3 Декември, 2020 13:00 4 902 33

Искрен Иванов: Байдън е уникален шанс за България

  • искрен иванов-
  • джо байдън-
  • сащ-
  • българия-
  • балканите

Русия чрез Сърбия се опитва да ни провокира, за да ни раздели с Македония, твърди политологът

Искрен Иванов: Байдън е уникален шанс за България - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Искрен Иванов, преподавател по политология в Софийския университет „Свети Климент Охридски”, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“.

Водещ: След напрежението с Косово, Сърбия предизвика шумен исторически спор, довел до дипломатически скандал с Черна гора, а бившият външен министър до неотдавна, а сега председател на парламента Ивица Дачич нападна македонския министър-председател Зоран Заев, като му препоръча да внимава с историята, и нарече България „фашистки окупатор“. С какво да си обясним демонстрацията на мускули от Сърбия спрямо съседите ѝ на Балканите и очевидно търсените от Белград провокации? Наш гост е преподавателят по политология в Софийския университет „Свети Климент Охридски” Искрен Иванов. Г-н Иванов, свидетели ли сме на възраждането на сръбския имперски шовинизъм?

Искрен Иванов: Аз мисля, че ние сме изправени в един момент, в който нашата западна съседка възражда един друг комплекс, това е по-скоро великодържавен комплекс от началото на ХХ век, когато всъщност, то винаги е било така, но когато Сърбия се намира под покрова на огромната Руска империя. Или това, което се опитвам да кажа, е, че причините за тези изказвания и за тази политика на Сърбия по отношение на България са две: първо, това емоционално възраждане на идеята за Велика Сърбия, която се намира под защитата на майка Русия, на огромната Русия, на Русия, която винаги ще ѝ помага, и от друга страна, това е резултат от традиционно антибългарската линия на сръбската външна политика, която особено много се засили след така задълбочаването на отношенията между България и САЩ, задълбочаването на отношенията между България и отделни страни-членки на Европейския съюз. Дори аз смея да твърдя, ще отида малко по-далеч, смея да твърдя, че в сръбския тон се долавя известна доза завист, тъй като в момента Сърбия е на кръстопът. Аз мога да кажа, че има кръгове в сръбския политически елит, които искат Сърбия да влезе в Европейския съюз, и може би от тази гледна точка малко завиждат на България за това, че ние постигнахме значителен напредък в тази посока, докато Сърбия все още не може да реши дали иска да се отърси от проруското си минало или иска да си остане занапред в евразийската сфера на влияние.

Водещ: Г-н Иванов, но поведението на сръбския политически елит дали не се дължи в известна степен изпреварващо и спрямо идващата във Вашингтон нова администрация с нова външнополитическа линия, която се очаква особено на Балканите? Защото наблюдаваме, че точно през последните седмици се сгъстиха краските от Белград.

Искрен Иванов: Тук идва втората основна причина, и това е фактът, че аз очаквам новият американски президент Джоузеф Байдън да има ясна и точна стратегия за Балканите. Не искам да бъда разбран погрешно, не че Доналд Тръмп нямаше такава стратегия – Америка инвестира изключително много в Балканите, и по време на мандата на Доналд Тръмп отношенията между България и САЩ напреднаха значително във всяко едно отношение: политическо, икономическо, военно-технологическо и т.н. Но всъщност, при следващия американски президент България има уникалната възможност да заеме ролята на балансьор в региона, защото ние виждаме, че останалите актьори в региона в момента са доста колебливи в своята позиция, с изключение на може би Гърция, която си е традиционно евроатлантически настроена. Но вижте какво се случва в Турция, вижте какво се случва в Македония, при Сърбия сега коментираме, че в момента се възраждат тези настроения. Така че аз мисля, че тук Русия ще се опита индиректно чрез Сърбия да влияе на България, или с други думи, ако ние успеем да засилим нашето сътрудничество със САЩ още повече, то Русия ще се опита чрез Сърбия да оказва натиск и чрез такива индиректни провокации върху България. С други думи, по някакъв начин да въздържа американското влияние тук, на Балканите. Защото отново ще кажа, аз очаквам новият американски президент да засили натиска върху Русия за сметка на едни по-балансирани отношения с Китай.

Водещ: Доколко и как Сърбия има своя пръст във влошаването на отношенията между България и Северна Македония?

