Last news in Fakti

26 Ноември, 2020 20:30 5 345 36

САЩ: капитулацията на Тръмп

  • доналд тръмп-
  • джо байдън

Президентът на САЩ превърна Републиканската партия в организация за подкрепа на култа към личността

САЩ: капитулацията на Тръмп - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От три седмици Доналд Тръмп разиграва една недостойна пиеса, на която обаче вече ѝ се вижда краят. Тази инсценировка е внимателно замислена и планирана, твърди Маджид Затар във ФАЦ

Когато преди 4 години американците избраха Тръмп за президент, това изглеждаше като най-големия резил за най-старата демокрация на света. И същевременно – като най-голямата заплаха за нея. Всъщност обаче се оказва, че има една още по-голяма заплаха: нежеланието, с което Тръмп напуска поста си. Оттеглящият се президент от три седмици разиграва една недостойна пиеса, която се изчерпва далеч не само с някакъв детински инат. Тази инсценировка е внимателно замислена и планирана. Още месеци преди изборите Тръмп започна да говори, че ако изгуби изборите, това ще бъде единствено чрез измама. И всичките му действия след 3 ноември следват тази матрица.

Истинската му цел е друга

Неговите хора вече от няколко дни на ухо признават, че Тръмп отлично знае какво ще се случи на 20 януари. Защо тогава президентът толкова дълго се съпротивляваше срещу неизбежното? Ами просто защото добре си е направил сметката. Неговият екип всекидневно разпраща милиони мейли с молба за дарения, за да се покрият разноските по съдебното оспорване на изборните резултати. Всъщност обаче Тръмп оттегли почти всичките си жалби. И голяма част от парите се отправят по други канали: Тръмп си плаща предизборната кампания и изгражда нов комитет – платформа, която ще му осигури контрола над Републиканската партия в бъдеще. Който си направи труда да прочете дребния шрифт в електронните писма, бързо ще го разбере.

Не е тайна, включително и за президента, че мнозина републиканци се радваха до възбог, когато той се оттегли във Флорида, за да се заема с бизнеса си. И то не само онези републиканци, които вече признаха победата на Джо Байдън, но и другите, които все още си траят. Всички все още се нуждаят от Тръмп. Та нали в началото на януари Джорджия ще гласува за двама сенатори, от които зависи мнозинството в Сената. А никой друг не упражнява такова мобилизиращо влияние, както Тръмп. Той току-що го доказа на изборите – независимо от поражението си. Ако републиканците сега го изоставят, той може да си отмъсти тъкмо в Джорджия. И би се сдобил с перфектното оправдание: тръгва си не защото е изгубил изборите, а защото са го предали собствените му хора. Онези, които гледали с четири очи да се завърнат към старата политика. Но той, Тръмп, нямало да допусне това и щял да се бори. В името на народа. Срещу истаблишмънта.

На Тръмп не му пука за демокрацията

Борбата за власт в Републиканската партия си има обаче своя цена. Мнозинството избиратели на републиканците вярват, че Байдън е спечелил изборите единствено благодарение на измама и манипулации. А това не само натоварва демократите с тежко бреме – то подкопава и доверието в американската демокрация. На Тръмп обаче не му пука. Той не изпитва никакво уважение към институциите.

Но както често се случва при Тръмп, неговият сатанински план се осъществява по твърде окаян начин. Юридическият му екип разиграва една смехотворна пиеса. Съдиите направо ги замерят с отхвърлени жалби. Провалят се и опитите за натиск над републикански политици в отделните щати, от които Тръмп иска да нарушат демократичните правила за мандата на електорите.

Обратът дойде след проваления заговор в Мичиган. Там един високоуважаван републиканец заедно с демократите официално узакони победата на Байдън, а още преди това редица сенатори и конгресмени вече призоваваха Тръмп да пусне в ход процедурата по предаването на властта. Малко след решението в Мичиган Байдън получи зелена светлина от онази служба, която до момента блокираше достъпа му до средства и структури, за да се подготви за бъдещата си длъжност. И сега вече предаването на властта може да започне.

Струваше ли си усилията?

Тръмп капитулира – с огромно нежелание и стъпка по стъпка, но капитулира. Мигар си струваше? Заслужаваха ли си всички тези унизителни лъжи? Недостойните игрички? Тактиката "след мен и потоп“? За какво беше всичко това, след като в края на краищата Тръмп ще трябва да си върви?

