Last news in Fakti

24 Ноември, 2020 20:04 6 406 74

Локдаун е нужен, много е нужен, закъснял е дори

  • локдаун-
  • българия-
  • бойко борисов-
  • костадин ангелов-
  • емил соколов-
  • коментар

Статистиката у нас е потресаваща. В болниците няма места, няма лекари, няма лекарства

Локдаун е нужен, много е нужен, закъснял е дори - 1
Снимка: БГНЕС

Коментар на Емил Соколов, асистент-преподавател във Великобритания:

1. Некадърно ли е правителството? Некадърно е. Не само сегашното, а и предишните, които оставиха здравната система нереформирана. Това правителство на ГЕРБ обаче е върхът на некадърността, тъй като 7 месеца не направи нищо, за да подготви поне малко болниците за предстоящата втора вълна. Можеше поне да преорганизира наличните ресурси, но не го направи. Премиерът беше зает да проповядва моторен популизъм.

2. Нужен ли е локдаун? Краткият отговор е - да. Дългият отговор е - много е нужен, закъснял е дори. Локдаун трябваше да има за две седмици още през октомври. Статистиката у нас е потресаваща. В болниците няма места, няма лекари, няма лекарства. Ако не се наложат твърди мерки, нещата ще са излязат напълно извън контрол. Да, такива проблеми има и в други държави, но освен с пандемията ние трябва да се справим с още две неща - много некадърното правителство и прекомерно простият народ.

3. Та, виновни ли сме си сами за локдауна? В някаква степен да. Много хора са съвестни и спазват мерките. Много от съгражданите ни обаче не го правят. Конспиративните теории и липсата на образование си казват думата. У нас просто има твърде много глупави хора, които не вярват във вируса. Вярват в чипирането, Бил Гейтс, рептилите, илюминатите и какво ли още не. Науката тук се презира. Затова и толкова обичаме шамани като Мангъров. Когато обществото масово се прехласва по хора, които му създават фалшиво чувство на сигурност, резултатът не закъснява.

4. Нужни ли са икономически мерки? Да. Заплатите на засегнатия бизнес трябва да се поемат от държавата - дали ще е 60/40, или 80/20 могат да кажат икономистите. Трябва да има и данъчни облекчения, за да се стимулира икономическата активност. С други думи - локдаунът трябва да се прилага едновременно с пакет от мерки за подпомагане на хората и бизнеса. Погрешно е да се мисли, че ако няма локдаун, бизнесът ще е супер. Не, пандемията влияе на потреблението. Това е доказан факт. Ние просто много закъсняхме със здравните мерки, а икономически на практика няма. Казах вече, че правителството е некадърно.

5. Помага ли локдаунът? Да. Научно доказано е, че намалява разпространението на заразата. Някой бил гледал графики и те казвали друго. Ми, толкова ги е гледал. По-добре да оцветява книжки. Повтарям - науката не ни е силната страна. Много е важно кой и как гледа графиките. Ако не вярвате на българското правителство и експерти, погледнете Франция, Великобритания, Испания и тн. Локдаунът работи. Работи там, където институциите си вършат работата и обществото е отговорно. Локдаунът не е панацея. Също не бива да бъде репресия, а договор между държава и граждани за общи действия по време на криза. Това последното най-вероятно ще се окаже невъзможно в нашата силно сбъркана и токсична обществена среда. От разбирателството помежду ни обаче зависят животите на много хора. Добре ще е да се стегнем, ако не искаме после да съжаляваме.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 89 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    67 18 Отговор
    Няма да мрем само от Ковид я. Бонус и от Мизерия трябва да се измре!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 tost

    26 49 Отговор
    Спокойно Мангасаров каза да пиете по едно аспирин че и всичко ще е наред 🤭

    Коментиран от #47

  • 4 КОТарАК

    74 25 Отговор
    на тоя му пожелавам да стане сервитьор , и да плаща квартира

    Коментиран от #10, #23, #30, #32, #45, #70

  • 5 Гоуст

    58 19 Отговор
    Некадърен е Емил Николов и факти, че дават поле за изява на такива индивиди

