Last news in Fakti

26 Ноември, 2020 06:30 5 363 42

“Патриотични уикенди“ в Русия: на какво учат децата там

  • патриотични уикенди-
  • русия-
  • деца-
  • финладия-
  • ссср-
  • втора световна война-
  • лагери-
  • карелия

Възстановяването на финландски лагер от войната, в който са били интернирани руски граждани, предизвиква недоумение в Русия

“Патриотични уикенди“ в Русия: на какво учат децата там - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дървени бараки, наблюдателни кули, ограда с бодлива тел – това е останало от декорите за филма „Весури“. Сюжетът на драмата се разиграва по време на Втората световна война във финландски лагер за интернирани в Карелия – област, към която през 40-те години на миналия век претенции имат и Финландия, и тогавашният Съветски съюз.

Филмът е заснет през 2018-а година, след което обаче декорите не са премахнати, а са запазени, за да бъдат превърнати в тематичен парк – по проект на руската фондация „Открити възможности“ и с финансовата подкрепа на руската държава. Постройките са пренесени край северното руско село Ватнаволок – за да могат там руските деца да прекарват т.нар. „патриотични уикенди“ и да опознаят живота на малолетните руски затворници в един финландски лагер за интернирани.

Финландските лагери в Карелия

Финландските лагери за интерниране на руски цивилни граждани са изградени в граничещата с Финландия съветска република Карелия между 1941-а и 1944-а година. До 1944-а Финландия и нацистка Германия са съюзници – с един общ враг: Съветският съюз. „Поражението на СССР изглежда сигурно, поради което финландската военна администрация на окупираните области започва подготовката за анексията на съветска Карелия“, обяснява ситуацията финландският историк Анти Куяла.

Плановете предвиждат жителите на Карелия, които са национално малцинство в СССР, да станат финландски граждани след анексията. А руснаците, беларусите, украинците и всички други народи, живеещи в окупираните области на Карелия, трябвало след войната да бъдат депортирани в Русия. Именно поради това 25 000 от тях са интернирани в лагери.

„Днес това вече не се знае почти от никого, особено пък от нашите деца. Затова е важно историята да им бъде разказана“, казва Наталия Абрамова от фондацията „Открити възможности“, инициаторка за създаването на тематичния парк. Като във факта, че почти никой не знае нищо за финландските лагери, няма нищо чудно – сведенията са били секретни в продължение на десетилетия. Руското вътрешно разузнаване ФСБ ги предостави на обществеността едва преди година.

Различията в трактовката

Оповестяването на информацията и проектът за „патриотичните уикенди“ предизвикаха голям интерес от страна на руските медии. Предстои руска разследваща комисия да установи дали отношението към руските цивилни граждани в окупирана Карелия може да бъде определено като геноцид. Говори се дори за „финландски концентрационни лагери“ на съветска земя.

Условията в тези лагери действително са били нечовешки, казва историкът Анти Куяла. В тях са загинали 4300 цивилни граждани – предимно от заболявания и недохранване. Въпреки това има съществена разлика между финландските лагери и нацистките концентрационни лагери, „чиято цел е систематичното унищожение на затворниците“.

Разминаванията в мненията се виждат и в мрежата. Критиците упрекват организаторите на „патриотичните уикенди“ в търсене на сензации и в манипулации. Наталия Абрамова опонира: „Не искаме да насаждаме враждебно отношение спрямо нашите съседи във Финландия, а единствено да откроим фактите. Не съчиняваме нищо, не изкривяваме фактите – искаме да привлечем експерти, които да разкажат на децата какво се е случило в действителност“.

Излишна политизация?

В отговор на упреците, че децата могат да се окажат твърде малки за този вид „преживявания“, Абрамова казва, че „патриотичните уикенди“ са предназначени чак за деца над 14-годишна възраст. Освен това във финландските лагери, за разлика от германските, не е имало нито газови камери, нито масови разстрели. „Дискусията за възстановения лагер се политизира излишно“, оплаква се Абрамова. В крайна сметка право на всяка фондация е да се занимава с тема, която ѝ изглежда важна и буди интерес.

Историкът Максим Артемиев е на друго мнение – според него проектът в Карелия е „комерсиална авантюра“, отговаряща на днешната политическа конюнктура в Русия, както и „опит за лесно привличане на дарения“. Артемиев оспорва и образователния ефект на подобни исторически реконструкции. „Какво би трябвало да научим от това? Че една част от нашето население е била депортирана по време на войната? Това естествено е било трагедия за тези хора. Но как и защо – не се споменава."

