7 Декември, 2020 19:00 7 845 63

Проф. Светлана Шаренкова: Защо НАТО ни връща в миналото?

  • светлана шаренкова-
  • нато-
  • коронавирус-
  • мерки

През последните 30 години България бавно, но системно се превръща в прифронтова държава на южния фланг на организацията

Проф. Светлана Шаренкова: Защо НАТО ни връща в миналото? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на проф. Светлана Шаренкова за "Епицентър"

За да оправдае съществуването си, през последните дни НАТО постига връх в антируското говорене и провокации, като иска нови военни бази на Изток и обявява Руската федерация за основен враг до 2030 г.!? В същото време „ястребите” от ЕС молят Атлантическия алианс да се активизира срещу Русия и Китай!?

През последните 30 години България бавно, но системно се превръща в прифронтова държава на южния фланг на НАТО.

И въпреки оправданията на Борисов и министър Захариева, на всички е ясно, че заради външната политика от типа „каквото каже началството“, водена от правителствата на ГЕРБ, един ден ще се събудим с чужди военни бази на българска територия.

На послушковците, които в момента управляват страната, ще напомним, че от Освобождението насам чужди военни бази в България никога не е имало. Нито, когато София е била съюзник на Хитлер и Мусолини, част от „оста Рим-Берлин-Токио”, нито по-време на участието ни във Варшавския военен договор и Съветския блок. Макар и широко известен, ще напомним факта, че дори немецът цар Борис отказа да изпрати български войници на Източния фронт и спазваше принципа „Винаги с Германия, но никога срещу Русия”. А причините за това са ясни на всеки нормален българин - многовековните отношения, които ни свързват с русите – православна вяра, азбука, цивилизационен модел, Освобождението, помощта за модернизацията и индустриализацията, многобройните човешки контакти. И затова българите искат дружба и сътрудничество, а не конфликти с Москва!

Изборът на яркия представител на „дълбоката“ държава 78- годишният Джо Байдън, който макар и доста изхабен от половин вековна работа в Сената и Белия дом, сякаш даде нови сили на всички русофоби да възобновят абсурдното си и конфронтационно говорене. Това е връщането към проекти от типа на „Три морета”, които под благовидните икономически мотиви, всъщност отново разделят обединена Европа, създават противопоставяне, напрежение, провокират конфликти и възраждат реториката от Студената война. Извиват ръцете на националните правителства, въпреки волята на народите и националните им интереси, за да ги вкарат в техните геополитически интриги и лични финансови игри!

А проблемите на многополюсния свят днес са коренно различни. Показаха го масовите бежански вълни към Европа и ислямският тероризъм, от които не са имунизирани нито САЩ, нито най-развитите европейски държави, нито Русия или Китай. А терорът няма да се преодолее с военни бази, или с принципа „всеки да се спасява поединично”, а с координацията и равноправното сътрудничество между Вашингтон, Брюксел, Берлин, Париж, Москва, Пекин. Колко ли мирни граждани трябва да загинат от терористични актове, за да разберат натовските чугунени глави, че работещо е партньорството, а не противопоставянето.

Другото предизвикателство, което буквално блокира съвременния свят, е свързано с COVID-19. И него ли ще борим с военни бази, F-16 и ядрени бомби? Вирусът не подбира жертвите си по националност, раса, политически и верски убеждения, не ги дели на бедни и богати.

Къде е България в тази турбулентна реалност!?

Ние нямаме място сред русофобските фронтови държави и националноотговорните партии са длъжни да се обединят около тази позиция, да не позволяват територията на суверенна България да бъде използвана за чужди интереси.

Да завършим стратегическите енергийни проекти, които днес освен всичко друго, са и спасителна антикризисна икономическа мярка за десетки хиляди българи. Идват избори и най-сетне трябва да изберем държавници и родолюбци, а не послушни слуги и мижитурки!


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 84 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кнаус 485

    133 24 Отговор
    Добра статия.....

    Коментиран от #33

  • 2 Майна

    137 29 Отговор
    ЖИВКОВ Е БИЛ ПОЛИТИК! АКО ИМАХМЕ ПОДОБНИ ПОЛИТИЦИ, БЪЛГАРИЯ НАИСТИНА ЩЕШЕ ДА Е...ШВЕЙЦАРИЯ

    Коментиран от #21, #60

  • 3 Ангела

    27 162 Отговор
    България е ЗАПАД! България е НАТО!

    Коментиран от #29, #54

  • 4 Behemoth

    38 14 Отговор
    Баце и Крали Марко двата героя на българите
    .....две Пунти Мари!

