Last news in Fakti

6 Декември, 2020 06:30 14 914 125

Митове и марксизъм: Защо България се кара със Северна Македония

  • българия-
  • северна македония

И ако Македония е пред дилема, дали да се отрече от този югославски социалистически национализъм, остава въпросът кога и дали изобщо България ще дойде до този момент на катарзис

Митове и марксизъм: Защо България се кара със Северна Македония - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Отношението към Северна Македония, а и към българската история е изтъкано от митове. То почива на идеология, която би трябвало да е забравена и дори обявена за престъпна със закон. Коментар на Георги А. Ангелов.

Митовете в българската история са не един и два. Някои от тях почиват на идеологията на марксизма, която би трябвало да е забравена и дори обявена за престъпна. Тук се крие и обяснението за разрива със Северна Македония.

Отношението към Северна Македония, а и към българската история е изтъкано от митове. То почива на идеология, която би трябвало да е забравена и дори обявена за престъпна със закон. Коментар на Георги А. Ангелов.

Северна Македония като че ли е на път да се раздели с част от митовете в историята си под натиск от България. Заявки за това дава премиерът Зоран Заев. Причината за този завой е, че България блокира преговорите на бившата югославска република за присъединяване към ЕС. Процесът в Скопие протича болезнено и драматично.

Около 2000 души участваха в антиправителствен протест заради думите на премиера Зоран Заев пред БГНЕС, че България е приятел на страната му, а не „фашистка държава“. Дори президентът Стево Пендаровски, който беше издигнат от партията на Заев, също критикува изказването му. Той каза, че решение на спора с България може да има само с уважаване на достойнството на македонския народ, а антифашистката борба е „в основите на съвременната македонска държава“.

Митове и идеологии

Това отношение на елита и на голяма част от македонското население видимо се корени в югославското минало на Македония, в чиято идеологическа среда са израснали и образовани няколко поколения.

Отношението към днешната Северна Македония и въобще към историята в България е подобно и почива на идеология, която би трябвало да е забравена и дори е обявена за престъпна със закон. Митовете в българската история не са един и два. Можем да започнем с представата за прабългарите и снопа пръчки на Кубрат, "турското робство”, това, че Русия “винаги е била приятел на България”, че при Бай Тошо се е живеело много по-добре, че "Възродителният процес" е бил неизбежен…

Можем да потърсим корена на тази мисловна парадигма в обществото и в упоритостта да се дават обяснения на исторически събития от древността и наши дни през идеята за нацията, която е едва от 19-тивек – т.е. в най-близкото ни минало.

История=Идеология?

Най-солидният източник, „Библията" на българската история, върху който са разработени учебниците на няколко поколения, е многотомникът на БАН “Българската история”. Съответно и познанията за историята и светогледа на мнозинството българи и управляващите са изградени върху тези томове. Първият том е отпечатан през 1979 г, а седмият през 1991 г. След това са издадени още два. Решението за написването и издаването на многотомника е взето от Деветия конгрес на БКП (1966 г) за отбелязване на 1300-годишнината на България.

В изложението на проф. Христо Христов, директор на Института за история при БАН, докладвано на 21 май 1968 г. на заседание на Политбюро на ЦК на БКП, се казва: “Българската комунистическа партия постави пред българските историци отговорната задача да пристъ­пят към написването на многотомна история на България, в която на основата на марксистката методология и научното изследване да се разкрият онези добродетели и качества на българския народ, които го съхраниха през време на робството и го превърнаха днес в героичен строител на социалистическото общество”.

И още: “Написването на многотомна научна история има не само на­учно-познавателно, но и важно обществено-политическо значение за възпитанието на нашия народ в дух на социалистически патриоти­зъм и пролетарски интернационализъм, за укрепване и развитие на дружбата ни с братския Съветски съюз и другите социалистически страни”, пише още проф. Христов.

България рискува да си остане в миналото

В статията си “Как митовете раждат фалшификации” проф. Евелина Келбечева пише, че за създателите на доктрината “1300 години България” единствената възможна успешна политика за България е била да се акцентира върху културната дейност и да се активизира пропагандата на българските културни постижения, предимно на историческото наследство.

По този начин се премества центъра на тежестта от мъглявите и фалирали постулати на комунистическия интернационализъм към един тип политика, която може да се нарече „социалистически национализъм“. Национализмът винаги е били изпитано и надеждно оръжие в такава ситуация, отбелязва проф. Келбечева.

И ако Македония е пред дилема, дали да се отрече от този югославски социалистически национализъм, остава въпросът кога и дали изобщо България ще дойде до този момент на катарзис без ултимативен натиск отвън? В противен случай рискуваме, вторачени в митологизираната ни историческа значимост, да пропуснем настоящето и да си останем в миналото.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 83 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    100 9 Отговор
    МАКЕДОНИЯ Е ТИТОВА а СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ КРАДЪТ наша култура наша история и даже се изгавриха с памета на удавилите се наши сънародници в ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО

    Коментиран от #117

  • 2 ПСР

    157 14 Отговор
    Сигурно има митове.Дядо ми и Димитър Талев,са били много близки приятели.Родени в Прилеп.Затова,лично за мен,българското начало в днешна Македония,не е мит.
    Митично е,напр.присъствието на"паметник"на американски пилот,пред едно посолство.Авиатор,изсипал тонове бомби над София,отнел стотици български животи,разрушил 1/3 от града.Митично е,присъствието на паметник на Съветската Армия в топ-центъра на столицата,ако да няма подобен,на Българската Войска,воювала за Освобождението и Обединението на българите.
    Турското робство,Батак,Перущица,Шипка,Околчица,Булаир,Дойран,Енос,Одрин,Шейново.....не са митове,драги списвачо.
  • 3 DW=пропаганда

    177 13 Отговор
    Поредната анти българска помия на престъпниците от DW. Не разбирам защо публикувате такива текстове и мнения на хора, които принципно са за съд и затвор. Предатели на родината и българщината.

