Last news in Fakti

12 Януари, 2021 21:30 3 986 61

Ваксинацията: колосално сложна задача за страна като България

  • българия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксини-
  • ваксинация-
  • бойко борисов

Обещаната от премиера Борисов "чудесна ваксинация" засега изглежда крайно проблематична

Ваксинацията: колосално сложна задача за страна като България - 1
Снимка: БГНЕС

„Убеден съм, че министърът и здравните ни власти ще направят така, че да направим една чудесна ваксинация за пример“, обяви премиерът в края на миналата седмица в характерния си (само)хвалебствен стил. Горе-долу по същото време в Сандански общински съветници, без да им мигне окото, нарушиха правилата и предредиха опашката от лекари и друг медицински персонал, чакащи ваксинация в областта. И без този срамен пример обаче убедеността на премиера за „чудесна ваксинация“ е силно пресилена и преждевременна. Защото истинската, масова кампания за ваксиниране срещу коронавируса изобщо не е започнала. А и по всичко изглежда, че скоро няма да започне.

Разочарование и недоволство

Първоначалният ентусиазъм на онези, които с нетърпение очакват да се имунизират и да се върнат към нормалния живот, е изместен от разочарование и нарастващо недоволство. Причините са две: минималните количества на доставяните засега ваксини и неяснотата за това какви точно ще са организацията и логистиката на масовата ваксинация, когато и да дойде тя.

Впрочем, по отношение на недоволството България съвсем не е изключение. Напротив - почти навсякъде в ЕС, а и извън него, се наблюдава същото. Типичен е примерът със скандала във Франция, който избухна, след като се оказа, че за първите 6 дни от началото на кампанията са ваксинирани едва 516 човека. Въпреки че страната е имала на разположение половин милион дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. Германското правителство също отнесе сериозни критики, че не е осигурило по-големи количества от тази ваксина, въпреки че едната от разработилите я компании е германска. Нидерландия пък започна ваксинацията две седмици след повечето страни в ЕС, което предизвика обществено недоволство и парламентарен дебат, по време на който се разбра, че властите са били фокусирани върху подготовката за ваксиниране с лесната за използване ваксина, разработена от Оксфордския университет и AstraZeneca, а не с ваксината на Pfizer/BioNTech.

Скандалът в Сандански също не е изключение. В Полша например още в първите дни на кампанията се оказа, че Варшавският медицински университет е ваксинирал в нарушение на установения ред местни политици и знаменитости, преднамерено записани като лекари.

Защо се бавят ваксините

Нидерландският пример ни води към въпроса защо се бавят ваксините. Фундаменталният отговор е свързан с неизвестните около разрешението за употреба на ваксините на различните производители, както и с глобалните проблеми с производствения капацитет в момент, в който целият свят с нетърпение чака на опашка за ваксини. По-конкретният отговор изглежда така.

В края на лятото и през есента на миналата година, в периода на разработването на ваксините, нито Европейската комисия, натоварена да преговаря и да сключва предварителни договори от името на целия съюз, нито отделните страни-членки можеха да знаят със сигурност коя ваксина кога точно ще бъде завършена и одобрена. Затова Комисията реши да разпредели риска и „да не слага всички яйца в една кошница“. В края на краищата тя сключи рамкови споразумение с (засега) шест лаборатории за различни количества ваксини. Тези споразумения са поверителни, но така или иначе стана ясно, че най-много дози (400 милиона) са поръчани още през август от ваксината на AstraZeneca и Оксфорд, тъй като първоначално тя е била преценена като най-напреднала и перспективна. Надеждата е била за доставки още преди края на 2020 година, но тази ваксина тепърва предстои да бъде одобрена от регулаторния орган на ЕС. В началото сред фаворитите е била и ваксината на френската Sanofi, чиято разработка обаче срещна неочаквани трудности и още е далеч от одобрение. Първоначалните договорки за ваксините на Pfizer и Moderna, оказали се впоследствие първи на финалната права, пък са за по-малки количества - 300 и 80 милиона дози.

Българският избор

Пред подобен избор са били изправени и отделните страни-членки, включително България. Основният принцип за разпределение на ваксините между тях е пропорционалният - според броя на населението. Отделно обаче всяка страна е свободна да избере от кои ваксини какви количества да заяви. Това обяснява защо броят на реалните доставки понякога се разминава с принципа на пропорционалното разпределение.

Към днешна дата България участва в европейските договори за всички ваксини, но през есента на миналата година това съвсем не е било сигурно. Докъм средата на ноември страната е била заявила само ваксините на AstraZeneca и Sanofi. За ваксината на Pfizer правителството още се е колебаело. От ваксината на Janssen пък въобще не е имало намерение да поръчва (единствено в ЕС). След това е размислило, но заради пропуснатия срок ще получим тази ваксина (когато и ако бъде одобрена) от друга страна-членка (Швеция).

