Last news in Fakti

21 Декември, 2020 12:59 8 888 67

Македония не е мода. Македония е дълг!

  • божидар чеков-
  • македонски въпрос-
  • македония-
  • северна македония

Българската политика по темата е пълен провал

Македония не е мода. Македония е дълг! - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вече няколко месеца Македонският въпрос не слиза от първите страници на медиите. Изненадата от антибългаския език на Скопие даде възможност на популизма да отклони вниманието от вътрешните политическите и икономически неуспехи на българските управляващи. Бие на очи факта, че нашите представители седнаха на масата на преговорите неподготвени, или незнаещи какво ги очаква. Нещо като Кубрат Пулев срещу Антъни Джошуа. По бреговете на Вардар българското вето е посрещнато като добре дошло за македонизма. То успя да обедини прекалено много македонци срещу България.

Като цяло българската политика към Македония е пълен провал. След две национални катастрофи България губи около 30% от територията си и голяма част от населението с българско самосъзнание останало извън страната е погърчено или сърбизирано насила. От 70 години на Балканите цари мир, наложен от Великите сили. През този период българските македонци в триъгълника Пирин – Вардар и Егея са подложени на интелектуален, духовен и физически терор. По настоящем Европейския съюз гарантира сигурността на границите и премахва насилието на етническа или религиозна основа. Тези условия са непознати и трудноразбираеми на Балканите. Въпреки това те дават уникална възможност на България да привлече към своята култура и икономика внуците на българските македонци и да се реваншира за грешките допуснати до сега.

Беше някъде към края на 90-те години. Интелектуалци от бивша Югославия ме поканиха на представяне на книга на сръбски автор. Бях им споменал, че корените ми са македонски – подробност, която ми позволи да се запозная с Мария Бежановска. Госпожата беше влиятелна френска журналистка, работеща в RFI – Radio France International. Моята личност заинтригува Бежановска и тя изяви желание да ме срещне насаме. Благодарение на тези срещи аз „научих“, че българите са татари, а македонците славяни. Че Самуил е македонски цар. Че македонската нация и език са създадени в Охрид и откраднати в последствие от българите. Бежанавска явно мислеше, че аз съм заблуден „македонец“ и хранеше надежда да ме „конвертира“ в полза на македонизма. На една от срещите ни тя доведе дъщеря си – студентка в Сорбоната. От нея научих, че във френския престижен университет се изучава „македонска филология“, или нещо такова. На края на срещата момичето подхвърли „Абе ти си македонец, който е чел български книги!“ Спестих ѝ дългия списък световноизвестни четива, с които разполагах, като се започне с Алберт Лондон, Анри Пози и Карнегиевата анкета. Тя и майка ѝ настръхваха при всеки мой аргумент. Въпреки това те не можеха да отрекат, че аз самият съм доказателство за това което казвам. Освен това аз открих в Париж „старата емиграция“, част от която беше съставена от известни македонски родове от Охрид и Солун. Между тях Димитър Паница и Евгени Силянов, както и потомци на Симеон Радев. Те бяха оцеляла част от българския елит, унищожен от Деветосептемврийския преврат. Последната ми среща с Мария Бежановска беше у дома. Поканих я, за да покажа няколкото наследствени доказателства, за участието на моите предци в борбата за свободата на Македония. Между тях беше изтъкания на коприна Манифест за обява на война срещу Сърбия през 1914 г. От дядо ми Кузман Чеков, егейски македонец. Разказах ѝ, че мой братовчед пази седлото на дядо си, дошъл на кон в България. Стотици хиляди са "пришълците" от Македония, намерили убежище при "Майка България". Ние сме били един народ. Между българи и македонци не е имало разлика. Великите сили обаче не са позволили да бъдем заедно. Днес нещата са различни, по силата на обстоятелствата. Въпреки това, приликите между нас са несравнимо повече от разликите. Разговорът не продължи дълго. Лицето на Мария се удължи, бялото на очите ѝ потъмня. Тя започна да крещи несвързани думи. Завъртя се на токовете, тръгна нервно към вратата и я трясна напускайки дома ми без да се сбогува с мен.

