Last news in Fakti

30 Ноември, 2020 20:30 11 607 120

Не се заяждаме, просто питаме: защо в България така "яко се мре"?

  • коронавирус-
  • герб-
  • бойко борисов

Игнорирайки данните за починалите, Борисов се хвали как "лятото, когато другите затваряха, ние отворихме цялата икономика"

Не се заяждаме, просто питаме: защо в България така "яко се мре"? - 1
Снимка: БГНЕС

В България вече наистина "яко се мре", а Борисов не спира да се хвали какво благоденствие цари в управляваната от него държава. Но фактите са си факти. Ето ги:

Високата смъртност не е нещо, с което една държава може да се гордее. Но за България е статистически факт от години. Както са факт бедността и ниският стандарт на живот. В края на февруари, точно две седмици преди парламентът да обяви извънредно положение заради пандемията от COVID-19, станаха известни данни на Световната здравна организация, според които България е страната с най-висока смъртност - 15,4 на 1000 души население. Болестите на сърдечно-съдовата система и онкологичните заболявания са виновниците за над 80% от тази смъртност. Когато въпросните данни на СЗО бяха оповестени, в България все още нямаше официално регистриран случай на починал от коронавирус.

Колко хора умират в България?

Близо 9 месеца по-късно този факт беше използван от депутата от ГЕРБ Тома Биков в опит да извини някак си високата смъртност от COVID-19. В ефира на "Нова телевизия" той заяви, че България е била на първо място по смъртност и преди пандемията. “Ако трябва да говорим за смъртността, трябва да отбележим, че ние имаме по-нисък здравен статус по редица причини. От нездравословен начин на живот до липса на профилактика”, каза Биков. Разбираемо за депутат от управляващото мнозинство, в “редицата причини” е пропусната една - управлението на COVID-кризата в България.

Какво показва публичната база данни на Националния статистически институт (НСИ) за умиранията в България? Една от графиките (от НСИ правят уговорката, че данните за 2020 са предварителни) илюстрира прираста на починалите през 2020 година спрямо средния брой на умрелите през периода 2015-2019. Ако от началото на годината до юни през повечето седмици се отчита дори намаление на починалите спрямо средното ниво за периода 2015-2019, от юли започва траен растеж, който стремително се покачва през есента. Негативната тенденция ясно се очертава още през октомври, когато броят на починалите достига 11 085 спрямо 9526 за 2019 година. И ако през август починалите са 7720 - малко повече от август 2019, само за първите две седмици на ноември смъртните случаи са 7040. Това е увеличение с над 40% спрямо същия период на миналия ноември, когато броят им е бил 4154.

Изглежда, че статистическите данни за смъртността не са впечатлили особено управляващите, които изчакаха цяло лято и почти цялата есен, преди да въведат някакви мерки от 21 ноември. Вероятно и това нямаше да направят, ако не се бяха появили заглавия като “България първа по смъртност от COVID-19 в Европа”. Заглавия, които нанасят имиджови щети по властта на един премиер, който поне два пъти седмично се хвали какво благоденствие цари в управляваната от него държава. Изминалият уикенд също беше оползотворен. В събота във велинградското село Биркова Бойко Борисов обърна внимание на тълпите, пазарували в моловете в петък вечерта, и заяви, че “първи ще излезем от кризата”. А в неделя от Пловдив, отново на вълните на радостта, заключи, че икономиката работи и нищо не се е променило.

С гръб към фактите, с лице към камерата

Игнорирайки данните за починалите, Борисов се хвали как “лятото, когато другите затваряха, ние отворихме цялата икономика”. И обещава разхлабване след “две-три седмици”, през които “да се пазим, да носим маски и да спазваме дистанция”. Снема от себе си отговорността за локдауна с думите: “Опитваме се да не създаваме паника, но от другата страна на везната стоят докторите. Казват ми - натискът е огромен, дай за две-три седмици да го намалим”.

Откакто през 2012 сбърка, хвалейки се, че за три години управление на ГЕРБ продължителността на живота в България се е вдигнала средно с една година, Борисов залага само на реклама от типа “око да види, ръка да пипне”. Багери, работници. Пътища, работници. Заводи, работници. Газопроводи, работници.