Едва в последните дни станаха известни точните количества, които България очаква от три от планираните шест ваксини. Най-голяма е заявката за ваксината на AstraZeneca, чието одобрение се очаква в края на януари - 4,5 милиона дози (с първа доставка от 500 000). От вече одобрените ваксини на Pfizer и Moderna очакваме съответно 1 милион и 500 000 дози.

Най-сложното предизвикателство

Въпреки първоначалните затруднения е сигурно, че в следващите седмици и месеци проблемът с недостига на ваксини ще бъде решен и процесът на ваксинация ще бъде ускорен - както в България, така и в целия ЕС. Основания за оптимизъм дават предстоящото одобрение и на други ваксини, както и очертаващите се допълнителни доставки. Миналата седмица например ЕК договори удвояване на досегашното количество от ваксината на Pfizer с още 300 милиона дози и обяви, че ще се възползва от опцията за удвояване и на доставките от Moderna. Възможности, от които вероятно ще се възползва и нашата страна, тъй че ваксини ще има за всички желаещи.

Тогава обаче ще дойде моментът за по-сложното предизвикателство. Милиони хора ще трябва да бъдат поименно подбрани и организирани, така че да се явят на точното място в определен ден и час - и то по начин, който да не доведе до взаимно заразяване и разрастване на епидемията. Освен това всеки ваксиниран ще трябва да остане за 30 минути под наблюдение. Същевременно милиони дози от ваксините ще трябва да бъдат своевременно разпределени, доставени, съхранени и подготвени за употреба съобразно технологичните изисквания на производителите. Задачата изглежда колосално сложна за страна, която не се слави със стриктна организация и дисциплина, която и без това няма достатъчно медицински персонал и чиято здравна система е на ръба на силите си. Засега не е известно да има някакъв достатъчно детайлен и ефективен план за решаване на тази задача. За поставянето на десетки хиляди ваксини дневно ще се разчита на съществуващите болници, медицински центрове, лични лекари, както и на мобилни екипи.

Прави впечатление, че не се предвижда създаването на някакви специални ваксинационни центрове, нито мобилизиране и подготовка на допълнителни "ваксинатори" - неща, които са в основата на успеха на страни като Израел (засега световен шампион във ваксинирането) и Великобритания например. Не се чува нищо и за създаване на някаква електронна система, в която хората предварително да се записват за ваксиниране. Това също значително би улеснило организацията на целия процес.

Така обещаната от премиера „чудесна ваксинация“ засега изглежда крайно проблематична.

Автор: Ясен Бояджиев


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тихо

    51 3 Отговор
    Тук се краде! В огромни количества..

    Коментиран от #7, #11, #36

  • 2 ми ,

    22 32 Отговор
    Нали всички са антиваксъри ?! Що сега ривети ?

    Коментиран от #9, #10

  • 3 Отличници

    17 1 Отговор
    И папат здраво
  • 4 кьорфишек

    37 7 Отговор
    Е нали бяха малко хората които искаха да се ваксинират?Сега пък се надпреварват кой пръв да получи ваксини и недоволстват.Оня пък,гръка искал ваксинационни паспорти да въвежда.Смях.
  • 5 Ковидманяк

    51 5 Отговор
    Набийте си ваксините в задника!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Наблюдение

    45 3 Отговор

    До коментар #1 от "Тихо":

    За пръв път хората искат Боко крадецо да открадне нещо, а именно ваксините и да си ги забие всички отзад, халал да са му !
  • 8 Орлов мост

    22 6 Отговор
    Всички утре на протеста ще има бонус безплатен ковид 19.

    Коментиран от #51

  • 9 Ми Аз например рева за тая

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "ми ,":

    дето те е дарила с живот,страшно съжалявам ,че не ми е някъде наблизо,за да си имаш братче или сестриче!!!

    Коментиран от #24

  • 10 Потрес

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "ми ,":

    Ма подобни изказвания, особено с омекотен вид направо ми идва да се издрайфам. Само такава тъпотия ли ложе да роди безмозъчната ти глава?!