С голяма изненада аз открих Бежановска през пролетта на 2004 г. Този път в София. Гостенка на БАН, тя изнасяше лекции в центъра на българската столица по македонизъм. Използваше антената на RFI на улица Гурко за признаване на македонското малцинство в Пиринска Македония. В заключение Бежановска поставяше открито под въпрос приемането на България в ЕС, защото е страна, която преследва малцинствата!?

Никой от българските управляващи от правителството на Сакскобурготски, нито министъра на външните работи Соломон Паси, нито опозицията, не обърна внимание на антибългарската пропаганда разпалвана от френската журналистка Мария Бежановска. Нито академици, нито писатели или журналисти - никой не си мръдна пръста!

Веднага след като се прибрах в Париж, написах писмо от 4 страници, посветени на „Македонския въпрос“ и поведението на журналистката Бежановска. Платена с парите на данъкоплатците, госпожата беше прегазила задълженията на неутралитет и дискретност на държавния чиновник. Изявите ѝ в София, без да е упълномощена от френското правителство, можеха да бъдат изтълкувани погрешно и да навредят сериозно на отношенията между Франция и България. Наблегнах на факта, че българите първи в Европа пишат на собствения си говорим език от 10-и век, докато французите слагат началото на писмеността си след 16-и век, благодарение на Франсоа I-ви.

Адресирах писмото до директора на RFI – Жан Пол Клюзел.

До министъра на културата – Рено Донедио де Вабре.

До министъра на външните работи – Мишел Барние.

До българския посланик – Марин Райков.

След писмото повече нито срещнах, нито чух за Мария Бежановска. Получих десетки поздравления от българската общност във Франция. Поздрави ме и българският посланик Марин Райков, който ми позвъня една вечер към 21:00 часа. Каза ми, че подкрепя напълно казаното от мен. Подкрепата остана само телефонна.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 73 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Антички

    78 6 Отговор
    Никой в България, нито е мислил, нито мисли по този въпрос. Просто в един момент ще ни щажат, че сме дали съгласие за започване на преговорите, а останалото са историчиски дискусии. И толкова. РСМ скача толкова, колкото ние й позволяваме. А ние позволяваме всичко.
    Очаквайте активизиране на работата по дорбуджанска, тракийска, шопска, помашка и др. нации.

    Коментиран от #31

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Разум

    48 15 Отговор
    Точно така е ПЪЛЕН ПРОВАЛ и това е така защото ни управляват пълни некадърници-КАЛИНКИ незнаещи историята със самочувствие на интелигентни КАЛИНКИ.Няма ли пара която да влиза в шкавчето, значи не ни интересува да защитим интересите си.БОКО ТИКВУНИЙ не само ще стане човека унищожил българската нация, но и човека продал българската история....

    Коментиран от #63

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ъъъъъ

    45 7 Отговор
    напротив .имаше хора , които биеха камбаната , но победилата капиталистическа система у нас бе либерална. сега либерализма върви надолу и затова има проблясъци. загубеното време не може да се върне.вижте изказванията на паси , калфин , радан , сергий....но те сега не са на власт. но не се знае. бай сорос плаща яко....

    Коментиран от #36

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Stormtrooper

    51 5 Отговор
    Българската политика наистина е пълен провал, защото България никога не е имала адекватна такава и тя не може да е от днес за утре. Поради тази причина, не ни остава нищо друго, освен да възприемаме Македония, като бивша съпруга, защото пропуснатото време няма как да го момпенсираме. Единствено адекватно би било, че отношението на България към Македония ще бъде реципрочно и да забравим всякаква романтика. Това, че някой се пада брат на някой, нищо не означава, ако не се държи като такъв. И Каин е бил брат на Авел. Насила хубост не става!
  • 11 Waterwet

    20 6 Отговор
    Дори македонците излъчват интелигенти за висши държавни позиции, защото знаят, че във висшия пилотаж е много "хлъзгаво".
    А нашите вкоренени властници прежалили държава и народ с единствената цел да запазят статуквото, за да не изгубят властта придобита порочно.
    Знаят, колко струват и също така се пазят полуграмотните и дръзки поддръжници на статуквото от хора с интелект.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Любен Стойков

