5 529 29

Завръщането на смъртта

Днес огромната част от хората умират в болниците, къде по-модерни, къде по-примитивни като из нашата провинция

Завръщането на смъртта
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Модерният човек все по-рядко има непосредствен контакт със смъртта. С пандемията обаче тя се завърна в живота ни, пише професор Ивайло Дичев.

Пандемията придоби екзистенциални измерения. С нея се завърна смъртта, която съвременните общества се опитваха да забравят.

У нас вече няма човек, който да няма познат, пострадал от коронавирус. До края на годината сигурно ще стигнем мрачната цифра от един умрял на 1000 българи. В САЩ пък на ден загиват толкова хора, колкото бяха жертвите на терористичния атентат на 11 септември, предизвикал безумни войни и непоправимо разбъркване на Близкия изток. Днес бившите им президенти отчаяно призовават да се носят маски и ще дават личен пример като се ваксинират пред камера. Новият противник, пак така невидим, се оказва по-страшен, защото е вечен.

Смъртта е чужда и далечна

Работата е там, че модерният човек все по-рядко има непосредствен контакт със смъртта. Само преди 3-4 века половината от децата не са стигали до пубертета, а прескочилият детството е можел да доживее до към 30-40 години. За огромното мнозинство от хората единствената здравна помощ са били магиите и молитвите, хората са спели с домашните животни, за да се топлят и са изхвърляли нощните си гърнета на улицата.

Антрополозите са изчислили, че за последните три хилядолетия човечеството е било в състояние на мир само два века и половина, а в преддържавните общества положението е още по-лошо - разкопките говорят, че в някои племена случаите на насилствена смърт достигат 40 процента от всички. Като насложим изброените исторически факти, осъзнаваме, че смъртта е била неотлъчен спътник на живота - нямало е човек, който да не е присъствал на умиране, на който не се е налагало да се прости с агонизиращия, да измие трупа и да го подготви за последното пътуване. Оттук и въображението на онези епохи: мъките на ада изобразяват страха от умирането, надеждата за спасение – представата за окончателния край на болките.

Днес огромната част от хората умират в болниците, къде по-модерни, къде по-примитивни като из нашата провинция. Пипат ги санитари с гумени ръкавици, следят ги монитори, обдишват ги с маски, хранят ги със системи. Такава е нормата, а ако се случи някой близък да умре пред очите ни, това е нетърпим скандал. Следва траурна агенция, където пак с гумените ръкавици подготвят трупа, после - кремиране, чийто резултат е една компактна урна, с която можем да разполагаме.

Добавете и това, че все по-малко хора живеят в едно домакинство – в Швеция тези, които живеят сами, стигат 50 процента поради богатството на обществото, у нас сами живеят пак много, само че по точно обратната причина – младите са заминали на гурбет в чужбина и така често пропускат кончината на родителите си. Човечеството преживява удивително дълъг период на мир, трайно спадат убийства поради по-добрия контрол, но и застаряването на обществата. Повярвали сме в обещанията на прогреса, че науката някой ден ще се справи окончателно с болестите, както е станало с едрата шарка. И, както пише Кондорсе през просветения 18 век, смъртта ще е като едно заспиване, когато вече сме се уморили от живеене.

Смъртта е митологизирана и медиатизирана

И изведнъж се появява COVID-19. Хладилни морги, препълнени болници, хора, които посиняват в очакване на линейки. Скандално, несправедливо. Дано не си помислите, че искам да спестя критики към здравната ни система, която се оказа точно толкова разнебитена колкото магистралите, университетите, парламента и всичко останало. Обръщам внимание на културната промяна: за огромната част от нас смъртта не е непосредствена физическа реалност, тя нахлува в живота ни като медиен образ. Новото бедствие всъщност действа точно като образите на демоните в религиозната митология: някакви картинки ни карат да изпаднем в паническа безпомощност. Така реагираме на терористите, които повечето от нас никога няма да видят, но с които медиите ни бомбардират непрестанно. Дори не виждаме конкретните лица на страдащите заради опазване на лично достойнство: отново и отново инсталации, маски, статистики.

Ефектът от тази медиатизация на смъртта е разделянето на личното преживяване от един абстрактен страх, с който живеем вече година. Всеки от нас поотделно си представя как би се справил, ако нещастието сполети него или близките му, как тялото му ще се бори, как ще намери сили да понесе болката. В медийния образ обаче смъртта добива други измерения: бедствието е сполетяло човечеството като цяло - сражава се небесното войнство на науката срещу непобедимите сили на природата, която ражда и нас, но и вирусите. Пред тази митична сцена ние сме малки, безпомощни.