Тези въпроси обаче са сбъркани. Защото Тръмп все още здраво държи твърдия си електорат. И когато казва, че е истинският победител в изборите, а вторият мандат му е бил „откраднат“, те му вярват. Просто защото твърдият електорат иска да му вярва. Тръмп превърна Републиканската партия в организация за подкрепа на култа към личността. Неговите връзки с верните му избиратели имат полурелигиозен оттенък.

Да, Байдън го очакват много проблеми. Партията му е хетерогенна, вътре къкрят най-противоречиви очаквания към президента, а вероятно му предстои и да работи с опозиционен Сенат. Всъщност обаче истински разцепената партия е Републиканската. Разцепена между съблазнените и онези, които смятат, че могат да сключат пакт със Съблазнителя.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Манги

    42 10 Отговор
    Абе тез Дойчовци що не цитират разследванията за фалшифициране на изборите 1 път само или са им забранили

    Коментиран от #27

  • 2 Пфу....

    46 9 Отговор
    Дойче зеле......поредната помия

    Коментиран от #8

  • 3 Скоро

    29 6 Отговор
    Да ве, Сидни Пауъл :) Днес. Теяа дни и отделно Рудолф Джулиани. Споко. Отделно SCOTUS. Отделно за Пенсилвания, Уисконсин и Джорджа. Споко. Продължавайте да лъжете :) Идва видов ден.
  • 4 стоян георгиев

    7 35 Отговор
    този път не съм съгласен с доиче веле.тръмп не е толкова значим фактор .просто извади късмет използваики чужда външна помощ и победи въпреки че имаше три милиона гласа по-малко.втори път обаче номера му няма да мине ,а всичките му опити да краде пара ще бъдат разследвани въпреки приказките на баидън.истина е обаче че тръмп ще нанесе щети на републиканците,което обаче си е тяхна грешка пускаики този измамник до наи-високо място в държавта.единственото решение е тръмп да бъде вкаран в затвора веднага след падането му от власт за да послужи за пример за следващите като него.дали ще се случи само времето ще покаже!

    Коментиран от #28, #36

  • 5 alлллл

    9 23 Отговор
    Тръмп е изпята вече песен. Както и - USA.
    Учете китайски.

    Коментиран от #17, #31

  • 6 РЪМПЕЗИ

    11 13 Отговор
    СТИГА СЕ ОПЪВА И ТИ КАТО БОРИСОВ КАТО МАГАРЕ НА МОСТ, АМИ ОТСТЪПИ НА ПО ДОСТОЙНИТЕ...

    Коментиран от #16

  • 7 минчо

    4 6 Отговор
    ЕЕЕЕ НЯКОЙ ДА НЕ Е ОЧАКВАЛ ДА СТАНЕ ВОЙНА В ЩАТИТЕ???ДОКАТО ЖИВЕЯТ ДОБРЕ НИКОГА НЯМА ДА СТАНЕ ВОЙНА!!!!!ЕЕЕ СЕГА НЯКОЙ ЩЕ МИ НАПОМНИ ПРОТЕСТИТЕ НА МАЛЦИНСТВАТА?? ?АМА РАЗБИРАСЕ ИЗКАРАХА ПОЛИЦИЯТА ЗА КАМЕРИТЕ А ТАМ КАДЕТО НЯМА КАМЕРИ ИЗКАРАХА БАРЕТИТЕ ИМ И ТАМ Е БИЛА ЛЮБОВ!!!!!

    Коментиран от #25

  • 8 розово

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пфу....":

    Трябва да четеш дребният шрифт.
  • 9 АнонимDW

    36 9 Отговор
    Каква поредна анонимна недостойна и лъжлива публикация от Дойче Веле! Срамота е ФАКТИ да публикуват подобен пасквил, който нищо достоверно не казва. Тръмп и екипа му познават законите, а изборите бях с огромен дял на гласували по поща. Имаха и имат право да обжалват, да проверяват и да не поздравят Байдън, докато не минат юридическите процедури и повторните преброявания в много окръзи. Кое е недостойното в случая? Американската демокрация работи и в крайна сметка те ще си подредят управлението за нов мандат.
    Дойче Веле и ФАКТИ публикуват анонимни коментари, защото се страхуват да не се изложи авторът или екипа автори. Сигурно вече са се компрометирали и знаят, че хората не им вярват...
  • 10 БПФ

    28 8 Отговор
    Още от първото гнъсно изречение спрях да чета и се сетих кое е отвратителното подобие на медия, където тоя пасквил е бил избълван.
    Победата на Тръмп бе триумф на демокрацията, а мандатът му - най-успешният период на САЩ от десетилетия.

