Last news in Fakti

9 Декември, 2020 11:02 6 356 33

Георги Пинелов пред ФАКТИ: За 41 години съзнателен живот, такива диги не помня да са били издигани в Созопол

  • созопол-
  • дига-
  • плаж-
  • багер-
  • георги пинелов

"Заливът на Централния плаж е сравнително затворен и няма нужда от такива т.нар. "брегоукрепителни съоръжения", смята Пинелов

Георги Пинелов пред ФАКТИ: За 41 години съзнателен живот, такива диги не помня да са били издигани в Созопол - 1
През 2019 г. дигата на Централния плаж в Созопол беше премахната, а концесионерът беше глобен. Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като през ноември жители на Созопол протестираха срещу изграждането на предпазни диги на Централния плаж в града от концесионера на плажа, в последните дни сигналите за присъствие на багер на Централния плаж и за неговата дейност там продължават.

Последва писмо на концесионера на Централния плаж в Созопол - дружеството "Aутo Фaктoр" EOOД, до медиите като отговор на репортаж от cутрeшния блoк нa bTV. В репортажа ce твърди, чe бaгeр прoдължaвa дa кoпae на Централния плаж в Созопол.

„Кaтeгoричнo нe oтгoвaрят нa иcтинaтa cпoдeлeнитe oт мecтни житeли oпaceния, чe ce уврeждa плaжнaтa ивицa. Зa пoрeдeн път зaявявaмe, чe oт мoрeтo нe ce изгрeбвa пяcък и нe ce изгрaждaт зaщитни диги. Нa плaжa ce извършвaт eдинcтвeнo зaщитни дeйнocти пo мeтoдa "кoнтрaбoрд", кoитo цeлят дa зaпaзят цeлocттa нa пяcъчнaтa ивицa и дa ce прeдoтврaти oтнeмaнeтo ѝ oт бурнитe вълни прeз зимaтa“, пише в писмото.

От ФАКТИ се свързахме с председателя на Общинския съвет на Созопол Георги Пинелов, за да говорим по казуса с присъствието на багер на Централния плаж в града и неговата дейност там, а също и за развитието на града, за необходимите промени в управлението му.

„Твърдо на страната на съгражданите ми съм и ги подкрепям, така, както беше и миналата година, по същото време. За 41 години съзнателен живот, такива диги не помня да са били издигани. Заливът на Централния плаж е сравнително затворен и няма нужда от такива т.нар. "брегоукрепителни съоръжения". От друга страна, са неоспорими и фактите, че новия концесионер преобрази плажа, като цяло. Той е по-чист, осветен и подреден”, коментира Пинелов.

На въпроса как си обяснява присъствието на багерите на плажа, Пинелов отговори: „Доколкото разбирам от моите съграждани, медиите и от държавни органи, присъствието на багер на градския плаж е недопустимо, както и дейността му. Убеден съм, че както созополчани, така и концесионера искаме една красива пясъчна ивица. Разминаванията са в начините и средствата за постигането на тази цел“.

„Дали да бъдат предприети последващи проверки, би трябвало да кажат съответните държавни институции, като Басейнова дирекция, РИОСВ и Министерство на туризма. Редно е един път завинаги да се регламентират или забранят такъв тип диги“, каза още председателят на Общинския съвет в Созопол.

„От една година община Созопол е с ново управление. Мисля, че поетата посока за развитие е правилна. Много неща трябва да се променят. Основния приоритет е изправянето на община Созопол на крака, вследствие на завареното ѝ влошено финансово състояние. Съвсем резонно развитието на Созопол е било свързвано с летния морски туризъм. Наред с красивите плажове и чистото море, Община Созопол предлага изключителна история и археологически паметници, добре развита леглова база и прилична инфраструктура. Трябва да полагаме още усилия по утвърждаването ни като още по-модерна, привлекателна и предпочитана туристическа дестинация.