Автор: Юрий Решето


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 15 Отговор
    това са изроди убиващи ХОРА

    Коментиран от #12, #32

  • 2 С две думи

    74 14 Отговор
    Пак познах по заглавието че това е ДВеле...Ами на какво ТРЯБВА да се учат децата...-ми на патриотизъм,родолюбие,гордост,чест,достойнство и т.н...Все неща противоречещи с евро-гей-либералните идеи-това не дава мира на ДВеле и другите нео-либерални"фабрики" за промиване на мозъци...

    Коментиран от #11

  • 3 хихихиххи

    50 13 Отговор
    Ама ако бяха руски лагери на финландска земя щеше да има-оляляляляляяя!

    Коментиран от #25

  • 4 Дддддд

    63 12 Отговор
    Според дйчовците децата трябва да се учат на джендаризАмммм и мулти-култи идиотизАм .Да ама не,братушките имат друг мироглед и разбирания.
  • 5 Ай стига бе

    55 8 Отговор
    Айде стига с това лицемерие бе Велето-" финланските лагери за интегриране...." как може такова дебелоочие и лицемерие-лагерите са си точно концлагери и са същите както в Полша и Германия-място за геноцид...То бива да ни правите на балъци-ама не чак толкова елементарно...

    Коментиран от #10

  • 6 гост

    14 51 Отговор
    Путинците нямат спирка. Да ви приличат на македонците? Тяхно лошо нема!
  • 7 Zrock

    45 10 Отговор
    Тъпи руснаци. Защо не са като нас- да си научат децата да си бият връстниците да слушат чалга, да шмъркат, да си бръснат веждите , че Вазов не е никакъв творец ,че Европа и САЩ ще спасят света? Май няма да ги бъде ,като нация...

    Коментиран от #23

  • 8 DW=пропаганда

    45 7 Отговор
    DW пишат за Русия - о не, благодаря! Все едно дявола да пише за евагелието. Тези глупости няма да ги чета.
  • 9 Стефан

    24 37 Отговор
    Запознайте ги с вашите лагери Гулаг, кажете истината че Сталин е убил повече руснаци от Хитлер, че германските лагери са руски модел, че сте имали общ парад с Хитлер когато си поделяте Полша, пияни ватенки, всичко при вас е лъжа.
  • 10 Бай Благой

    8 17 Отговор

    До коментар #5 от "Ай стига бе":

    Къде прочете "интегриране" бе другарю?
    Вземи си смени пенджурите!
  • 11 Абсурд

    30 9 Отговор

    До коментар #2 от "С две думи":

    Точно, непогрешим почерк на DW, настроена априори анти Русия, търсеща винаги под вола теле, но това явно се харесва на евролиберастите и на подобните им последователи в Бг, коиио нямат дори географични знания относно СССР и Русия, камо ли пък исторически.
  • 12 Тъй де,..

    16 27 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    32 милиона Съветски граждани избити от Комунистите

    Коментиран от #14

  • 13 Манги

    28 6 Отговор
    Факти:"...В тях са загинали 4300 цивилни граждани – предимно от заболявания и недохранване. Въпреки това има съществена разлика между финландските лагери и нацистките концентрационни лагери, „чиято цел е систематичното унищожение на затворниците“...."
    Та къде е разликата и в едните, и в другите лагери хора са били убивани. Къде е статистиката за новородените? И щастливо живеещите в тях?
  • 14 Тъй де

    16 8 Отговор

    До коментар #12 от "Тъй де,..":

    почвай поименно, адрес и години, Другарю очевидно си запознат... от ДВ претполагам.
  • 15 3рлд3л3л

    28 8 Отговор
    Ах, дойчевеле, ах вие пакосливци!
    Ако не беше СССР, вашият ментор Сорос, щеше да се вари в някой концлагер на сапун, бе. Ама това, евреите сте така. Плюете и хапете ръката, дето ви е помогнала. За това никъде не ви искат и от всякъде ви гонят с тояги и камъни.
    Пак ще дойде вашият ред и се надявам тоя път вашият въпрос да го решим окончателно.