Искрен Иванов: Аз мисля, че постъпката на Сърбия беше напълно едностранна. За мен е недопустимо на такова ниво да има такова изказване, защото това е директно хвърлена ръкавица към България на дипломатическия фронт. И според мен, това, което трябва да се направи, е: сръбският посланик трябва да бъде привикан, да му се поискат обяснения за това какви са тези изказвания за фашисткото минало, за това каква е тази враждебност тук, на Балканите. Ние знаем, че Западните Балкани са изключително взривоопасен регион. Какво се опитва да ни каже Сърбия? Това предизвикателство ли е, хвърлена ръкавица ли е, ще повторя отново, това някакъв вид въпрос ли е, нека както се казва, ако има такова изказване, то да бъде изказано докрай. Защото разбирате ли, това е провокация, за която наистина сръбските дипломати трябва да дадат обяснение на българските си колеги. Или поне моето мнение като български гражданин е такова, защото аз се чувствам страшно засегнат от това дипломатически представител, човек, който е бил съветник, спомняме си, на бившия премиер на Сърбия, да нарече българите фашисти. За мен такова изказване е недопустимо и за него трябва да имаме дипломатическо обяснение, какво го е провокирало. Въпреки че тук аз имам много ясно обяснение – това е в крайна сметка, че в момента Русия се опитва да установи контрол по-конкретно в южната част на Балканите, там, където виждаме в момента Македония, че се опитва да се интегрира в Европейския съюз, и има спор, така че Русия и Сърбия се опитват да притиснат по някакъв начин индиректно България с такива провокации, за да можем ние да кажем на македонците: „Няма да правим компромиси“ и македонското членство в Европейския съюз да пропадне. Такава игра сме гледали с България и Румъния преди те да станат страни-членки на Европейския съюз.

Водещ: Въпросът е какви са шансовете на тази игра да успее и всъщност това е въпрос - проблем?

Искрен Иванов: Тук бих очертал два сценария. При първия сценарий, който е според мен най-лошият сценарий, тогава всъщност тези националистически настроения, които ги има тук, в България, срещу македонското членство в Европейския съюз, забелязвате ли, че тяхната реторика отлично кореспондира на тези изказвания, които виждаме в Сърбия в момента? И ако тези националистически нагласи в България се засилят, особено след сръбската провокация, то това значително ще затрудни македонското членство в Европейския съюз, тъй като търканията между нашите държави ще продължават. А вторият сценарий е доста по-благоприятен, тъй като ако сега ние подкрепим Република Северна Македония за членство в Европейския съюз, от една страна по този начин ние ще покажем пред нашите евроатлантически партньори, че ето на, не сме солидарни с руската политика на Балканите, и на второ място, ще сложим своеобразен капак на сръбските провокации, които целят всъщност точно това – да раздалечат България и Македония една от друга и сипят масло в огъня, така че това да забави македонското членство в Европейския съюз. Това е то голямата цел на тези изказвания, на тази реторика. И понеже знаем, че нашият народ исторически е чувствителен към този въпрос, защото исторически знаем, България каква роля е имала през Втората световна война, се прави точно такова изказване. Няма да се учудя, ако следващото изказване бъде по линия на Руско-турската освободителна война.

Водещ: Г-н Иванов, наистина прави впечатление, че чувствителни за Русия държави, като Македония и Черна гора, са обект на атаки от Сърбия. Сърбия ли се очертава троянския кон на Русия на Балканите?

Искрен Иванов: Когато говорим за троянски коне мисля, че трябва да бъдем внимателни в дефинициите, защото от моите наблюдения, поне от това, което аз съм виждал, общувайки с хора от академичния елит в Сърбия, в Македония, в Румъния, обществото е доста разделено. Ще ви дам пример от личния си опит, за да бъда малко по-точен. Няма да забравя, когато имах възможността да работя с екип от сръбски колеги, тогава всички те ми казаха, че масово младото поколение в Сърбия подкрепя членството в Европейския съюз, но не подкрепя членството на Сърбия в НАТО, категорично. Което означава, че подобно на Македония, в Сърбия ние отново имаме тази разделителна линия между по-стария елит, който е твърдо на страната на Русия, и по-младия елит академичен, политически и т.н, който е на страната всъщност на Европейския съюз. Само че за разлика от Република Северна Македония тук за членство в НАТО не може да става и въпрос. Точно тук е и „проблемът“. Защото винаги членството в НАТО предшества това в Европейския съюз, с малки изключения разбира се. Най-малкото първо, за да може да се постигне политическа стабилност, да се изпълнят критериите за членство в Алианса, а след това и критериите за членство в Европейския съюз, които са далеч по-комплексни.