    15 8 Отговор
    Разрешаването на проблема е в гълтане на жаби. Ние трябва да глътнем жабата Македоня с всичката тиня полепнала по нея. Македонците трябва да глътнат жабата "изкуствена нация от 2944г". барабар с акушерката - Сърбо-Русия и Тито. От това нито ние нито те ще умрат. Затова, докато те не глътнат жабата си, ние ще трябва да дъвчим нашата с погнуса. А закъснелия български катарзис трябва да бъде до дъно! Всички натворили тая каша и национална морална катастрофа трябва да бъдат посочени и си понесат отговорността. Политиците ни за това че да прости русофили, а историците ни, че са продажни рублояди. Македонците и българите трябва да научат истината, и държавата ни трябва да хвърли 50-60 милиона това да стане без простотии.
  • 18 Много са им малки паметниците

    8 1 Отговор
    Трябва да са поне 100 метра високи.Без коментар.Макар че бих но не искам " премахнат коментар ".
  • 19 КОТарАК

    35 2 Отговор
    така-сега ще го кажа ясно и се съмнявам модератора-макелюбец или маке да ме изтрие отново както при отговора на джаич! ХАН Кубер , брат на Аспарух се е заселил и управлявал в Македония и затова следва бързото обединение на БГ с тази територия.макетата до ТИТО много добре са си знаели какви са , жалкото е че не са устояли като родолюбци а са предали дедите си. това е по-страшно и от помохамеданчването ,защото докато помаците не са имали избор пред дръвника , тия са си продали рода след няколко шамара

    Коментиран от #22

  • 20 ДжаФич, събираш от 9 дола вода,

    30 0 Отговор

    До коментар #5 от "джаич":

    Нямащи нищо общо, възродителният процес е признат и реабилитиран, върнаха си имената, македонизма-антибългарска идеология и репресиите от 1919г на българите от Вардасдка македония кога ще признаете, или то няма такива, според сръбските лъжи, или не ви изнася, понеже ще рухне измисленият идентитот

    Коментиран от #43

  • 21 Благоевград

    8 53 Отговор
    Ама господине ,
    Ние , Македонците в Пиринска Македония сме си Македонци , етнически Македонци ,а не сме българи.

    Коментиран от #28, #41, #60, #62, #67

  • 22 бай булгар

    17 3 Отговор

    До коментар #19 от "КОТарАК":

    Ако съм те правилно разбрал , искаш да кажеш , че македонците са българи конвертирани от Тито в сърбомакедонци мимикриращи като македонци , представящи се пред света като антични македонци сродни на гърците , ама пък и славяни , нямащи общо с българите , които от своя страна са братовчеди на турците.

    Коментиран от #27, #37

  • 23 Вие сърбомани сте специалисти по лъжите,

    31 0 Отговор

    До коментар #5 от "джаич":

    Кое не е лъжа, македонци-сърбизирани българи с репресии, македонски език-български с няколко сръбски букви, цар Самуил/Василий българоубиец, византийските хроники го казват, не ние/-македондки цар бил на древните елини-28г гърците ви държаха на трупчета, българите в Македония с арки от цветя чакат българска армия, дочакват сръбските престъпници комунисти да ги репредсрат, немците не са фашисти-бългатите са фашисти, според вас, БГ анексиранла себе си своята си българска земя с 2,5млн.българи, и още все в тоя стил, говорене на ЛЪЖИ, това сте сърбоманите УДБаши, управляващи Македония днес, пропаганда, основана на ЛЪЖИ-лицето на македонизма и сърбоманите, това сте
  • 24 Доктора

    40 3 Отговор

    До коментар #5 от "джаич":

