6 Януари, 2021 14:52 6 778 22

Георги Георгиев, БОЕЦ пред ФАКТИ: Нашите пари се крадат от група хора, а когато ние имаме нужда, се оправяме сами

  • георги георгиев-
  • боец-
  • гражданското общество-
  • борисов-
  • гешев

"Утре ще публикуваме нови документи, от които става ясно, че при своето изслушване пред ВСС като кандидат за главен прокурор, Гешев е лъгал най-нагло за своите постижения", каза Георгиев

Георги Георгиев, БОЕЦ пред ФАКТИ: Нашите пари се крадат от група хора, а когато ние имаме нужда, се оправяме сами - 1
Снимка: ФАКТИ/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Докато 2020 година у нас беше година на коронавирус и протести, надеждата е, че през 2021 година ще видим край на пандемията и отложените резултати на тези протести. Ще се случи още и нещо важно – парламентарни избори. Краят на 2020 година беше време за равносметки, в началото на 2021 разговорът със сигурност трябва да продължи към това, което предстои.

ФАКТИ се свързахме с Георги Георгиев, председател на може би най-активната гражданска организация у нас - сдружение „БОЕЦ - България обединена с една цел“, за да говорим именно за бъдещите акции на БОЕЦ, за очакванията от това, което ще се случи през тази година. Разговора ни четете в следващите редове:

- Г-н Георгиев, в последните дни се повдигна въпросът с въздушните линейки – хеликоптери. Оказва се, че у нас нямаме такива линейки – например за бедстващи в планината. Премиерът пък вчера ни показа магистралата от хеликоптер. Какво мислите за всичко това?

- Не само за медицинските хеликоптери, дори за обикновените линейки, дори за много други неща, които са обикновена необходимост, не са някакви екстри или някакъв лукс, за тях пари няма. В същото време виждаме как се харчат милиони, стотици милиони, дори милиарди за неща като „Турски поток“, от които нямаме никаква полза. Това е само едно от проявленията на мафиотската държава – тоест за здраве, за грижа, за гражданите, за населението пари няма, но за схеми, за далавери, за усвояване, за източване милиони и милиарди има. Това е само един пример. Жалко е, разбира се, че сега - през 2021 година, ние нямаме медицински хеликоптер.

Дори самите хеликоптери не решават проблема. Има нужда от екипи, които трябва да са обучени. За това са нужни години, всичко това е трябвало да бъде изградено. Ние имаме един пример за Румъния, която има изградена страхотна система за спешна, неотложна помощ, включително и с хеликоптери от години вече. Ние това време сме го пропилели в асфалт, в стиропор и в крадене на милиона. В същото време пропиляното е платено с човешки животи.

Разбира се, не сме специалисти. Говорим като граждани. Самият аз преди време имах нужда да бъда транспортиран заради здравословен проблем. Дали с линейка или хеликоптер, няма значение – това са ежедневни ситуации. Видях как работи, по-скоро как не работи системата. Работи, разбира се, след натиск и т.н.

- Във Вашия случай хората от БОЕЦ бяха открили хеликоптер, но той беше частен – не държавен, тоест това транспортиране не е практика.

- Да. Отново ще повторя – става дума за грижа. Грижата е задължение на държавата, на институциите към гражданите, които си плащаме данъците. В такива ситуации системата трябва да сработи за всеки един нуждаещ се гражданин. Дали от хеликоптер, дали от някаква друга грижа, това няма значение. Тя трябва да работи, а не всеки да търси спасение единично - да си търси сам транспорт, сам да си събира средства с левчета, с СМС-и, за да се трансплантира или да си оперира детето и т.н. Държавата не работи в този режим. Нашите пари се харчат и се крадат от група хора, а когато ние имаме нужда, се оправяме сами. Всеки сам търси. Тогава държавата се оказва, че я няма. Държавата абдикира, защото тя има друг интерес. Държавата в смисъла на институциите на мафията, те имат друг интерес. Те вече не работят в интерес на обществото. Те работят в интерес на мафията, на тази шепа олигарси, които стоят на върха на държавата и защитават техните интереси.

Това е тотално изкривена държава в своята същност. Самите институции и администрацията включително, която през годините е подбирана и филтрирана, така че това вече са хора, които са назначени там отново с единствената задача да обслужват нечии интереси, а не да работят в интерес на обществото и на гражданите.

