13 Януари, 2021 19:00 4 299 53

Джендър неутралният език не е просто игра на думи

  • нанси пелоси-
  • джендър неутрален език

Сега нашите законодатели от Вашингтон предлагат вид цензура, която ограничава свободата на изразяване, пише авторът Джейсън Райли

Джендър неутралният език не е просто игра на думи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В своето есе от 1946 г. „Политика и английски език“ Джордж Оруел отбелязва, че езикът на политиците „се състои в по-голямата си част от евфемизми, необосновани твърдения и нищо неозначаващи неясноти“. Тази характеристика е напълно подходяща за новите правила на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси за джендър неутралната реч, пише Джейсън Райли в материал за авторитетното издание The Wall Street Journal, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

В понеделник контролираната от демократите долна камара гласува с партийно мнозинство за одобряване на нови насоки за официалния език. Местоимения като „той“ и „тя“ ще бъдат заменени от themself (в българския няма точно съвпадение на този кйонектст, най близкото е „то“). Свършено е с думи като „баща“, „майка“ , „син“, „дъщеря“, „брат“, „сестра“, „чичо“, „леля“ и други, свързани със семейни връзки. Всичко трябва да бъде заменено с думите „родител“, „дете“, „роднина“ и т.н.

Недоволният лидер на републиканското малцинство Кевин Маккарти нарече промяната „глупава“, което е точна, но непълна характеристика.

Очевидно г-жа Пелоси се опитва да се хареса на прогресистите сред своите привърженици. Но това е и пример за това как днес левите политици изискват не само толерантност, но и одобрение и подкрепа на техните политики. Вече не може уважително да не се съгласиш. И още повече, човек не може да се съгласи да не се съгласи. Лошо е, когато нашите колежи и университети прилагат насилствено това, което по същество представлява кодекс на речта, или когато те одобряват опитите да се „предпазят“ студентите от различни гледни точки. Но сега нашите законодатели от Вашингтон предлагат вид цензура, която ограничава свободата на изразяване.

Когато републиканците дойдат на власт в Камарата на представителите, те ще трябва да отменят тези промени. Няма доказателства, че някой друг, освен крайнолевия елит, е обсебен от джендър неутралния речник. През последните години демократичните активисти се опитаха да популяризират термина „лице от латиноамерикански произход“, за да избягват думите „латиноамериканец“ и „латиноамериканка“. Но проучване, проведено от изследователския център Pew миналата година, установи, че само 3% от латиноамериканците се определят като „лица от латиноамерикански произход“.

Това, което лявото се опитва да направи с езика, излиза далеч извън рамките на семантичните промени. Тяхната цел не е просто да ни покажат как можем, но и как да не говорим на глас. Те искат да придадат ново значение на често срещаните думи и изрази, за да налагат собствената си политическа програма. Поради тази причина азиатските американци по някакъв начин са изключени от дискусията за „расовото многообразие“. А чернокожите сега трябва да бъдат назовавани според расовата си принадлежност. И трябва да напишете тази дума с главно „Ч“ (не повече, не по-малко), когато те станат жертви на полицията, но не и когато са заподозрени в извършване на престъпления.

Авторът на бестселъри и звезда на „разнообразието“ Робин ДиАнджело настоява, че чернокожите не могат да бъдат расисти. Това може да е вярно само в случай, че обикновеният човек не се сблъсква редовно с прояви на такъв расизъм. Ученият Ибрам Кенди, специалист по расовите проблеми, призовава да се създаде федерално „министерство на антирасизма“, което ще отговааря за раздаване на разрешения за реализация на всякакви политически мерки на местно ниво, ниво щати и федерално равнище, за да няма в тези мерки елементи на расово неравенство. Той също така предлага това ведомство да се упълномощи с функциите „да контролира такива политики, да разследва случаи на расово неравенство при тяхното провеждане и да наблюдава държавни служители, за да не изразяват расистки идеи“. Може само да се гадае как това съответства на разпоредбите на нашата конституция относно свободата на словото.

Също така не е ясно как контролът на речта би насърчил расовото равенство. Движението за граждански права през 50-те и 60-те години е най-голямото постижение на либерализма. Но докъде би стигнало без свобода на словото? Емблематичните икони на движението, Мартин Лутър Кинг, Рой Уилкинс и Търгуд Маршал, не се опитаха да заглушат противниците си. Те водеха дебати с опонентите си и го правеха много успешно, без да извращават английския език.

Миналия месец The New York Times публикува две обезпокоителни статии, които нагледно илюстрират какво е заложено в тези културни войни. Те се отнасят до подрастващите и употребата на скандалната дума с буквата „Н“ (негър, черен). Една статия се отнася до майка на чернокож студент, която не искала синът ѝ да изучава пиесите на драматурга Август Уилсън в часовете по английски, тъй като някои от героите там използват тази дума с буквата „Н“.