Дал е гръб на фактите, които десетилетието на ГЕРБ така и не успя да промени към по-добро. Защото освен с най-висока смъртност, България е и страната с най-ниска средна продължителност на живота в ЕС.

Защо в държава, в която язовирите са пълни, рейтингите - вдигнати, заводите - безчет, а хората излизат с пълни ръце от моловете, така "яко се мре"? На това Борисов му вика заяждане.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 101 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 БЪЛГАРИ

    142 13 Отговор
    Излезте и гласувайте , не позволявайте слушалки и мутри от ДС до упражняват невиждан геноцид срещу вас и семействата ви !

    Коментиран от #93, #119

  • 3 мечо

    22 107 Отговор
    доичи веле соросоитски парцал работил сам вав германия хорн бат маиберк нищто опщо ниямат хората сас това масово германците поткрепят примиера борисов

    Коментиран от #11, #43, #110

  • 4 Математика

    117 21 Отговор
    Много хора излъга този пожарникар ,вдигнали са му мерника и мутрите чакат да слезе от трона и ще иде при зъздателя бог...Тай ги усещам аз!

    Коментиран от #7

  • 5 Асен

    114 18 Отговор
    Затова сме на дъното на Европа с мин.-председател - мутра.
  • 6 Ggg

    112 19 Отговор
    Още един мандат на Герб и патриоти и българите ще изчезнат.

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ина

    79 17 Отговор
    Алчност , беззаконие , репресии , кражби за милиони и невиждана наглост - това е лицето на мафията управляваща България ! Събудете се !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 КОТарАК

    44 13 Отговор
    трябва вече да го вкараме на лечение , народа срещу сган сме-въпрос на оцеляване
  • 13 Просто

    41 14 Отговор
    Управляващите лъжат за размера на проблема.Всичко е тотално трагично. Тестове не се правя и то умишлено. Заразените са в пъти повече. Болните са оставени, ако го преживеят, преживеят. Ако се усложнят и случайно имат късмета изобщо да стигнат до медицинска помощ може и да бъдат тествани и да влезнат в бройките на статистиката с ковид. Инак са просто починали.
    Общата смъртност от всичко за 44 седмица е 30% повече отколко е била през последните 5 години за тази седмица това са 600 човека повече. За 45 седмица е 40% по-голяма т.е са починали с 1000 човека в повече спрямо предходните 5 години. За 46 седмица увеличението е повече от 80% това са около 1750 повече починали спрямо тези през предходните 5 години. А 47 седмица може би увеличеното ще бъде 100%.
    Честит законен геноцид на всички
  • 14 Неделко

    38 17 Отговор

    До коментар #7 от "Чекиджията":

    Името ти отива абсолютно на интелектуалният потенциал , който притежаваш , иначе мутрата от СИК е абсолютен политически и физически труп , мърша !

    Коментиран от #20

  • 15 Руски Пасивен

    17 40 Отговор
    Защо русофилските съпруги са най големите уличници? Защото Русофилите са слаби мъже НЕ Можещи да постигнат нищо, по глуповати и живеещи във измислен Свят поддържан от Лъжи,Жените им са по Простички и Вързват на всеки срещнат.!!! ФАКТ в БГ
    72
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 кьм смс

    22 14 Отговор
    "яко се мре", щото така е изгодно на вас. Инак, ние си живеем спокойно до където може. Пием си винцето, ракийката, ядем си прасенца и баш ни не брига дето у маджарско немат жележнички . И за ДВ не ни пука. колкото по-далеко от тях, толкова по-добре
  • 18 Някой си

    44 18 Отговор
    Мре се яко, но не от коронавирус!
    От простотията и некадърността на ГЕРБ се мре!
    Един е бивитко и цвъки е негов пророк!
  • 19 Родопа планина

    23 11 Отговор
    Глупости няма толкова умрели. Просто се преувеличав това е.Преди пандемията сьщо умираха и то много повече.Вьв нашия град умираха иимаше по 3 или 4 погребения на ден. Говоря преди четири пет години.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Последния Софиянец

    39 21 Отговор
    Поздрави от Орлов мост! Ни сняг ,ни студ ни плашат.Даже сме повече от вчера.Оставка и ЗАТВОР!