    Иска много четене мойто момче! Има интернет, и ми беше да провериш всичко в което се съмняваш! За турците първо: знаеш ли че Трабзон български се го води масово освен турския! Освен това, съвременния турчин е създаден от кръвния данък върху балканите и местните жени в Турция!(затова и побеля расата им)! За макетата: знаеш ли че когато гърците гонят "македонците" от егейска Македония, ги наричат "пальовоулгари" ? Има толкова документи които можеш да намериш в интернет! Когато обаче спреш да сучеш от Сърбия, и започнеш да се храниш самостоятелно, тогава ще прозреш истината! Не ни крадете историята, макетата мразите и албанците и гърците и българите! Вие сте като детето с комплекс за малоценност, всички са криви, само вие сте прави! Признахте грешката си гърците, и ви пуснаха, сега ще признаете и грешката с нас и продължавате! Дотогава застой!

    Коментиран от #29

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ПСР

    37 0 Отговор
    Колко ли стотици на Мария Бежановска,подобни е имало и има до ден днешен?!
    Не сме братя.Храним напълно неоправдани илюзии.След куп политически предателства и насадена омраза,не сме братя.Те са велик,древен народ-ние сме татари,варвари,фашисти,окупатори.
    Те са сърбофили с мечти за нова,велика Сърбославия.Според мен,всичко е загубено.Бежановска и Сие,са постигнали своето.
    Не виждам,какво може да се направи.Много болна и подла история.Никак нелицеприятна за нас.Лично за мен,нямат място в ЕС.

    Коментиран от #50

  • 27 КОТарАК

    13 2 Отговор

    До коментар #22 от "бай булгар":

    ами нещо от сорта , без братовчеди на турците , защото когато сме имали отношения Велика БГ-Византия , те са живяли в пещерите около Сър Даря
  • 28 Етнос македонци са

    33 0 Отговор

    До коментар #21 от "Благоевград":

    Сърбизираните насила с репресии българи във Вардарска Македония, в България има географски области-Мизия, Тракия, Пиринска Македония, Добруджа,...., всички българи, говорещи български език, няма етнос-шопи, тракийци, македонци, балканджии..., не се научиха някои да правят разлика между етнос и географска област, само Македонията е така, името=географска област, затова гърците го смениха, Егейска, Вардар ска,Пиринска, кога ще го ПРОУМЕЕТЕ, наистина ли сте толкова тъпи или се правите
  • 29 Тоя е на хранилка в Белград,

    12 0 Отговор

    До коментар #24 от "Доктора":

    Мислиш ли, че от любопитство не е погледнал документи, прави се на улав, защитава македонизма, да крепи идентитетот

    Коментиран от #32

  • 30 Stormtrooper

    23 1 Отговор

    До коментар #5 от "джаич":

    Говориш за възродителен процес... На българите от Македония и Зап.покрайнини беше наложен девъзродителен процес.! За тези хора ли казваш, че не са българи? Напълно непонятно ми е защо трябва да се формира нова идентичност, при положение, че България по никакъв начин не може да промени факта, че сме две самостоятелни държави. Дори и двете държави да се борим да се обединим НИКОЙ НЯМА ДА НИ ГО ПОЗВОЛИ, по същите причини, по които и в миналото не са. Така и ще бъде! Така, че от какъв зор Македония се фокусира върху омраза, а не си гледа бъдещето? От къде и за какво е тя?
  • 31 Щом е тръгнало така,

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Антички":

    Логично е да продължи с подобни ненормалщини
  • 32 Доктора

    16 0 Отговор

    До коментар #29 от "Тоя е на хранилка в Белград,":

    Много искам да го полекувам, ама не мога да го намеря! Аз съм специалист по сръбски болести! Завършил съм там медицина, и съм специализирал по тях! Тоя за 30 секунди съм го излекувал от всичките му фантазии!
  • 33 София

    4 35 Отговор
    България трябва да спази Резолюцията на ЕС и да признае македонското малцинство в страната. Българският съд трябва да регистрира всички македонски сдружения и организации в България ( в срок до 01.06.2021 г.).
    В противен случай ще последват определени санкции от ЕС срещу България.

