Last news in Fakti

8 Декември, 2020 13:02 5 915 42

Проф. Асена Сербезова: Ваксините срещу COVID-19 ще са под условие

  • проф. асена сербезова-
  • асена сербезова-
  • ваксина-
  • ваксини

Подозренията към тях се засилват, защото темата не се комуникира правилно, заяви пред "Фрог нюз" председателят на Съюза на фармацевтите в България

Проф. Асена Сербезова: Ваксините срещу COVID-19 ще са под условие - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ваксините срещу COVID-19 ще са под условие. Подозренията към тях се засилват, защото темата не се комуникира правилно. Това каза пред "Фрог нюз" проф. Асена Сербезова, председател на Съюза на фармацевтите в България. Ето какво още допълни тя:

Г-жо Сербезова, ваксините срещу COVID-19 все още не са разрешени за употреба. Управляващите, обаче представиха план за прилагането им. Това означава ли, че ЕК е дала знак, че те ще бъдат одобрени?

Мисля, че е дала такъв знак. Знаем, че преговорите се водеха именно с ЕК. Продължава да ми се струва странна клаузата с отговорността – ето договорът с „Астра Зенека“ прехвърля отговорността, ако случайно има някаква нежелана лекарска реакция, от производителя към държавата, в която ваксината ще се използва. Както и вие отбелязахте, все още няма разрешение за употреба на ваксините, но са подадени такива заявления и са назначени няколко допълнителни срещи, за да се приключи оценката. Виждам, че за ваксината на „Янсен“ е отбелязано, че е започната процедура по разглеждане от 1 декември. „На „Пфайзер“ тя е стартирала на 6 октомври. За тях, обаче ще бъде под условие.

Какво означава това?

При нормални условия Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/, ако всичко е наред, първо дава разрешение за употреба в срок от 5 години. След като то се поднови, става безсрочно. Разрешенията под условие са за една година и това се прави, когато има непосредствена медицинска нужда, както е в случая, а няма много резултати. Така се процедира при случаи, при които трябва да се избърза. Така, че ваксината на „Пфайзер“ ще бъде под условие. При тях процедурата на одобрение е достигнала втория етап – преглежда се документацията. Обикновено тази процедура може да се проточи 7 месеца, като в нея се включват качество и безопасност. Сега компаниите подават документи, каквито имат в момента. За ваксините на „Астра Зенека“ процедурата е още в първата ѝ част. Но можем да обобщим, че към момента всички ваксини, които са 4 на брой на „Янсен“, „Пфайзер“, „Астра Зенека“ и „Модерна“ ги преглеждат, но нито една не е приключила. В най-напреднала фаза е процедурата по отношение на ваксината на „Пфайзер“.

Има ли още стъпки, които трябва да се извървят?

След това излиза доклад на Комитета по лекарствените продукти и те предлагат на ЕК да издаде разрешение за употреба. Най-вероятно всички ваксини ще бъдат под условие, след като се издаде разрешение от ЕК. Това означава, че ваксините стават валидни във всички европейски държави, включително и България.

Много хора гледат със съмнение към ваксините, заради факта, че са безплатни.

Ако ваксината трябваше да се плаща, бе необходимо да се мине през още един етап– регистриране на цена. Това щеше много да усложни нещата в интерес на истината, защото за да бъде включена в позитивния лекарствен списък има условия да бъде реимбурсирана в еди колко си държани. Наистина щеше да е трудно. Тук са взели правилното решение - ваксината да се разпространява безплатно, защото реално ще се прескочат още 6 месеца закъснение. Хората са подозрителни, защото въпросите, свързани с ваксините не се комуникират правилно. Тук е и ролята на съответните институции, които могат да подскажат как да се представят ваксините и тяхното прилагане. Има неща, за които може да се отправят упреци на тази тема, но има и такива, които са добри. Просто нещата не успяват да се изговорят. Вярно е, че българинът, като му дадеш нещо безплатно, веднага става подозрителен. Държавата обаче е решила, че в случая става дума за обществен интерес. И второ - прескачат се всички нива на цена и регистрация. Реално се дава зелен коридор за прилагане на тази ваксина. Предполагам, че цените за ваксините са договорени с ЕК. Това е добре за компаниите, защото ще продават на една и съща цена в целия ЕС.

Фирмите много бързо бяха готови с ваксина. Имате ли подозрения, че изпитанията ѝ са започнали много по-рано, преди дори да бъде обявена пандемията?

Естествено. На моите студенти преподавам, че един процес на изпитания на ваксините отнема от 10 до 15 години. А производственият процес може да отнеме до 1 година. Фирмите твърдят, че са работили по стари версии на този вирус. Но не мога да кажа откъде са знаели, че ще има пандемия.