Водещ: А защо младото поколение е против членството в НАТО? Силно индоктринирано ли е, пропагандно обработено?

Искрен Иванов: В Сърбия по-скоро става въпрос за горчивия исторически опит, който Белград има с Алианса. Отново ще дам пример от моя личен опит, тъй като мисля, че така е най-добре. В разговор със свой колега аз го попитах, той е професор в Университета в Белград, аз го попитах за това, какво мисли относно членството на Сърбия в НАТО, дали наистина в крайна сметка един ден няма да се намери консенсус, че въпреки всичко, което се случи през 90-те години, Сърбия все пак има бъдеще в Алианса, и той ми отговори, че Сърбия няма никакво бъдеще в Алианса, и затова сръбското обществено мнение е категорично, защото смята, че НАТО вече е допуснало такива грешки спрямо сръбския народ, каквито не могат да бъдат поправени. Аз лично не съм съгласен с тази теза, защото опитът на постсоциалистическите държави показва, че всички грешки могат да бъдат поправени. Историята не познава условното наклонение. Но за жалост тези нагласи в Сърбия са все още силни, и поне аз не смятам, че в дългосрочен план Сърбия ще обърне поглед към НАТО. А дали е възможно членство на Сърбия в Европейския съюз на този етап – също не смятам, най-малкото защото тя вече е членка на Евразийския съюз, и без твърдо членство и ангажимент към Алианса, не мисля, че е разумно Сърбия да бъде приета за член на Европейския съюз.

Водещ: Колко още време Балканите ще останат в плен на историята си, на криворазбраната си история?

Искрен Иванов: Историята сочи, че е винаги е било така, че Балканите винаги са били геополитически кръстопът на геостратегически интереси не само заради народите, които живеят тук, на Балканския полуостров, а заради това, че великите сили имат особено изострен вкус за този регион. Интересите, които се пресичат тук, особено сега, интересите на САЩ и Русия, всъщност сами по себе си вещаят разделени Балкани. Защото Сърбия е последният бастион на Русия тук, на Балканите, няма друга държава, която толкова тясно би се обвързала с Руската федерация и с нейните интереси. Обратно, Турция виждаме, че все повече се отдалечава от светския си характер, все повече се отдалечава от това, което беше 90-те години, виждаме една колеблива Румъния. България и Гърция остават единствените страни-членки, на които наистина НАТО и Европейският съюз може да се довери тук, на Балканите. И аз бих казал следното: България в никакъв случай не трябва да се поддава нито на сръбските провокации, нито на провокациите на македонските националисти, нито на каквито и да било такива непремерени изказвания, които могат да драснат клечката на барута. България трябва преди всичко да защитава своя национален интерес, което, както знаем и както опитът сочи на този етап, е възможно единствено и само в евроатлантическата общност. Така че нека да се възползваме от протегнатата ръка на САЩ, на Европейския съюз, и да забравим за този национализъм, да отминем тези изказвания не безотговорно, все пак да им потърсим по дипломатически път някакъв отговор, но нека да не ставаме техни жертви, за да не се предаваме в плен на такива националистически нагласи, защото това може да изиграе много лоша шега на целия регион.

Цоня СЪБЧЕВА


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БезДаЧета

    77 2 Отговор
    Без да чета мнениято на този "експерт", само ще кажа че прекалиха с тези американски глупости и избори. България няма и не трябва да има нещо общо с президент на другия край на която и да е дъжава. Сащ да си избират, който си пожелаят, не виждам причина да не вярваме на собствените си държавни служители, но да се надяваме на американския служител да помисли за нас .... Само полу-грамотен човек може да се надява на подобно нещо.

    Коментиран от #20

  • 2 Шайба

    50 8 Отговор
    Отново ли ще се сдружаваме с фашистите като през втората световна в името на обединението на нацията,този филм сме го гледали вече,видяхме как свършва.

    Коментиран от #9

  • 3 БОЗА

    36 4 Отговор
    Баце беше рядък и уникален шанс...сега дъртото...абе Аман от такова рядко щастие...вече имаме банани-айде къш... ;-)

    Коментиран от #15

  • 4 Българина

    60 6 Отговор
    Тоя набеден "политолог" е най-добре да си върне дипломата, и да се върне на село да си пасе овцете.
  • 5 икспъртнакило

    49 4 Отговор
    Политолог...от СУ= хранутник на либералния спекулант Шорош и некоя фондация на Меркел или Г. Бейтс.