    Коментиран от #26

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Неделко

    17 13 Отговор

    До коментар #20 от "Чекиджията":

    Лъскай бастуна и не мисли за нас , МУТРАТА от ДС го мисли как ще свърши и се пази !

    Коментиран от #38

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Майна

    22 14 Отговор
    ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА ...УМУВАТЕ, ТРЯБВАШЕ ОТДАВНА ДА СЕ БЛОКИРА ДЪРЖАВАТА..СРАМУВАМ СЕ ОТ ВСИЧКИ, КОИТО СТЕ В РОДИНАТА И НЕ ИЗЛЕЗНАХТЕ НА ПРОТЕСТИТЕ, НИЩО НЕ ВИ ОПРАВДАВА...И СЕГА ПАК ФИЛОСОФСТВАТЕ!
  • 30 Ина

    14 13 Отговор

    До коментар #26 от "Койсто":

    Стой си на моста в Карлуково , там ти е мястото и вземи за съквартирант МУТРАТА да четете заедно Винету на филия с мас !

    Коментиран от #40

  • 31 Likos

    37 6 Отговор
    Мре се защто 30 години обирате Българския народ ! Паплач мръсна!
  • 32 злодей

    20 8 Отговор
    Ще се мре и още как. Този "лош материал" още не може да повярва, че има Ковид-19. И ще мре и никой не може да му попречи. И никой не му е виновен. Тъп ли си - умираш. Това е.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 !!!?

    26 18 Отговор
    Ето отговора на: Защо в България така "яко се мре" !!!?

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ОБЯСНЕНИЕТО

    16 17 Отговор

    До коментар #20 от "Чекиджията":

    ИCТИНCКAТA ПРИЧИНA

    Глacувaнeтo пo пoщaтa нaй-труднo ce фaлшифицирa!
    Нe cлучaйнo нитo eднa държaвa, кoятo въвeдe eлeктрoннo глacувaнe,
    нe oтмeни глacувaнeтo пo пoщaтa!
    Кaжи пoнe eднa държaвa?
    Нямa тaкaвa, нaли?

    Причинaтa от държавите в ЕС,
    единствено в България дa нe ce глacувa пo пoщaтa,
    e следната.

    Глacувaнeтo пo пoщaтa e нeвъзмoжнo бeз aктивнa рeгиcтрaция!
    Cлeд aктивнaтa рeгиcтрaция, обаче e нeвъзмoжнa
    нитo eднa мъртвa душa в избирaтeлнитe cпиcъци.
    Нo тoгaвa e нeвъзмoжнo кoмуниcтът Бoриcoв
    дa фaлшифицирa избoритe пo лукaшeнкoвcки,
    c нaд милиoн мъртви души!

    Eтo тoвa e ИCТИНCКAТA ПРИЧИНA,
    у нac дa нямa глacувaнe пo пoщaтa!

    Кoeтo мeжду впрoчeм, e в нaрушeниe нa Кoнcтитуциятa нa РБ.
    Прoчeти чл.26. aл.1 и чл.34. aл.1. и aл.2.

    А нарушаването на Конституцията е тежко престъпление!
    Нали, Гешев?

    Коментиран от #39, #44, #86

  • 37 ТИКВОЧ ДОЛЕН

    27 14 Отговор
    МРЪСНА , ГАДНА , ПРОСТА , КРАДЛИВА , ДОЛНА МУТРА ПРЕСТЪПНИК И УБИЕЦ НА БЪЛГАРИТЕ !

    Коментиран от #78

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Неделко

    22 10 Отговор

    До коментар #38 от "Чекиджията":

    Мутрата от СИК си отива с двеста и най-вероятно - затвор или при Бай Миле да му паркира колите !

