Last news in Fakti

3 Януари, 2021 20:30 21 688 94

"Турски поток 2": Защо Борисов не отиде в Господжинци?

  • бойко борисов-
  • турски поток-
  • газ

Въпреки проевропейското говорене на Борисов, състоянието на интерконектора - един от седемте приоритетни за ЕС проекта в областта на енергетиката, подкрепен и от САЩ, е най-доброто опровержение

"Турски поток 2": Защо Борисов не отиде в Господжинци? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Потече газ по "Турски поток 2", наричан още "Балкански", а всъщност – "Руски поток". Защо Борисов не присъства на пускането на тръбата, която трябваше да превърне България в "стратегически газоразпределителен център"?

На 1 януари, когато сръбският президент Александър Вучич даде старт на газопровода “Турски поток 2” и първите количества руски газ за Сърбия през Турция и България, премиерът Бойко Борисов отиде до Кулата, за да покаже, че в България вече влиза и азерски газ. “От днес - пълна диверсификация!”, обяви Борисов предвид факта, че договорените годишно 1 млрд. кубически метра синьо гориво от Азербайджан са близо ⅓ от българското потребление.

В действителност още на 31 декември президентът на азербайджанската газова компания SОCАR Ровнаг Абдулаев се похвали, че азерският газ вече е стигнал европейските пазари благодарение на Трансадриатическия газопровод (TAP) и 25-годишни договори с европейски компании. Но изглежда, че за Борисов е било по-удобно да го “покаже” на 1 януари. Сякаш негласно да обясни защо липсва от церемонията за старта на тръбата, наричана от него “Балкански поток”, с проектна мощност от 13,9 млрд. куб.м годишно, за която държавната фирма “Булгартрансгаз” даде мило и драго и над 2,6 милиарда лева, взети на кредит.

Много хвалби и много пари, накрая – мълчание!

Иначе Борисов не отвори дума за липсата си на официалната церемония в сръбското село Господжинци, на която присъства и руският посланик в Белград - Александър Боцан-Харченко. Въпреки че през юни м.г. обеща на Вучич когато стане готов тръбопроводът, “накрая на годината да направим една среща на границата”. Борисов не коментира пускането на първите количества газ по тръбата, рекламирана многократно от него като проект, който ще превърне България в “регионален, стратегически газоразпределителен център”. Вместо това обяви, че “ние ще направим откриване, когато станем готови с всичко”.

В началото втората линия на “Турски поток” ще има доста по-нисък капацитет от първоначално обявените 38 млн. куб.м дневно - около 15 милиона. Тези количества ще се повишат до достигане на пълен капацитет, след като бъдат завършени двете компресорни станции - Расово в Северозападна България и Нова Провадия в Североизточна България, коментираха експерти. Американските съоръжения пристигнаха тази есен. Срокът за първата е март, за втората - септември. Излиза, че България ще е готова “с всичко” след парламентарните избори напролет - и е непредвидимо дали церемонията по откриването наесен ще се ръководи от Бойко Борисов.

Свое обяснение за мълчанието на българските власти даде енергийният анализатор Христо Казанджиев по bTV. “Вероятно не е добра новина за имиджа на българското правителство да се съобщи, че страната ни първо доставя газ за Сърбия по “Турски поток“, докато Северозападна България не е осигурена със синьо гориво“, заяви той.

Думата, която Борисов (не) удържа

Никак не е сигурно дали “Булгартрансгаз” изобщо ще планира отклонения на тръбата за общините, през които преминава - и в Североизточна, и в Северозападна България. Вероятно при наличие на инвестиционен интерес, но такъв едва ли може да се очаква предвид икономическите щети от пандемията от Ковид-19 и демографската криза.

Тържеството в Сърбия за първите количества руски газ по “Турски поток 2” обаче показа, че известният с непостоянството си Борисов може да удържи поне на една дадена дума. Още през януари м.г. той обеща на руския президент Путин, а през юни увери Вучич, че тръбата ще е готова до края на годината - на фона на изразената на няколко пъти позиция на САЩ, за които газопроводът е “геостратегически проект на Русия”.

За други газови тръби българският премиер говори едно, но става друго. Два простички факта разпердушинват уверенията от пропагандните му инспекции, че по газовата връзка с Гърция се работи “усилено” и “това, което трябваше да направим, сме го направили, така че да няма и ден забавяне на този изключително важен геостратегически проект”. (Както е известно - проект с давност от 11 години.)