    Тоя да си установява връзки с който си иска, с Бидън ли, с извънземни ли, с джендър- либерал ли...с който си иска и да си ги води в СУ- то у факултето си.

    Българите ще се оправят и без експерти като този.
    Преживели сме османското робство, кланетата, немския фашизъм, 30 години либерален терор и диктатура след 1989 г.... та тоя експерт да си хваща Бидън и Хамала и да си ги води у дома си или у СУ- то да го просвещават.
  • 6 Тодоров

    51 5 Отговор
    Ужасяващо е , че този мухльо е преподавател.
  • 7 Отегчен

    51 4 Отговор
    Горките студенти , този им пълни главите с глупости .
  • 8 Ковачев евродупетат

    42 4 Отговор
    Тц тц тц толкова млад,пък такъв гейзер!
  • 9 садя върби

    11 21 Отговор

    До коментар #2 от "Шайба":

    Кви фашисти бе, червенопитек. Фашистите са сърбите, а с тях ръка за ръка никога!
  • 10 грес

    30 3 Отговор
    От време на време но все по често в БГ излезе някой недоносче и сипе лъжи...
  • 11 Манафоглу

    26 2 Отговор
    Прав е тоя лалугер.Уникален шанс е наистина.Ни един жив българин няма да остане при бай Дън.
  • 12 дисниченъл

    27 2 Отговор
    Като чета либералния политолог- преподавател в СУ- образованието е паднало под нивото на Дисни и Дискавъри ченал, както предричаше преди 15 година проф. Биолчев, ректор тогава на СУ.

    Това е резултата от реформите на НПО-та на спекуланта Шорош и олигарсите около...

    Затова сме първи по икономическа миграция( по висока отколкото във Венецуела) и смъртност в Европа, Близкия изток и отчасти Азия
    А преди 35 години бяхме на 26 място в света по развитие от 190 държави в света.
  • 13 Любен Стойков

    7 27 Отговор
    Светът е глобално село. Колкото и да им се иска на диктаторите и пишман патрЕотите нито САЩ нито Китай нито "Патагония" са "на другия край на света", защото другия край на глобалния свят е през един селски стобор. Българите трябва да се отърсят от глуповатото си русофилство и американофобство, да си гледат колибката на своите интереси и да внимават някой прост руски, сръбски или македонски селянин да не ни подпали чергите.
    Борисов, пък и цялата ни моментна политическа класа, колкото и да са тъпи и зависими, трябва да осъзнаят, че е от жизнен интерес за България и за тях самите, Македония веднага да започне преговори и присъединяване към ЕС. Веднага! И от чисто тщестлавие трябва да им светне лампичката - Ако спрат Македония сега, те ще останат в историята като страхливци - убийци на един от най-светлите национални идеали. Обратното, ако проявят мъжество и загърбят зависимостите си от Русия и използват готовността на днешното македонско правителство за откриване на истината, ще останата в българската и световна история като помирителите и обединителите на българския народ!
    А Борисов ще може да прибави тази титла към политическата си и повешка биография. Всичко ще му бъде опростено и забравено ако приеме протегнатата ръка на Заев и с братска прошка и прегръдка тръгнем напред като два братски народа и държави.
  • 14 Бате Гошо

    26 2 Отговор
    Жална и майка на България щом такива ще ни управляват
  • 15 Фъкoff

    3 9 Отговор

    До коментар #3 от "БОЗА":

    Теъмп, твоето "баце" е руска пионка бе. Ако беше победил на изборите, сега с македонците нямаше и да си продумаме. Той обеща на Вучич Македония срещу договор за Косово...тъпчоци
  • 16 супичка

    16 2 Отговор
    шорошляк+ бейтсовец+ меркеланист+ бидънист= либер.ст джендър

    Дет лайвс метърс

    С такива преподаватели в СУ ни очаква още по- голяма икономическа имиграция и смъртност.
  • 17 Наблюдател

    20 2 Отговор
    Какво този политолог очаква от Сърбия след като ги предадохме за Косово, където е създадена !? И той страда от удобна амнезия....Същия очевидно разчита че всички са забравили тази "малка подробност"!
  • 18 нако

    10 1 Отговор
    някой друг селски политикан не намерихте ли ??? коментар на тема !!!
    приказки от хиляда и една нощ !!! Колкото до сърбите : Пичку им матер
    въшкарска , да рева щотп всики наоколо не ги броят за нищо !!!
  • 19 дядо