    Коментиран от #4

  • 4 Историк

    140 11 Отговор

    До коментар #3 от "DW=пропаганда":

    Точно така! Цалата статия на DW е гнусна, а авторът си е чисто мекере! Който манипулира историческите факти!
  • 5 Лъже-пропаганда от ДВ

    124 9 Отговор
    Аз като ви казвам тук,че ДВеле е гнусна пропагандна медия-някои не ми вярват....

    Коментиран от #16

  • 6 БАЙ Х@Й

    136 8 Отговор
    Добра статия . В този дух можеше да пише , че при соца сме нямали интернет и джиесеми , ама нямаше и ровещи по кофите ! Странни как османците само са присъствали пет века по нашите земи! Явни черепите и костниците са мит ! Защо премахнаха Балканджи Йово , народа едва ли фантазирал ! Защо премахнаха Перущица и Батак от учебниците ? А картините с оковани и вързани българи явно са фантастика! Може би кръвния данък е бил за наше добро, ама народа не го е разбирал, както казват днешните за своето управство( управлението е друго нещо)!
  • 7 БАЙ Х@Й

    86 4 Отговор
    Що ли "автора" на този пасквил не споменава колко сме били България, Италия и Англия по население преди да дойдат тук нашите "гости" ! И какво построено от османците е оставено тук в Цариград !

    Коментиран от #9, #11

  • 8 невъзможен е диалог

    21 60 Отговор
    с промити мозъци, с тези които не признават други хроникьори(летописци) освен на деветия конгрес на БКП и Титова Югославия. Останете си в миналата не съществувала история.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 до промития мозък

    33 36 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ Х@Й":

    Българското население нараства с 1 милион

    През целия период на османското владичество българите-християни са преобладаващата етно-религиозна общност в границите на автономната Българска екзархия, утвърдена със султански ферман. През по-голямата част от този период темповете на демографско нарастване сред българите-християни превишават съответните показатели за поданиците на султана, изповядващи исляма. В стопанско отношение България дори е сред най-развитите части на империята, а качествените и много ценени стоки на българските занаятчии и земеделци намират широк прием не само на обширните османски пазари.

    Коментиран от #14, #32, #69

  • 12 МЕДИИТЕ НА ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

    71 4 Отговор
    СА МАНИПУЛАТИВНИ. ..ДА ОБЪРКАТ СЪЗНАНИЕТО НА ХОРАТА. ..ДА СЕ КАРАТ МАКЕДОНЦИ С БЪЛГАРИ. .КАКТО ВИНАГИ НИЩО НОВО. ...РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ! !КАКВО ДРУГО ДА ОЧАКВАШ ОТ ЕВРЕЙСКА МЕДИЯ
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Историята помни!

    45 9 Отговор

    До коментар #11 от "до промития мозък":

    Трябва да те е СРАМ да се наричаш Българин!

    Коментиран от #17, #21, #23

  • 15 Пак брътвежи

    32 6 Отговор
    Марксизмът да бъде забранен... а да не се казват там някои истини за капитализма, който ни се поднася маскиран като демокрация? А каква е тази демокрация, която ограничава развитието на част ит населението? Пропаганда! Веднага да разделят ГДР и ГФР, защото са различни страни!
  • 16 Аз пък

    14 48 Отговор

    До коментар #5 от "Лъже-пропаганда от ДВ":

    като казвам, че българите имат остра алергия към Истината и на мен не ми вярват. Виж на вестник " Работническо дело" на комунистите ще повярват на драго сърце.
  • 17 Брендолета

    12 6 Отговор

    До коментар #14 от "Историята помни!":

    Определено помни как бг министър-председатели изоставят 1920 българите в Одринска Тракия да бъдат подложени на геноцид.
  • 18 Фют

    51 2 Отговор
    По-големи глупости скоро не бях чел

    Коментиран от #82

  • 19 добре е да се знае

    12 31 Отговор
    Към края на османската власт България е сред най-развитите части на Османската империя, раждаемостта е рекордно висока, а българските занаятчии просперират. Още факти за тази епоха откриваме в мащабно изследване.

    Само безпристрастната интерпретация на документите и свидетелствата от епохата на османското владичество може да очертае една сравнително правдива картина за живота на българите през петте века между падането на страната им под чужда власт до нейното освобождение. Първото цялостно изследване на демографското развитие по българските земи допринася да разберем как се е формирала днешната българска нация.

    Коментиран от #22, #56, #95, #99, #100

  • 20 Види се

    42 1 Отговор
    Мъни, мъни, мъни, както пее Лайза Минели и ибрикчийство, това звучи от този пасквил!!!
    Жалко, че писачът, носи българско име!!!
  • 21 коя история

    6 15 Отговор

    До коментар #14 от "Историята помни!":

    на 9 конгрес на БКП ли. Да не би все още да имаш абонамент за "Работническо дело"

    Коментиран от #25

  • 22 БАЙ Х@Й

    47 5 Отговор

    До коментар #19 от "добре е да се знае":

    "Към края на османската власт България е сред най-развитите части на Османската империя, раждаемостта е рекордно висока, а българските занаятчии просперират. " - ВЪПРЕКИ , а не благодарение на поробителите!

    Коментиран от #24

  • 23 като има такива като теб

    6 22 Отговор

    До коментар #14 от "Историята помни!":

    и този момент може да дойде. Само България ли е била под османско владичество? но тук е имал 9 конгрес на БКП за промиване на мозаци.

    Коментиран от #114

  • 24 абе промит мозък

    4 11 Отговор

    До коментар #22 от "БАЙ Х@Й":

    това е твое писане "Що ли "автора" на този пасквил не споменава колко сме били България" Какво търсиш? интриги ли създаваш? отговорих на въпроса ти.

