да зарази от разстояние. Основното е това, че нещо се изживява едновременно - съвпадението по време заменя съвпадението по място. Подобни стрийминг-общности си пробиват път в провеждането на партийни митинги, научни конференции, та дори в религиозни служби. Може би след пандемията ще почнем да се връщаме понякога на площада, в аудиториите, в храмовете, но много вероятно е животът да мине в хибриден режим.

Най-дълбок отпечатък ще има интернет-отшелничеството върху любовните отношения, онези, при които телесният контакт е неизбежен. Предното поколение вече преживя драмата на СПИН-а, който принуди тогавашните млади рязко да ограничат сексуалната си свобода. Днес застрашени наистина са по-старите, но страхът от чуждото тяло е проникнал във всички гънки на обществото. И тук карантината чука на отворена врата: онлайн-свалките са станали част от културата и вече отдавна не е срамно да си намираш партньор или съпруг в платформа за запознанства.

Какво да се прави, трябва да се научим да плаваме в безтегловността на новия виртуален свят. Ако има някаква полза от този проклет вирус - това ще е.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 кооо

    40 6 Отговор
    кво питаш нас бе - питай тиквата и правителството
  • 3 честен ционист

    27 6 Отговор
    Ганчо се самозатри още 1989г. Дигитализацията само ще подпечата изчезването му като вид.

    Коментиран от #12

  • 4 Директора

    34 3 Отговор
    Питайте диктатора. Само пари са му в празната еднокнижна глава!
  • 5 Вече

    31 3 Отговор
    ще правим деца онлайн. Ще ги пращаме в епруветки по куриер.

    Коментиран от #37

  • 6 00000014

    22 4 Отговор

    До коментар #1 от "Президента":

    Под друга статия ти пожелаха дълголетие, за да посещаваш гробовете на близките си. Не се ли плашиш, че ще се сбъдне, ако не спреш да ръсиш мръсотия?

    Коментиран от #25

  • 7 Баба Зоя

    33 1 Отговор
    Бил Гейтс не успя за 30 г. да спаси Windows от вируси, а тръгнал да спасява човечеството!
  • 8 тъпотии

    25 3 Отговор
    Колко човека може да работят онлайн? Само хора работещи на компютър, а те са много малко - като счетоводители, айтита и проектанти.

    Коментиран от #22, #24, #34

  • 9 ЕБдо

    21 1 Отговор
    От Дойче веле,като ми кажат "Добър ден",отивам да проверя ден ли е нощ ли е.
  • 10 Май не е разбрал

    25 3 Отговор
    Хората предпочитат в къщи щото службите и полицията тормозят и убиват хора които критикуват Борисов и Гешев!
  • 11 хмм

    20 3 Отговор
    Въпреки, че е статия на дойче зеле, ми беше интересно да прочета тези хаотични мисли, случайни асоциации и неправилни изводи, предизвикани от страх... Надявам се, че авторът вече е по-добре, след като е изхвърлил всичко това от себе си.
  • 12 Хи хи

    10 5 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    ганчо не липсва и няма да липсва на никого спокойно.
  • 13 Селянин

    18 0 Отговор
    Че копам доматито и че садим компиро от компутъра.
  • 14 Рошко

    13 1 Отговор
    Разделяй и владей до това води,
  • 15 БАЙ Х@Й

    15 2 Отговор
    Живот ОНлайн : обучение Онлайн , пазаруване ОНлайн, работа ОНлайн, лечение Онлайн, секс Онлайн, ...... и хоп ОФлайн!
  • 16 Случи се и се очаква

    7 1 Отговор
    С нас се случи война, с вас ще се случи гилотина. Скоро.
  • 17 Отровното трио

    13 5 Отговор
    Дойче Зеле, ПОЗОР, ОСТАВКА и ЗАТВОР! Коронавируса е измислица на ГЕРБ за да остане на власт в България и всички медии подкрепящи го сте им подлоги
  • 18 Ганьо

    3 1 Отговор
    Не на вируса
  • 19 Готина статия

    6 2 Отговор
    браво!
  • 20 Джи

    2 0 Отговор
    Забвение.
  • 21 Човек,

    6 1 Отговор
    който пише за дойче веле не заслужава никакво доверие!
  • 22 Пурко

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "тъпотии":

    Забравяш най-важните за икономиката и света - ИНФЛУЕНСЪРИТЕ!
  • 23 В скоро време ще ни Локват в домовете

    8 3 Отговор
    И никой повече няма да излиза навън ! НИЕ НЕ СМЕ НУЖНИ ВЕЧИ НИКОМУ ! Всичко в държавата е частно притежание в ръцете на Олигарсите. А народа за тях е просто като камък на шия . "Короната" не случайно е като тайфун с благозвучно име , вместо "Демона на 21-ви Век" ! Капитализма и Корпоративизма /Глобализма/ нямат нужда от нас и започна масово изтребление на ненужното вече никому население !