    Коментиран от #47, #62

  • 42 МИ КЪ

    12 25 Отговор
    КВО ДА ПРАВЯТ ДВА МИЛИОНА И 150 000 ПЕНСИОНЕРА? НАЛИ СА ЖИВЕЛИ В РЕАЛНИЯ СОЦИАЛИЗЪМ КОГАТО ИКАРУСИТЕ ТАКА ПУШЕХА, КРЕМИКОВЦИ, ЛЕНИН, СТ. ЗАГОРА, РУСЕ НИКЪДЕ НЕ МОЖЕШЕ ДА СЕ ДИША! НАВСЯКЪДЕ СЕ ГРЕЕХА НА ПЕЧКИ НА ТВЪРДО ГОРИВО, НЯКЪДЕ И С НАФТА АКО КАРАШ КОМБАЙН ИЛИ ТРАКТОР. ТОВА ГАЗ, КЛИМАТИК НЕ БЕШЕ ПОЗНАТО. ДАЖЕ МНОГО ЖИВЕЯТ!

    Коментиран от #46, #54

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ГОРСКИ

    22 10 Отговор
    Който вярва на лъжеца буда той не вярва на себе си !!!!!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Неделко

    20 10 Отговор

    До коментар #40 от "Койсто":

    Вън МУТРИТЕ заедно с бухалките от ДС , затвор за геноцида над българите !

    Коментиран от #50

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Неделко

    9 1 Отговор

    До коментар #47 от "Чекиджията":

    Чико още ли не си отпуснал жилата ?

    Коментиран от #53

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 ЯКО ЩЕ СЕ МРЕ

    15 19 Отговор

    До коментар #42 от "МИ КЪ":

    А ОТ КОРОНАТА ВЪПРОСА Е КЪМ МАНГЪРОВ И ОНЯ С ЮМРУКА. ЩАМА ШИПКА, ВНВ, ПАЛЕНЕТО НА МАСКИ, ОТРИЧАНЕТО НА ВИРУСА, БУНТОВЕТЕ СРЕЩУ МЕРКИТЕ И НАКРАЯ СТАНА - КОЙ МИ СРА В ГАЩИТЕ? ФОРМУЛИРАЙТЕ СИ ПРАВИЛНО ВЪЪПРОСА, МОЛЯ!
  • 55 ЧИКО ОТ КАРЛУКОВО

    13 14 Отговор

    До коментар #47 от "Чекиджията":

    Лъскай го заедно с МУТРАТА ОТ СИК , приличате си като две капки вода - чисти и Проти !
  • 56 гробар

    1 8 Отговор
    Койсто, млад да гушнеш букета и ти, и близките ти!
  • 57 име

    18 6 Отговор
    до оня ден се отричаше тук , че има пандемия. сега реват , че се мре яко! раздвоение на личността или политика? второто. става въпрос за глад за пари....а идват избори....
  • 58 ЧИКО

    17 11 Отговор

    До коментар #53 от "Чекиджията":

    Хвърли ли хайвера , че да ни олекне и на нас , иначе сикаджията - БУДА е пътник отвсякъде !
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 jorj

    12 14 Отговор
    А какво направи радев по въпроса ?

    Коментиран от #66, #74

  • 62 Надай се, к.у.ре, на пияни жени

    5 5 Отговор

    До коментар #41 от "Неделко":

    А дано, ама надали!
  • 63 Млада протестърка

    15 24 Отговор
    Отговора е лесен. Др. Радев и комунистите казаха че няма вирус и изгориха маските. Чалгаря се подигра с проф. Мутафчийски. Сега ги чака божието наказание и черните чували.
  • 64 Erwin

    19 5 Отговор
    ей трол вмирисан 2004 като почвах работа на светофара в час пик имаше 2 реда коли..сега са половин километър..и да квичите и да не квичите март месец всичко за вас приключва..
  • 65 Неделко

    7 9 Отговор

    До коментар #60 от "Чекиджията":

    Да ядеш сомо заедно с мутрата от СИК !