    Коментиран от #35, #40, #45, #57

  • 34 Перо

    31 1 Отговор
    Даже СерГей,Паси,Калфин или друг подчинен на чичко Шорош,няма да помогне на измислените македонисти,нищо че яко драпат това да се случи в противовес на българските интереси. Вече дявола излезе от бутилката и чугунените “македонски” глави започнаха да се пропукват! Само вето до дупка на боклуците!
  • 35 Президент на всички индиянци

    10 1 Отговор

    До коментар #33 от "София":

    Това ще стане, когато американският президент признае, че в щата Юта, са племето юта, говорещи на индиянски. Също така да каже, че Манхатън, което на индиянски означава "място за голямото пиене*, е място за напиване на индиянци.
  • 36 Вулфила 381

    7 7 Отговор

    До коментар #6 от "ъъъъъ":

    Сега не подхващай болната тема ,всички я знаем ,"има ли крадене ,държавата огън да я гори", кажи как да постъпим ,че времето напредва и става късно за България, ясно е , че червило и очила не помагат?
    Намерете обединителните точки и ги задвижете!
    -БАН заспа ли?
    Външния министър, ще трябва да си отиде и поеме отговорността за случилото се , жената не е, за тази работа!
    Поне ще покажем на света, че нещо вършим!
    Сега чакаме, да ни каже САЩ, признайте ги, или ще разкрием кирливите ризи на Хунтата и сме до там!
  • 37 Алгоритъм

    20 1 Отговор

    До коментар #22 от "бай булгар":

    Тия от 100 години сърбите ги конвертират първо в сърби и после в сърбомакедонци. След 1944г. се намесиха и куцовласите като от 100 000 куци влашори се пръкнаха 100 000 антички запинявени македонци. Сега официално куците влашори са 8-900, авсичкото друто влааа... се е писало антички македонец. Куците власи,както и сърбите масово се женят/омъжват за българи и българки и така вече са се пръкнали няколкостотин хиляди мелези и хибриди с раздвоено съзнание. Това е алгоритъмът на конвертирането.
  • 38 БЮРМ/FYROM

    24 0 Отговор
    Измислената държава "няма място в Европейския съюз. ВЕТО докрай. Промити мозъци. Кресливи и злобни, сръбски мекерета. Крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Македонска Луно

    20 0 Отговор

    До коментар #33 от "София":

    Май не си запознат с резолюцията на Европарламента от началото на октомври. В този документ с препоръчителна сила никъде не се говори за македонско малцинство.

    Значи, правят ви измислената държава след 1990г., и от тогава промитите сърбомани стават македонци...и изведнъж хоп, фокус мокус -обявявате в съседните държави българите с македонски диалект за "македонското малцинство"!!!!!!
    Е, то бива наглост и безочие, но чак толкова не бива!
    Айде спрете се!
  • 41 Разум

    22 0 Отговор

    До коментар #21 от "Благоевград":

    Нз какъв си и откаде си ,но аз съм от пиринска македония и съм си българин всички познати са си българи и така че ще те помоля да не казваш всички ,изгори си българския паспорт който си купил от каракачанов и марш пак в оная дупка кадето скоро ще се казва велика Албания.ПС аз с гордост се наричам македонец ,не заради измислената нация, която вече е РСМ, а заради областа
  • 42 5 сапуна

    9 3 Отговор
    Като измиеш македонец със сапун се получавало чист българин,ноооо... не е баш така. Сегашната популация в Македония е взела най-лошите черти на поробителите и съседите им - от турците -кръвожадността,от албанците - разбойничеството,от сърбите - хвалипръцковщината,от гърците - лукавството и притворството,от ромите - лъжата. Само от нас са взели трудолюбието. Така,чее... ще трябват 5 сапуньовици,но накрая не се знае дали ще остане нещо защото ние вече не сме трудолюбиви.
  • 43 Onix

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "ДжаФич, събираш от 9 дола вода,":

    Не е идентитет, а идиотинтет.
  • 44 Голям Юс

    10 1 Отговор
    Много, много правдива статия. Убеден съм, както написах и другаде, че това с историческите комисии, правилен прочит на историята и т.н. в политически дискурс е като ланския сняг - малко вероятно и много краткотрайно. Ако искаме уважение и трайни резултати трябва да станем средно развита икономически и социално държава в ЕС, с разпознаваем, по-културен облик (ако ме разбирате) и позитивно развитие и настроение.
  • 45 ПетМет

