Last news in Fakti

30 Декември, 2020 20:30 4 125 68

Путин, Навални и провалът на руските тайни служби

  • алексей навални-
  • русия-
  • владимир путин

От Кремъл също едва ли ще тръгнат да правят промени в тайните служби, щом те са "достатъчно ефективни"

Путин, Навални и провалът на руските тайни служби - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руските тайни служби допуснаха конфузни провали: ФСБ се компрометира в случая Навални, а руското външно разузнаване беше разкрито като извършител на кибератаките срещу цели в САЩ. Ще хвърчат ли глави в Москва?

В света на Владимир Путин отравянето на Алексей Навални не съществува. Президентът на Русия дори не нарича известния опозиционер по име - за него той е "пациентът в берлинската клиника". Но много руснаци очевидно се интересуват какво точно е станало на 20 август, когато Навални изпадна в безсъзнание в самолета от Томск за Москва и остана след това 18 дни в кома. Видеата с резултатите от неговите разследвания на случая, проведени съвместно с платформите Bellingcat, Insider и други медии, са истински хит в социалните мрежи – гледани са от десетки милиони.

В тези кадри руското вътрешно разузнаване ФСБ изобщо не е представено в добра светлина: едновременно престъпно и непрофесионално. Този случай е още по-неприятен и от отравянето на Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия във Великобритания, казва британският историк и експерт по тайните служби Марк Галеоти: в първия случай задачата за ГРУ, руското военно разузнаване, е била много по-сложна - да извърши покушение на чужда територия, докато ФСБ са действали у дома. Въпреки това "хората от ФСБ не само се провалиха в опита си да убият Навални - което еднозначно е било тяхна мисия, но и оставиха осезаеми следи. И тъй като Навални бе евакуиран в Германия, случаят стана международен", обяснява Галеоти.

Ще падат ли глави във ФСБ?

Въпреки провала обаче едва ли ще има големи "чистки", защото Путин е зависим от ФСБ. Тук става въпрос за една фундаментална структура в неговата система на управление и ако той предприеме чистка, ще увеличи риска тези хора да започнат да се питат защо им трябва да поемат рискове заради този човек, разяснява експертът.

Руският журналист Андрей Солдатов също не смята, че ще има последствия. Ако има уволнения, те ще са само в оперативния сектор и никой няма да разбере нищо, казва той. Но дори и Константин Кудрявцев, който е бил част от групата, натоварена с мократа поръчка, и с когото Навални се свърза по телефона и на практика призна за покушението, няма от какво толкова да се притеснява, защото той не е оперативен сътрудник на ФСБ, а поканен за участие технически експерт.

Службите – "достатъчно ефективни"

От Кремъл също едва ли ще тръгнат да правят промени в тайните служби, щом те са "достатъчно ефективни", според самия Кремъл. Така например руското външно разузнаване СВР наскоро доказа способностите си чрез поредица от кибератаки срещу цели в САЩ, посочва Галеоти. Последната от тях, наречена "Sunburst", бе насочена срещу софтуера на работещи за американското правителство изследователски институти и частни фирми. За нея е заподозряна хакерската група АРТ29, която работи съвместно както със СВР, така и с ФСБ.

Руското военно разузнаване ГРУ работи с по-груби методи, но Кремъл не е загрижен за позитивния имидж на тази служба, а за това тя да върши мръсната си работа, посочва Галеоти. А ФСБ той определя като "политическата полиция" в Русия, с което е съгласен и Андрей Солдатов. "На тях им е поставена задача да защитават това, което Кремъл нарича "политическа стабилност". Това означава защита на режима. И те изпълняват задачата си", казва той.

И двамата експерти предупреждават, че руските тайни служби не бива да се подценяват заради това, че този път са се изложили. ФСБ е "много ефективна" при провеждането на "подбрани репресии" в страната, сплашването на активната част от населението, както и по отношение на основния си ангажимент - борбата с тероризма, посочва Солдатов. "Да не забравяме, че във Вашингтон, Париж или Лондон ФСБ е смятана за много надежден партньор."

