23 Ноември, 2020 16:00 10 318 49

ТАСС: Гоце Делчев се бори за обeдинение на България с Македония и Одринско

  • гоце делчев-
  • северна македония

Не можем да правим компромиси по въпроси, свързани с българската история, идентичността на българския герой

ТАСС: Гоце Делчев се бори за обeдинение на България с Македония и Одринско - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България не подкрепи в Съвета на ЕС зaпочването на преговори за присъединяване на Република Северна Македония към блока. По думите на вицепремиера и министър на външните работи на България Екатерина Захариева, в предложената проекторамка за преговорите не са отразени българските искания. Тя подчерта, че страната е готова да продължи преговорите и да търси решения на спорните въпроси, но те трябва да се провеждат с желание и готовност за компромис от всяка от страните, пише кореспондентът на ТАСС в София Игор Ленкин в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

На свой ред министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, коментирайки това изявление, отбеляза, че „не е разочарован“ и се надява да получи подкрепата на съседна държава през декември.

„Не съм разочарован. Пропуснахме този шанс да одобрим предварителната рамка за преговори, но имаме и втори шанс, а именно на Съвета по общи въпроси на ЕС на 8 декември“, каза Османи в интервю за репортери. „Все още има шанс за междуправителствена конференция през декември. Утре ще продължим преговорите с България“.

Първият дипломат от Северна Македония също отбеляза, че България е наясно с вредата, която може да причини на себе си и Северна Македония в случай на повторно блокиране на началото на преговорите с ЕС, както и на процеса на разширяване и имиджа на Европейския съюз. В тази връзка министърът се надява българските партньори да поправят грешката в близко бъдеще.

Официалното изявление на правителството на РСМ по тази тема показва, че балканската държава не е готова за компромиси по спорни теми и вероятно ще се опита да принуди България да се откаже от твърденията си.

„Отказът на България ... не е в духа на добросъседските отношения. Тази позиция на българското правителство противоречи на Договора за приятелство, подписан през 2017 г. Нашата позиция е разбираема - ние вярваме, че европейската интеграция не трябва да бъде заложник на двустранни спорове“, се казва в изявлението.

„Ние сме уверени в това кои сме и какви сме. Винаги сме били македонци, които са говорили македонски, със силно чувство за самоопределение, което не може да бъде поставено под съмнение. Македонската идентичност и македонското национално съзнание винаги са били силно изразени както в науката, така и на духовно ниво. Това се случва сега, така ще бъде и в бъдеще. Гордеем се, че страната ни в този труден за нас период живее мирно и спокойно. Това е характеристика на истинските европейци и отличителна черта на македонците“, подчертава правителството на Северна Македония.

В центъра на различията между двете страни в историята и националната идентичност е фигурата на революционера Гоце Делчев (1872-1903). През ноември в град Самоков близо до българската столица бе открит негов паметник, което беше отговор на София на спора за принадлежността на националния герой на България и Северна Македония в решаващ момент от диалога за началото на преговорите за присъединяването на Скопие към ЕС.

„Гоце Делчев е роден в българския град Кукуш, учил е в българската гимназия в Солун и във военното училище в София. Той е български офицер, български учител, български революционер. Той имаше възможност да направи кариера в свободна България, но избра по-труден и рискован път - той се завърна в поробена Македония, за да запали българите, които бяха там, с идеите за свобода, и там загина в битката с турците“, заяви вицепремиерът и министър на отбраната на България Красимир Каракачанов, който взе участие в церемонията по откриването на паметника.

„Може би някой от западните ни съседи не е прочел добре неговата история и не знае кой е Гоце Делчев. Ако се съмнявате, можете да прочетете стотици писма, статии и други материали, които той е написал. Или можете да дойдете в красивия град Самоков и прочетете думите му на паметника на Делчев: „Ние се борим за автономията на Македония и Одринско, за да ги запазим непокътнати за бъдещото обединение на България“. Не можем да правим компромиси по въпроси, свързани с българската история, идентичността на българския герой и всички онези хора, които наричаме част от общата ни история“, посочи вицепремиерът.

