Last news in Fakti

23 Декември, 2020 08:00 8 202 38

Какво се случи в Нагорни Карабах?

  • нагорни карабах-
  • азербайджан-
  • армения-
  • русия-
  • турция-
  • война-
  • конфликт-
  • сащ

През последните 30 години международните институции не направиха нищо осезаемо, за да сложат край на тази война

Какво се случи в Нагорни Карабах? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В края на септември имахме дежавю. В Нагорни Карабах бе съобщено за нова ескалация на конфликта, който тлее от дълги години и продължава да е нерешен. Подобно на други войни в различни точки на планетата, войната в Нагорни Карабах представлява сложен възел от геополитически и икономически интереси, в който са замесени и други държави, а не само преките участници. Защо обаче трябва да ни пука за този планински район в Южен Кавказ?

Докато Западна Европа въвеждаше локдауни заради коронавируса и правеше стратегии как да намали броя на починалите, а Съединените щати бяха насочили цялото си внимание към президентския дуел между Джо Байдън и Доналд Тръмп, в Нагорни Карабах в продължение на седмици се водеха ожесточени боеве, при които и двете страни в конфликта дадоха хиляди жертви, включително цивилни. Азербайджан нанесе тежки поражения на арменските окупационни сили и освободи Шуша – градът, който азербайджанците смятат за свой исторически и културен център в Нагорни Карабах. Така се стигна до 10 ноември, когато в ранните часове бе обявено, че руският президент Владимир Путин, премиерът на Армения Никол Пашинян и президентът на Азербайджан Илхам Алиев са подписали споразумение за пълното прекратяване на огъня и на всички военни действия. Азербайджан си върна голяма част от териториите в Нагорни Карабах, Ереван призна военния си колапс, а като част от споразумението Москва изпрати мироопазващи сили, които да съблюдават спазването на мира.

Мирът в Нагорни Карабах обаче е само привиден. През последните 30 години международните институции не направиха нищо осезаемо, за да сложат край на тази война, което създаде вакуум, от който се възползва Русия. В привидната роля на миротворци руските военни в Нагорни Карабах ще прилагат руската външна политика, както сметнат за добре спрямо собствените си интереси. Москва ще има възможност да извършва манипулация на неразрешения спор, за да упражнява влияние. За да манипулира войната по свое желание, Русия може да прибегне и до добре позната стратегия, изпращайки части военни компании на място, които да се ангажират в „осигуряването на сигурността”, но в действителност да прилагат политическата стратегия на Кремъл.

Още от първия ден на ескалацията Турция, друг регионален играч в тази шахматна партия, декларира подкрепата си към Азербайджан. Армения, която във военно отношение е много по-слаба от Азербайджан, очакваше подкрепата на Русия, но не получи такава. Арменците бяха предадени от Москва, която обяви, че е дала гаранция за военна подкрепа на Ереван в случай на нападение срещу Армения, но в този случай не може да окаже такава, защото сраженията не се водят на нейна територия.

Остава отворен въпросът дали споразумението всъщност е успех за Азербайджан, защото на бойното поле азерските сили бяха близо до пълна победа. Кремъл попречи на Азербайджан да превземе целия регион, принуждавайки арменския премиер Никол Пашинян да подпише споразумението за прекратяване на огъня. Вмешателството на Русия в мирния процес може да бъде разглеждано като проекция на сила и влияние и това вече беше разбрано от мнозина в Баку. В столицата на Азербайджан имаше демонстрации срещу руските мироопазващи сили. Местните не искат руски войници на своя територия.

Войната в Нагорни Карабах доведе и до други големи промени в геополитическата карта на региона. За първи път междудържавен военен конфликт беше спечелен с помощта на бойни безпилотни летателни апарати. Военните дронове, с които Анкара помогна на своите съюзници, наклониха везните и изведоха на преден план новите военни технологии в конвенционалната война. Турция успя ефективно да ограничи влиянието на Русия над Баку. Макар да изглежда, че Анкара и Москва са партньори в мирния процес, то това е поредният ребус, в който двете държави са принудени да седнат на масата за преговори с едно наум. Заради противоречивата външна политика на САЩ и вакуума, оставен от администрациите на Барак Обама и Доналд Тръмп, Турция бе принудена да сближи позициите си с Москва, но това привидно партньорство е сделка с дявола, подобно на ситуацията в Сирия и Либия. Мироопазващата мисия на Русия в Южен Кавказ трябва да алармира Запада, че губи способността си да реагира своевременно на кризи.

А Нагорни Карабах е криза, която е само привидно разрешена.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Европейският парламент

    20 14 Отговор
    И за Източна Румелия ще излезем с декларация.
  • 2 един от многото

    47 6 Отговор
    Пуснаха арменците по нанадолнището!
  • 3 ТаУмВзе

    85 11 Отговор
    Армения плю Русия яко, сега ела ме спаси. Ако не бяха толкова близо до руската граница, Путин щеше да ги остави на ислямистите. Нас ни чака още по лошо.

    Коментиран от #24

  • 4 С две думи

    102 6 Отговор
    Е как какво се случи -арменците преди 2 години направиха и те соросоидна революция и си избраха Пашинян,който е про-западен и е учил в САЩ...Тогава крещяха,че Русия им спъвала развитието и искали в ЕС и НАТО по площадите-а когато азерите разбраха,че на Москва и писна от арменските върти-опашки,се възползваха от ситуацията и си взеха Карабах..-и цяла Армения щяха да вземат-ако Путин не беше казал "стоп"...Да се сърдят арменците на себе си-защото са забравили поговорката"не плюй там дето вода ще пиеш".....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Азер

    57 12 Отговор
    Откъде преписа тази поръчкова статия автора? Карабах винаги е бил и ще бъде част от Азербайджан ! Русия проведе много добра и балансирана политика в Карабах, все пак на Кавказ всички говорят руски, но не и френски или английски. А Турция се разбра с Русия и е гарант на Азербайджан в сянка.

    Коментиран от #14

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мимч

    32 5 Отговор
    Нас какво ни засяга ,какво ще предприеме евросъюза.Той нас си на плъзга по нанадолнището..
  • 9 СССРБарета

    46 10 Отговор
    Страхотен ход от страна на Русия! Без почти никащви ресурси разрешиха тоя конфликт, като показаха на продажните арменци къде спи рибата!
  • 10 Сандо

    29 4 Отговор
    Повърхностна статия,написана в духа на новите насоки,спуснати от задокеанския Голям брат.Лъжи,манипулации,скриване на истината - авторът добре се е потрудил.
  • 11 РУСИЯ.......КАКВО СПЕЧЕЛИ...В КАРАБАХ...

    11 27 Отговор
    РУСКИТЕ ВОЙНИЦИ....ПУШЕЧНО МЕСО ЗА АЗЕРИТЕ

    Коментиран от #13

  • 12 РУСИЯ.......КАКВО СПЕЧЕЛИ...В КАРАБАХ...

    12 25 Отговор
    ДА НЕ СТАНЕ КАТО АВГАНИСТАН...ДЕСЕТ ГОДИНИ ВОЙНА С МНОГО ЖЕРТВИ ОТ СТРАНА НА РУСНАЦИТЕ....И НАКРАЯ СЕ ИЗТЕГЛИХА....И ЗА КАКВО БЯХА ТАМ ?????

    Коментиран от #16

  • 13 Русия

    16 9 Отговор

    До коментар #11 от "РУСИЯ.......КАКВО СПЕЧЕЛИ...В КАРАБАХ...":

    Ако реши да ползва цар бомба кой ще е пушечното месо не знам аз
  • 14 гжгж

    19 19 Отговор

    До коментар #6 от "Азер":

    Я не пиши глупости. Истинското име на тази местност е Арцах. Това е изконна част на Армения от древни времена. Там са погребвани древните арменски царе и гробовете им са още там. А азерите - турци шиити са окупатори там. Има изконни арменски земи и в Турция - североизточната част и териториите около езерото Ван.

    Коментиран от #15, #17, #18, #31

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 мародер

    18 4 Отговор

    До коментар #12 от "РУСИЯ.......КАКВО СПЕЧЕЛИ...В КАРАБАХ...":

    Случайно да знаеш колко години нато се пече на Авганистанската скара и колко жертви даде а и още дава и ще дава!???

    Коментиран от #20

  • 17 Прекалил си пърцуцата рано сабахлен

    21 13 Отговор

    До коментар #14 от "гжгж":

    Я ми кажи преди 1918 имало ли е ерменци там изобщо? Древните ерменски царе....дрън дрън....почна и ти като макетата

    Коментиран от #21, #22

  • 18 Хохохо

    20 9 Отговор

    До коментар #14 от "гжгж":

    Изконни земи викаш. То държава Армения е нямало преди век, ама земи имала....от къде ви копат такива...