На 20 октомври 2019 г. Борисов излъчи във Фейсбук профила си първите кадри от старта на продължението на “Турски поток 2”. Българското трасе от близо 474 км бе готово за 14 месеца. На 22 май 2019 г. Борисов и тогавашният гръцки премиер Алексис Ципрас направиха първи копки на газовата връзка Стара Загора-Комотини. Трасето от 183 км, от които 150 на българска територия, ще е готово през април догодина - но и тази дата не е съвсем сигурна. Забавянето на интерконектора, който първоначално трябваше да е готов тази есен, наложи промяна в договора за азерския газ, за да тръгне през реверсивната връзка Сидирокастро-Кулата.

"В интерес на Кремъл"

Въпреки проевропейското говорене на Борисов, състоянието на интерконектора - един от седемте приоритетни за ЕС проекта в областта на енергетиката, подкрепен и от САЩ, е най-доброто опровержение. “До под кривата круша” е реалната му оценка, а в действителност е стигнал до кърджалийския язовир “Студен кладенец”, под който трябва да минат 1,6 км тръби в посока Гърция.

Още на 26 декември лидерът на “Да, България” Христо Иванов прогнозира с абсолютна точност какво ще направи Борисов на 1 януари, когато, по думите му, бъде открит “Руски поток”: “... Борисов ще се опита да покрие новината с това, че България е започнала да получава азерски газ и от 1 януари всъщност енергийната диверсификация била реалност”. Което се и случи. “Случва се онова, което е в интерес на Кремъл, а не в интерес на България”, заяви Иванов.

Освен азерския газ, по газовата връзка с максимален капацитет от 5 милиарда куб.м се очаква България да приема и синьо гориво от различни доставчици от терминалите за втечнен газ в Гърция. Реалният пуск на интерконектора би помогнал на България да договори възможно най-добри условия при предстоящите си преговори с “Газпром”. Контрактът с руската компания, която доставя 90% от газа в България, изтича през 2022 г. и едва ли е необходимо да се договарят същите количества.

Сърбия печели. А България?

Докато България очаква един по-изгоден договор с “Газпром”, съобразен с новите реалности, Вучич увери сънародниците си, че Сърбия е станала много по-богата с пускането на газа по “Турски поток”. Цената за 1000 куб.м ще е $155 на входа с България, плюс 12-14 долара транспортни разходи - срещу $240 за 1000 кубика по-рано, обясни сръбският президент. За българската страна остават въпросителните за изплащането на кредитите за тръбата и надежда за някакви печалби някой ден.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 90 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ламоносов

    204 20 Отговор
    Защото американските му господари не са съгласни за този поток и Боко стои по-ниско от тревата да не го санкционират.

    Коментиран от #11, #52, #82

  • 2 Гуру

    142 14 Отговор
    Всеки човек тр да знае, че възнездие ще има, ако не сега, някъде напред във времето. Прекалената алчност, безчовечие, неуважение, подценяване на другите води.. С ране на кръв...дано се вразумят нашите управляващи, но..
  • 3 Той

    178 17 Отговор
    не знае кой път да хваща , джитка насам натам като муха без глава !
  • 4 отвратен

    156 23 Отговор
    Борисов е достоен само да носи кафето на ефенди ,а сигурно вече е и обрязан !
  • 5 Бай Пешо

    26 89 Отговор
    Няма лошо,Боко го направи, Курнелия ще го открие и всички са доволни!
  • 6 А защо трябва да отиде?

    86 17 Отговор
    Газта няма ли да си потече и без него? Важното е, че тръбата вече функционира.
  • 7 КОНТРАТА

    92 22 Отговор
    Лишено от логика сърбите ще печелят от преноса Бг няма да печели???!!! Нали за да стигне до Сърбия трябва да мине през Бг през Бг да не минава на вересия случайно?