Революционерът Гоце Делчев е роден на 4 февруари 1872 г. в село Кукуш (Османска империя, днес Гърция). Делчев започва своята революционна дейност още като ученик в Солунската мъжка гимназия и я продължава до трагичната му смърт на 4 май 1903 г., когато на 31-годишна възраст е убит в битка край село Баница. Делчев беше един от основателите и фактическият ръководител на тайна организация, известна като Вътрешна македоно-одринска революционна организация, чиято цел беше да освободи Македония и Одрин от османско владичество чрез въоръжено въстание с перспектива за обединение с България.

Историческият регион Македония, след резултатите от две балкански войни в началото на XX век, е разделен между три държави: Пиринска Македония на изток става част от България, Беломорска Македония на юг - част от Гърция, Вардарска Македония - част от Сърбия, след това става република на Югославската федерация и през 1991 г. година придоби независимост. Принадлежността на Македония и дори правото да се използва това име са многократно оспорвани от балканските страни, което по-специално се превръща в пречка за присъединяването на Скопие към НАТО и ЕС.

В България традиционно македонското славянско население, чието самоопределение се е случва през втората половина на XX век, се счита за част от българския етнос, а македонският език е диалект на българския.

Националната принадлежност на имигрантите от Вардарска Македония също стана обект на спорове: през 2018 г. външните министри на България, а след това и на тогавашната Република Македония не можаха да постигнат съгласие за деня, в който Гоце Делчев трябва да бъде честван: по датата на раждане (4 февруари) или датата на предаване на тленните му останки в Югославия - това се случи на 7 октомври 1946 г. по решение на комунистическото правителство на България. Този исторически спор замрази културното взаимодействие между София и Скопие за няколко години и сега отново е препъни камък.

Общоисторически въпроси не могат да бъдат договорени дори на експертно ниво; всяка от страните категорично защитава своите позиции и не е склонна да прави компромиси.

Президентът Румен Радев, коментирайки ситуацията в интервю с журналисти, в тази връзка отбеляза, че България като „отговорен член на ЕС“ не може да си позволи „да въведе нови, нерешени проблеми в европейската общност“. „Членството на Република Северна Македония в ЕС е изключително важно за нашия регион и България винаги е подкрепяла тази инициатива, но трябва да имаме ясни гаранции, че нашето единство като българска нация и културно наследство никога няма да бъдат поставени под съмнение от външни фактори“, каза Радев.

Експертът и политолог Боян Чуков отбелязва, че по македонската тема „София е под натиск от Берлин”, който настоява България да остави настрана националната си история и „да продължи да върви напред към светло европейско бъдеще“, с искане „да не поглежда назад, а да мисли за бъдещето“. Той смята, че в продължение на 75 години комуникация с партньорите си в Македония България не е разработила не само държавна стратегия за политиката си към Скопие, но и елементарни тактики по този въпрос. А през последните 30 години отношенията на София със Скопие са в унисон с евроатлантическата геостратегия, която в определени моменти е в остър конфликт с българските национални интереси.

„Проблемът ни с Македония е, че сме принудени да изоставим историята си в името на европейската интеграция ... Трябва да разберем, че хората, които отказват да знаят своята история, да съблюдават приемственост по отношение на собствената си история, са обречени да напуснат историческата сцена. Историята е колективната памет на народа“, подчерта експертът.