    Коментиран от #35, #37, #41

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ясен

    47 2 Отговор
    Кои е Г.Ангелов?Поредния родоотстъпник.След многотомнота история на Бългрия има стотици факти,книги,документи които откриват нови моменти от българската история.Но и до ден днешен в демокрацията ,няма сериозно четиво от сериозни източници в които и за момент да се поставя по съмнение българския корен на съвременните македонци,езекът на които говорят и всички митологеми които са в техните учебници.Така че господине ние тук четеме и чужди европейски
    автори по темата.Не е лошо да ги прочетете
    и вие.Дано парите които сте взели за тази статия си заслужават.И не си мислете че като си защитаваме националните интереси ще изостнем от бъдещето, това са глупости .Това е
    законно право на всяка държава.И не мислете че ще ни уплашиха със натиск отвън.Докато има българи на тази земя, измамници като вас ще бъдат разобличавани и подигравани.

    Коментиран от #30, #58

  • 27 Пацо

    46 1 Отговор
    Автора определено има проблеми с главата. Кръвта на вода бе става каквито и думички да се казват и говорят. Баба ми а и прабаба ми са от Македония. Нямам нищо против македонците при положение че не създават проблеми. На тази омраза спрямо нас българите трябва да сложи край. Като ни мразят нямат място в съюз с нас.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Сър Пичук

    5 24 Отговор
    Докато бившата комунистическа партия и агентите на ДС - нейиният "железен юмрук", както и продължителите на тъмните им дела са все още наоколо не може да има скъсване с миналото и честен, безпристрастен прочит на историята.
  • 30 ясенчо малко ти е тъмно

    5 20 Отговор

    До коментар #26 от "ясен":

    Съвременните изследвания показват, че евразийските степни племенни съюзи са били твърде разнородни, като днес учените предпочитат етногенетичните теории пред тези за конкретен етнически произход на отделните племена. Смята се, че прабългарският племенен съюз също не е бил еднороден, а се образува през II-VI век от спойката на разнородни етно-лингвистични елементи – ирански, угърски, тюркски и други, повечето произхождащи от Централна Азия, като социалният елит вероятно е с тюркски корени.Сведенията за езика на прабългарите са оскъдни, но повечето лингвисти го причисляват към групата на тюркските огурски езици.

    Коментиран от #76, #119

  • 31 Егаси и статията!

    18 0 Отговор
    Първите три абзаца + още един повтарят едни и същи ("То почива на идеология, която би трябвало да е забравена и дори обявена за престъпна със закон.).

    Коментиран от #54

  • 32 699

    25 1 Отговор

    До коментар #11 от "до промития мозък":

    Нарастнало населението с 1 000 000. Добре, а колко са били избити, избягали и откарани като роби при мирното ни завладяване от османските турци? Колко са починали от чумната епидемия преди това? Просто населението се е възстановило, това не е прираст. Ето как наивни те хора разпространяват агресивно полуистини, претендирайки за мнение от последна инстанция!!!

    Коментиран от #34

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 това се отнася за теб

    4 10 Отговор

    До коментар #32 от "699":

    Ето как наивни те хора разпространяват агресивно полуистини, претендирайки за мнение от последна инстанция!!!
  • 35 БАЙ Х@Й

    36 2 Отговор

    До коментар #24 от "абе промит мозък":

    ВЪЗПОМИНАНИЯ ОТ БАТАК

    (разказ от едно дете)



    От Батак съм, чичо. Знаеш ли Батак?

    Хе, там зад горите... много е далече,

    нямам татко, майка: ази съм сирак,

    и треперя малко, зима дойде вече.

    Ти Батак не си чул, а аз съм оттам:

    помня го клането и страшното време.

    Бяхме девет братя, а останах сам.

    Ако ти разкажа, страх ще те съземе.



    Като ги изклаха, чичо, аз видях...

    С топор ги сечеха, ей тъй... на дръвника;

    а пък ази плачех, па ме беше страх.

    Само бачо Пеню с голям глас извика...

    И издъхна бачо... А един хайдук

    баба ми закла я под вехтата стряха

    и кръвта потече из наший капчук...

    А ази бях малък и мен не заклаха.



    Татко ми излезе из къщи тогаз

    с брадвата в ръцете и нещо продума...

    Но те бяха много: пушнаха завчас

    и той падна възнак, уби го куршума.

    А мама изскочи, откъде; не знам,

    и над татка фана да вика, да плаче...

    Но нея скълцаха с един нож голям,

    затова съм, чичо, аз сега сираче.



    А бе много страшно там да бъдеш ти.

    Не знам що не щяха и мен да заколат:

    но плевнята пламна и взе да пращи,

    и страшно мучеха кравата и волът.

    Тогава побягнах плачешком навън.

    Но после, когато страшното замина -

    казаха, че в оня големи огън

    изгорял и вуйчо, и дядо, и стрина.



    И черквата наша, чичо, изгоря,

    и школото пламна, и девойки двесте

    станаха на въглен - някой ги запря...

    Та и много още дяца и невести

    А кака и леля, и други жени

    мъчиха ги

    Коментиран от #39

  • 36 Фен

    23 1 Отговор
    Дойче веле = Работническо дело. Уважаващите себе си медии, трябва да се ограничават от разпространението на сороска пропаганда! Ма с Факти са си близки идейно...
  • 37 БАЙ Х@Й

    25 1 Отговор

    До коментар #24 от "абе промит мозък":

    ....А кака и леля, и други жени

    мъчиха ги два дни, та па ги затриха.

    Още слушам, чичо, как пискат они!

    и детенца много на маждрак набиха.



    Всичкий свят затриха! Как не бе ги грях?

    Само дядо Ангел оживя, сюрмаха.

    Той пари с котела сбираше за тях;

    но поп Трендафила с гвоздеи коваха!

    И уж беше страшно, пък не бе ме страх,

    аз треперех само, но не плачех веки.

    Мен и други дяца отведоха с тях

    и гъжви съдрани увиха на всеки.



    Във помашко село, не знам кое бе,

    мене ме запряха нейде под земята.

    Аз из дупка гледах синьото небе

    и всеки ден плачех за мама, за тата.

    По-добре умирвах, но не ставах турка!

    Като ни пуснаха, пак в Батак живях...

    Подир две години посрещнахме Гурка!



    Тогаз лошо време и за тях наста:

    клахме ги и ние, както те ни клаха;

    но нашето село, чичо, запустя,

    и татко, и мама веки не станаха.

