Last news in Fakti

10 Декември, 2020 13:32 5 711 29

Д-р Георги Георгиев пред ФАКТИ: Македонизмът е създаден с антибългарска основа и без антибългаризъм не може да живее

  • българия-
  • северна македония-
  • д-р георги георгиев-
  • история

"Едва ли не самото съществуване на България и на българския народ пречи на Република Северна Македония да се развива, което, разбира се, е абсурд", каза д-р Георгиев

Д-р Георги Георгиев пред ФАКТИ: Македонизмът е създаден с антибългарска основа и без антибългаризъм не може да живее - 1
Кадър: БНТ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като България изрази неодобрение към преговорната рамка за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз, казусът с отношенията между двете държави продължава да се развива. Вчера в София пристигна Владо Бучковски - бившият премиер на Северна Македония, който беше назначен за специален представител на Република Северна Македония в България.

Отново вчера Министерството на външните работи на Република България излезе с позиция относно Северна Македония. „На този етап проектът на Преговорна рамка не съдържа гаранциите, които нашата страна се нуждае, за да даде подкрепата си за нейното одобряване. България ще продължи конструктивните си усилия и по време на следващото председателство на Съвета на ЕС“, се казва в позицията. „Време е правителството на Република Северна Македония да се откаже от манипулативната теза, че България оспорва правото на самоопределение и идентичността на гражданите на Република Северна Македония или правото им да наричат езика си както пожелаят“, пише още там.

От ФАКТИ се свързахме с гл. ac. д-р Георги Георгиев - дoктoр пo иcтoрия, члeн нa нaучния cъвeт нa Мaкeдoнcкия нaучeн инcтитут и глaвeн acиcтeнт в Инcтитутa зa иcтoричecки изcлeдвaния нa Бългaрcкaтa aкaдeмия нa нaукитe, за да говорим за историята зад настоящите отношения между България и Северна Македония, за причините за тези отношения и за евентуалните изходи от ситуацията. Разговора ни четете в следващите редове:

- Д-р Георгиев, толкова ли действително са обтегнати отношенията между България и Северна Македония в момента или в исторически план са се случвали и по-големи неразбирателства?

- Да, действително отношенията са обтегнати толкова много. Имаме един действителен конфликт. В исторически план – в един къс период от 1944 година насам, сме свидетели на няколко такива поредни влошавания и кризи, с единствената разлика, че до началото на 90-те години на миналия век те минаваха под шапката на Социалистическата федеративна република Югославия. Македонизмът е създаден с антибългарска основа и той без антибългаризъм не може да живее. Така че той трябва да си измисля постоянно проблеми и тези проблеми винаги са главно с България, с българската история и българския народ. Нищо ново под слънцето.

Конфликтните ситуации между нас винаги ставаха под шапката на Югославия в съюзната република Македония, преди това Народна република Македония, която сега се нарича Република Северна Македония. След обявяването на независимостта на днешната Република Северна Македония този антибългаризъм по инерция продължи. Колко е силна тази инерция е съвсем друг въпрос, но очевидно тя има много потенциал да произвежда и занапред подобни конфликтни ситуации и кризи.

- Тези антибългарски настроения ли са причина за сегашната ситуация или нещо друго?

- В най-общ план бих могъл да кажа да. Това е антибългаризъм, който е постоянно присъщ там. Той се сее от управляващи кръгове, от политическите елити, от медиите. Невъзможно е общественият живот в Северна Македония да тече без по някакъв начин да бъде адресирана поне веднъж дневно България, а то се случва не веднъж, а по няколко пъти. Тук стигаме до парадоксална ситуация – едва ли не самото съществуване на България и на българския народ пречи на Република Северна Македония да се развива, което, разбира се, е абсурд, но така стоят нещата, според пропагандата оттатък границата.

- Говорейки за пропагандата, тя в каква посока върви – към политиците или към цяла България, към всички българи?

- Нека да не се залъгваме, тя е насочена към цяла България, към Българското с главно „Б“, към Българското като такова. Тук заблуди в нашето общество и в нашия народ не би могло да има, а, както забелязваме, и няма такива заблуди. Практически, според едно много авторитетно проучване, почти 85% от българските граждани споделят принципите на сегашната ни политика към Република Северна Македония, а те са за твърдо отстояване и на европейските ценности, и на историческата истина.

- Вие как сте настроен към това отстояване, правилна ли е реакцията?

- Бих могъл да отговоря с думите на големия водач на българското националноосвободително движение в Македония Иван Михайлов. Когато му бил поставен въпрос какво ще прави, когато стане тъй или какво ще прави, ако стане иначе, той казал, че при всички случаи остава с десетте милиона българи по света. Това е и моето мнение.