Влошаването на отношенията между България и Северна Македония беше предмет на разглеждане на заседание на Народното събрание на България с участието на външния министър Екатерина Захариева и министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

„Скопие продължава да поддържа неоснователни исторически претенции към България. Докато не бъдат получени писмени правни гаранции за промяна на тази политика, ние няма да можем да подкрепим инициативата за преговори за присъединяването на Северна Македония към ЕС. Скопие трябва да приеме историческите реалности, но продължава да изисква безусловна подкрепа, не предлагайки нищо друго освен пропагандни обвинения и антибългарска идеология“, каза Захариева пред депутатите, подчертавайки, че „страната не възнамерява да ревизира своята история“, а „приятелството между държавите не трябва да се основава на лъжи“.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    63 11 Отговор
    Браво Бойко! Македония не трябва да влезе в Европейския съюз.

    Коментиран от #7

  • 2 Жак Фреско

    36 5 Отговор
    Измамниците.си играят с народа ,за сега!!!Няма лоша кръв ,има лоши управници които разделят хората и сеят смърт!
  • 3 Дельо Хайдутин

    9 30 Отговор
    ТАСС опровергава!ха ха ха ха А Магаданския университет какво казва по въпроса?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост

    14 32 Отговор

    До коментар #1 от "Путин":

    Абе, не знам дали трябва или не трябва..... Но едно знам. Сега, антибългарските плюфалници от Мала Азия, ще се скъсат да плюят България пред Сърбите и Македонците, че преди години застанахме срещу Сърбите в косовската война, а сега срещу македонците, за влизането им в ЕС. Ето ти още повече разединение на балканите. Ето ти следващите 30 години мизерия и нищета на балканските икономики.
  • 8 Българка

    87 1 Отговор
    ВЕТО сега и през декември също вето. Като начало да покажат пренаписани македонските учебници. В тях да няма обидни квалификации към българите и присвоена наша история. И да спре езикът на омразата към България

    Коментиран от #11

  • 9 Нещо не

    12 2 Отговор
    Разбирам коментари ви. Вие май сте по голями предатели от макетатаа особено на Д. Хайдутин.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Евала

    18 1 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Този път получи +++ от мен. По принцип - - - ти цъкам😘
  • 12 ТаУмВзе

    20 13 Отговор
    Нашите продажници чакат оферта от краварската деменция, за да ни Продадът бе! ПАК. Или страдате от бяснята халюцинация, че ще е друго.

    Коментиран от #24

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Дали

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Рррррррр":

    Всеки случай нее по вече от теб

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Когато тази руса жена на подкрепя

    1 7 Отговор
    Живота ши ни е лек..
  • 17 Вето, веднага

    45 1 Отговор
    И завинаги на македонците. Крадци на история, учебници и т. Н. Вето да гният в Албания.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ТАСС

    2 13 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ТАСС: Гоце Делчев се бори.... Не съм публикувал нищо такова , ТАСС също ....
  • 20 ТРЪНКИ

    3 50 Отговор
    И Гоце и Яне се борят за своята Македония. Няма тука беге, меге.

    Коментиран от #23, #27, #35

  • 21 С такива деди

    6 20 Отговор
    Като Г. Димитров, В.Коларов, В. Червенков, Праветското Говедо, можете да изчезнете от картата.

    Коментиран от #25

  • 22 Потрес

    42 5 Отговор
    Гърция ги блокираше над 23 години! След още 23 години, когато макетиквите узреят, тогава може да мислят за ЕС! До тогава ауссс макета долни! Много ви мразя! Истински ви мразя! Като превземем територията ви, ще ви изселим в Албания! Яжте заешко и се разкарайте! Марш долни псееета!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ТаУмВзе

    22 6 Отговор

    До коментар #12 от "ТаУмВзе":

    Накрая ще се окажем маке провинция, под турски диктат с хамериканска бази. Който е жив де.

    Коментиран от #30

  • 25 Абе то

    40 2 Отговор

    До коментар #21 от "С такива деди":

    България е на картата от векове с история и минало. А вие новоизлюпените крадци на история, учебници и минало къде ще сте роби на Албания.