Смъртта е нетърпима и неприемлива

Другият важен момент е неимоверно нарасналата цена на живота в развития свят. Само преди 75 години човечеството беше готово да прати на смърт над 60 милиона заради нелепи идеологии. Днес 1,5 милиона, повечето и без това болни, предизвикат скандали и недоволство. Защо е така? Смъртта е загубила смисъла както божествен, така и политически, затова е станала още по-нетърпима. Много хора правят тия сравнения – виждаш ли, от грип умират всяка година толкова, а пък от малария еди-колко си. Но път назад няма, не съществува легитимна сила, която да изключи шалтера и да каже: тези няма смисъл да ги лекуваме. Е, има и вариации: например за Китай научихме, че уж още изпитват ваксините, но вече са имунизирали един милион, пък и в Русия като че ли прескочиха някои тестове. Но глобалният медиен консенсус постепенно се е наложил навсякъде: никой не бива да бъде жертван.

Интересен въпрос е как съвременният човек мисли за това, което се случва след смъртта. Една трета от българите все още отмятат рая в анкетите. За други е в сила учението на Епикур: "ти няма да си там, когато те няма". И ако смъртта е просто несъществуване, то най-добре тя да дойде неусетно, без много мислене и плашещи образи - някак заспиваш, взимаш нещо упойващо, изчезваш преди да си разбрал какво става.

По-актуален ми се вижда американският философ Томас Найгъл. Боим се от смъртта, казва той, защото тя ще ни лиши от неща, които бихме могли да преживеем. Затова и смъртта на младия е по-несправедлива от тази на стария: не се е наживял, казват хората. Казано по-съвременно, тя е един вид FOMO - страх, че ще изпуснем неща, които ще се случат след нас. Научени да смятаме, че нещо ни се дължи, толкова години живот, толкова здраве, толкова щастие и ако не ги получим – протестираме, обвиняваме лекарите, правителствата, китайските прилепи.

Ето ви ги двете страни на универсализма. Трябва да се справим с бедствието всички заедно, като човечество. Но ако аз, отделният човек, загубя полагащата ми се порция живот, страданието е нетърпимо.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 20 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Дънкан Маклауд

  24 5 Отговор
  Накрая ще остане само един!

  Коментиран от #2, #19

 • 2 Бат Бойко нощния бандит

  4 18 Отговор

  До коментар #1 от "Дънкан Маклауд":

  Само аз!
 • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  18 10 Отговор
  има бяла мафия
 • 4 Корона глад

  22 6 Отговор
  Тя смъртта винаги е била и ще бъде сред нас. Какви са Тея заглавия. Дане би досега да не сме били безсмъртни? Най-добрите нормалното нещо след като се родиш е да тръгнеш по пътя,който те води към....смътртта
 • 5 провинциалист от провинция Тракия

  13 4 Отговор
  "...къде по-примитивни като из нашата провинция". А Вашата провинция коя е?

  Коментиран от #26, #29

 • 6 name

  24 3 Отговор
  А колко хиляди загиват от идиотите на пътя.

  Коментиран от #27


 • 7 Жоро

  23 5 Отговор
  И в момента американски войници убиват хора някъде по света а досега са избили милиони с измислените войни.Сега бог и природата създават равновесие.
 • 8 Създателят

  13 6 Отговор
  Природата ще коригира тази своя грешка наречена човек.
 • 9 Ттт

  16 3 Отговор
  Хората се откъсната от корените си, затова не знаят смъртта. Двете ми баби и единият дядо почнаха пред мен. Другият дядо преди да се родя? Майката на жена ми, моята майка, бащата на жена ми, моя баща почнаха в ръцете ми. Моят комшия изпрати родителите си в старчески дом. Когато и еторият почина, дойде, изчисти къщата и я обяви за продан. Той не знае смъртта.
 • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 12 Аспарух

  13 8 Отговор
  Факти,уважавам ви много-но не публикувайте подобни статии-това за добро утро ли е стига с тия психясвания,смърт,умирачки-уж сте по-друга медия! Откривате ,,топлата вода"! Та чак с подробности и анализи! Всеки ще умре!
 • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 14 Ивайло Дичев "срах в хоратаПомпаш"

  9 3 Отговор
  Опсихясваш хората, като се правиш на "умен" Знаеш ли писна им на хората от "книжни Умници, като теб" То не са Математици, Политолози, Антрополози, Кокални доктори и Професори, професори Измислени, доценти, асистенти, и всичко правят едно и също, ОПСИХЯСВАНЕ на народа, друго Не могат!!!! За да им бъде "напълнена Хранилката" !!!!!

