Last news in Fakti

9 Декември, 2020 16:30 3 380 30

Д-р Скендер Сила, СЗО пред ФАКТИ: Все още имаме дълъг път пред себе си, преди да преборим окончателно тази пандемия

  • д-р скендер сила-
  • световна здравна организация-
  • сзо-
  • коронавирус-
  • covid-19-
  • ваксина срещу коранавирус-
  • ваксиниране-
  • национален план за ваксиниране

"Към този етап не знаем с точност какъв процент от населението ще е нужен да се ваксинира, за да се забави вирусът", каза д-р Сила

Д-р Скендер Сила, СЗО пред ФАКТИ: Все още имаме дълъг път пред себе си, преди да преборим окончателно тази пандемия - 1
Снимка: Facebook
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България е готова със своя план за ваксиниране, първите фризери за ваксини вече пристигнаха у нас, а първите ваксини на Pfizer, които ще бъдат използвани би трябвало да са тук в края на декември. В началото на следващата година ще започне и ваксинацията, като у нас тя ще протече по план с пет фази. Първо, ще бъдат ваксинирани медицинските специалисти, фармацевти и медицински персонал, следвани от потребителите и персонала на социални институции, педагогически специалисти и персонала на ферми за отглеждане на норки. В третата фаза ще бъдат ваксинирани служителите в звената, които поддържат функционирането на основните дейности за обществения живот, след тях ще бъдат ваксинирани възрастни хора на и над 65-годишна възраст и хората с придружаващи хронични заболявания. В петата финална фаза ваксинирани ще бъдат членовете на уязвими групи от населението.

Междувременно в световен план съществуват опасения, че по-богатите държави се презапасяват с ваксини, че тепърва ще стават ясен ефектът на ваксините върху по-големи групи хора, говори се за възможен недостиг на ваксини за желаещите извън определените приоритетни групи, настроенията срещу ваксинирането не стихват, има и отделни обсъждания правилно ли е пристигащите в определена държава да могат да пребивават в нея само ако са ваксинирани.

От ФАКТИ се свързахме с д-р Скендер Сила – представител на СЗО и ръководител на офиса на СЗО в България, за да говорим за националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България, за препоръките на СЗО в процеса на ваксиниране, за заплахата на конспиративните теории, важността на ваксинацията и бъдещите стъпки, които са възможни в световен план. Разговора ни четете в следващите редове:

- Д-р Сила, какво е мнението Ви за плана на България за ваксиниране срещу COVID-19?

- Нашата организация има регулярни контакти с българските власти. Говорим за въпроси, свързани с пандемията, включително за плана за ваксиниране срещу COVID-19. Знаете, властите също съобщиха, че планът е разработен на базата на насоките на Световната здравна организация и на други държави. Ние смятаме, че неговите първоначални стъпки са добри, че това е обещаваш план, но това е динамичен документ, който предстои да се променя както на базата на еволюиращата ситуация на пандемията, така и на база новия напредък и развитие при ваксините. Ние работим отблизо с българското правителство и този план ще бъде обновяван, когато има нужда от това.

- В какво се изразяват препоръките на Световната здравна организация относно плановете на държавите за ваксиниране?

- Разбира се, появата на ваксини е много добро развитие. В последните дни виждаме как някои власти – като властите във Великобритания, които упълномощиха извънредна употреба на ваксината срещу COVID-19 и това е много обещаваш знак. Въпреки това, когато работим за ефективна ваксина за различните държави по света, ние трябва да продължим да с действията в областта на общественото здраве, за да намалим предаването на вируса и да намалим смъртността.

В началото ваксините няма да са в достатъчна наличност. Именно заради това държавите са избрали приоритетни групи. Развитието на ваксини е много добър и обещаващ знак, но ние все още имаме дълъг път пред себе си, преди да преборим окончателно тази пандемия.

- Как смятате – ваксинацията ще променили ли драстично ситуацията в света, имайки предвид сравнително невисоко желание за ваксинация в България например?

- Много е важно да се отбележи, че краткотрайността на ваксината е един аспект, който може да компрометира пълната ефективност на покритието на масовата имунизация или масовата ваксинация. Въпреки това ние всички трябва да осигурим на обществото достоверна информация от учени, на които можем да имаме доверие, от лекари, учители и лидери, които можем да дадем за добър пример.

Например аз и моят колега доцент Околийски поискахме регионалните здравни инспектори да бъдат включени в плана за ваксинация. Това казва на останалите хора, че ваксините са разработени по обичайния научен метод, защото те се поставят на здрави хора. Винаги, когато се разработват ваксини, това се случва при много стриктни регулаторни критерии, за да не се случи причиняване на вреда. Най-лошият сценарии би бил да се прилага ваксина, която не е безопасна. Именно заради това всички регулаторни власти се уверяват, че всякакви опасения за безопасността са проверени.

