22 Декември, 2020 20:30 4 236 28

Британците - изолирани от Европа. Така ли ще изглежда Брекзит без сделка?

  • великобритания-
  • ваксина-
  • коронавирус

Преувеличено или не: опасенията от проблеми със снабдяването с храни вече са факт

Британците - изолирани от Европа. Така ли ще изглежда Брекзит без сделка? - 1
Снимка: Shutterstock

Новата мутация на коронавируса ни показва какво би могло да сполети британците при Брекзит без сделка. Опасенията от проблеми със снабдяването с храни вече са факт.

Обединеното кралство е сред най-тежко поразените от коронавируса страни в Европа. Броят на жертвите е огромен. И сега, само дни преди края на тази ужасна година, се разпространява нов вариант на Sars-CoV-2, който бил още по-заразен. Последствията вече могат да се видят по летищата, гарите и пристанищата: движението от Великобритания към "Европа" засега е прекратено, хора и стоки не се превозват.

Увертюра към Брекзит без сделка?

Това със сигурност не е онази "блестяща изолация", която е залегнала преди век и половина в основите на британската външна политика и която заема видно място в политическия фолклор на кралството. Прекъсването на транспортните връзки като средство за предотвратяване на разпространението на мутиралия вирус изглежда необходимо. Още повече на фона на неизвестността - все пак опасностите не могат да се преценят точно. Тази крачка обаче не бива да е основание за злорадство по отношение на тази форма на изолация, макар и да става дума за остров.

И все пак: не е изненада, че на големите задръствания от камиони се гледа като на увертюра към това, което би сполетяло страната, ако преговорите за сделка с ЕС не доведат доникъде и след края на преходния период не се постигне споразумение. Това, че правителството на Джонсън казва, че хората не би трябвало да се безпокоят за гарантирането на доставките, е разбираемо. Но вече се вижда до каква степен са уязвими те. И то не в рамките на някакви експериментални условия, а в рамките на една голяма епидемиологична криза. Преувеличено или не: опасенията от проблеми със снабдяването с храни вече са факт.

Това би било чудесен коледен подарък. Без ирония.

COVID-19 и Брекзит - в момента за много граждани на Обединеното кралство излизането от ЕС вероятно изглежда като отвличане на вниманието от битката срещу пандемията. И с право. Милиони граждани в ЕС вероятно се чувстват по същия начин. Но това не освобождава политиците от двете страни на Ламанша от тяхната отговорност да ограничат максимално щетите, съпровождащи Брекзита. Да, "сделка" трябва да има. Това би било чудесен коледен подарък. И още нещо: би могло да се помисли поне малко и за удължаването на преходния период.

Клаус-Дитер Франкенбергер, ФАЦ


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХоХоХо

    28 2 Отговор
    Такова са си надробили !

    Коментиран от #13

  • 2 Ахахахаххахахахаха чеп за нацистите

    9 42 Отговор
    само болните немски мозъци могат да напишат такава идиотщина. По-скоро европата изолирана от великобритания
  • 3 Кински

    6 3 Отговор
    Оня ден като пишех че бирката Джонсън вдигна шум с тоя новия щам и блокира Европа,за да си го изкара за брекзит мрекзит.и никой не казваше че има над 400 хилидяи ваксинирани при тях,имаше една фиданка дето ми опонираше.къде си фиданка дай сега някой умен отговор на това което се случва.блокаж ли е? Я пак
  • 4 Asdfg

    45 6 Отговор
    Изобщо не са за съжаление! Заедно с рижавия идиот си го заслужават! Изключително противна нация! Високомерие, простотия и наглост! Това е GB 🇬🇧!
  • 5 човек от народа

    38 4 Отговор
    питали радио лондон, кога ще се оправят британците ? отговор : когато върнат всичко награбено от цял свят за 5 века и се научат да берат ягоди...........
  • 6 Не,

    3 2 Отговор
    Няма да изглежда така!