    Коментиран от #62, #87

  • 8 Patton

    128 16 Отговор
    А дали всъщност БОЙКО 20 не е по-вреден от КОВИД 19 ?
  • 9 Дива е Дойче веле

    44 14 Отговор
    Каквото и да направиш все не е трябвало така.....
  • 10 КОТарАК

    46 42 Отговор
    американските съоръжения както са си дошли така и ще си отидат-след като им се наложат санкции защото америк. специалисти би трябвало да ги свържат. самото налягане от руска страна също е слабо защото изобщо нямат предвидени такива мощности за това налягане и без съответбите компресори по суша става мисията невъзможна. по всичко личи че сме финансирали с милиарди една тръба с газ за запалки-ще видим след време ситуацията/предполагам ще се изясни

    Коментиран от #57, #71

  • 11 Няма американски господари

    90 16 Отговор

    До коментар #1 от "Ламоносов":

    Щом Путин и Ердоган искат нещо, то става....дали Бойко е там да го открие или не не е важно.
  • 12 най скоро време

    76 12 Отговор
    отново мутренски шофьор.
  • 13 ТОЧКАТА

    52 5 Отговор
    всичките тези гърчове са само заради голямата кака!!!!!!!п.с. впрочем тя ни го натресе на главата и казва че...,,,...добре работи с него,,!!!!!!
  • 14 123

    18 61 Отговор
    Има разлика България получава Азерска Газ и има различни източници на газ. Събия получава само Руска газ и може и да има санкции за Сърбия.
  • 15 Пацо

    69 6 Отговор
    Такива статии не ми допадат. Човека може да се е старал но... Не дати и това и онова а трябват цифри за обеми газ,цени и пари и печалби. Хич не ме интересува кой какво и кога и къде и... При балкански поток Сърбия щеше да печели от транзит около 350 млн долара. За България не стана ясно. Всичко е скрита картинка у нас.

    Коментиран от #40

  • 16 Русофил

    30 46 Отговор
    Майка Русия мисли за нас всичко е за наше добро така казаха от Москва трябва да им вярваме на братята славяни

    Коментиран от #26

  • 17 Генерал

    67 33 Отговор
    Радев, новият освободител на България!
  • 18 гост

    67 17 Отговор
    3-ТЕ МИЛИАРДА !!!!! ПЛАТЕНИ от НАС Българските данъкоплатци кой ще ги връща ??????????

    Коментиран от #27, #61

  • 19 ТОЛ ТАХИ И ГАЗ

    19 43 Отговор
    12 -14 ДОЛАРА ТРАНЗИТНИ ТАКСИ - ТОВА Е ЗА НАС. А РУСНАЦИТЕ И БЕЗ ПАРИ ДА ИМ ГО ДАВАТ, ЕДНИТЕ ЩЕ ПЕЧЕЛЯТ ДРУГИТЕ ЩЕ ГУБЯТ. НИЕ ДА СИ ГЛЕДАМЕ В НАШАТА ПАНИЦА! КРАНА Е У НАС - ХЪБ БАЛКАН. НАШИЯ ГАЗ Е ОЩЕ ПО ЕВТИН /АЗЕРСКИЯ/. ГОРКИТЕ СЪРБИ. И ТЕ ИСКАТ В ЕС, АМА МОЖЕ ДА ОСТАНАТ ПАК БЕЗ ГАЗ ИЛИ ПАК СКЪП ОТ ИТАЛИЯ.
  • 20 Не разбирам

    47 7 Отговор
    БГ ПЕЧЕЛИ ОТ ТРАНЗИТА, НО ДАЛИ Е РЕНГАБИЛНО ТОВА ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ НИЕ ПОСТРОИХМЕ ЦЯЛОТО ТРАСЕ ДО СЪРБИЯ?? ПРИ ТОВА - БЕЗ НИТО ЕДНО ОТКЛОНЕНИЕ ЗА БГ??? ЗАЩО??? НА КОГО УГОДИХМЕ??? НА ПУТИН И СЪРБИТЕ.

    Коментиран от #32

  • 21 Видял

    49 30 Отговор
    Риещите срещу България нямат спирка.Нямат почивен ден.Денонощно плюят срещу всичко и всички.Поредната злоблива и буквално изсмукана от пръстите простотия.Сърбия ще печели от транзита ,а България няма да печели.Сърбия построила евтино,България построила скъпо и с кредит,който не се знае кога и с какво ще се плаща.Бокича кога реже лента - защо я реже.Кога не реже защо не е там и не реже.Явно някой има интерес от тази зверска омраза и разделение.Някой вярвали ,че няма да се печели от транзита за Европа?И реверса с Гърция ще стане.Този го избързаха всички знаем защо.За да не ни сложат прът Янките.Защото щяхме да останем на сухо и без пара.Газта щеше да мине през Гърция и от там в Италия и щяхме да духаме супата.Сега е свършен факт.Ако янките поискат да го спрат,ще трябва да ни дадат нещо насреща за компенсация.Освен това компресорите са техни.Ако бяха против мислите ли ,че тези компресори щяха да са в БГ?Хайде да расъждаваме малко трезво и да не се водим по акъла на Поп Кръстьовци от всички цветове на политическият спектър.Някак си на този фон му липсва онай новото консилери на чичо Сам пипона Цв.Цв.Само той още не е гракнал по въпроса.