В Созопол и Черноморец се развива и рибарството. Макар и в по-малък мащаб, в селата по периферията на община Созопол, в самата Странджа планина се развиват земеделието и животновъдството. Въпреки тежката здравословна обстановка, около COVID-19 искам да завърша позитивно нашия разговор. Созопол е град на повече от 2630 години. Неговите жители сме преживели много възходи и падения и винаги сме оцелявали. За това сме създали и запазили един прекрасен и впечатляващ град, с богата култура и традиции, с неизчерпаем потенциал за развитие. Уверен съм, че ние, гражданите на Созопол и всички жители на нашата община ще успеем да се справим и преодолеем всички съвременни предизвикателства и да продължим напред, така както сме го правили винаги”, каза Пинелов в края на разговора.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    44 4 Отговор
    Ние сма тарикати брат миии. Другите са балъции и ги караме с 200.
  • 2 ум белия делфин

    33 3 Отговор
    такива диги се вдигат всяка година на златните
  • 3 123

    36 5 Отговор
    Кмета ще усвои едни пари като "укрепване на плаж".
  • 4 Боко кашика

    34 7 Отговор
    Това са фортифакционни съоражения за опазване имането на герберастите !

    Коментиран от #28

  • 5 По света и у Над

    54 4 Отговор
    Обиколил съм доста места вкл. и на други континенти, също така и доста по неприветливи през зимния период морета, такъв разоран плаж като от диви свине не съм виждал Никъде
    Когато времето е спокойно , дори при минус 10 ако ще да е , хората искат да се разхождат по брега и го правят,

    Коментиран от #12

  • 6 Констатация

    40 3 Отговор
    Както не веднъж е ставало въпрос , тази шашма се прави за да се увеличи площта на плажната ивица в точният момент преди заснемането свободният пясък се насипва смята се площта и върху регламентираният от държавата процент се застрояват преместваемите съоръжения генериращи печалбите за концесионера . Има значение колко заведения могат да се изградят на плажната ивица . След което морето вече може да си дръпне пясъка обратно , но е важно тези броени часове през годината да е на макс.

    Коментиран от #32

  • 7 Целта е друга

    28 2 Отговор
    Да опази миризливите бараки - капанчета, а не отнемането на пясък от плажа
  • 8 един от многото

    30 7 Отговор
    Сигурно не помниш да е имало и заведения на плажа , защото беше така , нямаше и концесионер , имаше и чисти плажове а входа беше стотинки. Нямаше платени чадъри , шезлонги и барбарони. Мъжките бански бяха дочени и с две копченца от едната страна, женските плетени или от басма , спасителите не бяха пенсионери и пускаха бюлетини и надувни топки от самолети. Хората организирано поне веднаж в годината ходеха на море с карти от предприятията в които работеха на символични цени , господ ходеше по земята , а такива като чичо Манчо с червения "Москвич" бяха , рядкост!
  • 9 Миииио

    20 6 Отговор
    Миналата година пак там, пак същото. Просто в мутроланд е така.
  • 10 РЕАЛИСТ

    28 5 Отговор
    Срещнах местен жител от Созопол. Имаше сълзи в очите, когато говореше за золумите, които са сътворени там. Оставили нарочно да изсъхне растителност от защитен вид, за да я унищожат и да си построят после с благословията на властта бетонните безумия.
  • 11 Вампира Гера

    7 2 Отговор
    Само да не изровят някой вампир пак.... ама да е жив тоя път
  • 12 Боко земеделеца

    7 5 Отговор

    До коментар #5 от "По света и у Над":

    Тук така сеем тикви!
  • 13 възмутена

    16 4 Отговор
    Същото е и на Северен плаж в Бургас.Грозно! Да запазят дървените крайбрежни заведения.Никога не съм виждала подобно нещо през годините.Планини от пясък. Не се вижда морето!

    Коментиран от #17

  • 14 viki

    15 4 Отговор
    Пясъчни диги всяка зима се вдигат на плажовете във Варна и Златни пясъци! Къде е проблемът точно в това?! Пазят от зловещите вълни! Пясъка потъва навътре без диги зимата....на плаж Траката край Варна вече почти няма пясъчна ивица...защото зимата морето си го издърпва без диги. Проблемът на Созопол не е идигнатите диги - А строежът на пясъка!!! Така и не събориха строежа на пясъчната ивица на плажа край Созопол - това е големият проблем!!!
  • 15 При Мутрите ГЕРБ