    Коментиран от #16

  • 7 Англия

    2 6 Отговор
    Вече е новият Освиенцим и се забранява на всичко живо да мърда иначе за с@пун
  • 8 Gen Gurko

    6 0 Отговор
    А може би затова се води и тази игра с инспирираната паника?
  • 9 Пацо

    1 1 Отговор
    Чалга журналистика. Чалга медии. Умните мълчат. Мъдрите ги няма. И по цял ден простотии за плебса. Анализи , цифри,статистики няма! Целия съвременен свят на потребление и боклуци създава политици и закони и всичко за никъде. Това е обречено и няма бъдеще. Всичко е 50 на 50 и малко. Всичко е разделено на две. Липса на цел, посока и начини за реализация на целите. Какво са виновни половината британци? Какво? И сега хората страдат. Защо да мразя половината британци? Сложна тема и е всеобхватна. 300000 българи има там.
  • 10 XXXX

    2 4 Отговор
    Само така!!!
  • 11 Деф

    11 1 Отговор
    Изобщо не знаете за какво става въпрос. Изолират ги защото не са им удобни в ЕU.

    Коментиран от #12

  • 12 Пацо

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Деф":

    Бих се радвал да ни обясните за какво става въпрос все пак. Може пък и ние да сме яли портокали.
  • 13 Ихаааа

    2 10 Отговор

    До коментар #1 от "ХоХоХо":

    Ганчо и Ганка вече злобеят
    Уууууууеееееее
    Ще им прЪ//днете на британците на К¥РА
    Бедняци български
    С БВП малко по-малко от 20% от ЕС, не знам кой ще гладува

    Коментиран от #15, #19

  • 14 123

    2 7 Отговор
    Фалшива новина от Дойче Веле. Британците са се запасили и имат достатъчно храна.

    Коментиран от #17, #23

  • 15 Пацо

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ихаааа":

    Никой не злобее за нищо. Всеки си има мнение. Езика ви не е удачен. Всеки има право да пърди където поиска и на когото поиска и едва ли вие имате направи да давате подобни съвети. Британците са голяма работа в Британия. В България са никои. И не само те. Всички които не са като нас са никои. Чужденци! Гости! Пътници! Обичайте и уважавайте сънародниците си ако сте българин и обичайте България каквито и да сме бедни богати прости умници и всякакви. Весели празници!

    Коментиран от #25

  • 16 Никак

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Не,":

    няма да изглежда, защото няма да я има на картата.
  • 17 Пацо

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "123":

    Медиите манипулират аудиторията по темата. Все още не знам всички причини поради които британците напускат ЕС. Сложно е.
  • 18 Шайба

    5 1 Отговор
    Захитряха британците,ще се сетят накрая,вече и те почнаха да реват,че са зле та да не им идват повече на гости разни чалми и тъмни балкански субекти.
  • 19 Българин

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Ихаааа":

    БВП може да си го лапаш всекидневно! Ние, Българите, нямаме пари и сме бедни според теб, лизач велобритански, но сме богати духом! Като ви спрат ягодоберачите (работливи богати духом Българи), тогава ще ми обясняваш велико-лизач.
  • 20 Хи хи хи и

    1 0 Отговор
    Хората с тъмен цвят на кожата ще започнат работа на полето на строежите ще почистват домовете и т.нт........и всичко ще им е ОК.ХИ.ХИ.

    Коментиран от #22, #27

  • 21 Йордан

    0 0 Отговор
    Боли ме ....много ме боли.
  • 22 Бих казал

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Хи хи хи и":

    ха, ха, ха. Браво! Тъмнокожа работа! Голям виц, голям смях.
  • 23 123

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "123":

    Имат имат щото кораби акустират и тирове с хиляди влизат в мухлясарият им остров (бил съм там ).Ако не бяха Хамериканците 2 световна щяха да си ядат цървулите. Климатът там не е подходящ за всичко и се налага внос.Но не ме дреме.
  • 24 Cleaner

    8 0 Отговор
    Някой да е виждал черна чистачка в Англия? Те са По помощите .Sorry...
  • 25 Мери

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Пацо":

    Браво, Пецо! Мъжко изказване!
  • 26 Мери

    1 0 Отговор
    Извинявай, Пацо.
  • 27 ;672818274738194727828191647191937618173

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Хи хи хи и":

    Да да ще започнат га цъфнат налъмите ахахахахахахахахах
  • 28 ира

    4 1 Отговор
    Боже какво ли ще правят без източноевропейската работна ръка? Живи да ги ожалиш. Тази държава е устояла векове, и сега ще си мине без Туск, Юнкер и Мичето Габриел. Без диктата на чиновниците от Брюксел, осигурени до живот...