    Коментиран от #24, #25

  • 22 Заслугите

    51 13 Отговор
    ...за азерската газ май въобще не са на ББ, въпреки че той добре си ги приписва!!!
  • 23 jdjd

    45 10 Отговор
    Защото е страхлива мишка на..на за това долу мутра мръсна
  • 24 Ще повярвам

    44 10 Отговор

    До коментар #21 от "Видял":

    КОГАТО СТАНЕ КОНЕКТОРА С ГЪРЦИЯ!!! АМА НЕЩО НЕ ВЪРВИ...А И ЕС ДАДЕ ПАРИ!!!
  • 25 гост

    45 12 Отговор

    До коментар #21 от "Видял":

    БАЙНО !!!! Не зная какво си ВИДЯЛ !!!Но само да ти кажа .ДЕСЕТКИ години руски компресори (лашкат) газ за турчилята !!!!Тук системата на (упраляващите) КРАДЦИ е НЕ КАКВО СИ НАПРАВИЛ !!!!А КОЛКО СИ СЛОЖИЛ В ШКАВЧЕТО !!!!!

    Коментиран от #90

  • 26 Да да

    33 12 Отговор

    До коментар #16 от "Русофил":

    Те затова цената на газа до сега беше НАЙ ВИСОКАТА ЗА НАС ОТ ГОДИНИ - ЗА НАШЕ ДОБРО!! ТРЯБВА ЛИ ДА ИМ ВЯРВАМЕ??? АМАН ОТ НАИВНИЦИ!!!

    Коментиран от #33

  • 27 МИ КЪ

    24 12 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    СЪРБИТЕ, КАК КОЙ? 38 МИЛИОНА ДНЕВНО ПО 14 ДОЛАРА НА 1000 КУБИКА 53 000 ДОЛАРА ДНЕВНО ВЛИЗАТ В ХАЗНАТА ПО 365 ДНИ - 30 МИЛИОНА НА ГОДИНА. ОТ АЗЕРСКИЯ КЯРИМ, РУСКИЯ ПОЕВТИНЯ НА 140 ДОЛАРА НА 1000 КУБ. М. ЗА СЪРБИТЕ Е 170 ДОЛАРА И ТЕ СЕ РАДВАТ.

    Коментиран от #35

  • 28 дедо Герчо

    11 5 Отговор
    НЕЩАСТЕН смешник..ХАХАХУУУУ...
  • 29 Коко

    42 16 Отговор
    Не разбрахте ли че всяка една газ е по скъпа от руската, а от южен поток щях ме да печелим от транзита и да да има много работни места

    Коментиран от #37

  • 30 До 14

    34 7 Отговор
    Абе охлюв, Сърбия не е в ЕС и НАТО. За какъв чеп САЩ ще санкционират Сърбия? Ако ще се санкционира някой ше сме ние.
  • 31 123

    14 35 Отговор
    Крадливите и мързеливи комунистически души омесени с Бай Ганьовски манталитет и култура скачат изпод камъка чуят ли за Русия.Газопровода в България е 1/4 от капацитета на Южен Поток от 63 милярда кубически метра газ чиято цена е 6 милярда евро. Българска компания а не Българската държава е инвестирала 1.2 милярда евро за да постои 474 километра газов тъбопровод.Та приходите от транзита на газ ще отидат в собственниците на Булгаргаз не във държавната съкровищница на България.
    За да спечелиш пари трбва много ум, труд и инвестиции и койт6о го е направил ще спечели.Това не е като на комунистите бизнеса, съседа си купул разсад за домати, посадил,плевили поливал и когато дойде време за брането им да комуниста да ходи да им ги открадне.И такова е мисленето на мнозинството тука.

    Коментиран от #59

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 123

    45 11 Отговор

    До коментар #26 от "Да да":

    Погрешна е представата че Русия е продавала на много висока цена газ само на България.Цената на Газпром варира но не е била по скъпа за България,в цената за газта до Българиа са включени всички транзитни такси на Украйна/Молдова и Румъния.Високата цена за крайния Български потребител идва от надутите цени на Българските газови посредници/търговци.