    Коментиран от #23

  • 19 стоян георгиев

    7 18 Отговор
    сега тия дето реват че нато и сащ се месят навсякъде първи обвиняват що не са се намесили в тази криза?не се намесиха заради политиката на тръмп да се отдръпне като световен арбитър и да остави държавите сами да регулират отношенията си.ако тенденцията продължи ни чакат много и сериозни воини.те другарите тва искат!нали другари?

    Коментиран от #38

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Съдията Дред

    15 12 Отговор

    До коментар #17 от "Прекалил си пърцуцата рано сабахлен":

    Там преди 1918 година живееха предимно арменци, но ги изклаха турците в геноцида.

    Коментиран от #33

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 гжгж

    10 10 Отговор

    До коментар #18 от "Хохохо":

    А, ти си същия. Пишеш под различни никове. Мнозинство правиш. Когато сте били още в Мисуинската котловина и сте усърдно чергарували, арменците са имали и държава, и писменост. Ама трябва за това трябва да прочетеш нещо. Защо не видиш какво е писал за вас прочутия учен, правист и дипломат Ибн Фадлан по време на посланническета си мисия във Волжка България? Айде гит.

    Коментиран от #25, #34

  • 24 гост

    12 5 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Както ние сега плюем Русия и после ще викаме,що ни биете
  • 25 Угро финни

    12 5 Отговор

    До коментар #23 от "гжгж":

    Я цитирай , какво е писал Ибн Фадлан, че ми е интересно?
    Става въпрос за Волжките Азери -Българи, дето ги наричат , татари нали?
  • 26 Ку-ку

    10 11 Отговор

    До коментар #22 от "гжгж":

    Ти ако беше образован нямаше да злобарстваш,и не се пише Анадън му,а Анладън мъ,неграмотнико и моите деди и паши и султани имат гробища на балканите и аз си искам Кърджали,Джебел,Кошукавак,Делиормана,Филибето и др.хохохо

    Коментиран от #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 умньо

    5 3 Отговор

    До коментар #26 от "Ку-ку":

    на турски се пише "anladinmi", но на български се произнася, а предполагами на турски, "анадънму"
  • 29 Хайде още един умник

    4 0 Отговор
    Не със “и”,а със “ъ” се пише на турски бе
  • 30 Кумчо Вълчо

    6 3 Отговор
    Пак Путин е виновен, а къде беше ЕС и САЩ , че ако не беше се намесил Путин арменците щяха да учат и говорят на турски.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Айде бе

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "Съдията Дред":

    Те не бяха ли уж изклани през 1915 ?
  • 34 Хохохо

    2 4 Отговор

    До коментар #23 от "гжгж":

    Прав си, четенето никога не е достатъчно, но въпреки този факт съм прочел доста повече от тебе 😂😂😂
  • 35 АСД малко факти

    4 1 Отговор
    Пашиян дойде на власт с американски пари. Горенето на руски знамена по митингите в Армения и бясна антируска политика от управляващата партия е факт. Армения нападна Азербайджан и войските стигнаха на 40км от Баку. Арменците разпалиха конфликта под "мъдрото" ръководството на САЩ. Армения е получила за 10г оръжие за два милиарда от Русия и САЩ. Азербайджан е платил само на Русия 8 милиарда за оръжие, отделно е закупил и от Турция. Азербайджан има ТРИ пъти по-голяма армия!
    Не виждам нищо изненадващо в резултата.
  • 36 111 ИСТИНАТА

    1 1 Отговор
    РУСИЯ ИЗИГРАХА ЗАЕДНО С НОВАТА СИ ТОТАЛИТАРНА ДРУЖКА ТУРЦИЯ, ЕДНА МНОГО ПОДЛА И МРЪСНА ВОЕННА ВРЪТКА, И ЗАБИХА НОЖ В ГЪРБА НА ДОСКОРОШНАТА СИ ПРИЯТЕЛКА АРМЕНИЯ И ВСИЧКО ТОВА САМО ЗАРАДИ ФАКТА ЧЕ АРМЕНИЯ ГЛАСУВА ЗА ПРОАМЕРИКАНСКО НАСТРОЕНО ПРАВИТЕЛСТВО! РУСИЯ Е ЗЛО, КОЕТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ УСМИРЕНО, НА ВСЯКА ЦЕНА!
  • 37 333

    1 0 Отговор
    факти яко трие неудобни за Москва и Путинчо коментари! Факти са Руса марионетка и ще бъде забранен в БГ-то, скоро!!!
  • 38 ггг

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    Не се намесиха, защото няма какво да им вземат. Най много някоя военна база да направят, но това русия няма да го позволи.Капиш?