30 Декември, 2020 17:23 3 857 28

"Мисирките", властта и вихърът от медийни безсмислици по време на COVID

  • медии-
  • журналисти

Да те покажат по телевизора или да служиш на хората

"Мисирките", властта и вихърът от медийни безсмислици по време на COVID - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато Мутафчийски се беше заселил във всеки дом, ясно се видя, че има два вида медии. Едните работят за хората и изпълняват професионалния си дълг, а другите произвеждат въздушно-капков вихър от безсмислици.

Коментар от Александър Детев

Искам да кажа една добра дума за медиите. За истинските медии. И може би повече от една дума.

„Ей, тия само за коронавирус пишат!"

7:00 сутринта. Алармата на телефона писука. Протягам се, за да я изключа. “Я да проверя колко са новите случаи днес”. Отварям новинарски сайт. “Ей, тия само за коронавирус пишат. Как не ги е срам?”. Ядосвам се. Спирам за секунда, за да се успокоя. “А аз за какво влязох в този сайт? А, да, за да видя колко са новите случаи на коронавирус днес”.

Някъде през март, когато пандемията завладя и преобърна живота ни, към телевизията ние възстановихме едно отдавна превъзмогнато отношение, което дори вече ни се струваше архаично. Млади и стари, богати и бедни, заети и свободни си припомниха или пък за първи път научиха в колко часа са емисиите новини на основните телевизии. Нещо повече: всички те чинно се инсталираха пред телевизора, за да ги гледат ден подир ден.

И все пак, в начина, по който консумираме медии, се е променило нещо съществено: критичността. Днес тя е остра, безпощадна, понякога дори изключително груба. Да, критичността несъмнено е задължителна за едно демократично и прогресивно общество, но редом с това съвсем резонно на дневен ред излиза и един логичен въпрос: Дали сме критични към медиите, защото искаме по-добра и качествена информационна среда или защото вярваме, че вече изобщо няма нужда от медии и журналисти? Нали се сещате за тези безцеремонни (и разгащени) възклицания: въпросите били "тъпи”, репортерите - "некомпетентни”, протестите се отразявали "манипулативно”, вирусът или заемал твърде централно място в новинарските емисии или пък пораждал главно некачествена и орязана или цензурирана информация. Но зададохме ли си въпроса как стигнахме дотук и какво можем да направим, за да подобрим положението?

Когато Мутафчийски се беше заселил вкъщи

Когато Националният оперативен щаб провеждаше своята пресконференция всеки ден, а професор Мутафчийски се беше заселил във всеки български дом, у всекиго от нас въпросите на медиите към НОЩ предизвикваха бурни емоции. На тези пресконференции присъстваха компетентни и добре подготвени журналисти, които задаваха напълно разумни въпроси – надявам, че никой не поставя под съмнение този факт. И въпреки това най-прилепчиво вниманието привличаха онези представители на медии, които успяваха да вземат думата първи. С особена самоувереност и безпардонност те изливаха порой от безсмислени и меко казано смущаващи въпроси, в които конспиративните теории се преплитаха с философски рефлексии от типа на “коронавирусът коронавирус ли е всъщност?”, с излияния за фекални води и за зачевания в условията на пандемия.

И това безобразие се случва във времена, в които истинната и изчерпателна информация е целебна за психическото здраве на цяла една нация, изправена пред невидим и непознат враг. Да, такива маниакални и вредни същества е имало и винаги ще има, обществена тревога и възмущение обаче трябва да предизвика друго: фактът, че те имат нелепото, но нужно им самочувствие и съответните достъпи, за да се изстъпят най-отпред и да произведат този въздушно-капков вихър от безсмислици. А притежават самочувствието и достъпа, защото в рамките на един дългогодишен процес техните „медии" бяха узаконени и легитимирани наравно със същинските медии. Тази легитимация им дадоха определени кръгове от политическия и бизнес елит, които специално си избраха изданията, склонни срещу няколко сребърника да им осигурят медиен комфорт. Жертва на тази цинична схема станаха онези журналисти и медии, които все още не са забравили основните си функции и главното си задължение към хората: да бъдат критични, да задават неудобни въпроси и да търсят отговорност от онези, на които сме делегирали правото да взимат решения вместо нас.