    Коментиран от #67

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 лузъри

    13 12 Отговор
    мре се щото тиквата за половин година не намери начин да раздава пенсиите на хората безопасно..болниците спряха..тестовете са скъпи
    и заради смрадливият премиер защото когато той каже нещо хората автоматично го отхвърлят..ето за това се мре..набийте си го в милиционерските глави и скачайте от моста

    Коментиран от #72

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 ДЕДО

    9 7 Отговор

    До коментар #67 от "Чекиджията":

    Обличай скафандъра и легай , да не се удавиш в памперса нощеска в Карлуковската лечебница и МУТРАТА да го гняви сомо заедно с тебе !

    Коментиран от #82

  • 74 обсебения

    3 1 Отговор

    До коментар #61 от "jorj":

    и това е болест
  • 75 25 см като пионерче

    1 4 Отговор

    До коментар #43 от "35см безглавата":

    бъди готов винаги готов а не без глава и то мек
  • 76 стоян георгиев

    12 13 Отговор
    статистиката свали и последната мантра на мангъроидите че щяла смъртността да си бъде както в предни години,когато е нямало вирус.въпросното мангърово интервю е от днес.оказва се че има огрмоно завишение на смъртността .оказа се че като не се спазват мерките станахме първи по смъртност от ковид в света.отговор на този въпрос днес мангъра не успя да даде.та народе вземи се в ръце.махни тоя плужек борисов на следващите избори и внимаваи с другите плужаци дето избираш да не му повтарят номерата!иначе пак яко ще се мре !
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Кажи

    6 6 Отговор

    До коментар #37 от "ТИКВОЧ ДОЛЕН":

    КОЛКО ,КОЛКО ТИ ПЛАЩАТ ЗА ТОВА ПИСАНИЕ
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 ТАКА ДЕ

    8 7 Отговор

    До коментар #50 от "Койсто":

    И за мутрата от СИК - БУДА , нали е комуне и ушенце на ДС !

    Коментиран от #81

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Другия с коня

    13 13 Отговор
    Ами задайте въпросите си на БСП и Заразното Трио за Петте Всенародни Заразявания,ежедневни в София и умишлено привокиране за Неспазване на Епидемологичните мерки.....Запушване на Устите,горене на маски,събиране на големи групи Протестиращи разнасящи Вируса Дифузно.....Тях питай,бе....Защо го направиха....Да атакуват сега за Висока смъртност ли....защото никой не поиска да оглави Протестите...Знаеха,че ще бъдат Съдени за това Антинародно Престъпление...
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 В.В.П.

    9 4 Отговор
    Хубавото е в цялата история,е,че всички ще умрем..И добрите и лошите....И ще дойдат ,,умни и красиви,,,човечета..Майтап.пичове!!.
  • 88 Георги Илиев Митев

    11 4 Отговор
    Пенсионерска жалба : Рано станах отзарана коридор зелен да хвана. Тез зелени коридори кой ли така ни ги стори ? С коридорите зелени пак настанаха промени. Тез управници игриви ги превьрнаха в сиви. Автор: Георги Илиев Митев. Потьрпевш от милицията, военните, полицията, медиците, институции и граждани. Град София (2020).

    Коментиран от #89

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 раптър

    11 9 Отговор
    Мръс,,,на банкян........ска мутр......а,сваляне от власт, съд, затвор... Както и за Гешев....
  • 92 ЦК на ГЕРБ

    4 15 Отговор
    Най-мъдрият,най-прозорливият,най- състрадателният политик ,който е управлявал България в 1300-годишната и история!!!
  • 93 чети и помни

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "БЪЛГАРИ":

    В продължение, на 66 години ?
  • 94 Анонимен

    7 9 Отговор
    Мре се защото сме недисциплинирани, защото не спазваме никакви мерки, щото се смятаме за "безсмъртни". Това е защото голям процент от хората са слабо образовани и прости.
  • 95 Минке