    Коментиран от #27

  • 24 Само тези, които

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "тъпотии":

    В предишния начин на живот само са имитирали работа и са паразитирали върху реално работещите!
  • 25 Кой каквото

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "00000014":

    пожелава,да му се връща десеторно!!
  • 26 Не забелязваш ли , че вече няма

    5 3 Отговор
    Чиста етничиска държава, нация , народ в Европа ? Случайно ли е ? Нети ли напомня на Миш-маш, Тюрлю- гювеч, Е/ан-баялдъ, Прав-пикаш , Кьо-поолу? КАВА е целта на този КАЧАМАК ? Не ти ли е ясно ? Националните характеристики и свойства защитаващи устоите на държавата и нацията /мелез/ се заличават. Почти няма чисти нации в света - а това води до безконтролен Световен Хаос и Армагедон ! Кому туй е нужно ? На този който постепенно ни затваря в домовете ни ! Кой е той ли питаш ? Ами този който създаде " Коронката".
  • 27 Кризата означава

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "В скоро време ще ни Локват в домовете":

    Мизерия, Глад, Болести, Мъка, Жестокост, Морален срив, Конфликти и пълна липса на Човешки ПРАВА ! А казваха, че щели сме ставаме втора Швейцария! А броят на къщите за продан у нас расте а покупката им замре ! Чуваш ли петела или не ?
  • 28 Блясъка в очите ни взе да загасва !

    4 1 Отговор
    Усмивката стана рядкост а злобата и грубоста популярност !

    Коментиран от #33, #36

  • 29 "Титаник" потъва а все ни се предлага

    3 1 Отговор
    Менюто за следващия ден !
  • 30 Нито една партия и държавна институция

    4 1 Отговор
    Неподава сигнал " SOS" !? Защо ? Какъв е смисъла от Изборите, щом избираме безчуствени личноти ? Нима сме ЗОМБИРАНИ и чувството за Обединение в борба за общо спасение не звучи в съзнанието ни ? Та нали така са се защитавали 1340 години нашите предци ! А днес единни са сама агитките на "Левски" и " ЦСКА " ! А българска национална АГИДКА ? Не разбрахме ли че с този ЕС , се затриваме стремително като държава ? А правителството ни се очертава като враг на народ и държава !
  • 31 Никой неговори ИСТИНАТА ! Защо ?

    4 2 Отговор
    Предателството на държавата е Организирана , масова престъпност , за която следва да се ОТГОВАРЯ !
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Така де, така

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "Блясъка в очите ни взе да загасва !":

    Като няма свестни управници да поемат отговорност и да се справят с проблемите с адекватни мерки, а си пазят топлите местенца и манипулират стадото така ще е, използват метода, разделяй и владей, противопоставят с манипулации хората едни срещу други и си пазят статуквото, не се ли обедини целия народ срещу тях и по лошо ще става, и това е първата вълна на пандемията, не втората, нарочно не правеха достатъчно тестове да манипулират хората, че се справят успешно и да печелят доверие, тепърва ще става по зле, а това е геноцид който трябва да бъде спрян час по скоро ❗❗❗

    Коментиран от #35

  • 34 Баро

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "тъпотии":

    и тяхното време ще дойде много много скоро да не кажа че вече е дошло започнаха да ми се оплакват че това дето го правят Няма кой да го купи То май и вместо работа ще си играят онлайн само на игрички Айде Честито и наздраве само да допълня Абе нещо последните дни започнаха да се взимат някакви решения които на другия ден вече са остарели и се отменят от Нови решения Време е да си дадем сметка за неадекватността на управлението на държавата и още нещо децата и учениците вече разнесоха заразата Късно е чада мой
  • 35 Баро

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "Така де, така":

    За тая работа требе акъл
  • 36 Канибал

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Блясъка в очите ни взе да загасва !":

    Нещата отиват на към канибализъм преподавам уроци
  • 37 Хитлер

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Вече":

    Ами куриерът какче работи онлайн още не са измислили телепортацията
  • 38 Тъп тъп та вдлъбнат

    4 0 Отговор
    По-добре да мразиш в интернет защото директната омраза води до убийство
  • 39 Дойче Веле маниполатори на едро?!

    1 0 Отговор
    Като чуя или видя написано нещо от тях, не ми минават весели мисли в главата! Тези са като нашите, БЛИЦ, ПИК, само, че на Държавно ниво, Промиват мозаци, маниполират!!
  • 40 Странджата

    2 0 Отговор
    Аха и производството ли ще е онлайн или ще ядем,караме и обличаме в байтове на такива като теб един кабел в главата и в матрицата.
  • 41 Антон

    0 0 Отговор
    Дрън-дрън, та пляс! Интернет, съвещания (вече му викат митинги), пак интернет и пак дрън-дрън. А кой произвежда храната която си купуваш през интернет? Във всеки случай не тези дето висят по съвещания (митинги)!