Last news in Fakti

2 Декември, 2020 15:37 4 524 29

Георги Табаков пред ФАКТИ: Бюджетът за 2021 г. е изготвен по калъпа от предишната

  • бизнес-
  • георги табаков-
  • български икономически форум-
  • антикризисни мерки-
  • коронавирус

"Мерките за бизнеса са неадекватни и много закъснели", каза председателят на Българския икономически форум

Георги Табаков пред ФАКТИ: Бюджетът за 2021 г. е изготвен по калъпа от предишната - 1
Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчера – 1 декември, започна провеждането на изданието на Българския икономически форум за 2020 година. То ще продължи два дни, като днес от 16:00 часа предстои вторият му модул. Събитието тази година се провежда онлайн.

Темата на провелия се вчера първи модул на форума беше „Българската икономика в бурята на корона кризата“. В рамките му председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев представи предварителните данни на годишното изследване на организацията. Според данните, 70% от анкетираните представители на бизнеса антикризисните мерки, които правителството предприе са безрезултатни. Голяма част от бизнеса прогнозира и спад на броя на работните места.

От ФАКТИ се свързахме с Георги Табаков – председател на Българския икономически форум, за да говорим за изводите от тези данни, за предприетите от правителството мерки и за бъдещето на бизнеса. Разговора ни четете в следващите редове:

- Г-н Табаков, какви изводи можем да си извадим от предварителните данни от годишната анкета на Българската стопанска камара?

- Аз бях доста депресиран от това, което показват като данни от Българската стопанска камара. Предполагам, че това обаче е реалността. Аз самият много исках да говорим доста по-оптимистично за 2021 година, обаче това са настроенията на българския бизнес. Българският бизнес очевидно няма доверие в това, което се предлага като мерки. Това просто е не очевидно, а очевадно.

Мерките са неадекватни и много закъснели. Ако някъде са адекватни, то те са закъснели. Основният принцип навсякъде по света по време на всяка една криза е, че може да управлявате кризата само ако имате доверие. Българското правителство няма доверие, за да може да управлява тази криза. Това е вече безпределно ясно, само очевидно на правителството това нещо не му е ясно.

- А какви мерки трябваше да се вземат и по-скоро кога трябваше да се вземат?

- Ще дам само един пример с първата схема, която се отвори схемата след 60 на 40. Това беше до 10 хиляди лева, които трябваше да бъдат отпуснати на малки и микрофирми. Част от тези 28 хиляди фирми, които бяха одобрени още не са си видели парите. Мярката беше отворена през май, като тогава също беше много смешно, защото първо обявиха един ден, в който ще започне да се кандидатства, а след това не успяха да се оправят технически и след 2-3 дни отново я пуснаха.

Отгоре на всичко, там така промениха нещата, че бяха задали едни критерии и според тези критерии, част от фирмите не можеха да кандидатстват или беше ясно, че дори и да кандидатстват ще бъдат отстранени. Имало е обаче хора, които не са видели въпросните критерии и са подали документи. След 5-6 месеца – чисто по политически причини, през септември месец, те казват, че ще отпуснат още едни милиони и ще ги дадат на всички, които са кандидатствали.

Това, което се получава е, че се кандидатства с нередовни документи през май месец, според това, което се изисква тогава. Естествено, хората, които четат по нормален начин всички документи си казват, че няма смисъл да кандидатстват и не подават документи. В същото време, тези, които са подали документи без много да четат и да вникват в това, което се изисква, печелят септември месец. Оказва се, че едните са в по-добро положение, другите в по-лошо. Отгоре на всичко, част от фирмите още не са си видели парите.

- Казахте политически причини, какво имате предвид?

- След бурните протести през лятото трябваше да се правят пиар акции, за да се казва колко много пари се отпуска на бизнеса, като имайте предвид, че 10 хиляди лева нищо не са дори за една микрофирма.

- Сега в конкретните условия какво би могло да е направи за бизнеса?

- Фискални стимули. Неплащане на данък печалба в продължение на няколко години и всякакви други фискални стимули. Ако трябва, намаляване на ДДС-то във всички сектори, а не за един сектор, на следващия ден – за друг сектор и т.н. Третото нещо е да престанат да харчат пари, които първо, не са техни и второ, да не ги харчат за глупости по време на криза.

Защо ни трябват точно сега да купуват допълнително въоръжаване? Защо им трябва точно сега да харчат пари за една тръба, която ще заровят в земята и със сигурност ще получи американски санкции?

- Как виждате да се развие ситуацията – ще има ли фалити, бизнесът ще се съвземе ли през 2021 година?

- Част от фирмите вече фалират. Увеличаването на безработните е ясен факт.

Вчера г-н Радосвет Радев направи убийствен анализ на това, което в момента се случва. Отрицателно е отношението към антикризисните мерки на близо 70% от бизнеса. Само въвеждането на диференцирано ДДС се одобрява от 51% от бизнеса. Тоест очевидно пътят е през общи фискални мерки.

Професор д-р Димитър М. Иванов засегна един проблем, който се нарича „фирми зомбита“. Това е вече европейски термин. Представлява наливане на средства в бизнеси, които е ясно, че така или иначе няма да oживеят и просто се държат на командно дишане. Това се случва тогава, когато администрацията се опитва да насочва директни плащания и директни помощи по свое усмотрение в един или друг сектор. Това, което е проблем за нас е, че очевидно ние вече имаме зомби управление, защото ни управляват политически трупове и само за тях не е ясно, че са политически трупове.