    Коментиран от #20

  • 16 Сделано в СССР

    10 26 Отговор
    Руските ИСТОРИЦИ гният в затворите. Историята в Русия се пише от манипулатори спазващи линията от времето на Петърчо да се краде и измисля история !
  • 17 No comment

    24 2 Отговор
    Първото мащабно концентриране

    на специфична група в специални лагери за задържане се извършва от американците през лятото на 1838 г., когато президентът Андрю Джексън нарежда на армията да изпълни Закона за преместването на индианците от 1830 г. Племето чероки е затворено най-напред в затворнически лагер, а след това е преселено в специално отредена за него зона. По време на Гражданската война в САЩ между 1861 и 1863 г. лагери за задържане на пленници и бегълци създават и двете страни. Армията на Конфедерацията изгражда своя най-известен лагер в Андерсонвил, където са държани затворени повече от година над 45 000 души. Четири концентрационни лагера
    са създадени по време на Първата световна война

    В тях на основата на специални регулации, наложени от президента Уилсън, са пратени главно хора с немски произход. ака по расово-етнически критерий

    между февруари 1942 и декември 1944 г.
    са затворени около 120 хиляди японци –
    фактически почти всички живеещи там граждани с японски произход, от децата до възрастните. Тяхното имущество е разпродадено на безценица, а на пращаните в лагери е разрешено да вземат само това, което могат да носят на ръце. След откриването на „втория фронт“ в лагери се затварят и германски военнопленници. В края на войната има 511 големи и по-малки лагери, в които са държани около 425 9000 души (6).

    Коментиран от #22, #29

  • 18 В.В.П.

    8 1 Отговор
    Всичко е готово,решено,почти станало,обаче в последния момент,нещо се обърква..Така и в 1944...В СССР...
  • 19 Марто

    9 2 Отговор
    А Ромале на какво учат децата?!
    Да ни таковат по много пъти
  • 20 Жоро

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "3рлд3л3л":

    Прав си !
    Дойдоха двама били гладни да ми работели да изкарат някои лев!
    Казах си защо не и ги питах колко искат?
    Казаха 120 ле. И се съгласих
    После ми вика ама трябва договор не може без
    Пиши отдоло ще платя накрая и после сай капаро 1500 лв.
    Аз викам Махайте се!
    Вече ти направихме половината
    Дай пари дай пари дай пари ...
    Заплахи и накрая си тръгнаха с 3700 лв.
    Полицията каза защо им даваш
    Прокуратурата няма престъпление те си искали Аз съм давал
    Ето така се учи на Патриотизъм
  • 21 В.В.П.

    16 4 Отговор
    ДВ ,показва ужаса на войната...Това е добре...Обаче,иска вината на Германия ,в по голямата част да прехвърли на СССР....Който отпреди повече от четвърт век не съществува...Дойче Веле,никога не пише за лагерите на Адолф.За болните нацистки амбиции..За глупостта на немския народ..писледвала лудия мустакат фюрер....

    Коментиран от #24

  • 22 Ноу хоу

    9 1 Отговор

    До коментар #17 от "No comment":

    то някой все от някой го е видял, соросите ши кажат сега и по раншни данни за руските от времето на Римската империя.
  • 23 оня

    3 6 Отговор

    До коментар #7 от "Zrock":

    ко си мислиш че не ги учат ли ? бетер от нашите са алкохолни петна ! пият поголовно и яко тупаници и побоища за най малкото !
  • 24 оня

    6 8 Отговор

    До коментар #21 от "В.В.П.":

    ами хората загърбват миналото а в русия все още си има лагери в сибир и отношението към затворените е като преди 100 години
  • 25 Пешо от блока

    12 11 Отговор

    До коментар #3 от "хихихиххи":

    Руските лагери са били на руска територия, далеч на север,цял свят ги познава като ГУЛАГ.През тях са минали милиони невинни руснаци,малка част са успели да се върнат живи.Това е било благодарение на " грижите на другаря Сталин".
  • 26 Ами

    17 4 Отговор
    според Дойче Зеле, сигурно е крайно време в Русия да престанат с патриотичните игри и да се насочат към гей паради и евроатлантически ценности.

    Коментиран от #28

  • 27 Сещам се

    7 0 Отговор
    На чия хранилка е Артемиев... Историята трябва да се знае!
  • 28 оня

    2 8 Отговор

    До коментар #26 от "Ами":

    а ти как предпочиташ да живееш в постоянна военщина или нормално да си гледаш живота ?
  • 29 Стефан

    3 11 Отговор

    До коментар #17 от "No comment":

    По това време когато са премествали индианците, руските помешчици са продавали робите си, крепостни селяни, за един хубав кон са се давали трима здрави мъже, семействата им и всичко което са имали е било на гърба им, тези крепостни селяни които са се записали в армията когато са ни освободили от турско робство са били смаяни че всеки български селянин е живеел в собствена къща и дворове пълни с добитък и плодове, питали са се КОЙ освобождаваме, без да знаят че царят е искал проливите и беломорието.