Другата статия е за чернокож тийнейджър, който разпространи онлайн трисекундно видео от преди три години, в което съученик, слушащ рап, повтаря презрителна реплика с расово съдържание. В първия случай, поради порочните възражения на майката, се налага детето да напусне училището, в което учи още от първи клас. Във втория случай белият ученик, на когото предстои да отиде в колеж, е принуден да изтегли документите си от университета в Тенеси под натиска на членовете на приемната комисия.

И в двете статии няма дори споменаване на факта, че в културата на чернокожите хора думата с буквата „Н“ е неизбежна и че тя редовно се използва от най-популярните комици и музиканти у нас. Нещо повече, тя е произнасяна далеч по-често от чернокожите, отколкото от белите. Трудно е да се повярва, че майката в първата статия и черният тийнейджър във втората всъщност са били обидени от използването на H-думата в такъв контекст. По-лесно е да повярваме, че са решили да се възползват от възможността и да привлекат вниманието на всички към себе си.

Въпросът е в това, колко още нашето общество ще си затваря очите за подобен вид престорено възмущение. Докога либералите ще диктуват безнаказано на американците какви местоимения могат и не могат да използват и кога расовият обиден език е подходящ и кога не? Ако се позволи на г-жа Пелоси и нейните леви демократи да настояват на своето, това ще продължи още много дълго.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко

    63 5 Отговор
    Тръмп можеше да спечели ако не беше ковида и тези фалшиви протести ! :\
  • 2 fifi

    75 1 Отговор
    Пелосити е мумифициран джендър хихи
  • 3 име

    56 0 Отговор
    направо да си направят политбюро, зкпч ,партийни секретари....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хо хо хо

    72 0 Отговор
    Баба Пелоси е най добрият пример че не може 100 годишни склерози да решават как да живеят младите поколения.
  • 7 КОТарАК

    57 1 Отговор
    в човешката история винаги е имало ,,обратни'' и от двата пола-не ги разбирам , психика някаква. но никога не е имало такива извращения с 3, 4 и 5 пол (не ги знам колко са вече)!даже и обратните ни навремето бяха някак си по-скрити , осъзнавайки че пречат като цяло на обществото!
  • 8 Мнение

    71 1 Отговор
    Тия верно са абсолютни сатанисти!
    Нямало полове, нямало майки и бащи, че да не се дискриминирали онези със здравословни отклонения????
    Алооо, а убийците къв пол са??? А педофилите къв пол са??? А садистите къв пол са???
    А ненормалниците къв пол са???
    Господ е създал мъж и жена, за да могат да имат поколение и да създадат семейство!
    Какво семейство могат да създадат двама еднополови индивида????
    Тва е все едно двама души страдащи, единия от бъбречна недостатъчност, а другия от сърдечна, и да си менкат кръвоносните съдове, за да компенсират кой каквото му липсва!!!
    Обратната сексуална наклонност е биологично заболяване и трябва да се лекува, а не да се завира в очите на децата!!!!!!!
  • 9 Бесен Язовец

    41 1 Отговор
    Скоро ще се наричат биологична единица произлязла от сапиенс, роднините ще се степенуват като кляно 1 коляно 2... !!!
  • 10 Ангелинка

    5 48 Отговор
    Цвета Караянчева и Нанси Пелоси са колежки и две велики жени с аристократичен вид и класа!

    Коментиран от #25, #44

  • 11 Дървин

    50 1 Отговор
    Затова хич да не ви пука наричайте нещата с истинските им имена негър, циганин, гербераст и т.н. стига криво разбрана либерастия ! Самите те ди се нарчат така и хич не мислят любезно за вас !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хахаха

    54 1 Отговор
    Един полужив дъртак,и една шизофреничка - Америко, как ще управляваш Света?!
  • 14 Петьо Петров

    41 0 Отговор

    До коментар #4 от "БАЙ Х@Й":

    Издатина и вдлъбнатина::)...Не е смешно,трагично е,зависи само от нас дали ще го допуснем и в България!

    Коментиран от #31

  • 15 Комуниста

    24 0 Отговор
    Кучетата и котките на демократите в Обора ще могат да гласуват на следващите избори!
  • 16 Behemoth

    27 8 Отговор
    Само наливат масло в огъня на реднеците...едните ненормалници си мечтаят за бял християнски фашизъм ...другите за мултикултурно безполово общество....и нормалните се чудят какво да мислят....къде е здравомислещия център....
  • 17 АЗ, ТИ, ТОЙ, ТЯ, НИЕ, ВИЕ, ТЕ......