Другото, което се казва вчера – каза го Светла Костадинова много ясно, бюджетът за 2021 година е направен по схемата, по която са правени бюджетите в последните 10-15 години. Ако това е нормално за миналата година, то в една година, в която целият свят се промени, толкова много неща се промениха в България, когато има една ужасна кризисна обстановка, не може да се прави бюджет по същия калъп. Бюджетът за 2021 година е изготвен по калъпа от предишната година, все едно че нищо не се е случило. Това означава, че ни управляват хора, които са загубили всякаква връзка с реалността.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ром

    2 6 Отговор
    Защо в България няма държавна подкрепа за ромски семейства по време на епидемията от коронавирус?

    Коментиран от #4, #11

  • 2 фен на герб

    2 11 Отговор
    г-н Борисов е най-добрия управляваш държавник!

    Коментиран от #15, #17

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 A e точно

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ром":

    този въпрос не ми дава да заспя !-)) Има , след нова година ваксата е без пари . Юруш !
  • 5 Ром бългански

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Стойко":

    А къле се шкафчето на Тиква с пари, а?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Оня с коня

    5 3 Отговор
    Бойко е тарикат и хитрец затова го обичаме...

    Коментиран от #12, #13

  • 11 Последния Софиянец

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ром":

    Излезте ромите на протест!
  • 12 ГЕРБ-ПОБЕДА-ВИНАГИ

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "Оня с коня":

    НАИСТИНА Е ТАРИКАТ , ХИТРЕЦ И ПАЛАЧ НА БЕДНЯЦИТЕ! ЗАТОВА ГО ОБИЧАМЕ И БОГОТВОРИМ. ЧУВАЛЧЕТО НА СНИМКАРА ДОЛУ ВЛЯВО Е ЗА НАС - ВРЪЩАНЕТО МУ ГОЛТАЦИ Е ЗА ВАС !!!! ХАХААААА. ГЕРБ-ПОБЕДА-ВИНАГИ ПОБЕДААААА
  • 13 Бат Вальо

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Оня с коня":

    Наистина точно затова сме за Бойко ние богаташите... За 11 години нашата партия Герб взе 74 милиарда кредити предимно от Световната банка и МВФ...! 2009г. дълга на България спрямо БВП бе 20% а в момента вече е точно 59% според данни на БНБ. Яко е сложил чатала на врата лидера ни Бойко на бачкаторите и простолюдието.... Поклон Бойко довърши ги докрай...
  • 14 Емил

    1 4 Отговор
    Не разбирам?! Според половината критици, бюджетът е изключително нестабилен и опасен, другата половина твърди, че е като за миналата година! А, вземете се разберете комунягите и русофилистиците и критикувайте еднакво (допитайте се до Москва)! ;)

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Емил":

    Много скоро ще разбереш...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    то бюджета за таз година е вече на червено
  • 19 МЪРЗИ ГИ

    0 1 Отговор
    ЗАТОВА.
  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    преливане в празно и в пусто теглят сее милиярди заеми който ще потънат в нечий джоб и за купуване на цигански гласове за изборите точат държавата като преди врем бандата на МАРЧО циганина источиха зърното по време на ндсв и дпс всички умряха жив е един и е пуснат поради истекла давност та МАРЧО циганина умря от проказа бден като църковна мишка а главния шеф на бандата АНДРЕЙ ЛУКАНОВ бе застрелян като куче та всичко се връща
  • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Стойко":

    здравей СТОЙКО крадът миника прави гоМЕЧО от ПАЗАРДЖИК ТРОЛИ ОТ НИКА МИ ДА МЕ НАМРАЗЗЯТ ХОРАТА

    Коментиран от #24

  • 22 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ти не си ГРАД КОЗЛОДУЙ а МЕЧО спри да ме крадеш
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Стойко

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ние по интелигентните форумци разбрахме че 1-2 ГЕРБерски трика ти ползват Ника. Това е тяхната цел да те намразят 90% от форумците които са срещу крадливата хунта ГЕРБ. В други статии пишат срещу Божков от твоя ник защото знаят че голяма част от народа и коментиращите тук го подкрепят. Да ,единия който ти краде Ника е този мечо а другия по всяка вероятност е този които пише с много имена като другия с коня,папагала дуй, и т.н.
  • 25 jorj

    4 0 Отговор
    Червения калъп на този е ясен, всичко за търбуха! И така се стига до чудесна луканова зима!
  • 26 СКИНАРА

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Бай курти 45 год.ерген - 20 г. Ваш Лидер":

    кой си ти

    Коментиран от #27

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Васил

    2 1 Отговор
    Герб не могат сметнат две и две а ще правят бюджет всичко е мед и масло ама всяка година се теглят кредити. Без парите от Европа и на имигрантите държавата ще обяви фалит за има няма шест месеца.
  • 29 БЮДЖЕТАРА

    0 0 Отговор
    ГЛАВНИЯТ БЮДЖЕТАР, ЧИЧОТО, ОТДАВНА Е ЗА БАЙ СТАВРИ ...
    ТОЙ ДОРИ НЕ ПОДПИСВА БЮДЖЕТА ! Направил си е един печат (тампон), който е някакво копие на подписа му и него слага върху дюкиментите ...
    Крайно време е и ЧИЧОТО, и ЧИЧОВОТО, и ГЛАВАТАРЯТ НА ХУНТАТА ДА СИ ПОЛУЧАТ ЗАСЛУЖЕНОТО И ДА ОТИДАТ КЪДЕТО ИМ СЕ ПОЛАГА ...