    18 2 Отговор
    Момче, баба да ти изплете по-хубава жилетка и да намажеш очилата с глицерин да не ти се изпотяват!
  • 20 ФАКТ :

    19 0 Отговор

    До коментар #1 от "БезДаЧета":

    Досега "помислите" на американските политици не са донесли нищо добро на България...
  • 21 Кърти

    9 1 Отговор
    Физиономията на интервюирания и името на интервюиращата направо къртят. Размисли на интелектуални дупки.
  • 22 Искренчо Иванов

    23 0 Отговор
    Чакай сега, нали и Германия, и САЩ подкрепиха и то с официално писмо Македония, без да ги интересува или вземат в предвид историята ни, като по този начин ни разделят!!

    Как така сега и Русия чрез Сърбия се опитва да ни раздели с Македония, като вече САЩ и Германия са го направили??
  • 23 ПЕНКО

    13 0 Отговор
    ЗА РАЗЛИКА ОТ МОИТЕ БКП ПРЕПОДАВАТЕЛИ -ДНЕС ТОЗИ- " ИСКРЕННО" ОЧАКВА :"ПОЧЕСВАНЕ МЕЖДУ УШЕНЦАТА " ОТ ЦРУ И ПОДОБРЕНА ПОЗИЦИЯ ЗА РАЗВИТИЕ --- ЕДВА ЛИ НЕ !?!?!?!?
  • 24 ели

    13 2 Отговор
    От погледа му се разбира- самоуверен, нагъл, тъп индивид който е в процес на еволюция за да " узрее" трябва му време защото си мисли "Най-добре аз разбирам от всичко" за да разбере истината трябва му време .
  • 25 КРИМИНАЛ

    8 7 Отговор
    България трябва незабавно да арестува всички зависими престъпниците, които от 30 години пряко действат и се насърчават финансово от Сърбия и Русия да доминират контрабанда, трафици, измами, убийства и всякъкви кражби. ЦРУ и ДЕА не могат да помогнат, защото са в зависимости с колегите си на много по-важни места по света. Ние сме жертва на шепа престъпници в държавното управление, полицията, тайните служби и кокошкарите, които тормозят гражданите на страната ни от 30 години. КАК ЩЕ СЕ СПАСИМ, АКО НЕ РЕШИМ ТОЗИ ПРОБЛЕМ ЗАЕДНО?

    Коментиран от #26

  • 26 психодиспансера

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "КРИМИНАЛ":

    Имаме решение на проблема ти!
  • 27 ира

    13 0 Отговор
    Бързо, бързо да кажем нещо против Русия, за да бъде статията правилна и коректна. Бързичко да си каже дежурните слова, съобразени с либералните идеи, ако това са идеи... Чудя се, вече колко години няма Югославия, няма Съветски съюз, а на такива говорители все едни и същи клишета в устата. Или са глупаци, или някои неща от миналото са по трайни и стойностни, не могат да им противопоставят нищо...
  • 28 наблюдател

    5 0 Отговор
    Политолог да си на днешно време.
  • 29 Сърбетата

    6 4 Отговор
    Пухкавелско-джендърска физиономия и кофа логорея. Да вземе да прочете сръбската национална доктрина,т.н."Начертание" на Илия Гарашанин. Там Русия се разглежда като оръдие,инструмент за постигане на сръбските геополитически цели и нищо повече. Няма братски чувства. Русия се жертва неподготвена за Сърбия в Първата световна война и затова се разпадна. После Тито би шута на СССР. Накрая при войната за Косово сърбетата се опитаха пък да въвлекат полуразтурената Русия в авантюра,но руснаците им пратиха символично един батальон сини каски на летището в Прищина. Ако Елцин се беше излъгал да влезне пак в огромен конфлиликт заради сърбетата Русия щеше да понесе огромни щети. Обективно сърбетата в цялата си модерна история играят ролята на морков,който морков Русия да налапва и да стига до крах.
  • 30 Кир Стефанаки

    2 6 Отговор
    Харесах и одобрявам тази статия.
    Браво!
    Не о ръщайте ниииикакво внимание на другите драскачи. Точка

    Коментиран от #31

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Грух

    5 0 Отговор
    Слава на Русия !

    Приветствам ви, братушки !
  • 33 не може да бъде

    1 0 Отговор
    Този ИксперД е преподавател в СУ!?Горките студенти!