    Ти, чичо, не си чул заради Батак?

    А аз съм оттамо... много е далече...

    Два дни тук гладувам, щото съм сирак,

    и треперя малко: зима дойде вече.



    Пловдив, 1881

    Коментиран от #40

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 пак митове

    4 35 Отговор

    До коментар #35 от "БАЙ Х@Й":

    ти беше ли там ? от първо лице ли пишеш? хиперболи и измислици.

    Коментиран от #44, #93

  • 40 да знам

    1 21 Отговор

    До коментар #37 от "БАЙ Х@Й":

    това е от "Работническо дело" за промиване на мозъци.

    Коментиран от #45

  • 41 БАЙ Х@Й

    24 3 Отговор

    До коментар #24 от "абе промит мозък":

    Видя ли датата ? Ако днес няма живи свидетели и МОГАТ ДА ТИ ПРОМИВАТ ВЕЩЕСТВОТО В ЧЕРЕПНАТА КУХИНА , това е писано при ЖИВИ свидетели и потомци ! / Това , че турците са наложили данък десятък ( 10%) , а днешните ни ИЗБРАНИЦИ ни налагат ДДС ( 20%) - е друга тема !

    Коментиран от #47

  • 42 Рупори

    24 2 Отговор
    Накъде в началото на 60-те години на миналия век България набра смелост да излезе от щампите на марксизма по националния въпрос. За марксизма,както сега за сороснята най-важното е интернационализмът и съответно глобализмът - те етносите и нациите предвиждат в ускорен порядък да ги разглобят и да изчезнат. Марксистките догматици признаваха за нации всякакви диалекти и малцинства,точно защото планираха да ге смелят в комунизма. И едните ,и другите дадаха безкрайни права на сексуалните девианти и всякяквите малцинства. Та бай Тошо тогава мисля на стадиона в Благоевтрад излезе от щампата на марксистия модел за нациите и етносите. Тогава България официалнио и публично се еманципира от марксисткото разбиране за етносите и нациите. Тогава излезе една брошура,синя на цвят от Цола Драгойчева за истината по македонския въпрос в която кратко,ясно и точка по точка се разбиваше титовия македонизъм. Измислени професорки като Келбечева въобще не са в състояние да ми давът акъл по проблемите ни с Македония,а още по-малко и Дойче Зеле. Дойче Зеле е сегашния рупор на соросоидния Коминтерн.

    Коментиран от #49

  • 43 Само не разбрах

    29 0 Отговор
    Според парцала DW, къде грешим в спора с Македония? Статията е пълен боклук.
  • 44 БАЙ Х@Й

    30 1 Отговор

    До коментар #39 от "пак митове":

    Възпоминания от Батак“ с подзаглавие „Разказ на едно дете“ е стихотворение от Иван Вазов, написано през декември 1881 година в Пловдив. Включено е в стихосбирката „Поля и гори“ от 1884 година, отпечатана от Драган Манчов.

    Стихотворението е написано по разказа на Иван Тодоров Ганев,[1] който по време на Баташкото клане е бил малко дете и впоследствие приютен в дома на Вазов в продължение на няколко години. Вазов разказва на проф. Иван Шишманов:[2]

    „Това беше едно момченце, сираче от Батак, което прибрах в къщата си. То слугуваше и ходеше на училище. Казваше се Иванчо, детския му стил съм запазил в разказа."
  • 45 БАЙ Х@Й

    23 0 Отговор

    До коментар #40 от "да знам":

    Айде сега питай чичо си Гугъл за в-к Работническо дело къде е бил 1884г !
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 така е

    3 17 Отговор

    До коментар #41 от "БАЙ Х@Й":

    промития мозък друго не възприема, като кон с капаци е. С твои думи, цялата ти черепна кухина е сменена, да ти е честито, живей с това което не е съществувало.

    Коментиран от #50

  • 48 СВД

    8 0 Отговор
    Пуснах си ,,Македонска кървава сватба". Наше - балканско! Тоест - българско, македонско и сръбско! Качен от сърби, с надписи на сръбски и е интересно да слушаш речта, да разбираш почти всичко и което не разбереш, почти всичко да го прочетеш в сръбските субтитри! Коментират македонци, сърби и българи! Едно сме, но от различни посоки. Ето един сръбски коментар - ,,Добар филм, описује тешко време старе Србије под турцима. Муке села Мијачког племена који су још из доба Цара Душана, били део његове гарде. Цар Душан је крунисан У Српском царском граду Скопљу." Стари сърби - да! Друг - ,, ...denes sme 21 vek. (kolku da ve potsetam), a toa do kade bila Srbija, do kade bila Makedonija,Bugarija, toa bilo nekogas. gledajte do kade sme sega i da go socuvame ova sto go imame denes."
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Чук и Гек

    4 17 Отговор

    До коментар #47 от "така е":

    И аз теб от 2 месеца ти обяснявам, че си конска опашка, както и турчинът, че си дошъл тук както и турците, с тази разлика, че си дошъл по северната тангента, че на прабългарена и османлията кумисът е национална напитка, че автентичните твои роднини в Татарстан - Казан говорят почти 100% турски, но напълно нормално не искаш да си турчин сед векове православна ропаганда! А може и да искаш!??! Де да знам!? Като гледам как се блещиш в турски сериали и ходиш на пазар към Одрин...!?!?!? Та и македонците така! Не искат и това е!