    Тръмп се възползва от конституционните си права да оспорва резултатите, а за манипулациите и измамите на това подобие на избори има огромен брой сериозни доказателства. Иска ми се върховният съд да ги вземе под вничание и да си свърши работата, не само заради САЩ и американският народ, но и за да се наслаждавам после как ще скимтят като наритани пцета такива мрсни подобия на журналисти - като тия от дойче веле !!! Колко прави бяха комунистите едно време, че я бяха забранили !!!

    Коментиран от #12

  • 11 Наблююдател

    10 35 Отговор
    Изключително добре написана статия, показваща истинската същност и дебилщината на Тръмп.
    Дано САЩ се отърве час по-скоро от него. Той е срам и позор за американската демокрация.

    Коментиран от #18

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 До Дони Тръмполини

    6 6 Отговор
    Радвай се Дони, има и хубава страна на НЕизбирането ти. Според баба Ванга избрания Президент през 2020 г. ще се разболее тежко.
  • 14 Сух

    13 3 Отговор
    Не знам кой го е писал това, но родителите ви знаят ли какви безродни продажници са изсипали на тази земя?!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 нашия

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "РЪМПЕЗИ":

    къде ги достойните-и Тръмп това чака да дойде някой достоен да му предаде власта -ама няма такива търсят се
  • 17 Оптимист

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "alлллл":

    В момента се връщат старите градски песни - връщане на смъртното наказание в СЙЩ. Пеенето продължава!. Новина от днеска. Чичо Тръмп не е за подценяване. Федералните престъпления се наказва ли с ел. Стол... Водят се делла , на които края може да се окаже федерално престъпление...
  • 18 Сульо

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Наблююдател":

    A ти дори срам за лyдитe във 2 стая четвърто легло.Беж обратно, че идва санитаря и ако не те намери....

    Коментиран от #34

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Стоянов

    11 2 Отговор
    Изключително гнусна и манипулативна статия!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ТръндЮ

    9 0 Отговор
    Защо ли имам чувството че пернатите драскачи от DW са стажували в Работническо дело преди и са громяли капитализЪмЪ преди!
  • 23 В.В.П.

    6 1 Отговор
    САЩ сега избраха още по голям резил..Джо у Камала...Падението вече започна..ДВ са винаги на ,,другата страна,,,
  • 24 7ф7ц77дсф

    6 2 Отговор
    Дойчевеле са във екстаз! На власт идва либераст като ментора им Сорос.
    Много са на кеф, ама не гледат, че в САЩ се води война и може да не се радват дълго.
  • 25 85нб8бн85

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "минчо":

    Че те са във фактическа война вече близо година. Ама по соросипитешките медии не говорят за това.
    Да си чувал нещо за движението "Black Lives Matter"? Поразтърси се из нета. Материали има много. Дори репортажи на живо, как черните са взели властта и как полицията си мирува, когато ония громят магазини и обръщат коли.
  • 26 The Future

    2 8 Отговор
    Въпрeки лeeнeтo нa крoкoдилcки cълзи oт кoмуниcтитe и руcoфилитe в Бългaрия зa зaгубaтa нa Тръмп и провала на "руския проект", Aмeрикa oтнoвo пoкaзa нa cвeтa, чe e нaй гoлямaтa дeмoкрaция и глacувa c мнозинство не толкова за Байдън, колкото с нaкaзaтeлeн вoт cрeщу рижaвия консерватор ! Още преди появата на Ковид 19 бе прогнозирано че консервативния Тръмп с остаряло си мислене и деструктивни дeйcтвия нa пoлитик oт минaлия вeк ще загуби изборите през 2020г и ще бъдат спечелени от демократите, защото Америка не случайно е символа за Света на СВОБОДАТА на човешкия дух и неограничените възможности и e cъздaдeнa oт cвoбoдолюбиви и кocмoпoлитни хoрa, граждани на СВЕТА, кoитo ca избягaли тoчнo oт диктaтуритe и нe ca търпeли кoнceрвaтивнитe ограничения нa минaлoтo и национализмa И oтдaвнa живee в 21 вeк, затова е водещата страна към бъдещето на човечеството, където се трансформира и планетарно променя световното човешко съзнание..., А от Космоса c нaвлизaнeтo нa чoвeчecтвoтo в Епохата на Водолея идват все по мощни енергийни импулси които са извън волята на човека, рeвoлюциoннo прoмeнящи мисленето на хората и рушящи всичко остаряло , ограничаващо и консервативно, oт остарелите възглeди и норми на политика и морал, останали от миналите векове, дo oпититe oтнoвo дa ce нaлaгa тoтaлитaризъм и диктaтурa и хората искат или не, ще стигнат до революционни промени в съзнанието си и социалните процеси с глобалнатa промяна в мисленето си и постепенно в поведението си по це