    Коментиран от #59

  • 6 Просто

    37 21 Отговор
    Управляващите лъжат за размера на проблема.Всичко е тотално трагично. Тестове не се правя и то умишлено. Заразените са в пъти повече. Болните са оставени, ако го преживеят, преживеят. Ако се усложнят и случайно имат късмета изобщо да стигнат до медицинска помощ може и да бъдат тествани и да влезнат в бройките на статистиката с ковид. Инак са просто починали.
    Общата смъртност от всичко за 44 седмица е 30% повече отколко е била през последните 5 години за тази седмица това са 600 човека повече. За 45 седмица е 40% по-голяма т.е са починали с 1000 човека в повече спрямо предходните 5 години. За 46 седмица увеличението е повече от 80% това са около 1750 повече починали спрямо тези през предходните 5 години. А 47 седмица може би увеличеното ще бъде 100%.
    Честит законен геноцид на всички мерки не са необходими нали.

    Коментиран от #25

  • 7 Johansson

    28 19 Отговор
    Това само пълен идЕот може да го твърди.
  • 8 розово

    37 23 Отговор
    Правителството е некадърно –да народа е прост–не статията не струва нищо–да.
  • 9 Hoho Boho

    52 11 Отговор
    ЛОКДАУН ЗА БОРИСОВ!

    Коментиран от #12

  • 10 Хаха

    27 29 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Човекът е учил и се е издигнал. Който го мързи и не става за нищо - той да мизерства. Ако човек е кадърен и има желание - ще учи, ще работи и ще живее добре!

    Коментиран от #57

  • 11 Ганьо

    42 18 Отговор
    Ей асистентчето много си поумнял в ингилизко, седиш си там и ръсиш мозък.Това и ние го можем.Ела тук , в лай.ата и тогава ще си говорим.Келеш

    Коментиран от #51, #53

  • 12 Criminal

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "Hoho Boho":

    И сие.......
  • 13 😷😷😷

    35 16 Отговор
    Поредният идиот, които си е оцветил книжката в жълто и ни поучава отдалече !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 днес

    42 14 Отговор
    И като затворим държавата - ще станем по-бедни и от Ангола!!!!!!!!
    Хората трябва да работят, да изкарват пари и да плащат консумативи, храна и за удоволствие. Живътът е даден веднъж и няма защо да ни го пропиляват. Това, че здравната система е на ниво 19 век - си има отговорни министри и управляващи. Работата на лекарите е да работят с болни - няма място да се плашат. Нима пожарникрати се страхуват от пожари или водолазите от вода? Грип не се бори с вечерен час - това е повече от безумие! Смъртността при раковоболни и инфаркти е много по-висока но за това никой не говори! Защо?

    Коментиран от #20

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Просто

    15 9 Отговор

    До коментар #15 от "днес":

    Напишете в google смъртност по седмици. Първия резултат е от официалния сайт на националния статистически институт. Отворете го. На страница в кая и има линк към екселски таблици . Една от тях е “Умирания в България по седмици в периода 2015 - 2020 година (таблица с данни)”. Там ги има всички официални данни. За 45 седмица числата са 2073,2113,1992,2042,2152,3179, за годините от 2015 до 2020 т.е с около 1000 повече смъртни случаи. За 46 седмица са 2191,2107,2079,2104,2002,3852 т.е около 1800 смъртни случаи. Това са обективните факти другото са приказки и теории на “специалисти” и разбирачи.

    Коментиран от #26

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Катана

    7 6 Отговор
    Необходимо ли е харакири? Да необходимо е!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Аноним

    6 8 Отговор
    Некъдърен е черепа и публикациите тук защо ме триете комуняги
  • 25 въпрос

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "Просто":

    А ти от къде я взе тази "официална" статистика?!???!

    Коментиран от #28

  • 26 Ти да видиш

    18 11 Отговор

    До коментар #20 от "Просто":

    Пич, ти счупи тъпомера. То е ясно, че хората умират, но едни умират от глад, други от преяждане.

