Last news in Fakti

9 Декември, 2020 08:02 5 038 20

Адв. Екимджиев пред ФАКТИ: Сегашният статус на главния прокурор може да бъде сравнен със статуса на ранните монарси

  • михаил екимджиев-
  • адвокат-
  • прокурор-
  • главен прокурор-
  • законопроект-
  • конституция-
  • венецианска комисия

"Смятам, че никой разумен човек не трябва да възприема сериозно този законопроект, както не би трябвало да възприема сериозно законопроекта за нова Конституция", каза адвокат Михаил Екимджиев

Адв. Екимджиев пред ФАКТИ: Сегашният статус на главния прокурор може да бъде сравнен със статуса на ранните монарси - 1
Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 3 декември депутати от парламентарните групи на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ внесоха Законопроект за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, като допълненията предлагат създаване на фигура на прокурор, който да разследва главния прокурор. В законопроекта се предвижда този прокурор, разследващ главния прокурор да има мандат от 7 години и да бъде избиран с обикновено мнозинство от Пленума на Висшия съдебен съвет.

От ФАКТИ се свързахме с адвокат Михаил Екимджиев, за да говорим за това предложение.

„Смятам, че никой разумен човек не трябва да възприема сериозно този законопроект, както не би трябвало да възприема сериозно законопроекта за нова Конституция. Това го твърдях от първата минута, в която прочетох идеята на ГЕРБ за нова Конституция, същото казвам и сега. Идеята е да се създаде една заблуда, една имитация в хората, че има добри намерения да се изпълнят препоръките и на Европейския съд по правата на човека, и на Венецианската комисия и най-сетне тази демонична фигура на главния прокурор да бъде озаптена, да бъде вкарана в някакви приемливи за правовата държава рамки на юридически контрол, на ограничения на правомощията му. Сегашният статус на главния прокурор може да бъде сравнен със статуса на ранните монарси преди Магна харта от 1215 година заради това, че тях закон просто не ги лови“, каза адвокат Екимджиев.

„Практически главният прокурор е ненаказуем, защото никой не може да го разследва. В тази връзка поне за трети път правителството иска становището на Венецианската комисия, която е един консултативен орган към Съвета на Европа, не към Европейския съюз, от най-реномираните конституционалисти в Европа. За трети път Венецианската комисия дава своите препоръки. Като избягаме от детайлите, те се свеждат до това – и формално-юридически, и фактически, този магистрат, който ще разследва главния прокурор трябва да бъде абсолютно независим от него“, каза още той.

„Какво се опитват да направят нашите андрешковци и байганьовци – първо, сезираха нашия Конституционен съд и той им даде един формално-логически верен отговор: че ако се намери някой юначен прокурор, който да си позволи да разследва Гешев, Гешев не би трябвало да може да му разпорежда директно какво да прави във воденото срещу него самия разследване. Формално-юридически това е така, има такъв принцип. Само, че Конституционният съд даде един абстрактен отговор и аз не го укорявам, това е неговата роля. Той трябва да прецени съвместимостта с Конституцията, с този принцип, че никой не може да бъде господар на воденото срещу него наказателно производство, на обвинението срещу себе си.

Тоест ако някой героичен или суициден прокурор реши да разследва Гешев, Гешев не би могъл да отмени постановлението му за привличане като обвиняем, постановлението му, с което той квалифицира престъплението. Но кой ще бъде този прокурор, след като Гешев на следващия ден, в следващия миг може да го командирова – например ако е софийски прокурор, в следващия миг той може да се окаже командирован в Момчилград или в Генерал Тошево. Главният прокурор освен да командирова може да инициира и дисциплинарни производства. Срещу съответния прокурор моментално ще се намери някоя забавена преписка или пък проявена некомпетентност дори в самото дело, заведено срещу главния прокурор. Тогава Прокурорската колегия ще му спретне дисциплинарно производство.

Точно тук е парадоксът и абсурдът в новата законодателна идея. Точно Прокурорската колегия, която е ръководена от главния прокурор и в която са шест прокурори, следователи, пряко подчинени и процесуално, и административно, и дисциплинарно на главния прокурор, само те ще могат да предлагат тази фигура. Очевидно, че това е опорочен механизъм. Очевидно за сетен път се печели време. Както се чуваше гласът на Бойко Борисов от онзи запис, в който говори с Цацаров и Гешев и обясняваше как се прави на прост пред европейските лидери, те му вярват и номерът му минава, очевидно тази негова индивидуална простотия сега трябва да се институционализира и да се експонира като простотия от името на българското правителство, което ще предложи този законопроект.

Разбира се, Венецианската комисия за сетен път ще го отхвърли, а преди Венецианската комисия аз съм сигурен, че ще се намери някой разумен правен субект, който да сезира Конституционния съд. Такива правни субекти, които имат право да сезират Конституционния съд са пет – председателите на върховните съдилища, президента, омбудсмана, Висшия адвокатски съвет и 1/5 от народните представители. Ще се намери някой, който да сезира Конституционния съд и той ще установи, че съгласно член 126, алинея втора от Конституцията, всички прокурори са подчинени на главния прокурор и той може да упражнява методическо ръководство и контрол за законност на дейността на всички прокурори“, каза още адвокат Михаил Екимджиев.

