13 Януари, 2021 20:00 2 412 33

Гласуване по пощата: ще видим ли и ние сцени като в САЩ?

  • герб-
  • гласуване-
  • избори-
  • сащ-
  • демократична българия

Основните предизвикателства в гласуването по пощата са в обработката на гласовете в изборните комисии

Гласуване по пощата: ще видим ли и ние сцени като в САЩ? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Гласуването по пощата има редица предимства, особено по време на пандемия. Големите партии, като ГЕРБ и БСП, обаче демонстрират явна неохота. Кои са основните трудности и предизвикателства пред пощенския вот в България?

Коментар на Петър Чолаков

Изборният процес трябва да бъде съобразен с изискванията, наложени от пандемията с коронавирус. Законопроектът на Демократична България (ДБ), който предвижда изменения в Изборния кодекс (ИК) за въвеждане на пощенско гласуване, както и други идеи, които биха облекчили изборите в условията на пандемия, можеше да се превърне в основа за задълбочен, експертен дебат.

Вместо това обаче големите партии – ГЕРБ, а изглежда и БСП – демонстрират неохота, а може би дори страх и инат. Особено несъстоятелен е аргументът, представен от Томислав Дончев: според него, въпреки пандемията, трябвало „да се избягват принципни промени в ИК, 2-3 месеца преди изборите”.

Промени преди избори са правени и преди

Но нима ГЕРБ не предложиха през лятото на 2020 съчинена набързо, за да не кажем написана на коляно, нова конституция? Да не говорим, че у нас редовно се правят конюнктурни промени в интерес на големите играчи и на статуквото - тъкмо когато изборите наближат (например: кодексът „Фидосова”, 2010; орязването на преференциите по инициатива на ДПС, 2019 и др.).

Освен това, въвеждането на мобилни урни за поставените под карантина - идея, лансирана от управляващите, също налага, според ЦИК, „отварянето” на кодекса.

Практиката, при която избирателите получават бюлетините си по пощата и после ги изпращат обратно по нея, се прилага по света още от 19 век. Австралия, например, има дългогодишни традиции в това отношение. В САЩ гласуване по пощата има още от времето на Гражданската война, а на президентските избори през миналата година тази възможност бе използвана от рекордно висок брой американци – близо 64 милиона души.

Същото е и в други държави - 29% от избирателите в Германия и 22% от тези в Обединеното кралство гласуваха по пощата на парламентарните избори през 2017. От 2018 има възможност за избор и на членове на Европейския парламент по този начин. Конкретно заради COVID, методът бе приложен и на изборите в Румъния през 2020.

Доказано, е че гласуването по пощата повишава изборната активност. Методът не само намалява рисковете, произтичащи от COVID, но конкретно в нашия случай ще облекчи и гласуването на българите в чужбина. Те често трябва да изминават огромни разстояния, поради липса на изборни секции в близост до тях.

По принцип, вотът по пощата не е по-уязвим и подвластен на манипулации от този, направен „на място”, в секциите. Напротив, научните изследвания сочат, че доказаните случаи на злоупотреби са много редки. Обвиненията, отправени от Тръмп, за фалшификации на изборите в САЩ през 2020, бяха оборени от данните.

Същевременно обаче у нас, изборните „брокери“, например в гетата, ще могат непосредствено да дирижират и надзирават как се попълват бюлетините, изпращани по пощата. И все пак е съмнително доколко този директен контрол ще повиши чувствително ефективността на манипулаторите. И при прякото гласуване те винаги досега са намирали начин да влияят на финансово зависими от тях граждани.

Основните предизвикателства

В процедурата описана в законопроекта на ДБ са взети под внимание световните практики за запазването на тайната на вота: попълнената бюлетина, която има уникален пореден номер, се поставя в отделен, запечатан плик (предвижда се бюлетината да има и баркод, което ще улесни отчитането); на друго място, в набора с документи, които е получил, избирателят полага подписа си, сверява ЕГН-то си и т.н. Освен това, избирателите ще могат да проверят, на страницата на ЦИК в интернет дали гласът им е приет и преброен, като използват номера на бюлетината.