Не, „народът" понякога изостава с материята

„Народът винаги е прав" – гласи една съмнителна народна мъдрост. Защото в случая вина носи и „народът", тоест - аудиторията, която, макар и несъзнателно, и до днес не е приела изцяло новината, че свободата на словото е велика ценност. Ценност, която струва скъпо, която има нужда от подкрепа и ежедневно отстояване. Голяма част от българската публика не разбира и друго: че всяко зряло, демократично и свободно общество развива рефлекса да брани своите разследващи журналисти и своите критични гласове. Ето защо и как некомпетентните провокатори и манипулатори привлякоха цялото внимание на обществото, докато в същото време онези другите, които се стараеха съвестно да практикуват професията си, бяха дамгосани като “мисирки”. Тъжно е, че точно тази простащина ще остане като крилатата фраза на премиера Бойко Борисов за годината 2020.

Кой е на първа линия?

Ще бъде пресилено да кажем „Всяко зло за добро", но пандемията може би породи и нещо хубаво: вниманието и уважението, които отдадохме на онези ключови професия, за които често забравяме, че са съпътствани от всекидневна саможертва в името на останалите. Лекарите и сестрите получиха аплодисменти - и нека се надяваме, че тези аплодисменти им носят поне малко утеха във времена, когато те самите се оказаха жертва на всички дългогодишни проблеми, от които страда държавата България: корупция, съсипани институции, прогонени млади експерти и едва прохождаща дигитализация, която все още е изцяло несъвместима с изискванията към една модерна европейска държава през 21 век.

На първа линия са и други. Например полицаите, които изпълняват служебните си задължения, независимо от условията. В онази драматична нощ на 2 септември, когато провокатори се бяха внедрили в редиците на мирно протестиращите месеци наред граждани, видях с очите си полицаите, които трябваше да стоят безучастно, докато към тях летяха бомбички и различни предмети. Да, стояха безучастно, защото така им беше наредено. Стояха на първа линия.

Да те покажат по телевизора или да служиш на хората

А от другата страна бяха журналистите. Всеки от тях можеше сам да избере дали да е на първа линия или не. Дали да рискува здравето и физическата си неприкосновеност в името на работата и професионалния си дълг или да се отдръпне 2-3 метра назад. Някои избраха първото: репортери бяха пръскани със сълзотворен газ, журналист беше пребит от служители на МВР… Защо тези хора не се отдръпнаха?

Ами защото журналистиката, подобно на медицината и правото, е призвание. Повечето журналисти не разграничават работата от свободното си време. Историите са навсякъде около тях и те ги търсят постоянно. Разбира се, има и такива, които са избрали тази професия, защото – нека го кажем така - просто искат да се видят по телевизора. Само че тези, вторите, никога няма да бъдат на първа линия. Те ще изберат да се отдръпнат назад. А първите, онези на опасния предел, с микрофон и камера в ръка, доброволно са избрали да бъдат най-отпред. Точно те са ни необходими и ценни. И ако изчезнат и последните представителите на тази порода, диктатурата и потисничеството без съпротива ще превземат обществото. През парадния вход, по червения килим. Пожелавам си през новата година да осъзнаем това и да обръщаме повече внимание на онези, които са избрали да не изневеряват на принципите и морала си и да бъдат на първа линия.

Нищо, че не са полагали клетва за това.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 31 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    31 13 Отговор
    В 18 00 започва днешния протест на жълтите павета.
  • 2 Последния Софиянец

    37 16 Отговор
    Много се гордея че успях на 27 ноември да заплюя това джудже Мутафчийски докато бягаше от народната любов.

    Коментиран от #16, #23

  • 3 Охо Бохо

    23 5 Отговор
    И този се изока!! Дрън, Дрън, та пляс.
  • 4 ТаУмВзе

    25 4 Отговор
    Под шапото сороидното на овче зле не чета! Хигиена.

    Коментиран от #10

  • 5 закривай

    38 10 Отговор
    И мисирките и медиците са на една и съща хранилка - Лукавата. Готови да обслужат Бащицата и грозната му пропаганда, само да са на първа линия.
  • 6 Диверсант

    33 7 Отговор
    Не разбрах само колко плащат за подобна статия. Иначе италианското правителство през февруари и март е платила 25 милиона € на проправителствените мисирки Република и Ла Стампа 24 часа в денонощието да плашат народа. Преди две седмици са обещали 50 милиона € на ония мисирки които рекламират ваксините. Свят различен, нрави различни.
  • 7 БАЙ Х@Й

    30 6 Отговор
    ‼Вече цяла година новинарските емисии са като сводка от военни действия: днес " загинали..., заразени..., " , утре " загинали... , заразени..." ....‼Вече няма бежанци, няма войни в Сирия, в Либия, ...
  • 8 жжжжжжж

    25 2 Отговор
    Това от дойче шайсе ли го препечатихте? Шорош прозира яко...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 DW пропаганден машинен

    24 4 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    То и няма смисъл да четеш, поредната статия внушение и манипулация, как видите ли да не обръщате внимание на "лошите" медии, а само на добрите, каквито искат да се изкарат DW !?!?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Антигерб

    23 10 Отговор
    „Народът винаги е прав" – гласи една съмнителна народна мъдрост.