    Коментиран от #44

  • 34 Въйиии

    11 5 Отговор

    До коментар #32 от "Да еааа идиота!":

    Неможе да си в ЕС и да живееш кат
    Бушменин Къдя си расъл къдя си пасъл и кой тъ е учил пич
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 затишие пред

    29 8 Отговор
    боко се ослушва като глухо прасе в царевица, не знае кой ще му бие шамари.дали тръмп,дали байдън
  • 37 То това

    24 11 Отговор

    До коментар #29 от "Коко":

    Се вижда и от слепите, но не и от "началниците". Те си довършват СП, строят и НЕ затварят ядрени мощности. И това е така, защото"началника" милее за страната си и не изпълнява плана Ран ът. А пропо, след като стана ясно, че управляващата партия в момента е създадена с пари и вещото ръководство на Германия, не следва ли тази партия да бъде обявена за противоконституционна и забранена. Ясно е чии интереси защитава. Винаги съюз с Германия ни е водил до нац. катастрофа. Тъй ще е и сега.
  • 38 пътя

    13 3 Отговор
    на луканката......
  • 39 Турски пачок

    14 4 Отговор
    Получихме отзад
  • 40 123

    13 2 Отговор

    До коментар #15 от "Пацо":

    Минималната цена на 100км транзит на газ е 1.78$ на 1000кб м газ.Дължината на газопровода в България е 474 км,транзита извън България е 13 милярда кб газ влизащ в Сърбия на ден ,с очакван пълен капацитет от 20 милярда кб м газ на година.И за всички тука които правят сметка на чужди труд и пари; до тях пари освен от заплати ако работят на газопровода и държавни данаци, други пари няма да видят.
  • 41 МОЧА трябва да се разруши!

    22 14 Отговор
    Бойко построи "Руски поток " с наши пари-над 3 млрд., Бойко позволи Лукойл да източва над 1 млрд /година без да плати и 1 ст. данък, Бойко позволи руски анклави по Черноморието, Бойко плаща най - скъпата газ, Бойко плати старо желязо на цената на реактори за Белене ... Бойко е ДС подлога, а Д(п)С арски тролчета се опитват да ни внушат, че ГЕРБ, БСП ДПС не са едно и също . :)))))

    Коментиран от #48

  • 42 JEB

    22 14 Отговор
    много ми е чудно бг народеца какви приходи чака от цялата работа..това нещо първо ще се изплаща с години..после парите ако не се откраднат в най-добрият случай ще отиват за покриване на дефицити в БЕХ..наличието на патока не влияе на благосъстоянието на нито един български гражданин набийте си го в дебелите чугунени глави..руснаците ви прекараха с благословията на бг комунистите

    Коментиран от #53

  • 43 123

    13 7 Отговор
    Булгартрансгаз, държавният газов мрежов оператор на България е основният инвеститор и запазва собствеността върху новия газопровод Изток-Запад. Русия е крайният бенефициент от Балкански поток. През следващите 20 години Газпром е резервирал близо 90 процента от капацитета на пропускателната способност на балкански поток. Тя е направлаи това на публичен търг, където не среща сериозен конкурент. Половината от капацитета на последния, 15,75 милиарда кубически метра (bcm), е запазен за турския пазар. Другата половина по своя дизайн е свързана с ЕС и страните от Западните Балкани. По същество България инвестира в инфраструктура от името на Русия. България също така носи финансовия риск; "Булгартрансгаз" взема заеми, предназначени да бъдат изплатени от транзитните такси, плащани от "Газпром" в продължение на две десетилетия. Бъдещото търсене на природен газ и нивото на пазарните цени са несигурни.
  • 44 Защо

    16 19 Отговор

    До коментар #33 от "123":

    Ей, русофила пак как го извъртя. Руснаците били добри, а българите лоши и затова цената била висока. Ако цената беше висока заради българските посредници, защо тогава ЕС осъди Газпром да ни върне стотици милиони евро заради космическите цени. Защо след като ги осъдиха, руснаците намалиха почти двойно цената? Сигурно защото българите са виновни?