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "София":

    Моляя! Това пък какво значи?!
  • 46 Голям Юс

    10 0 Отговор
    А по отношение на присъединването на Мекедония в ЕС достатъчно е:
    1. Да се спре езика на омразата (с наказателно предследване по чл. 319 от Кривичниот законник), за което да се включва инфо за напредъка (брой публикации, Брой повдигнати обвинения, брой осъдителни присъди) в регулярните доклади по процеса на присъединяване със задължителни препоръки при необходимост.
    2. Средстата от ЕС за Македония да се използват приоритетно (70-80 %) за изграждане на връзки с България (транспортни, културни, образователни, научни и т.н.).
    3. Официално отричане на югокомунизма в Македония с публично заклеймяване и отваряне на досиетата на УДБА и КОС, които също да подлежи на мониторинг от ЕК с препоръки при необходимост.
  • 47 Калбо

    15 1 Отговор
    Не трябва да позволим да ни откраднат историята ако политиците ни подадат всички трябва да излязат на улицата Ако ще и цяла Европа и целия свят да е срещу нас ние не трябва да позволим това ако го позволим ще изчезнем като нация и като Държава
  • 48 Георги

    18 0 Отговор
    Никой няма претенции към вашата идентичност,само едно да кажа тя/идентичността ви/ не може да се гради върху нашата история.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 1 Отговор

    До коментар #26 от "ПСР":

    Недопустимо е да се представя македонският въпрос като нещо елементарно и лесно за разрешение и на тази база да се сипят хули към македонствуващите , че са „промити мозъци, еничари, антични и т.н.”. Същевременно, по същата причина, да се вменява някаква вина на Българските правителства за всичко сторено и не сторено по казуса Македония..... Зa гoлямo cъжaлeниe, прoблeмът e мнoгo кoмплицирaн, зaщoтo изчeзнe ли бългaрoфoбиятa изчeзвa и държaвaтa кoятo e изгрaдeнa нa тaзи ocнoвa....A и Бългaрия вce oщe нe e гoтoвa дa пocрeщнe тoвa прeдизвикaтeлcтвo...зaщoтo eднa cъcипaнa и бaнкрутирaлa Рeпубликa Ceв. Мaкeдoния, щe бъдe рaзпaрчaтocaнa cъc cигурнocт мeжду Aлбaния, Гърция и Cърбия. Aлтeрнaтивa нa БЪЛГAРOФOБИЯТA, кaтo тeмeл зa дaржaвнo-идeнтичнocтнa идeoлoгия, бeшe AНТИКВИЗAЦИЯТA, нo гърчулятa дoбрe cи изгрaхa кaртитe и тoзи вaриaнт oтпaднa...В рeзултaт Ceв. Мaкeдoния e oбрeчeнa дa ce рaзпaднe или нaй-мaлкoтo, щe имaт дългa прaвитeлcтвeнa кризa, aкo нe пoлучaт пoкaнa зa члeнcтвo в EC.
    Авторитетна и просперираща България,ще върне македонците към истината, е верният път. Другото е връщане към 50 годишните безплодни усилия на България. Не искам да повярвам, че това се прави може би съзнателно.

    Коментиран от #51

  • 51 божидар чеков

    7 1 Отговор

    До коментар #50 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    България не само, че не е правила никакви усилия, но дори е вършила престъпления избивайки българи от Пиринска Македония, които са отказвали да се пишат "македонци". Има и други, които не желая да изброявам тук. Обяснението, че не били българите, а бил Георги Димитров не лови дикиш на брега на Вардар. Всички български престъпления служат на антибългарската 70 годишна пропаганда. Това е много голяма тежест за повдигане. Възможно е да стане само с гръцка хитрост, дипломация и култура. Настоящата българска власт не притежава нито едно от тези качества. В едно сте прав. Просперираща България ще привлече със сигурност внуците на българските македонци. Под крилото на България, евентуалното разпадане на Македония е не чак толкова лошо разрешение. За тях и за България. Но пак повтарям - просперитет, дипломация и култура!