Отново ще кажа обаче, че трябва да работим много повече за осигуряване на информация, базирана наука в реално време, а не на слухове, на конспиративни теории.

- Споменавайки конспирация, има хора, които виждат СЗО като конспиратор срещу тях, като някой, който планира да ги чипира – според Вас, този вид поведения заплашва ли стабилността?

- Днес живеем в свят, в който има много платформи, трибуни – социалните мрежи, медиите, които могат да объркат обществеността. Съществува объркване относно това чипирине или каквото и да е било. Ваксините, разработени на базата на нуклеинови киселини – тази рибонуклеинова киселина, която носи информация (б.р. такава е ваксината срещу COVID-19 на Pfizer), са нова платформа за ваксините. Няма нито една причина, която да прави тази платформа по-малко безопасна от всяка друга такава.

Дори напротив, има основания да се смята, че би могла да бъде по-безопасна от други вече съществуващи платформи – например от ваксините, които използват атенюирани живи вируси. Това са отслабени, омаломощени вируси. Както обаче няма риск омаломощените патогени да бъдат опасни, така и други платформи, например ваксините, които използват вирусни протеини, не могат да бъдат изменени от агенти или имуностимуланти.

Друго притеснение на обществото е, че тази ваксина беше разработена много бързо. Това е най-бързото разработване на ваксина в човешката история. Но тя беше разработена толкова бързо, защото в нея беше вложен огромен човешки, финансов, научен ресурс. Не са използвани някакви кратки пътища в процедурите по разработването ѝ. Започнаха например експерименталните изпитания, експериментите върху животни, в различни групи първи етап на експеримента, втори етап, трети етап, в който бяха включени повече от 30 хиляди души по целия свят. Това означава, че нито една стъпка не е прескочена. Всички процедури са стриктно спазени, a времетраенето на разработването е ускорено от провеждането на регулаторните и мониторинговите процеси в същото време като експериментите.

В процеса на разработка на други ваксини понякога се чака няколко месеца или години, за да могат регулаторните власти да анализират данните. Сега данните бяха анализирани моментално, защото живеем в доста извънредна ситуация, в която хората умират всеки ден - вече стигнахме повече от 10 хиляди души, които умират всеки ден. Не можем просто да стоим и да гледаме, би било неетично да не забързаме процеса. СЗО също анализира данните и ще предоставим насоки на държавите.

- Защо е важно основното население на държавите да се ваксинира – хората извън плана, извън приоритетните групи?

- На първо място е важно да се ваксинираме, защото става дума за смъртоносен вирус, който отнема живота на толкова много хора по целия свят. Ако не достигнем т. нар. „стаден имунитет“, може би ще видим как вирусът атакува по различни начини. Затова е важно възможно най-много хора да се ваксинират, но тъй като към този етап ваксините са ограничени като брой, има специфични категории, които държавите са определили на база демографската ситуация.

Знаете, че в България медицинските работните са приоритет, след това възрастните хора и хората с хронични заболявания и това е общоприетия подход, защото те са най-застрашени. В България наблюдаваме и застаряваща група на здравните работници. Чрез имунизиране/ваксиниране на здравните работници ще покрием също и някои подгрупи от населението, които могат да бъдат по-възрастните здравни работници, здравните работници с хронични заболявания.

- Хипотетично, ако разпространението на коронавируса се забави след започването на ваксинирането, кои са логичните следващи стъпки – повече внимание за психическото здраве или пък бавно вдигане на локдауновете?

- Към този етап не знаем с точност какъв процент от населението ще е нужен да се ваксинира, за да се забави вирусът, да няма предаване в общността – не само в България, но в световен мащаб. Трябва да спомена, че е нужно да наблюдаваме отблизо също и хората, които са ваксинирани за странични ефекти или последици, които следват след имунизация, за да бъдем готови дори за някои неочаквани такива. Когато наблюдаваме това и на базата на развитието на епидемиологичната обстановка, тогава държавите могат да решат кои мерки да предприемат или прекратят.

Споменахте един много важен аспект – психическото здраве. Важен е, защото тази криза засегна абсолютно всеки един човек в световен мащаб. Най-засегнати обаче са уязвимите групи в обществото. Знаем, че много деца са извън училищата, на тях им е липсвала социална интеракция например. Трябва да наваксаме с тези измерения на пандемията в бъдеще, включително със социалния аспект, с икономическите последици.