    Коментиран от #51, #55

  • 45 123

    17 2 Отговор
    Изглежда, че Русия печели и от бизнес гледна точка, а не само геополитически. Журналистите в България се задълбочиха в случая с Arkad, саудитския консорциум, отговарящ за строителството на „Балкан поток“. Въпреки че спечели търга през 2019 г., Arkad възложва работата на четири държавни компании - три руски и една беларуска. Освен това руският екип TMK, чиито дъщерни дружества първоначално наддаваха срещу саудитците, беше доставил стоманените тръби преди „Булгартрангаз“ и българското министерство на енергетиката да финализира процедурата за подбор. Това предполага, че София и Москва са сключили пряка сделка от самото начало. По всяка вероятност „Аркад“ от Саудитска Арабия няма дума по въпроса.
  • 46 Иван

    14 3 Отговор
    Краставите кучета отдалеч сё надушват ..така и с Ердоган и Борисов ..и двамата далавераджии
  • 47 123

    12 2 Отговор
    Накратко голям дял от 1,82 милиарда долара, похарчени за Балкански поток, ще бъдат насочени към Русия. Това е в допълнение към парите, генерирани в Сърбия, където Газпром контролира 51 процента от TurkStream 2 / Балкански поток и където IDC, руска инженерна строителна компания, строи газопровода. В началото на февруари Аркад възложи на IDC 100 км участък в Западна България, под натиска на Москва.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Перо

    25 3 Отговор
    Соросистки уйдурми! Ще чакаме “евтин” втечнен” газ от Израел и САЩ,които могат да “ конкурират” тръбния руския газ. Мутренски простотии и слагане за власт! Нека цените на газа станат обществено достояние и да има обществен дебат за населението ,което плаща цената или за режима това е тема табу!
  • 50 Робарче

    9 3 Отговор
    Еничър Боко тиквата краде и простоят Българин убива и е.......е @
  • 51 123

    10 1 Отговор

    До коментар #44 от "Защо":

    Средни Годишни Цени за 1000 кб м газ от Газпром за България.
    По години 2015-245.6$/2016-176$/2017-200.2$/2018- 246.4$/20190=204.7$ за 1000 кб м газ.
  • 52 Ламоносов,тъпият путинофил

    12 14 Отговор

    До коментар #1 от "Ламоносов":

    Спомняш ли си другарю Ламоносов на кого ходиха да се кланят и Мунчо Радев,и Боко Тиквата през лятото на 2018 г.? Един след друг,в рамките само на два месеца? Такова подмазване на Путин не си позволява дори и най-верният му васал Лукашенко(Беларус и Русия официално се наричат "союзное государство")
    А защо любимият ти Борисов не покаже договора за Турски поток? Да не би да се страхува че ще лъсне предателството му в полза на руския имперски интерес? Не е изключено руснаците да го държат на къса каишка с компромати за мутренското му минало. Или пък чрез проститутки,както е при Тръмп. Щом Тиквата е допуснал проститутка на повикване да го снима в спалнята му,какво остава за руските служби да го шантажират и изнудват.

    Коментиран от #88

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 СТРРРРАХ

    16 3 Отговор
    ЩО ЛИ , АВИЕ ЩО ПИТАТЕ - НЕ ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ ГО Е СТРАХ ДО ТОАЛЕТНАТА ДА ИДЕ ВЕЧЕ , ЧЕ Я КАМИЛАТА Я КАМИЛАРА АКО НЯКОЙ ОТ ЦРУ ГО ПОДПУКА !
  • 55 123

    11 5 Отговор

    До коментар #44 от "Защо":

    За 2017 г газпром продава на България 1000кб м газ за 200.2 долара =320,32 лв. Продаден на Краен потербител в България на 80 ст за киловат час. В 1000кб метра газ има 5367.27 kWh, на крайния потребител в България цената е 4 294 лв за 1000 кб м газ от Русия.
    Или печалба от 3973.68 лв за Българските посредници/търговци,

    Коментиран от #58

  • 56 123

    5 2 Отговор
    През 2017 цените на газ в България същи както и цените в Естония,Унгария.Латвия,Литва,Люксембург,Хърватия,
    Полша,Чехия и Словакия.Цените в другите страни от ЕС са много по високи. В един метричен тон газ пропан Бутан има 1844 кило литра, днешната му цена е 0.90 ст на ОМВ или 1659.60 лв.

    Коментиран от #75

  • 57 Иван

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "КОТарАК":

    Грешка. Белоруска фирма прави компресорната станция при с. Расово. Американска фирма само достави оборудването. А и станцията вече е готова. Тестовете и бяха успешни.
  • 58 123

    11 1 Отговор

    До коментар #55 от "123":

    0.04 евро цент ана киловат час за България цена на едро. 0.80-90 ст на литър в България 1000 кб м=1844 литра.Цената на 1000 Кб м газ от Русия за България за 2020 е 175-185$- 280 лв до 296 лв .Къде отива разликата от 1364.60 лв?