    Коментиран от #53

  • 52 Аве Майн Кампф

    10 2 Отговор
    Вeтo дo дупкa нa прocръбcкaтaизмeт у Cкoпиe , и e крaйнo врeмe тaзи измиcлeнa държaвицa дa ce ликвидирa oт кaртaтa, и зeмитe и дa бъдaт рaзпрeдeлeни и върнaти нa Бългaрия , Гърция и Aлбaния ...... кaктo cи e прaвилнo
  • 53 копи пейст

    6 1 Отговор

    До коментар #51 от "божидар чеков":

    „Културната автономия” на Пиринския край (1946-1948 г.) е опит да бъдат смекчени условията на Парижкия мирен договор
    Иван Петрински

    Дори съвсем краткият преглед на събитията и на писмените свидетелства от 1945-1948 г. показва, че БРП (к) и Отечественият фронт предприемат курс към "културна автономия" на Пиринския край в разгара на преговорите за подписване на Парижкия мирен договор. Отчитайки уязвимостта на страната като сателит на нацистка Германия, ...
    На практика освен наложените резултати от преброяването през декември 1946 г. от политиката на македонизация остават само чупливи листове хартия в архивите на Пиринския край. И безкрайни разговори на маса.
    В Париж България се отървава сравнително леко. Не са загубени територии в сравнение с границите към 1 март 1941 г.,

    Непосредствено преди обявяване на курс към "културна автономия" в Пиринския край Тито стига до изнудване. Той предава съобщение за Г. Димитров, че съюзен договор между България и Югославия ще се сключи след "присъединяване на Пиринска Македония към федерална Македония".

    Очевидно при нестабилното международно положение на България, въпреки участието в боевете срещу Германия, българското ръководство се е опасявало от крайно неизгоден за България мирен договор. Вероятно точно това налага и поемане на курс към "културна автономия" в Пиринския край на Х пленум на ЦК на БКП (1946 г.).".

    След подписване на мирния договор на България със страните от антихитлеристката коалиция

    Коментиран от #54

  • 54 копи пейст

    5 0 Отговор

    До коментар #53 от "копи пейст":

    .....................
    ..продължение

    След подписване на мирния договор на България със страните от антихитлеристката коалиция (10 февруари 1947 г.) и особено след влизане на договора в сила (15 септември с. г.) пасивната съпротива в Пиринския край срещу "културната автономия" се засилва рязко

    На 1 август 1947 г. е направена първата стъпка за преустановяване на политиката на македонизация на Пиринския край. По време на преговорите с Югославия за сключване на договор за приятелство, сътрудничество и взаимна помощ е уточнено, че "няма да се действа за непосредствено присъединяване Пиринския край към Македонската република" (Г. Димитров, Дневник, 1 август 1947 г.)

    С влошаване на отношенията между Сталин и Тито и изключване на Югославия от Коминформ (28 юни 1948 г.) е намерен нужният повод за слагане на край на политиката за "културна автономия" (ХVI пленум на ЦК на БРП (к), юли 1948 г.). Светкавичната реакция е показателна - удобният момент е чакан отдавна.

    статията
  • 55 ФАКТ

    4 4 Отговор
    А единствения безспорен факт е , че само Хитлер се затъпи за българските интереси през войната .....

    Коментиран от #56, #58, #66

  • 56 Голям Юс

    3 1 Отговор

    До коментар #55 от "ФАКТ":

    Съжалявам, но да не сме наивни. Хитлер защитава (не съм сигурен, че думата е най-подходяща) националните интереси на пангерманизма и много явно го показва по всякакъв начин.
  • 57 Северната Македония кога

    7 0 Отговор

    До коментар #33 от "София":

    Ще впише в конституцията си българско малцинство, че само такова няма, има египтяни и разни други, не сте в позиция да диктувате, вие трябва да отговаряте на изисквания, съда в Хага ще ви съди за геноцид, отваряйте УДБа досиетата, а сетих се, няма нищо да изпълните понеже сте се самобронирали, че не зависите от България, поради факта, че ние бяхме при по-див комунизъм, когато вие разполагахте с дънки, дъвки чорапогащи и тем подобна кинкалерия, вече сте едно ниво по-високо, да, ама неее, то е във вашите кратуни само, не отговаряте на европейските изисквания, Белград още ви държи като панаирджийска мечка на синджир
  • 58 Да, получихме си

    10 0 Отговор

    До коментар #55 от "ФАКТ":

    1940 южна Добруджа, но то си наша земя, преди това откъсната, ние никога не сме вземали чужда земя с чужд етнос, войните са били само за наши земи, освободителни, берлинския конгрес ни закопа, подариха варварска Македония на Сърбия с 2,5млн българи, след репресии, геноцид там сега българи няма, писали ги македонци
  • 59 Стефан

    7 2 Отговор
    Роден съм в малък град в Централна Южна България
    Няколко махали
    Македонската
    Гръцката. И турската. В зависимост от това от къде са дошли
    Никой не харесваше македонците. Все още.
    Говоря неща преди 60 години.
    И сега.
    Ако е възможно да живеем без македонците мисля че няма да е грешка. Аз така мисля. Подробностите ги знае всеки.
  • 60 Ама господине!

    7 2 Отговор

    До коментар #21 от "Благоевград":

    Македонците са говорили на старогръцки и гръцки! Ти ако не си ходил да береш маслини по Серес, нямаш никакво понятие от езика на македонците! Така че почети още малко, и ела пак! За днес получаваш 2-ка! Яви се на изпит, и остана в същия клас!
  • 61 Алексчо Мъдеконски

    8 0 Отговор
    Маке българин няма да стане докато еничари
    като Мицковскии не си изхвърлят сръбските пишещи машини.Дядо му Христо Мицковски който е чист българин дали сега гледа правнука си какви ги върши.
  • 62 Малко слонче.

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "Благоевград":

    Македонец бил, индианец от сръбските подлоги.С крадена история си вдигате самочувствието.Нормално за индивиди с ниска самооценка.
  • 63 И аз да кажа

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Разум":

    Какъв разум, бе човече! Да ти имам самочувствието- писането ти пълно с грешки, умът ти замъглен от злоба и недоволство! Вземи малко да се пообразоваш, преди да громиш другите.
  • 64 BG Specialist

    13 0 Отговор
    Бившата Юго-република много нахитре, никакъв македонски език няма както и австрийски! А веднага да се изземат БЪЛГАРСКИТЕ паспорти от северомакетата четох че са в Германия към 30 хиляди с БГ л.карти да ги Върнат!!!
  • 65 Мисля си

    9 0 Отговор
    Стремя се да имам обективно отношение, да не се екзалтирам патриотарски и се сещам два факта: 1.Сърби се хвалят след 1945г, че за едно училище две години не са давали пари за дърва за отопление, защото горили български книги и учебници! обаче и 2. Българи отиват в "новите земи" и се хвалят, че са докарали един вагон шевни машини, плячкосани оттам. Та простотии има и от двете страни и трябва да си ги признаем. Обаче един-два езикови въпроса ме глождят: Като казват за ЕС "Еуропската уния" , как ли са наричали СССР? Саветска уния? И като наричат САЩ "Амерички држави" (вместо щати), коя им е думата за "държава"? Смешно е как за всяко понятие е търсена дума, различна от българската, най- често западна, а после се тръшкат какви древни славяни били!
  • 66 Баба Яга

    4 0 Отговор

    До коментар #55 от "ФАКТ":

    Хитлер предлага Вардарска Македония първо на Сърбия.Малко преди да се подпише договора сърбите се отмятат.Тогава Вардарска бановина е предложена на България.Това е една от причините България да е в съюз с Германия тогава.
  • 67 Я.И.

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Благоевград":

    ГОРНА ДЖУМАЯ(Благоевград),динара и рублата много девалвират бе!!