    10 1 Отговор
    Когато преди години , разни експерти тревожиха спокойният сън на управляващите , че всъщност най -големият проблем на територията е демографската катастрофа, това вечно минаваше през вакума между ушите им. Образно казано , демографската катастрофа представлява едно сграда на която всяка година и се разрушава по една носеща колона , сградата губи своята стабилност , започва да се пука , и най-малкият катаклизъм може да доведе до срутването и . К-19 в момента е този малък катаклизъм , опазил ни бог от война , или природно бедствие , като в Турция. Високата смъртност е характерна в едно общество , когато слиза надолу по последните витки на отрицателно селектираната обществена спирала. Население което се бори за оцеляване , не създава деца , приближаване към пенсионна възраст , това което идва от долу не се възпитава отглежда , и научава на ред , храни се с "боклуци" пуши, пие дрогира се , и се събужда привечер за да започне нощен живот- съответно разклатено здраве , разбита психика , ранна смъртност. Какъв е резултата ? , ами такъв , нормален логичен , закономерен . Здравната система е рухнала , и не може да обхваща така нареченият скрининг и превенция , с който да се повлияе положително на 80% от ранно-настъпилите смъртни случаи. Липсват хора, кадри , хората са демотивирани , и няма как да е по-друг начин , когато на едни техни колеги , им идва камион пари от схеми и далавери , а други които вършат реална дейност се борят за оцеляване , после емигрир
  • 96 Анонимен

    5 0 Отговор
    Фажен фактор е тежкия и несправедлив начин на управление и на живот в повечето държави и на психологическия фактор никой не обръща внимание като първостепенна причина,а постоянния недостиг на пари свързани като средство за изхранване и оцеляване води до болести. Страхът и стреса при конфликти е ключов за да заболяват масово и умират хората. Забележете с мерките се спира работа,живота става още по тегав и изтормозен,почват да не се плащат вноски по кредити,хората се ограничават да купуват само най-нужното и държавата с нищо не подкрепя такива хора,е как няма масово да заболяват още повече хора и да умират? Човек страда от липсите,а липси все повече има и нарастват. Ако всичко ви е наред ще живете ли под стрес?

    Коментиран от #97

  • 97 Анонимен

    5 1 Отговор

    До коментар #96 от "Анонимен":

    Критики срещу правителството основно,институциите правят каквото им се нареди и всеки е притиснат да стиска постоянно зъби за да не си загуби работата. Обстановката е задушаваща и това води до проблеми с дишането,търпиш нещо или някой въпреки,че вече не можеш да го дишаш,с времето това води до болести.Не е здравословно да се премълчава нещо,което ни измъчва вътре в нас,защото това събиране на напрежение води сърдечни заболявания,високо кръвно,инсулт или инфаркт. Липсва радост в живота на хората,децата биват повличани след родителите си и започват да следват техните проблеми и болести. Това е МАТРИЦАТА! Страхът е най-опасният вирус и забележете от историята винаги има владетели,контрол и натиск върху тълпата. Този модел не се е променил и до днес. Липсата води до корупция и тя е другият вирус от който страда народа. Мислете различно и се научете да се увжавате и обичате.

    Коментиран от #98

  • 98 Анонимен

    8 1 Отговор

    До коментар #97 от "Анонимен":

    Каква е разликата на работа или вкъщи и в главите на всеки страх и притеснение как ще живея и оцелявам без работа и пари?
    Или насаденият страх от вирус,ако се заразя мога да умра като другите?
    Тази мисъл,този начин на живот води до форма мисъл,която ни заразява все повече и ни унищожава като вирус.
    Ние сами с това погрешно разбиране и възприятие започваме да се саботираме и това води до здравословни проблеми.
    Има и богати хора,които са материално задоволени и те не са щастливи и здрави,защо?
    Защото всичко е в главите ни.

    Коментиран от #99

  • 99 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #98 от "Анонимен":

    Народа е безсилен да се справи с проблемите си,отделно колкото и месеци да протестират някои хора това си е чисто безсилие и липса на отговорност в очакване да се появи някой от отвън и да дойде да ги забележи и спаси от хунтата.
    Проекцията на вътрешният ни свят показва,след като ние не се уважаваме и носим отговорност за живота и действията си,управляващите се държат с безразличието и безотговорността,което ние показваме към самите себе си.
    Така както ние се лишаваме и крадем от себе си за да плащаме на държавата и всичко се разпределя за тях и кръгът от фирми около политиците ни крадат пък те.
    Не случайно казват,че съзнанието определея битието,а не обратното.
    Светът е огледало.
    Време е за рестарт на робското съзнание и да се робува на партии и държава,което е законно ограбване на целия народ.
    Още колко години са нужни да минат и хора да умират за да се осъзнае това?