    Коментиран от #53, #106, #108

  • 51 Истината

    19 1 Отговор
    Тия от DW са WC ! Всичките са меки китки и безродници.Мнение от такива не искам !
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 това което знам ли ми обясняваш

    8 2 Отговор

    До коментар #50 от "Чук и Гек":

    Основен поминък на прабългарите е било скотовъдството. Конското месо и кобилешкото мляко били употребявани за основна храна. Практикували също лов и риболов. Основни занаяти били: ковачество, дърводелство, кожарство, грънчарство и др. Основна единица в прабългарското общество била семейната община, която притежава общи пасища, станове и обща собственост върху стадата. По-висше звено на социалната им организация било племето. Прабългарите също така практикували земеделие и винарство. В техните селища се откриват сърпове, палешници за рала, черясла, мотики, косери и др. земеделски инструменти.
  • 54 Другия с коня

    3 6 Отговор

    До коментар #31 от "Егаси и статията!":

    Само Комунистическия Режим е обявен за Престъпен със Закон в България,но не и Комунистическата Идеология.Товя позволява днес в Парламента,като коалиционен партньор на БСП да създава Закони Генералния Секретар на Българската Комунистическа Партия прегърнал здраво Марксизма- Лененизма и Социалистическия Интер Национал.....Време е за Лустрация...
  • 55 no name no face no number

    13 1 Отговор
    DW за пореден път ръси простотии. Толкова си могат, това е капацитета на мозъчетата им и на оскъдното постно образоеание, което са получили нскъде на запад
  • 56 ГруЮ

    16 1 Отговор

    До коментар #19 от "добре е да се знае":

    Нараснало било с милион? Да, но в същото време Германия, Франция и Англия са нараснали с по 15-20 милиона. При сходен брой население към началото на 14 век. България е обезкръвявана в продължение на 5 века. Как не те е срам да пишеш такива глупости?

    Коментиран от #64, #66, #71

  • 57 no name no face no number

    12 0 Отговор
    Никога няма да напиша запад с главна буква под достойнството ми е
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Македонец

    3 31 Отговор
    Браво за статијата, многу коректно и вистинито. Жалосно е во 21 век да сакаш да асимилираш еден народ и една нација во која претците ни говореа дека сме Македонци. Мојте предци се од Егејска Македонија Леринско и Костурско, никој никогаш не спомнал дека има Блгарски корени, секогаш и само секогаш се говорело дека сме Македонци. Нема никаква логика некој да ме убедува дека не сум или што е уште полошо да прифатам дека имам Булгарско потекло . Јас ги почитувам Блгарите ама на овој начин правите само да го сменам мислењето.

    Коментиран от #63, #109

  • 61 Перо

    17 0 Отговор

    До коментар #58 от "Македонец":

    Пиши се северно-македонец от РСМ. Преспанския договор забранява да се пише Македония,МК и македонец в РСМ!
  • 62 стоян георгиев

    8 4 Отговор
    не разбрах кво иска да ни каже автора с тази статия?

    Коментиран от #72

  • 63 ГруЮ

    24 0 Отговор

    До коментар #60 от "Македонец":

    Е защо всичките ви герои са учили в Солунската българска мъжка гимназия, част от тях са били и български учители, български военни? Даме Груев, Гоце Делчев, Тодор Александров? Защо авторът на македонския език Кръсте Мисирков в последните си години преподава в София и е погребан тук? Защо всичко документи на ВМРО от онова време са на български език? Имаш ли отговор на тези въпроси?
  • 64 до грухчо

    1 5 Отговор

    До коментар #56 от "ГруЮ":

    що не написа че с 100 милиона е приръста на Германия? нама
    ли малко пипера че моите краставици ще продалжават да растът нали знаеш до къде?

    Коментиран от #68

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 грухчо

    6 0 Отговор

    До коментар #56 от "ГруЮ":

    повреме на османската империя германия е между 20-24 милиона без Прусия, франция 17-20 милиона. Какви ги пишеш? фейквай ама ти прекаляваш с тези цифри. Има интернет не търсим във вестници и списания.

    Коментиран от #70

  • 67 Възмутен

    11 0 Отговор
    Защо се публикуват постулати на болни мозъци! Този ще продаде и майка си за жълти стотинки.
  • 68 ГруЮ

    14 1 Отговор

    До коментар #64 от "до грухчо":

    В писмото на Бартоломео де Яно до ръководителя на йоанитския орден в Ерусалим от 1443 г. се посочва: „От шест години насам турците са отвлекли от християнска земя повече от 400 000 християни, заробили всички, погубили и унищожили множество от царствата и областите на Сърбия, Словения, Далмация, Трансилвания, България, Босна.
  • 69 Хъш

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "до промития мозък":

    Може би, но не благодарение на османците а въпреки тях.
  • 70 ГруЮ

    5 0 Отговор

    До коментар #66 от "грухчо":

    По време на османските завоевания, Италия има към 8-10 милионо население, Англия 7-8, Германия-10. На Балканите живеят около 8 милиона. Само, че сега във гореизброените страни живеят респетивно- 40,60, 80 милиона, а на Балканите я съберем 59, я не. Източник : Medieval demography, Wikipedia

    Коментиран от #73

  • 71 добре е да провериш

    0 2 Отговор

    До коментар #56 от "ГруЮ":

    преди да пишеш

    Коментиран от #74

  • 72 Брендолета

    1 1 Отговор

    До коментар #62 от "стоян георгиев":

    Че липсва Балкански съюз, който да обедини българските кречетала, все едно как се наричат. Територията си е бая голяма. Това иска да каже автора
  • 73 ако поместят 71

    1 0 Отговор

    До коментар #70 от "ГруЮ":

    ще видиш колко и кога не пиши алангро.
  • 74 ГруЮ

    4 0 Отговор

    До коментар #71 от "добре е да провериш":

    Това е за 18 век. По това време от 4 века сме под Турско робство. Виж какво в положението към началото на 14 век.

    Коментиран от #75, #78

  • 75 абе грухчо

    0 3 Отговор

    До коментар #74 от "ГруЮ":

    1700 година кога е разпада на османската история? Хвърчи ама коза е твоето разсъждение.

