6 428 93

В три минути: как България стана такава

Това са два тъжни разказа за България, защото се оказва, че и в двата случая двигателят на събитията в страната е един и същ: алчността на силните на деня

В три минути: как България стана такава
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от проф. Евгений Дайнов:

За да съм сигурен, че студентите ми са запознати с основното, с течение на времето успях да сведа разказа за 45-те социалистически години до около три минути. Това се получава, когато махнеш всички излишни подробности и стигнеш до най-същественото - до онова, без което не би могло изобщо да има смислен разказ.

Напоследък като че съм на ръба да сведа и разказа за последвалите 30 години до няколко минути. А това е тъжно, защото нещата, които са основополагащи за други европейски народи, при нас се оказват в графата „излишни подробности”.

Заграбването

Ще ви разходя из тези два разказа, започвайки с онзи за комунизма. В края на 1947 година комунистите превземат индустриалните и търговските предприятия, както и финансовите институции, включително пенсионните фондове и централната банка. Така заграбеният ресурс им стига за десетина години, след което свършва. Оглеждайки се откъде другаде могат да вземат, комунистите забелязват селското стопанство, в което са ангажирани около 80 процента от българите. От края на 1950-те години започват да изпомпват селото. Този път присвоеното стига за двайсетина години, но и то свършва. Нямайки откъде повече да набавят вътрешни средства, комунистите са принудени да се насочат към външни, взимайки все повече кредити от западни банки. След още десетина години се оказва, че комунистите не могат да върнат тези кредити. Икономиката фалира и комунизмът рухва.

Обяснява ли този разказ наблюдаемата действителност? Обяснява я. Да опитаме сега с периода след 1990 година. След като рухва икономиката, основана върху държавна собственост, българите решават да си направят нова икономика, основана - както при успешните западни страни - върху частната собственост. Три-четири години по-късно около 1 милион българи вече са в частната икономика, формирайки бъдещата средна класа. Появява се обаче законът на джунглата, при който силните взимат от слабите каквото им трябва. Първите „силни” са т.нар. мутри - бивши борци и вдигачи на тежести, водени от бивши милиционери и агенти на тайната полиция. Десетина години по-късно тези вече са се изтребили помежду си и на сцената излиза нова порода "силни". Още не са „бели якички”, но поне са облечени в някакви ризи с някакви яки. Междувременно начеващата средна класа, оказала се в положението на плячка, губи устрем и енергия. След още десет години въпросните "силни" са вече истински „бели якички”. Облечени са като държавници, защото са държавници - държавната власт е в техните ръце. От тази си позиция те повтарят действията на своите комунистически предшественици, а именно: взимат ресурсите на държавата и на нейните граждани.

Този разказ също съответства на наблюдаемата действителност. А сред отпадналите излишни подробности са върховенството на закона, разделението на властите, правата и свободите на гражданите, институциите, самата политика - именно онези неща, които правят напредналите европейски народи напреднали европейски народи.

Надеждата

И двата разказа са тъжни, тъй като се оказва, че и в двата случая двигателят на събитията в България е един и същ: алчността на силните на деня, тяхната готовност да завземат ресурсите на обществото.

В разказаното има, разбира се, и оптимистичен елемент. Щом знаем, че бедите ни се дължат на алчността на властта, очевидно изходът от тези беди е да направим така, че алчността на властта оттук насетне да не бъде допускана да се превръща в двигател на събитията.

Знанието наистина натъжава, но пък стигането до истината винаги има освободителен ефект.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 106 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 2 Генералът

  66 7 Отговор
  Точно така. Бг е така защото "силните на деня" е направиха такава. Но и техният край идва.
 • 3 розово

  33 6 Отговор
  Проба грешка.Това го знаем.Не знаем до кога?Професора да знае нещо по въпроса?
 • 4 РЪМПЕЗИ

  40 15 Отговор
  АБСОЛЮТНО ТОЧНО..НО ЗА ХОРА КОИТО ИМАТ ВРЪЗКА С ГЛАВНИЯТ МОЗЪК...МАЛКО СА..ТРЯБВА ДА СЛУШАТ ПОВЕЧЕ ХЕВИ МЕТЪЛ...МОЖЕ И ДА СЕ ОСЪЗНАЯТ...МУЗИКАТА ЩЕ СПАСИ СВЕТА....
 • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 6 Софиянец

  18 40 Отговор
  Не лошо, липсват убийствата, лагерите, оскотяването на населението

  Коментиран от #59


 • 7 ми докато

  32 47 Отговор
  такива като тоя се кичат с титлата професор

  Коментиран от #64

 • 8 По накратичко

  34 66 Отговор
  Бяхме и все още сме под руска комунистическа окупация.