„Това ядро от тези шест прокурори от прокурорската квота на Висшия съдебен съвет, които ще излъчват този магистрат, който би трябвало да е абсолютно независим от главния прокурор, ще са пряко дисциплинарно подчинени на Гешев. Това е един нонсенс и са очевидни целите му. Няма да мине. Печели се някакво време – вероятно на министъра на правосъдието му трябва навреме да обясни в някой свой отчетен доклад било пред Европейския съюз, било пред Съвета на Европа, че нещо се прави по темата. Тук е въпросът, че това нещо е абсолютен юридически боклук. Никой юрист – особено юрист, който е запознат с наказателно-правната материя и с темата за недосегаемостта на главния прокурор, не би възприел насериозно този пореден абсолютно негоден опит да се имитира добра воля за нормализиране и европеизиране на статуса на главния прокурор“, категоричен беше адвокат Екимджиев.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    38 7 Отговор
    Гешеф е позор!Оставка и ЗАТВОР! Довечера в 18 30 пред Съдебната палата.

    Коментиран от #2

  • 2 Историчка

    11 40 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    А защо при Татарчев и особено при Филчев всичко беше наред? - Защото си го избра Костов. А сега, когато Гешев предяви обвинения срещу Прокопиевци и другите олигарси, антибълграските НПО се активизираха!

    Коментиран от #4, #14

  • 3 истина е

    22 2 Отговор
    Мижи да те лъжем !!Няма магистрат в държавата ни ,да не е за затвора !!
  • 4 Последния Софиянец

    25 5 Отговор

    До коментар #2 от "Историчка":

    Цяло лято на стената на Партийния дом прожектирахме филми за далаверите на Главните прокурори на Прехода.Да си гледала!

    Коментиран от #6

  • 5 Фен

    7 21 Отговор
    А защо тоз господин, не разкаже за мрежата от сороски НПО, "журналисти", "политолози", "социолози", които копка по копка се опитват да катурнат страната? ААА, да, защото е един от тях! Хубавото е, че колкото повече напъват, толкова повече изпъкват и стават видими за повече хора! Успех!

    Коментиран от #13

  • 6 Историчка

    9 19 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    А за финансирането на антибългарските НПО и особено на Прокопиевските нещо дали прожектирахте, че не съм присъствала нито на прожекциите, нито на диващините по улиците и особено на спирането на метрото от адвокат Минчо Спасов и енергетика съветникн на Радев - Еленко Божков. Ама Лозан Пановия съд и неговите гнини ябълки ще ги оправдаят, то това е ясно ....

    Коментиран от #7, #16

  • 7 Фен

    4 19 Отговор

    До коментар #6 от "Историчка":

    Къде го търсиш "софиянчето", на него от висене по площадите, само революционни залпове са му останали в главата.
  • 8 Аве Адолф

    6 12 Отговор
    В последно време зачестиха нещастните адвокатчета , които всячески се опитват да си правят вятър , та чак се напъват до оцапване на бельото .......
  • 9 😃АНАЛлизатор😂

    8 9 Отговор
    В момента в който му секнат далаверките с НПО-тата, ще запее друга песен.
  • 10 Българка

    16 1 Отговор
    Законопроектът за контролиращ главния прокурор единствено цели, ако мине, да бетонира статуквото и неконтролируемостта на прокурора. Това е най-важният защитник на мафията. Този законопроект, както и проектът за "нова конституция" са гавра с народа и законността
  • 11 Знаете ли за какво става въпрос

    7 1 Отговор
    Холокост в Перник или как Гешев заповядва изтезания и убийства в миньорският град срещу неудобните!май не
  • 12 Антимафия

    10 3 Отговор
    Добре е, че все още има , доблестни Адвокати, като г-н Екимджиев да осветлят юридическата тъмница , та и ние смъртните да се научим на правосъдие!
    Той ли е единствения адвокат , който може да изложи собственото си становище , относно Корумпираните прокурори и съдии или има и други българи ,които искат България да не е един тъмен и затворен "Доган Сарай"?
    Дали смеят, да се покажат???
  • 13 Предприемач

    12 2 Отговор

    До коментар #5 от "Фен":

    Такива кото теб, отдавна катурнаха страната , та за това ходим в Страсбург, да търсим правосъдие???
    Екимджиев е адвокат , със имидж и тежест в правосъдието.
    Тук ми става ясно, че не си опирал до неговите услуги, което означава , че не си ял дърВото ,на "Прокуратурата на Гешев"?
    Твоите" Соросоди" , ги пращай при Бойко Борисов, той отговаря за Европейската принадлежност на Правосъдната система в България.
  • 14 Антимафия

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Историчка":

    Никога, нищо не ни е било наред, не се заблуждавай!
    Чисто и просто Организираната престъпност ,минава през различни периоди на развитие ,и ниво на публична разобличеност.
    Когато престъпността, обхване всички институции ,относно ред и правосъдие , както е в момента, то излизат въшките на челото и акат най-безообразно!
    Това, което виждаме в момента в България е мафията в държавата в най-съвършенната си фаза на Апогей.
    Нагло, мачкаш наред и да става каквото ще!
    Последствията ще се плащат от всики ние, които "гледаме и мълчим"!
  • 15 А нещо

    1 1 Отговор
    За путин и неговата позиция да споделиш?!
  • 16 Шопо

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Историчка":

    ИстОричка или истЕричка? Май е второто...
  • 17 Случайност?

    0 0 Отговор
    Пагубно е да дадеш власт в ръцете на глупак!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Наблюдател

    0 0 Отговор
    "Разумен човек" е 1 а корумпиран нещо друго! Същността на тази пиеса имитация на дейност "Създаване на Независим /уж/прокурор с право да разследва Главния" е че се разиграва от най-корумпираната структура! Съответно резултата е предизвестен. Тази "развалена плоча" всъщонст я въртят за пред Веницианската комисия която очевидно попива безотказано и без санкции всякакви шашми!
  • 20 Държавата ние в Тинята на ЕС основно

    1 0 Отговор
    За две неща:1 НЕ работеща и много корумпирана Съдебна система!!!! 2) ролята на Кукловодите от ДС. За. формиране на модела на развитие на държавата и създаване на Политически Елит по техен модел и Контрол!!!