Основните предизвикателства в гласуването по пощата са в обработката на гласовете в изборните комисии. Тук могат да възникнат затруднения, а вероятно също пропуски и грешки, поради големия брой „книжа”, които трябва да се прегледат - в законопроекта на ДБ например е описан този процес: преглежда се пощенското клеймо; а ЕГН-то, имената и копието от валиден документ за самоличност на избирателя се проверяват в базата данни на регистрираните за пощенско гласуване и пр.

В САЩ, въпреки по-високото качество на пощите, както и изобщо на администрацията, отколкото у нас, имаше закъснения, а бяха допуснати и технически грешки. Например, в Ню Йорк близо 100 хиляди бюлетини бяха изпратени повторно на избирателите, заради сгрешени имена и адреси. Проблемите не опорочиха президентските избори в САЩ, но дадоха повод на Тръмп да спекулира, да изопачава фактите, за да мобилизира успешно привържениците си. Много вероятно е това да се повтори в България.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще,ще..

    5 3 Отговор
    Само оптимизъм
  • 2 ЦИК

    9 1 Отговор
    При нас отдавна си гласуват 200-300 годишните
  • 3 Тръмп Доналд

    3 7 Отговор
    На кривата ми ракета пощата й пречеше!
  • 4 Махмуд

    4 2 Отговор
    Всичко ли трябва да копираме??

    Коментиран от #7

  • 5 Рома Тв

    16 0 Отговор
    всичкото роми ще гласуват по пощата, какво като са неграмотни
  • 6 Генералът

    11 2 Отговор
    Дано да се опазим от набезите на шайката поне този път. Честни избори не имало от много време

    Коментиран от #13

  • 7 Може би не,НО

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Махмуд":

    е добре да се копират добрите практики!А гласуването по пощата е една от тях.Пък и кво значение има след като е важно кой брои!!!В случая герберастта проф.Константинов!
  • 8 Х*Й за БКП

    12 7 Отговор
    Вота по Пощата в .. България е.. Абсолютно малоумие!
    При 1.5 милиона . "писма" от Турция и 1 милион от...Ромските махали ще ви дойде акъла във Празните Фатмашки и Позитано-Жендърляшки кратуни!

    Коментиран от #15, #16

  • 9 Мдаааа

    6 5 Отговор
    Пак се озовахме в положение да преоткриваме топлата вода. Хората от 200 години гласуват по пощата,пък реагираме кат Вуте,че по-големо и по-дълбоко от Искъро немало!Боже Господи колко сме изостанали!!!?
  • 10 Петьо Петров

    6 6 Отговор
    Не изопачавайте истината,става дума само за гласовете от чужбина. там са доста по-грамотни от болшинството от избирателите тук. Ако някой не може да попълни правилно данните си,да си носи последствията и да не се оплаква,че не е имал право на глас.
  • 11 Въстанник

    4 4 Отговор
    Какво стана днеска с протеста Последният софиянец и Дънов събориха ли власта ще отваряме ли кръчмите най накрая.😂😂😂
  • 12 Вуте

    4 2 Отговор
    Погледнал жирафа в зоологическата градина и възкликнал:Е те такова животно не мои да има!Та и у нас реакциите на казионните партии спрямо гласуването по пощата от същия чишит:"Гласуването по пощата в България е утопия","Гласуване по пощата ще бъде нещо екзотично".....Еми да -екзотично като жирафа.Бетер африканска държава сме!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Оди при д-р Гълъбова

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "Х*Й за БКП":

    Точно тия милиони избиратели в Турция са една измислица на т.нар. ОбПатреоте.Избирателите с български паспорти,които имат право да гласуват поради природни закони намаляват.Техните деца,а и вече внуци са си турски граждани и не щат и да чуят за България камо ли за българско гражданство!На последните избори гласовете за ДПС от Турция са вече по-малко от 30%.Затова от ДПС са се ориентирали основно към ромите в България.Преди ромите от Евророма и други ромски организации са гласували за СДС или БСП,но сега ДПС "инвестират" най-много и затова половината им гласове са ромски.Виж българите по Англия,Германия,САЩ,Испания,Италия,Белгия,Холандия,Дания и прочее са поне един милион вече.
  • 16 Верно ли?

