Last news in Fakti

3 Декември, 2020 16:40 5 934 26

Адв. Хаджигенов пред ФАКТИ - остават ли председатели на комисии на постовете си години след края на мандатите си

  • комисия за защита на потребителите-
  • комисия за защита на личните данни-
  • николай хаджигенов-
  • герб

"В това управление би ме изненадало, ако свършат нещо смислено и за хората, а не за себе си и роднините", каза Хаджигенов

Адв. Хаджигенов пред ФАКТИ - остават ли председатели на комисии на постовете си години след края на мандатите си - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Възможно ли е председателят на Комисията за защита на потребителите и председателят на Комисията за защита личните данни да прекарват години на постовете си, а мандатът им да е изтекъл – на този въпрос се заехме да отговорим от ФАКТИ след сигнал на наш читател.

Комисия за защита на потребителите в момента се председателства от Димитър Маргаритов Йотов. С Решение на Министерския съвет № 153 от 12 март 2015 година той е определен за председател на комисията за защита на потребителите, а на 27 март 2015 година поема председателския пост. Маргаритов е назначен по време 43-то Народно събрание - второто правителство на Бойко Борисов.

Адв. Хаджигенов пред ФАКТИ - остават ли председатели на комисии на постовете си години след края на мандатите си
Кадър: Информационна система за правна информация на Министерски Съвет

Според разписаното в Закона за защита на потребителите, глава осма, раздел първи, член 165, алинея втора, „Комисията за защита на потребителите се състои от трима членове, в т.ч. председател, които се определят за срок 5 години с решение на Министерския съвет и се назначават от министър-председателя“.

Ако Димитър Маргаритов Йотов встъпва в длъжност на 27 март 2015 година, това означава, че на 27 март тази година мандатът му е изтекъл. С други думи, не говорим за оставане на длъжност в рамките на години, но можем да кажем, че става дума за продължаване на председателството осем пълни месеца след края на мандата.

Комисията за защита на личните данни към този момент се председателства от Венцислав Кирилов Караджов.

На 9 април 2014 година Венцислав Караджов е предложен за председател на Комисията за защита на личните данни, а вносители на предложението са тогавашния заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи. Назначаването му се случва по времето на 42-то Народно събрание и кабинетът на Пламен Орешарски.

Адв. Хаджигенов пред ФАКТИ - остават ли председатели на комисии на постовете си години след края на мандатите си
Кадър: Информационна система за правна информация на Министерски Съвет

В Закона за защита на личните данни, глава втора, член седми, алинея първа е записано: „Комисията е колегиален орган и се състои от председател и 4 членове“, а алинея втора гласи: „Членовете на комисията и председателят ѝ се избират от Народното събрание по предложение на Министерския съвет за срок 5 години и могат да бъдат преизбирани за още един мандат. Председателят и членовете на комисията изпълняват функциите си и след изтичането на мандата им до избора на новите председател и членове“.

Информацията на сайта на Интегрираната информационна система на държавната администрация е посочено, че Караджов е на поста председател от 16 април 2014 година. Тоест мандатът му е изтекъл на 16 април 2019 година, а той продължава да председателства Комисията за защита на личните данни деветнайсет пълни месеца след края на мандата си – над година и половина.

Адв. Хаджигенов пред ФАКТИ - остават ли председатели на комисии на постовете си години след края на мандатите си
Кадър: Интегрираната информационна система на държавната администрация

Законът ясно казва, че председателят и членовете на Комисията за защита на личните данни „изпълняват функциите си и след изтичането на мандата им до избора на новите председател и членове“. Въпросът тук обаче е защо година и половина след изтичането на мандата на председателя на Комисията за защита на личните данни и осем месеца след изтичането на мандата на председателя на Комисията за защита на потребителите не са избрани и назначени нови председатели.

От ФАКТИ се свързахме с адвокат Николай Хаджигенов за юридическо потвърждение и коментар на тези два казуса.

„Това е практика в правителството на Борисов. Точкова, която е главен съдебен инспектор, е по същия начин (б.р. Теодора Точкова, главен съдебен инспектор към Инспектората на Висшия съдебен съвет). Мандатът ѝ е изтекъл и е крайно време, но никой очевидно не смята да назначава друг. Както знаете, „след ГЕРБ и потоп“, коментира той.

По повод работата на двете комисии и специално на КЗЛД при теча на данни от НАП, адвокат Хаджигенов каза: „Комисията за защита на личните данни прави проверка след теча, излезе с някакви ужасяващи констатации. Това, като че ли обаче е първи случай, защото беше твърде ужасяваща цялата ситуация. В Комисията за защита на потребителите като цяло се опитват да работят, но дали им се получава е друг въпрос. И двете комисии са изключително важни. Ако имаме в действителност едни работещи органи, а не тези прословути политически назначения, при които слагаме наши хора, резултатът щеше да е друг. Причината е очевидната ГЕРБерска мърлявщина. Важното е да устискат още един ден на власт, да откраднат още някой милиард. Нещо различно и съществено няма в цялата тази работа“.

Адвокат Хаджигенов коментира още, че не се изненадва от тези два казуса. „В това управление би ме изненадало, ако свършат нещо смислено и за хората, а не себе си и роднините си. Това обаче очевидно няма как да се случи“, каза той.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русия

    12 44 Отговор
    русия е фалирала жалка държава спрост натод живеещи в кочина

    Коментиран от #3

  • 2 Москва

    13 37 Отговор
    Е кочина със нещастни граждани

    Коментиран от #5

  • 3 батко мафи

    32 6 Отговор

    До коментар #1 от "Русия":

    В Русия няма педали!!!
  • 4 иванчо

    39 6 Отговор
    Вългария е държава населяна с 90% роби ,и 10% мафиоти !!!
  • 5 Старичок

    43 3 Отговор

    До коментар #2 от "Москва":

    Какво общо има твоят коментар с горната статия! ? Вземай си хапчетата редовно!