    Коментиран от #29

  • 27 куку руку ку

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Манги":

    С мелодията на известна бг песен:
    Ах дойчезеле, ах дойчезеле
    така отчаяно си ти!
  • 28 2362

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "стоян георгиев":

    Измамник е Байдън, не Тръмп, а ако все пак се наложи да изчака четири срамни години на Деменцио, ще ги изчака и след това ще го разбие на следващия вот! Но хайде все пак да не забравяме, че последната съдебна инстанция е Върховния съд, а там процедурите далеч не са приключили, така ще ми е супер да ви гледам либерално-комунистическите мутри, ако все пак на 20.01., Тръмп се закълне, но дори да не стане сега, ще стане след четири години! Истината все пак винаги възтържествува, а истината е, че Доналд Тръмп е легитимния президент!
  • 29 Никола Ташев

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "The Future":

    Боже, Боже, епоха на водолея, а за либерастко-комунистическата опорка, че Тръмп бил руски проект, даже няма какво да се коментира! Точно това ново "мислене" е в дъното на моралния упадък на човечеството, а консерватизма е единствената доктрина, която може да спаси света от деградация!
  • 30 наблюдател

    3 1 Отговор
    Това го твърди Маджид.Публикувано в DW.Това просто несириозно.
  • 31 Никола Ташев

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "alлллл":

    Ще ви се да е изпята песен, ама не е!
  • 32 Никола Ташев

    3 1 Отговор
    Автора на този пасквил е просто поредния слугинаж на либерално-комунистическите мъгла, ама айде изчакайте малко и Върховния съд да се произнесе, пък тогава се радвайте на срамния мандат на Деменцио!
  • 33 тенденциозна

    1 1 Отговор
    Много тенденциозна и заблуждаваща статия! Да не би "демократите" да не са "съблазнени"? При това с много повече милиарди! И именно затова Байдън успя - с подкрепата на милиардите на Сорос & Со!
  • 34 Наблюдател

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Сульо":

    Ама ти вярно си сульо....
  • 35 9674

    0 0 Отговор
    Дреме му на Асан,че кучето на ходжата не ще да гони заяци!Теа от Зеле-то пишат и Вие шараните -хоп и на кукичката!!да коментирате!!Скивайте що става у нас,а не в КРАВАРНИКА!!МАСКИ,ОНЯ ДЕБЕЛИЯ ФОЙФОДА СЪС СИНИ КАСКИ И ПРОЧЕЕ ТЪПОТИИ!!ДАЙТЕ ДА СИ ПОДРЕДИМ НАШАТА СИ КЪЩИЧКА,А АМЕРИКАНЦИТЕ НЕ ГИ МИСЛЕТЕ!!ПУСНАЛИ СА ПЕЧАТНИЦАТА ЗА ДОЛАРИ И .....ПЕЙ СЪРЦЕ!!!ЗА ТОВА И НА МЕН НЕ МИ ДРЕМЕ КОЙ ЩЕ Е ПРЕЗИДЕНТ!НАШИЯТ ДАЖЕ Е ПО ДЪБЪР И ОТ ДВАМАТА КРАВАРИ,АМА СИ НЯМА.......ПРАВА,ЗА КОЕТО СА ВИНОВНИ БСП И СИЕ/и луканката в частност/!!Я СИ ПОМИСЛЕТЕ К,ВО НАПРАВИ ТРЪМПЕСКО ЗА БЪЛГАРИЯ!!ПРИБРА СИ ДВАТА МИЛИАРДА,И СИ ТУПА ТОПКАТА,А НИЕ СЕ ГОТВИМ ЗА ВОЙНА С РУСИЯ ЗА СЛЕД 6 ДО 8 ГОДИНИ!!/А ДОТОГАВА Я КАМИЛАТА ,Я КАМИЛАРЯ!!ЧАО И УМНАТА НА НАШИТЕ ИЗБОРИ,ЧЕ ЩЕ ВИ МИНАВАТ НЕ С ДВЕСТА,А С ДВЕ ХИЛЯДИ КИЛОМЕТРА В ЧАС!!!РЕКОХ И ОТСЕКОХ!!!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.