    Коментиран от #77

  • 76 Йо Несбьо

    15 0 Отговор

    До коментар #30 от "ясенчо малко ти е тъмно":

    Абе, не мога да знам точно какво се е случило тогава, но фактите позволяват да се гадае. Първо, прабългарите пристигат по тези земи и налагат името и властта си на някакви славяни, но от езика им не остава нищо. Хайде, де! По-лесно е да научиш славяните да говорят на твоя език, защото ти си господарят. Защо ще учиш езика на подчинените?! Второ, никъде не се виждат в археологическите паметници като църкви, манастири и т.н. лица с монголоидни черти, каквито със сигурност биха били налични, ако прабългарите бяха от Туркестан. Там са критици, тюркмени, казахи, монголи и всички те имат дръпнати очи. Трето, не е възможно повечето специалисти да причисляват прабългарския към тюркската отдека група езици, защото щеше и днес да звучи като турски, узбекски или азерски, а това не е така! Как се сменя цял език от 681 до годината на покръстването?! Защо обикновеният българин би заговорил на славянски?! И ако беше верен този тюркски произход, нямаше ли до днес да се родеем с турците и даже да се време в съвременна Турция?! Глупости приказвате!

    Коментиран от #81

  • 77 Абе Охи

    6 0 Отговор

    До коментар #75 от "абе грухчо":

    Кой ти говори за разпад пък на теб? Говорим за демография. Сходни условия за Европа и България до 14 век. После всичко се променя. Какъв 17-18 век те гони? Вземи си включи мислителния орган .

    Коментиран от #80

  • 78 до грухчо

    4 0 Отговор

    До коментар #74 от "ГруЮ":

    през 14 век е нямала немска нация.Територия, наричана Германия и населена от германски племена, е известна на римските източници от 1 век. От 10 век тази област съставлява ядрото на Свещената Римска империя, просъществувала до 1806 г. През 16 век северната част на Германия става център на Реформацията. Страната е обединена в единна национална държава след победата във Френско-пруската война през 1871 г.

    Коментиран от #79

  • 79 ГруЮ

    6 1 Отговор

    До коментар #78 от "до грухчо":

    Браво! Прочел си нещичко. И като е нямало държава Германия е нямало германци?

    Коментиран от #83, #85

  • 80 ти си включи мисловния

    3 1 Отговор

    До коментар #77 от "Абе Охи":

    колко е бил приръста на населението по време на османска империя. Когато не знаете даже свояята история колентирате германска.

    Коментиран от #84

  • 81 Брендолета

    4 2 Отговор

    До коментар #76 от "Йо Несбьо":

    Не сте прав! Точно там в Туркестан са ги наричали "белите хора" именно защото са били различни от монголоидната раса. Синдзяй Уйгур автономна оласт от 01.10.1955 е сега това чудно място
  • 82 Пешо

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "Фют":

    Новите български историчари са станали като жрици на любовта - продажни, а това значи и нелепи в твърденията си, които не се основават на факти, а на моментна изгода в личен план. Само ще спомена дъвките им "социалистически национализъм" и "социалистически интернационализъм", които използват според момента. Жалка история! А на такива историци - грош цена.

    Коментиран от #90

  • 83 до грухчо

    1 3 Отговор

    До коментар #79 от "ГруЮ":

    за това има дани за 1700'та година. Много промити мозаци.
  • 84 ГруЮ

    6 0 Отговор

    До коментар #80 от "ти си включи мисловния":

    Е колко да е бил? Преди Османците - около 1,5-2 милиона, на 31 Декември 1880 - 2 007 919 души. Ръст за 500 години -нулев.

    Коментиран от #86

  • 85 до грухчо

    2 3 Отговор

    До коментар #79 от "ГруЮ":

    ти ако знаеше история нямаше да пишеш разни тъпотии за германски прираст по време на османска империя.

    Коментиран от #87

  • 86 до тъп грухчо

    3 1 Отговор

    До коментар #84 от "ГруЮ":

    през 1750г малко преди края на османската империя са били 21 милиона а ти пишеш че имат 20 милиона приръст, което според твоето писание значи че германските племена общо са били 1милион през 14 век
  • 87 ГруЮ

    7 0 Отговор

    До коментар #85 от "до грухчо":

    Спри се бе човек! Учи, образовай се, ползвай препинателни знаци и главни букви и тогава се опитай да се заяждаш с мен. И чети книжки, включително исторически. Усъвършенствай се. Не стой на едно място. Животът е движение.
  • 88 до грухчо

    2 5 Отговор
    промит мозък имаш. Продължавай с 9 конгрес на БКП.
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Брендолета

    4 0 Отговор

    До коментар #82 от "Пешо":

    Историчар-еничар няма как да съм, жена съм. Дъвките бяха "идеал" едни розовки (като свърши сладкото я плюеш, иначе все едно гума дъвчеш), безпартийна съм. Гугълчето казва, че знамето на Туркестан е като това на днешна Турция с разлика в цвета-небесносин е бил. Има и друг знак наподобяващ печат на султаните
  • 91 Gen Gurko

    14 0 Отговор
    Евреите от Дойче Зеле ли ще ни дават акъл ? Да си затварят лайня-ите усти защото Германия е тази , която и през двете войни твърди и признава че Македония е част от Българич и там живеят българи. И така ни и мами да взимаме участие на нейна страна.
  • 92 пенсионер 85 г

    11 2 Отговор
    цялата истина се корени по време на комунизма в БЪЛГАРИЯ мумията г димитров сталин и тито изкуствено създават македатсдка държава мисионери комунисти ходеха от къща на къща в пиринския край и насила караха хората да се пишат македонци а това са истински българи
  • 93 Булаир

    24 0 Отговор

    До коментар #39 от "пак митове":

    Прочети История славянобългарска, Под игото и Записки по време на българските въстания. Батак е реалност. Ти, господинчо, си измислица. Троле, България и Батак ще ги има много след тебе. А тебе никой не те знае.
  • 94 Защо

    6 1 Отговор
    Причината е същата както караницата между Украйна и Русия-упражнение на чужди терени
  • 95 Абе я

    22 0 Отговор

    До коментар #19 от "добре е да се знае":

    И със сто милиона да е нараснала, това не значи, че българите са живяли добре. Били са третирани като добитък (рая) от азиатските турски поробители. Левски, Ботев, Бенковски, Ангел Кънчев и Кочи не са дали живота си, щото е било много хубаво. Айде сега ми говори, бе.

