Last news in Fakti

26 Ноември, 2020 19:00 2 643 23

Байдън може лесно да подобри отношенията с Русия и Иран само за седмица

  • джо байдън-
  • сащ-
  • китай-
  • русия

Дори ако разногласията не могат да бъдат избегнати, не е задължително те да доведат до конфронтация

Байдън може лесно да подобри отношенията с Русия и Иран само за седмица - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън ще се сблъска с няколко предизвикателства, когато встъпи в длъжност в Белия дом. Но от редакцията на британския ежедневник The Independent го съветват най-напред да започне с подобряване на отношенията на САЩ с Русия и Иран. И двата външнополитически вектора са пострадали по време на администрацията на Доналд Тръмп, но и в двата случая ситуацията може да бъде коригирана – при това за много кратко време.

Авторът Даниел ДеПетрис настоява, че за Байдън е по-добре да съсредоточи ресурсите си по два въпроса: намаляване на напрежението с Иран и постигане на стратегическа стабилност с Русия.

По отношение на Иран администрацията на Тръмп следва стратегия за максимален натиск през последните три години. Както пише обаче авторът на статията, единственото нещо, което САЩ постигнаха с това, беше да стартират саморазрушителен цикъл от взаимни удари, който почти се превърна в реален конфликт. Така че първото нещо, което Байдън ще трябва да направи, е да върне САЩ към ядреното споразумение. Това може да бъде трудно, тъй като Иран иска компенсация за щетите, които страната понесе. През юни 2021 г. има избори, така че сегашното правителство едва ли ще е готово да направи отстъпки.

В допълнение, като цяло, Байдън ще трябва да изпрати на Иран ясен сигнал, че САЩ не само искат да се върнат към споразумението, но също така са готови да заемат по-мека позиция по отношение на Техеран. Нито една от страните няма интерес от конфликта: Иран е по-слаб от САЩ, а на свой ред Вашингтон не иска армията му да „заседне“ в този регион, чието стратегическо значение е минимално за Америка.

САЩ не се справиха по-добре в отношенията с Русия. Въпреки думите на Тръмп, че иска повече конструктивност в диалога с Москва, двустранните им отношения са по-лоши днес, отколкото преди четири години. Трудно е да си представим, пише авторът на статията, че отношенията между САЩ Русия при Байдън ще се подобрят, защото по време на кампанията той нарече Москва противник. Има твърде много въпроси, в които техните интереси са противоположни - правата на човека, Беларус, Сирия, Венецуела, Украйна. Но дори ако тези разногласия не могат да бъдат избегнати, не е задължително те да доведат до конфронтация.

Подобряването на отношенията с Русия обаче е много лесно, убеден е авторът на статията. Вашингтон и Москва вече имат СТАРТ III и Байдън, и Путин биха искали да го удължат, независимо как спорят по други въпроси. И двете страни вярват, че това споразумение не само запазва стратегическата стабилност, но и въвежда компонент на прагматичната дипломация в отношенията.

Управлението е свързано с търсене на възможности и поправяне на лоши решения, припомня авторът на статията. И връщането на правилния път с Русия и Иран ще бъде малка, но важна стъпка към по-балансирана политика на Байдън, пише The Independent.

Източник: Агенция "Фокус"


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    23 4 Отговор
    В Кремъл им е през четала за Бай Байдън

    Коментиран от #23

  • 2 БОЗА

    19 3 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Байдън може лесно да подобри отношенията с Русия и Иран само за седмица"

    Ако спре да си пие хаповете ДА-може...що нема да знае,кой е и на кой свет е...айде смешките почнаа предварително... ;-))))))
  • 3 веселяк

    14 3 Отговор
    А да бе, те онея, дето движат нещата ще му позволят!
  • 4 йокин

    9 1 Отговор
    Да ама,не.Щом,обяви,починалият си син,че е жив,ясно,колко ще оправи,работата.
  • 5 Сух

    4 0 Отговор
    Може да ги подобри, но може и да не ги подобри, 50/50,ама май не е точно така..

