Last news in Fakti

3 Декември, 2020 06:30 38 894 85

Когато хиляди руснаци дойдоха в България

  • българия-
  • русия

Най-многобройните общности са в София и Варна, но на практика техни представители има в цялата страна

Когато хиляди руснаци дойдоха в България - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След разгрома им в Гражданската война, руските белогвардейци се спасяват с бягство от надигащия се комунизъм. Хиляди идват в България, където са приети като бежанци. Това е историята на бялата емиграция в България.

Руснаци в България идват още след първата революция в Русия през 1905 година. Първи след Великата октомврийска революция през 1917 година пристигат богати руски фамилии, повечето от които продължават на Запад, а големият наплив е след разгрома на Бялата армия, когато ген. Врангел и ген. Деникин акостират със сто кораба и около 100 000 войници. Стамболийски ги посреща, те са настанени в казарми и военни училища, като първоначално остават въоръжени. След избухнали вълнения, оръжията им се изземват, а те се пръсват из цялата страна.

В София и Варна са най-големите общности

С тъй наречения Нансенов паспорт (лична карта за бежанци, гарантираща им убежище), те могат да пътуват из страната, но с писмено разрешение от полицията. През трийсетте години на 20-и век в България има около 20 000 руснаци. До 1944 година те живеят в сплотени общности и допринасят за културното развитие на населените места. Най- многобройните общности са в София и Варна, но на практика техни представители има в цялата страна – както в градовете, така и в селата. Много от тях са образовани, интелигентни хора. Носталгията по родината е силна, но по-голям е страхът от комунистическата разправа.

Втората световна война, нападението на фашистка Германия над Съветския съюз и обявяването на България за съюзник на Германия поставя тези хора в много сложна ситуация. Дребен детайл от тяхната повратна съдба е например закриването през 1944 г. на началното училище за деца на белогвардейци във Варна. Подобна съдба имат и други учебни заведения, създадени от общността.

Във фокуса на Държавна сигурност бялата емиграция попада през 1946 година след нареждане на Съюзната контролна комисия, съставена от представители на СССР, Великобритания и САЩ, но доминирана от съветските представители. С това нареждане се издирват белогвардейци, участвали в окупационния корпус в Югославия. През 1941 година в Югославия се формира Руски корпус от белогвардейски емигранти от Сърбия, Румъния, България и други страни от Балканите, който се сражава с партизаните на Тито. Той наброява общо 17 000 войници, а Трети полк е сформиран от около 3 000 белогвардейци от България, призовани за доброволци от Руския общовойскови съюз. След войната те се връщат в България – една част са арестувани от съветското разузнаване и осъдени в София от Военния трибунал на Трети украински фронт. Изпратени са в ГУЛАГ. Оцелелите в лагерите са амнистирани и се връщат в България.

Трагедията на таврийските българи

Има още една група с корени в СССР, но с българско самосъзнание, която попада във фокуса на интереса на ДС – т.нар. таврийски българи. По време на войната те са били на страната на германците, идват в България с отстъпващите германски части и, понеже имат български имена, остават в България, но със сменени документи. Държавна сигурност е успяла да установи 60 такива лица, 13 от които са били обект на разработка, а двама са вербувани успешно. Проблемът с тях е, че Съветският съюз не ги иска обратно, макар да са живели там, а България не може да ги съди за престъпления, извършени на територията на СССР. Така че тези хора в голямата си част се разпръскват из страната и се покриват.

През 1946 година се случват две важни събития – Тито се обръща срещу Сталин и изселва всички белоемигранти от Югославия. Над 700 идват в България. Част от архива на ДС съдържа проучване колко от тях са сътрудничили на Управлението на държавна сигурност там. Съветският съюз, от друга страна, дава възможност на белоемигрантите да придобият съветско гражданство. Повече от половината от тях се възползват. Не и тези от тях с българско гражданство, които са създали семейства и са пуснали български корени.