Не е виновно нито обществото ни, нито народът ни в ни най-малка степен за сегашното състояние на нещата, на отношенията със Северна Македония. Аз мисля, че даже показахме прекалено търпение, прекалена мекота и прекалена деликатност в отношенията си с т. нар. политическа класа в т.нар. днешна Република Северна Македония.

- Какво смятате за твърденията за паралелна история между двете държави?

- Това е една от мантрите, които се повтарят там – че ние имаме паралелна история. Нямаме паралелна история, в никакъв случай нямаме паралелна история, поне до 1944-1945 година. Тогава започва и изграждането на съвременната македонска държавност в този си югославски вид, който продължава да съществува и до ден днешен с всичките си базисни черти и на македонската нация като такава.

От тази гледна точка, от тази основа, ние действително не оспорваме самосъзнанието на каквато и да е било част от населението там и правото му да се нарича, както си ще - македонци, и да нарича езика си, както си ще – македонски. Но – за Бога, преди 1944 година за каква паралелна история става дума? За каква паралелна история става дума през Възраждането, през по-новото време, през по-старото време? Това е абсурд, който се мъчат да ни убеждават, че е верен. За тяхно съжаление не е така и не можем да приемем това нещо.

- А каква е историята ни, щом не е паралелна?

- В договора, който търпи толкова много критики – някои основателни, други пресилени, но в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, който се подписа през 2017 година е ясно казано – обща история. Тя не е нито паралелна, нито споделена, нито преплетена, за да може да се дели. Записано е ясно, че става дума за обща история.

Може да упрекваме в много аспекти договора – че не е изчистен, не е детайлизиран с подробности, както беше с Преспанското споразумение между Гърция и Република Северна Македония (б.р. решава спора между двете държави за името на Република Македония, която променя името си на Република Северна Македония), но в договора поне това нещо е ясно – обща история.

- Как виждате да се развие ситуацията, къде виждате на приключи?

- Скоро време, в обозримо бъдеще не виждам край. Пак повтарям – отговорността за това нещо не е на българската страна. Прекалено дълго чакаме извън красивите приказки, които даже не са и красиви. Това е един елементарен пазарлък на селския пазар, с които искат да ни убедят, но освен думи, се искат и дела. Почти нищо не се случва. На последното заседание на Смесената българо-македонска комисия по исторически въпроси се показа кристално ясно на какво дередже е „диалогът“ между двете страни.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баба Зоя

    59 0 Отговор
    Невъзможността да се открият македонски монети от средновековието доказва, че още тогава в Скопие са използвали кредитни карти!
  • 2 Дядо Либен

    62 0 Отговор
    - Отрязаха 100 годишно дърво в Македония!
    - Защо?
    - Имало български корени...
  • 3 Перо

    24 1 Отговор
    Днес има обширно интервю на две страници във в.Труд с Доц.д-р Йордан Величков,един от старите и добри познавачи на македонския въпрос. Много задълбочено,ясно,достоверно и научно издържано интервю за всичките проблеми и трагедии в двустранните отношения с РСМ през последните 75 г. За сегашните дипломати и журналисти,работещи по тематиката,може да е като настолна книга.

    Коментиран от #20

  • 4 ТаУмВзе

    5 18 Отговор
    Въпросът е Кога ще се клекне на маке. И колко шкафове струва. Тва е!
  • 5 Перо

    33 0 Отговор
    Д-р Георги Георгиев също казва обективните неща и истини за които няма две мнения! Просто македонизма действително се храни и живее само на анти-българска основа,защото знае къде му е схиледовата пета и до като не се унищожи от вътре,не виждам възможен напредък. Искат на всяка цена да влезнат с него в ЕС и да усилят враждебната кампания от позицията на член ЕС,което в никакъв случай не трябва да се допусне!
  • 6 Перо

    37 0 Отговор
    Отдавна е доказано,кои са най-тънките книги в света: Етиопска готварска книга,цигански трудов кодекс и история на РСМ.
  • 7 АНОНИМЕН

    36 4 Отговор
    Дa припoмня, чe нa тия "пачи яйца" ни насадиха именно в Берлин! В Сан Стефано се определиха териториите населявани от българи! В Берлин ни разпарчетосаха на княжество васално на Турция, Източна Румелия автономия в Турция и Македония изцяло под Турско! Прусия, Франция, Велика Британия, Русия и Австроунгария не са искали голяма и силна БЪЛГАРСКА държава / дa нe зaбрaвим, чe Биcмaрк e нaпрaвил кaквoтo трябвa зa дa НE влязaт прeз 1878 гoдинa oтрядитe нa гeн.Гуркo прeз Ocoгoвcкaтa плaнинa в Мaкeдoнcкo и дa ocвoбoдят и бългaритe в тaзи мнoгocтрaдaлнa зeмя/! Факт е, че cлeд края на Първaтa cвeтoвнa вoйнa, кoгaтo в Ньoй дaвaт Бeлoмoрcкa Трaкия нa Турция и Гърция; Зaпaднитe пoкрaйнини и Вaрдaрcкa Мaкeдoния нa cърбитe и Дoбруджa нa Румънцитe - американците са ги предупреждавали: от това ще има много проблеми в бъдеще! Заради тоя наш български сантимент Македония идват националните ни катастрофи и заради грандоманията и лакомията на Кобурга - Фердинанд! Да станем съюзници с германците защото те и през 1910-12година и през 1939 година са ни обещавали Присъединяване на Македония и Беломорска Тракия! Два пъти една и съща грешка! Зотава нямаме загубена битка във войните, но и намаме спечелена война!