Москва не е притеснена

Галеоти и Солдатов смятат, че Москва надали се тревожи заради разкритите агенти, участвали в операцията по отравянето на Навални. Москва може да е "ядосана" и "смутена", когато разкриват операциите ѝ, но там вярват, че биха могли да се справят с това, казва Галеоти.

Солдатов посочва и още една причина в Кремъл да не се тревожат чак толкова: руското военно министерство и ФСБ разполагат с предостатъчно квалифициран технически персонал. "Дори и 300 офицери да бъдат разкрити, пак ще остане достатъчно човешки ресурс", казва той.

Очевидно в Кремъл разсъждават така: след като не можем да сме добрите, нека бъдем лошите момчета, казва Галеоти. А това само затвърждава убеждението, че "Кремъл е в ръцете на брутални хора, които не се спират пред нищо".


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Последния Софиянец

    28 4 Отговор
    Поздрави от централата на ВМРО.Не щат да излязат мишките да ги сурвакаме.

    Коментиран от #31

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Монгола

    40 16 Отговор
    Сороснята само как сееее напъва провал на ГРУ???!! те затова фашагите 45 години бяха окупирани от Руската армия щото много се провалиха НКВД хах
  • 6 Валентин

    51 12 Отговор
    Прочетох заглавието и вече ми беше ясно, че сте препечатали поредната пропагандна поръчка от дойче веле.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 9fd8d98

    47 8 Отговор
    DW- никой не ви обръща внимание. Време е да се примирите и да спрете да лаете!
  • 9 КОТарАК

    50 7 Отговор
    DW все повече заприличва на вестник ,,Стършел'' / ако руските служби са решили да убият някой ,той на 100% е пътник. с тяхна помощ и ние успяхме с един чадър...те не си играят на шикалки пък и тоя Новичок го изкараха с изтекъл срок на годност -сигурно трябва да минат на Зарин
  • 10 Фридман

    45 8 Отговор
    ДВ черната станция на краварите в Европа още от преди 1989г!
  • 11 Путин

    31 5 Отговор
    Политиката е като филмите....сценария се пише преди филма...Навалника няма да продава руската земя...няма как да стане..

    Коментиран от #22

  • 12 Латерната

    33 5 Отговор
    DW вият на кухо и пошло от край време!
  • 13 Жак Фреско

    16 1 Отговор
    Земята е на всички хора...и водата..
  • 14 🇷🇺РУСКАТА⛦ФЕДЕРАЦИЯ🇷🇺

    39 8 Отговор
    Успех за Москва, Кремъл и целия руски народ направи се на отровен и от Кремъл го изпъдиха набързо без право на амнистия. Сега като Далай Лама от далече ще виее на фалшиво!!!
  • 15 Мечо Пух

    38 3 Отговор
    Добре е човек да си заслужава хлебеца с честен труд, а не със собствени измишльотени. Журналистите от DW задминаха нашите мисирки.
  • 16 Сандо

    26 3 Отговор
    Така им се иска на ДВ.Впрочем кога ДВ ще се разплаче за санкционираните шефове на немски служби?
  • 17 Дойче Лъже

    30 4 Отговор
    Путин, Навални и провалът на Дойче Веле
    хахаха
  • 18 Дойче Веле

    29 5 Отговор
    Беше създадена и финансирана през студената война! Видях автора и пропуснах статията! Мисля, че ДВеле живеят още в ерата на Гьобелс!

    Коментиран от #57

  • 19 Путин

    9 16 Отговор
    Така мощно се нааках, че целият свят ми се смее...

    Коментиран от #53

  • 20 Борето Попов

    24 9 Отговор
    Сороснята са просто хлебарки пред ботуша на великия Путин! Слава на Путин!
  • 21 В.В.П.

    24 3 Отговор
    Пълен отврат.Спирам да чета ,факти,,които копират Дойчето ....Които лъгаха ,и за Сергей Антонов...Пиди.унгелите да направят справка от 1981...