Десетки изселнически организации

В документите, извлечени от над 150 архивни единици, някои от които многотомни, личат трудностите пред българските оперативни работници да се справят - на много места с това се е занимавал един човек, нерядко с основно образование и без да владее руски език. Агенти в тези среди са се намирали трудно, а и далеч не всички от вербуваните заслужавали доверие. В началото интересът е насочен предимно към емигрантските организации, които през 1920-те години са били 69 на брой. Най- големите сред тях са РОСВ – Руски общовойскови съюз ,и НТС – Народен трудов съюз. След 1944-а обаче, и когато Държавна сигурност започва да ги следи, са останали само Съюзът на руските военноинвалиди и Клубът на съветските граждани.

Вълнения има сред бялата емиграция в началото на петдесетте години, когато Сталин решава да неутрализира силните центрове на организациите зад граница и да прибере тези хора обратно – на контролирани територии. 7 000 от емигрантите вече имат съветско гражданство и близо половината (3 200) се решават да заминат. Все пак те предварително са се разбрали за кодов език – за да могат да предупредят останалите за евентуални измами. И съобщенията не закъсняват: Сталин им разрешава да се върнат, но не в родните краища, а в Алтайския край и при изключително лоши условия. Макар периметърът впоследствие да е разширен с още няколко територии, много от заминалите се връщат обратно в България.

Офицер Корбин и агент "Наташа"

С изключение на няколко интересни задълбочени анализа, повечето документи в сборника да са недотам грамотно написани милиционерски справки. На този фон оживяват интересни образи. Като тези на Алексей Архипович Корбин и агент „Наташа“.

Според агент Наташа, Корбин е споделил, че е родом от Харков и е бил началник на Политическата полиция в дореволюционна Русия. Участвал е като офицер в Първата световна война и е носител на Георгиевския кръст за храброст. Когато започва революцията, неговата глава е една от най- високо оценените от Червената армия. Пред очите му са заклани родителите му, а той успява да избяга в България с армията на ген. Деникин и се установява в Габрово. Там става шофьор на личния автомобил на полицейския началник Никола Килифарев. На практика е участвал наравно с него във всички важни операции.

Заедно с Килифарев си купуват американски камион „Додж“, а когато след 1944 началникът на полицията е убит, Корбин се грижи за семейството му до 1950-а. Тогава съпругата и дъщерите на Килифарев се местят в Русе, а той се заселва в Пещера. Там той среща фаталната „Наташа“, описвана от един оперативен работник като „красива и хитра“. Младата пловдивчанка очевидно е играела двойна игра: контактувала е (без нареждане) с всички чужденци, които са идвали в Пловдив и Велинград, където често е отсядала при леля си. Нещо повече – подпалила е доста велинградски семейства.

Впрочем, Корбин също не е стоял мирен. В Пещера той се сближава с чехкинята Елена Домус и когато жена му заплашва, че ще го издаде, изхвърля оръжието, което съхранява под моста в реката. Според „Наташа“, той е говорел за евентуално нападение над Антон Югов, който обичал да ловува в този край. До края на живота си Корбин остава в Пещера, а коя е „Наташа“ – пловдивчанката, родена през 1922 г., красива, владееща чужди езици и свободна да разиграва службите, си остава тайна. В руските архиви Корбин се споменава като дроздовец – елитната част на Доброволческата армия на ген. Деникин и ген. Врангел по време на Гражданската война. Те са се отличавали с перфектна организация, висок войнски дух и устойчивост в най-тежките боеве.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 117 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    222 88 Отговор
    РУСНАЦИТЕ са наши приятели

    Коментиран от #12, #17, #54, #57, #73, #84

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 1/3 от София е била с руски емиганти

    209 26 Отговор
    1925г. Те внасят много високо ниво на култура в България и дигат стандарта на живот. Още им седят къщите тук.
  • 5 Алфа Чакал

    119 22 Отговор
    От статията разбирам ,че от бежанци до бежанци има огромна разлика.За сравнение нашите от преди 5-6 години с какво допринесоха.И как руснаците са допринесли за развитието на културата.

    Коментиран от #77

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пацо

    92 11 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    300000 руснаци имат имоти у нас. Ако дойдат всички наведнъж на почивка няма и да разберем дори.
  • 8 гост

    231 24 Отговор
    Болшенството от тези хора са били от цвета на руската интелигенция , нямят нищо общо с комунистическите ватенки!