    Коментиран от #96

  • 96 Да се поправя

    16 0 Отговор

    До коментар #95 от "Абе я":

    Кочо* (Николчо) Георгиев Чистеменски, също и Честеменски, или Честименски, е български революционер, взел дейно участие в организирането и провеждането на Априлското въстание. Кочо, жена му и малката му дъщеричка са сред обсадените защитници на Перущица в църквата „Св. Архангел“. Виждайки, че няма да успеят да се спасят от обкръжилите ги османски орди, Кочо Чистеменски убива жена си и дъщеричката си и се самоубива, за да не попадне никой от семейството му в плен на османците. От СВОБОДНАТА енциклопедия – Уикипедия.
  • 97 защото

    0 2 Отговор
    Се правят конфликти,за да има политици-дипломати и въоръжаване.Страдат гражданите.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 хамсал

    16 0 Отговор

    До коментар #19 от "добре е да се знае":

    Преди 1396г. България е била приблизително на едно ниво по население с Франция и Англия. След освобождението двете държави са десет пъти повече от нас!
  • 100 Бреееей

    20 0 Отговор

    До коментар #19 от "добре е да се знае":

    И на какви документи се позоваваш? На баба ти на фърчилото. През 14-ти век България е сред страните с най-развита култура. Цар Иван Александър, наред с Йоан Кантакузин и Стефан Душан са сред най-бележитите личности в този век. Да те поправя – не е османско владичество, а турско робство. Не е чужда власт, а е нашествие. За това на 3 март честваме Освобождението на България от турско робство. Точка.
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Булаир

    12 0 Отговор

    До коментар #103 от "Генерал 🇧🇬":

    Точно така. Браво.
    П.С. За тия, на които не им отърва ,,Българска история 1979–1991, да прочетат какво е написал и казал един американец в лицето на Макгахан.
  • 105 Давай направо, професорчо,

    13 0 Отговор
    Кажи от какви митове и легенди да се откажем, мисля, че всичко е основано на исторически факти и доказателства, от написания тюрлюгювеч не се разбира, от кое да се откажем, или Путин е прав, че азбуката е от македонските земи, или, че в БГ има македонско малцинство, а в Македония изобщо няма българи,ей дойчето веле, откъде ги изкопава тези соросоиди
  • 106 Ти си ненормален,

    6 1 Отговор

    До коментар #50 от "Чук и Гек":

    Татарстан са прабългарите на Котраг, ние сме от прабългарите на Аспарух, другите братя стигат до Италия, Унгария, при великото преселение на народите, следва смесване на племена в съответните земи и формиране на етноси и държавни устройства, дано да си разбрал, или си повтаряш мантрата, която те устройва
  • 107 Баш Майстора

    6 0 Отговор

    До коментар #58 от "Македонец":

    Вази пък кой ви сака?🤣🤣до 43-44 никви ви няма.така че можеш да бараш на питоня гавата
  • 108 Що не вземеш ЧУКА и да се удариш в ГЕКА,

    11 1 Отговор

    До коментар #50 от "Чук и Гек":

    Никой не ги кара македонците да искат или да не искат, историческата истина се иска, какъв език използват, какъв по народност е Самуил, сам се е определил в надпис, който са го заличили, обругават паметници, насаждат омраза в поколенията към българите , че сме фашисти, цял свят знае, че немците и италианците са фашисти, те не знаят, а сръбските комунистите са също толкова лоши, играла е тоягата много дълго, геноцид да признаят на етническите българи, сега в Македония българи няма, изчезнали са, що ли, ами просто е, писани са македонци, ами да напишат и албанците македонци, мътна и кървава е
  • 109 Медицинска сестра

    3 0 Отговор

    До коментар #60 от "Македонец":

    Е точно така говореше баба Лефтерка,родом от Трън област София.
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 И сега

    10 0 Отговор
    Точно социалистическият национализъм беше причината хора като Андропов,Горбачов и Елцин да турят кръста на Източния блок - социализмът драстично се беше отклонил и разминал с марксистко-ленинският инженеринг. Западът се глобализираше,интернационализираше ,а пък Изтокът се повръщаше към нации и патриотизъм. А-ма-ха! Откъде на къде?В СССР тежненията към заличаването на нациите,етносите,класите,половете и моногамния брак винаги си ги имаше,независимо,че Сталин беше наврял тия протожендъри в миша дупка. При Хрушча тия се възродиха като гъби и щом си отиде дядя Льоня болшевико-троцкистите в Русия отново взеха връх,без въобще да си дават сметка,че не живеят в 1917г.,а над 100 години по-късно и последва тотален провал. За сметка на това избуяха в Западна Европа и САЩ. И сега професирки, като мязящатата на божество на маите Евелина Келбечева ни учат на неоинтернационализъм,глобализъм и ........
  • 112 ПЕНКО

    6 1 Отговор
    ДОКАТО БЪЛГАРИТЕ В МАКЕДОНИЯ СЕ ТОРМОЗЯТ;ПРИТЕСНЯВАТ И ЗАПЛАШВАТ С ДУМИТЕ- "ВЪРВЕТЕ СИ ТАМ "---ПОЛУШИПТЪРИТЕ ЩЕ ГО ДУХАТ ЗА ЕВРОПА !?!?!?!
  • 113 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    И ОЩЕ ЗА "ШВАЙНЕН ШВАБЕН ГУТЕН ШВЕЛЕН " -" ДВ" - ЛАЙНЕН -САЩ !?!?!?
  • 114 Еврокомунист

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "като има такива като теб":

    Твоят мозАк не може да бъде промит, защото просто не съществува!
  • 115 българин

    7 0 Отговор
    България защитава историята си и не трябва да се отрича от нищо.
    Даваме си сметка, че комунистите са отстъпили Македония и по този начин, извършили предателство спрямо България. През комунизма много книги започват с хвалебстия за марксизма, защото това е било условие да бъдат въобще отпечатани. Това по никакъв начин не омаловажава тяхното съдържание.
  • 116 българин

    14 0 Отговор
    Северна Македония е най-голямата измама в историята на човечеството.
  • 117 Анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Пише се крадат !
  • 118 Наблюдател