    10 3 Отговор
    Можете да видите всичко незаконно.
  • 16 Vov

    11 2 Отговор
    Местните са се доказали като корупционери и хора, създали веселата уличка, където нормален човек не стъпва. А този плаж взе Син флаг, единствения в България. Мизерията им е повсеместна.
  • 17 Не бъди

    6 7 Отговор

    До коментар #13 от "възмутена":

    толкова възмутена, в Бургас от 4-5 години се изграждат тези зимни диги и пясъка все още си е там.Освен това през около 100 метра има оставени пролуки и спокойно може да се стигне до морето.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Иван

    3 4 Отговор
    Ако има голяма буря и заведенията отидат в морето и по плажа, тогава ще кажат защо не направиха една дига от пясъка да предпази заведенията. Друг е въпроса колко трябва да са заведенията. Тука в Бургас, който иска да види морето има много места за това. Преди 41г. имаше две заведения и опашки лятото. Мръсотията по плажа я правят хора не концесионера.
  • 20 Вла

    6 0 Отговор
    Виждал съм по интернет кораби наречени екскаватори, засмукват пясък от дъното и го изстрелват на струи на брега, не знам дали цената е рентабилна, но мисля, че един такъв кораб би решил проблема с отдръпващият се пясък от плажовете по цялото ни крайбрежие.
  • 21 Мисля

    12 3 Отговор
    Кое е по-страшно:-Гербаджия с багер,гербаджия със суджук или гербаджия с джип?
  • 22 choko

    12 5 Отговор
    Ми къде при комунизма ще видиш такова беззаконие?
  • 23 Иван Иванов

    4 6 Отговор
    Аз пък, откакто се помня, такива диги се издигат в Бургас и Несебър. Пазят плажа от "зимното море", какво толкова не проумяват пишман-еколозите? А който не иска да гледа съвременна техника, да грабва лопатата, колко му е.
  • 24 fen

    4 2 Отговор
    Ами те във Венеция за доста по - дълго време не са виждали диги, ам сега слагат

    Коментиран от #26

  • 25 Голям Слон

    10 1 Отговор
    И на Влас е същата простотия тази година. За мен дигите от този род имат ефект само върху банковите сметки на конкретни люде. Другото са празни приказки. Оставете природата да си свърши своето. Пясъчни кули срещу 2-3 бала вълни никога не могат да устоят.
  • 26 Пламен

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "fen":

    Във Венеция, от 30 год. се работи по този проблем, но и там грешки и корупция. Имаш достъп до нета-чети.
  • 27 абе

    6 0 Отговор
    Созолол е 5века преди Христа ?!``Диги-миги ``,ала-бала!Созопол пъшка от новите ``чобани``на море!....
  • 28 Ще пазят ми

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Боко кашика":

    Руснаците са страшни. Трябват диги.
  • 29 ПЕНКО

    4 2 Отговор
    САМО ПЯСЪК В ЧУВАЛИ -МОЖЕ ДА Е ДИГА !!!-ТОЗИ -ДО НА ПРОЛЕТ ЩЕ СИ БЪДЕ ПАК НА СТАРОТО МЯСТО !!!АМА Е-ПУСТА СКУКА !?!?!?
  • 30 Тошко

    2 4 Отговор
    Аз помня и по - голями диги! А защитата на сградите не Ви ли интересува? Пясъка няма да го откраднат, напролет пак ще го разстелят на плажа! Сега само аларма да става по ТВ!
  • 31 Го4о

    2 5 Отговор
    Врявата за пясъка е предИЗБОРНА, няма други аргументи, БСП загива!
  • 32 Dorko

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Констатация":

    Това е. Органите да не се правят на неразбиращи...
  • 33 ОБЩИНИТЕ ДА СА КОНЦЕСИОНЕР

    3 0 Отговор
    Там където плажа се стопанисва от общината плажа струва левче и всички са доволни .
    Общински работници почистват , събират такси.
    Пълно е с хора . Заведенията пращят по шевовете . Хотелите са пълни.
    Квартирите също.
    Пример .Плажа в Бургас .чадър и шезлонг 1 лев.
    В Гърция също е така. В Турция също.
    Абе Ния тъпи ли сме????