    Коментиран от #10, #33

  • 9 да де

    166 7 Отговор
    Какво да ги правиш, както винаги статиите на Дойче веле когато се касае за руснаци насочват вниманието към политичиските причини и много малко в посока. че това са били предимно образовани хора.
  • 10 чичо

    27 6 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Грешка" болшинството"!
  • 11 Шопо

    81 60 Отговор
    Най-много представители на Русия дойдоха като сексуални партньорки на гастарбайтерите работещи в СССР.Но няма загуба, рускините са красиви и не отказват,поемат....

    Коментиран от #13, #21, #22, #34, #48

  • 12 Едно на ум

    146 6 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Обикновения руснак може да има топли чувства към нас,но виж политиците са друга бира.Нито западните политици ни обичат,нито източните политици.Ей това е проблема, всичко е интереси.
  • 13 всъщност

    127 27 Отговор

    До коментар #11 от "Шопо":

    Много от тези рускини които идват , могат да те купят и продадат заедно с парцалите и софийската ти панелка.

    Коментиран от #15

  • 14 Сандо

    48 10 Отговор
    Каква е целта на тази плюнка на ДВ?
  • 15 Русия

    72 19 Отговор

    До коментар #13 от "всъщност":

    Белогвардейските "вълнения" са опит за преврат срещу Стамболийски, а после и участие в потушаването на въстанието 23-та година. А хванатите от комунистите таврийски българи са около хиляда и са удавени в Черно море по пътя към СССР. Истината не трябва да се замазва.

    Коментиран от #20

  • 16 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    29 73 Отговор
    Сега внуците и правнуците на белогвардейците са симпатизанти на ГЕРБ, вечни предатели...

    Коментиран от #31, #36

  • 17 Тъпо...

    66 8 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Наши приятели са тези които спазват законите и си плащат сметките... Всичко останало е за 80 те процента увредени...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 плевен

    67 5 Отговор
    Който се е бил за нацистите в Югославия, си е платил. Там е имало и части сформировани в и Украйна. Част от поразиите, които са вършили, сърбите и до сега приписват на нас. Но сравнете цифрите. Те са били малка част от бялата емиграция. През войната тя е останала като цяло неутрална. Най- ярка фигура е Командващият Южния фронт през гражданската война, и предшественик на Врангел-генерал Деникин. Той просто заявява, че няма да тръгне заедно с немците срещу Родината си.
  • 20 Незнайко

    102 11 Отговор

    До коментар #15 от "Русия":

    Истината не трябва да се замазва, но точно това правят от Дойче Веле всеки път.
    Премълчават и няма да ти кажат, че Великата Еврейска октомврийска революция през 1917 е преврат подготвен и финансиран от САЩ със съдействието на Германия.
    Ще ти натякват за трагедията на Таврийските българи, но никога няма да пишат за много по-голямата трагедия на Тракийските българи по простата причина, че няма общо с Русия.

    Коментиран от #37

  • 21 Вопрос

    10 23 Отговор

    До коментар #11 от "Шопо":

    Какво точно поемат ? И какво точно привлекателно има при българите ?
  • 22 До шопо мюсюлманчето

    12 26 Отговор

    До коментар #11 от "Шопо":

    А как е при вас , май родителите ви женят помежду си че почти за нищо не ставате , толкова стёкл примитивом и прости , нещо Което е недостижимо за вас става противно и мразено
  • 23 ц фа ед

    17 7 Отговор
    Дойчевеле!
    КО? НЕ!
  • 24 В.В.П.

    39 7 Отговор
    Ако, троцкистите,не бяха разстреляли Романови,може би до война нямаше да се стигне..В такъв размер....И от там последствията.Най много омраза се набира при граждански конфликти..САЩ,Русия,Испания...Като ,първите си научиха урока,че трябва ,,външен враг,,,.И го търсят от 100 г..
  • 25 Тодор

    44 8 Отговор
    Малко знаят, но първото преселение на руснаци е много отдавна. Петър Първи издал заповед, всички мъже да се поевропейчват и първо да си обръснат дългите бради. Хиляди емигрират и поне пет хиляди идват до Силистра и основават свое село. Сега то се води квартал на Айдемир, нарича се Попица и още мога да се видят машини и мужици с кафтани, естествено и трезви никога.