    Коментиран от #42

  • 5 Диагноза

    88 13 Отговор
    Пр0ст овчи народ. Продажни политици.
  • 6 КОНТРАТА

    68 10 Отговор
    ГРЕШКА, НЕ СЕ ПРЕВРЪЩА В ПРИФРОНТОВА АМИ СЕ ОПИТВАТ ДА Я ПРЕВЪРНАТ КРАДЛИВИТЕ бг ЕНИЧАРИ В ПРИФРОНТОВА!
  • 7 Sabaton

    80 10 Отговор
    Токсичните от ГЕРБ трябва да си ходят в най кратки срокове преди да са ни забъркали от слугинаж в някоя световна война от която ще страдаме пак ние!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Рашка с чашка

    74 7 Отговор
    Ако Байдън встъпи в длъжност задължително ще започне нови войни! Екипа му е почти същия като при Обама. Сега може да очакваме нови,, пролети", например в Молдова и Приднестовието, Беларус, Кавказ и Иран.
  • 10 Да направим

    79 14 Отговор
    Референдум за или против нато.
  • 11 мозъкбоза

    28 80 Отговор
    светлана шаренкова..да не е с руски произход случайно..шаренкова причини има много..даже и от страна на руската федерация..водят война в украйна..стрелят по протестиращи в беларус..молдова са се подкарали и те..туко що приключи една война в армения..сирия и целият близък изток са в руйни..и турция не е най-лоялният съюзник
    близкият нам регион пуши яко и ако си мислиш шаренкова че от РФ нямат голям принос за това не сте била жива през последните 10 години..

    Коментиран от #35

  • 12 Софиянец

    25 75 Отговор
    Шаренкова пиле шарено, отзад ли ти бърка НАТО?!

    Коментиран от #18

  • 13 мозъкбоза

    26 60 Отговор
    в уикипедия..много интересно ми стана..тя таз кифла е легален руски агент
  • 14 Само да си знаят!!!!

    66 11 Отговор
    Някой вкара ли ни във война, тези които са ни вкарали няма да си намерят място където да се скрият!
  • 15 Винету

    25 76 Отговор
    На тази не й стигат 45 години миризлив руски ботуш, иска още рубли в джоба.
  • 16 мозъкбоза

    25 57 Отговор
    и вие руснаците как си го представяте..ние ще стоим слаби
    за да сте спокойни вие така ли ?? я да отивате да се е-е
  • 17 Масачузетс

    55 10 Отговор
    Боко шантажажирания за да си запази милиардите в офшорките е готов да ни продаде сигурноста на краварите!
  • 18 БОЛШЕВИК

    51 14 Отговор

    До коментар #12 от "Софиянец":

    НАТО е умрел съюз и Макрон им го каза! Пътрво ще им спрът тока с токов удър ще изпържат далекопроводите после на тъмно майка им жална!

    Коментиран от #46

  • 19 Някой си

    33 8 Отговор
    Много добре казано!
    Правете любов, не войни!
  • 20 Някой си

    13 27 Отговор
    А тая Професорка бих я опънал с кеф!
    И е умна, и е красива!
    Жена на място!

    Коментиран от #34

  • 21 no name no face no number

    32 3 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Само не Швейцария ужасна е, по добре да си е България, но успешна и силна
  • 22 Бай Стойчо

    59 17 Отговор
    България трябва ясно да дефинира , и да посочи пред себе си - кои са нашите външни заплахи за сигурността ! И когато го направи , а това в момента не се прави , ще получим ясен отговор от какво имаме нужда.
    Ние не сме в НАТО да се пазим от Русия. Това е пропагандна мантра , внесена ни от вън. Армията ни я унищожиха и закърня , а територията ни е заета от военни на САЩ , които си гледат техните интереси. Интересите на САЩ са да парират Русия. Това не са интереси нито на мнозинството от европейските страни , членки на НАТО , нито на нашите български интереси. В момента НАТО пази България ,както вълкът пази агнето! Реалната ни заплаха за сигурността е Турция !!

    Коментиран от #32

  • 23 мозъкбоза

    16 8 Отговор
    никой народ не трябва да разчита на добри пожелания и намерения за сигурноста си..
    швейцария са по средата на европа могат да мобилизират 1 милион резервисти
    норвегия са с най-високият стандарт в европа служат наборници и мъже и жени..същата е работа с швеция
    ние българите живеем в нестабилен регион..понеже не можем да изкараме едни много милиарди за професионална армия ни е нужно да разчитаме на съюзи..който ви обяснява друго не ви мисли доброто
  • 24 ВСВотСАЩ

    61 8 Отговор
    Ние не сме държава а територия, протекторат, на САЩ, и имаме само задължения. Права нямаме никакви. Американците не са длъжни да ни казват нито какво правят, нито какво складират, нито нищо. Нито можем да ги разследваме или да ги изгоним. А и нищо не плащат за базите.