    Коментиран от #17

  • 6 1234

    8 2 Отговор
    При 23 трилиона дълг нищо не може да се поправи. Или голяма война, или целия свят да пие една студена вода и всичко да започне от нула. И тези, които имат много долари няма да могат да ги използват и за задни нужди, защото ги нямат в наличност.
  • 7 Сандо

    5 1 Отговор
    Може,но как ще стане след като е обявил и двете държави за врагове?Сигурно ако паднат на колене и му целунат върха на мокасините?
  • 8 трамп1234

    0 0 Отговор
    Само ако го поздравят за победата.
  • 9 Софиянец

    3 11 Отговор
    Фокус мокус и ватник с жеуезни крила в канала
  • 10 Академик

    9 1 Отговор
    Байден ще бъде като Гуайдо от Венецуела, тотално дискредитиран!
  • 11 41v1v4

    12 3 Отговор
    Байдън може да подобри отношенията с Русия, но няма да го направи, защото да се подобрят отношенията на САЩ с Русия, има два начина;
    1) За президент на Русия се слага горбачов и се почва яко крадене на руски ресурси.
    2) САЩ и Израел, принзават пред ООН, че са частни компании и са източника на всички беди от 1945-та година насам. Признават, че са за обесване, селд като пуснаха 2-те атомни бомби над мирно-спящите японци. Признават, че "ориндж-агент" на американо-еврейската фирма "монсанто", какъвто ТЕ използваха в изсмуканата от пръстите война във Виетнам, допринася за това, там хората все още де умират от онкологични заболявания и то в големи мъки.
    3) Байдън признава, че "обедненият" уран, дето го разпръснаха нас бивша Югославия, акто и завишените нива на диоксини там, са предизвикали смъртта на огромно количество хора по тия места, както и в гразничните държави. Че тези вещества, носят смърт от злокачесвтени заболявания в продължение на стотици години!
    Е те тва е. Ама САЩ няма да признаят това.
  • 12 !!!?

    4 4 Отговор
    САЩ нямат полза от подобряване на отношенията с Кремъл !

    Коментиран от #14

  • 13 Клик

    4 1 Отговор
    Ако не ни изпрати предплатените Ф16 ще си развали отношенията и с България.
  • 14 оня с коня

    4 5 Отговор

    До коментар #12 от "!!!?":

    Естествено че не само САЩ,а Целият Запад НЯМАТ ПОЛЗА от подобряване на отношенията с Русия,защото ще трябва да се отменят Санкциите спрямо Нея.което пък значи,че РУБЛАТА ЩЕ ПОДСКОЧИ и Руските суровини и Газ които Русия ОСНОВНО ИЗНАСЯ ше Поскъпнат на Междунар.Пазари.А какво по-хубаво от това те да се изкупуват от Запада НА БЕЗЦЕНИЦА както сега?!
  • 15 Сороснята

    5 3 Отговор
    никаква я нема да плюва тук. Айде де не ми е интересно без вас: борияшник, ботокса, ватниците, глад и мизерия, наташка опъната от рота на нато. К'мон липсвате ми менс. Ясно, тенкс гивингс и козяк са затворили.
  • 16 нашия

    9 1 Отговор
    той за 50 год в в политиката нищо не е направил та сега ще тръгне да прави нещо -той знае само да мишкува и да си лапа
  • 17 нашия

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Сух":

    Редови срнатор трудно може да влияе на външната политика ....
  • 18 ТОЧКАТА

    6 2 Отговор
    Ако той не оправи отношенията си с Русия,то тя ще ГО ,,оправи,,.....може и ,,опраска,,,както казва един ,,мислител,,.наш.....ВСИЧКО,зависи от Байдън.
  • 19 Аууу

    4 1 Отговор
    Тава нема стане еврейте в белия дом ще го набоцкат с инжекции и ще си правят войни колкото си искат. И бай дончо се опита да кръшка но бързо смени тактиката. След Кенеди демокрация вСАЩ няма там командват евреите. Иран ще бъде нападнат в това няма съмнение но кой ще бъде победителя не се знае иран не е авганистан ирак сирия или някоя друга арабска държава.
  • 20 не може да бъде

    7 0 Отговор
    Другарят дядо Леонид Илич Байдън може да постигне много на преговорите ,ако не заспи по време на провеждането им!
  • 21 Карлуково

    4 0 Отговор
    Недоразумение-вместо в старчески дом в белия дом ЗАЩО?
  • 22 Българин

    2 3 Отговор
    Можа, ама няма!Байдън ще гази Русия както Рейгън не я е газил.
  • 23 руска смрад

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Да не мислиш,че някой ще ги пита руските джуджета през кое им било..Тук се обсъжда сотуацията дали бъдещия американски президент ще бие повече шамари или по-малко на руските дребосъци !