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "Х*Й за БКП":

    Точно тия,които си изброил те няма да гласуват по пощата,а в секциите както досега!Ако не си разбрал гласуването по пощата е опция,не задължително!
  • 17 Майна

    6 0 Отговор
    В ЧУЖБИНА РАБОТЯТ НАД ДВА МИЛИОННА БЪЛГАРИ...ЖИВЕЕЩИТЕ МОЖЕ И ДА СА ПОВЕЧЕ..
  • 18 Фаро

    6 1 Отговор
    Ако изборите са честни герб отиват в историята.Ако Бойко остане на власт ще има война
  • 19 Личи

    5 0 Отговор
    И към факти.бг и Дойче Веле. Преди да правите статии, опишете как точно става гласуването по пощата!!! Не си играйте с хората и дайте пояснение да разберат. Но дори и това не правите.

    Коментиран от #20

  • 20 Петьо Петров

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "Личи":

    Caмo cлeд aктивнa рeгиcтрaция,или мoжe дa глacувaш тaкa,caмo aкo cи oтишъл личнo и cи удocтoвeрил c личнитe cи дoкумeнти,чe щe глacувaш пo пoщaтa. Нямa кaк мъртвeц или някoй друг дa глacувa вмecтo тeб. Caмoтo глacувaнe прoтичa пo cлeдния нaчин,cлeд рeгиcтрaциятa cи пуcкaш пo пoщaтa бюлeтинa в двoeн плик c aдрec избирaтeлнaтa ceкция в кoятo ce вoдиш. Тaм бюлeтинитe ce вaдят първo oт гoлeмитe пликoвe и мaлкитe ce ocтaвят нaкуп.Пocлe вcички зaeднo ги брoят и oпиcвaт.
  • 21 Мене

    6 2 Отговор
    ГЛАСУВАНЕ ПО ПОЩАТА ОЗНАЧАВА ОЩЕ ЕДИН НАЧИН ДА СЕ МАНИПУЛИРАТ ИЗБОРИ В ОСОБЕНО ГОЛЕМИ МАЩАБИ. ПРИМЕР: АМЕРИКА, ПОСЛЕДНИТЕ ИЗБОРИ. АКО НЯКОЙ НЕ Е РАЗБРАЛ: В АМЕРИКА НАПРАВИХА СЪЩОТО , КОЕТО ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ПРАВЯТ В НАШИТЕ ГЕТА, САМО ЧЕ ТАМ ТАКА НАРЕЧЕНИЯ ЕЛЕКТОРАТ СА ЛАТИНОСИТЕ И ЧЕРНИТЕ.
    ЩО СЕ КАСАЕ ДО ИНИЦИАТОРА ХРИСТО ИВАНОВ , ЕДВА ЛИ ИМА НЯКОЙ РАЗУМЕН ЧОВЕК , КОЙТО ДА НЕ ЗНАЕ ЧЕ ТОЯ Е КУКЛА НА КОНЦИ.

    Коментиран от #24

  • 22 Marinov

    2 1 Отговор
    Господине, ТЕХНИЧЕСКИ
    при гласуване Електронно чрез Интернет,
    елемента Tаен вот НЕ МОЖЕ да се ГАРАНТИРА
    и Вота може съвсем лесно както да се КОНТРОЛИРА така и да се МАНИПУЛИРА ???
    Попълването на Изборните Формуляри с изпращане Електронно чрез Интернет, е НЕКОНТРОЛИРУЕМО и ПОПЪЛВАНЕТО им може СВОБОДНО да се извърши, както от Титуляра така и от ТРЕТИ ЛИЦА а също това попълване може СВОБОДНО да се ПРОКОНТРОЛИВА и МАНИПОЛИРА от ТРЕТИ ЛИЦА ???
    ТЕХНИЧЕСКИ НЕ възможно ОСИГУРЯВАНЕ на Таен Вот при този вариант и поради това той трябва ИЗОБЩО като Вариант да ОТПАДНЕ!!!
    Боже, Нямя ли най После това да се ВРАЗУМЕЕ и не Лансира повече от такива ПИШМАН Политици !

