Last news in Fakti

7 Декември, 2020 14:43 8 491 30

Пир по време на коронавирус – пред ФАКТИ разказва потърпевш от нов телефонен тормоз

  • телефон-
  • бизнес

"Хората наистина трябва да са малко по-мнителни, по-предпазливи", каза Виолета

Пир по време на коронавирус – пред ФАКТИ разказва потърпевш от нов телефонен тормоз - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В продължение на цяла работна седмица майката на Виолета получава обаждания от човек, който се представя като служител на фирма Онлайн България ООД. Майката на Виолета има семеен бизнес – хранителен магазин. Обектът е отбелязан в Google Карти от 6 години, Виолета разказва как самата тя отбелязва и поставя данните на магазина там.

Виолета ни разказва как въпросният мъж се обажда се по няколко пъти на ден и казва, че е необходима определена сума, за да може обектът на остане в Google Карти, в противен случай щял да бъде изтрит. Обяснява, че сумата е нужна за поддръжка и оптимизация. Въпросната сума пък е 160 лева без ДДС, 190 лева с ДДС. Звъни по няколко пъти на ден и от различни телефони.

След седмица на обаждания към майката на Виолета, която е собственик на бизнеса, майката съвсем случайно споменава за обажданията пред дъщеря си. Виолета веднага се усеща, че става дума за нещо нередно, тъй като преди години тя сама е отбелязала магазина в приложението на google, знае, че това е безплатна услуга, знае, че през цялото това време никой не я е търсил за заплащане.

Разговаря с господина по телефона с идеята да получи данните на фирмата, която представлява. Уговарят сумата от 190 лева с ДДС да бъде преведена по банкова сметка. Първоначално господинът предлага сумата да бъде изпратен по куриер, но Виолета настоява да получи банковата сметка и останалите данни на фирмата първо, за да може да провери фирмата в търговския регистър, второ, за да може да се обърне към институциите с данните и трето, за да може да предупреди хората да внимават.

След разговора на Виолета и представителя на фирмата, която иска пари за поддръжка, господинът дори изпраща фактура за плащането на 190 лева. Тук идва интересен момент, защото фактурата е издадена към фирмата на майката на Виолета, която е закрита преди няколко години. Майка ѝ вече работи с нова фирма. Тоест фактурата е издадена към нефункционираща фирма.

Следва още един разговор, в който Виолета пита дали това е възможно – издаване на фактура за нефункционираща фирма. Тя казва, че може би в този момент господинът, с когото тя говори разбира, че няма да успее да получи парите, които иска.

“В крайна сметка просто не пожелах тези неща и му затворих телефона. Не сме се подлъгвали да изпращаме пари, но просто защото се усетихме. Майка ми каза, че една седмица ѝ звънят. При самото нейно обяснение ми се стори много странно. Първо, че можеш да отбележиш обект в Google Карти безплатно, второ, че от шест години я имам тази опция и досега никой не ме е потърсил за подобно нещо“, каза Виолета.

„Те ти звънят, те те тероризират буквално по пет, по шест пъти на ден от различни номера. Казват ти: „Какво става, решихте ли? Трябва бързо да се случи“, и ти казват директно сумата“, разказа още Виолета.

„Това не е практика от вчера и днес. Днес е Google, утре ще е с нещо друго – те просто си намират начин. Честно казано, не зная как може да се спре. Хората наистина трябва да са малко по-мнителни, по-предпазливи, защото когато кажеш на един човек, че трябва нещо да се случи бързо, той наистина в началото се панира. В първия момент си мислиш, че някой ти говори сериозно, но после си казваш: „Чакай, кой ще ми иска пари, пък и по телефона“. Не трябва да се реагира импулсивно. Не зная дали жалбата ми ще промени нещо, но си мисля, че това е мой граждански дълг – ние не сме се опарили, но други хора може и да се опарят“, каза Виолета пред ФАКТИ.

След последния разговор с мъжа по телефона, в който той разбира, че събеседничката му няма да изпрати пари, той спира да звъни. Обектът – магазин, на майката на Виолета все още е отбелязан в картите на Google и няма проблем с достъпването на данните или локацията му.

„Най-лошото е, че фирмата е легализирала и извършва такива услуги, но по нереден за мен начин“, каза още Виолета.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 33 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това се

    107 2 Отговор
    случва откакто източиха данните от НАП и Агенцията по вписванията.
  • 2 името

    39 2 Отговор
    м у тристан
  • 3 грешка

    49 1 Отговор
    базата данни на НАП и Агенцията по вписванията я източиха за сьбиране на данни за МП_тройки, кой колко има, не за друго.
    това е модерно в м утристан
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    45 2 Отговор
    мутри мрсни рекетьори
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    41 1 Отговор
    некачвайте нищо лично несподеляйте лични неща в нета дебнат хакери
  • 6 4м4еме3

    31 0 Отговор
    Нещо ми се види много елемнтарна тая схема. Фактурата добре, а как ще стане плащането ?! Нали ако някой се върже, все пак трябва някъде да нареди тия пари. А по банковата сметка ще изловят измамника. Някак си няма да е логично от Гугъл да дойдат на крака за плащане в кеш.