    Коментиран от #27

  • 27 Просто

    8 8 Отговор

    До коментар #26 от "Ти да видиш":

    Да но пет години са умирали чувствително по-малко, а сега умират повече и тава е тенденция и то прогресивно нарастваща. Може би това напълно случайно е съвпаднало с разгарянето на епидемията така ли?
  • 28 Просто

    8 2 Отговор

    До коментар #25 от "въпрос":

    От официалният сайт на националния статистически институт са данните.
  • 29 Някой си

    4 7 Отговор
    Написалия това е П.е,Д,а.Уууууу!
  • 30 Aми учил е повече, за да не е сервитьор

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Не че има срамна професия, но и без да са официално затворени ресторантите, силно се съмнявам, че са пълни с клиенти навсякъде. Доходите на доста хора се свиха, а през зимата хората имат повече разходи за ток, лекарства, храна. През лятото зеленчуците са по-евтини, а и не само те. Общо взето нищо невярно не казва асистент-преподавателят.

    Коментиран от #36

  • 31 ...

    8 9 Отговор
    Задоволявал ли си е напъна за експертно-звучаща логорея авторът Емил Соколов? Да, задоволявал си го е.
    Има ли смисъл в това? Не, няма никакъв.
  • 32 Читател

    17 10 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Той може да стане сервитьор. Но ти няма да станеш асистент-преподавател. Дори и в селско училище.

    Коментиран от #35

  • 33 Дали от или с няма съществено значение.

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "Ганьо":

    Все си умрял.
  • 34 Читател

    16 10 Отговор
    Статията е много обективна. Но както показват коментарите - ганьовците не я одобряват, защото виждат себе си в критиките.
  • 35 КОТарАК

    6 15 Отговор

    До коментар #32 от "Читател":

    не , той не може да стане сервитьор-дай да му наредя няколко чинии на ръката да видим докъде ще го закара. а интелекта му е колкото твоя-локдаун ще е катастрофа за нашата икономика но не може да го разберете още , за тоа трябва да можеш да мислиш
  • 36 КОТарАК

    14 11 Отговор

    До коментар #30 от "Aми учил е повече, за да не е сервитьор":

    цялата му теория е погрешна ,локдаун ще довърши никаквата ни и без тоа икономика
  • 37 КОТарАК

    9 8 Отговор

    До коментар #23 от "Йили":

    разсъждава толкова логично колкото теб-с две думи изобщо не разсъждава-на 3-4млн пенсионери, държ. служители , лекари , армия , полицаи ...и за капак роми кой ще им плаща с данъци ако се затвори бизнеса а това означава фалит за много фирми?
  • 38 Стратега

    9 9 Отговор
    То да си седиш в чужбина на сладка службица, да са ти осигурили заплата по голяма от акъла, лесно може да казваш какво да става тук, нека дойде да работи за бг заплата тогава ще видим дали ще балнува локдаун, отворко...
  • 39 Johansson

    5 5 Отговор
    Ако направят тази глупост ще съм по 16 часа навън по работа много по активен от всякога. Аз няма да стоя вкъщи. Колкото да се наспа само. Категоричен съм и нямам друг избор.
  • 40 НеДа

    18 8 Отговор
    Франция, Испания и Велекобритания има жестока карантина и много "заразени", по-голямата част от тях напълно здрави хора, в Швеция такива крайности няма и "заразените" са много по-малко. Правете си изводи колко работи локдауна! Вирус не може да спреш с маски и вечерен час, затворени магазини и кафета. Но със сигурност може да убиеш икономиката и да обречеш милиони хора на мизерия и смърт!

    Коментиран от #44

  • 41 Лелее

    14 4 Отговор
    Каза лакомника заминал да работи за Паунди ?
    Ти как разбра какво е в България ?
  • 42 Васил

    11 6 Отговор
    Диктатора напълно се провали с тази пандемия още преди два три месеца трябваше да се въведе още като бройката почна да скача по 100 души на ден. Ама нали е ларж да се харесам на хората нека се веселят по заведенията да не носят маски мачове маратончета разни турнирчета и резултата е на лице болниците приличат като сюжет от хорър филм. А юни месец имаше само по 5-6 заразени на ден и от изпуснаха края и контрола.
  • 43 умен глупак

    10 3 Отговор
    докато в БЪЛГАРИЯ не заработи пандиздаун,народа ще е в локдаун
  • 44 Затваряне

    11 3 Отговор

    До коментар #40 от "НеДа":