    0 2 Отговор
    Дали ще има Св. КЛИМЕНТОВО (08-дек-2020) МАКЕДОНСКО анти-наци-българско анти-БКП+БЗНС+ДС-"възродително" анти-окупационно-"освободително" ВЪСТАНИЕ?! Интересно как ли ще запишат в бъдещите македонски и български учебници сега случващото се?! Може би така: "Българските наци-комунистически "възродители" от БКП и БЗНС: ГЕРБ, БСП, ДС-МВРо, СеДС, ..... 30 години под откраднати македонски символи, табели, имоти и активи с лъжливо-фалшифицирани пропагандни клишета от БКП, безнаказано манипулират, грабят и мародерстват българите! И когато идва момента да поемат наказателната отговорност (без мезета и без вазелин) се опитват да насъскват и да пренасочват възмущението, гнева и желанието за мъст на мародерстваните българи срещу македонците и Македония! Както БКП, БЗНС и ДС през 1980-те срещу "възражданите" турци и мюсюлмани! От своя страна БЗНСарският свръх-угоен ДС-Ванче караПрас с неговия БКП+БЗНС-катун-кочина от номенклатурни ДС-свинчета - синове и внуци на БКП-"възродителите", заедно със северо-шиптарските юго-комуняри, си мечтаят да удължат грабежа и безнаказаността си чрез бъдеща изгодна ненаказуема партийно-чиновническа рушветчийска служба в много-милиардната евро-субсидийна Солунско-Скопско-Софийска "митница"! Както и за множество нови Парижко-Виенско-Брюкселски мезонети и тризонети с тераси и тлъсти офшорни сметки смъкнати чрез мародерство и корупция от гърба и на българи, и на македонци!" Айде сега дружно всичките с ДС-МВРо лозунга "Тато-Яшар-Кубъдънъ! Тато-Я
  • 119 Сатаната

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "ясенчо малко ти е тъмно":

    Преброй до пет на санскрит. Не се учудвай толкова, децата в индия го изучават.
  • 120 Пешо

    5 0 Отговор
    Не САКАТ да са у ЕВРОПАТА,
    Този манифест е написан така, че България КАТРГОРИЧНО да каже... мястото на Северна Макдония НЕ Е В ЕВРОПА.
    Да се справят с дата от 1991 г, Македония става самостоятелна държав а през 1993 става член на ООН.
    Македонските учени и духовници са скарани с математиката. Държава Македония съществува от 29/ двадесет и девет/ години. , може ли да са ,векове,,.
    От векове съществува географското понятие Македония.
    През юни 356 г преди Христа, се ражда Александър Велики а от 498 г, е цар на античното царство Македония. Той е грък, вярващ в античната гъцка митолгия .
    Днешните македонци са СЛАВЯНИ И, ХРИСТИАНИ. ЧАСТ ОТ БЪЛГАРИТЕ СЛАВЯНИ.Езика на който са говорели е български, които се е оформол по късно като самостоятелен език. . Те са македонци, защото населяват географската област Македония.
  • 121 КАРЛИ

    3 0 Отговор
    В cтaтиятa cи “Кaк митoвeтe рaждaт фaлшификaции” прoф. Eвeлинa Кeлбeчeвa пишe, чe зa cъздaтeлитe нa дoктринaтa “1300 гoдини Бългaрия” eдинcтвeнaтa възмoжнa уcпeшнa пoлитикa зa Бългaрия e билa дa ce aкцeнтирa върху културнaтa дeйнocт и дa ce aктивизирa прoпaгaндaтa нa бългaрcкитe културни пocтижeния, прeдимнo нa иcтoричecкoтo нacлeдcтвo."
    СЛУШАХ ВИ ПРОФ. КЕЛБЕЧЕВА В ИСТОРИЯ БГ.ПРЕДПОЛАГАМ И РОДЪТ ВИЕ ОТ РОДОПИТЕ- МЪЧЕНИЧЕСКАТА ПЛАНИНА В НЕЙНАТА ИСТОРИЯ.ПИТАМ СЕ ЗАЩО НЕ СТЕ ОТ СУ" КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ"- ЗАЩОТО НЯМА КАК ДА СТАНЕТЕ ОТ СУ ПРОФЕСОР, ЗАЩОТО ТАМ КЪДЕТО ВИ ДАДОХА ПРОФ.ТИТЛА НЕ Е МИНАЛА ПРЕЗ СПЕЦИЛИЗИРАНАТА СОМИСИЯ ПО ИСТОРИЯ НА ВАК, КОЯТО СЕ ЗАКРИ ЗА ТАКИВА КАТО ВАС Т.Е ЗНАЕМ СЕГА КАК СЕ СТАВА ПРОФЕСОР...............ДОКАТО ИМА ТАКИВА ШИРОКО НАГАЖДАЩИ СЕ ХОРА, ТАКАВА ЩЕ НИЕ И НАУКАТА ИСТОРИЯ-НАГАЖДАЩА СЕ И ОБСЛУЖВАЩА ДРУГИ ИНТЕРЕСИ............

    Коментиран от #122, #123

  • 122 Досущ

    2 0 Отговор

    До коментар #121 от "КАРЛИ":

    Страх ме е да фъргам камик дори и по улично псе,нищо,че ме лаят и налитат да хапят,а защото може да ударя професор досущ като Келбечева.
  • 123 Запознат

    6 0 Отговор

    До коментар #121 от "КАРЛИ":

    Сега не знам как е, но до преди година Евелина Келбечева се представяше пред медиите като професор от Американския университет в Благоевград. Тя обаче не бе професор, не бе дори доцент, просто лъжеше -сочи справка в регистъра на академичния състав в Националния център за информация и документация (НАЦИД) при МОН. В регистъра Евелина Петрова Келбечева фигурираше единствено като "кандидат на науките", което означава, че е защитила кандидатска дисертация по социалистическо време (днес тази образователна и научна степен се нарича "доктор по"), според историци тя е кандидат на науките по археология.
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Скопие лъжат че са бедни

    0 0 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят!? Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други!За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube