26 Ноември, 2012 08:04 16 992 20

Най-голямата загадка

  • джон кенеди-
  • убийство

„Не питайте мен кой уби Кенеди, питайте Кастро” Маркус Волф

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-голямата загадка на Студената война роди и най-разпространените конспиративни теории. Аз съм съвременник на загадката и свидетел на конспирациите. На 22 ноември 2012 се навършиха 49 години от убийството на Джон Кенеди – най-голямата, неразгадана тайна на десетилетното противопоставяне между Свободния свят и Съветския блок. Конспираторите наистина добре се потрудиха. Ето кои според тях са убили президента: американската мафия съвместно с ЦРУ и/или военно-промишления комплекс на САЩ, Федералната банка на САЩ, вдовицата на президента на Южен Виетнам Нго Дин Дием, Мосад, Линдън Джонсън, Фидел Кастро, КГБ.

Особено внимание заслужава предположението, че Кастро е убил Кенеди.

Комунистическият водач на 7 септември 1963 заявява: „ Нека ръководителите на САЩ, които подготвят премахването на кубинските ръководители, да не мислят, че самите те са в безопасност”.

Carlos Bringuier, /1934/ е антикомунист и кубински изгнаник в САЩ от началото на 60-те. В интервю преди няколко години той казва: „Този мушморок влезе в магазина ми и започна да се оглежда. Стана ми ясно, че няма намерение да купува нищо. И наистина след една-две минути той протегна ръка към мен и рече: „Аз съм Лий Харви Осуалд”.

Това се случило в ранния следобед на 5 август 1963 в Нови Орлеан. В онези години Directorio Revolucionario Estudiante (DRE) се счита от ЦРУ за най-войнствената кубинска антикомунистическа организация в САЩ, чиято главна цел е свалянето на Кастро. Bringuier е представител на организацията в Нови Орлеан. Осуалд се представя за яростен враг на Кастро и предлага сътрудничеството си на Bringuier. После вади от джоба си дебела пачка с пари и я размахва пред очите на кубинеца.

След няколко дни Bringuier с изумление вижда

Осуалд да раздава брошури на минувачите в защита на режима на Кастро

на стотина метра от магазина му. Приближава се, взима листчето и се нахвърля върху Осуалд. Следва кратка схватка, двамата са арестувани, глобени с по 10 долара и освободени. /Съществуват поразителни документални, чернобели кадри от това събитие, заснети случайно, които гледах в средата на 90-те в САЩ/.

Няколко часа след убийството на Кенеди, Bringuier се появява по американски радио и телевизионни станции и заявява: „ Още не знаем дали Лий Харви Осуалд е убил президента Кенеди. Но ако е той, Фидел Кастро е организатор на убийството”. След още няколко часа Кастро бързо свиква пресконференция в Хавана, отхвърля обвинението

и заклеймява поименно Bringuier!

Прочутата италианска журналистка и писателка Ориана Фалачи, тогава със силни леви убеждения, през 1969 пише в лявото списание L’ Europeo: „ От всички, които интервюирах в Нови Орлеан във връзка с убийството на Кенеди, Carlos Bringuier ми вдъхна най-голямо доверие. В очите му виждах, че изобщо не ме лъже и ми казва цялата истина”. /Този цитат взех от неотдавнашна статия на кубинско-американския писател Humberto Fontova в сп. Frontpage Magazine. Fontova е убеден, че Кастро е поръчал убийството на Кенеди. Той е мой добър телефонен познат и автор на „Истинският Че Гевара”, издадена на български от издателство Мак в 2007/.

В началото на 60-те Clair Booth Luce, съпруга на известния издател Henry Luce, помага на противниците на Кастро в САЩ. Тя плаща за моторни лодки, с които кубински командоси извършват нападения срещу комунистическия режим в Куба. През 1975 Clair Luce заявява в интервю, че в нощта след убийството на Кенеди, по телефона и се обадил един от командосите на име Julio Fernandez. Той и казал, че Осуалд се свързал с тях, представил се като враг на Кастро и им предложил сътрудничество.

Командосите не му повярвали и започнали да го наблюдават.

Но Осуалд внезапно изчезнал и след време се появил в Далас непосредствено преди убийството.