    Коментиран от #23

  • 22 оня

    8 12 Отговор

    До коментар #11 от "Путин":

    еми няма как щото путин вече я продаде ... справка пограничните с китаи райони горите масово се секат и изнасят за китай и даже от китайци ... хората роптаят качват клипове в тубата ама в москва са взели парите и хич не им дреме

    Коментиран от #25, #35

  • 23 оня

    4 9 Отговор

    До коментар #21 от "В.В.П.":

    ама спри и да пишеш със всичките си профили здухан пенсионер

    Коментиран от #41

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Нахалника

    21 4 Отговор

    До коментар #22 от "оня":

    Вашата Алексанър Йорданов и Иван Костов я продадоха.....А Соломон ви продаде душите.

    Коментиран от #32

  • 26 Софиянец

    6 11 Отговор
    Няма провал, те просто всички са *диоти!
  • 27 Слава России

    21 7 Отговор
    Вчена слава на РУСИЯ и на Руският народ! Да пребъдат в хилядолетията, на пук на соросите и другите кърлежи-грабители!
    Нека руските хора са живи и здрави, за да вадят от нерви такива като дойчевеле! Истинско удоволствие е да гледаш яловите им опити да очернят РУС. Все едно гледаш зло куче на верига, което иска да захапе, ама не може и за това се хапе по задника.
  • 28 Психиатър от Карлуково

    19 4 Отговор
    Сорософренията е психично заболяване и поддържащото лечение е с антипсихотици.
  • 29 Шпек

    19 4 Отговор
    Каква жалка и наивна пропаганда от времето на Гьобелс струи от новият рупор на фашизма в Европа—DW.

    Коментиран от #34

  • 30 ЕССР

    18 5 Отговор
    Само ходещата торба с гуйна Дебелио Ал.Йорданов липсва днес в новините.
  • 31 терорист

    15 4 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Всяко яйце-бомба!
    Срещу диктаторът Борисов!
  • 32 оня

    5 9 Отговор

    До коментар #25 от "Нахалника":

    "вашата"? а ти от чие име пишеш щом не се считаш за българин като говориш за българските гори ?

    Коментиран от #44

  • 33 Хи Хи

    20 4 Отговор
    Ми ще се провалят. Ако го бяха ваксинирали с Пфайзер работата беше сигурна. А от тоя Новичок никой още не е умрял.

    Коментиран от #36, #66

  • 34 Така е

    6 17 Отговор

    До коментар #29 от "Шпек":

    Джуджето Путин е великан!
    Велика Русия е като Нигерия,
    но покрита със сняг...
  • 35 Хаджи Хаджи Българин

    18 4 Отговор

    До коментар #22 от "оня":

    А ти синко! Преди да раздаваш ум, погледни, къде отиват нашите гори! Ерата на Симеон, Фидосова и още други горски злодей! А ти си седнал да умуваше за сибирската дървесина! Смешно, нали?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Sssr

    14 4 Отговор
    Тия кокошкарски игри ги разправяйте на някой друг.ще платят на един наркоман 100$ и капут.Какви отрови газове и прочие,или си мислите че всички са балъци.

    Коментиран от #40

  • 38 ГруЮ

    13 4 Отговор
    Хе-хе , Дойче Зеле...дори не прочетох за какво става въпрос.
  • 39 смешни сте

    6 16 Отговор
    щом толкова много харесвате путин и неговите тоталитарни методи, вървете да живеете в русия бе, и там има свобода на словото, хахаха

    Коментиран от #47, #54, #55

  • 40 Дойче Веле

    11 4 Отговор

    До коментар #37 от "Sssr":

    А без такива! Няма да е интригуващо, за ДВ , ако случайно, му беше паднала тухла от строеж, на главата! Тук трябва да има интрига! Иначе нямаше да се продават простотиите!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 no name no face no number