    Коментиран от #15

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    32 1 Отговор
    Колкото пасък на морето толкова риби на земята
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    25 6 Отговор
    да додат да изнудват МЕНЕ ас съм с 270 лева ПЕНЦИЯ какво са ми земат не ни стигат дори за храна ша са самоубия вече ми идва ГОСПОД да убие БОРИСОВ и ппгерб

    Коментиран от #9, #10, #13, #25

  • 9 Забелязъл.

    9 6 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Убий са или не си давай г*ъза безплатно както досега а му искай наем бедняк
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 baj huej

    7 13 Отговор
    и за какво е статията..... за хитрата виолетка....
    която не изпълни задължението си по закон - да съобщи за възможна измама
  • 13 ЛЪЖЕШ КОМУНЕ

    2 21 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ДА НЕ ВРЪЩАШ 50-ТЕ ЛЕВА ОТ БОЙКО? ВЕЧЕ НЯМА ТАКАВА ПЕНСИЯ - 270 ЛВ. ЗАБРАВЯШ ИНТЕГРАЦИОННИТЕ - 100 ЛВ. НАЛИ СИ С ИНСУЛТ? СТАНАХА 420!!!! 500 ЛВ. ЗА ОТОПЛЕНИЕ, НОСЯТ ТИ ХРАНА ОТ СОЦИАЛНИТЕ. АДЕ СТИГА ПЛАКА!

    Коментиран от #16, #18

  • 14 БАБА WC

    5 1 Отговор
    АПЪК НА МЕН МИ СЕ ОБАДИ КАПИТАН НИКОЛОВ ОТ МВР, ИСКА МИ 15 000 И СЪДЕЙСТВИЕ ЗА ДА ЗАЛОВИ ЕДНИ АЛО ИЗМАМНИЦИ?
  • 15 Антигерб

    17 1 Отговор

    До коментар #6 от "4м4еме3":

    въпросният мъж се обажда се по няколко пъти на ден и казва, че е необходима определена сума, за да може обектът на остане в Google Карти

    Ами тръгнал човекът да да лови шарани - плащането ще стане както плаща фирма на фирма - той си има законна фирма.

    Въпроса е че той лъже че трябват пари за да остане обектът отбелязан в Гугъл - ако някой се хване - пък във фактурата ще пише услуга "отбелязване в Гугъл" и всичко е законно - няма за какво да го хванат.

    Далавераджиите са много изобретателни - най-лесно се печели от човешката простотия и неграмотност.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Тъпо нали

    4 4 Отговор
    В Перник има концлагер за изтезания на хора ама това е дреболия!
  • 18 Кроманьонец

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "ЛЪЖЕШ КОМУНЕ":

    Извинете, вие олигофрен ли сте?
  • 19 Гарантирано от ГЕРБ

    15 4 Отговор
    Дебила, който е рекетирал майка и, Сто % е от Хунтата ГЕРБ!
  • 20 Дедуля

    21 0 Отговор
    Днес една ми звъня от ЕОС Матрикс и вика защо не си плащате вноската по кредитната карта. А аз кредитна карта нямам )))) ама тя продължава, защо, кога, защо, кога, защо... накрая ми писна и викам ми защото eбax майка ти и трябваше да и дам някой лев и не ми останаха за вноската ))))
  • 21 герберистан

    14 1 Отговор
    Потърпевшите е по-добре да се оплачат директно на гугъл, отколкото на нищоправците по нашите институции. Гугъл е американска фирма. Оттам като натиснат нашите продажни политици, калинките им по всякакви институции изведнъж стават много работливи и даже видими резултати започват да се виждат :)))
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Алоуууу

    10 0 Отговор
    ВИОЛЕТКА ДА НЕ ПИШЕ ДО ФАКТИ, А ДА ДАДЕ ИНФО ЗА ТАЗИ СЪЩЕСТВУВАЩА ФИРМА В НАП И В ПОЛИЦИЯТА!!!!!
  • 24 the Doll

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "мечо":

    извинявай,ти супер олигофрен ли си?! :)))
  • 25 Доволен

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    За да взимаш такава пенсия сигурно си бил охрана или портиер. Иди да работиш сега. Аз работих 10 години след пенсионирането и си увеличих пенсията с над 200лв. Не чакам държавата да ме оправи.

    Коментиран от #26, #30

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Българин

    4 0 Отговор
    Ало измами и със застрахователи. На мен ми се обади мъж представяйки се от Лев Инс и ми каза че изтича застраховката и понеже съм редовен и заради ковид 19 ще ми я изпрати по куриер у дома. Предложи ми отстъпка та 238, 61лв. А като проверих в упралението на Лев инс се оказа че застраховката ми е 212 лв и че договорът се подписва на място и не ползват куриери. ПАК АЛО ИЗМАМА.
  • 30 е х о

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Доволен":

    Тя , държавата те е оправила , но ти все още не знаеш ! Социалните вноски постъпват в Републиканският бюджет и оттам се разпределят парите за твоята и други пенсии ! Работил си още 10г. и мислиш , че си измамил системата и сам си се оправил ! НО , голямо НО , ти самият си измамил себе си ................ явно си наивен и непросветен самооправящ се !