Last news in Fakti

3 Декември, 2020 19:00 3 769 17

Мишел Онфре: Европа се превърна в новия Трети свят

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ес

Епидемията ни показва брутално, че Маастрихтската империя се провали

Епидемията ни показва брутално, че Маастрихтската империя се провали: тя не е в състояние да произведе и достави маски на болногледачите, които посрещат жертвите на епидемията! Италия, която е част от Европейския съюз и има 60 млн. жители, регистрира повече починали от коронавируса от Китай, страна с 1,3 млрд. жители! Всъщност Европа се превърна в новия Трети свят, каза френският философ Мишел Онфре в интервю за "Поан" през март 2020 г. Поместваме го отново.

- Като начало един съвет: кой философ трябва да четем по време на карантина?

- Може да е стоик, защото те са философи на битката срещу злата съдба: дават рецепти за борба срещу тревогата, страха, опасението, мъчителното безпокойство, старостта, болестта, страданието, предателството, смъртта, разбира се. Имам предвид “Към себе си” на Марк Аврелий, “Нравствени писма до Луцилий” на Сенека или “Наръчник за живота” на Епиктет. Но ако трябва да бъде само един философ, това е Монтен, които съдържа всички тях в “Есета”. Но все пак идеята не е да четем, както четем на плажа, дилетантски, повърхностно, а продължително, с молив в ръка и малка тетрадка, за да обобщаваме, разбира се, но преди всичко, за да коментираме това, което четем и да извлечем лична екзистенциална полза.
- На какво трябва учим децата си, които вече не са в училище, а се обучават дистанционно?

- На онова, което учехме някога! А именно да четат, да пишат, да броят, да смятат, следователно да анализират, да мислят, да изграждат критичен дух - всички неща, които са реакционни в очите на нихилистите, които по един емблематичен Оруелов начин от години се представят за прогресисти! Преди всичко можем да направим това, което училището никога не е правело истински: да преподаваме изкуство, което е школа по чувствителност. Можем да учим стихотворения с тях и да ги рецитираме, да четем поезия, но и истории - да прочетем новелите на Мопасан на децата си, да им разкрием театъра или операта, с текстове и либрето в ръка.

Същото важи и за киното: то се превърна в дейност на алчни търгаши, но преди това направи възможно създаването на много шедьоври през първата половина на ХХ век. Няма да сбъркаме, ако изберем черно-бялото…

- Способни ли сме все още да скучаем?

- Аз лично не знам и никога не съм знаел какво е скука! Имам късмет, че съм импулсивен читател (а също и импулсивен автор), така че книгите винаги са били за мен авариен изход във всяка безизходица, в която съм се оказвал. Монтескьо е написал тази великолепна фраза: “Никога не съм изпитвал тъга, че един час четене е пропилян”.

- Кое ни кара да приемем това лишаване от свобода, без да се мръщим (повечето от нас)? Глобите за неспазване на правилата на карантината или страхът от смъртта?

- Здравият разум… Много по-рано впрочем трябваше да проявим този елементарен разум. Аз самият казах още на 28 януари в телевизионно предаване, че Китай не е страна, която ще реши да затвори град с няколко милиона жители, ако няма сериозни причини и че това е признание за истинска заплаха! Една тоталитарна държава не се интересува от десетки хиляди жители повече или по-малко заради вирус, който, както се говореше тогава, е по-малко смъртоносен от грипа.

- Нов етап ли бележи коронавирусът в разпадането на юдео-християнската цивилизация, което анализирате в книгата си “Упадък” (Décadence)?

- Той заема мястото си в движението на разпад. Пандемията показва неопитността на държавния глава и на правителството, противоречивостта на Еманюел Макрон (останете си у дома, но отидете да гласувате; затворете се вкъщи, но можете да правите физически упражнения; училищата няма да се затварят, после ще се затварят; вирусът не познава граници, но все пак ги затваряме и т.н.), пълното обезценяване на думите на Макрон, на когото вече никой не се подчинява.

Идеологията на Маастрихтска Европа, широко рекламирана от десетилетия, пада като гнил плод: резултатът от тази либерална политика е, че отделят старите хора на входа на болниците, за да ги оставят да умрат в ъгъла, но и че изпращат на война медицинския персонал, ако използвам думите на държавния глава, без да могат да му осигурят обикновени маски или дезинфекциращ гел, за да се предпази от злото, до което се докосва… Всичко, което се случва, нито поставя началото, нито ускорява упадъка, а показва в ярка светлина какви форми е приел.

- Коронавирусът накара европейците да осъзнаят изключителната си уязвимост. В новия Трети свят ли ще се превърнем?