    С половинчатите мерки прилагани в Европа епидемията се ограничава, не се изкоренява. Мерките които са наистина ефективи и решават проблема са затваряне, но напълно на всичко за кратко това приложи Китай. Икономиката им вече работи на пълни обороти, а в почети целия свят всичко тепърва потъва. За съжаление никой другаде не иска да предприеми крути мерки и да изкорени болестта, а всички искат само да управляват епидемията.
    Управляващи си го признават публично това навсякъде.
    С тези техните неадекватни и половинчати мерки се създава само някаква илюзия, че се опитват да правят нещо.
    Истината е, че епидемията носи облаги за почети всички освен за обикновените хора, които както винаги страдат и плащат за всичко.
    Управляващите правят това за да може да трупат дивиденти и да отклоняват и крадат средства, да разпределят помощи по ”целесъобразен” начин да раздават кредити на правилните през правилните банки. Да теглят международни заеми и т.н и всичко това на цената на загубени човешки животи и такива които ще бъдат загубени от огромната икономическа рецесия която вече настъпва с пална сила, на гърба всички хора които ще изтърпят последствията на икономическата рецесия и които ще изплащат през
  • 45 Така е

    15 2 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Такава е нашата икономика. Имаме само сервитьори и бармани и ресторанти и заведения и дискотеки! Дет се вика, технологична нация сме.
  • 46 Така си е

    5 4 Отговор
    Никой не му пука за вас ....не затварят всичко за да помогнат на нас,ако им пукаше щеше си има държава икономика болници като хората,нали щом им пука като ти потрябва нещо да е достъпно ,да работи...ти виж в ква тоалетна живеем и сега затваряли да ни предпазят,абе еейй с тия мерки ако беше серизно чак толкова да сме измрели всички досега,да си ви върви далаверката с ЕС,В Африка има по развити болници на поляната от тва тук....ама народ няма вече ,само едни аборигени дето пасат и като им свирнат се прибират
  • 47 Политолог

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "tost":

    Виж зомбитата след теб, има кво да научиш😂 А и не забравяй за чая и супичката с аспирина...
  • 48 Фактъ

    5 5 Отговор
    Този е Джендър от гей мафията .

    Коментиран от #54

  • 49 тирбушон

    11 3 Отговор
    БЪЛГАРИЯ Е В НОКДАУН ОТ ПРОСТАШКАТА ПРЕСТЪПНОСТ НА БОРИСОВ И ПОДМАЗВАЧИТЕ МУ !
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 бай Ставри

    3 1 Отговор
    Няма да дойде в ла йната. Той е избягал от там. А от твоя призив вони! Ти си на точното място, харесва ти и там ще си останеш.
  • 53 бай Ставри

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ганьо":

    Долният коментар №52 е отговор е за теб.
  • 54 ха сега де

    7 0 Отговор

    До коментар #48 от "Фактъ":

    С този си коментар, твърде добре потвърди становището му за много простия народ. Как и от къде разбра, че "този е джендър от гей-мафията"?! Не го знам кой е "този". Предполагам, че е един от многото български учени, които избягаха от гей-мафията на герб, но определено споделям неговото мнение.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Стоянов

    11 6 Отговор
    Абе, ей, гледай си Англията и ингилизите, и недей дава акъл за нашата държава!

    А тази съвременна наука е абсолютна манипулация, защото зависи, кой поръчва и плаща дадено изследване.

    Бог да пази България!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Marinov

    5 0 Отговор
    Господа, НИТО една от Страните които са Успели Сравнително ДОБРЕ да се Справят с тези вируси и мутации- а те са нат 500 вида, Не е ЕВРОПИСКА, така че да се Обосновавате и Оправдавате на мерките които те вземат те си е ЦИНИЗАМ и поредната БАЛАМУРЩИНА и ГЛАМУТИИ на Властимащите и СИЕ ??? Като Неможете да предложите нещо ЕФИКАСНО вижте и Приложете това което вече се е ДОКАЗАЛО в Други Страни и Спете да Тормозите Обществото с вашите МАЛУУМИЯ?
  • 61 Ццц

    6 3 Отговор
    Боже, кой пък беше Емил Соколов? Изглежда дребна душичка, четейки му мнението. Не бих искал да преподава на детето ми. Според него всички са некадърни - правителство, народ, мерки. За първото и третото се съгласявам, но ти кадърнико чия бозка си захапал първо? На английска, френска или испанска жена? Защо да вярваме на техните правителства? Там също хората говореха пралетта, че уж много болни, ма никой не ги вижда. Юда - това е авторът. Веднъж видял задраскана табелата на родното село и отишъл в Англия. И решил, че попаднал в центъра на цивилизацията и няма нищо по -мило от това да плюе родното.
  • 62 гост