    28 3 Отговор
    Раждаме се момичета и момчета и след време всеки сам избира дали ще стане жена или мъж! Сега някои хора определят живота на деца които няма да знаят какво значат думите момиче, момче, мъж, жена........, и по този начин ги объркват! Тези думи няма как да се премахнат от речника на всички хора за да угодят на шепа хора избрали обратното на нормалното! Нека всеки прави сам избора след време когато осъзнава какво иска! Нека всеки си живее живота които е избрал без да натяква избора си на другите!

    Коментиран от #24

  • 18 Шопо

    22 0 Отговор
    Значи боли ме лявата п¥тк@ за този език 👅
  • 19 ТОЧКАТА

    34 2 Отговор
    Господ е създал половите органи/мъжки и женски/ за да може българинът ясно да изразява мислите си!!!!Тези,явно искат да го прецакат,което е равносилно на смърт!!!!!!
  • 20 Ииийехууу

    50 2 Отговор
    Цялата западна цивилизация се оказа един фейк нюз,язък за мене си,дето крещях Се Де Се едно време по площадите..
  • 21 Човека Коза

    45 1 Отговор
    Има само 2 пола. Не повече. Джендър-доктрината няма място в България!
  • 22 Гост

    41 0 Отговор
    Нансито, като е толкова отворена, да се отрече от първичните си полови белези. Да си пришие един голям и черен и да се обръсне гола глава, като Вин Дизел. Ако ли не , значи само лицемерничи.
  • 23 И художествена

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "БАЙ Х@Й":

    гимнастика съчетание с обръч и лента , смесен ансамбъл-)))

    Коментиран от #33

  • 24 Гост

    19 0 Отговор

    До коментар #17 от "АЗ, ТИ, ТОЙ, ТЯ, НИЕ, ВИЕ, ТЕ......":

    Не може лудите да си развяват байрака наволя. Затова си има институции.
  • 25 Гост

    32 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ангелинка":

    Изкуфелият бабишкеризъм не е класа, камо ли пък аристократична.
  • 26 Гост

    42 1 Отговор

    До коментар #5 от "БАЙ Х@Й":

    То, нали Серина Уилямс искаше да й плащат колкото на мъжете тенисисти. После един на 50 позиция в ранглиста я смаза на корта, че и бил на 4 бири преди мача. Обясниха й, че за да получава наравно с мъжете трябва и резултатите й да са наравно с мъжките. После пък, световните шампионки от САЩ по европейски футбол също искаха заплати като на Роналдо. Месец след като станаха световни шампионки в женската лига играха с едни момчета от гимназиален отбор и бяха опердашени със 7:0. Айде лека нощ и да сънуват равни права. Някои права са по заслуги, не по рождение.

    Коментиран от #50

  • 27 не може да бъде

    25 0 Отговор
    Правилно е споменат Оруел.Струва ми се в САЩ са много близко до това да създадат не само м-во на антирасизма ,но и м-во на Истината!

    Коментиран от #30

  • 28 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "БАЙ Х@Й":

    С имената си да ги заменят. И в речниците да се водят така.
  • 29 Hoho Boho

    26 1 Отговор
    Целта е бъдещо пълно обезличаване на личността.
    Това е началото..

    Коментиран от #32

  • 30 РЕАЛИСТ

    21 0 Отговор

    До коментар #27 от "не може да бъде":

    Днес ми попадна анализ на Оруел на Main Kampf от 1940г. Добре е описал как и англичани и американци са го подпомогнали да дойде на власт с надежда да спре левите движения .
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ТОЧКАТА

    15 1 Отговор

    До коментар #29 от "Hoho Boho":

    ...И УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО....Основата на Обществото!!!!
  • 33 БАЙ Х@Й

    10 0 Отговор

    До коментар #23 от "И художествена":

    ‼ Борба свободен стил Халил Юсеин срещу Тайбе Юсеин ‼
  • 34 Пес пушистый

    2 18 Отговор
    Като ЛГБТ активист и защитник на правата на лесбийки, гей мъже, бисексуални и транссексуални хора от хомофобска дискриминация ви призовавам напред под знамето на дъгата.

    Коментиран от #36

  • 35 123

    14 1 Отговор
    Десетки години борба за равноправие между половете доведе до заличаването им
  • 36 123

    15 1 Отговор

    До коментар #34 от "Пес пушистый":

    Ти не разбра ли,че вече няма гей,няма бей всички сме ТО!
  • 37 Хетеро

    14 0 Отговор
    вируса на джендъризма завладя и щатите, няма самов европа да се осират я......
  • 38 123

    3 10 Отговор
    Джендър означава-род(мъжки,женски,неутрален при говор) и никой не го използва с това значение което му прикачат в България, има си точни названия за тези които практикуват различни сексуални практики от общоприетите.Названието за пол е-секс.