    Коментиран от #39

  • 26 Потомък на белогвардейци

    107 8 Отговор
    Роден съм в София и обичам България !
    Моят дядо е бил атаман в армията на
    Врангел.Много образован и културен човек!
    За разлика от нискообразованите и простички
    наследници на комунистическата партия!Уви !!!

    Коментиран от #29

  • 27 Умен по цялата глава

    52 14 Отговор
    Комунизма се основава като власт на Работниците и селяните...Това изключва съществуването на хора,които са притежавали собственост и те се преследват и избиват Те и семействата им.Тук п ристига Руския образован Елит ....Няма как те да желаят комунизъм в новата им родина...Те са антикомунисти,но децата и внуците им са асимилирани от Пропагандната Комунистическа месомелачка в окупираните от Червената армия Европейски държави....Половин вековна Окупация...

    Коментиран от #32

  • 28 Солженицин

    71 14 Отговор
    Русия е велика страна! Кой има такива
    писатели като Толстой, Достоевски,Пушкин,
    Гогол, Лермонтов, Чехов ! Култура !!!
  • 29 цс цсдц

    71 24 Отговор

    До коментар #26 от "Потомък на белогвардейци":

    Дядо ти е бил много образован, защото само богатите са имали право, а и възможност да учат. А да не видиш тази истина, показва, че не си от най-умните, което веднага рефлектира и върху дядо ти. Или пък, може и да не ти е дядо.
    Да държиш хората в мизерия и бедност, да ги превърнеш в скотове, а после да им се смееш колко са неуки и мръсни, е грах и то непростим.
    Комунистите може да не бяха цвете, но осигуриха и даже ЗАДЪЛЖИХА всички да учат. Дадоха им достъп до БЕЗПЛАТНО образование и безплатно здравеопазване.
    Само сляп човек или много глупав такъв, не може да види тази истина.

    Коментиран от #38, #58

  • 30 НКВД

    10 3 Отговор
    А Kcaniba и Язовеца от кои са?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Не си Умен

    64 18 Отговор

    До коментар #27 от "Умен по цялата глава":

    Я, така ли,а САЩ след 1945 не окупираха ли Западна Европа??
    Но руснаците се оттеглиха преди 30 години, а САЩ излъга и окупира, и бившите соц. страни.
    А пропагандната на евроатлантическа месомелачка в окупираните от американската армия Европейски държави видяхме с очите си- русофобия, феминизъм, гей култура, ислямизация, циганизация, толерастия,унищожаване на белия човек, ограбване на ресурси, терор, изнудване, грантове за послушните, а дръзналите да се противопоставят на политиката на САЩ отстраняват чрез преврат...

    Коментиран от #40

  • 33 Туци

    2 7 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Много спорно
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Бай Ганьо

    28 1 Отговор
    Хората,.. се делят не по цветове (на кожата и политически), а по дух и душа. Който е Човек,.. и съседите му го оплакват, когато си тръгне от тук!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Туци

    1 9 Отговор

    До коментар #20 от "Незнайко":

    Поредният неграмотник.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Умен по цялата глава

    34 19 Отговор

    До коментар #32 от "Не си Умен":

    Статията е по повод на емигрирали Руснаци в България и няма дума за Американци.Ние сме коренно различни като традиции и култура с Тях.Най- голямото различие е Матриархата Там и Патриархата при нас.Това е непреодолимо и с това се сблъскаха всички секачи в Коми довели като съпруги рускини в България.Освен неородолимия им Инат да прговорят на правилен Български език,Рускините пият като мъже и командват като такива....За сексуалния им Морал ще си премълча...За сравнение прочети "Бит и душевност на Българския Народ" на Иван Хаджийски...И въпреки разликите България е дом на тези хора и ние сме техни Приятели в Нещастието им с Прочутото Българско Гостоприемство и Уважение...

