Last news in Fakti

13 Януари, 2021 16:00 1 819 14

Разделението в американското общество помага на Китай и Русия

  • сащ-
  • китай-
  • русия

Икономически Америка остава много силна държава, но в политически план тя има слабостите на империя в упадък, пише The Times

Разделението в американското общество помага на Китай и Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Икономически Америка остава много силна държава, но в политически план тя има слабостите на империя в упадък. Според анализатора на The Times Матю Сайед, не бива да се фокусираме върху относително малката група хора, които са проникнали в сградата на Капитолия, тъй като много по-значими са резултатите от проучвания, проведени сред американците, които показват как в много части на страната придържането към тесни партийни интереси е изместило лоялността към републиката като такава.

В тази връзка авторът прави паралели с родината на своите предци - Индия, която представлява 17% от световния БВП през 1700 г., но формално като единна държава, тя е разделена на много области, управляващите на които са готови да поставят собствените си тесни интереси пред тези на държавата. В резултат относително малката армия на Великобритания успява да завладее голяма и просперираща държава и да я превърне в колония.

Изследване на YouGov показа, че 45% от републиканските гласоподаватели подкрепят щурма на Капитолия. Сайед обаче продължава, най-лошото е, че това вече е проникнало в кръговете на политическия елит. Повече от половината от републиканците в Камарата на представителите гласуваха за анулиране на резултатите от президентските избори и това се случи по време на гласуване, което се проведе след щурма на сградата на Конгреса на САЩ.

Всичко това, според автора на британското издание, е от полза за Китай и Русия, които не могат да се сблъскат на бойното поле с вътрешноамериканските фракции, за да завладеят страната, както британският генерал Робърт Клайв прави с Индия, но те действат по еднакво ефективен начин: те разделят хората не с оръжия, а с ботове.

„Си Дзинпин и Владимир Путин са достатъчно хитри, за да знаят, че империите - от Рим и първите ислямски халифати до китайските династии и Монголите - често се сриват отвътре. Те ни дразнят, раздуват различията ни с надеждата, че Западът - не само Америка - ще отслабне още повече“, пише авторът на The Times.

По негово мнение за това е виновен Доналд Тръмп, който, макар и да говори на висок глас за заплахата, породена от Китайската комунистическа партия за Запада, в същото време отслаби институциите, които са длъжни да се противопоставят на тази заплаха. Тръмп, пише Сайед, „злоупотребява с президентските си правомощия, подкопава диктатурата на закона и разделя западния съюз“. Той също така прекара няколко месеца, за да убеди избирателите си, че изборните резултати ще бъдат фалшифицирани, а след това, когато загуби, мобилизира базата си срещу собствения си народ.

„В Евангелието Христос каза, че къща, разделена от вражда, няма да устои. Ейбрахам Линкълн цитира тези редове в известната си реч от 1858 г., когато и Америка се приближи до това да се разпадне на части. Инцидентите от последните няколко дни могат да се възприемат като сигнал за събуждане. Всички фракции, както в рамките на свободните общества, така и между тях, трябва да помнят това: ако не се придържаме заедно, ще бъдем унищожени един по един“, заключава авторът на статията.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    14 14 Отговор
    Разделението в американското общество не е от днес и вчера, а от началото на 80-те, когато социалистическите президенти онищужиха средната класа. В САЩ има над 15 млн руски агенти и над 30 млн китайски. Златото отдавна се изнесе от САЩ, а сега и криптовалутата, САЩ остана с един пробит долар и много за горене.

    Коментиран от #4

  • 2 324

    29 1 Отговор
    Ама, те Русия и Китай от време на време и Иран са виновни за всичко в Кравария. А тя е цялата в бяло, пардон черно.
  • 3 димитър

    3 13 Отговор
    Небива да се заблуждаваме.САЩ са витална държава.Тя ще се оправи .Конфликта е катализатор на промени.Може да са болезнени,но са преудолими.
  • 4 Stormtrooper

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Господарите на парите са наднационални и тях не могат да ги излъжат нито шпиони, нито руснаци и китайци. Направи справка с колко са се увеличили милиардите на милярдерите и си погледни пробития долар.
  • 5 Сандо

    1 5 Отговор
    В името на борбата срещу общия враг - прегърнете се,целунете се,ако трябва ...,всичките накуп,бели,черни,жълти и червени,всичките там н-на брой полове,в една обща топка,омачкайте се здраво в една мощна и могъща смес и тръгвайте да мачкате врага!
  • 6 антрашпиц

    6 3 Отговор
    Боли ма фара за сащ
  • 7 Бай салам

    9 0 Отговор
    Разпада ще продължи и не защото САЩ не са вече най- голямата икономика. Света се променя и Новия Световен ред не се определя само в Америка.
    Вече нищо няма да е както преди.
  • 8 Матей