- Както рухването на СССР показа на Запада, че половин век е фантазирал за марксистко-ленинската империя, която се оказа хартиен тигър, така и епидемията брутално ни показва, че Маастрихтската империя, представяна от четвърт век като икономическо чудовище, което може да изиграе номер на големите империи по света, се е провалила: тя не е в състояние да произведе и достави маски на санитарите, които посрещат жертвите на епидемията! Италия, която е част от Европейския съюз и има 60 млн. жители, регистрира повече починали от коронавируса от Китай, страна с 1,3 млрд. жители! Всъщност Европа се превърна в новия Трети свят…

- Всички си представяха, че следващата криза ще дойде от икономиката. А един вирус постави света на колене. Защо подценихме този риск? Много учени ни предупреждаваха…

- Вирусът не съществува независимо от икономиката! В глобалната икономика всичко е свързано. Либералният маастрихтски път превърна печалбата в ненадминат хоризонт на цялата политика. Да произвежда маски и да ги складира? Не е рентабилно… Да инвестира в изследвания? Не носят непосредствена печалба. Да има добри здравни грижи за всички? Не е рентабилно, да оставим грижите за богатите, които ще имат пари, за да си ги платят, а бедните - на самотата им. Вирусът прояви, във фотографския смисъл на думата, истината за икономическия, т.е. политическия избор, който е бил направен от времето на Жискар д’Естен, Митеран включително, до Макрон.

- Толкова нечуваемо ли е станало научното слово в нашата “демокрация на лековерните”, ако използваме израза на Жерал Броне?

- Внимавайте да не се съгласите с глупостта за науката, която изричала истината! Лекарите на Молиер, с техните клизми и пиявици, се осланяха на науката. В СССР Лисенко, който се бореше срещу генетиката на Мендел, като я отричаше, също беше учен! Грета Тунберг също се позовава на науката, за да легитимира апокалиптичните си заклинания. Но науката се подчинява на своето време и спонтанното зараждане, защитавано от Аристотел, е било наука, докато Пастьор показа няколко века по-късно, че това са бабини деветини. Появата на думата “наука” не трябва да се използва като аргумент за авторитет, който забранява всяко критично разсъждение.

Със съкращения. Източник: Coronavirus – Onfray: «L'Europe est devenue le nouveau tiers-monde»

Превод от френски: Галя Дачкова


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    22 0 Отговор
    А добър ден франсе, в 00 превърнахте тоя континент аз изчезвам след 2-3 години вие му мислвте или по скоро не се опитвсйте НЕ можете не ви бива голожвода сте една елементарна здравна система ме сте в състояние да направите работеща включвам и зъболекарите, че и там е рядкост да намериш кадърен.
  • 2 Кой68

    24 0 Отговор
    Превърнаха я нейните лидери.......
  • 3 наблюдател

    8 0 Отговор
    Ще го прочета при третото публикуване.
  • 4 Behemoth

    9 23 Отговор
    Глупави разсъждения на презадоволен човек възползвал се от просперитета на цивилизацията която плюе....определено не живее в бъчва за да има право на тая критика...Китай е тоталитарна държава и естествено има механизми с които да реши проблема със забрани и наказания....и да те имат всичко защото имат милиард и половина държавни роби ...такава е била и Европа през 19 век ...всяко нещо си има цена и най висока е цената на свободата и демокрацията ...

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Той е прав ама не докрай

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "Behemoth":

    В пьрвобитния строй ша вьрнат сички. С мечтите им за двукласовообщество без оборотни пари заключени там кадето си живеят сички ще се винаги дльжни на бога- банкер.
  • 6 Пацо

    23 2 Отговор
    Има такива малко хора по света. Умни интелигентни образовани с харизма. Малко са и рядко говорят и им се дава трибуна. След пандемията нещата ще са доста различни в света а и у нас. Още не си даваме сметка какво се случва зад маската на вируса. Но ще
    го усетиме когато ни влезе.
  • 7 БПФ

    26 2 Отговор

    До коментар #4 от "Behemoth":

    Не, човече - Китай е държава с ред, закони и ДИСЦИПЛИНА !! Във форсмажорни ситуации няма нищо по-важно то дисциплината !!! Там никога отделният човек няма да постави своят кеф над интересът на обществото !!!
  • 8 БПФ

    25 0 Отговор
    Европа се превръща в Трети свят от некомпетенстството и безнаказаността на своите лидери !!! Не може февруари месец гнусната урсула да казва, че някакъв си там китайски вирус нямал значение, когато се обсъждат "зелените политики", 9 месеца по-късно след огромен брой жертви и огромни щети - пак да върти като развален грамофон плочата за "зелените политики", а не за възстановяване на реалната икономика... и никой да не и търси сметка... в Китай щяха да я разстрелят отдавна !!!
  • 9 БПФ

    18 0 Отговор
    ...тия с власт трябва да носят отговорност за безобразията си - ако секирата не виси постоянно над техните тикви, се самозабравят... не е имало скоро революция в Европа, време е !!!
  • 10 Васил