    Коментиран от #43

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Конник

    10 0 Отговор
    Явно сме безлични ако не можем да коментираме нещо вече факт. Ставаме безполови. Кога ще има революция на нормалните? Та ние сме 98% от хората.
  • 41 Конник

    7 0 Отговор
    А как ще се нарича родилка отсега? A гинеколог? A господин или госпожа? Така е когато политиката сменя езика. И Тодор Живков направи реформа за диалекта от родното му село.
  • 42 Конник

    8 0 Отговор
    И ще трябва да напишат от ново всички учебници по биология и медицина. А горките животни и те ли ще страдат. Няма повече котка и котарак, няма вол и няма крава. Няма да има и краве мляко.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Ежко Бежко

    12 0 Отговор
    Хора купете си пуканки и гледайте сеира на западняците. Само не допускайте лудостта в БГ.
  • 47 Чак сега

    7 0 Отговор
    Сега вече напълно го разбирам и одобрявам,че навремето Инквизицията и преследвала вещици като Нанси Пелоси. Горили са ги в Британия и Колониите чак до 17-ти век и чек сега проумявам защо са ги горили. Ония хора много по-добре от нас са знаели кое е Добро и кое е Зло.
  • 48 700

    0 1 Отговор
    Стар Трек, това е бъдещето))
  • 49 дърт даскал

    12 0 Отговор
    Понятието "ЛЯВ" има няколко смисъла:
    1. Социален и политически -"левите" представляват беднотата. /Идва от това че в учредителното събрание след френската революция якобинците -представители на градската беднота седели на левите скамейки/.
    2. Сексуален- "левите" - с лява резба /хомосексуални/
    Геронтията Пелоси явно защитава ВТОРИТЕ!
  • 50 Браво Гост!

    9 0 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    Ще подкрепя написаното от Вас със древнокитайска мъдрост...Ако искаш да срутиш отвътре една държава, достатъчно е да развратиш жените и,а след тях- младото поколение!"
  • 51 МАРКСИСТ

    2 1 Отговор
    Християнството прокарва идеята, че всички са равни. Затова финансовият интернационал спуска джендърството, с което ще обърне християнството. Както обърнаха социализмът. И в разпитът на Кристиян Раковски е казано, че християнството е пречка, за световният елит, и знаем - че Чичо Томовата колиба, премахва робството. Вярва се, че тя е написана от Господ. Тоест християнската вяра в равенството, вдъхновява борбата и идеята срещу неравенството. Ако премахнат християнството, ще въведат кастовостта, пълната евгенична система, пълният фашизъм. И хората ще го приемат. ТОЕСТ ХРИСТИЯНСТВОТО Е ПРОГРЕСИСТКА СИСТЕМА, СЪЗДАЛА ЛИБЕРАЛИЗМЪТ И НАЦИИТЕ. Вярата на либералът Гладстон, съчувства на народите, и на българите, онеправданите. Така либерализмът дава държави на етносите.
  • 52 МАРКСИСТ

    3 1 Отговор
    „Християнинът е бил от самото начало теоретизиращ евреин; евреинът затова е практически християнин, а практическият християнин отново става евреин. Християнството само на външен вид е преодоляло реалното еврейство… Християнството е възникнало от еврейството. То отново се е превърнало в еврейство… Ние виждаме в юдаизма присъствие на универсалния и съвременен антисоциален елемент, чиято историческа еволюция… достига своя пик в днешно време… Еврейството е еманципирало себе си типично по еврейски начин, придобивайки финансово могъщество и чрез него властта в света, и практическият еврейски дух става практически дух на християнските народи. Евреите са еманципирали себе си дотолкова, доколкото християните са станали евреи…“
  • 53 Хлъц

    1 0 Отговор
    Гонят РЕГРЕСИЯ: През най- перфидно замислена система за" равноправие" антирасизъм,вкарване на неутралното ТО,и още много други похвати.А крайния ефект,който ще достигнат след максимум 2;3 бъдещи поколенив,или като времеви период -50-60 години е плавно,но необратимо РЕГРЕСИВНО намаляване на световното население.Лишавайки бъдещите поколения от понятие- семейство,семейни ценности и принципи,морал,превръщането на тези поколения в асоциални,егоцентрични до абсурд отделни единици.Природата е заложила навсякъде ПРОДЪЛЖЕНИЕТО на рода,както и неговото отглеждане,да се осъществява от два пола- навсякъде,с много малки,незначителни изключения.Подобни " Човеколюбци" искат през масово разпространение на ЛГТБ техники, да намалят човешката популация.И аз доскоро, приемах изказвания на различни хора ,че подобно нещо ще се случи, като доста невероятна теория.Но явно старта вече е даден. И то - директно,без никакви воали за прикритие.