    Коментиран от #30, #31, #37

  • 30 No comment

    13 1 Отговор

    До коментар #29 от "Стефан":

    По същото време, крепосничество е имало и в Австрийската империя. Отменено е на 07.09.1848 год. Австрийците за колко са продавали своите селяни? Или проблема ти е само Русия? В Босна и Херцеговина крепосничеството е отменено през 1918г.
  • 31 падналия ангел

    8 0 Отговор

    До коментар #29 от "Стефан":

    Олеее, как може това да даваш за пример, при условие, че робството е отменено през 1863 г.
  • 32 чети и помни

    1 11 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Руснаците са сложили ръка на една много плодородна и важна част на Финландия.
    Финландците са имали възможност да си вземат само връхните дрехи в ядна бухча, и са ги натоварили на влака за евакуация от снарядите и бомбите на Русия.
    Майката на моята съпруга, е от Карелия , била е на 6 години, когато Руснаците нападат Финландия, но е жива и помни и разказва всичко.
    Огромна чост от тези финландци заминават за Швеция, познати като "деца от войната".
    Днес всичко което са имали финланците е баталясано.

    Коментиран от #40

  • 33 ГЕРБ=БСП

    1 9 Отговор
    А има ли тематични лагери, за „обучение“ на децата, какво е било в лагерите на ГУЛАГ. И колко много повече руснаци са били подложени на нечовешки условия и избивани в ГУЛАГ. Руските деца, дали знаят кой е Солженицин и в какви лагери са го подлагали на нечовешки условия.

    Коментиран от #34

  • 34 Д'мин

    7 0 Отговор

    До коментар #33 от "ГЕРБ=БСП":

    "Говориха ни за него в гимназията в часовете по литература и история, но не си спомням много", признава младият човек."Солженицин е дисидент, противопоставил се на съветския режим, и велик писател", обобщава 23-годишният студент в Москва по международни отношения Саня Поляковски. Той признава обаче, че не е чел нищо от починалия на 3 август 2008 г. Солженицин." Учат по история и литература за него!
  • 35 Димов

    11 0 Отговор
    Поредната русофобска пропаганда на ис^ямизираната Германия. И за какви невръстни 14 годишни деца ми говорите, като точно вие натиснахте едно от правителствата ни, да коригира закона ни през 2007 г, да имат право да се таковат още от 14 годишна възраст? Тогава го направихте за да легализирате сватбите на малолетние избирателчета от боята, ама сега сте зинали, че ако гледали руски филми щели да им се афектират чувствителните психики. Да ва у фурнаджийските лопати и вас.......
  • 36 Мошето

    9 0 Отговор
    И какво лошо има в това? Германците също са имали, и са въстановили техните концентрационните лагери от времето на ВСВ.
    Спокойно могат да се гордрят и направят свои „патриотични уикенди“..като възпитават малките германчета в устоите на Третия Райх.
  • 37 Димов

    9 2 Отговор

    До коментар #29 от "Стефан":

    Крепостничеството е премахнато 16 години преди руснаците да ни освободят бе, измислен. В началото на 1861 г Александър II издава манифест, с което премахва крепостничеството и дарява земя на всеки бил крепостен селянин. Престани да пропагандираш глупостите на пашата си! Няма кой да ти се върже.
  • 38 Димов

    6 0 Отговор
    Но няма проблем всички да зяпаме по цял ден американски филми за войната във Виетнам, нали?
  • 39 хахаха

    7 0 Отговор
    разбира се , че децата не трябва да знаят как са били убивани хиляди като тях в нацистки концлагери...много по-важно е децата още на 3-4 години да се самоопределят дали са момиченца или момченца...вечи цели семейства немци има избягали в Русия от джендърската им политика спрямо децата...
  • 40 веселяк

    8 0 Отговор

    До коментар #32 от "чети и помни":

    Мдааа много плодородна земя във Финландия! Три реколти ориз на нея са отглеждали, за два месеца! През другите месеци се е въдило папрат, джоджон, липи, тополи и плодни!

    Коментиран от #41

  • 41 хахаха

    7 0 Отговор

    До коментар #40 от "веселяк":

    ...забрави бананите...:)))

    Коментиран от #42

  • 42 Преди

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "хахаха":

    години Финландия бе най-големия вносител на банани в Европа.
    Без майтап!
    Разбира се , ставаше дума за финландски компании.