    3 2 Отговор
    Оставката е нужна-МНОГО Е НУЖНА!!!!
  • 63 аребе

    5 2 Отговор
    Това лято за първи път не отидохме на почивка на Хавайските острови заради коронавируса! Досега все не ходехме заради парите....! Ти беля да видиш , цъфнале сме та вързале..даже!
  • 64 Васил

    4 0 Отговор
    Просто диктатора избра грешна стратегия вместо да ограничава заразата избра да бъде разтегач на легла.
  • 65 Черен Петър

    4 2 Отговор
    Да, много от мерките са закъснели, спор няма. Но мненията на хей такива "специалисти" са ми дошли до гуша. Намерил си топло местенце някъде в странство и седнал да дава акъл, ама от неговата си камбанария. Дали е забравил какво е у нас, дали се прави, че не вижда, не знам, но това за "локдауна" ще е пълна катастрофа за страната ни. Хиляди хора зависят от едната заплата, други хиляди зависят от това, което ще изкарат от едно мижаво магазинче и ако затворим всичко тогаз какво правим? Протестите не успяха да свалят това "правителство", но едни масови гладни бунтове със сигурност ще катурнат ОПГ-то!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Трън

    5 2 Отговор
    Айде бе. Ние сме глупави. Това го кажи на себе си. Асистент в Англия, там са най умните. Който не е бил там може да ти повярва.
  • 68 ААА

    4 3 Отговор
    В момета в който прочетох: ,,Кoнcпирaтивнитe тeoрии и липcaтa нa oбрaзoвaниe cи кaзвaт думaтa. У нac прocтo имa твърдe мнoгo глупaви хoрa, кoитo нe вярвaт във вируca. Вярвaт в чипирaнeтo, Бил Гeйтc, рeптилитe, илюминaтитe и кaквo ли oщe нe. Нaукaтa тук ce прeзирa. Зaтoвa и тoлкoвa oбичaмe шaмaни кaтo Мaнгърoв" -- спрях да чета. Няма нужда.
  • 69 злобар

    1 1 Отговор
    Я един кадърен взел та се пръкнал от нищото.
  • 70 Е не

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Ама ходи си на село бе, я мисирки ще пасеш, я тикви ще гледаш, а той у софето сервитьор ми се цанил. Не стига, че селянин, па и компетентен по всички въпроси!
  • 71 прилага ни с

    4 0 Отговор
    геноцид. Хора, които пишете тука призовавам ви да пишем на всеки пост
    БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ! БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИТЕ!
    Другите господ ще ги накаже.
  • 72 Читател

    5 2 Отговор
    Обиждайте... Това е човек с достийнство. Не всеки на запад може да пробие. Това не ти е БГ навсякъде с връзки прости да назначавате. Прав е и го подкреояме на 100 %. Последното правителство най-много алчност имаше.. То е описано по горе. Маса умни изгонихте, за да крадете, но ако не бе се случило короновируса още по голямо намалвние на населението щеше да има, защото ни изнудваха, орости с парите, всички са виновни меви десни, център.. Хората ви казват кривиците, а вие злорадствате. Не ви прави чест платени герберски комунистически тролове и хора.
  • 73 БОКЛУК СИ

    1 1 Отговор
    ЕМИЛЧОООО! ДА ТИ... НАПРАВА БРАТЧЕ ИЛИ СЕСТРИЧЕ АЗ НА ТЕБ! ЯЛА СИ ТУКА В булгаристана И ГИ ПЛЕЩИ ПАК ТЕЯ ГЛУПОСТИ В ГЛАДНАТА КОЧИНА, А НЕ ОТ КОМФОРТА НА АНГЛИЯ!!! ТАМ И СЛЕД 5 ВЕКА ЛОКДАУН ПАК ЩЕ СА ПО-ДОБРЕ ОТ НАС!
  • 74 Шаман-оФ

    0 0 Отговор
    Ей шамшал,
    Мангъров ако е шаман, то тия дето вменяваш, че са лекари са абсолютни тъпири.