  Коментиран от #81

 • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 10 Гость

  44 27 Отговор
  Браво верен коментар от Дайнов този път
 • 11 Не искаха

  41 7 Отговор
  Нe иcкaхa нoвa Кoнcтитуция. Тaм трябвa нoв зaкoн, кoйтo дa зaбрaни нa БeГe биoмacaтa дa бъдe нa влacт пoвeчe oт 4 гoдини. Тoзи примeр e пoрeднoтo дoкaзaтeлcтвo, чe влacттa води дo тeжки измeнeния в мoзъкa.
 • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 13 Jacques Yves Moineau

  45 12 Отговор
  Няма нужда от три минути! Само три думи: ДА ИЗКОРЕНИМ ДС!

  Коментиран от #65

 • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 15 пройчо

  16 1 Отговор
  ."...Знанието наистина натъжава, но пък стигането до истината винаги има освободителен ефект...."******""... Като си помислиш,всички пророци са били пияници,защото е много тъжно всичко да знаеш,а никой да не ти вярва ..."/А.иБ.Стругацки;"Времето на дъжда"/

  Коментиран от #55

 • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 17 Последния Софиянец

  50 6 Отговор
  Пет човека чакахме здравния министър на предния вход на БНТ срещу петстотин полицаи и той пак избяга през задния вход.Такива хора ни управляват.
 • 18 Бащата

  31 36 Отговор
  Тоя на каква дрога е? Моят 14 годишен син разсъждава много по-смислено от този "професор".

  Коментиран от #63

 • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 21 да питам сър

  61 3 Отговор
  Г-н Дайнов, много набързо притичвате периода 1990 - 1997. Там е разковничето. Пазите ли си Боновата книжка от 1997? Какви дивиденти взехте от нея? Къде отиде натрупаното през онези 45 години? Да спомена ли и РМД? това беше обещание за справедливо разпределение. Наблегнете на посочените години.
 • 22 Hoho Boho

  30 3 Отговор
  "Щом знаем, че бедите ни се дължат на алчността на властта..." Ще допълня: Трябва тази власт да бъде контролирана от народа и чрез съда ...а ако няма съд, само от народа, каквото и да означава това!!!

  Коментиран от #23

 • 23 Любен Стойков

  7 19 Отговор

  До коментар #22 от "Hoho Boho":

  От народа! Много умно. Следва да кажеш и че народа - това си ти. Както комунистите и ченгетата.

  Коментиран от #30

 • 24 Хохо секса

  6 6 Отговор

  До коментар #20 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

  Обади ми се! Непременно!!!
 • 25 Диверсант

  24 20 Отговор
  Дайнов, Дайнов от носът си по далече не виждаш. Българските лешояди нали са деца на световните и европейски лешояди. Така са си устроили пирамидката ония зад океана, ама и на тебе ти трябва още четене. Професор си станал като сиганин шофьор.

  Коментиран от #28

 • 26 Огняр

  31 6 Отговор
  Много опростен коментар, който заобикаля много важни политически и икономически явления. Но за младото поколоение, родено далеч след 1989 г., което не чете и иска да научи нещо с минимално усилие, върви...
 • 27 Бай Стойчо

  37 15 Отговор
  Ех тия льоши комунисти, беее, каква удобна изтривалка са за всеки един некадърник, и оправдание за всяко едно управление. А като свършат бананите, с кво ше раните маймуните, м??