    В националната ни доктрина по отбрана черно на бяло е написано, че на нас не ни трябват въоръжени сили, защото нас НАТО ще ни пази. Ще ще....
    Когато един агресивен военен съюз умишлено се разширява до границите ти, почне да трупа оръжие и войски по тях, почне официално да те обявява за противник и започне всячески да те провокира, трябва да се замислиш. Но аз не мога да разбера българските безродни управници, дето превръщат територията ни в мишена.. Сигурно е приятно да избиваш комплекси срешу една ядрена сила, защото подлагаш на друга, но трябва да мислиш какво ще стане, ако играта загрубее. Тоя път няма да ни минат селските номера "ама, ние само администрирахме" и "ама, ние не сме изпращали войски на Източния фронт".
  • 25 мозъкбоза

    14 34 Отговор
    какво складирате ве ее ..никой нищо не складира
    те имат договор да не разполагат балистични оръжия от еди коя си черта в европа..искат ви слаби и наведени за да могат да сеят корупция и разруха ето това искат руснаците..ако искаха нещо повече нямаше да се държат обидно на всеки национален празник..страх ги е че изтърват положението на балканският полуостров и остават само азиатска глутница да се разбират по между си
  • 26 Елементарно

    19 11 Отговор
    Петата колона в действие
  • 27 !!!?

    19 35 Отговор
    Русофилски вой за старото време, когато България беше барутен погреб на Кремъл !!!?
  • 28 Ясно е

    24 6 Отговор
    Ние сме протекторат на ОСА, те казват Кой ще е на чело на протектората, по стара тяхна управленска тактика, обикновено това са силно зависими одиозни фигури - вижте грамите на Байърли, Макдугъл за Мутрата, вижте историята за Нуриега, и да така е най-лесно с продажници и психопати. Не ги интересува съдбата на туземците, да си се оправят сами важна е територията като плацдарм и каквото отмъкнат като пари, получават го веднага от продажниците на чело, като личен откуп.
  • 29 един от многото

    18 4 Отговор

    До коментар #3 от "Ангела":

    Ако под запад имаш предвид залез или западане си абсолютно прав. Иначе Запад си е географско понятие , и за да стигнеш до Западна Европа и САЩ можеш да го сториш и вървейки на изток.

    Коментиран от #45

  • 30 von rosen

    11 21 Отговор
    американците ако искат да нападат русия ще започнат с ядрени бомби и след половин час света няма да съществува..всичкото в момента е бой за сфери на влияние..пазари на оръжие и енергийни доставки..русия са през едно море разстояние..претенциите им да имат претенции какво правим ние на наша територия са буквално смешни
    по-добре да се замислят от сега какво ще правят след 10 години когато потреблението на петрол в европа и други развити страни ще намалее драстично..на тоз етап икономиката им е смешна и понеже се държат като васали със всички бивши съюзници на ссср..ето затова не ги уважавам..мислят си че са империя..но винаги са били едно огромно мъртво тяло забито в азия
  • 31 Нашата страна загуби

    25 6 Отговор
    в Студената война. Сега играем по свирката на големия победител. Тъжно, но факт. Ако не си бяхме разтурили държавата, сигурно можеше да сме по-малко услужливи.

    Коментиран от #43

  • 32 Баба Яга

    28 6 Отговор

    До коментар #22 от "Бай Стойчо":

    Защо ЕС не направи обща армия?Изглежда,че САЩ предимно финансират НАТО.За това ЕС слушка.САЩ изнасят икономическите си кризи извън границите си чрез военни действия отдавна.Воюват в държави,богати на природни ресурси.Така хем елиминират конкуренцията,хем оръжейните им магнати са доволни.А точно те определят кой ще бъде президент.
  • 33 Jacques Yves Moineau

    11 27 Отговор

    До коментар #1 от "Кнаус 485":

    многовековните отношения, които ни свързват с русите.....трябва да бъдат прекратени АSAP. Иначе няма оправия.
  • 34 Чвк вагнер

    4 11 Отговор

    До коментар #20 от "Някой си":

    Стига, бе толкова ли ти се таковат БАБИ,,, па били и те руски.... 😂😂😏😏
  • 35 Туци

    11 4 Отговор

    До коментар #11 от "мозъкбоза":

    Ти само глупости ли можеш да пишеш.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 мозъкбоза

    16 21 Отговор
    тъй е мишко
    величието на русия умря с екатерина велика
    ако си мислиш че са глупости уверявам те че още нищо не си видял
    и ако не сложиш на една маса с шаренкова ще я направя смешна
  • 38 мозъкбоза