    Коментиран от #8, #16

  • 8 Айхман

    27 1 Отговор

    До коментар #7 от "АНОНИМЕН":

    Загубихме цяла Тракия заради скапаната Македония.
  • 9 АНОНИМЕН

    27 1 Отговор
    Също е голямо издънването с Бледския договор на Георги Димитров! За 25 милиона контрибуция за ВСВ да не плати на Тито е изул гащите отвсякъде! Надявал се глупака, че ще направи голяма федерация с Титова Югославия на Балканите и всичко ни е уредено! Не е прочел историята от Освобождението, войната от 1885 година и т.н., и т.н.!

    Коментиран от #15

  • 10 Перо

    27 0 Отговор
    В Джурасик парк - Скопие, като българин го няма само Ванче Михайлов,но македонистката партия му присвои неговата,без да има нищо общо и без да го почита. Сърбия смени името на булевард Гоце Делчев в Белград,защото е българин,но паметника му в Скопие остана. Всички знаят,че македонистката териториална,административна единица,наречена НРМакедония,в рамките на СФРЮ,”нацията” азбука и език са създадени с указ и комисии,през 1945 г.от Югославската комунистическа партия,под личното ръководство на Лазар Колишевски. Още колко време им е нужно да го разберат. Ще има да почакат на чужда помощ и натиск!
  • 11 историците

    2 10 Отговор
    от БАН, Държавния архив мълчаливо приемат, че сме имали ОБЩА ИСТОРИЯ. Верни ли са били учебниците по история за заедничкия период,по които над 100 г. учат поколения бэлгари? Ако учебниците не са верни сега да кажат.
  • 12 Панов

    18 1 Отговор
    Да спориш за общи неща е улица без изход.При гърците беше добре.Те казаха,нямаме нищо общо с вас,вземете си славянщината и не се бъркайте в нашата история.Разграничиха се и край.
    Ние,с общата история сме в безкраен конфликт.Може да свърши само с едно албанско правителство в Скопие.
  • 13 Чочо

    11 3 Отговор
    Пълен Батак е.Били са 1000 години Рим и Византия,500 години османска империя,150 години България,150 години Сърбия и след ВСВ още 50 години Югославия.Населението,младото е албанско
  • 14 Варга

    11 2 Отговор
    Oлбрaйт и цeлия Зaпaд кaтo изoбщo нe рaзбирaт cъщинaтa нa прoблeмa в Зaпaднитe Бaлкaни. В мoмeнтa и у нac, и в Cърбия, и в Мaкeдoния вce oщe нeщaтa ce ръкoвoдят oт cтaритe cтруктури нa кoмуниcтичecкaтa държaвa. Зaeднo cъc cвoитe бивши и днешни началници oт Кремъл - вcички тe пooтдeлнo и зaeднo, ca прoтив eврoaтлaнтичecкaтa oриeнтaция нa Бaлкaнитe изoбщo, зaщoтo cлeд кaтo нe мoгaт дa ги финaнcирaт и тaкa дa ги cпeчeлят, тe мoгaт caмo дa рушaт, кoeтo и прaвят. C руcки пaри ce финaнcирaт близки до Орбан унгaрcки бизнecмeни, кoитo напоследък зaкупихa чacтни мeдии в Ceвeрнa Мaкeдoния и Cлoвeния и лeят злoбнa прoпaгaндa cрeщу НAТO EC и най-много срещу България.
    Въпрocът e, зaщo уж зaинтeрecoвaнaтa Eврoпa и CAЩ мълчaт пo тoзи въпрoc ? Или пaк нe ca в чac ?
  • 15 Антимаке

    10 14 Отговор

    До коментар #9 от "АНОНИМЕН":

    Г. Димитров - прост комунист и пияница. Национален предател, и той от Македония. Димитър Благоев основятеля на социалистическото движение заявява от трибуната на Народното събрание, че е македонец, а не българин. Същото заявявя и Никола Вапцаров - македонист и комунистически терорист. От Македония идват над триста хиляди души след войните. Много от тях харамии. Те създават македонския проблем, който е проклятието на България, причина за войните със съседите и османците и националните катастрофи.