- Какво е в момента на дневен ред в БОЕЦ – зная, че водите дела, продължавате с протестите, но какъв е приоритетът Ви за близкото бъдеще?

- Приоритетите са свързани с крайните цели, които ние сме обявили от години. Изграждането на гражданско общество, изграждане на инструментариум за граждански контрол на управлението, изграждането на правова, демократична държава.

От 2019 година, фокусът ни е върху съдебната система, правовата държава, изборът на Гешев, след неговия избор отстраняването на Гешев. Тук не говорим персонално, нямаме някаква фиксация върху Гешев, защото седем години водихме битка и срещу Цацаров. Тоест срещу фигурата на главния прокурор. Тази така нужна и необходима реформа. Безнаказуемостта, недосегаемостта на главния прокурор, която му дава тази сила да контролира цялата институция под себе си, отново в интерес на мафията и тези, които са го назначили.

Затова и тази година БОЕЦ ще продължим тази битка. Първо, за отстраняване на Гешев, оставката на Борисов, премахването на Пеевски, Доган. Тези няколко фигури, които трябва да бъдат отстранени от властта задължително. Конкретни фигури, с които ще сложим началото на разбиването, на разлагането, на разграждането на този модел. Само общи приказки и формулировки за смяна на модела на системата не вършат работа. Трябват конкретни стъпки и ето, ние ги предлагаме: отстраняване на Борисов, Пеевски, Гешев, на конкретни хора от техните длъжности. Това, разбира се, става по два начина – или чрез масови протести на площадите, които да доведат до подаване на оставка от тяхна страна, те да бъдат принудени да си подадат оставките, или вторият начин е чрез институционални решения.

БОЕЦ продължаваме битката на няколко нива. Първо с акции, протести. След това със съдебните дела и сигнали, които подаваме. Продължаваме също и тази битка. В момента готвим не само нови сигнали, имаме и нови дела. В момента има пет дела на БОЕЦ, които са активни и които продължаваме. Третото ниво, това е битката на международния фронт, която също продължаваме. Там, слава Богу, в последните години от БОЕЦ изградихме и контакти. Гласът ни се чува и в Брюксел, и в ЕС, и във Вашингтон, и в няколко посолства, с които правихме срещи. Тази международна активност дава своите резултати. Сигнали не само от БОЕЦ, но и други неправителствени организации и медии, които препращат информация към тях, предизвикаха това лято доста остра реакция от Брюксел спрямо управляващите, спрямо ситуацията в България. Относно „Турски поток“ от месеци държим темата и също дава своите резултати.

По тези три начина – с акции и протести, дела и сигнали, международен натиск, БОЕЦ ще продължи своята борба.

- Да обърнем внимание на делата. Имате дело срещу срещу КПКОНПИ, изнесохте също документи относно Борисов, Горанов, Божков и Менда Стоянова. Вие споменахме пет дела, които в момента са в ход. За какви дела става дума?

- Част от тях в момента са в ход, други приключиха, но се водеха с година. Това наистина е един ангажимент, едни битки, които отнемат страшно много време и енергия, но са изключително важни. Когато осъдиш една институция, тогава не Георги Георгиев или БОЕЦ, или някой друг казва , че тази институция е антидържавна, че тя е закононарушител. Това го казва българският съд с цялата своя тежест, с цялата тежест на своето решение.

БОЕЦ към момента, през последните няколко години, сме осъдили всички т. нар. институционални бухалки на мафията – НАП пет пъти, Специализирана прокуратура, Софийска градска прокуратура, КПКОНПИ, МВР, СДВР. В момента едно от делата, които са активни отново е срещу Специализираната прокуратура. То продължава вече две години. От 2019 година е нашето искане да ни предоставят информация за дейността на Гешев като прокурор, преди да стане главен прокурор. След две години битка ние направихме разкритие и утре ще публикуваме документите, които получихме след тази двугодишна битка.