    Коментиран от #25

  • 23 димитър гърдев

    3 2 Отговор
    сцените като в щатите са неизбежни но защо трябва да се чакат изборите
  • 24 клср

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Мене":

    Гласуването в секции, щото не се манипулира, та по пощата щяла да е най- голямата манипулация, ти да видиш!
    Истината е, че някой иска хората да не гласуват.
  • 25 клср

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Marinov":

    Господине, разбрахме, че сте против електронно, против машинно, против гласуване по пощата... против всичко.
    Държите само на гласуване в урни, щото сте се усъвършенствали в манипулиране на този вид гласуване.
    Когато някой държи нещата да се случват винаги по един и същи начин, значи "владее и контролира" този начин. Всяка промяна ще ви обърка сметките, нали?!
    Диктатурата се отличава с това, че не обича промените.
  • 26 Гост

    2 0 Отговор
    Хайде стига бе! А по гълъб не щете ли?! Защо дори си помисляме да обсъждаме подобни жалки идеи...
  • 27 Практик

    3 0 Отговор
    Основният проблем при гласуването по пощата както и по интернет не е технически а това кой ти стои над главата когато гласуваш. Това важи главно за ромите и турците които ако се гласува по този начин ще са първа политическа сила. Как си представяте че гласуват хората в едно частно предприятие например ако ги контролира собственикът? Единственият начин един човек да гласува по съвест е в тъмната стаичка където никой не може да го контролира независимо какво е обещал или какви пари е получил.
  • 28 Манджа

    1 0 Отговор
    Оф аман обезумните им идеи!
  • 29 Лочно мнение

    3 0 Отговор
    Да, възможно е,и рационално.Но в Държава с традиции ,и най- важното: без огромна диаспора навън! Тук някой се е втренчил в пъпа си,гонейки единствено къс,пряк резултат,за Него! Но утре го няма на сцената.А гласуването по пощата остава и занапред.Нямам предвид българите в ЕС и извън ЕС.Но слагаме ли на кантара,южните ни комшии? При тяхната дисциплина в тази насока, ще ни изръсят над 300 х гласа.За коя партия,сещайте се самички.Сумирано със тукашния им дисциплиниран вот,да не се питате,ама как така,имат -90-100 депутатски места.Разбира се,те самите няма да допуснат огромен превес в НС.Нямат интерес.За тях " златната трета" е идеална.Балансъор във всяко едно НС,със солиден брой депутати, но никога Втора или Първа политическа сила! И най големите Първи" винаги ще се съобразяват,дори страхуват от теб.Махаш се,и всяко Правителство пада.
  • 30 Мартин

    4 0 Отговор
    Ако и в България бъде въведено гласуване по пощата, то ще задминем САЩ, защото с това искане на уж Демократична България - Христо Иванов прави услуга на ДПС и Ахмед Доган, като по този начин улеснява техните избиратели дори да не пътувам до България, а просто да им попълнят бюлетините и хората на Доган да ги пратят по пощата - елементарно, лесно, удобно и бързо! Явно уж Демократична България се канят да управляват с ДПС на Ахмед Доган и Пеевски!
  • 31 Гопето

    1 0 Отговор
    Демократична България пак кроят задкулисни планове, защото гласуването по пощата ще облагодетелства само тях и ДПС.
  • 32 Анонимен

    2 0 Отговор
    Вярвам на Български пощи, която е държавна фирма и нейното ръководство се назначава от правителството. Само дето в блока ни получаваме писма, фактури и пощенски съобщения за хора, напуснали или продали жилищата преди повече от 10 години или починали. Опитахме в местния пощенски клон да спрем тази кореспонденция до фантомните получатели, откъдето отговориха, че не било тяхна работа, а въпросната кореспонденция не ги затруднявала.
  • 33 Може

    0 0 Отговор
    Да се гласува и ,с пощенски гълъби