    Коментиран от #25

  • 11 ТтТ

    2 22 Отговор

    До коментар #1 от "Тихо":

    Това важи в пълна сила за промитите кремълски мозъци!
  • 12 Ами да поръчаме ваксинатори от китай

    14 0 Отговор
    И без това мартениците ни ги правят там като нещо сложно
  • 13 Попай първо

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сатъра на Хана":

    тия от семейството ти
  • 14 тиквоча

    17 3 Отговор
    Сложно е щото няма количесто от къде да вземе. Ако имаше, вече щеше да е купил на десеторна цена и да е спокоен че е врътнал далаверата и краднал парите. А ваксините с Н-то качество като за нашия пазар (като храните и другите им стоки), вече щяха да ги бият без да им пука какво става, годни ли са, опасни ли са и т.н.
  • 15 123

    23 4 Отговор
    Боко, набутай си ги някъде тея ваксини. Готов си да изтровиш народа с нетествани ваксини. Поне дай няколко за изследване в БАН.
  • 16 Я ТУК Е

    7 18 Отговор
    ПЪЛНО С герба ви тролове. ОПОРКАТА Е... НЕ ИСКАМЕ ВАКСИНИ.,ЩОТО ТЯХ ГИ БОЦКАТ ЯКО ПОСТОЯННО. ИТАЛИЯ Е ВАКСИНИРА ЛА 600 000...БЪЛГАРОЯ 14000. НЯМА СРАВНЕНИЕ. ТЪП, ПО ТЪП, НАЙ ТЪП... ГАНЬО.
  • 17 Активист на БКП

    15 2 Отговор
    Парите за ваксини ще бъдат откраднати от човеконенавистното правителство на хунтатата ГЕРБ-Суджук! До шушка !!!
  • 18 Звездо

    6 32 Отговор
    Хoрa мoля ви призoвaвaм нe излизaйтe oт вкъщи нe ce cрeщaйтe c хoрa нe oбщувaйтe c никoй дoри дocтaвчикa нa хрaнa нeкa дa e c мacкa мнoгo минa мaлкo ocтaнa eтo видях тe вeчe идвaт вaкcинитe вcички трябвa дa ce вaкcинирaт зaдължитeлнo тoвa e гoлямa зaрaзa гoлямa чумa oт кoятo cпaceниe нямa имaмe oръжиe и тoвa e вaкcинaтa блaгoдaрeтe нa cзo нa лeкaритe хoрaтa нa първa линия кoитo нe cпряхa дa ce бoрят зa чoвeшки живoти в тoзи трудeн мoмeнт нa пaндeмия нe излизaйтe oт вкъщи нe ce cрeщaйтe c хoрa ocтaни вкъщи cпacи живoт cкoрo кaтo ни вaкcинирaт вcичкитe вcичкo щe e пo cтaрoму чaкaм c нeтърпeниe вaкcинитe хoрa cлoжeтe cи вaкcинa caмo тoвa щe ни върнe cтaрия живoт aз дoри вкъщи cи нocя мacкa мacкaтa прeдпaзвa мнoгo нaвън излизa мнoгo рядкo и тo c прoтивoгaз caмo c прoтивoгaз ocтaни вкъщи cпacи живoт

    Коментиран от #33

  • 19 Мдааа

    13 4 Отговор
    За България всичко е сложно....
  • 20 Звездо

    2 28 Отговор
    Хoрa cлужeтe вaкcинa cпacи живoт нa чoвeк oт улицaтa нa твoй рoднинa нa твoй приятeл нa твoй пoзнaт нa твoитe рoдитeли лeкaритe тoвa ca гeрoитe нa нaшeтo врeмe дoри и в нaй-труднитe и мрaчни врeмeнa тe ocтaнaхa нa първa линия пo врeмe нa пaндeмия cпacихa мнoгo чoвeшки живoти блaгoдaря нa cзo зa aдeквaтни тe мeрки блaгoдaря нa лeкaритe чe нaпрaвихa тeзи вaкcини прeд тaзи тeжкa чумa кoрoнaвируca хoрa нaпрaвeтe вaкcинaциитe зaдължитeлни нoceтe мacки дoри в къщи нaвън a излизaтe c прoтивoгaз ocтaни вкъщи cпacи живoт
  • 21 Звездо

    3 26 Отговор
    Лeкaритe ca нaшитe гeрoи кaтo нa вoйнa гoлямa чумa e тoвa кoрoнaвируca хoрa ocтaнeтe вкъщи cпaceтe живoт cкoрo и идвaт вaкcинитe тoвa e нaй-дoбрaтa нoвинa вaкcинирaи ce cпacи живoт нa чoвeк oт улицaтa нa твoй близък и нa caмия ceбe cи нoceтe cи мacкитe дoри вкъщи
  • 22 Звездо