  Коментиран от #29

 • 28 келеш

  19 12 Отговор

  До коментар #25 от "Диверсант":

  дайнов ти говори за България и обяснява нещата хронологично много добре,а ти или си милионерско чедо ,или си расъл в саксия

  Коментиран от #67

 • 29 Да Бай Стойчо

  10 20 Отговор

  До коментар #27 от "Бай Стойчо":

  Комунягите продължават да ни пречат и днес. Май само ти не си го разбрал този факт.
 • 30 Hoho Boho

  11 2 Отговор

  До коментар #23 от "Любен Стойков":

  "От народа! Много умно." Благодаря за оценката! Става дума за контрол над управляващите от страна на честните хора. /не визирам тебе/
 • 31 Българан

  17 14 Отговор
  Дайнов е безвъзвратно затънал в перестроечния си увяхнал ентусиазъм. Котвата му е антиноменклатурно, разглезено плямпало, което нищо не разбра от свободата и инициативата но способните. Защото самият е неспособен да създава. Само позира и хленчи.
 • 32 😃😃😃

  17 11 Отговор
  Мнението на брадатия пръч Дайнов, не ни интересува.
 • 33 колчо

  13 5 Отговор
  коментар 13 е обяснил всичко,който е разбрал- разбрал, неразбралите да четат и интервютата на осман октай и ако и тогава не разберат,са безнадежден случай!
 • 34 Hoho Boho

  17 4 Отговор
  Тези, които коментират комунистите, нека да кажат какво означава комунист! Господин Бойко Борисов добоволно и с ясно съзнание е станал и бил член на Българската Комунистическа Партия /БКП/ Комунисти, вън Борисов, вън Мутри, вън Никога повече комунисти като Борисов на власт! Съд, оставка и затвор! Комунисти, ВЪН! :)
 • 35 нямам думи

  31 11 Отговор
  Тоя КРАТУНН пак всички беди вхвърля на миналия век. Аве мманго 1985г гърците се редяха на опашка по границата за да влезнат и пазаруват ПРОМИШЛЕНА стока не домати. А 1947г сме имали промишленост за 2 неща тютюн и мотики. И на тоя дават да мъти главите на студенти.
 • 36 Никога няма да стане

  6 4 Отговор
  Трябва един да управлява и цяла година да обикаля родината и да дава отчет за това какво се върши във всяка област и стремеж всички да са равни, но и той да не е на каишка пред никой и да бъде добре пазен за да не бъде ликвидиран от чуждите интереси. Тогава може да има лъч надежда за нашите деца

  Коментиран от #38

 • 37 Много

  7 4 Отговор
  добре казано. Браво!
 • 38 Hoho Boho

  9 2 Отговор

  До коментар #36 от "Никога няма да стане":

  Ако говориш за Борисов, така е! Трябва много да бъде пазен за да не забегне някъде. Трябва много да бъде пазен за да е в добра кондиция и да се яви пред съда.
 • 39 Аман от плямпачи

  11 16 Отговор
  Омръзна ми от плямпачи-празнодумци, които постоянно и непрекъснато обвлъчват и натоварват народа с негативизъм и песимизъм, като Дайнов например. Други плямпачи и облъчващи народа с негативизъм са "великите" кеворкян и скиора диков. На тия плямпачи като не им харесва българското битие, защо не ходят да си живеят в Русия например и там да плямпат против Путин? Само че там няма да може да гъкнат, даже ако искат да пръднат, трябва да искат разрешение. Аман от псевдо радетели за демокрация.

  Коментиран от #42

 • 40 потребител

  20 7 Отговор
  Този седераски бард защо не пееше същата песен когато Иван Костов и кликата разграбваха България?

  Коментиран от #43, #47

 • 41 Има голяма грешка

  14 6 Отговор
  След '44 година до днес в България НЯМА средна класа! На власт са партикосите! Образованието е една фасада само! Работниците получаваха /както и сега/ по-високи заплати и от инженери, и от лекари, а за полицаите да не говорим - те, мързеливите тъпанари са "средната класа". Като финал - управлява ни мафиотска групировка, прикрита като ПП. Няма бъдеще за младите на територията! Който не иска да го управляват ПКП и 🎃 да хваща Терминала докато е достъпен!

  Коментиран от #53, #54

 • 42 За теб

  14 4 Отговор

  До коментар #39 от "Аман от плямпачи":

  само България и Русия ли съществуват други държави няма ли по света? Или да си кажеш гербавото мнение а? Както от БГ така и от Русия нормалните хора бягат.