    8 0 Отговор
    Неслучайно оприличават САЩ на късния Рим,сходствата са много,и тая империя ще се сгромоляса,ще капне като презряла круша и целия свят ще си отдъхне.Ще спечелят не само Китай и Русия,много страни ще живнат,може би и България ще получи своя шанс за възраждане.От падането на империята САЩ трябва да се направят дълбоки изводи и да не се повтарят грешките им,отдавна преминали в планетарни престъпления.Тогава светът може да се възроди,да се премахне бедността и неравенствата,да се мине към стопанско развитие,без да се дава преимущество на печалбарството.А това може да гарантира само държавата,централизирана и подредена.
  • 9 Седесарят.

    5 3 Отговор
    Всичко е в полза на Русия..,!!.Тая плоча янките я въртят от 4 г.Сега стана у на Китай..
  • 10 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    ЮС -ЦИОНИСТОС БАЙДИНИКУС -ЩЕ ТЪРСЯТ ПОДКРЕПА ОТ РУСИЯ И КИТАЙ ЗА ДА ОВЛАДЕЯТ "ВЛАСТТА "СИ !?!? ЩЕ ПОЛУЧАТ ПОДКРЕПА , НО ПРОБЛЕМЪТ Е ВЪТРЕШЕН -ВЕЧЕ НЕ Е ВЪНШЕН И ЩЕ ЗАГУБЯТ ВСИЧКОТО СИ ЕВРЕЙСКО ИЗГЪЗВАНЕ -ИЗБОРНО -ПО МАФИОТСКИ -ЧРЕЗ ТЕХНИ СИ И КУПЕНИ ИНСТИТУЦИИ !!!!!!!!!!!!!!!
  • 11 антиглобалист

    6 1 Отговор
    Глобализмът. Не разделението. Тръмп му се противопостави,затова и Байдън манипулативно "спечели" изборите.
  • 12 Споко

    2 2 Отговор
    Докато долара е световна валута няма страшно. Русия и Китай го клатят от няколко години. Бутнат ли го, войните по света ще бъдат страшни.
  • 13 12345

    5 0 Отговор
    Не разбрах защо Русия и Китай трябва да са виновни за тъпите сащ.Всъщност разбирам много добре, че когато никога не си се управлявал сам/без значение за добро или лошо/,а по свирката на евреите,се получава пълен разпад.Така и със тази изкуствена страна с колониален и робовладелски манталитет-сащ.Няма вероизповедание,а секти.Създадена е след като Франция, Англия,Холандия ,Испания са се оттървавали от престъпници ,убийци, протитутки, гейове и са ги оставяли в северната част на Америка.Не бъркайте с Канада-точен и стойностен народ/френско и английско говорящи канадци/.1565 г. е първата колонизация на сащ от Испания,и след това от другите страни.България се създава 681 г/или по-рано/г.Начало на Киевска Рус 862 г.а става Имперска Русия след 13в. Китай,древна страна/много документи има от Марко Поло/.Всички тези страни се управляват от българи, руснаци и китайци.В света няма страна ,която се управлява от чужда страна,освен Сащ от Израел.Е, как да не се разпаднат.Тук Русия и Китай нямат намеса.Просто евреите каквото им бе нужно си го взеха.Сега т .нар. американци да се оправят сами,ако могат.Ако не могат ще се присъединят към Канада ,ако ги приеме.Факти и истина.Нищо лично,както е модерния израз.
  • 14 СМЪРТ НА ФАЩ

    1 0 Отговор
    БЕДНАТА ТЕРОРИСТИЧНА КРАДЛИВА ФАЩ НАЙ НАКРАЯ РУХНАААААААА,ПРОЦЕСА Е НЕОБРАТИМ,АЗ ЛИЧНО ЩЕ НАСЪСКАМ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ СРЕЩУ ТЕРОРИСТИТЕ ФАЩ,А ЩОМ АЗ СЪМ СЕ ЗАЕЛ СВЪРШЕНО Е С ФАЩ, ТЕРОРИСТИТЕ ФАЩ ЩЕ СИ ГО ПОЛУЧАТ ВЕДНЪЖ ЗА ВИНАГИ, ЩЕ БЪДАТ НАКАЗАНИ ПО НАЙ ЖЕСТОКИЯ НАЧИН,КОЙТО ИСКА ДА ВЕРВА КОЙТО НЕ ИСКА ИЗОБЩО НЕ МИ ДРЕМЕ,СМЪРТ НА ФАЩ,ДА БУДЕТ ТАК,ТАК И БУДЕТ