    2 32 Отговор
    Нaй-дoбрaтa нoвинa e чe идвaт вaкcинитe и чac пo-cкoрo щe ce вaкcинирaт хoрaтa дa ce cвършвa вeчe c тaзи пaндeмия нямaм търпeниe дa ce вaкcинирaм хoрa ocтaнeтe в къщи нe ce cрeщaйтe c хoрa нe излизaйтe нe oбщувaйтe c никoй нoceтe cи мacкитe ocтaни вкъщи cпacи живoт aз дoри вкъщи cи нocя мacкaтa a нaвън излизaм c прoтивoгaз и тo caмo в крaeн cлучaй излизaм нaвън ocтaни вкъщи cпacи живoт дoри кaтo дoйдe дocтaвчикa зa хрaнa му кaзвaм дa cи cлoжи мacкaтa хoрa пaзeтe ce cкoрo щe cлoжим вaкcини вcичкo щe e пo cтaрoму caмo oщe мaлкo търпeниe и мoля ви нeкa вaкcинитe бъдaт зaдължитeлни бъдeтe здрaви и ce пaзeтe oт кoрoнaвируca

    Коментиран от #46

  • 23 Матей

    22 1 Отговор
    нИКАКВО НЕДОВОЛСТВО НЕ ВИЖДАМ, а задоволство,слава богу задето бойковци са толкова смотани и загубени,та ще окепазят "прекрасната " инициатива.Голямо натискане пада за ваксина,голяма реклама,ама с тия маркетингови трикове няма никого да трогнат.Всичко ,което произлиза от гербаджийско естество ,по начало е безкрайно отвратително и зловредно в очите на омерзения народ,и кой ще седне да вярва и възторгва от напъните на тия врагове на народа?
  • 24 ми ,

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ми Аз например рева за тая":

    Да ти дам ли номера на парцела в Орландовци , тате ?

    Коментиран от #26

  • 25 ми ,

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "Потрес":

    Ако ще драйфаш , гледай да не се навеждаш ..
  • 26 Давай сине

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "ми ,":

    по-бързичко

    Коментиран от #29

  • 27 Тодор Живков

    19 2 Отговор
    Борисов не може да организира и разходка в парка, та камо ли ваксинация. Но ще открадне още 10 милиарда. Това го може.
  • 28 Джи

    13 1 Отговор
    Намалете бройката с една, аз не участвам🗽
  • 29 ми ,

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "Давай сине":

    Може и оная , която е родила брат ти ... Ако ти е по близо , а се не разкарваш ..

    Коментиран от #32

  • 30 Реалист

    9 2 Отговор
    Транспорт не могат да уредят ваксини няма:) каква ваксинация кв и пет лева:) за парлама показаха ваксиниране, което сигурно е плацебо:)
  • 31 Аз40

    14 0 Отговор
    Дойчевеле, хора.
    Подминавайте,
    няма нищо
    интересно.
  • 32 Аз желая точно тази

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "ми ,":

    за която писах
  • 33 Санитарката

    11 1 Отговор

    До коментар #18 от "Звездо":

    Ти пак ли избега от психото?!!!
  • 34 ми ,

    3 0 Отговор
    Сакаш , на бабасифърчилото .

    Коментиран от #35

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Дъртият

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Тихо":

    Ясене, изобщо не са ти ясни нещата , като се ваксинираш след 6 месеца след ваксинацията ти иди на първа линия доброволец за да докажеш че няма да се заразиш защото си ваксиниран. Сигурен съм че не ти стиска.
  • 37 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 2 Отговор
    Ясен Бояджиев не може да напише тази манипулация без помоща и съветите на опитен психолог....
  • 38 В.В.П.

    11 1 Отговор
    Отстъпвам моя ваксина за Мустафа.!!!.Жив и здрав.Да почерпи!!.Нооо комент.!!
  • 39 ха ха ха

    3 0 Отговор
    Повърнах! 🤢
  • 40 ха ха ха

    7 0 Отговор
    И за каква ваксина става дума?... тук говорят за инжекции с отрова!
  • 41 Премиера Борисов

    6 1 Отговор
    В момента пълни трикрилен гардероб със злато и не му е нито до ваксини, нито до организация в здравеопазването

    Коментиран от #42

  • 42 един

    2 4 Отговор

    До коментар #41 от "Премиера Борисов":

    Не завиждай... напълни своя ;)
  • 43 Фаро

    8 0 Отговор
    Няма място за сравнение.Когато е била основана държавата България в Европа са живеели разпръснати племена от тулупи и варвари.Изкарвали са прехраната с постоянни зверски кланета,оргии,садо мазо.Бог ги наказва с чума,холера,тиф,сифилис,туберколоза и испански грип.Каквото и да се случва с европата ние българите нямаме вина и не ни засяга,защото и на тях никога не им е пукало за никого
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 СЛОНА