    Коментиран от #60

  • 59 Анджело

    4 2 Отговор

    До коментар #31 от "123":

    Кви глупости дрънкаш бре?
  • 60 Анджело

    5 1 Отговор

    До коментар #58 от "123":

    В джоба на Тодор Живков

    Коментиран от #63

  • 61 123

    9 11 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Гн.Гжа.данакоплатец кога взе ти 1.8 милярда лева от банката заем за да построиш Български поток. Заема е взет от компанията Бултрансгаз и те са тези които ще връщат парите по заема , не ти и не Българската държава... Булгартранзгаз също е този които ще приберът тлъстите печалби от преноса и продажбите на газ.На вас ще остане ролята да работите по газопровода и да купувате газ на какват цена бултрансгаз и другите посредници кажат.
  • 62 Criminal

    17 3 Отговор

    До коментар #7 от "КОНТРАТА":

    Зависи нашия лизач, какво е подписал и какво са му казали от обора............
  • 63 Criminal

    8 2 Отговор

    До коментар #60 от "Анджело":

    Почти позна.......на шофьорчето му..........
  • 64 Демокрацията е Сулю и Пулю

    4 4 Отговор
    да протестират до дупка щото се дава микрофон на Лили Иванова да пее, а на Сулю и Пулю давали метла
  • 65 Чичо Генчо

    4 5 Отговор
    Целта е занапред мрежата да стане реверсивна, от всякъде да можеш да вкарваш и от всякъде да можеш да изкарваш, без оглед чий е газа. ВАЖНОТО Е ТЪРГОВИЯТА ДА ВЪРВИ НА МАКС. Ще си купувам кола на газ.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 мунчо

    7 4 Отговор
    ПАК ЩЕ ПОПИТАМ ОТ КЪДЕ ЩЕ ДОЙДЕ ТОЗИ АЗЕРСКИ ГАЗ.НАЙ-НАКРАЯ НЯКОЙ ЩЕ МОЖЕ ЛИ ДА ДАДЕ ОТГОВОР.

    Коментиран от #76

  • 68 99 процентов управл. Дебил

    9 4 Отговор
    Пък ни обясняваха, че с енергийните проекти от СССР в България щели да се откриват работни места.Нито по Белене ще има един нает българин, нито сега има такива по газовите проекти.Но право имат българските данъкоплатци да плащат международни и частни междуфирмени заеми
  • 69 1процентов недебил данъкоплатец

    7 1 Отговор
    Аха, пак сме изиграни.Пак ще плащам, защото парата е строшена вече.Скъпо евтино каквото ми се спусне купувам.Тъй де, на пазара кат каже продавача кьосе, аз със затворени очи купувам зелето
  • 70 Историк

    5 1 Отговор
    Все пак питането по енергийните проекти се състоят в отговор на въпроса до следващите 30 години, какво ще се случи на газовия пазар.Да си представим, че т.н Балкански поток не може да използва повече от половината от капацитета си.Кога ще се върне инвестицията?Въпросът не е дори в американския втечнен газ или политически натиск.По-скоро какво ще стане, когато след 10г. теъгне газ от Средиземноморието през Гърция към България.
  • 71 Dog

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "КОТарАК":

    Смешните котараци само фандъци фъркат от тях кат ги добарам
  • 72 БКПатки

    8 8 Отговор
    Яд ви е, нали ? Започна и го направи, за разлика от оплюващите го безхаберници. Пишете си сега глупости, кой бил и кой не, на кое мероприятие. Факт е, че вече имаме достъп до газ, която може и да не е руска и може да пристига извън контрола на червените боклуци. Продължавайте да драскате по кирливите си клавиатури с жалките си мръсни, гадни комунистически нокти.
  • 73 Вуйчо

    7 6 Отговор
    И пак старата поговорка
    Като изпусканеш питомното ще гониш дивото.Колко и да замазва нещата Толупа
    истината е че той не трябваше да изпуска
    Южен поток.
  • 74 Матей

    6 2 Отговор
    Бойко хвърля поредните тлъсти рушвети наляво и надясно,с милиарди,не е дребнав,съседите да печелят,колко оптимистично.Голям келепир за нас от диверсификация и от азерски газ,околните страни си оплетоха кошницата,а той им помага,за наша сметка.Кка се нарича това ,не е ли национално предателство?
  • 75 дончичо

    2 1 Отговор

    До коментар #56 от "123":

    По газопровода не се пренася пропан-бутан.Само споменавам, нищо лично.