През януари 2006 по немската телевизия беше показан документалния филм Rendezvous With Death на Wilfried Huismann. Той дава думата на Oscar Marino, бивш агент на кубинските тайни служби G2. Агентът твърди, че службите отчаяно искали да ликвидират Кенеди, за да запазят живота на Кастро. Службите били убедени, че ЦРУ ще ликвидира кубинския лидер и твърдо решили да действат. Marino заявява, че колегите му се свързали с Осуалд, който им бил посочен от КГБ /!/, вербували го и му платили 6500 долара, за да убие Кенеди. Marino казва: „не можехме много да избираме, нямаше друг, задоволихме се с Осуалд....той доброволно изяви желание да убие Кенеди”. Във филма, Марина, съпругата на Осуалд от Белорусия, с която той се разделя преди атентата, разказва, че

той обожавал Кастро и искал да кръсти второто им дете Фидел.

В лентата за пръв път се изнася много любопитен факт – през септември 1963, т.е. около два месеца преди убийството, Осуалд влиза в посолството на Куба в Мексико сити и прекарва там около час! (По-късно Марина свидетелства пред официалната Warren Commission , разследваща престъплението: „Знам само, че най-голямото му желание {на Осуалд} беше да иде в Куба на всяка цена и всичко друго беше маскировка”). Във филма се появява ген. Александър Хейг, по онова време служител на средно ниво в Пентагона. Той твърди, че е чел секретен документ, от който става ясно, че Кастро е замесен в убийството.

Началниците на Хейг му казали да държи това в пълна тайна,

а по-късно той научил, че Джонсън също бил убеден във виновността на Кастро. Джонсън, обаче, не предприема нищо, за да не предизвика „дясна революция” в Америка, която би изхвърлила за дълги години от властта Демократическата партия.

Тук, обаче, теорията, че Кастро е поръчал убийството на Кенеди започва да се руши. Веднага след смъртта на президента, всички американски служби за сигурност следят най-отблизо тайните комуникации между съветското и кубинското правителство. Скоро става съвсем ясно, че тези правителства са ужасно изплашени да не ги обвинят за престъплението, за което те научили от медиите.

Но смъртоносният удар срещу тази теория нанася Jack Childs. Той е от най-ценните агенти на ФБР с кодово име SOLO. /В 1987 Рейгън награждава с президентския орден на свободата посмъртно Jack Childs и брат му Morris Childs/. Jack Childs се внедрява в комунистическата партия на САЩ като финансов директор. Среща се с Кастро. В паметна бележка от 12 юни 1964 за тази среща до ФБР се казва: “…..Кастро незабавно бил уведомен от хората си в посолството на Куба в Мексико сити за появата на Осуалд....Кастро му казал {на Childs}: „ моите хора ми съобщиха, че той се промъкнал в посолството, после побягнал навън....държал се като безумец, крещял „ще убия това копеле, ще убия Кенеди”.

Jack Childs твърди, че Осуалд се е срещнал с агентите на кубинските тайни служби Luisa Calderon, Manuel Vega Perez, Rodelio Rodriguez Lopez, на които заявил, че ще убие Кенеди. Те не взели сериозно заплахите му и изготвили в този дух доклад до Кастро. Несъмнено Кастро е знаел за намеренията на Осуалд, но това изобщо не значи, че по някакъв начин му е помогнал. Поради една проста причина – според Childs, Кастро отлично разбирал, че това е чисто безумие. /На 27 ноември 1963 кубинският водач произнася реч, в която потвърждава, че Осуалд е посетил посолството на Куба в Мексико, където направил „провокационно изявление”/.

Но най-разпространената теория хвърля

вината за убийството на президента върху мафията, ЦРУ и военно-промишления комплекс.

Според теорията мафиотите се разправят с Кенеди, на когото с измами са помогнали да спечели изборите, а после той безмилостно започва да ги преследва. Военно-промишленият комплекс и ЦРУ пък го премахват, защото той искал мир със СССР. Мафията е неразривно свързана с клана Кенеди и е възможно да му е помогнала при изборите в 1960, когато той побеждава Никсън само с 0.1%, т.е. има основание в тази теория. За участието на ЦРУ и военно-промишления комплекс, обаче, няма никакви сериозни доказателства, което не попречи тази теория да бъде любима на комунистическата/левичарската пропаганда и да отрови хората в Източна Европа. Свободният свят и бившите комунистически страни бяха умишлено бомбардирани с тази левичарска теория десетки години. /Филмът JFK на Оливър Стоун е особено безчестен пример/. Причината е напълно ясна.

И така, кой уби Кенеди?

Големите тайни понякога имат лесен отговор.