  Коментиран от #16

 • 15 Дикме прав си, 9но има още други кръгове

  2 1 Отговор
  Които решават на кой колко и кога да получи от "държавната баница" НА моменти едни са Любимците, в друг момент други са на "върха!! Турболенция, на върха е много Ветровито!!
 • 16 Айде по стаите,че тръгва визитацията...

  2 2 Отговор

  До коментар #14 от "Ивайло Дичев "срах в хоратаПомпаш"":

  И главния се сърди като пациентите не са по леглата си...
 • 17 Хей терористи

  4 0 Отговор
  Ако я нямаше смъртта нямаше да има и живот.всъщност смъртта не съществува така както я разбира обикновеният профан осакатен от конвенционалната религия и образование.
 • 18 Смъртта не съществува

  6 2 Отговор
  Огледайте се около вас и ще разберете,че всичко "умира" за да се прероди отново. Просто ви плашат искат да ви ваксинират а какво точно искат да постигнат с ваксината не съм убеден но е нещо лошо за свободния човек.
 • 19 Мечът

  2 1 Отговор

  До коментар #1 от "Дънкан Маклауд":

  Ще остана само аз!!! Всички сте смъртни!
 • 20 Христо

  6 3 Отговор
  Младежи горещо ви съветвам да не се ваксинирате а ако се опитат да го направят кандила просто се разбунтувайте.
 • 21 Дед

  7 4 Отговор
  Не познавам нито болни от COVID нито умрели. Комшиятя го писаха позитивен и го затвориха под карантина без никакви симптоми. За мен това не е Болест.

 • 22 Явор

  7 2 Отговор
  Свободният човек, между смъртта и робството винаги избира смъртта.
 • 23 Митко

  3 6 Отговор
  Много точно написано, Жалко е, че много хора не могат да го асимилират и осмислят. Но те са щастливи в глупостта си.
 • 24 Верно ли

  7 0 Отговор
  Дрън дрън. Смъртта е част от всеки живот, последната част. Кви са тея дойчезелевски глупости. Аман от умиращи от скука драскачи.
 • 25 бокошкафа

  2 2 Отговор
  как да оставя шкафа и няколко вагона пачки с 500 евраци и и 100 кила злато бе ти добре ли си да мрат тия дето не получиха парите за тия 11 годин от моето царуване грешка последните 21 години от шлиффера ми милиционерски
 • 26 Провинцията

  3 1 Отговор

  До коментар #5 от "провинциалист от провинция Тракия":

  Има ли всъщност значение ,коя е Провинцията ,като ситуацията е една и съща, където и да отидеш???? Аз никога не бих останал в големия град , ако имам ,къде да отида на село!!! Големите градове на България е отвратително място за живот!
 • 27 ддд

  0 0 Отговор

  До коментар #6 от "name":

  Те са друга статистика.
 • 28 Матей

  3 1 Отговор
  Епидемията доби ЕКЗОТИЧНИ параметри,и щяха да са анекдотични,ако не бяха толкова трагични.Задача за Шерлок Холмс,търси се мистериозния вирус,фантазията на тия ,които го проповядват ,няма граници,задминават всяка ненаучна фантастика..Плам-пат си и нищо не можеш да им кажеш,можеш ли да спориш с телевизора,остава ти да ги кълнеш.Бъг в системата,толкова лесно проникна тоя вирус на мед-суеверието,значи цели 30 г . е бил разлаган обществения имунитет.Американците го направиха,цяла Евразия е поразена и скоро хората,побеснели,ще се хванат гуша за гуша.Другаде няма нищо,покой и блаженство,вкл. най-гъсто населените държави като Китай и Индия,К-19 по неизвестни причини се разпространява с"опустошителна "скорост именно в най-рядко населените страни.Ккак става тая работа,или е ачик да-ла-ве-ра?
 • 29 чоплинос

  2 0 Отговор

  До коментар #5 от "провинциалист от провинция Тракия":

  Собствената му глава е най провинциалната провинция. Дойчевелевски нищоработещ паразит с претенции,че има какво да каже и трябва да го четат, че и да му платят за глупостите.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.