    Коментиран от #41, #42

  • 41 Туци

    5 15 Отговор

    До коментар #40 от "Умен по цялата глава":

    Поредният неграмотник.
  • 42 Не си Умен

    19 7 Отговор

    До коментар #40 от "Умен по цялата глава":

    Аха, статията била по повод на емигрирали руснаци в България, но ти си пишеш за окупираните от Червената армия Европейски държави, и когато те затапят се оправдаваш, за какво била статията. Ти за какви ни вземаш?
    Следиш ли си коментарите?
  • 43 Колев

    12 21 Отговор
    Като видя на морето какво правят рускините с братята роми се питам за каква култура и какви знатни благородни фамилии става въпрос.Това не са единични случаи масово чивтосване

    Коментиран от #45, #61

  • 44 Дойче Веле Маниполират, или казано на

    39 4 Отговор
    Български не говори Истината!!!! Войските на Врангел с тези 100кораба???отиват в Турция, една малка част остават вБългария!!! Войските са му в Крим, Таврийските Българи са Татари, Дойче Веле бърка една манджа с грозде!!!! Които остават в Крим са изселени, богати са разстреляни, Дойче Веле прави свободни съчинения!!

    Коментиран от #55

  • 45 м ц ьс

    23 13 Отговор

    До коментар #43 от "Колев":

    Рускините го правят с циганите по морето, а нашичките го правят навсякъде и по всяко време.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 пламен

    24 9 Отговор
    Недоумявам защо за първи път чувам подробности за белогвардейците в България, Защо сега чуваме за някакви български изстъпления в Македония, за таврийските българи и много други моменти от нашата история. Защо историята ни е била поднасяна избирателно?

    Коментиран от #49

  • 48 Тисъна

    16 6 Отговор

    До коментар #11 от "Шопо":

    Те щото шопкините са много свенливи и целомъдрие.
  • 49 Тисъна

    21 1 Отговор

    До коментар #47 от "пламен":

    Историята я пишат победителите...
  • 50 Белогвардейчо

    27 5 Отговор
    Истински офицери с чест !
    Високообразовани с достойнство !
    Не като Шкембе войвода !
  • 51 Долу гербавите!

    20 8 Отговор
    Оставка,Съд, Затвор, ПОЗОР !
  • 52 Ал Капоне

    6 2 Отговор
    ...................започна упадъка на ДЪРЖАВАТА.....АЛОООУУ АВТОРА...ДОПЪЛНИ СИ ЗАГЛАВИЕТО НА ТЕМАТА!
  • 53 Разум

    22 7 Отговор
    Центъра на любовта към Бога в мозъка на човека най-силно е развит у славяните. За това Бог е дал на славяните най-много земя.

    Руснаците са добре дошли в България.
  • 54 100

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Руснаците да, ма държавата им не винаги.
  • 55 100

    19 7 Отговор

    До коментар #44 от "Дойче Веле Маниполират, или казано на":

    Айде бе, татари били! Чисти българи са. Това, че рашките са ги смятали за татари, не значи,че са били такива и че сами са се смятали за татари.
  • 56 ДВ,целта е "дежурното плюене" по болшеви

    15 2 Отговор
    Ки, Комунисти,! Акустирали са 100кораба със 100,000,човека,но за след наколко години били 20 000 човека!!! Акустирали са тези кораби в Турция ДВ!!!
  • 57 Българин

    8 13 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    И чий го дирят тука а не си седят в руския рай ?
  • 58 Тя,ами

    6 6 Отговор

    До коментар #29 от "цс цсдц":

    След споменатите позитиви на комунистите,трябва пак да възстановим нелегалните организации и да се помолим на комунистите да ни колонизират отново
    Щом не можем да се справим с т.н демокрация,нека пак да призовем
    Диктатурата.
    Алоха!!!

    Коментиран от #62

  • 59 Българин

    7 31 Отговор
    Руснаците вън от България!

    Коментиран от #60

  • 60 Турчин спри

    19 4 Отговор

    До коментар #59 от "Българин":

    Да Хеитваш руснаците са наши братя
  • 61 SDF

    7 2 Отговор

    До коментар #43 от "Колев":

    Красиви жени са рускините, само тях си гледал и затова такова ти е мнението!И другите го правят!
  • 62 SDF

    7 3 Отговор

    До коментар #58 от "Тя,ами":

    А задавал ли си си въпрос, как така е станало навремето?Комунистите "богати "хора и ей така вземат властта за да разиграват"коня"!Мизерия и глад е било тогава за обикновените хора, както и сега.Така, че може и да са поканени вече!И още нещо,ако искаш да си човек,постави се на мястото на другият!
  • 63 щурецъ

    28 2 Отговор
    Руснаците и рускините да идват. Да не идват онези отЕтиопия, Гана и Централна Африка,и онези с брадите и чалмите!

    Коментиран от #79

  • 64 Мартин Кръстев

    14 0 Отговор
    Здравейте младите не знаят много за соца явно и за това пишат глупости това че най много рускини са дошли с българи като съпруги тогава е вярно е и вярно че а руснак на тема пиене и рускиня на тема секс не може да спориш.
  • 65 ⚡ Хрониките на Евразия

    5 6 Отговор
    Изтрадал народ и мъките още нямат свършване .
    Като ги гледам на опашките на границата с Украйна , която сами си създадоха , за да отидат за продукти , още много мъки ги очакват ..

  • 66 Спиридонов

    18 2 Отговор
    Имах колега , потомък на белогвардейци ! Невероятно интелигентен човек с всестранни интереси и вярно чувство за етика и справедливост !Хората които са ме впечатлявали като него се броят на едната ми ръка !
  • 67 ПЕНКО

    6 8 Отговор
    ..... " КРАСНАЯ АРМИЯ ...ВСЕХ СИЛНЕЙ " !!!!!!!!!! " БЕЛЛАЯ АРМИЯ ЧОРНИЙ ВАРОН " !!!!!!!!!!!
  • 68 ПЕНКО

    1 4 Отговор
    ИМАМ ОБИЧАНА РОДНИНА ОТ ТЯХ И БРАТОВЧЕТКИ /СЕРГЕЕВА / ,НО ПОВЕЧЕТО БЯГАТ В ТУРЦИЯ И ПРЕЗ ТУРЦИЯ ВЪВ ФРАНЦИЯ И ЧАСТ ОТ ТЯХ СА ПОЛЗВАНИ ОТ КГБ ЗА РАЗУЗНАВАЧИ - ШПИОНЪРС !!!
  • 69 Васил лески

    4 5 Отговор
    Турция българия дружба от векове за векове
  • 70 Краварката е винаги в левият ъгъл.

    3 0 Отговор
    Поручик Калицин !?
  • 71 Врангелчо

    7 0 Отговор
    А бе,къде е Гешев ?!!!
  • 72 МОРСКИЯ

    6 2 Отговор
    ПОЗНАВАХ Д-Р ВАЧИСЛАВ ШМАТОВ, ОТ СЕМЕЙСТВО НА БИВШИ БЕЛОГВАРДЕЙЦИ. НЕВЕРОЯТЕН ЧОВЕК. ХРИСТО КИРЧЕВ БИВШ КМЕТ НА ВАРНА НАСЛЕДНИК НА БЕЛОГВАРДЕЙЦИ, ХРИСТО КИРЧЕВ НЕГОВ БРАТОВЧЕД , КДП , НАСЛЕДНИК НА БЕЛОГВАРДЕЙЦИ. НЕВЕРОЯТЕН ЧОВЕК Е КАПИТАНА.

    Коментиран от #74

  • 73 Ти в ред ли си

    8 8 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Руснаците са ни приятели?
    Затова ли опустошиха "Швейцария на Балканите"?
    Затова ли избиха синовете на Райна Княгиня и още 40 000 патриоти?
    Затова ли комуниста путинист Борисов продължава да плаща от нашия джоб, милиарди енергиен робски данък на Русия?
    Руснаците са ни приятели?
    Ти в ред ли си?
  • 74 От фолклора

    4 4 Отговор

    До коментар #72 от "МОРСКИЯ":

    Провикнал ми сей Путинчо
    от минарето на Кремъл.

    Да знае мало й голямо,
    най-вече братя българи!

    Руските букви, писмена,
    не са от стари българи,
    а са от древни макета!

    Да знае мало й голямо,
    най-вече братя българи!
    Кирила, пък и Методий,
    са били знатни макета!