Според мен няма заговор - единствено Осуалд отне живота на Кенеди. Един самотник с разбити дни, изпълнен с омерзение, гняв и разрушителни комунистически убеждения създаде най-голямата загадка на Студената война. Но хората обичат тайнственото, странното, конспиративното, което пленява въображението. Ето защо в подкрепа на теорията за единствения убиец дълги години съществуваше само едно изследване - Case Closed (1993) от Gerald Posner, за разлика от стотиците книги, филми, статии в подкрепа на различните конспиративни теории. Основният труд, в който се доказва, че няма заговор за убийството и Осуалд е единствен стрелец, се появи едва в 2007 – Reclaiming History от Vincent Bugliosi. На 1612 стр /!/ авторът, известен американски адвокат и следовател, убедително обезсилва всички теории, освен една.

Знам, че голямата загадка няма да бъде разбулена още много години, въпреки че Студената война отдавна завърши. Знам, че това неизбежно ще се случи, но не и в моя живот. Може би след век в един невиждан и незнаен свят, историците с документи и факти безстрастно и неоспоримо ще унищожат завинаги загадката. Защото за онзи невиждан и незнаен свят тя няма да има никакво значение.

Блогът на Огнян Дъскарев


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йоланта Аламанова

    1 1 Отговор
    Глупости на търкалета, както казваше баба ми. Мине-не мине време и се появява опровержение на отдавна опровергана теория, разобличаваща сладурите от FED, заради които бялата раса страда в момента. Както и да е, останете си със здраве, г-н Михайлов

    Коментиран от #2

  • 2 Венцислав Михайлов

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Йоланта Аламанова":

    Това събитие промени историята.... Нужно е да си припомняме някои факти ..... Търсеното на отговори на загадките, ни прави мислещи ...:)
  • 3 Методи Методиев

    0 0 Отговор
    Експеримента продължава. В търсене на отговорите, научаваме повече за себе си. В Този материал ме озадачава само заглавието. Не е загадка, а тайна и като такава тя ще бъде запазена завинаги от обществеността. Загадка е дали съществува НЛО! И смъртта на този човек не е променила историята. Както се вижда и Кастро не промени историята! Само си направи държава по свое разбиране и лиши поколения кубинци от правото им на сабоопределение и свободна воля. Но света не се промени. В него влатват все още алчност, омраза и чудовищна простотия, а идва и суша и глад.
  • 4 ?!?!?

    1 0 Отговор
    dremem mi koi go e ubil

    Коментиран от #5

  • 5 БУМЕР КАМОР

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "?!?!?":

    xaxa
  • 6 кик

    0 0 Отговор
    до 3
    има нло има извънземни дето ги крият от нас....няма как формата на нло да е 4овешко въображение......то е копие на нешо паднало от небето
  • 7 гост

    1 0 Отговор
    След като няма заговор, защо Осуалд е застрелян като куче пред камерите няколко дена по-късно? И него ли го застрелва "самотник с разбити дни, изпълнен с омерзение, гняв и разрушителни комунистически убеждения" ?
  • 8 Google Translate

    2 0 Отговор
    "...Нови Орлеан..."
  • 9 кик

    1 1 Отговор
    без технологийте от извънземните сащ са просто една страна.....тоест фирма....с технологийте са агресор и трерорист в световен мащаб
  • 10 Dude

    2 0 Отговор
    Преди да бъде убит Кенеди се е опитвал да отнеме фискалните функции/разбирай печатенето на долари/ на Федерелния резерв ,който е собственост на 3 частни еврейски банки и да вмени тази функция на Финансовия департамент. Но ... уви... не можа, сетете се сами защо......
  • 11 кик

    1 0 Отговор
    и ромни сега спомена 4е ако бъде избран ще отстрани сегашния шеф на фед бернанки и не стана президент...хихи
  • 12 4444

    1 0 Отговор
    еврейте искаха да убият Кенеди поради много причини едната от тях дамона и ядрените оръжия на изрел ,а другата са еврейските банки в сащ.Кенеди беше истински президен на сащ всички президенти след него са просто подлоги на евреите.
  • 13 gost

    1 0 Отговор
    Главният виновник за всичко са Илюминатите! - За целите на илюминатите обществеността научава случайно през 1875 г., когато куриер на Баварските илюминати, яздейки от Франкфурт за Париж е ударен от мълния. Конфискувана е част от информацията за световния заговор. В нея се казва:

    „С контролирането на пресата масите трябва да бъдат управлявани по волята на илюминатите…
    Всички човешки слабости, лоши навици, страсти и грешки трябва да бъдат доведени до крайност…
    Народите трябва да бъдат приучени да вземат привидността за чиста монета, да се задоволяват с външни неща, да преследват единствено удоволствията, да се изтощават във вечно търсене на нещо ново…
    В Европа трябва да се раздухат лични и национални противоречия, расова и верска омраза, за да възникне безкрайно разединение…
    За президенти на държавите трябва да бъдат избирани тези от редиците на робски подчинените на илюминатите протежета, в чието минало има тъмни петна, което ще ги превърне във верни изпълнители на волята на илюминатите. Така те биха могли да тълкуват законите по нов начин и да променят конституциите…
    Чрез подкупността на висшите държавни служители, приемайки чуждестранни заеми, правителствата ще трябва да бъдат тласнати в икономическо робство на илюминатите, за да увеличат чувствително държавния си дълг. Чрез предизвикани икономически кризи, в които внезапно ще бъдат изтеглени от обръщение всички пари в обръщение, трябва да бъде причинен крах на паричното стопанство на «не-илюминираните». Паричната власт трябва да стане всевластна в търговията и промишлеността, за да могат индустриалците с пари да печелят политическата власт…
    С такива средства народите трябва да бъдат принудени да предадат световното управление на илюминатите. Новото световно правителство ще бъде пазител и благодетел за тези, които доброволно му се подчинят _(ООН, бел. автора)_. Ако някоя страна му се противопостави, съседните държави трябва да бъдат подстрекавани към война срещу нея. Ако те решат да се съюзят, трябва да се разпали световна война.“ (46, S. 115f)

    Нека по-конкретно отбележим кои са „илюминираните“ днес и какво носи със себе си _Новия световен ред_.
    Писателят Боб Фрисъл го формулира така: „Дали ще се наричат Билдербергери, Тайно правителство, Тристранна комисия, Съвет за външна политика или илюминати — не е от значение. Тайното правителство се състои просто от най-богатите хора на Земята и тези около две хиляди магнати от дълго време държат здраво така наречените правителства. Те решават кой, кога и къде ще бъде избран; те определят кога ще има война и кога не. Те контролират оскъдицата на храна по Земята и фиксират инфлационните дългове на отделните валути. Всички тези сфери се държат от илюминатите. Макар че нямат власт над природните бедствия, ако можеха да ги използват в свой интерес, щяха да го направят.“ (24, s 177)

    Коментиран от #14

  • 14 повтарящ

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "gost":

    Ало ''gosta'' вземи си смени репертоара вече,повтаряш се няколко пъти вече с тези "Илюминати''

    Коментиран от #20

  • 15 илюминат

    1 0 Отговор
    написаното е истина
  • 16 муспи

    0 0 Отговор
    Ленин го застрелва еврейката Каплан, полусляпа, от един метър, преминала естествено с пропуск през охраната когато вожда бил в завод да произнася реч. Арестуват я, и един чекист, професионалист, който знае че не тя е важна, а кой стои зад нея, я застрелва от емоции че е убила Ленин! Сталин го отравя Берия, когато лежал на пода след удар получен от протеста на Каганович за лекарските процеси, и демонстративно хвърляне на партийния си билет пред вожда (така пише Хрушчов). След това Берия го разтрелват без отлагане като ангоамерикански шпионин?! (министъра на вътрешните работи!). Линколн го застрелват в театъра, убиеца е хванат наблизо и убит без излишно протакане. Кенеди го застрелва по официални данни Лии Осуалд, който е бил на специализация в Съв. съюз, и в папката му в КГБ пишело че е способен другар, но като негова слабост се изтъква че стреля толков лошо, че операции със стрелба не трябва да ме се възлагат. Той бил улучил точно в главата както колата е в движение, арестуват го без особено търсене и в затвора високопоставено ченге с достъп до него Джек Раби, го застрелва в упор защото не можел да понесе убийството на президента. После, след много време се установява че Кенеди е бил застрелян от няколко места и то не от склада дето бил Осуалд, но демокрация - зсичко се пише, но на нищо не пречи. Там където атентатите са неуспешни, извършителите ги обвиняват че са ненормални. Оня дето стреля по Регън, бил влюбен в една холивудска актриса и за да й направи впечетление рещил да убиуе президента. Който я види тази кобила - забравих й името, ще се убеди че наистина е луд. За психично болен обявиха и оня офицер дето стреля неуспешно по Брежнев, и беше изпратен да се лекува. Почерка на всичките тези афери е все един и същ и е добре познат. Той е на тези които владеят света, и аферите се разиграват за тяхни интереси.
  • 17 кик

    0 0 Отговор
    муспи бравос
  • 18 кик

    0 0 Отговор
    http://www.youtube.com/watch?v=BgBFOSUGXCk&feature=related
    вижте тва
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 gost

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "повтарящ":

    http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=gI-Rioi1Vd4