Няколко пъти бяхме принудени да осъдим Прокуратурата, защото, въпреки че е осъдена, Прокуратурата отказва да изпълни съдебни решения. Стигнахме до тези парадокси, до тези абсурди - една правозащитна и правораздавателна институция да отказва сама да правоприлага, да изпълни съдебно решение. И въпреки това успяваме, пробиваме, принуждаваме ги. Утре ще публикуваме нови документи, от които става ясно, че при своето изслушване пред ВСС като кандидат за главен прокурор, Гешев е лъгал най-нагло за своите постижения. Обявил е броя на внесените от него досъдебни производства, броя на осъдените, за милионите, които са били конфискувани в полза на държавата, „благодарение на неговите усилия“, „по негови дела“. Това, което ние ще публикуваме утре, е официален документ от Прокуратурата, в който се казва, че въз основа на дейността на Гешев няма конфискуван нито един лев в полза на държавата – нито един лев! Девет години в Софийска градска прокуратура този човек само в сключвал споразумения с обвиняеми и престъпници. Няма внесен нито един обвинителен акт. Това са важни детайли.

В момента от активните дела, които ние имаме, три са срещу мен. Три дела, които Прокуратурата води срещу мен. Едното дело е повдигнато от Окръжна прокуратура Видин, след като преди две години аз и съпругата ми бяхме нападнати от една банда мутри в продължение на три дни, които се представяха за журналисти. През тези три дни аз пет пъти виках полиция, за да бъдем защитени. В крайна сметка на мен повдигнаха обвинение. Второто дело е отново на Прокуратурата срещу мен за разкритията на БОЕЦ от миналата година, че в началото на април беше отказано тестването на видинските медици. След нашите разкрития бяха принудени да вземат нови тестове, но духът беше изпуснат от бутилката и последва един взрив на заразата. Тогава Прокуратурата ми повдигна обвинение, за да ми затвори устата. Спечелихме това дело на първа инстанция, сега отива на втора, Прокуратурата обжалва. Има още едно дело в Прокуратурата срещу мен.

Останалите дела са дела, които от БОЕЦ заведохме срещу институциите. Още януари – на 14 януари, имаме първо заседание. След това на 20, 21 януари. Наредили сме ги. Аз мисля и от БОЕЦ сме убедени - затова го правим, че това са силни знаци към гражданите, към гражданското общество. Да дадем вяра и кураж на хората, да им покажем, че имаме силата да водим своите битки и да печелим тези битки. Тук не е въпросът, че сме осъдили Прокуратурата да ни плати 300 лева. Нашата цел е да докажем, че можем да наистина да се преборим и да спечелим тези битки, да докажем и своята правота. Другият знак, който се дава е, че в съдебната система на България има смели, достойни и независими магистрати. Вярвайте на съда, вярвайте на съдебната система. Разбира се, тя има свои гнили ябълки, но ако кажем, че нищо не става, всички са гнили, всичко е корумпирано, тогава ние сами обезсмисляме своите действия, ние сами се обричаме на провал.

Ето, при тези дела, съдията, който е постановил това смело решение срещу КПКОНПИ например или срещу Специализираната прокуратура със своите ясни, юридически аргументи, ето го човекът, който утре ще разглежда следващото дело срещу корумпираните управници, срещу министри и т.н. Имаме ги тези магистрати. От БОЕЦ през годините няколко пъти сме правили кампании в тяхна защита, когато Прокуратурата и мафията си позволяват да посягат - както на Лозан Панов, както на Калин Калпакчиев и на останалите по-публични представители на тази група независими магистрати, които отказват да се подчинят на мафията и да сведат глави, които защитават независимостта на съдебната система.

- Какво очаквате да се случи през 2021 година в политически аспект у нас?

- По-скоро съм спокоен, защото знам какво ние ще правим през годината, какво предстои за нас. Разбира се, предстоят избори, което е много важно. Според мен и според БОЕЦ тези избори ще бъдат само стъпка към следващи избори. Те ще бъдат до месеци, максимум до година след тези. По-скоро нашият хоризонт е към следващите избори.

Тези избори, които идват сега обаче ще бъдат много важни. Те ще бъдат важни, не защото ще решат нещо реално, а защото ще бъдат един много силен филтър и лакмус кой за какво се бори от вече обявилите се за участие в тези избори партии, организации, граждани и т.н. Ще стане ясно кой наистина се бори срещу статуквото и за реална промяна и кой се бори просто за да влезе във властта и да седне на меките столчета в Народното събрание или по министерствата.