    Коментиран от #21

  • 6 БАЙ Х@Й

    34 6 Отговор
    Баце и той сака да остане след края на мандата !
  • 7 ТаУмВзе

    5 21 Отговор
    Адвокатчето от тройка кебапчета, гледа да не протестира, че е студ. Хранилка се търси. Държавна най добре, че с тия нпо не е сигурно. Ето пример за продажници, които изменят Рязко. За това мутропитека е 11 годин е в Кражбите. На територията Всеки и всичко се продава! Било то с пари, изнудване или и двете.
  • 8 аз съм Веска

    1 11 Отговор
    СПОРЪТ Е БЕЗПРЕДМЕТЕН .ТАКАВА КОМИСИЯ НЯМА ДА СЪЩЕСТВУВА ПРИ МОНАРХИЧЕН РЕЖИМ .
    АКО ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯМ , КОЙ ЩЕ ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСИТЕ НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ , ТОВА ЩЕ Е РОДНАТА ПОЛИЦИЯ- СПЕЦИАЛИСТИТЕ ТАМ . ЗА ВСИЧКИ НАРУШИТЕЛИ , ОТ ВСЯКАКЪВ ХАРАКТЕР . ЗВЕНО ХРАНИ , ЗВЕНО ПОТРЕБИТЕЛИ, ЗВЕНО ВОДИ ...
    И Т.Н. ЩЕ СТАНАТ НА МОДА ВИШИСТИТЕ С НЯКОЛКО СПЕЦИАЛНОСТИ .АКО ЩЕ СА НА ДЪРЖАВНА ЯСЛА -МНОГО ТРЯБВА ДА СА КВАЛИТЕТНИ .УЧЕТЕ И СПЕЦИАЛИЗИРАЙТЕ МОЛЯ !
  • 9 СЕВЕРОЗАПАДА

    4 16 Отговор
    ТОА, ПЪ! ОПРАЙ ПРОТЕСТИТЕ СЕГА ЗАПОЧНА ДА ОПРАА И НЕКАКВИ КОМИСИИ.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 БЪЛГАРИН

    13 1 Отговор
    МНОГО СЕ РАДВАМ, ЧЕ СТЕ ГРАМОТНИ КАТО ОВЦЕ И ДОНЯКЪДЕ УСПЯВАТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ПО НЕЩО ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ.
  • 13 БЪЛГАРИН

    8 2 Отговор
    МНОГО СЕ РАДВАМ, ЧЕ СТЕ ГРАМОТНИ КАТО ОВЦЕ И ДОНЯКЪДЕ УСПЯВАТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ПО НЕЩО ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ. А УСПЯВАТЕ ЛИ ДА РАЗБЕРЕТЕ НАПИСАНОТО? Е КАТО НЕ РАЗЗБИРАТЕ ТОГАВА ЗАЩО СЕ ОПИТВАТЕ ДА ЧЕТЕТЕ?
  • 14 Лидия

    5 1 Отговор
    Крайно време е да изберат новата комисия КЗЛД.
  • 15 яна

    20 1 Отговор
    А пенсионирания шеф на Комисията за Енергийно и водно регулиране защо го го забравихте?Иванчо е роден през 1945г., те. 75 годишен.Сигурно има и други, за коите не се сещам.

    Коментиран от #19, #23

  • 16 Български народ

    4 10 Отговор
    А ти като си толкова честен адвокатче защо защитаваш само крадците на европейските пари и олигарсите???????? Я млъквай или разкажи в следващото интервю колко милиона взе от Божков- Али Баба Дубайски мошенико!
  • 17 Запетайка Точкова

    5 2 Отговор
    В тикволандия няма такива работи като защита на потребителите и защита на личните данни, дори и жените са общи.
  • 18 Перо

    5 0 Отговор
    Това е стара практика на корумпираните,некадърни толупи от мутренския режим. Много доректори на държавни фирми и организации се назначават от министрите за безкраен срок,до “назначаване на титуляр”,без конкурс,и са И.Д. Изпълнителен Доректор с всички правомощия,прескачат кадровите изисквания за длъжността и организират обществени поръчки.Така много психично болни и роднини управляват болници и фирми.
  • 19 Перо

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "яна":

    Него никой не го пипа,защото урежда изкупуването на зелена енергия от държавата за енергийния микс,от енергийните дружества на мафиотите,от всички партии.Измислената цена се плаща от данъкоплатците.Всички парламентарно представени партии,гласуваха в НС против освобождаването на 75-годишния Председател,назначен от Костов.
  • 20 Радев

    1 5 Отговор
    Тоя е най големия измамник. И само бандитите на чери са му клиенти.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 7777777

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "СПЕШНО Е":

    братчед не си прави труда ше си го преместят в другия крачол и каскета и баце то ако ще ше да стане нещо да е станало - после ще става живот и здраве на година лятото
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 безпартиен

    2 0 Отговор
    Колко пенсионирани служители от бюджета/държавен или общински/ продължават да "работят" на местата си с пенсия,заплата и 20 заплати за пенсионирането???Такива в МВР са около 5000 души и все на ръководни длъжности с по 2500-3000 лева месечно на човек!!!Такова нещо няма никъде по света,дори и в Русия!След като им се работи защо се пенсионират?Така източват пенсионната система и пречат за кариерно израстване на младите!!!
  • 26 Пепи

    1 2 Отговор
    ХаджиГЕЙов ,скрий се някъде продажник такъв! Не без твое участие сме в тази хуманитарна криза!