Трудно е да се предвиди какъв трябва да бъде първият приоритет, защото първо трябва да се борим силно, за да преборим този вирус, който причинява толкова много вреда не само на здравето, но също на всички останали аспекти на живота.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Велизарова

    13 2 Отговор
    Поредният пик на коронавируса ще е около Йордановден и някъде след 21 януари.

    Коментиран от #8

  • 2 MERS

    5 33 Отговор
    Къде са феновете на Мангърина- живи ли сте, бе? хаха

    Коментиран от #4

  • 3 Лост

    27 1 Отговор
    Като му видях ехидната усмивка и се отказах да чета.
  • 4 Гост

    29 0 Отговор

    До коментар #2 от "MERS":

    Както се вижда Мангъров е прав. До края на януари 50 процента от българите ще сме се срещнали с вируса, близо ще сме до стадния имунитет и затова е този припрян зор с ваксините щото фармацевтичната мафия няма да може да ги пласира...
  • 5 Хаха

    24 0 Отговор
    Доктор Сила що не казва кога ще си набута ваксина от файзер фризера в чиновническия си г.з в ефир, а след това на жена си и децата си...

    Коментиран от #21

  • 6 Хахах

    22 0 Отговор
    На тия Албанци все такива ли са им имената:
    Скендер Сила
    Дуа Липа
    Рита Ора........
    Все яки ора! 🙄
  • 7 AAAAAA

    16 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Друго притеснение на обществото е, че тази ваксина беше разработена много бързо. Това е най-бързото разработване на ваксина в човешката история.

    вчера една/няма да казвам каква/се изказа,че по тази васкина се работи от около 10 години!!!????
  • 8 Hoho Boho

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Велизарова":

    И след този пик, от февруари нататък заразяванията ще почнат да намаляват до пълното изчезване на вируса.
    /"Поредния пик" не е точна формулировка - до момента има само нарастване и няма пик/
  • 9 Малко факти

    18 0 Отговор
    Малко факти! Спомняте ли си лятото прокуратурата публикува записи със СРС между Божков и собственика и издател на Фрогнюз Огнян Стефанов. Явно са близки и Божков му споделя. Атаката срещу него започна края на януари тази година. Като предлога бе за неплатени данъци и след това още 17 обвинения. Спомняте ли си датата 24 ноември 2019 г.? 2 месеца преди атаката и изземването на бизнеса на Божков! Във Фрогнюз Стефанов бе публикувал един разговор който явно Божков му е предал! Лафка бе основния дистрибутор на билетите от лотарията му ! Обажда му се собственика на 700-те павилиона на Лафка (в разговора го наричат дебелия) и му казва - "Да ми купиш павилионите за 140 милиона и сам да си продаваш билетите", Божков отговаря "Не са ми необходими и нямам намерение да ги купувам" , "Дебелия" отговаря "Така ли , ще видиш тогава какво ще ти се случи", Божков отговаря "Какво ще ми се случи , я се махай и не ме занимавай". Когато Стефанов във фрогнюз публикува това си помислих че е някаква легенда и приказка но след 2 месеца започна изземването на бизнеса на Божков и след това павилионите на Лафка фалираха. Явно Божков не е предполагал че Борисов чак дотам ще изпълни заповедите на "Дебелия" , едно че от години им плащал рекет чрез Горанов и второ че Борисов добре знае че след това ще го преследва като див звяр докато е жив. Но явно зависимостта на Борисов от Доган и "Дебелия" е по страшна !

    Коментиран от #10, #12

  • 10 Стоян

    15 0 Отговор

    До коментар #9 от "Малко факти":

    Да. "Lafka" на Пeeвсkи бе основния дистрибутор на билетите на лотарията на Божков,също големите вериги като CBA и БИЛЛА а също и застрахователни компании . Явно са имали договор за голям процент от продажбите. Помня че преди 2 години декември 2018 г.си купувах цигари от един от павилионите на Lafka защото ми бе най близо. И постоянно продавачката ми тикаше кутията в лицето и казваше "вземете си билетче, хайде опитай си късмета моля" , отговарях утре и си заминавах и накрая спрях да си купувам цигари оттам. Отивам да си плащам Гражданската отговорност на колата в SDI и там кутия пълна с билети на лотарията на Божков и брокерката ми тика също кутията да съм си опитал късмета. Казах не желая и повече няма да ходя там да сключвам застраховка. Така че не е виновен Божков а тези които му пласираха билетите и бяха супер нагли. Божков никой насила не е карал да му купува билетите !