  Коментиран от #45

 • 43 колчо

  3 3 Отговор

  До коментар #40 от "потребител":

  може съвеста да е проговорила,иначе е прав
 • 44 jorj

  6 13 Отговор
  приказки за малоумници от червен шаман !!!!
 • 45 Специално за теб

  3 5 Отговор

  До коментар #42 от "За теб":

  Какво гербаво мнение те гони бе ? Явно нищо не си разбрал от моя коментар.

  Коментиран от #46

 • 46 Може

  3 1 Отговор

  До коментар #45 от "Специално за теб":

  пробвай моля те специално на мен пак да ми обясниш та да се светна и аз ако може. Извинявай ако съм разбрар погрешно коментара ти.

  Коментиран от #48

 • 47 Hoho Boho

  12 1 Отговор

  До коментар #40 от "потребител":

  Браво! Има идейно израстване! Вече не комунистите и Бойко, комунистът са виновни за разрухата в България /Виж #38/, а това е причинено от СДС-то.. А истината е, че отговорността и вината е на ГРОБАРИТЕ /мафиотите/. :)
 • 48 Не може

  4 11 Отговор

  До коментар #46 от "Може":

  На комуняга не може да се обясни нищо. Това е положението. Сега ако искаш си пиши глупости до утре сутринта.

  Коментиран от #49, #50, #51

 • 49 Имаш

  7 0 Отговор

  До коментар #48 от "Не може":

  грешка не съм комуняга нямам партия гледам на света от високо но ми стана интересно защо изпращаш хорицата в Русия? Проф. Евгений Александров Дайнов е роден Пловдив, Народна република България , Кеворк Кеворкян - Сливен (България) , Сашо Диков - Бели Осъм (България)
 • 50 Не живея

  4 1 Отговор

  До коментар #48 от "Не може":

  в България от доста години и не съм от нито една партия.
 • 51 Ноо

  3 0 Отговор

  До коментар #48 от "Не може":

  е очевадно че ти си :)
 • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 53 Анджело

  8 2 Отговор

  До коментар #41 от "Има голяма грешка":

  Коя беше средната класа юреди 1944 год?

  Коментиран от #57

 • 54 Анджело

  23 1 Отговор

  До коментар #41 от "Има голяма грешка":

  На Дайнов нещо му куца ... Ако с 9 млрд дълг Бг е фслирала, т.е тогавашният строй. Със цялата тежка и лека РАБОТЕЩА промошленост и развито селско стопанство. Новата държава без тдзи екстри до колко време трябва да фалира с 50 млрд дълг? Или тя вече е фалирала. Тя е на системи в болницата. От време на време сменят банките с нови и нови кредити

  Коментиран от #56

 • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 56 От ясно по-ясно

  12 0 Отговор

  До коментар #54 от "Анджело":

  То остава само това - да се обяви фалита, катастрофата на "държавата"! Територия без производство, само на търгашество и кражби. И бъдете сигурни- "държавата" ще я счупят комунистите, Орешарски и Путин! А 🎃 - той чист като непрани гащи! Дано има възмездие за пропиляното бъдеще на неедно поколение!
 • 57 Не съм живял по онова време

  11 1 Отговор

  До коментар #53 от "Анджело":

  Но във всички нормални държави средна класа има. А у нас няма, защото всички "бизнесмени" - са идиоти и всеки е за затвор! Само да ги сложат на нара за седмица и ще пропеят - и за наемане без договор, за криене на доходи, за плащания под масата..... Много са.
 • 58 Стар рибар

  9 2 Отговор
  Точно така се манипулира правилно - една лъжа и една истина , белким клъвне някой балък , на една от двете куки.

  Коментиран от #62

 • 59 Голата истина за живота

  12 0 Отговор

  До коментар #6 от "Софиянец":

  Но пък има чалгаризация не по малко оскотяваща, самоубийства и самозапалвания под мъдрото ръководство на партията на мутрите герб и превръщането на цялата държава в концлагер...
 • 60 Толкова

  13 2 Отговор
  Търговци на овце , кози , тютюн, вино , жито , някоя друга фабрика за текстил , собственици на вършачки , иначе пра- дядо ми , като всеки друг по това време бърка на ръце кал и слама , така нареченият керпич ,да да си прави тухли за дом , който се покрива с каменни плочи . През годините около 1938г. германците се подготвят за война и започват да изкупуват тотално всякаква селскостопанска продукция , което се усеща като подем .