    7 2 Отговор
    ВЪВЕДЕ ЛИ СЕ СЕРТИФИКАТ ЗА ВАКСИНАЦИЯ В ЕС НАПРАВО с М ъ Р т ЗА ЕС С ВСИЧКИ СИЛИ И СРЕДСТВА ДО ОПСЛЕДНА КАПКА КРЪВ
    НИКОЙ ОБИКНОВЕН БЪЛГАРИН НЕ ИСКА ЕС И НЕ Е ПИТАН ИСКАЛИ ЕС И НАТО ЗАТОВА ЩЕ СЕ ДЕЙСТВА С ПЪЛНО СЪЗНАНИЕ ЧЕ ТОВА Е НАСИЛСТВЕН МЕТОД И С НАСИЛИЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ОТВРЪЩА С НАСИЛИЕ НА ТЕРОРА С ТЕРОР И НА ДОБРОТАТА С ДОБРО ЗАТОВА МУ МИСЛЕТЕ И НЕ ГО ПРАВЕТЕ ЗАЩОТО МНОГО ЩЕ СЪЖАЛЯВАТ НО ЩЕ БЪДЕ МОЖЕ БИ КЪСНО .....

    Коментиран от #49, #52

  • 46 СЛОНА

    7 2 Отговор

    До коментар #22 от "Звездо":

    БЪДЕТЕ БЕЗОТГОВОРНИ НЕ НОСЕЪТЕ МАСКИ И НЕ СЕ ВАКСИНИРАЙТЕ ...
    ДЕДО ГОСПОД СИ ЗНАЕ РАБОТАТА И НЕ МУ СЕ МЕШАЙТЕ
    ТОВА Е СВЕТОВЕН ЗАГОВОР НА ФАРМАЦЕВТИ ЧРЕЗ СВЕТОВНИ ЗДРАВНИ ОРГАНИЗАЦИИ И ИЗПЪЛНИТЕЛНА ВЛАСТ ЗА ЗОМБИРАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО ....
    ВИРУСИ И ГРИП Е ИМАЛО И ПАК ЩЕ ИМА

    Коментиран от #58

  • 47 ТТТТТ

    7 0 Отговор
    Каката на снимката е много по-качествена от съдържанието! Бих я ваксинирал персонално с ... Толкова по статията
  • 48 Калин

    4 1 Отговор
    Аз пък ще кажа на дойчевеле - Всичките eврeи на cапун.
    п.п.
    Не четете манипулаторите от дойчевеле. Те са собственост на сорос и проводник на глобалистите.
    Устата им изричат само лъжи и изопачени факти.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Антон

    2 1 Отговор
    Ако бъдещите странични ефекти от ваксината са деменция и оглупяване, то наистина политиците могат спокойно да се ваксинират - на тях няма да им личи.
  • 51 юзер

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Орлов мост":

    Гледай самолет през "крив макарон"! ОК?!
  • 52 юзер

    0 1 Отговор

    До коментар #45 от "СЛОНА":

    Що си не отиден Африка или по ти харесва Масква!?
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 юзер

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "ГРAД KОЗЛОДУЙ":

    Будь здоров!

    P.s. Отговорих с Cheers no Mъдератора изтри поста ?! Защо ли???

    Коментиран от #56

  • 56 юзер

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "юзер":

    "Будь здоров" е друго, работи! Вот так, товарищи!!!
  • 57 жик так

    1 0 Отговор
    Рано или късно всяка лъжа излиза наяве - Много ми е интерсно какво ще стане след като се разбере истината около тая истерия-ПЛАНдемия
  • 58 Психодиспансера

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "СЛОНА":

    БЪРЗО ХАПЧЕТАТА ,ЧЕ ПРЕГРЯВАШ
  • 59 пророк Исай

    1 0 Отговор
    Забавянето е умишленно ! Защото , след ваксинирането , ефектът ПАНИКА и СТРАХ, ще отпадне ! Тогава , плануваният „тотален контрол“ , ще се изчерпа от съдържание . Сега се „обмисля“ – СЛЕД ВАКСИНАЦИОНЕН ЕФЕКТ . Хем да се ваксинира народа , хем мерките за контрол и ограничение да останат . Четат си коментари , анализират се изказвания и се разработва „ПЛАТФОРМА“ на продължителен контрол ! Целта е начало на въвеждане на НОВ РЕД в Света !
  • 60 ГЕРБ

    0 0 Отговор
    убийци
  • 61 бай Дън

    2 0 Отговор
    Спокойно, Ф16 ще дойдат преди края на ваксинацията. Кой за каквото е платил.