    Коментиран от #18

  • 11 Вс е точно, хаос навсякъде

    0 0 Отговор
    Но нали вие сте си на хранилката там.
  • 12 Hoho Boho

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Малко факти":

    Това е било "работилница" /вероятно/.
    Собственикът на павилионите е знаел какво ще се случи на Божков.
    А без Божков тези павилиони не са му нужни.
    Опитал се е да му ги пробута за 140 млн., а не сам да си ги затваря...
    Божков не се е хванал на въдицата.

    Коментиран от #13

  • 13 Стойко

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "Hoho Boho":

    Точно ! Интелигентен сте и сте разбрали как стоят нещата. Искал е да се отърве от тях срещу 140 милиона защото без талончетата на Божков павилионите на Шиши са на загуба. Няма как да избива заплатите на продавачките от продажбата на цигари. Опитал се да ги литне на Божков срещу милиони и сам да си продава талоните . Но Божков не се е хванал и...знаете какво последва
  • 14 Меркел

    11 0 Отговор
    Tова са думи на Бил Гейтс от онзи ден. Този само ги повтаря като папагал!
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 0 Отговор
    искате да ни чипирате и зомбирате

    Коментиран от #22

  • 16 Гост

    14 0 Отговор
    Спрете да пръскат аерозол... Не дават на лекарите да се прави аутопсия за да не открият нано частиците в органите на хората.... Събудете се.... Никаква ваксина... На управниците ще бият българската бцж.... На нас на. Гейтс... Кой е Бойко че трябва да го слушаме... Вие лудили сте бре.
  • 17 Ххх

    15 0 Отговор
    До кога ще търпи тоя прост народ, да го заключват като овце?? Стига измислени мерки, маскирани ДЕБИЛИ!!!
  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Стоян":

    СТОЯНЕ има тролове който пишат коментари от твоя от на СТОЙКО от на ИВАН от ГРАД НЕСЕБЪР никовете
  • 19 гневна

    15 0 Отговор
    Нали на всички е ясно, че това е една ПЛАНИРАНА "пандемия" ? С един ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕН "вирус" !!! И нали на всички им е ясно КОЙ и ЗАЩО причини това на човечеството ? Ако случайно на някой още не му се е изяснило, нека напише в интернет "Клаус Шваб". Грейт рестарт /Нов Световен ред/. Нека потърси изявлението на "нашата" Кристалина Георгиева по същия въпрос /изрича го на английски/...И последно: нали се сещате, че който създаде вируса да ни убива, той е забъркал и "ваксините" /уж да ни спасява!/...Дали има още някой, дето да вЕрва в Дядо Мраз ????
  • 20 9дс9жс9

    7 2 Отговор
    От снимката гледа ЕВРЕЙ. Усмихва се ехидничко и потрива ръчички, предвкусвайки това как Йдовете, ще превземат света.
    Въпросът кой-кого е малко спорен към днешна дата, обаче.
    А, плановете за "Окончателното решение на еврейският въпрос", написани от Хитлер и Ко, все още се пазят като архиви.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 СКОРПИОН

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "градкозлодуй":

    БАЙ КУРТИ спри да подиграваш хората
  • 25 Знарщ

    3 0 Отговор
    Това е албанец, по име и по фамилия
  • 26 Матей

    5 0 Отговор
    Всеизвестен похват е --Обоснованите разобличения на мащабни заговори да се наричат Конспиративни теории,да се осмиват,принизяват,омаловажават.А вносителите им в публичното пространство да се дискредитират с фалшиви обвинения и долнопробни манипулации.Това е своеобразна защита на престъпното начинание,от разобличение и впоследствие понасяне на отговорност.Така че,не им обръщайте внимание на тия плювачи,а мислете добре и вземайте предвид фактите,не се доверявайте на патологични лъжци и измамници ,каквито са днешните управници.Нали първо трябва да ви заблудят,за да ви отнемат и хляба и свободата,а може би и живота.
  • 27 Истината

    1 0 Отговор
    Туй не е вирус а миниатюрно извънземно човече и ако не го изядем живо то ще ни изяде за закуска ,колко велики Империи са изчезнали ,аз съм последният жив талъсъм
  • 28 123

    1 0 Отговор
    Хората са наясно че ваксините са вредни. Наясно са и че медиите се контролират от едно място и лъжат. Недоволстяото се трупа и в даден момент ще избухне.
  • 29 четящ

    1 0 Отговор
    това сзо е изцяло подчинено на клаус шваб и като папагал повтаря неговите приумици.Кой е клаус шваб прочетете сами.
  • 30 ха ха ха

    1 0 Отговор
    Туто финито! Умря вашата...