  Коментиран от #61

 • 61 Не с

  2 1 Отговор

  До коментар #60 от "Толкова":

  каменни плочи а гредоред
 • 62 обоснови се

  0 1 Отговор

  До коментар #58 от "Стар рибар":

  така все едно приказваш празни приказки
 • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 65 предупреждение

  16 4 Отговор

  До коментар #13 от "Jacques Yves Moineau":

  Щи го кажа с три думи . След 1989г. в България дойдоха американците и казаха на ДС три думи - ВЕЧЕ РАБОТИТЕ ЗА НАС.
 • 66 Густо, майна!

  1 0 Отговор
  брей
 • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 69 Турбо

  13 4 Отговор
  Чудно разказче, как сямо го пазкара комунизма, ех професоре! Дано титлата е само тескере, че ако и деца учиш на тези глупости ще е много жалко! Ето малко въпросчета зя домашно: кои са заграбевите предприятия 1947 ? Списък? Как така ем е рухнала икономиката, ем веднага след това пак рухва89 и края на 90-те? А от 89 до 99 нали пак рухва, банщовите фалити? Най-добре вземи да се подготвиш и тогава пиши врели некипели!
 • 70 Пацо

  11 1 Отговор
  Професора е модерен и в крак с времето с неговите 3 минути. Да. Можеш да разлистиш комикса война и мир или да гледаш по нетфликс 4 серии като рисуван филм за един от героите на Америка във втората световна война. Модерно. Новаторски. Чалга в киното, чалга в културата,чалга в политиката и навсякъде. Всичко сдъвкано и изплюто за 3 минути. Това е като секс в 3 минути драги ми професоре. Ако харесвате секс за 3 минути вероятно и сдъвкано то и изплютото от професора ще ви допадне. Няма лошо . Въпрос на вкус казало кучето и си облизало з@дника.
 • 71 от уикипедия

  10 1 Отговор
  Евгений Дайнов Неговият баща, Александър Дайнов, е постоянен кореспондент на вестник Работническо дело в Москва (1961–1965) и Лондон (1971–1977) През 1984 г. получава научната степен кандидат на историческите науки с дисертация „Френската комунистическа партия и проблемът за политическите съюзи (1972-1981 г.)“
 • 72 Гост

  1 8 Отговор
  Много комунисти в тая България бе и още си мислят че тогава е било рая на земята
 • 73 Дайнов Дайнов

  5 0 Отговор
  А не правят ли същото и капиталистите? Ами ние като потребители? Аман от аматьори. Огледай се, целия свят потребява напред с оглед възможностите си. Този, който създаде банките, разказа играта на света.
 • 74 Бенатова, един от кръга Монтарей,

  5 0 Отговор
  Интервю! :КОИ ПОДРЕЖДАТ ВЛАСТА В ДЪРЖАВАТА??? БИВШИЯ: Успешните. А кои са успешните Силните МИНИСТЪР:СИЛНИТЕ,!!! АКОИ СА СИЛНИТЕ:Успешните!!! Нещо което Цв., Цв., Парите, тъщата и апартаментите!!!
 • 75 Случайно минавам и гледам-

  6 2 Отговор
  дойче веле и Дайнов!Понеже съм гнуслив подминавам без да коментирам!
 • 76 Сух

  4 5 Отговор
  Спок професорче, всичките бращолевения ще излязат на яве в годините. Нали знаеш, че няма нищо вечно? Или даже и това не си научил?! Виждаш как стари цевилизации са обрисува и в учебниците по история, там ще пише достатъчно. А такива корови като теб просто ще бъдат забравени. Неблагодарник скапан, даже и образованието ти е от тогава.. Дойче зеле си е смрад!
 • 77 Фантазьори