Това не засилва ли още повече конспиративните теории?

Самият факт, че 35 компании се хвърлиха да разработват ваксини и получиха толкова пари също ми е странно. Колко фирми произвеждат противогрипна ваксина - малко са. Традиционно във ваксините има утвърдени компании, докато тук се втурна „куцо и сакато“, може би за да се усвоят едни средства .

А българската ваксина също ли трябва да премине през процедурата на ЕМА?

Абсолютно задължително е. Трябва да се подготви огромна документация за там. Ситуацията е необичайна. И когато не се комуникира по правилния начин, подозренията се засилват. Нямам съмнения, че ЕМА ще направи балансирана оценка. Те няма да направят компромис с качество и ефикасност. Но когато обучавам студентите казвам, че продуктът се разрешава за употреба, защото е било благоприятно съотношението риск-качество, съгласно данните към момента на неговото разрешаване.

Интервю на Катя Илиева


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айде нова звезда

    41 17 Отговор
    Не съм подозирал колко професори имаме....ясно защо ни е такава цялата работа...

    Коментиран от #11, #12

  • 2 Същинската част на цирка с ковето

    37 1 Отговор
    Започва сега😂😂😂😂😂до сега беше овертюрата😂😂😂

    Коментиран от #14

  • 3 Нито един

    43 1 Отговор
    производител на ваксини няма да даде гаранция.
  • 4 честен ционист

    20 2 Отговор
    Самоубийството е най-бързия път за Казана.
  • 5 Ай стига ве

    48 1 Отговор
    До вчера не знаеха какъв е този вирус, а днес хоп ваксината готова.
  • 6 бахо

    34 5 Отговор
    На такива като теб трябва да ви набият ваксина в мозъците,да ви поогъне малко сивото вещество,че е право кат черво.Я професорке,кажете моля,защо докторите не искат да си слагат васкината?Защо има условие,че слагаш си я,ама на собствена отговорност-ако нещо ти стане,ще получиш среден пръст и няма кого да осъдиш?Кажете ми,професоре?Напрвао си забийте ваксината в задния двор,може пък да ви поникне бор!
  • 7 Българка

    42 2 Отговор
    След като производителите на ваксините прехвърлят отговорността от странични ефекти на собствените си ваксини към държават, в която се поставят или ваксинирането е "под условие", как обикновените хора да се доверят за безопастността им. Не е спазен нормалния срок за изпитване, различните групи, върху които са пробвани ваксините и няма последващо проследяване в нормални срокове, КОЙ НОСИ ОТГОВОРНОСТ за ефекта от ваксинирането на отделния човек? Не е ли по-скоро търговски, а не здравен интересът?
  • 8 Мнение

    47 2 Отговор
    Не, благодаря!!! Нетествана ваксина си я прилагайте на вас и вашите близки!!!
    От това по-голямо доказателство, че някои уж конспирации, са си чистата истина, здраве му кажи!!!!
    Защо не покажете колко пари са натрупали PCR производителите и колко се очаква да натрупат производителите на ваксини???????
    Дори за толкова сериозно заболяване като хепатит, ваксината не е задължителна, а е по желание!!!!! А тук ни обясняват денем и нощем колко важна била, нищо, че хората умират по стълцищата от други заболявания!!!!!!!
    По-гнусна и античовешка пропаганда от тая с Конида, отдавна не е имало!!!!
  • 9 1234

    8 12 Отговор
    Както винаги герб не мислят и 5 дни напред! А именно като почнатбда влизат масово ограничения за какво ли не ако не си ваксиниран не летиш или не влизаш някъде ко прайм? А да ще ходим за удостоверение някъде.... Вместо единен ел. Регистър с име дта кой и с какво те е ваксинирал, говоря за държавните ваксини
  • 10 3333

    25 2 Отговор
    Кой ще поеме отговорността за риск- качество?Какво ще стане, ако ваксините заради бързата изменчивост на корона вируса се окажат безполезни и вредни? Кой ще понесе отговорността, ако има странични ефекти? Дайте най-напред отговор на тези въпроси! За сега никой не маже да отговори на въпроса , че набързо направените ваксини с цел усвояване на пари и без клинични тестове на всички възрастови групи са на сто процента безопасни. За това най- напред се ваксинирайте вие!
  • 11 Рошко

    10 13 Отговор

    До коментар #1 от "Айде нова звезда":

    Тъз професорка са я новоизлюпили щото е малко убава, та повече хора да се хванат на въдицата да се чипират
  • 12 Старлейтър

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Айде нова звезда":