Ще следим внимателно тези събития. БОЕЦ, както знаете и сме заявили, не сме партия. Няма да участваме в изборите. Всеки наш член сам взима решение за кого да гласува. Разбира се, вече имаме тема за дебат и се надявам, че с колегите ще вземем това решение да бъдем част от контрола върху изборите като една от най-старите граждански организации – вече 7-8 години.

- Като застъпници или по-скоро като наблюдатели?

- По-скоро като наблюдатели и не само – също като хора с опит. Имаме едно сериозно изследване в няколко части, в което изследваме в дълбочина изборните измами, начините, по които те се случват. Това да обучим и да предадем на други колеги, можем наистина да опазим своя вот. Това вече в по-следващите избори ще се развие и вече тогава може би ще даде истински резултати.

Но тези избори, още веднъж казвам – те, както и времето до, по време и след изборите, ще покажат наистина кой от участниците има това ясно взето решение да не прави тежки компромиси, да отстоява заявеното от него докрай. Това са ценните качества, които ни липсваха до момента в партиите, в коалициите, в хората - винаги имаше един момент, в който се налага пречупване, правеше се тежкият компромис или пък се отстъпваше, продаваха се буквално някои хора. Затова не можехме да направим последната решителна стъпка към една истинска реформа в дадена област.

Когато изборите минат, голяма част от хората ще отпаднат. Тогава се надяваме, тези, които останат, да получат по-широка подкрепа. Може да се появят и нови политически субекти и в ляво, и в дясно, които да се наложат. Ще следим. За нас битката е на гражданския фронт. БОЕЦ партия не сме, няма да ставаме, няма да участваме в избори, не се борим за властта. Нашата битка е да отстраним мафията от властта и да изградим едно наистина силно, активно гражданско общество, което да реагира на всяка неправда. Това е може би най-голямата власт, която можем да изградим.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    28 19 Отговор
    Толкова палав бивш гербераст! Смех, но си е Пародия в Последната Катастрофа.

    Коментиран от #3

  • 2 166

    30 30 Отговор
    БАТЕ И ГЕШЕВ САМИ СИ ГО "НАБУТАХА" С АТАКИТЕ СРЕЩУ РАДЕВ, НЕ Е ШКАФЧЕТО НИТО ЗАДЪРЖАНИТЕ ОЛИГАРСИ . . . ТАКА И НЕ СХВАЩАТ ЧЕ РАДЕВ Е ЛЮБИМЕЦ НА НАРОДА И НЕ ТРЯБВА ДА ГО ЗАКАЧАТ

    Коментиран от #14

  • 3 Кое му

    25 26 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    е пародията, че се е хванал да им изкарва мръсните ризи и да ги съди ли? Поне прави нещо.
    А ти какво правиш?
    Ааа, знам, ти протестираш виртуално.
    А това че е бил в ГЕРБ, ми те много са били, много са гласували за тях, в един момент са разбрали ЖЕРБ какви са и са ги напуснали.

    Коментиран от #4

  • 4 ТаУмВзе

    10 20 Отговор

    До коментар #3 от "Кое му":

    Прочети си поста и се СВЕСТИ, какво твърдиш. Няма бивши герберасти!
  • 5 Българка

    27 26 Отговор
    Браво на БОЕЦ! Бой по мафията до дупка! Гешев не е внесъл като прокурор 7 години нито едно дело, по което да е конфискуван в полза на държавата/ народо нито ЕДИН ЛЕВ! Гешев е назначен за главен прокурор въз основа на ЛЪЖА! Това ни казва, че трябва веднага да си подава оставката!!!!!!! ВСС и прокурорската квота в него действат като ОПГ. Нямаме нужда от недосегаем главен прокурор, който да роботи с български пари в интерес на мафията и срещу народа.
    Веднага оставка Гешев, разследване за споразуменията и доказване на доходи на домакинството му!!! Съд и затвор
    СПЕШНА съдебна реформа, но не по герберастки/мафиотски!!!!!!