    Така е, то за соросоидчетата и герберските подлоги е съмнително народа да е прав - Прави са единствено Вожда им тиквуций и подчинените му калинки, прави са подлизурковците от НОЩ и здравния министър който си сменяше заповедите през два часа ама все беше прав нищо че си противоречаха. Единствено народа е много съмнително да е прав.

    Не, „народът" понякога изостава с материята.

    Така е вие сте много напреднали с материята да пишете поръчкови статии за пари, да се правите на ударени когато баце пълни шкафчето, да му задавате "правилните" въпроси, да не виждате репресиите на каскета - абе много сте напред в материята мисиркаджийство.

    Коментиран от #20

  • 13 Клик

    28 1 Отговор
    DW прилича на пропаганден стенвестник от годините на мрачния соц.
    Няма сила,която да ме накара да вярвам на това,което пишат анонимните партайгеносета в DW.Жалка Гьобелсова жълто—кафява медия.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ПКПка

    12 4 Отговор
    толупа е прав - с една дума МИСИРКИ.
  • 16 Алооо, плювалника

    11 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Чакаме младите да изметат сегашните управници и ще ти гледаме сеира. Няма да можеш вече да укриваш данъци, ще плащаш и осигуровки, ще плащаш и лихви за откраднатото до момента. Колкото и да плюеш, ти си същия като управляващите. И ти трябва да понесеш отговорност за парите, които си откраднал от служителите си и държавата.
  • 17 Диверсант

    12 3 Отговор
    Дежурната мисирка е пропуснала да вметне че около 80 % от индустрията за масово оглупяване по света е притежание на едно сдружение... BLACK ROCK,, но жалките мисирки са заети да събират просото което им се подхвърля, че даже не знаят кой е господаря им
  • 18 Ислямска държава

    1 8 Отговор
    При нас по малко умряха !
    Алах Акбар !
  • 19 3,14К

    2 3 Отговор
    Освен Балабанов не чух някой друг да пита по спорни действия и решения.
  • 20 Либен

    7 7 Отговор

    До коментар #12 от "Антигерб":

    А защо мислите, че само вие сте прави,? Ако бяхте в Берлин, Лондон, Рим на протест какво щеше да ви се случи? Ако другаде затворите кръстовища за по няколко часа как мислите, може и в затвора да отидете. Тук е слободия, има установен ред, а той е ИЗБОРИ!

    Коментиран от #21

  • 21 пуяк

    3 3 Отговор

    До коментар #20 от "Либен":

    Менте изборите на Боко - джабата, не са спасение, те са повторение и продължение на мора гробарски !!!
  • 22 ТОЧКАТА

    3 1 Отговор
    автор ДВ,редактор ЦРУ.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хаджиментов

    9 1 Отговор
    Умря циганката дето хвалеше журналистите, та започнаха сами да се хвалят. Съжалявам, но много от журналистите:
    - не говорят и не пишат правилно,
    - са невъзпитани,
    - са функционално неграмотни,
    - са с недостатъчна интелигентност и обща култура,
    - не са обективни,
    - са поръчкови,
    - защитават партийни, олигархични или други интереси, различни от тези на обществото.
    - са типичен продукт на лошото ни образование и като такъв, просто не струвати недостатъците описани по-горе са закономерни.
    Всичко, които слага определени народи, групи, раси, съсловияи т.н. под общ знаменател, независимо за добро или лошо, намирисва, така че и тази статия, величаеща всички журналисти по принцип не може да се приема сериозно.
  • 25 Северозападнал

    2 3 Отговор
    Аз също се гордея,че при откриването на асфалтирана козя пътека в гр.Димово,Видинско успях да изцвъркам урина върху крака на Бойко.Понеже валеше дъжд и беше блъсканица всички искаха да видят тулупа затрил целия северозапад той така и не разбра какво се случва,но по късно е разбрал със сигурност.Бойко,ако си си мислел че те е подпикала коза или овца или улично куче не си прав.Това бях аз човек от народа
  • 26 3333

    5 1 Отговор
    Обществото нарича "мисирки" журналистите които се слагат и подмазват на властта. Автора нещо не е разбрал.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 гост

    0 0 Отговор
    Чета,чета и пак не разбрах как влияе тамяна на коронавируса!