    7 4 Отговор
    Няма страшно са като му мушнат един пфайзер и пропуск няма заминаеа бай навални демократично
  • 43 Руските служби

    6 4 Отговор
    Се провалили!Ха,ха,ха,ги,хи,а бе да не би да има някой Асанджов в някое краварско посолство. Мечтите са безплатни, но глупостта се заплаща. Винаги.
  • 44 макито

    3 4 Отговор

    До коментар #32 от "оня":

    хахаха тоя как се издаде като балък ! ко го питаш то се вижда че другаря се е засегнал дето така се изказват за техните гори и веднага контрира! хахахаха
  • 45 Атамбай джелатина

    14 4 Отговор
    Няма зъби да хапят соросите могат само да квичат пред Кремъл!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Умора няма

    13 4 Отговор
    Луд умора няма. Дойче Зеле е като едновремешното "Работническо дело" и Дружеството за разпространение на научни знания "Георги Кирков".
  • 49 Д. Петров

    5 10 Отговор
    Га га га! Руслянки, разхвърчаха ви се точките бе, калинки вмирисани!
  • 50 Казуар

    3 9 Отговор
    Пак вой на русоидите.
  • 51 Без име

    3 10 Отговор
    Като чета коментарите и се плаша.
    То в България има повече руснаци,от колкото българи.
  • 52 еййййй ама

    7 1 Отговор
    Дойче Зелен и те да намажат от стейт департамент последен напън на Помпеович мъни. Нема да стане толкоз лесно, ако с една разходка с такси около кгб ставаше... Еееей що западноевропеец щеше да е жив...Да не говорим за Ицко къв пешкир голем се е фанал да пере, мани!
  • 53 Д. Петров

    3 10 Отговор

    До коментар #19 от "Путин":

    Къкай спокойно бе. В РУШИЯ, се чувствай като в България! Тук са братушки, гофна РУСЛЯШКИ им дай да смукат!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Коко

    11 1 Отговор
    Голями смешници са дв
  • 57 ТИ ДА ВИДИШ

    7 3 Отговор

    До коментар #18 от "Дойче Веле":

    Тълкуване на ситуацията.Малцина са проследили основни промени в Руската Конституция,постигнати след Референдума.Навални затова беше и активиран,още преди провеждане на Референдума.Да блокира,бойкотира и създава хаос,със протести,провокации.Кратко казано: Да провали провеждането.Защо толкова ги уплаши Референдума( подкрепен от над 78 %) от обикновените руснаци? Ето защо: Не може да се кандидатира гражданин на Руската федерация за изборна длъжност,ако: има двойно гражданство, притежава недвижима собственост в други държави.Притежава банкови сметки в офшорни зони,или чужди банки.Децата му живеят и учат в чужда държава,( изключват се децата на Дипл.корпус,но само през времето на акредитация) ,не е пребивавал постоянно ,с постоянен адрес в Русия последните 20 години,а за Президент-25 години без прекъсвания.Не е участвал в НПО финансирани от чужди държави,или частни субекти,извън Русия.Да не е бил задържан,осъждан съгласно вътрешното законодателство.Закона обхваща от най ниско ниво на управление ( кмет на населено място) през регионална,до федерална власт.Депутати,сенатори,министерски съвет,включително Президент и цялата президентска институция..Това напълно елиминира " инфилтрирането" на евентуални кандидати във висшата власт на Руската федерация,независимо кой ще бъде Президент в бъдеще.Конкретно за Навални,го елиминира окончателно,както и опитите на вътрешната олигархична клика да монтира свой Президент и представители в Руската Дума.