    13 0 Отговор
    Европа с тези темпове ще стане колония на Китай
  • 11 сори сорос

    14 0 Отговор
    Т.е. накратко - толерастията и свободията затриват Европа, което е истина и се знае от всеки средно интелигентен човек.
    Франсето само бърка с Китай и неговият успех, като премълчава, че там комунизма и реформата му бе приложена с невероятна дисциплина.
  • 12 сори сорос

    16 0 Отговор
    В интернет има цялото изказване на Мишел Онфре, а тук са спестили най-важното: "Маастрихтската империя (Евросоюзът) представлява неолиберална тирания, която натрапва на народите в Европа пазарни наднационални закони, използвайки авторитарните и бюрократични методи на държавата. ЕС разполага със собствен бюджет, получен от средства на европейските данъкоплатци и осигуряващ му политическо и идеологическо доминиране. Маастрихтскаата империя има грамаден медиен ресурс - преса, радио, телевизия и интернет, чрез който води непрекъснато мощна пропаганда. Що се отнася до идеологията, тя е най-добре изразена от манифеста на френския леволиберален фонд Terra Nova. В него се констатира, че европейските избиратели все повече тежнеят към деснопопулистки и националистически движения. В тази връзка се предлага създаването на широк фронт от малцинства (сексуални, расов, етнически, религиозни и други), за да се противопостави срещу "реакционното мнозинство", най-вече срещу семейната средна класа в Европа, придържаща се към християнските традиции. Така малцинствата в Европа могат да се обединят, да създадат избрано мнозинство и да вкарат във властта свои представители. Ако по-рано привържениците на демокрацията се опасяваха от "тиранията на мнозинството", маастрихтската държава създава нов модел - "тирания на малцинството".Между другото, подобно положение възникна в САЩ, където Демократическата партия се опитва да спечели подкрепата на всевъзможни малцинства - ЛГБТ, афроа

    Коментиран от #14

  • 13 Вече няма дори големи

    3 1 Отговор
    интелектуалци, да те грабне с идеите си. Имало алчност, ами да има. Поне да беше задал въпроса дали е неопитност при политиците или откровено наливат в дигиталната и фармацевтична индустрия.
  • 14 сори сорос

    15 0 Отговор

    До коментар #12 от "сори сорос":

    ...където Демократическата партия се опитва да спечели подкрепата на всевъзможни малцинства - ЛГБТ, афроамериканците, етническите групи, но също представители на секти, подземния свят и други маргинали. Техният главен противник е средната класа, белите американци. Традиционните европейски класи са превърнати в жертва на либералнопазарната идеология и интересите на малцинствата. Сега става ясно, че всички обещания на Маастрихт (всеобща заетост, мир, икономически растеж и т.н.) са били лъжа. В Европа нараства социалното неравенство средната класа обеднява, богатите стават още по-богати. В полза на пазарната икономиката изчезват основите на "социалната държава": армията, училището, здравеопазването. Всеки опит на гражданите да изразят своя протест се представя от неолибералните медии като шовинизъм и неонацизъм..."
  • 15 Точно

    8 0 Отговор
    Така сори сорос. За съжаление и в ЕС и в САЩ малцинствата вече вземат превес. Само не зная къде ще бъде първата сериозна битка, но по-вероятно ще е в САЩ
  • 16 Как ще

    3 0 Отговор
    Културният марксисъм,троцкистите и джендърите са в тотално настъпление. Преди десетки години като видяха,че пролетариатът нещо не се лепи по социокомунизма,тия лапацала си намериха други нови революционни сили - расовите и етническите малцинства, религиозните малцинства,всички видове ЛГБТ.... Точно левичари организират и плащат извозването на мигрантите от Африка и Азия защото си внасят революционни сили за революцията. В САЩ има над 100 бройки тъй наречини защитени градове обявени за такива от самите общински управи. В такъв град всеки нелегален мигрант може да си живее без проблеми,даже им дадоха и права да гласуват на последните избори. По същество това вече са комуни подобни на тая в Сиатъл. Гражданската война в САЩ предстои и не виждам как ще я избегнат.
  • 17 Матей

    2 0 Отговор
    сТАРА еВРОПА биде хързулната от евроатлантиците и сега се гърчи в конвулсии.Имало К-19,много яко връхлетял,някак си долетял от Китай.В Далечния Изток се е провела основна реформа ,заловени са били паникьорите на висши длъжности и посадени на долгий срок.Там работят така,бързо ,решително и ефективно.Няма място за разтакаване и колебание,а тука и идея си нямат за такъв подход,кълнат се в кумира К-19,да се свети името му,кадят му тамян и жертвоприношения човешки правят изобилно,все едно е мексиканския Тецкалтлипока(димящото огледало).Ще мине цяла Европа по трудния път,ще има революции,западняците не са толкова загубени да се оставят да ги дупчат с някакви ново-изобретени ваксини.