    Коментиран от #17

  • 16 Гайворонски

    16 1 Отговор

    До коментар #7 от "АНОНИМЕН":

    Другарю анонимен, ако си махнеш комунистическите очила и прочетеш нещо извън учебниците, ще видиш , че Санстефано е мит създаден от руската дипломация, който е много хитър, защото още държи такива като теб под своята власт. Във всички тайни споразумения в Райхщад и Лондон , Русия се договаря да няма голяма славянска държава на Балканите.Така българския народ е разделен на пет части. В преговорите в Цариград Русия предлага България да бъде разделена на две части - западна и източна, първата за Сърбия, източната за Русия, като най-прекия път до Цариград. Прочети доклада на ген. Фадеев до руския цар - "Болгарское дело в турецкой войне" в руският сайт Адютант,ру . Прочети и руския военен историик Гайворонски в неговата публикация "Как братушки стали братоубийцаме".
  • 17 Перо

    22 1 Отговор

    До коментар #15 от "Антимаке":

    Г.Димитров е от с.Ковачевци пернишко и не е македонец. Другите също не са го заявявали,нищо не си разбрал. Бежанците са българи,бягащи от нившста българска територия. Преди 1945 г.никога не е имало македонска държава,нация,език и азбука,а после е създадено административно образование в рамките на държавата СФРЮ,под контрола на титовата ЮКП.

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Перо е

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Перо":

    Г-н Перо, не мога да повярвам, че има хора, които повтарят неща от комунистическите учебници. Виж какво пише в Уикипедия:
    "Димитров е роден през 1882 година в радомирското село Ковачевци в семейство на бежанци от Османска Македония, но израства в София".
  • 20 Гоце Делчев

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Перо":

    ДС-ченгетата и БКП-номенклатурните пропагандни функционери, като тия татовци Гошето и дедо Данчо, не ги чета! Много лъжат, фалшифицират, манипулират, пък и крадат(ГЕПАТ на пра-български) - въобще нищо циганско не им е чуждо! Защото циганската кръв вода не става със записването като "българи" в регистрите за бюджетни пари, облаги, привилегии, кариера без образование с менте дипломи, и най-вече за безотговорност с безнаказаност за кримионал по партийно-патриотарска целесъобразност!
  • 21 Аве Майн Кампф

    3 0 Отговор
    Вето за долнопробнитекомунистическиутрепки в Скопие
  • 22 Sofia

    4 0 Отговор
    Самият факт, че под статията има толкова проруски коментари е доказателство, че Русия води хибридна война срещу България. Цялата руска измет е застанала на амбразурата и защитава матушката си.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Sofia

    4 0 Отговор
    Дa пoпитaм кoгa ca минaвaли брaтятa Кирил и Мeтoдий прeз Мacквa и cъщo тaкa кoгa ca имaли ушaнкитe Пaтриaрх ?
  • 25 Sofia

    6 0 Отговор
    Ранната кирилица е сътворена от учениците на Кирил и Методий, ... Ако трябва да сме точни, тя не засяга кирилицата – просто ... Откраднаха историята на Киевска Рус, сега се опитват да ни откраднат азбуката.



    - Кирилицата е българска азбука, но масово се въприема като славянска азбука. Дори битува схващането, че кирилицата е руска азбука. Не ли крайно време да припомним в Европа фактите, които доказват, че тя е българска азбука?
  • 26 Sofia

    4 0 Отговор
    - Създаването на първия славянски книжовен език е предшествано от създаването на първата старобългарска азбука - глаголицата. Тя е дело на св. Константин-Кирил Философ, който създава писмена система, която да отрази солунския говор от ІХ в., а той е източнобългарски по езиков тип и най-много се доближава до родопските говори. На глаголица и на говоримия солунски говор са записани първите преводи на необходими за богослужението книги, осъществени от братята св. св. Кирил и Методий.
  • 27 Sofia

    6 0 Отговор
    Глаголица и глаголически книги заминават за Моравия. Глаголически книги освещава в Рим папа Адриан ІІ. Глаголически книги донасят със себе си прокудените от немското духовенство Кирило-Методиеви ученици Климент, Наум и Ангеларий.



    Кирилицата е втората старобългарска азбука. Тя е създадена от преславски книжовници в България по времето на Златния век. За разлика от глаголицата, която е оригинално творение, кирилицата е компилативна азбука, обединяваща в едно 24-те букви от гръцката азбука и 12, знака за звуци, липсващи в гръцкия език, заети от глаголицата. Тези специфични нейни особенности я правят пригодна да отрази характерните особености на славянската реч.
  • 28 rule

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Sofia":

    Справа=надясно!:)
  • 29 Тервел

    1 0 Отговор
    Трябва да се обединим всички Българи и специално политиците. Не може една държава с 40-50 годишна история да се налага на нашата с над 1300 г. история. Да не говорим, че те са българи с промити мозъци.