    Коментиран от #93

  • 76 дончичо

    2 0 Отговор

    До коментар #67 от "мунчо":

    Как откъде? От Газпром...!?
  • 77 Тръбата

    3 0 Отговор
    След като статията идва от "дойче веле", редно беше да мъцнат нещо и за "северен поток 2". Примерно, как не е "в интерес на Кремъл".
    И да се направи паралел с последния абзац:
    Германия печели. А България?
  • 78 Под 16 символа

    1 0 Отговор
    Над 16 символа?
    А коментар 68 колко символа има в заглавието си?

    Отичате се , грантарииии!
  • 79 Наблюдател

    3 1 Отговор
    За Сърбия газ за Северозападна България не! Това благодарение на лицето Бойко Методиев Борисов !
  • 80 ЗА ПРЕТЪПИ СОРОСОИДИ

    9 2 Отговор
    Тъп въпрос САЩ кога ще си платят навма за базите златото което ни крадат, мариците и къде са ф 16.МНОГО ЛИ ПИТАМ А?

    Коментиран от #83

  • 81 cpv

    1 3 Отговор
    Само търсите под вол теле,нищо друго неправите за народа,пишете глупости!
  • 82 До тъпанарите тука

    3 7 Отговор

    До коментар #1 от "Ламоносов":

    Злобеете и дрънкате глупости, които си "смучете от пръстите", но това по никакъв начин няма да омаловажи постиженията на Борисов и ГЕРБ !
    Всеки нормален човек, може да прецени, че никой не е направил повече от тях, за България !

    Коментиран от #84, #91

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Гост 1

    6 2 Отговор

    До коментар #82 от "До тъпанарите тука":

    Какво е направил Борисов пътища с евро пари за да може да открадне гледайте изказването на Б. Б. В българското посолство в Лондон от 2016 година и тогава кажи какво е направил ходи в Румъния да видиш какво се прави и как живеят хората едно време им казвахме че са цигани ама ние сега сме по големи цигани от тях
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 9674

    6 3 Отговор
    ТУРСКИ ПОТОК?!РУСКИ ГАЗ?СРЪБСКИ КЕФ!!!СПУТНИК ПЪРВА ВАКСИНА,А СЕГА И РУСКО ЛЕКАРСТВО/първо в света/?!!!СЛАВА НА РУСИЯ?ЗНАЙТЕ "СЛЪНЦЕТО ВИНАГИ Е ИЗГРЯВАЛО И ИЗГРЯВА ОТ ИЗТОК"!!!
  • 87 Логика

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "КОНТРАТА":

    Има логика.Чекмеджето беше пълно.
  • 88 Ха ха

    3 2 Отговор

    До коментар #52 от "Ламоносов,тъпият путинофил":

    Че то има ли някой да не шантажира Тиквуня?Каквото си надробиш,това сърбаш.Руските служби си вършат работата за която получават заплати от руския народ.А на нашите служби за какво им плащаме?
  • 89 malkija

    1 1 Отговор
    Ами 15000000 кубика дневно по 0,5 долара поне за кубикбтранзитна такса не е никаква печалба за списвача на тази опорна точка и собствениците от Булгартрансгаз са едни т?паци .
  • 90 стоян

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    До 25 ком -Така е другарю -само че разликата от руските до американските е че американските лашкат газа напред и назад и са три пъти по мощни=москвича и той е кола
  • 91 Булаир

    1 1 Отговор

    До коментар #82 от "До тъпанарите тука":

    Никой не може да му го оспори на тиквата, гербаджиите окрадоха най-много пари.
  • 92 Анонимен

    2 0 Отговор
    Иво мирчев от ДБ ми бил десен, колкото аз съм ляв. Бойко е по малкото зло в случая пред комунистите, къде родителите участваха ори смяна на имената на турците. Излагат се. ДБ. Ужас. Не по темата, извинявай, НО... Ютюб
  • 93 123

    1 1 Отговор

    До коментар #75 от "дончичо":

    Да разбира се това е най лесно за разбиране, но трябва и много подробно обяснение и преобразуване от едно в друго както и цената им. са всички тези тука които си пият ракията в къщи искат да получават пари без да са работили и инвестирали.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.