    Като го чули в София,
    Бойко се й много зарадвал.
    И дума напрек не думал.
    Сама за да се изфука,
    написал нещо в фейсбука...
  • 75 В.В.П.

    2 3 Отговор
    Голяма миграция... Дошли 20 000 татара,и това е....За 20 г от България имигрираха 2 млн..Без война,и Ленин,Троцки..Фрунзе,Дзерджински..Къде е трагедията???.А иначе, потомствените ,,белогвардейци,,са едни всезнаещи досадници...Познавам някой друг...Живи и здрави да са... България е дом на много националности...Това е Демокрация..
  • 76 дядо ви от бг

    1 0 Отговор
    1916 година 600 000 руснаци от Сахалин с военни кораби на Босфора! и после към Франция! гр Кан и Ница , квартали Александър 3! 1918 ген. Вранглер с 850 000 рус. белогвардейска армия и военната марина е останал на Босфора! турците са предложили помощ! много малко са останали в турция, никой в гърция!в Бг са останали доста, другите всички във франция! никой не е слезъл в адриатика, дори не в италия! Само в Бг и Франция са отишли!
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 баба ви от бг

    3 1 Отговор
    няма татари в южна България! има казаци от армията на ген. Вранглер !и много от нас сме правнуците на тези толкова почтенни и честни хора!бягали от черв. терор ! справка" Тихият Дон" филма да видите какво са правили с великите казаци, които винаги са пазили гранниците на русия, векове наред. сега да ги видя кой ще им пази гранниците!?!?

    Коментиран от #85

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Патриотче

    1 2 Отговор
    Белогвардейци червеноармейци все една и съща руска гад

    Коментиран от #81

  • 81 ОПЪЛЧЕНЕЦ

    1 0 Отговор

    До коментар #80 от "Патриотче":

    ТИ СИ ЛЪЖЛИВО ПСЕВДО ПАТРИОТЧЕ КАТО ТИЯ В ПАРЛАМЕНТА! ПРЕДПОЧИТАМ ПРАВОСЛАВНИ РУСНАЦИ ОТ КОЛКОТО ТУРСКО РОБСТВО! 500 ГОДИНИ НИ Е КЛАЛА ТУРСКАТА ГАД.
    НЕ ПЛАЧИ, МАЙКО
    НЕ ТЪЖИ,
    ЧЕ СТАНАХ АЗИ ХАЙДУТИН,
    ХАЙДУТИН МАЙКО, БУНТОВНИК -- ХР. БОТЕВ

    Коментиран от #83

  • 82 В територията

    1 1 Отговор
    идва второто поколение русофилистици, които даже не знаят руски, но са чували от бащите си всякакви глупости.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Димитър

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Като харесваш руснаците си ги вземи във вас, но не ги натрапвай на останалите. Българска поговорка. Къде е стъпил руски ботуш трева не никне. А ето и думите на големия немски политик Ханс Дитрих Геншер. По добре американци да те окупират отколкото руснаци да те освободят. Ние българите и държавата ни сме събрали попарата на руснаците. След окупацията на България от съветско руските войски през 1944г те заедно с българските комунисти са избили стотици хиляди българи, а други са вкарали по затвори и концлагери, най известният концлагер е бил Белене.
  • 85 Бунин

    0 0 Отговор

    До коментар #78 от "баба ви от бг":

    Между другото, герой от Тихият Дон е реална личност, четирикратен Георгиевски кавалер иводач на Вьошенското въстание през 19 г., предизвикано от разказапването по директива на Свердлов, президента на Съветска Русия и организатор на разстрела на Романови,по време на войната между Германия и СССР остро осъжда сътрудничеството с Райха. В изследване на българска жена учен за персонажи от романадори се сочи,че е помагал на партизаните. Но след 9 септември е арестуван от СМЕРШ и осъден на 10 години лагер. През 1954 г. излиза филмът Тихият Дон, в който Кудинов е изигран от Сергей Герасимов.Отива в родната си Вьоленска страница, за да се срещне сзШолохов, но получава отказ, тъй като не е съветски гражданин. А и повечето му близки са починали и се връща в България, пак в град Димово. С мъка гледа заминаващите влакове за СССР до смъртта си през 1967г., предизвикана от влак.