    Ти си толкова далече от звездите, че можеш само да ги гледаш. Не че виждаш или разбираш нещо, де...
  • 13 ПКП

    5 12 Отговор
    КОГАТО ЧОВЕК НЯМА КАКВО ДА КАЖЕ ПО-ДОБРЕ Е ДА СИ МЪЛЧИ. ЯВНО ТРЯБВА МНОГО ВРЕМЕ ЗА НЯКОИ ПРУФЕСОРКИ ЗА ДА ГО РАЗБЕРАТ..
  • 14 Балкански

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Същинската част на цирка с ковето":

    "Овертюрата" говори само кой клас си имал намерение да завършиш
  • 15 Владимир Кънчев

    20 4 Отговор
    Разкошна жена - хубавица! А колко е курназ - никой не може да каже! Тя е за началник на РЗИ и още каквото Ви дойде на ум.Не цепи басма на никого - за товя не я харесват! Дори и боко и яде попарата! Браво Асена, Браво професорке! Живот ,здраве и щастие за Вас.

    Коментиран от #21

  • 16 ТаУмВзе

    9 2 Отговор
    Тровете ни информирано! Менгеле е лаик пред геноцидът на герберастията.
  • 17 Да се знае

    5 1 Отговор
    Напишете: Керри Мадей, Човекът, версия 2, и четете!
  • 18 Ники

    9 0 Отговор
    Обедняват ни че вируса е непознат , нямат никаква идея защо децата не боледуват , но пък има ваксина.
  • 19 Матей

    10 0 Отговор
    Изтребиха домашните животни с разни измислени зарази,сега и хората ли?Може да изглежда кощунствена мисъл,но за нормални хора,а за ония сатанисти,които управляват света може да е съвсем в реда на нещата.Юрнаха се да произвеждат ваксини,всичко друго зарязаха,последен трясък на фармакопейската мода.
  • 20 Диамантената ръка

    3 4 Отговор
    Ваксинирането не е задължително първо и второ, както никой не иска да я слага, само чакайте лятото да видите българина как ще се избие да си сложи такава, щото не го пускат гърците на море... А иначе, разработки за ковид ваксини има от повече от 10г.
  • 21 Грешиш

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Владимир Кънчев":

    ТАЗИ ВЪОБЩЕ НЕ Е НАЧАЛНИК НА РЗИ.
  • 22 Обективно

    2 7 Отговор
    ВАКСИНАТА НА ПФАЙЗЕР Е НАЙ- БЕЗОПАСНА, ЗАЩОТО СЪДЪРЖА САМО ЧАСТ ОТ РНК НА ВИРУСА, НЕ СЪДЪРЖА УБИТ ИЛИ АТЕНЮИРАН ЦЯЛ ВИУС КАКТО Е ПРИ РУСКАТА ВАКСИНА, ТАКА ЧЕ НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СЕ РАЗБОЛЕЕ ОТ ВАКСИНАЦИЯТА НА ПФАЙЗЕР. Следете ваксинацията в Англия!!!

    Коментиран от #30, #31

  • 23 аеа

    5 0 Отговор
    И нищо не се казва са руската ваксина. Защо? Унгария ще се ползма руска ваксина, Франция е в преговари, Меркел също се интерисува от нея. А ние само американска.
  • 24 Истината

    6 0 Отговор
    Тaкa нaрeчeнaтa РНК Вaкcинa c-у Кoвид гaрaнтирaнo причинявa бeзплoдиe /при мъжeтe 97%, a при жeнитe 47%/-Същото се получава и при преболедуване от заушка , ocвeн тoвa пoврeждa мoзъкa тaкa, чe чoвeк нe мoжe дa миcли зaдълбoчeнo, тe тoвa e. Нa бъдeщитe вaкcинирaни ЧECТИТO.
  • 25 БРЦК

    2 0 Отговор
    Незнам какво умуваме . Всичко съшито с бели конци.
  • 26 ДОЛНИ КРАДЦИ

    1 0 Отговор
    ЦАР КИРО И ТОЙ ЛИ ЩЕ ЗАБЪРКА ВАКСИНА -- И БОЙКО И СТАНИШЕВ ЩЕ Я КУПЯТ , НАЛИ Е ЗА НАРОДА ДЕТО ГИ МРАЗИ И ДВАМАТА КРАДЦИ !
  • 27 ДЖОБЕН ТЕНИС