    Коментиран от #58

  • 58 Нашенец

    1 2 Отговор

    До коментар #57 от "ТИ ДА ВИДИШ":

    Ей богу,много ме разсмя с копейкаджийското си коментарче в стил “любовен роман”...Значи викаш велики референдуми и закони имало у русията в последно време.Понеже си разказал подробно за туй-онуй,та искам да изкоментираш и последния путински закон отпреди седмица.Чрез него се дава доживотен съдебен имунитет на Путин,семейството му и целата “непорочна” шайка около него.....доживотно баце.Ти какво ще кажеш,света вода ненапита е кумира ти,чистичък и затова се пази така?
    И като за последно да ти поясня,че надали има руснак,чиито деца или роднини да не са на запад...Или иначе казано: Жив руснак-кандидат за президент на блатная не мож намериш вече,не птговарят на законите,ко да праиш :)))))))

    Коментиран от #60

  • 59 прост

    2 4 Отговор
    Нe рaзбирaм , зaщo пocтoяннo притoплятe , oтдaвнa мухляcaлa мaнджa - тoя гнуceн индивид Навални-/ руснаците го наричат презрително-анални!!!/ e клacичecки примeр зa мръceн прeдaтeл нa cвoятa рoдинa и нaрoд - aкo иcкaхa , oтдaвнa дa ca гo ликвидирaли кaтo бяcнo живoтнo, зa дa e жив , тoя нямa никaквa cтoйнocт и ca гo ocтaвили зa дa ce види дoкъдe щe cтигнe чoвeшкaтa дeгрaдaция - зaдaйтe cи тoзи въпрoc - Сui bоnо? -кoму e изгoднo -пocтoяннo дa ce пишe и гoвoри зa тoзи , нaиcтинa oтврaтитeлeн тип и щe нaмeритe oтгoвoр
  • 60 Зайо

    0 1 Отговор

    До коментар #58 от "Нашенец":

    Точно, въпроса е: защо Европа толкова страда за руския народ? Промените в руската конституция нямаше да са толкова скандални за запада ако не им бъркаха в интересите.
  • 61 ФСБ

    0 2 Отговор
    ЦРУ нещо вече не могат да се оправят и я докараха до тва дереже лисицата като неможе да стигне гроздето казва че е кисело Навални си мислите че е някав важен фактор колкото Хуан Гуйдадо във Венецуела беше с тоя интернет вече неможеш да лъжеш хората както допреди 20 години
  • 62 ТЪ ПАЦИ

    1 3 Отговор
    НИКОЙ НЕ ВИ ВЯРВА НА ЛЪЖИТЕ А НАВАЛНИ Е ТЪПАНАР ПО ДЕФОЛТ !
  • 63 ГЕРБ В ТЮРМАТА

    1 3 Отговор
    ВРАГОВЕТЕ НА РУСИЯ И ПУТИН СА И НАШИ ВРАГОВЕ ! КАЛАБУЧ ЗА ГЕРБ !
  • 64 Липсваше ми,

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "мечо":

    Мечо! Искам още!
  • 65 Рико

    2 2 Отговор
    "Провал"- много ви мека думата. Всичко що е руснак е подигравка със здравия разум.
  • 66 Рико

    0 2 Отговор

    До коментар #33 от "Хи Хи":

    Дано не ти се налага, но ако се наложи ти препоръчвам лекарствата на Pfizer. Друга класа са,съвсем друго ниво,различен човек си при тях, сравнено с някогашните наши(за днешните,не зная). Говоря от личен опит : преди доста години имах лечение с антибиотик, първо български,след това на Файзер-дори хората около мен забелязваха разликата : Я, ама ти си бил друг човек! Не се глуми с лечения и лекарства,не знаеш какво ще ти дойде.
  • 67 ПУТИН Е ВЕЛИК

    0 0 Отговор
    НА НАВАЛНИ ФУСТАТА
  • 68 ЦЕЦО ТЪПОТО

    1 0 Отговор
    Нa Цвeтaнoв му e пocтaвeнa зaдaчaтa дa кoнтрoлирa Рaдeв и тoй минe, нe минe ce изцeпи нeщo. Цвeтaн Цвeтaнoв ce държи кaтo нe дoбрe рeaлизирaн cлужитeл нa 7-мo упрaвлeниe нa Държaвнa cигурнocт, къдeтo тoй вcъщнocт e рaбoтил."