    Коментиран от #100

  • 100 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #99 от "Гост":

    Забележете как добре се печели на гърба на народа и неговите проблеми и кои са най-добре платени?
    Доктори,адвокати,нотариуси,банкери и защо?
    Защото липсите ви често водят да си имате работа с тези хора.
  • 101 въпрос

    6 0 Отговор
    В последният месец , станах неволен слушател на няколко случая ,при които обикновени хора , със сериозни симптоми , като прилошавания , болки в главата , гърдите , просто не са потърсили медицинска помощ , или когато са потърсили , просо са били върнати от още на телефонната слушалка, и на тези хора не им е останало нищо друго освен да седят и чакат да им мине. Само се чудех , дали това има нещо общо с повишеното ниво на смъртността.

    Коментиран от #103

  • 102 Храна за размисъл

    4 0 Отговор
    Защо не раздадоха масово пари на хората да видите ефекта какъв ще е?
    Ето всеки плюе и критикува,показа се една спалня с пачки и злато,никой нищо от държавните институции не действа,едни милиони след колко време се разбра,че Божков дължи на държавата и няма виновни освен него,че не си е платил.
    А на вас за колко пари задължения към държавата ако не си платите почват мъки и проблеми?
    И искате здраве?
    Е как да стане като сте послушни роби?
    Търпите и стискате да не пострадате и после виждате ли колко е здравословно всичко това?
    Ами докато търпите ще се умира,защото уроците сега бият яко шамари и всичко се забърза.
    Важна година с много истини излезнали на светло и за промяна
  • 103 Анонимен

    2 0 Отговор

    До коментар #101 от "въпрос":

    А защо докторите не казват с какво могат да помогнат и за това,че човек винаги има и алтернатива?
    Защото доктора ще остане без работа нали?
    А потърсиха ли тези хора алтернатива?
    Не,защото не са научени да носят отговорност и така им е лесно,чакат на доктора.Отговорността е негова като ходят при него.
    А ако неволята не идва,ние не правим нищо ще се върнем ли от гората със счупената каруца?
    ПоЗдрави
  • 104 Васил

    5 2 Отговор
    Само с три думи погребална агенция Герб
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Руснак

    5 0 Отговор
    ''Мре'' се защото вие българите сте едно от изгубените еврейски племена и не вярвате в нищо и не спазвате мерките, затова ''мрете'' мащабно! Доволни ли сте от развитието на нещата? ''Благодарете се'' на тези които половин година не повярваха, че има такава опасна болест и горяха маски на жълтите павета и чучела на тези които налагаха маските, водени от тримата глупаци и доцента тъпанар! А те сега да се кефят на затворените им ресторанти, молове, фитнеси и театри които си ги самозатвориха по собствено желание горейки маски публично и подлъгвайки и без това най-неграмотният народ на планетата, че всичко е конспирация и не могат да се заразят от ''несъществуващ вирус''! Те невярващите в нищо си го предават по родословното дърво неверието и техните деди така разпънаха Божият син на кръст, но като лепнат вируса и набързо стават вярващи, а най-много вярват точно преди смъртта си!

    Коментиран от #109

  • 107 лаборант

    6 2 Отговор
    Споко, като измрем тази година, догодина статистиката ще е по-добра и сикаджията пак ще се похвали.
  • 108 Един

    3 2 Отговор
    "Яко се мре", защото ЕС, народно събрание, правителство, премиер, министър на здравеопазването и финансовите институции "мислят за здравето на народа" и трупат завидни финансови показатели!
  • 109 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #106 от "Руснак":

    В началото на пандемията за какви цифри имаше дори и КПП-та,а сега при такива цифри свободия.
    И няма нищо гнило,хората имат вина,че не спазват мерките,а как живееха преди пандемията с мизерни заплати и пенсии никой не го беше грижа,както се казва ние от кризата не сме излизали.
    А и не,че руснаците я карат по-добре от нас.
  • 110 123

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "мечо":

    Ти си пълен неграмотник.