    2 0 Отговор
    АЗ СЪМ ВАКСИНИРАН ЗА ЗАУШКА И ИМАМ БАЯ ДЕЦА , НО НИКОЙ НЕ ЗНАЕ ОТ КОЙ СА , ОСВЕН НА БОЙКО НАЧАЛНИКА ! КВИТО СА НИ ПРОСТИ УПРАВЛЯВАЩИТЕ , ДЕТО БОЖИДАР ДИМИТРОВ ГИ ОКЪПА С ФЕКАЛНА ВОДА , ПРЕДСТАВЯМ СИ КОЛКО ПЪТИ ЩЕ НИ ВАКСИНИРАТ И ЗА КАКВО ЛИ НЕ ДОКАТО ОСТАНАТ САМО УПРАВЛЯВАЩИТЕ ЗА ДА СЕ САМОИЗЯДАТ И ТЕ ТЪПАНАРИТЕ !
  • 28 БОКО ЛЪЖЕЦА

    1 2 Отговор
    ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ЩЕ СЕ ВАКСИНИРАТ , НАЛИ Е НА АВАНТА !
  • 29 GMO

    7 0 Отговор
    ГМO вaкcинa, бeз зacтрaхoвкa и oбeзщeтeния - при cкaчaнe oт caмoлeт бeз пaрaшут - шaнca ви e пo гoлям.Aкo cтaнeтe инвaлид oт вaкcинaтa Пфaизeр,нямaтe прaвo дa cъдитe Никoй.Oт Мoдeрнa cъщo...Oт тук трябвa дa зaпoчнe дa ви биe кaмбaнaтa в глaвaтa.Кaк зaщo и зa кaквo.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Божидар Димитров почерпи"първенците"

    0 0 Отговор
    Със Светтена вода?? Успя приживе да се изгаври с" Политика" начело на Държавата!!
  • 36 Асена, ти си профи фармацевт! Ще има

    0 0 Отговор
    Ваксини и ваксини, в това никой не се съмнява! . Едните с гаранция за качество?? И такива за Просто смъртните?? Асена!!!!!?????
  • 37 Уважавам е

    2 0 Отговор
    Защото имаше смелост да им скочи директно преди време.Но защото съм българин,със нашенското мислене,имам контра- въпрос.. Същата позиция ли щеше да защитава,ако фармацевтите участваха в схемата за разпространение.Незсвисимо дали 100 % заплащане от НЗОК. Доста се съмнявам.Сега са встрани от баницата.Гледат я през прозореца- отвън.Ако ваксините минаваха през тях,друго щяха да говорят.Тук има и друга,завоалирана цел.Ако предположим,че настъпи масово ваксиниране,само месец след финалните имунизации, оборотите от лекарства,антибиотици, цяла огромна гама,ще се срине драстично.. Желязна логика..Ваксиниран съм,какви хапчета,имуностимуланти и антибиотици? За чии са ми.
  • 38 Просветен илюминат

    1 0 Отговор
    Забележете какво се изпуска в тези дискусии?
    Има едни хора,които не разбират от проблемите,но имат властта да вземат решения и съответно да бъдат водени от къде и как идват парите защото работят за пари,а големите играчи на пазара фармацевтичните компании съответно си играят с държавите като им налагат и казват кое е добро за здравето на народа и да се разбира това добре за тяхната дейност.
    Замислете се вие на кого се доверявате и защо?
    Сега видяхте ли какво отношение и лечение получавате като си плащате здравни осигуровки?
  • 39 Брей в

    1 0 Отговор
    нашата мила родина имало много "лекари" ясновидци. Брейй. Вместо да си гледат болните, те се изявяват по медиите като звезди. Не вярвам на ваксините, защото нашите управляващи трябваше да я изследват, да видят какво има в нея и ако мислеха за българите да им кажат честно - добра, не е добра.! За какво са тези от БАН??

    Коментиран от #42

  • 40 Един

    0 0 Отговор
    Условието е: "Ваксината е такава каквато е, производителя не носи никаква материална или морална отговорност от ефектите след прилагането и"!
  • 41 Всичкоелъжа

    0 0 Отговор
    Ако човек има лошия навик да гледа новините по някои медии ще остане с грешното впечатление, че хората са се засилили да се ваксинират и едва ли не трябва да бърза ако иска и той да го направи, че да има и за него. Яка промивка на мозъци, но ако си бил достатъчно умен да не спазваш социална дистанция и да комуникираш с достатъчно хора ще знаеш, че може бе 1 на 100 е толкова психясал, че да иска да се ваксинира.
  • 42 Отговор

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Брей в":

    Е как защо - тия от БАН бяха да излязат по телевизията пияни-заляни и да кажат поръчково едни изчисления за заразени, да си изкажат платеното мнение, което даже не е тяхно. И в края на краищата единствената им работа беше да вземат едни пари като всички на държавна работа.