    Коментиран от #29

  • 26 Гост

    7 26 Отговор
    Всички антимакедонци в тази статия са истамбулски провокатори. И са се писали в български имена, да ни скарват с македонците. Така прави политика високата порта.
  • 27 Генерал 🇧🇬

    52 0 Отговор

    До коментар #20 от "ТРЪНКИ":

    Първо, "Нацията" е съвкупността от хората, които имат право и задължения по една и съща Конституция и производните и закони" А Националността на човек се определя и сочи от принадлежността му към конкретната нация- т.е., неговото Гражданство/Поданство/!
    - "Гражданство" е при държавите-републики, а "Поданство" е при държавите-монархии!
    Второ, няма как Гоце Делчев да е бил "македонец" по националност, тъй като по негово време държава "Македония" е нямало и, съответно, няма как той да е бил Гражданин на НЕ съществуваща държава! А Националността на човек я сочи, единствено и само, гражданството/поданството/ му!
    Сиреч, Гоце Делчев НЕ е бил "македонец"по националност.
    Трето, НЕ може да се твърди, че Гоце Делчев е бил "македонец" по етнос, тъй като той сам се определя и твърди, че е "българин" по етнос- а само самоопределението на човек е меродавното и важното за определяне на неговата етническа принадлежност!
    Сиреч, Гоце Делчев НЕ е бил "македонец" по Етнос.
    Всякакви други виждания, твърдения и внушения са тинтири-минтири.. и ала-бала!

    Коментиран от #31

  • 28 ЛЛЛ

    8 0 Отговор
    Хубаво заглавие на статията. Много добре звучи
  • 29 Абе то

    3 23 Отговор

    До коментар #25 от "Абе то":

    Не се знае, колко Милиона са "албанците" в България. Хайде да не ги изреждам. Преди ние да се превърнем в "Албания", е по-вероятно вие да се превърнете в Ромляния, а може и нещо друго.
  • 30 ТаУмВзе

    0 8 Отговор

    До коментар #24 от "ТаУмВзе":

    Когато сте приели менталната диктовка на медии, никои нищо няма да ви убеди да Мислите! Просто зеленчуци. И да ни е Честита Смъртта Роби!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 случаен

    12 4 Отговор
    тиквата требеше още в договора да изпипат нещата,и името требеше вардарска македония щот нашата област е на север,не да се прави на обеденител идиота
  • 33 Щерев

    2 21 Отговор
    Сепаратист е бил.Никъде няма нито ред от него или спомен от съвременниците му че е искал обединение с България.Точно обратното,пращал е четите на вътрешната организация да воюват с четите на върховния комитет.

    Коментиран от #36, #40, #41

  • 34 Историк

    6 12 Отговор
    Боко Тиквата ще Предаде Българският дух и история за да се НАТЕГНЕ на Западните ЗАВОЕВАТЕЛИ.От един пожарникар друго не може да се очаква.Ниско образован и нищо не знаещ...........
  • 35 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 24 Отговор

    До коментар #20 от "ТРЪНКИ":

    Последното желание на Гоце :,, Искам гроба да ми бъде в столицата на НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИя"
    Какъв българин иска гроба да му бъде в столицата ба НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНСКА държава?!ако е бил наш тигава е бил предател

    Коментиран от #37

  • 36 Ю Кортес

    0 11 Отговор

    До коментар #33 от "Щерев":

    По скоро е бил комична фигура.Тези които са чели биографията му знаят защо.
  • 37 Пламен

    7 1 Отговор

    До коментар #35 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    От коя детска градина си....тия сказки там се разказват.
  • 38 В.В.П.