    Коментиран от #22

  • 6 ГЕРБ ВАРНА

    4 21 Отговор
    ГЕРБ ВАРНА ГОТВИ НАЙ ГОЛЯМОТО ПРЕДАТЕЛСТВО КЪМ СВОЯ ВОЖД В ИНТЕРЕС НА ЦВЕТАНОВ!!КАНЯТ СА ДА МУ ГО НАБИЯТ С 200 ЗА ДЕТО НЕ ИМ ПУСКА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ В СТРОИТЕЛСТВОТО!!!
  • 7 Нямам срам

    7 6 Отговор
    Всеки супи умова как да залапа кокала .... Разкарайте Пеевски Доган и всички кирливи ризи ще изкочат на другите..
  • 8 Магистрални и тръбета

    3 9 Отговор
    Супер.Бравооо.
    Ехх колко е готино да се возиш по мазни пътища .
    А тръбестата , бая вода ще разкарат насам натам.
    БРАВО. САЛЮТ.
    ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ ОРАВАЧИТЕ.
    Ще останат в историята , като Кольо Фичето.
    Ще ги Слави народа и ще им се прекланя.
    АМИН.
  • 9 ПЕНКО

    24 15 Отговор
    ДА НАПЛЮЕШ СИСТЕМАТА , КОЯТО ТЕ ИЗЛЕКУВА ОТ КОРОНОВИРУСА -Е ВЪЗМОЖНО САМО ЗА НОВИЯТ : " ГОШО ТЪПОТО " !!!!!!!!

    Коментиран от #21

  • 10 БАЙ Х@Й

    13 10 Отговор
    Можело, значи… „Калинка” №1 на Бойко Борисов, името на която се превърна в нарицателно за пробутваните във властта некадърни, неграмотни и корумпирани чиновници по линия на ГЕРБ, изгърмя фатално, разкри Narod.bg!

    Бившият шеф на Държавен фонд „Земеделие“ Калина Илиева най-накрая призна официално, че не е завършила висше образование в Германия, а е фалшифицирала дипломата си!
  • 11 да питам

    24 5 Отговор
    Абе Гоше , ти плати ли си двете линейки от Видин до София ?!!
  • 12 БРАВО БОКОООО

    10 8 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Да ма приемат вьв ВМА.
    С НЕДЯЛКО БАШ ПОЕТА
    ДА РАЗМЕНИМЕ ДВЕ СЛОВА
    УВИ ТЪЙ ША СИ УМРА
    С ПОЕМАТА СИ ВЬВ СНЕГА
    ОБГРИЖВАНЕТО Е САМО
    ЗА ХОРА ОТ ВЛАСТТА
  • 13 Факт

    8 4 Отговор
    Аз платих 500 за лечение от ковид!
  • 14 7777

    9 5 Отговор

    До коментар #2 от "166":

    Изключително неадекватен коментар за да не кажа тъп.
  • 15 Храни куче да те лае

    14 6 Отговор
    Що ли те прибрах у ВМА?
  • 16 кнаус 485

    5 9 Отговор
    Тоя не го харесвам, но заглавието е точно...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Тредстоун

    15 8 Отговор
    Кой беше тоя , не ги ли шкартираха заради измами още в регистрацията на смешната им партийка , този ли стожер на правдата ще ръси мозък , горкия смешник. Ако и сега се намерят,макар и платени балалайки да говорят как държавата не дава , това вече ще е върха на олигофренията. Милиарди левове , не милиони се наливат в всякакви бизнеси , хора , структури , пенсионери ..... и тоя скакауец пак реве , ревлю .... смешник.
  • 19 Вида

    12 6 Отговор
    Новите записи на Божков и Радев им свалят гащите за предстоящите избори!
  • 20 КОЛЕВ

    13 3 Отговор
    НЕ
    ТЪПОТО А ОБЛОТО,,,ОБЪЛ СЕЛЯНДУР,НЯМА 1 ДЕН ТРУДОВ СТАЖ А ГОВОРИ ЧЕ МУ ОКРАЛИ ПАРИТЕ,,,,,
  • 21 Антимафия

    2 8 Отговор

    До коментар #9 от "ПЕНКО":

    Да не би , Бойко Борисов ,

    да е станал и лекар вече?

    Другото е граждански задължения,

    на всеки Премиер, независимо кой е,

    и как се казва ?
  • 22 Амиии

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Само къде 700 милиона с Божков, вашият човек. Туй не се брои, щото е купуване на изборите ;-))