    Коментиран от #114

  • 111 Матей

    3 1 Отговор
    Проста статистическа абракадабра и тя се хваща лесно на макро-ниво,преливат се бройки от обичайната смъртност към смъртността от ковид,която де факто клони към нула.И бойко не е на загуба от това,дори лично го е уредил.Ккакъв имидж ще гледа,той си го има по подразбиране,него са го устремили по вектора на ковид,по гео-политическа линия,пък и пари падат.Пренасочват се колосални средства за тоя кьор-фишек,за да бъдат откраднати и дадени на свои хора,народа се шашка и стана по-мек от пластелин,това му е играта на боко.
  • 112 Бенатова знае

    5 0 Отговор
    Журналистическата измет: Лекарите плашат и са мафия с бели престилки.

    А сега, измет смрадлива, търсите ли връзки за влизане в болница?

    Лекарите ли са виновни, че над двадесед години дондуркахте мафиотската система, създадена от костовите тарикати?

    Нали според журналята нямало да се мре, а професор Мутафчийски плашел...
  • 113 ОБЕКТИВЕН ЖУРНАЛИСТ

    3 2 Отговор
    КОЛЕГА ПИШЕШТ ТАЗИ НОВИНА......ЗА ВИСОКАТА СМЪРТНОСТ СЕГА В БЪЛГАРИЯ ПРОСТО ПОПИТАЙ ФИГУРАНТА И НИЩО НЕ ПРАВЕЩ БЪЛГАРИН......ТОЙ ЩЕ ТИ ОТГОВОРИ НАЙ ДОБРЕ СЪС КАКВО Е ДОПРИНЕСЪЛ ЗА БРОЙКАТА НА ПОЧИНАЛИТЕ ХОРА.....СЪЩИЯ ВЪПРОС МОЖЕ ДА ЗАДАДЕШ И НА УЧИН ДОЛСКИЯ МЪДРЕЦ А И НА ДРУГАРКАТА НИНОВА......
  • 114 Шамара

    2 3 Отговор

    До коментар #110 от "123":

    Вярно, че е ! Дори и неграмотните виждат каква помия сте! Грасувам за ГЕРБ!
  • 115 Шамара

    2 2 Отговор
    Добре бе, когато щаба на Мутафчийски ви предупреждаваше, вие какво правихте? Какво правите сега? НИЩО само плюете ! И слушате тапунгери като мангъра ,фатмака...... и .... Е носете си кръста, жалко за съвестните и докторите, които си отидоха и ще си идат ! Ама вие сте първи в болницата като вашата кралица!
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 БСП ШЕФЪТ.......БИВШ ЧЛЕН НА СДС

    1 1 Отговор
    ЩОТО БЪЛГАРИТЕ СЕ ПРАВЯТ НА ВЕЛИКИ И НЕ СПАЗВАТ ПРАВИЛАТА.......А И ЩАБНИЯ ГЕНЕРАЛ ВИ ГО КАЗА ЧЕ ЯКО ЩЕ СЕ МРЕ....
  • 118 БСП ШЕФЪТ.......БИВШ ЧЛЕН НА СДС

    0 1 Отговор
    ОТ ПРОСТОТИЯ БЪЛГАРСКА
  • 119 Селянин

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "БЪЛГАРИ":

    Защото тук всеки знае незнае акъл дава а работа не хваща/к— хваща работа не хваща/ и наи знаещите са бившите управляващи които са чисти като сълза а сегашните корумпирани като са на властнищо не правят а след това са денонощно в форумите да критикуват/ какво направиха радев за 4 год а сега ще модернизира българия
  • 120 Нане

    1 0 Отговор
    Как търпите бе народе!? Как търпите!? Заспало племе ли сте? Оставка!