    4 9 Отговор
    Русите освободиха България...Плюем ги от 142г...Българи ,/Да не е бил сам Гошо Делчев// ,опитаха да освободят Македония..ПЛЮЯТ НИ ОТ ВСЕ СТРАНИ..БАЛКАНСКИ ПУСТИНЯЦИ ..ВС ОК...АНТРОПОЛОГИЯ...И ТВЪРДОГЛАВИЕ...ИСТИНАТА Е ПО СРЕДАТА..
  • 39 България

    25 0 Отговор
    Тези югославски "македонци" са маниполирани 4-5 поколения от сръбските шаикачи.
    Но все още има хора във вардарска македония които искат да изразят българското си самосъзнание. Само скопският елит да бъде по смел и да си признае истината за сръбската окупация,и избитите българи по времето на титова югославия.
  • 40 No comment

    17 1 Отговор

    До коментар #33 от "Щерев":

    ПИСМО ОТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ДО НИКОЛА МАЛЕШЕВСКИ ЗА ВЪЗНИКНАЛИТЕ РАЗНОГЛАСИЯ И РАЗЦЕПЛЕНИЯ СРЕД ДЕЙЦИТЕ В СОФИЯ, В КОЕТО ИЗТЪКВА НЯКОИ СЛАБОСТИ НА БЪЛГАРИНА, СЪЗДАЛИ СЕ В РЕЗУЛТАТ НА ЖИВОТА ПОД ТУРСКО ИГО.
    СОФИЯ, 5 ЯНУАРИ 1899 Г.
    Колйо,
    Всичките ти писма, досега изпратени от теб и чрез теб, съм получил. Отцепленията и разцепленията никак да не не плашат. Действително жалко е, но що можем да правим, когато си сме българи и всички страдаме от една обща болест! 
  • 41 No comment

    20 0 Отговор

    До коментар #33 от "Щерев":

    Писмата и документите на Г. Делчев от учителствуването му в Банско са вписани в Служебната книга на училището в Банско за учебната 1896/1897, 1897/1898 и 1898/1899 г., съхранявана от Драгостин Радонов и в Изходящата книга на училището за 1896 / 1897 г., съхранявана в Къщата – музей “Н. Вапцаров” в Банско. Книгите представляват подшити на ръка обикновени пощенски, начертани на ръка листове.
    Документите публикувам цялостно без каквото и да било съкращение, като е запазен езикът и стила на Гоце Делчев, който е литературният български език, родният майчин език на велекият българин.

    Цочо В. Билярски
  • 42 Не патриот

    26 0 Отговор
    Македонска логика: щом Гоце Делчев е българин защо нито един човек в България не носи името Гоце? Защото тъпи ми фюромчета Гоце всъщност се казва Георги Николов Делчев, много българи носят името Георги тъпаци

    Коментиран от #43, #46

  • 43 дърта комуняга

    9 3 Отговор

    До коментар #42 от "Не патриот":

    да, ама си имаме и агент Гоце !!!
  • 44 Аве Адолф Хайл

    8 6 Отговор
    Поредната долнопробна болшевишка пропаганда от Кремъл, писана с помощта на сръбски мекерета от Скопие ......

    Коментиран от #45

  • 45 веселяк

    8 2 Отговор

    До коментар #44 от "Аве Адолф Хайл":

    Ади, ти прочете ли я статията? Щото тя е пробългарска а не сръбска или македонска! Не се излагай, чети! Ако не можеш дай на друг да ти я прочете!
  • 46 Ха ха

    11 0 Отговор

    До коментар #42 от "Не патриот":

    Чичо ми беше Тоце(Христо),имам приятел Боце(Бойко),аз съм Георги,но ми викат Гоге.Макетата да духат супата.
  • 47 Аве Адолф Хайл

    10 0 Отговор
    Долнопробните сръбски мекерета от Скопие , вече изхвърлиха син камък от ялови опити да си измислят държава , и им ocтaнa caмo бoлшeвишкaтa прoпaгaндa ...... Така че ВЕТО до дупка на тая болшевишка смет .
  • 48 Тръпката

    11 0 Отговор
    Отказът ще навреди, а съгласието ще навреди още повече. А историята е обща, защото сме били един народ, но вече няма да бъдем никога.
  • 49 Малко слонче.

    6 0 Отговор
    Маквтата съвсем откачиха,ще чакат още десетилетия за ЕС.