  11 1 Отговор
  Жалко че от време на време имаш някакви проблясъци на младите ти студенти говори каквото си искаш ,но на хора живели при социализма и сега при така лелеяната от вас "демокрация" разликата е голяма даже в учебниците в Южна Корея я пише Те от държава без ресурси /всички изкопаеми са в Северна Хорея от най изостаналата в света се превърнали в 5 та икономика в света и не благодарение на частната инициатива ма на държавата А ние от 28 ми в света сме след африканските държави ,а освен това сме под нова диктатура и без шансове да се придвижим напред
 • 78 безпартиен

  2 2 Отговор
  Това което казва този "професор" може да го каже и слабо образован,средно интелигентен човек!!!Разликата между него и тези-другите е,че "професора" нищо не предлага за решаване на проблема!Или не знае,или не иска да предложи!Ако не знае,то защо ли е "професор"!Ако не иска -също!А решението е едно и той го знае!Нарича се ДЕКОМУНИЗАЦИЯ със същите ограничения и репресии както и при ДЕНАЦИФИКАЦИЯТА в Германия след 1945 г.!!!
 • 79 Фют

  9 2 Отговор
  Навремето външни фактори съсипаха всичко. Целият социалистически свят. Което недоведе до нищо добро. Само Китай успя да дръпне напред. Този фалит, за който говори човекът от село Миндя се е състоял само в главата му. Това бяха пари, използвани за развитие на държавата. Кредити, които щяха да се изплатят сами. Ако икономиката не яфалираха умници като Желцо Желев и Ф Димитров. Въпрос беше и не само на едни хора, но и на идеология, която ги обединяваше. Впоследствие власта я яхнаха хора, софиянци. За които социализма беше пречка да могат да пазаруват в Корекомите. Никаква идея в главите за политика и държавност, като при Т Живков
 • 80 ДжафДжаф

  17 0 Отговор
  Мине не мине и тоя дрогиран безполезен плужек току изпълзи от някъде, да раздава акъл! Та в 3-те минути за комунизма видите ли, гадните комунисти само консумирали заграбеното, праща ли децата си да учат на запад като този олигофрен и прочие! Демек, никога не са строили асфалтови пътища, които май останаха единственото свидетелство, че на тая територия някога са живели хора, никога не са строили атомни централи, от които днешните пишман капиталисти продължават на крадат, никога не са създавали култура, въпреки, че и до ден днешен като се правят поп класации на най-добрите български песни например, от общо 200 песни, 199 са създадени по времето на соца! Демек тези 45 години са едно голямо бяло петно или поне така му се иска на този! ОК! Само дето идва 89-та, плужеците като този почват да раздават акъл и да пеят тирираби в чест на другаря Костов, но изведнъж започва разграбването на държавната собственост, създадена от същите гадни комунисти! Ужким комунистите нищо не били създали, само грабили и пращали децата си на запад като този, пък изведнъж се оказа, че и за 30г създаденото от тях още не може да се разграби! Марихуаната тотално му е съсипала съвсем малкото сиви клетки ако въобще някога е имал такива!!!

  Коментиран от #82

 • 81 Старичок

  5 1 Отговор

  До коментар #8 от "По накратичко":

  Виж само колко и чии военни бази има в Бг и тогава се прави на умен!
 • 82 Старичок

  4 2 Отговор

  До коментар #80 от "ДжафДжаф":

  Дойче Веле- този проф. съвсем ни будалка! Много жълта статия!
 • 83 Аз40

  7 1 Отговор
  Всички вече ги знаят тези "професори"-лобисти и НПО-та им. Сигурно и бивши доносници на ДС. А бе не стават да скалъпват историйки.
 • 84 ха ха ха

  7 1 Отговор
  Веднага ти казвам - като допуснахте чужди фондации да правят български партии, а вас ви назначиха да им слугувате и вие се съгласихте! Така! 🤣 Да живее костов мангустата, дето продаде България!
 • 85 ГруЮ

  8 0 Отговор
  З@дник е този професор. Нека обясни как по времето на комунизма са изградени 2000 язовира с тези “ крадени” пари, а по времето на демокрацията цели....2.