    10 16 Отговор
    такива като нея знаеш ли как се наричат агенти за влияние
    не искам да почвам в ретроспекция как работят руснаците с агенти
    само ще спомена 2 случая..ким филби и проекта манхатън
    в бг за всеобщо нещастие имаме доста агенти даже и все още действащи политици и повярвай ми са много повече от американските
    ако си мислиш че тия хора работят в твой интерес си в голяма грешка..лекцията за комунистическат пропаганда и дезинформация и тя може да бъде доста дълга
    както виждаш в бг си имаме и от двете страни НПО-та така че никой не може да се оплаче че се държим враждебно

    Коментиран от #55

  • 39 кисинджър

    14 23 Отговор
    г-жа шаренкова да спи спокойно за 60 години още никой не е нападал страна от НАТО..но ако се случи тя никога няма да разбере

    Коментиран от #40

  • 40 Джордж Буш

    26 6 Отговор

    До коментар #39 от "кисинджър":

    А как да спят спокойно другите страни извън нато, когато в своята история от създаването си нато и сащ са нападали и избивали десетки други суверенни страни???
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Лика Прилика

    1 5 Отговор

    До коментар #4 от "Behemoth":

    Умна критика, харесват ми "героите"!
  • 43 ЧЪКЪР ЧЪКЪР

    6 17 Отговор

    До коментар #31 от "Нашата страна загуби":

    ТЕЛЕФОНИТЕ НИ ЩЯХА ДА СА ОЩЕ С ШАЙБИ. КАКТО И РУСКИТЕ.
  • 44 Казуар

    8 18 Отговор
    Другарке професорке, ти не знаеш ли, че Русия започна да напада съседите си.

    Коментиран от #56

  • 45 Политолог

    6 17 Отговор

    До коментар #29 от "един от многото":

    Мен пък нещо не ме кефи да се движа на изток...А и като гледам никой не го кефи😂
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 rambaldievskievich

    5 14 Отговор
    Пръдла с диагноза.
  • 48 Сова

    19 4 Отговор
    Една забележка към автора. Борис 3 ти е сазал: НЕ винаги с Германия (а не винаги с Германия) но никога с/у Русия. Ако искаме да сме добре с всички България трябва да напусне НАТО Това е един престъпен алианс който за да съществува винаги търси въображаем противник.
  • 49 Личност

    22 2 Отговор
    САЩ - Машина за смърт номер 1. Не знам кой е агресор в чугунените кратуни на нашите евроатлантици, ама от 1945 г. до ден днешен САШ са имали 75 военни интервенции. СССР-РУСИЯ е имала 6: Полша, Чехословакия, Афганистан, Сирия, Абхазия, Осетия
  • 50 сташни бъгове

    1 2 Отговор
    Спокойно хора не се впрягайте , както казват китайците да седнем на Дунава и да изчакаме плуващите вражи тела. А пато отдавна не става за нищо, организация от амбриажи които дрънкат прашки, при най малката възможност за нещо сериозно ще офейкат. По скоро проблем може да стане по погрешка в обтегната словесна война.
  • 51 Пенев

    4 6 Отговор
    Богатството на една държава е обратно пропорционално на зависимостта от Русия.

    Коментиран от #63

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Вирус

    7 2 Отговор
    Ако определени държави прекратят намесата си във вътрешните работи на другите,не окупират чужди територии и не изнасят пролетни революции няма да има и т.нар. тероризъм което си е вид партизанска война
  • 54 M.n

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ангела":

    Защо не се гръмна докато е време.Че после ще си в мириса американски трол
  • 55 Джон макеин

    3 3 Отговор

    До коментар #38 от "мозъкбоза":

    Пии си хапчетата , че ще те приберем пак
  • 56 Аре

    2 2 Отговор

    До коментар #44 от "Казуар":

    Тъй ли, а НАТОТО и САЩ ангелчета.
  • 57 Мислещ

    4 1 Отговор
    4 батареи С400 и енергийните потоци - + мислещи за народа управници = сполука !
  • 58 Разбирач

    5 0 Отговор
    Може също С-500 "Прометей" - кошмарът на всички видове балистични ракети!
  • 59 Димитров

    4 0 Отговор
    Чудесен анализ!Поздравления!Няма каво да се добави!
  • 60 Историк

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Живков имаше 45 години на разположение да ни направи Швейцария, но не можа за съжаление.

    Коментиран от #62

  • 61 безпартиен

    0 2 Отговор
    Професор?Ко?Не!
  • 62 SDF

    4 0 Отговор

    До коментар #60 от "Историк":

    А малко ли направи!Още не могат да го разрушат и доокрадат сегашните "демократчета "!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.