 • 86 аз съм Веска

  1 1 Отговор
  ПЪРВИЯТ ФАЛИТ СЪМ ГО ИЗПУСНАЛА , НО БЯХ СВИДЕТЕЛ НА ВТОРИЯ .ТОЙ СЕ СЛУЧИ ПО ЕЛЕГАНТНО . НЯМАШЕ УБИЙСТВА, ПОЗОРНИ НАРОДНИ СЪДИЛИЩА..." ЧЕРВЕНИ МОГИЛИ " ОТ ТРУПОВЕ ... ОТ ВИСОКО КОМУНИСТИТЕ ДЕБНЕХА , КАКТО И СЕГА ,УКСПЕШНИ БИЗНЕС НАЧИНАНИЯ ,И ПРЕЗ ТЕХНИЯТ ИНСТРУМЕНТАРИУМ ГО ФАЛИРАХА . ТАКА ПЪРВО НАБЛЮДАВАХ ФАЛИТА НА ВСИЧКИ КВАРТАЛНИ ФУРНИЧКИ . ВЕДНЪЖ УСВОИЛИ МЕХАНИЗМА , НАМАХА СПИРАНЕ .ТА ДО ДНЕС...Е , НЕ Е ОБЯВЕН ДЪРЖАВЕН ФАЛИТ.... НО ... Я ПОГЛЕДНЕТЕ ... МАЛЪК И СРЕДЕН БИЗНЕС НЯМА .. А НЯМА ЛИ ОПОРА.... ВСИЧКО СЕ КЛАТИ ... И Е ВЪПРОС НА ВРЕМЕ ДА РАЗБЕРЕМ, ТАЗИ БЛЕСТЯЩА МАГИЯ , КОЛКО ЩЕ СТРУВА НА ИДНИТЕ ПОКОЛЕНИЯ .ДОРИ ВЕЧЕ НЕ СМЕ И ТЕРИТОРИЯ- ЗАЛОЖЕНА Е В КРЕДИТИ . ТОВА Е ВИДИМОТО ПОЛОЖЕНИЕ . НЕВИДИМОТО , КОЕТО ПРЕДСТОИ ДА СЕ СЛУЧИ ,Е ОЩЕ ПО- ГОЛЯМА МАГИЯ . ЗА НЕЯ ОТГОВАРЯ НЕВИДИМИЯТ СВЯТ .
 • 87 Patton

  1 1 Отговор
  Бат Бойко е над тези неща ! Той е един вид божество , за което правилата не важат !
 • 88 С любезното съдействие

  6 0 Отговор
  на професори като вас, които не спряхте да плюете предишната държава. Ако бяхте намерили положителните неща в нея и бяхме взели само част от практиките на Запада, сега нещата щяха да са други. Като не сте запознат с бедността преди Девети, поне не се напъвайте да коментирате.
 • 89 Тоя

  2 0 Отговор
  Дайновчето е номенклатурен изклесавец. Младите не знаят, но по-старите помним,че баща му биши номенклатурчик,а тоя шмугльо е учил колеж в Британия доста преди 1989г.
 • 90 ТОЧКАТА

  3 0 Отговор
  те и студентите ти са ,,ТРИМИНУТНИ,,!!!!!!И затова сме ,,,цъфнали,,...и тиквата има ,,,три минути,, знание!!!!!този американски дъжд за толлкова време стига/три минути!!!!!!
 • 91 Михал

  2 0 Отговор
  Още дин Соросоиден глист.
 • 92 факт

  2 0 Отговор
  за алчността ваксина няма открита
 • 93 аз съм Веска

  1 0 Отговор
  АЗ СЪМ НА ДРУГА ПОЗИЦИЯ - СИЛНИТЕ НА ДЕНЯ МОЖЕ ДА ИМАТ БЕЗДЪННА ПАСТ ... НАКАЗАТЕЛНИЯТ КОДЕКС НАКАЗВА ЗА ЛЪЖИ . БНТ , ПРОГРАМИТЕ НА ПАРТИИТЕ СА ДОКАЗАТЕЛСТВО ПРЕД СЪДА - КАКВО Е ИЗЛЪГАНО ЗА ЛИЧНА , И ПАРТИЙНА ОБЛАГА . ДРУГО НЯМА . ТОВА Е.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.